PDF nézegető 3D támogatással GNU/Linuxra

Fórumok

Van-e, ha igen, mi a neve? Lehetőleg natív linuxos, free, opensource, de alkuképes vagyok. :)

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 17:23

Ezer éve az Adobe adott ki egy Linuxos verziót az Acrobat readerből, azt hiszem azzal mennek az ilyen tartalmak:

ftp://ftp.adobe.com/pub/adobe/reader/unix/9.x/

Illetve van egy japán faszi aki elkezdett parsert szegelni az U3D formátumhoz, anno 2016-ban rá is kérdeztem nála mi a pálya, akkor ezt írta:

Presented below is an explanation of the current situation.

 

The parsing library is hosted on my GitHub account here.

The implementation on the parser side is almost complete except animation and subdivision support,

but I am afraid that the library is not yet separated from the testbed written in SDL2 which means it is not in the form of an independent library.

Also the readability is quite bad as an aftermath of my struggling with the official spec.

I was planning to cut-n-paste the relevant part into evince directly and not to release the library as it is,

because it would take much time before the library could be adopted as a separate package.

 

In the meanwhile, I am already done with embedding OpenGL viewport into Evince,

(the forked version of Evince is here, it requires a forked version of Poppler here)

and all I need is to render the scenegraph produced by the parser,

but I have been stuck here for a while due to the lack of information about how shading is done.

(Also the target version of OpenGL is being a major problem. GLES2? GL3.0 and newer? GL2.1?)

 

If you could wait for a couple of weeks or so,

I would probably be able to make U3D preview in Evince work basically,

at which point I will start asking people at Evince to review.

After the current patch for glib frontend is accepted, it will not be long before Qt4 or Qt5 frontend of Poppler is equipped with 3DPDF support.

(Of course I will be very glad if you could help me with the library implementation.)

 

Thanks again.

 

Most ránéztem a repókra, és nagy mozgást sajnos nem látok ez ügyben.

 

Meg talán az Intelnek is volt valami parser libje, de nekem úgy rémlik, hogy az már akkor is bottal sem piszkálnám kategóriájú volt. Szóval nekem akkor úgy tűnt, hogy az Adobes Linuxos Acrobatreaderen kívül más megoldás nincs Linuxon.

Köszönöm a segítséget, a 9.5.5-öst felmasszíroztam a gépemre, de ez ilyen időtávlatból nem volt triviális. Működik vele a 3D megjelenítés. Néztem a mai reader-eket, csak Windows, Mac, valamint Android támogatás van, Linux nincs. Nem találtam volna meg az internet rejtett szegletében ennek a régi AcroRead-nek a telepítő csomagját.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 18:06

Ez az U3D támogatás mire jó? Biztos vagy benne, hogy a pdf 3D-zni való és nem nyomtatásra, nyomdáknak 2D anyagokhoz lett kitalálva? Nem futottam még bele abba, hogy kellett volna ilyen, még csak ilyen U3D-s dokumentumot sem láttam soha.

Részemről Zathurát használok. Nem, 3D-t nem tud, se mindenféle egzotikus formátumba nyomtatni, se toolbart, se popupokat, se crypto miner scripteket nem támogat, és még felhőbe sem lehet vele dolgozni, és pdf-et sem lehet vele se szerkeszteni, se kommentelni, se formot töltögetni. Cserébe kicsi, gyors, vim-es billentyűkkel lehet irányítani, több ezer oldalas doksikat is 0,00001 mp. alatt nyit meg, és ugyanennyi idő alatt lapozhatsz, pörgethetsz át vele, mindenféle nézetben, akadozás és utántöltögetés nélkül, függősége sincs szinte semmi. Annyit tud, hogy pdf-eket nézhetsz vele (meg addonokkal ps és e-könyv formátumokat) és megy mint a szél. Meg legalább most is rendszeresen fejlesztik, nem 7 éves belőle az utolsó verzió, hanem 23 napos, és nem csak i386 és i486-os csomag van belőle, hanem i686 és x86_64/amd64-es is, és mivel opensource, lefordíthatod bármilyen platformra. Persze amatőr, opensorce, hobbista projekt, lefogadom néhány pattanásos szemüveges, kötött pulcsis srác fejleszti, akik még anyunál laknak, és emiatt nem olyan professzionális termék, mint amit az Adobe ad ki, mert azért ők mégis komoly cég ám. Azért mégis csak látszik, hogy 3D-t tud meg kacsalábon forog.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ne engem piszkálj ezzel, gépészmérnök kollégám küldött így doksit, amelyet aztán 3D-ben lehet forgatni kedvemre. Nekem sem tetszik, de félek, nem ő fog alkalmazkodni hozzám, ha céges windows-os gépeken alapértelmezett pdf nézegető az Adobe Reader.

Részemről Zathurát használok. [...] Nem, 3D-t nem tudAnnyit tud, hogy pdf-eket nézhetsz vele

Ezek szerint nem bármely pdf-et, pl. 3D tartalmút épp nem. Evince nekem is van a gépemen, hagyományos pdf doksikhoz az teljesen megfelelő.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja nálunk is pont ugyanez szokott lenni a probléma. Anno gondoltam, hogy felveszem a bakancslistámra a probléma megoldását, de olybá tűnt, hogy egy igen összetett probléma ami igen gusztustalan dokumentálatlan dolgokkal kikövezve. Messze van még a Linux desktop éve....

Szerintem már rég eljött. Az nem a Linux bűne, hogy piacot formáló cégek határoznak meg fileformátumokat, amelyek sokszor nem szabványosak, de elterjednek. Aztán a domináns cég arra ad támogatást, amire akar, meg amire üzleti érdeke vezérli.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a helyzet, hogy egy egyszerű forrás file-okban keressünk stringet Windows-on nálam úgy nézett ki, hogy átmásoltam a file-okat a Windows Subsystem for Linux alá, majd ott mondtam neki egy grep -F valami * parancsot. Szóval szerintem meg nem jött még el a Windows desktop éve, mert ami Linuxon egy pillanat műve, az Windows-on bizony kínszenvedés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Na azért tartalom indexelését bekapcsolni*, meg a Ctrl+F-et megnyomni én nem nevezném kínszenvedésnek. És ez így árkot ás-habot ver-hó végén kölcsönad módon működik: keres a tömörített fájolkban, excelben, wördben mindenben.

Jelzem van olyan KDE-s gépem ahol a Dolphinban nem keres a fájlokban abszolúte pedig debugoltam már  nem keveset.

*https://www.groovypost.com/howto/search-through-file-contents-windows-10

Az remek, de nekem egy szimbólumra kellett keresnem egy mikrokontrollerre írt assembly forrásban, ami több file-ból állt. Nem lennék boldog, ha pirított kakashere receptben is ezt a szimbólumot keresné. Külön öröm, ha meg is találja.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE