Kompakt, csendes, de erősebb home szerver

Fórumok

Sziasztok,

Próbálok összeállítani egy otthoni szervert, de szerverépítésben nincs nagy tapasztalatom, mert főként fejlesztéssel foglalkozom. Amire szükségem lenne az egy itthoni kompakt, csendes, de azért valamennyi erővel (jobb, mint egy atom cpu) is rendelkező gép összeállítása lenne. Fontos, hogy maga a fizikai mérete is korlátozott a gépnek, mert az előszobába szeretném tenni, ahol nincs neki túlzottan sok hely, emiatt ahogy néztem a legtöbb (használt) brand szerver kiesik.

Amire használnám:
Alapnak szerintem Proxmox host lenne (ez is képlékeny, mivel nekem ismeretlen terep, kísérleteznék is), amiben az alábbi vm-ek futnának.

 

- opnsense (router/gw/fw is lenne)
- privát cloud/nas
- plex
- home assistant
- plusz ami eszembejut :)

Amit eddig összeválogattam:

Alaplap: SUPERMICRO MBD-X11SCH-F
CPU:  i3-9100F
RAM: CRUCIAL 32GB DDR4 2666MHz CL19 ECC CT32G4LFD4266
Táp: CORSAIR SF Series SF450 450W
Ház: még alakulóban...

Tárhely: először SSD alapú tárhelyet szerettem volna, de az árak kicsit elvették a kedvemet, így most az a terv, hogy storage célnak 4x4TB valami SATA HDD lesz. Rendszernek pedig SSD.

Ki, mit gondold erről a konfigról? Szívesen fogadok bármilyen ötletet, észrevételt. Köszi!

Update, tovább elvárások, amik még felmerültek:

- IPMI (remote konzol főként) fontos lenne
- ECC RAM is, ha esetleg ZFS mellett döntök, akkor az is mehessen
- Sok SATA port, mert később raknék még bele plusz HDD-t
- Valamilyen redundancia legyen adattárolás terén
- A címben szerepel, de írom ide is, legyen csendes (ez a párom elvárása :) )

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 13:34

Lehet nem leszek népszerű, de lehet az AMD Ryzen 3400G -vel, jobban jársz, igaz nincs ECC támogatás az APU-val. Lesz kraftod meg mindened, igaz ebben az esetben nincs IPMI, ahogy a Supermicronál.

Ha a fenti intel konfighoz ragaszkodsz, akkor a 450W-os táp overkill nagyon, egy jó 300-350W körülinek simán vinnie kell. Hasonló igaz egy 3400G-s konfigra is.

Hat pedig en IPMI vagy ILO nelkul nemis epitenek semmit... Nekem Magyaorszagon fut egy HP Microserver es ne tudd meg hany repulojegyet sporolt meg hogy elerem a kozolt ... Amig a tuzfalam megy addig barmit meg tudok csinlani... Gondold el hogy csak kicsit konfiguralod el a halozatot es annyi neki ha nem bvagy mellette - dugdoshatod a monitort billentyuzetet. Nala is eloszobaban lenne - biztos boldogsag tud lenni: "Anya tedd mar arrebb a cipoket mert megint hurcolnom kell a monitort - elgepeltem a konfigot :)"  De pl a Gen10-ez microserver mar eleg jo es AMD - abba mar csak SSD es HDD kell.

Homeserver... Az Asrockrack-nek van szerverlap Ryzenhez, bár az csak itt a fórumon került elő és hát nem egyszerű beszerzést írtak sajnos. A belépő szintű AMD szerver vonalat nagyon hiányolom.

Ha az IPMI fontos, akkor a fenti kiváló, de az i3 helyett valami belépő Xeon-ra ugranék inkább és az SM által támogatott RAM-ra.

"Hat pedig en IPMI vagy ILO nelkul nemis epitenek semmit... "

vs

"De pl a Gen10-ez microserver mar eleg jo es AMD - abba mar csak SSD es HDD kell."

Ebben pont nincs ILO :)

 

Amúgy egyetértek, de pl. a fenti Supermicro lapban van IPMI.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Hat nem :) - Az ILO-val ki is kapcsolom a szervert - teljesen mindegy hogy fut-e az oprendszer, vagy egyaltalan be van-e kapcsolva a gep. Azonkivul remote mediat mountol fel virtualis CD-nek. Szolj ha ilyet csinalsz ILO nelkul:  Felrakom a debian ISO-t egy openWRT-n futo porton befele egy webserverre - monduk http://10.10.0.254:81/ISO/debian.iso. Bejeletkezek a kikapcsolt szerver ILO-ra es fenti cimet beadom mint virtual CD media. Aztan ILOn keresztul bekapcsolom a gepet es szinten ILO konzolon keresztul szepen ujrahuzom a teljes cuccot. A gep a fenti ISO-t CD-nak fogja latni mindha egy debian lenne a CD meghajtoban amirol bootolok. Mindezt Londonbol. Aztan ha elszall a telepito vagy elbohockodom a VLAN beallitasokat mittomenmi meg akkor is szepen latom konzolt es matatok az /etc/networking/devices -ben. 

  Az altalad linkelt dolog erdekes azonban mert a HP Gen-8 az eegyik belso halokartyaval parhuzamosra kotottte az ILO-t ugy hogy a fentiek ellenere is egyszer megoldottam hogy ugy konfuraltam el az a halokartyat - mai napig nem tudok hogyan valami VLAN beallitassal - hogy kilottem az ILO-t is - hiaba volt kulon MAC address meg minden...

Btw, ilyet a vPro is tudhat, nem kifejezetten régi gépeken még grafikus vnc is van, úgy hogy a futó oprendszeren akár még csak hálózat sincs telepítve / engedélyezve :D
Gondolom vPro desktop gépen is előfordul, üzleti szériás notikon meg alap. Még a 2007-ben gyártott thinkpad t61-gyel játszottam az akkori fapadosabb változatával és kapcsolgatás, bios állítgatás, talán még távolról bootoltatás is ment. Újabbakon meg hardveres vnc is volt már, de az nem próbáltam. Ha a lap támogatja olyan proci kell hozzá ami szintén támogatja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_vPro

Ahogy olvasom a vPro -nál lévő AMT az lényegében IPMI 2.0

Azt hiszem amd vonalon is van hasonló, de ott talán csak ryzen pro prociknál.

A kommentemnek talán annyi hozzáadott értéke lehet, hogy ha megfelelő, akkor brand üzleti szériás desktop gép is képes lehet erre.

Bizony az ilo nekem is sok-sok kilometer kocsikázást spórolt meg,

Datacenterbe igen, de ott tobb lehetoseged is van ha ilo sem megy - socket tavoli eleres (APC), remote hands. Home szerverbe minek iLO? Kicsit agyuval verebre megoldasnak erzem.. SSH nem standard porton routeren port forwarddal es DDNS-el, ha a gep nem elerheto hazamesz es ujrainditod..

és még Gréta is örömködne mennyit csökkentett a karbonlábnyomomon :)

Egy szerver redundans tappal atlagban tobbet "fogyaszt" - valoszinuleg - mint egy otthon csendesen ketyego "home ""szerver"""..

Nekem otthon ez a 35W-os model van otthon:

https://support.hp.com/us-en/product/hp-elitedesk-800-35w-g2-desktop-mi…

Igaz, 1 SATA porttal de dobhatsz bele 32GB ramot, nvme ssd-t es 1 ssd-t.. Ezen fut a labom eddig 8-10 VMel es rengeteg memoria van, fut rajta LDAP, DNS, Kerberberos, Spacewalk, AD, Ansible, pupet es csomo mas..

Kenheted a hajadra offline gépen... Futó, hálózattal rendelkező OSt könnyű managelni.. Ugye te sem használtál meg rendes ipmi /ilo-t? Pont a sarokba lerakott headless servernel előny otthon. DC ben bekukdom a droidot hogy nyomjon gombot de otthon a lezárt lakásba a szomszédot küldjem ha megnyakkan az apt upgrade?

Hasznaltam ipmi-t es ilo-t is, nem kell bemutatni.

Most te akkor kevered a dolgokat, mert iLo-t nem teszel publikus cimre es azon nem apt update-elsz.. ha home szerver akkor nem kritkus cuccokat futtatsz rajta, kulonben vps vagy DC..

ha publikus servicet teszel elerhetove az max ssh fail2ban-nal es auth key-el, passphrase-el, ha doglott a dolog annal nagyobb biztonsag nem is kell..

Hogy te milyen ertetlen vagy. IPMI/ILO akkor kell ha:  A gep ki van kapcsolva, ujra kell inditani, telepited, megolted a halozatot/ssh-t rajta, armaszunetet kapsz egy update kozben, reszegen matatod mittomenmi. Mindaddig amig van _FUTO_ OS es halozati hozzaferes nincs gond. Gond akkor van, ha gond van ... Mert akkor bill kell es monitor... Es otthon az eloszobaban sem feltetlenul elonyos ha ezt hurcolni kell. Es nem - az ILO-m nincs publikusan kint - igazabol egyetlen port sincs kint a neten - 3 vagy 4 halozatom tuzfalbol egy Wireguard VPN-en csatlakozik egy AWS lightsailhez clienskent es a laptopom is ha elindul felmegy a wireguard halozatra... Publikusan semmi nincs kint de megis latom a kozolt mint ha ott ulnek elotte ... Nem szokott kelleni gyakran de ha kell akkor nagyon. Tudod mint a bukosisak - az sem kell de ha egyszer igen akkor viszont nagyon.

Az meg hogy nem kritikus mert homeserver... Aham biztos nem kritikus a heti 100G termelodott adat, meg a csaladi fenykepek visszamenoleg 10 evre... Tobb szaz giga-t, terrat nem hiszem ogy ki kellene tolni VPS-re (mert attol kritikus lesz?) Akkor mar tenyleg valami felho es rendes HA..., Elastic storage stb... Csak annak csunya az ara...

Khm... _home_ server.

Értsd: nem (annyira) kritikus cucc. Egyszer beállítod, aztán akkor adminsztrálod, amikor otthon vagy. Ha elcseszed és oda kell vinni egy bill/monitor kombót, az szörnyű ugyan, de párévente 1x belefér.

És jellemzően az használja, aki otthon van. És ha akkor megáll, akkor vagy segít neki egy hard reset, amit az otthon levő akár egy kapcsolós elosztóvan is meg tud csinálni, vagy hw hiba van. Utóbbi esetben kb. semmit se segít az ipmi/ilo/whatever.

Ezt a konfigot egy 90W-os paneltápnak (ami totál hangtalan) röhögve vinnie kell. Teljes terhelésen, ha a 4 db hdd+ssd fullon kerepel akkor teszem 70W körülire a fogyasztást, de ez a helyzet nyilván kb. sohasem fordul elő.

Valamint kérdéses, hogy kihasználnád-e a lap nyújtott szerverfunkciókat home környezetben. Amennyiben ezek tanulása is a cél, akkor legyen. Ha nem, akkor egy desktop lapot tennék alá, mini itx méretben. Ehhez már akadnak értelmes áron házak, például. (persze úgy már kell egy jó raid megoldás pluszban, ha használnád, meg egy második hálózati kimenet)

Az F-es prociban nincsen vga, ami a telepítés idejére talán kellhet, valamint (van erről egy AMD-s aktív szál) érdemes tudni, hogy az új generációs procikat csak az új biossal fogja vinni.

"Ezt a konfigot egy 90W-os paneltápnak (ami totál hangtalan) röhögve vinnie kell. "

Így van, volt ilyen konfigom 90W-os PicoPSU-val.

Meg 6x HDD 2x SSD is, 120W-ossal. Igazából bekapcsoláskor van egy pillanatnyi nagyobb terhelés, ahhoz kell ekkora.

Ha van valami normális RAID kártya, ami tud staggered módon lemezt indítani még kisebb is elég lehet.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Köszi, felvettem a paneltápot is a listára, végülis még akkor elég is lenne kisebb házikó talán.

"Valamint kérdéses, hogy kihasználnád-e a lap nyújtott szerverfunkciókat home környezetben."

A remote konzol mindenképpen kellene, mást funkcióról nem tudom, igazából azt sem tudom miket tudnak még pluszban ezek a lapok. :)

"Az F-es prociban nincsen vga, ami a telepítés idejére talán kellhet, valamint (van erről egy AMD-s aktív szál) érdemes tudni, hogy az új generációs procikat csak az új biossal fogja vinni."

Ez azt jelenti, hogy a 9100F-fel a remote konzol sem megy?

Igazából semmi bajom az AMD-vel, sőt azon a szálon indultam az elején ezzel a lappal: ASROCK X470D4U . Viszont olvasgattam a fórumokat és páran írtak mindenféle soft-lockupokat Linux alatt, ami kicsit elvette a kedvemet, ugyanis, ha már be van egyszer konfigolva, utána már nem szeretnék szívni vele, csak használni szeretném. És árban az i3 se sokkal rosszabb.

IPMI mindenképpen fontos lenne, tényleg nem szeretnék monitort, billentyűt hurcolni az előszobába hiba esetén.

"Ha a fenti intel konfighoz ragaszkodsz, akkor a 450W-os táp overkill nagyon, egy jó 300-350W körülinek simán vinnie kell. Hasonló igaz egy 3400G-s konfigra is."

Ezt jó tudni, a tápot csak azért választottam, mert egy ilyenem már van az asztali gépemben (8700K + nividia gpu) és abban szupercsendes.

Ez így tudna működni, szerintem elég jól, Proxmox szuper ilyen célra.

Ezt a tápot nem ismerem, de például a Be Quiet tápok is nagyon jó minőségűek és gyakorlatilag hangtalanok. Ház ami oda befér és elfér benne minden cucc. De azért lakókörnyezetben egy zaj csillapított ház áldásos tud lenni, Nanoxia, Fracta Design, csak azok persze nagyok.

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 14:36

kereted mennyi ra?

 

Ha nem kell irtozatos eroforras (amit leirtal, ahhoz sztm nem :) ) akkor megfontolnek egy ilyet, vagy ehhez hasonlot (7. vagy 8. generacios intel i5, 7. generacios i7):

 

http://www.aliexpress.com/item/4000169155852.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6a8c695cyhxAxM&algo_pvid=90ec9a5a-2ff0-43f5-9af1-ffbcfc3d61ac&algo_expid=90ec9a5a-2ff0-43f5-9af1-ffbcfc3d61ac-2&btsid=86ec20d6-dd7a-4340-a377-1e63e9aabbc7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2,searchweb201603_53

 

Ha kesobbre tervezel, akkor 8. generacios i5, de sztm amire irtad, eleg a 7. generacios i5 vagy i7 is.

 

Esetleg kereshetsz 8. generacios i7-et is, de az mar eleg borsos. En a 16 GB Ramot ajanlom, a 8 is eleg lehet, ha a fentieket nem mind sajat VM-el akarod megoldani.

 

Illeltve ha Proxmoxot hasznalsz, eleg ezeknek az LXC is, sokkal gyorsabb, (kb a HW 98% at megkapja) es tudja azt, mint egy KVM VM (snapshot, backup, etc..)

 

En hasonlo gepet hasznalok kb 3 eve (i3 fanless, 8 GB ram, Szinten Proxmox alapon) es gond nelkul fut 7/24. Ket VM van rajta, mindketto KVM, egy VyOS firewall es egy Ubuntu server (Proxmox, Domoticz, SMB share, meg egy csomo minden mas...) Rohogve elviszi oket.

 

Jah es a nappaliban van, de teljesen eszrevehetetlen , mert kicsi, csendes (konkretan nincs benne mozgo alkatresz, a haz egy nagy hutoborda).

 

Storage:

 

A rendszereknek sztm egy 256 os SSD eleg, Storage-nak (Ha nem kell RAID) akkor egy UAS (https://en.wikipedia.org/wiki/USB_Attached_SCSI) kepes kulso haz + a bele valo vinyo. Ugyis a Gigabites kapcsolat lesz a szuk keresztmetszet, az meg az UAS rohogve tudja.

 

Ha kell Raid: RAID kepes kulso haz (Szinten UAS): https://www.amazon.com/dp/B07K4RC7X9/ref=psdc_160354011_t4_B07L77QS8Q?th=1 De van meg sok ilyen. Persze ez megint nyomja fel a koltseget.

En kulso dobozt hasznalok (igaz nem RAID, csak egy bay) USB3.0 UASP kepes a haz, egy 1 TB-os HDD van benne, de gigabit le/fol megvan siman. Nyilvan erre nem telepitek jatekot, nem hasznalom VM storagenak (Ezeknek ugyis keves az 1 Gbit) de filmek, fajlok, egyebek tarolasara tokeletes. Nem erzem azt h pl a CPU-t megizzasztana egy fajl masolas. 

"Ha nem kell irtozatos eroforras"

Most épp úgy tűnik, hogy nem, de későbbiekben jó lenne a bővíthetőség, pl. 128GB ram és erősebb proci lehetősége (xeon). Pl. ami most hirtelen beugrik, hogy jó lehetne build szervernek is a privát projektjeimhez, amikhez kellhet sok szál és sok ram.

Egyébként a mini-pc nem rossz ötlet és használok is "hasonlót" itthon, egy rpi4 és 3 UAS HDD-vel, tulajdonképpen most ez látja el a fenti funkciókat, de jó lenne az UAS HDD-ktől szabadulni (jobb lenne SATA).

A másik, hogy lehet, hogy ZFS-t tennék a storage alá és annak állítólag nem árt az ECC RAM, tehát ez is elvárás lenne.

"kereted mennyi ra?"

Jó lenne ha kijönne úgy 3-400k-ból HDD-kel/SSD-vel együtt.

Ha hegyben áll a pénz és nincs jobb helye, akkor OK. De ha most csak azért akarsz valami bivaly cuccot venni, hogy valamikor később _talán_ bővíteni akarod, akkor szerintem fölösleges erre költeni. Ma kb. bruttó kisker 12e egy 8 gigás dsktop modul (non ECC), ha 32-ről 128-ra akarsz bővíteni, akkor az 150k. Lehet, hogy valamivel lejjebb fog menni az ár, de nagy pénzt nem tennék rá. És ennyi pénzből kb. életed végéig build-eled a saját kis projektjeidet a "kláódban" valami bivaly konfigon, de bőven ennek a gépnek az élettartama után.

Amire használnád, arra a 32g is overkill. Ha az opnsense, nas, plex, HA is kap 4-4 gigát, akkor is csak 16-nál tartasz, de mindegyiknek elég a fele is. Már ha nem zfs-ezel, nyilván :)

"Mikor olvastam a kezdő konfigot alapból abból indultam ki, hogy hegyben áll a pénz."
Pontosan, itt áll a szoba közepén egy nagy hegyben és gyorsan hardverre kéne cserélni, mert csak foglalja a helyet. :)

Viccet félretéve, motivációk:

A párommal mindketten itthonról dolgozunk és a páromnak nagy mennyiségű psd fájlja termelődik folyamatosan (100GB/hét), amit mindenképpen tenni kéne valahova, ahol szükség esetén bármikor elérhető. Már van vagy 3 külső HDD a fiókban, amire a laptopját backupolom, ezt a kellemetlen megoldást kellene valahogy megszüntetni főként. Mindemellett nekem is vannak óriás git repóim, pl. android, linux forrás, amit jó lenne tárolni is, meg időnként buildelni is. A sok ram arra kéne, hogy ha ZFS irányba megyek, akkor ne hulljon az egész gép atomjaira, ha mondjuk megpróbálok egy androidot lebuildelni.

Ha most azt számolom, hogy mondjuk egy ilyen gép kiszolgál legalább 5 évig (a thinkpadem 8 éves, szóval lehet tovább is), akkor csak a 3e/hó icloud előfizut ha lemondom, akkor az 5 * 12 * 3000 = 180e, de ott van még az adobe cloud, meg a vps előfizu is, amiket valszeg ugyanúgy lemondanék. Szóval pusztán emiatt jó lenne olyan vasat vennem, ami még akár 5 év múlva is vasnak számít.

Nézzétek meg a QNAP dobozokat (KVM alapon virtualizál), van belőle Ryzen alapú, a pici: .https://www.qnap.com/en-us/product/ts-677. Azért NAS, mert nem biztos, hogy a hw-el akarsz foglalkozni meló helyett. Az Adobe Cloud nem kell a licenszhez is? Ha jól tudom már csak előfizuban adják a szoffert.

Ha bármit veszel, amin dolgozol, akkor arról kéne szerintem backupot készíten. Ha Windows-oltok, akkor a Veeam Agent-et nézd meg, az elég justworks módon ment és állít vissza, de látom a QNAP-nak is van szolúciója.

Meló helyett a hw-el csak akkor kell foglalkozni ha a hw megáll hw hiba miatt. De akkor mindkét iránnyal foglalkozni kell valamilyen módon. A márka gépet el kell vinned szervizbe, onnan nem lehet tudni mikor, hogyan kapod vissza, ki mit csinál vele, főleg ha adataid is ott vannak rajta azokkal mi lesz. Összerakott gépnél is persze foglalkozni kell vele ha megáll, de annál ha annyit értek hozzá akkor tudom mi van vele, mikor, hogyan fog megint működni, rajtam múlik. De ha gond van mindenképpen kell foglalkozni a hw-el valamilyen módon.

Meg kell venni a megfelelő garit vagy tartalék megoldást kell előkészíteni. Ha egyedi gépet raksz össze, és akár a hw-t össze is rakatod az eladóval, akkor is kell még az sw oldallal foglalkozni. Az sw oldalba beöntött órákról szerintem mindenki tudna akár munkahelyi akár hobbiprojekt kapcsán regélni, mindenki maga választ, hogy milyen formában fizet a megoldásért.

Valóban nem adják sima NAS árban, azt nem is néztem.

Ha maradsz az IPMI miatt a Supermicro-nál, akkor érdemes a saját házikót megvenni hozzá, tudom az sem olcsó, de mégiscsak egyben lesz. Érdemes Axico-ékat megkeresni SM ügyben, szépen összerakva adják a gépet és a ha garis történet van, az is ütemesen megy. (Én mindenképp a legkisebb Xeon-t tenném bele, ami már HT-s, mint hogy i3-mal próbálkozzam.) E mellé egy valamilyen 4 diszkes NAS-t sem spórolható meg szerintem.

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 14:41

.

Én egy ilyen, valójában desktop, gépet kalapáltam át proxmox szervernek...

https://www.peregrin.hu/blog/2019/10/21/sajat-szerver-otthonra/

 

Nagyon bevállt, másik két ugyanilyen megy desktopként.

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Köszi mindenkinek az eddigi válaszokat. Pár elvárást még írnék, ami kimaradt a nyitóban:

- IPMI (remote konzol főként) fontos lenne.
- ECC RAM is, ha esetleg ZFS mellett döntök, akkor az is mehessen.
- Sok SATA port, mert később raknék még bele plusz HDD-t.
- A címben szerepel, de írom ide is, legyen csendes (ez a párom elvárása :) )

ECC rammal nem biztos hogy fog az i3 indulni ha C2xx chipset van, Supermicro lapokon láttam már ilyent, csak Xeon-nal bootolt.

ZFS hardverkövetelménye szerintem otthonra overkill, OMV vagy bármilyen linux nagyságrendekkel kevesebbel beéri.

Docker van minden van :) és nem kell csilliónyi gigabájt ram.

Gyere a PH!-ra a Home server topicba :)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

"ECC rammal nem biztos hogy fog az i3 indulni ha C2xx chipset van, Supermicro lapokon láttam már ilyent, csak Xeon-nal bootolt."

Ez elég bajosan hangzik, már csak azért is, mert a legolcsóbb xeon és majd 4x annyiba kerül, mint ez, de csak 10%-kal gyorsabb max. 

ZFS-sel mindenképpen szeretnék játszani kicsit, vannak olyan feature-ei, amik nagyon érdekelnek.

Csak kíváncsiság: használt hardver (akár e-bayről) fillérekért? Ha már volt róla szó, bocsi, mindenki hozzászólását nem olvastam még el.

Csak az új alaplap árából szerintem össze lehetne rittyenteni egy komplett gépet, igaz korosabb alkatrészekből, ECC-vel, IPMI-vel, meg amire gondolsz. Ami meg mozgó alkatrész, abból venni újat. (Ventit is!)

Az IPMI-t nem ismerem behatóbban, de emlékeim szerint az iLO-hoz is kell licenc, különben meg csak annyit fog tudni, amit kb odasétálva is meg tudsz csinálni. (Tehát kb a bekapcsoló gomb nyomkodása, meg valami 30mp a konzolból.) Nem kerestem rá, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy az iLO licenc önmagában elvinné a teljes pénzkeretedet...

Nekem is volt egy ilyen fellángolásom kb 10 éve, hogy majd én na aztán, összerakok egy komplett szerverparkot otthon, de a végén csak beleért a bilibe a kezem. Nem is lett rack a garázsban... Ezekre a mókákra többnyire teljesen kommersz cuccok is pont megfelelőek. Aztán a switch lehet egy 24-es gigás Cickó e-bayről ötezerért, 4 portos hálókártyák darabja nyócért szintén onnan, HP RAID kártyák 11-ért porosodni a bontóból pont tökéletesek. Meg még sorolhatnám. És ahogy szoktam mondani: a maradék pénzből meg egész nyáron fagyizok a gyerekekkel.

De ez csak javaslat, hogy a Xeon is beleférjen, ECC-stől és talán kifogsz egy alaplapot licencelt iLO-val. (Volt már rá példa.)

A nézelődést a serverelite-en kezdtem, ott láttam is pár érdekes vasat, ami jó lehetne, de ami tényleg tudna mindent, az tuti 150k fölött van és akkor az új vas felára már nem olyan nagy.

De amik miatt főként mégis az új vasat preferálnám:

- fogalmam sincs, hogy mondjuk egy brand Dell vagy HPE mekkora zajt generál, vagy mennyire csendesíthető
- általában elég korlátozott számú HDD/SDD fér beléjük
- még a drágább használtak is ilyen Haswell körüli cuccok, amik azért ma már nem a legújabbak, plusz jó lenne, ha a jegesmedvéknek is maradna valamennyi villanyáram

A szerverek zúgnak. Egy közepes, 2 unitos vas is induláskor csúcson kb 300W-al mozgatja a levegőt. Na, az hangos. A zaj meg amúgy relatív dolog, most pl megy 5 desktop gép mellettem, de az eső a tetőablakon hangosabb.

Szerintem kezdjük azzal, hogy meglátásom szerint ezt nem egy eszközzel fogod tudni megoldani, hanem legalább kettővel. Válaszd szét szerintem a munka és a hobbi funkciókat és válasszuk szét egy storage-ra és egy gépre, amit dolgoztatsz. Mindentudó mindenesből szerintem nagyon kevés van, nem fogsz találni, de egy nas-al és egy komolyabb workstation-al megoldható a feladat.

Ismerkedj a qnap/synology nasokkal. (4 lemezes verziók). Nekem pc+xpenology az egyik nas-om, smb megosztásokkal, plex-el. Egy ilyen nas sem csak nas már, annál komplexebb. Ha kellene éppen Redmine, akkor csak felpattintom rá a csomagot és hajrá. (Vannak egész meglepő cuccok is.) Szerintem érdemes nézegetned, lehet pár funkciót hasznosnak találsz majd. 

Ha kábelcsatornában el tudsz bújtatni némi kábelt a lakásban, akkor egy gigás hálózat elégséges nagyon arra, hogy téged kiszolgáljon. Workstation, xeon-al, ecc rammal, proxmox-al, vm-ek a nason.

De ezek csak az én ötleteim. Anno én is így indultam, hogy csak egy gép, csak próbálgatni, aztán hova jutottam :)

"Szerintem kezdjük azzal, hogy meglátásom szerint ezt nem egy eszközzel fogod tudni megoldani, hanem legalább kettővel. Válaszd szét szerintem a munka és a hobbi funkciókat és válasszuk szét egy storage-ra és egy gépre, amit dolgoztatsz. Mindentudó mindenesből szerintem nagyon kevés van, nem fogsz találni, de egy nas-al és egy komolyabb workstation-al megoldható a feladat."
Ez a rész már teljesült, mindketten külön desktop gépen dolgozunk, most egy nas kellene még pluszban, ahova lehetne backupolni, meg a kevésbé fontos dolgokat tárolni egy hálózati meghajtón.

"Ismerkedj a qnap/synology nasokkal. (4 lemezes verziók). Nekem pc+xpenology az egyik nas-om, smb megosztásokkal, plex-el. Egy ilyen nas sem csak nas már, annál komplexebb. Ha kellene éppen Redmine, akkor csak felpattintom rá a csomagot és hajrá. (Vannak egész meglepő cuccok is.) Szerintem érdemes nézegetned, lehet pár funkciót hasznosnak találsz majd. "
Ismerem a synology nasokat, de valami jobban faraghatóra vágyok. Nekem kicsit kevésnek tűnik a 4 HDD hely, a nagyobbak meg már alig megfizethetőek. :)

"Ha kábelcsatornában el tudsz bújtatni némi kábelt a lakásban, akkor egy gigás hálózat elégséges nagyon arra, hogy téged kiszolgáljon. Workstation, xeon-al, ecc rammal, proxmox-al, vm-ek a nason."
Igen, a kábelezés megvan minden szobában, minden asztalhoz, tv-hez, nyomtatóhoz, stbhez.

"De ezek csak az én ötleteim. Anno én is így indultam, hogy csak egy gép, csak próbálgatni, aztán hova jutottam :)"
Köszi az infókat, jó lenne már nekem is ott tartani, hogy "csak működik".

Meg hánytuk-vetettük kollégákkal a helyzetet, de mindenki azon az állásponton van, hogy nincs jelenleg piacon olyan "doboz", ami egyszerre bír el több diszkkel, meg erős Xeon is, sok ECC ram is, olcsó is, tetejébe még halk is a körülményekhez képes.

Mindenki szétbontaná legalább két dobozra, egyikben sok lemez, 10Gb-t hálózaton a megosztások, kötetek kiajánlva a másik, xeonos doboznak, amiben a sok ram, meg csak annyi SSD lenne, ami elindulni elég. Ezen már úgy konfigurálsz, ahogy kedved tartja.

De összetákolni valami all-in-one cuccot, az már igen komoly kihívás.

Aztán voltak még ötletek, de az már nem fér bele a büdzsébe.

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 22:38

Nekem egy ilyen gépem van otthon erre: Gigabyte  H370HD3, 32 GB RAM, a ház egy NZXT H440 13 lemez fér bele. Egy ilyen SATA kontrollert használok https://www.delock.de/produkte/G_89384/merkmale.html?setLanguage=en meglepően jó. BeQuite táp. Egy rakás mindenféle lemez. Proxmox + ZFS.

Az én tapasztalatom ez. A ZFS-nek nem kell ECC Ram. Az ILO-nál fontosabb egy jó szünetmentes táp, úgy is mindent virtuálisan csinálsz nagyjából semmit sem fogsz használni az ILO tudásából. A sok kicsi lemez sokkal jobb mint a kevés nagy.

Ja, és nálam az egyik szekrény tetején van :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Köszi az infókat!

"Egy ilyen SATA kontrollert használok"
Elképzelhető, hogy egy ilyen pcie sata kontrollerrel futok én is egy kört, mert akkor lehetne miniITX is az alaplap. Átgondolom. :)

"Az ILO-nál fontosabb egy jó szünetmentes táp"
A távoli menedzselhetőség elég fontos, tényleg, még a lakáson belül se akarok monitort cipelni. :) Szünetmentes persze mindenképpen lesz előtte.

"A ZFS-nek nem kell ECC Ram."
Ha meg már szerver lap lesz, akkor úgyis megéri az ECC felára.

"A sok kicsi lemez sokkal jobb mint a kevés nagy."
Ez viszont igaz, van itthon vagy 5 darab mindenféle 1TB notimerevlemez, lehet, hogy az elején ezekkel fogok kísérletezni.

"Ja, és nálam az egyik szekrény tetején van :)"
Nálam is ott lesz az előszobában. :)

A procitól függ az ECC, nem az alaplaptól.

Szerintem sem kell a zfs-nek ECC, biztos jobb ha van, de nem kell. A zfs mindent checksum-ol sha256-al, tehát ecc nélkül is kiszűri ha gond van. Persze ha más miatt is indokolt egy Xeon proci, akkor már tényleg megéri az ECC felára, de csak ezért 4x drágább procit venni már nem valószínű, hogy megéri.

Dell PowerEdge T30 szervert Xeon E3-1225 v5 procival és 8 GB memóriával kb 160000 Ftért lehet venni. Abban jellemzően van IPMI-nek megfelelő modul.

Ennyiért nem biztos, hogy össze tudsz rakni egy gépet, igaz a dell-el 4 HDD-re vagy korlátozva, a supermicro bővíthetőségben jelentősen többet nyújt.

"A procitól függ az ECC, nem az alaplaptól."
Reméljük tényleg csak attól, akkor a 9100F-fel jó vagyok. Egy Xeon-t nem használnék ki és nem is sokkal gyorsabb a tesztek alapján.

Egyelőre a használt vasakat kerülném, főként a fentebb említett okok miatt: https://hup.hu/comment/2432258#comment-2432258

Elég rossz a lemezek szellőzése a T20-30 házakban.

Ha a teljesítmény nem lenne gond akkor fillérekből össze lehetne kalapálni 1155-ös platformot. Én jelenleg ezt csinálom. Nyilván IPMI nem szempont.

Az alaplap, proci és gold minősítésű táp tételenként 6-7 euró volt. A memória meg a lemezek kerülnek igazából pénzbe, meg egy normális ház.

Köszi, megint mindenkinek a sok infót.

Sokan írtátok, hogy használt cuccokból is lehetne legózni, olcsóbban.

Kicsit keresgéltem a neten és úgy látom, hogy használtból az LGA2011-3 és az LGA1150 cuccok jöhetnek szóba használtan. LGA1150-et nem nagyon találtam használtan (Xeon E3-12xx).
Emiatt esetleg az LGA2011-3 socketes cpuk jöhetnek szóba, azokból van pl. E5-2630v3 ilyen tizenezer környékén, ami nem rossz, ha azt nézzük, hogy erősebb is, mint az i3-9100F (legalábbis multithread esetben). Elgondolkoztam, hogy esetleg vehetnék egy LGA2011-3 foglalatos SM alaplapot, és abba mehetne egy ilyen vagy akár még több magos Xeon használtan. A gond csak az, hogy nem tudom mit nyernék vele, az egyetlen amit látok, hogy registered ECC ramot is tud kezelni, illetve a chipset miatt még több SATA port lenne, plusz a Xeon miatt brutálsok pcie lane is lenne (amit gondolom nem használnék ki). Másik előny lenne, ha pl. ilyen 12 magos Xeon raknék bele, akkor pl. a nagyméretű projektek is gyorsan fordulnának rajta, gyorsabban, mint az asztali gépemen. Hátrány viszont, hogy ezek Haswell alapú cuccok, nem tudom, hogy mennyire éri meg ebbe fektetni még.

Az LGA1151 és LGA3647 alapú Xeon-ok pedig szóba se jönnek használtan, úgyis nagyon drágák, vagy nagyon kis teljesítményűek.

5 eve osszeraktam egy dozer amd asztali cuccot meg bele egy 9211 8i it modban.

Annyit allt amennyit leallitottam. 7/24 megy.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Én is hasonlókat tapasztaltam eddig. Összerakott gépek, semmi ECC, semmi Xeon stb. és home környezetekben, meg még kis cégeknél is elmennek simán, stabilan évekig 7/24. Linux-ok, Proxmox, FreeNAS minden rendben. Leginkább csak tényleg a távfelügyelet hiányzik. De ha meg az áram, szünetmentes száll el, táp, egyéb hardware hiba, akkor meg úgyis mindegy. Nagy előny hogy olcsó és olyan csöndesre építem amilyenre akarom, nem ahogy a gyárban sikerült és annyi. Ez home környezetekben nagy előny és fontos szempont lehet.

Nalam egy i3-4170 porog, valami Asrock mini-itx lapban, 16 giga rammal meg sok-sok lemezzel, vmnek ssdvel.
Be van dobva egy szekreny aljaba, szunetmentes mellette, ha jol emlekszem ez a konfig mar vagy 3 eve megy 24/7-ben.

Torrent, okosotthon, nas, minden tesztelos szar ezen megy proxmox alapon.

- ECC RAM is, ha esetleg ZFS mellett döntök, akkor az is mehessen

- Valamilyen redundancia legyen adattárolás terén

 

Ha van ZFS azt konfiguralhatod redundansan is. Soft RAID-et (fake raid, intel raid) erdemes kerulni, mert az CPU-t hasznal dedikalt chip helyett. A ZFS-t futtato cuccot amugy kulon VM-be tenned? Szerintem az kulon projekt attol fuggoen, hogy mennyi adatot akarsz ala betolni..