Milyen maszkot érdemes venni a koronavírus/2019-nCoV ellen?

"nem vagyok matekos, de kezd jobb esélye lenni, mint egy sorsjegynek"

szóval milyen maszkot (+szemüveget?) érdemes rendelni/venni, csak a biztonság kedvéért?

ha esetleg már csak orvosi maszkban (nem ócó' papír vmi) lesz szabad kimenni az utcára.

+mielőtt heroin áron lennének.

szavatossága gondolom úgy is nagyon hosszú idő, elfér a szekrényben, ha nem is lesz akkora buli' a mostani.

Hozzászólások

Jó ötlet. Állítólag jó hosszú a lappangása, lehet, hogy már itt is van.

vmi 14 nap lappangást olvastam, de persze nem hivatalos és nem is vagyok orvos, szóval inkább nem írtam semmit se.

+off: kínából rendelt cuccokra kb. 1 hónap karantént adnék, de olvastam már 10 órás karantént is, az meg bőven letelik szállítás közben. de lehet 30 naptól több is kéne, ki tudja, megint inkább nem írtam semmit se

viszont a kézfogást, a nagyobb tömegben való részvételt inkább kerülném ezentúl :D

 

https://www.reddit.com/r/China_Flu/comments/eu5g3d/i_updated_some_chart…

->

https://imgur.com/a/4aZAdHw

Ugy tudom, hogy az ilyen szajmaszkok inkabb akkor hatasosak, ha a betegek hordjak oket, mert a tusszentessel/kohogessel kijuto, nagyobb folyadekcseppeket inkabb szurik. mint a levegoben aeroszolkent eloszlottakat.

Cseppfertőzéssel terjed, tehát azok a maszkok csökkentik a kockázatot, amik teljesen befedik az orrot és a szájat. Emellett vigyázni kell arra is, hogy ha a kezünkkel érintkezett a vírus, akkor a szemünket nem szabad piszkálni, illetve evés előtt mindenképp ajánlott az alapos szappanos/melegvizes kézmosás (>20s). A mobiltelefonokat is érdemes gyakrabban tisztítani, hiszen gyakran koszos kézzel használjuk, így megtelepedhetnek rajta a kórokozók. Az alkoholos kézfertőtlenítő használata is ajánlott, ha nem lehet épp kezet mosni. Persze mindez nem jelent 100%-os védettséget, az élethez szerencse is kell.

Az orvosi maszk filléres tömegtermék, sosem lesz annyira drága amitől te félsz, főleg nem itt. Egy kicsit véd, de ha beszállsz a metróba amit teletüsszentenek a koronavírussal az ellen semmi nem véd, csak a biohazard mask, ami többszáz dollár. Reméljük nem jutunk el odáig.

(egyébként egyelőre úgy tűnik a 2-3 másik krónikus betegségtől szenvedő, eleve legyengült idősek az áldozatok)

Szerkesztve: 2020. 01. 26., v – 19:57

Szerintem ez eléggé illuzórikus védelem. Mondjuk több mint a semmi. Közeli hozzátartozóm volt kórházban egy súlyos fertőzés miatt 3 hónapig, akit naponta látogattam és csak maszkban kesztyűben meg köpenyben lehetett belépni, ennek ellenére három különböző nyavaját is sikerült összeszednem az idő alatt :-Z Szerencsére pár nap alatt túlestem rajtuk. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerkesztve: 2020. 01. 26., v – 20:33

Ez jól néz ki, csak kínai, nem bízok benne, hogy a picike vírusok ellen jó :) de menő lenne ebben tömegközlekedni :)

A lap pangás az, amikor kifogy a nyomtatóból a papír? (bocs...) :-D :-D

...Továbbá érdemes orvosi segédeszköz gyártók papírjaiba fektetni, mert ha túléljük, akkor a következő 6 hónapban lehet kaszálni. :)

init();

Érdemes lenne megkérdezni azokat, akik 2015-ben már szabadalomként bejegyeztették a vírust, hogy aztán most élősködhessenek a vakcinákon.

https://patents.justia.com/patent/10130701

Az sem kizárt, hogy szándékosan elsütött biológiai fegyverről van szó, amit a Kína-USA kereskedelmi háború eszközeként akarnak felhasználni.

Ejha... Háttérhatalom. Kis olvasnivaló. Wikipedia ugyan, de biztos van valahol autentikusabb forrás is...

History

Coronaviruses were discovered in the 1960s; the earliest ones discovered were infectious bronchitis virus in chickens and two viruses from the nasal cavities of human patients with the common cold that were subsequently named human coronavirus 229E and human coronavirus OC43.[28] Other members of this family have since been identified, including SARS-CoV in 2003, HCoV NL63 in 2004, HKU1 in 2005, MERS-CoV in 2012, and 2019-nCoV in 2019; most of these have been involved in serious respiratory tract infections.

On 31 December 2019, a novel strain of coronavirus, officially designated as 2019-nCoV by the World Health Organization, was reported in WuhanChina, as responsible for the 2019–20 Wuhan coronavirus outbreak.[29] By 24 January 2020, 25 deaths have been reported and 547 confirmed cases.[30][31] The Wuhan strain has been identified as a new strain of Betacoronavirus from group 2B with an ~70% genetic similarity to the SARS-CoV.[32] The virus was suspected to have originated in snakes,[33] but many leading researchers disagree with this conclusion.[34]

Evolution

The most recent common ancestor of the coronavirus has been placed at 8000 BCE.[35] They may be considerably older than this. Another estimate places the most recent common ancestor (MRCA) of all coronaviruses around 8100 BCE.[36] The MRCA of Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus, and Deltacoronavirus have been placed at about 2400 BCE, 3300 BCE, 2800 BCE and 3000 BCE, respectively. It appears that bats and birds, the warm-blooded flying vertebrates, are ideal hosts for the coronavirus gene source (with bats for Alphacoronavirus and Betacoronavirus, and birds for Gammacoronavirus and Deltacoronavirus) to fuel coronavirus evolution and dissemination.[citation needed]

Bovine coronavirus and canine respiratory coronavirus diverged from a common ancestor in 1951.[37] Bovine coronavirus and human coronavirus OC43 diverged in 1899. Bovine coronavirus diverged from the equine coronavirus species at the end of the 18th century. Another estimate suggests that human coronavirus OC43 diverged from bovine coronavirus in 1890.[38]

The MRCA of human coronavirus OC43 has been dated to the 1950s.[39]

Middle East respiratory syndrome coronavirus, although related to several bat species, appears to have diverged from these several centuries ago.[40] The human coronavirus NL63 and a bat coronovirus shared an MRCA 563–822 years ago.[41]

The most closely related bat coronovirus and the SARS coronavirus diverged in 1986.[42] A path of evolution of the SARS virus and keen relationship with bats have been proposed.[43][44] The authors suggest that the coronaviruses have been coevolved with bats for a long time and the ancestors of SARS virus first infected the species of the genus Hipposideridae, subsequently spread to species of the Rhinolophidae and then to civets, and finally to humans.[citation needed]

Alpaca coronavirus and human coronavirus 229E diverged before 1960.[45]

Azért nem tartom ezt valószínűnek, mert túl olcsón adják az oltásokat. Ha már ekkora rizikót vállalnak és emberéletekkel játszanak, akkor sokkal drágábban kéne eladniuk az oltóanyagot, hogy megérje a kockázatot.

Már sokkal kisebb, hanyagsából véletlenül beszennyezett injekciókért is igen súlyos börtönbüntetéseket osztogatnak.

Pl. https://en.wikipedia.org/wiki/New_England_Compounding_Center_meningitis…

"Everything fails, all the time."

Két dolgot jelenthet.

1. Már van rá védőoltás, csak eltitkolják, hogy húzzák az emberek idegeit, legyen meg a megfelelő mennyiségű véráldozat, és majd utána eladhassák 10x-es áron.

2. Nincs még rá védőoltás, csak van valaki, aki szeretne belőle meggazdagodni. Más verejtékén és zsírján.

És ha csak gyanakvó, mert túl sok galádságról szerzett már tudomást az élete során? Ez nem lehetséges?

Amúgy a felvetését én is elég valószínűtlennek tartom. Mindazonáltal egyáltalán nem lehetetlennek.

De hogy valami hasznosat is mondjak: Én a magam részéről már elkezdtem a felkészülést a járványra, de nem maszkkal, mert annak hatásosságában semennyire se hiszek. Ellenben giga-dózisokban szedek D vitamint, valamint K2 vitamint, A vitamint és cinket. Ezek ugyanis így együtt hatásosak. Na most ezen "szent négyességből" a gond a K2 vitaminnal szokott lenni, az ugyanis rohadtul drága (az előállítása drága) így a vitamingyártók csalnak, sumákolnak vele. Ez úgy értendő hogy e vitaminnak van több "alesete", formája is, és a hatástalant vagy alig hatásost rakják bele a készítménybe. Elárulom neked meg a többieknek, hogy a K2 vitaminból csak és kizárólag az a jó, azaz hatásos változat, aminek a fajtája (röviden, becenevén, de így szokott a dobozokra írva lenni is) az "mk7 trans".

Az hogy mk7 önmagában még nem elég, ez sok készítményen rajta van (nár nem mindegyiken). Az is kell hogy "trans" legyen, mert a cis változat inaktív.

Ha csodálkoznál azon, ezt honnan tudom, elárulom, az utóbbi majdnem egy évben az egészséges életmód lett az egyik fő hobbym. Úgy kezdődött hogy 91 kiló voltam a 176 centis magasságomhoz ami finoman szólva se előnyös, szóval egy túlsúlyos disznó voltam, lihegtem meg minden. Le akartam fogyni... na így kezdődött. Most a súlyom 71 és 76 kiló közt ingadozik, azaz a BMI alapján már túlsúlyos se vagyok (bár még lehetne fogynom valamit). A ketogén diétával fogytam le, aztán átálltam a paleóra. (Arra a fajtára amit Szendi Gábor úr hirdet, megvettem amúgy minden könyvét is). Lényegében még most is ketós vagyok azaz a fő ételem a hús, elsősorban a disznóhús, de mégis mondható paleónak is mert semmit nem eszek amit a paleo tilt, például semmi tejterméket, hüvelyes terményeket se, alkoholt se (mondjuk azt eddig se ittam), mézet se, gyakorlatilag gyümölcsöket se a citrom kivételével.

Na most így azonban elég komolyan felmerült a kérdés honnan szerzem be a napi vitaminmennyiséget. Hát ugye erre valók ezek a készítmények... Felmerült azonban a kérdés, melyik az ami igazán hatékony... Na mára már elég szép tudásra tettem szert e területről.

Tehát csak jóindulatúan tanácsolom nektek, a fentebb leírt vitaminokból szedjetek bőséggel! És ne az „ajánlott napi adagot” mert az viccnek is kevés. D vitaminból kell minimum napi 5000 IU, de az se baj ha felviszed 10 ezerig. A K2 vitaminból elég napi kábé 100 mikrogramm, de ismétlem mk7 trans legyen. Drága de a többi fajta nem aktív azaz pénzkidobás.

Mindez jócskán segít a téli nátha és az influenza kivédésében. Meglátjuk mennyire segít a koronavírusnál.

Egyelőre ennyi.

"aztán átálltam a paleóra. (Arra a fajtára amit Szendi Gábor úr hirdet"
A paleo egy baromság szerintem :D Tele van önellentmondással. Persze ettől még le lehet vele fogyni, ahogy teljesen egyszerű odafigyeléssel is le lehet (zabálás <= kalória szükséglet, mozgás, egészséges étrend).

"Szendi Gábor úr"
Az ő "tanait" különösen jó követni, mert mindenhez IS ért :D

Nem, nem ért mindenhez, de nagyon sok dologhoz igen. Az meg hogy a paleo egy baromsg, egy "ex chatedra" kijelentés a részedről, emiatt nem releváns. A paleóra számos bizonyíték van.

Nem mellékesen, több mint fél tucat könyvet elolvastam a témáról angolul is, nemcsak a paleóról de a ketogén diétáról is, meg a lowcarb étrendről is, és mind egybecseng azzal amit Szendi úr hirdet. Igény esetén le tudom írni a könyvek konkrét címeit is (szerzőt is mielőtt belekötnél), lehet ellenőrizni. De ennek talán nem ez a topik volna a helye, kár lenne szétoffolni.

Ja, és szíved joga hülyeségnek tartani, ne paleózz ha nem akarsz, bánja fene. Nem lehet, de nem is szükséges mindenkit megmenteni (például az elhízástól vagy a cukorbetegségtől). Az Életben az a szép, hogy mindenki a saját tetszése szerint ronthatja el.

"A paleóra számos bizonyíték van."

Mit értesz az alatt, hogy a paleóra sok bizonyíték van? Mindenféle diétára van "bizonyíték". Minden diétának az a vége, hogy végülis egy adott étrenddel korlátozod a kalória beviteled, tehát lehet vele fogyni. Nyilván nem mindegy egy diéta tápanyagösszetétele, de ehhez nem kell elnevezni akárminek, meg ősember mítoszt köré építeni.

Nekem a paleo alapjaival van bajom: az egész egy fals állításon (és feltevésen) valamint az abból levont következtetésen alapul:
1) Mit evett ugye a paleolit ember és mennyit.
2) És ez jó, kövessük! (miért jó?)

Eleve a vadászó gyűjtöget ember mennyi húst evett? Volt amikor volt, volt amikor nem volt. Eleve hibás feltételezés hogy sok húst ettek. Az sem világos ,hogy egy hízlalt disznó vagy robbantottcsirke miért megengedett, ha ragaszkodunk a korai ember táplálkozásához? Miért nem csak vadhús? Ja tudom, mert kivitelezhetetlen, ezért kivételt teszünk. Nem megengedett a kukorica, de megengedett a kukoricából készült -vegyi eljárásokkal- xilit. 

"Ja, és szíved joga hülyeségnek tartani, ne paleózz ha nem akarsz, bánja fene. Nem lehet, de nem is szükséges mindenkit megmenteni"

Engem pont nem kell megmenteni. Megfelelően táplálkozok -de nem követek egyoldalú táplálkozási tanokat, szendi féle önjelölt tudósokat meg pláne- és sportolok. 

Nézd, nem várhatod el tőlem, hogy itt részletesen ismertessem a paleóra vonatkozó bizonyítékokat. (Túl sokat kéne írni hozzá...) Ha azonban a téma valóban érdekel téged, annak örülök, és ezesetben javaslom, nézz bele az erről írt blogbejegyzéseimbe! Az egyiknek az elején felsoroltam egy rakás könyvcímet az angol szakirodalomból, azokban benne van a bizonyíték is. Itt csak annyit jegyzek meg, eleve téves az állításod hogy a paleo fő alapja az ősember táplálkozási szokásai lennének. A paleo táplálkozási elvei ugyanis a ma élő természeti népek táplálkozási szokásaiból vannak rekonstruálva, akik tulajdonképpen „ma élő ősembereknek” tekinthetőek.

És igen, a paleo kifejezetten azt javasolja hogy ha lehet, akkor vadhúsokat együnk! Ez azonban egy afféle „elvi tökéletesség” ami a legtöbb embernek nem adatik meg, mert a vadhús annyira drága. Tudod azonban, az ha valamiben nem elérhető a legfőbb tökéletesség, az nem jelenti azt hogy ne lehetne javítani a meglevő állapotokon. Igen, néha kell kompromisszumokat kötni, az Élet sajnos ilyen. De ettől még lehet jobbá tenni azt ami van épp, akár a táplálkozásunkat és az egészségünket is.

Ami engem illet, hiába vádolsz a Xilit miatt, én nem használom. Semmiféle mesterséges édesítőszert nem használok.

"Nézd, nem várhatod el tőlem, hogy itt részletesen ismertessem a paleóra vonatkozó bizonyítékokat. "

Úgy értettem, hogy a "paleora van bizonyíték" mondat önmagában értelmetlen (olyan mintha azt mondanám, hogy a függönyre -ami itt lóg mellettem az ablakon- van bizonyíték). Mire van bizonyíték? Hogy a paleo működik? (más diéták is működnek, az egyszerű kalória számolgatás is működik) Vagy hogy tényleg így étkeztek az őseink? Vagy hogy ez az fajta étrend ma is a legmegfelelőbb? 

"Ami engem illet, hiába vádolsz a Xilit miatt, én nem használom. Semmiféle mesterséges édesítőszert nem használok."
Nem téged vádoltalak, a paleo elméletet kritizáltam, meg azt hogy egy csomó önellentmondás van benne, a xilit csak erre volt egy példa.

"De ettől még lehet jobbá tenni azt ami van épp, akár a táplálkozásunkat és az egészségünket is."
Az egészséges étrenddel semmi bajom -sőt-, de ahhoz nem kell hülye elméleteket és gyártani.

Oké. Neked ez a véleményed. Tudomásul vettem.

Ha azonban neked nem kellenek ezek az általam ismertetett „hülye elméletek”, akkor felesleges a továbbiakban olvasgatnod a blogomat, kommentelni meg pláne. Éld úgy az életedet, ahogy te magad egészségesnek tartod. Gúdbáj!

Nézd, szerintem én a blogomban egy rakás bizonyítékot említettem már a paleóra, és Szendi úr honlapján még bőven találhatsz bizonyítékokat, hivatkozásokat kutatásokra, gyógyulástörténeteket, stb, ezerszer többet is. Ezek után a bizonyítási teher nem rám hárul, hanem rád hárul a cáfolási teher, már amennyiben cáfolni óhajtod. Egyelőre nem cáfoltál semmit, csak agresszív stílusban hitetlenkedtél.

Mindenesetre ez itt szerintem teljesen off téma, ezért hogy kísértésbe ne essek, erről a témáról leiratkozom azonnal hogy ezt a postot elküldtem, így válaszolni felesleges rá mert látni se fogom. A blogomba persze szabad írnod továbbra is (sajnos nincs módomban megtiltani...) de ha csak annyi telik tőled mint eddig, a végén úgyis az lesz hogy nem válaszolok és kész, mert az időm rém drága és értelmesebb dolgokra szeretném felhasználni már bocs. De ha nem bocs akkor is sőt még akkor is ha nemcsak nem bocs de nem is medve.

Inkabb shotgunt vegyel es aki gyanus azt fertozesmentesitsd vele.

BTW elmondtak, hogy a maszk llopikulat nem er, masreszt meg ha ennyire aggodsz, akkor kerdezzed Bill vagy Melindat ok fogjak feltalalni az oltast.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Amit a madárinfluenza idején vettél az itt is jó lesz + alufólia a fejre.

Halotti maszkot. Ajánlom a fa maszkokat mert azok könnyűek, szellősek és olcsók. A kerámia és kőmaszkok nehezek és hidegek. A műanyag maszkok olcsó hatásuak és Greta szomorú lesz tőle. Fontos, hogy a halotti maszk jól illeszkedjen, különben kiszökik mögüle az ember szelleme, de ne legyen túl szoros, mert attól meg zombievá válik az ember.

Ha már védőmaszkot nézel, nézzél szeműveget is hozzá. Kelleni fog.
De ha komolyabb védőfelszerelést szeretnél egy BSL4 alá ne add.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 07:02

Automata hegesztő maszk? Az még atomvillanás ellen is :)

Ajánlom ezt a cikket: Kell-e rettegnünk az új kínai tüdőgyulladástól?

Megakadályozhatom a fertőződésemet, ha orvosi maszkot hordok?
Talán csökkenthető valamennyivel a fertőzés veszélye, de a mindennapos körülmények között a hatás elhanyagolható.
... Ahhoz, hogy valóban érzékelhető legyen a megbetegedés csökkent kockázata, tényleg egyfolytában viselniük kéne a maszkot, ha kilépnek a házból, illetve ha otthon bárki beteg, akkor éjjel-nappal.
... Az orvosi maszkot alapvetően arra találták ki, hogy a műtő orvos maga ne fertőzze meg a beteget, és erre a célra igen hatékonyak. Ahogy a szánkból, orrunkból kilépnek a kórokozókat tartalmazó folyadékcseppek, kezdetben még nagyobbak. Ezek fennakadnak a szánk előtt hordott maszkon. A fertőző betegeknek ezért kifejezetten ajánlott a maszk viselése. Csakhogy ha a vírusok már kikerültek a levegőbe, ott a folyadékcseppek gyorsan aprózódni kezdenek, aeroszollá alakulnak, és e miniatűr cseppecskék majdnem gond nélkül átjutnak a maszkon.
...

Respro maszkbol a 2,5 PM szenes filterek jok virusok ellen.

Asztmas leven ebbe maszkalok Pesten. Ket het alatt a filter napi 2*30 perc hasznalat mellett full szurke. Ergo Pesten laksz a tudodben ugyanennek a kosznak egy resze is lerakodik. Jo hir a nyalkahartya az orrban egeszen jol szuri a PM10et, de a PM2,5 es alatta vannak a gondok.

 

Csaba

Én mintha a napokban azt olvastam volna, hogy nem csak légi úton (belégzéssel), hanem a szemen keresztül is fertőz.

 

De amúgy a hype szokás szerint túl van tolva.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 00:10

Az orvosok szoktak ilyesmit hordani, valószínű egész jó védelmet ad:

http://www.szupershopping.hu/Arcvedo-plexi-pajzs

Egy másik könnyen elérhető/viszonylag olcsó megoldás, ami veszélymentes időkben is hasznos lehet:

https://www.decathlon.hu/buvarmaszk-easybreath-id_8304664.html

(Hosszabb távon valószínű nem kényelmes)

vagy ez: https://i.redd.it/ha7la7fhuhd41.jpg

arcvédő plexi pajzs + FFP3 maszk lett végül :) előbbit legalább tudom használni barkácsoláskor is :D

 

köszi.

WHO warns of global shortage of coronavirus protective equipment

The factory, in Angers, typically makes around 170 million masks a year, but in the last week orders arrived for a staggering half a billion

More than 90 percent of surgical masks sold in the United States are produced overseas, according to the Department of Health and Human Services. Parts — or sometimes the final assembly — may be based not only in China and Taiwan but also in Japan, Vietnam, Mexico and Colombia.

Másik érdekesség:

U.S. officials worried about Chinese control of American drug supply

Last year, China accounted for 95 percent of U.S. imports of ibuprofen, 91 percent of U.S. imports of hydrocortisone, 70 percent of U.S. imports of acetaminophen, 40 to 45 percent of U.S. imports of penicillin and 40 percent of U.S. imports of heparin, according to Commerce Department data. In all, 80 percent of the U.S. supply of antibiotics are made in China.