#UpcycleWindows7 - Petícióval venné rá az FSF a Microsoftot a Windows 7 szabad szoftverré tételére

Címkék

A Free Software Foundation úgy gondolja, itt az ideje, hogy a Microsoft jóvátegye a Windows 7-tel okozott károkat és azt újrahasznosítsa (tegye elérhetővé szabad szoftverként). Az alapítvány szerint a redmondi vállalatnak ebből semmi kára sem származna, hiszen a Windows 7 támogatása befejeződött.

Az alábbiakra szólítja fel a Microsoftot:

  • We demand that Windows 7 be released as free software. Its life doesn't have to end. Give it to the community to study, modify, and share.
  • We urge you to respect the freedom and privacy of your users - not simply strongarm them into the newest Windows version.
  • We want more proof that you really respect users and user freedom, and aren't just using those concepts as marketing when convenient.

 

Upcycle Windows 7 petition image

Az FSF, hogy igényét nyomatékosítsa, egy "spectacularly optimistic"  petíciót is indított, amire 7777 aláírót vár. Eddig 2680-an írták alá.

Az FSF bejegyzése itt olvasható.

Hozzászólások

Hát, ezen ne múljon a Windows 7 rajongók boldogsága! Aláírtam!

trey @ gépház

Én nem írom alá. Nem ‘ciségből, mert támogatnám, hanem időpocsékolás. A MS kb. sose fogja megnyitni egyik modern Windowsnak sem a forráskódját, legfeljebb, csak 40+ év múlva. Van benne egy csomó kétes jogi állású, innen-onnan vett, nagyon rondán gányolt kód, amit nem mernek vállalni a nyilvánosság előtt. Plusz félnek, ha az egész forráskód tanulmányozható, akkor hackerek keresnek benne biztonsági réseket, amikkel a Win8-10 is támadható. Plusz az a MS-nak anyagi csőd lenne, ha valaki opensource forkolná a Win7-et, és mindenki azt használná tovább, saját maguknak teremtenének ingyen konkurenciát.

Pedig mondom, én támogatnám, mert ez nem csak a Win7 forever nyomik érdeke, hanem pl. a linuxos világ is sokat profitálna belőle, nagy segítség lenne a Wine és ReactOS fejlesztőinek is. De nem fog ilyen megtörténni, a MS inkább lehúzza a rolót, meg felkötik magukat nyakkendővel Redmondban az első, hozzájuk legközelebb eső irodai radiátorcsőre, akkor sem lesznek hajlandóak kiadni a forráskódot a kezük közül, inkább viszik magukkal a sírba, olyan alapon, hogy ha ők már nem profitálnak belőle, akkor a szomszéd lova is dögöljön meg, senkié se legyen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"ha az egész forráskód tanulmányozható, akkor hackerek keresnek benne biztonsági réseket"

nyilvan meg senki sem eresztett ra egy idaprot vagy valami hasonlot, az ms bugokat is a madarak csiripelik el. :facepalm:

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

De, biztosan ráeresztettek, és debuggerrel meg disassemblerrel visszafejtik a kódot. De ez munkás. Ha viszont kiadod a forráskódot, akkor ezt a fajta munkát jelentősen megkönnyíted bárkinek. A MS meg nem fog maga ellen dolgozni.

Mai napig még a DOS 3-6.x meg a Win 3.x kódja sincs kiadva, pedig azok is teljesen elavult, 30-40 éves szoftverek lassan. Nem véletlen, hogy az NT4, XP, stb. kódját sem nyitották meg soha. Ja, majd pont egy Win7-nél mennek bele, aminek még relevanciája is lenne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Plusz az a MS-nak anyagi csőd lenne, ha valaki opensource forkolná a Win7-et, és mindenki azt használná tovább, saját maguknak teremtenének ingyen konkurenciát."

Ez egyértelmű. A Win7 támogatás elmúlása elég nagy motivációs erő az eddigi Win7 felhasználóknak a Win10-re váltáshoz. Egy nyílt forrású Win7 pedig elszívó erő lenne még a Win10-től is.

Szerintem sincs rá reális esély, de azért aláírtam. Ezen ne múljon. 

Egy jövőbeli Windows 11 Linux alapon is esélyesebb. 

"Van benne egy csomó kétes jogi állású, innen-onnan vett, nagyon rondán gányolt kód, amit nem mernek vállalni a nyilvánosság előtt."

Ez régebben valóban így volt. A win7 idejére már szerintem minden külsőstől kikényszerítette a MS a copyright átadását nekik. Egyedül a driverek kivételek szvsz. Azok csak binárisan most is szabadon terjeszthetőek. Mivel úgysem fogják kiadni a win7 forráskódját mindegy is. 

:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Biztosan jó ötlet? Lehet hogy vannak olyan kódok, amiket nem szívesen pakolna ki az MS.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ugyan már, dehogy ez a dolguk.

Ki kérte az FSF-et, hogy hülyeségeket beszéljen?

That’s the demand – and it is a demand, not a suggestion – from the Free Software Foundation (FSF), which has issued a petition...

Erre a MS helyében tényleg csak annyit tudnék kérdezni, hogy: "Me' különben mi lesz?" :-)

Az FSF küldetése, hogy minél több kód kerüljön szabad szoftveres licenc alá. Noha, nincs illúziójuk (jelezték is), a dolgukat elvégezték. Rápróbáltak.

A Microsoft arroganciája a FLOSS felé változott. Főként azért, mert nem az általuk diktált irány lett a világban a befutó.

trey @ gépház

Helyesen: az FSF küldetése, hogy minél több olyan kód keletkezzen, amit a szerző szabad szoftveres licenc alatt kíván közölni.

Tehát az új kódok írását hivatott támogatni, nem pedig az a dolga, hogy Redmondban dörömböljön a fotocellás ajtón azt ordibálva, hogy "itt az FSF, jöjjenek ki felemelt kézzel és adják elő a windows forráskódját". Ez utóbbi kimeríti a hülyeség fogalmát, és amellett, hogy röhejes, még arrogáns is.

A Microsoft arroganciáját tehát felváltotta az FSF arroganciája.

Hiába, változnak az idők. :-)

Értem én, hogy mitől esik nehezedre érteni az iróniát, de azért azt nem gondolom, hogy mostantól a hülyeségnek kell legyen valami alsó limitje, amit valamelyik populista politikus/celeb/egyéb pszichiátriai ápolt állított fel.

Abban viszont egyetértünk, hogy a sztori túlcsúszott. :-)

Pontosan ezért nem fogják kiadni. 

1. kiderülni hogy a kódok nagyrésze újrafelhasznált és csak a felületét kapargatják, építenek rá ami amúgy nem lenne baj ha úgy kb NT óta ingyenes upgrade lenne, bár igaz ez csak az elmúlt néhány évben lett divat.

2. Amennyiben W10 jelentős része a korábbi rendszerek kódbázisára épül (ami továbbra sem baj), akkor az azokban jelen lévő hibák jó esélyel benne vannak a 10-ben is, mondjuk szerintem ha azok javításra kerülnének mindenki nyerne.

3. Az egész túl szép lenne hogy igaz legyen.

A Windows 3.x már nyílt forráskódú? Ja, nem.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Maguk a kernel programozók időben felkészültek a mobil felhasználásra, csak a többiek cseszték el. Amúgy olvass utána a Windows NT kezdetének. Eleve nem is x86-on kezdték fejleszteni, és fontos volt a portolhatóság. Valamint ugyan nem tudok hivatalos AMD64-es win2k-ról, de asszem pont egy ilyen fejlesztői változaton demózott az AMD.

Egészen pontosan a Windows NT a 3.5-el bezárólag támogatta az IA-32, Alpha és MIPS architektúrákat.

3.51-től a PowerPC is támogatott lett.

Windows 2000-el meg dobták a hivatalos támogatásokat és csak az IA-32 maradt. A kódok még benne maradhattak, de hivatalosan soha nem adták ki rájuk.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Persze.

Még a 6.22-es MS-DOS kódja sem szabad, valamint a 3.11-es Windows-t is őrzik. Majd pont a Windows 7 kódját adják ki.

Azért gondoljatok bele, ha MS kiadnák a még relatíve friss Windows 7 teljes vagy részleges kódját, onnantól már csak pár lépés egy teljesen működő, naprakész free windows klón!
Gyártók tudják a driver hibákat javítani, szoftverekben a fejlesztők tudják javítani, egyedül OS a gyenge pont amihez nem kapsz hibajavítást. Ebben az esetben lenne lehetőség a javításra, és kb. semmi nem indokolná hogy vegyél MS-től OS-t.
Ha megkapod kb. u.a. ingyen is.

De ha maradunk hiba vonalon, egy nyílt kódban hibát keresni mennyivel egyszerűbb mint egy zártban. Ergo ha kiadja, onnantól akár napi szinten derülnének ki Win7 hibák ...

egy nyílt kódban hibát keresni mennyivel egyszerűbb mint egy zártban. Ergo ha kiadja, onnantól akár napi szinten derülnének ki Win7 hibák ...

És már csak ezért sem szabad kiadni. Szerintem a Windows 7 elég népszerű ahhoz, hogy megérje malware-t fejleszteni rá. Mire a karbantartó kettőt pislog, botnetté vált a fél Internet.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Az elvvel egyetértek, de ebben az esetben talán nem alkalmazható – mostanra késő a Windows 7 gépeket „by design" biztonságosabbá tenni, de a zárt forrás kezelhetőbbé teheti a kockázatot.

Egy ideális világban a szoftver nyílt, mindenki betartja a responsible disclosure elvét, a fejlesztők hamar javítják a hibát, a felhasználók pedig frissítik a szoftvereiket. Ha a Windows 7 megnyílik, akkor az első pont teljesült, de attól tartok, hogy a többi nem teljesülne.

Ha a Microsoft megnyitja a forrást, és esetleg sűrűbben bukkannak fel a kihasználható sebezhetőségek, mint ahogy javítani lehetne azokat, az senkinek se jó. A globális hatású sebezhetőségeket szerintem továbbra is javítják, és amíg zárt a forrás, addig talán ritkábban kerülnek ezek elő.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"Ha a Microsoft megnyitja a forrást, és esetleg sűrűbben bukkannak fel a kihasználható sebezhetőségek"

A fenti elv arra probal utalni, hogy ez egy kozkeletu tevedes. Attol, hogy egy szoftver nyilt forraskodu, semmivel sem talalnak benne gyakrabban hibat. (annak ellenere, hogy az ember intuitive ezt gondolna)

Ha valami csoda történne és mégis megnyílna a W7 forrása (nem fog) akkor tuti "mindenki" ráugrana, egyrészt a blackhat nép hogy a jelenlegi W7 társadalmat megrántsa, ezzel párhuzamosan (de lassabban) pedig a teljes közösség hogy pöpec OS-t faragjon belőle ésvagyper átemelje az összes kompatibilitási cuccot a linux kernelbe.

Én nem írtam alá a petíciót, s nem azért mert nem hiszek a sikerében (habár tényleg nem hiszek benne). De ezért amit fent írtál: mert onnan kezdve hogy nyilt forrásúvá teszik, hamar létrejön egy free Windows-klón, és a Linuxnak (meg BSD-nek, meg Minixnek stb...) annyi esélye se lesz mint eddig. Mármint az Átlag Jánosok előtt. Azaz annyian se váltanak majd Linuxra mint eddig.

Ha egy "másik" free openszósz rendszer "nyer" az miért baj? Nyílt forrás? Igen. Kompatibilis a mindennel is? Igen. Rá lehet húzni a most linux alatt futó dolgokat? Hogyne. Desktopon amúgy is nyomorúságosan alacsony a linux elterjedtsége, hiába elég átlagjúzernek már évek óta (nálam fél család boldogan él rajta évek óta). Szerveren meg úgyse fogják lecserélni mert már most "kész van" és nem kell róla levakarni az asztali felületet. Meg alapvetően szerveren világ életében hatékonyabb volt a linux mint bármelyik win valaha evőr, nemmég egy desktopból lerágott valami.

Szerintem ez win-win lenne.

Ha meg elvekről meg FOSS harcosságról van szó akkor továbbra is lehet használni a 6x10^23 random linux disztrót ízlés szerint.

 

(az egész teoretikus, úgyse lesz belőle semmi)

Azért lenne baj ez a "másik free opensource" rendszer ami a windowsból nőne ki, mert... hogy is fejezzem ki a legrövidebben... szóval ugyanaz lenne a helyzet mint most a sokszáz Linux disztróval. Mindegyik mögött ott egy kis tábor, az energiák szétforgácsolódnak... Vagy mégjobb hasonlat ami az ablakozórendszerek esetén van. KDE (azon belül is több változat), Gnome (megint több változat), LXDE, XFCE, Unity, meg fene tudja mennyi minden még. Most erre persze mondhatod hogy mittudomén "szemet gyönyörködtető változatosság” stb, de nem az. Azért nem, mert egyik programot ez alá írják meg, másikat másik alá, és vagy el se indulnak a másik alatt, vagy azon az áron hogy ha mondjuk te GTK alapú ablakozórendszert használsz akkor az elindított progi berántja maga alá a fél Qt-t csak azért hogy teszemazt a szövegdobozok sarkai szépen lekerekítettnek látszódjanak. Óriási pocséklás.

De meg különben is, ha ettől eltekintünk, képzeld csak el milyen hatékony lenne ha csak egy ilyen volna de azon dolgozna minden programozó akik most külön projecteken tökölnek...

Tudom, ez sosem valósul meg, nem is ez a téma. Egy hasonlattal igyekeztem megvilágítani mi lenne a baj a másik opensource rendszerrel. Egy rakás programozói kapacitás arra menne el, a Linux meg ha nem is lenne félbehagyva, de csigalassan fejlődne tovább. Ugyanaz lenne a Linux sorsa mint most a Hurd sorsa. Régen nem követtem figyelemmel, de meglepődnék ha valami használható alakult volna ki belőle mostanára. És a Linux miatt lett élőhalott. A Linux elszívta előle a programozói kapacitásokat. A hipotetikus free windows ugyanígy elszívná a kapacitásokat a Linuxtól.

De ott a Minix is. Máig nem jutottak el addig hogy legyen tisztességes USB támogatás, vagy hogy natívan tudja kezelni a 4 gigánál nagyobb memóriaterületeket. (tudom a megfogalmazásom most nem volt szakmai de értitek mire gondolok). Van erre valamiféle nyögvenyelős emulációjuk vagy elfelejtettem már hogy nevezik... Mindegy, szóval nagyon le vannak maradva. S ez is amiatt mert a programozói kapacitás a Linuxszal foglalkozik.

A free windows azonban elenné ezt a Linuxtól is. Na ez lenne a baj. Ezért én egyáltalán nem is akarom hogy bármelyik Windows nyilt forrású legyen. Szerencsére ez a veszély a közeljövőben nem fenyeget.

amar létrejön egy free Windows-klón, és a Linuxnak (meg BSD-nek, meg Minixnek stb...) annyi esélye se lesz mint eddig

Hát, szerintem meg pont fordítva: ha lenne open-source Windows, akkor bizony azok apró szarságok, amik miatt a Wine projekt szopik, azok pont elvarrásra kerülhetnének, és tudna lenni rendes seamless Windows futtatási környezet Linuxon. Ergó akkor lenne csak igazán esélye a Linux desktop évének...

Ez egy kiváló lehetőség lenne a Microsoftnak, hogy bebizonyítsa mennyire elkötelezett támogatója (és nemcsak holmi haszonélvezője, aki néha ledob egy csontot az asztal széléről) a nyílt forráskódnak.

Hajrá FSF!

[Falu.Me]==>[-][][X]

Mondjuk igen. Valahol azert gusztustalan hogy ezek a cegek (Facebook, Amazon, Google, MS, RHEL az elen) nagysagrendekkel tobbet profitalnak a nyilt forrasbol, mint amit tamogataskent esetleg adnak. Jo, profit, de ez igy pofatlan. Ld. pl. OpenSSH, egy pelda a rengetegbol.

echo crash > /dev/kmem

Hörr, dörr, megacégek fizetnek a developereknek, mivé lesz a világ.... A szoftverfejlesztés hobbi kéne legyen, aki pénzt vár érte, az egy köcsög!

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Szerkesztve: 2020. 01. 26., v – 11:42

Szóval aki most váltana Windows 10-re, majd vár fél évet a Debian GNU/FreeWindows7-re. 

Hagyják már ezt a szerencsétlen Windowst szépen, csendben meghalni! :S

Elgondolkoztam, mit adtak nekünk a rómaiak... izé... mit adott nekünk a Win7. Pontosabban, mi indokolná, hogy egy free verziót telepítsek?

Stabilitás? Linux elég stabil, minek váltanék?

Biztonság? Újabb pont a Linux mellett. (Tudom, bármilyen rendszert, még egy C64-est is körbe lehet falazni, hogy atombiztos legyen, de a Linux már minimális felhasználói odafigyelés mellett megüti az általam elvárt szintet.)

Performancia? Pont a Linux az, amelyiknél megvan a felhasználó szabadsága, hogy kivágja a rendszerből azokat a komponenseket, amikre semmi szüksége, hogy az ne zabáljon felesleges erőforrást. Bár nyilvánvalóan egy nyílt Win7-nél is előbb-utóbb adott lenne ez a lehetőség, de a Linuxnál ez már most is lehetséges.

Hardverek támogatottsága? Linuxon eddig még mindent életre tudtam kelteni. Win7 ellenben párszor megszivatott. A csúcs, mikor a Microsoft gyártmányú webkamerát nem hogy kapásból nem ismerte fel, de a driver többszöri leszedése, újratelepítése után sem. Vagy olyan scannerek, multifunkciós eszközök, amelyekre kiadták ugyan a Win2k/XP drivert, de Win7 alatt a fennen hirdetett visszafele kompatibilitás ellenére sem sikerült életre kelteni.

Szoftver ellátottság? Linuxra az ingyenes felhozatalból megtaláltam mindent, amire szükségem van. Persze léteznek olyan szoftverek, amelyek miatt Win7 kell, de ezek jellemzően munkával kapcsolatos szoftverek, azok mellé meg a Windows fizetős változata már simán belefér.

Ergonómia, kezelhetőség, testreszabhatóság? Win7 alatt, ha nem tetszik a felület, akkor lecserélhetem a kezelőfelület szinte minden elemét olyanra, ami nekem kedves... vagy várjál csak... az nem a Linux?

Ha opensource lenne, valszeg hamar felfejlődne olyan szintre, hogy ablakkezelőt válthass. De már az nagy lenne, ha a wine fejlesztést megsegítené, hogy át lehet belőle emelni pár dolgot. Persze esély az nincs rá, de hasznosnak hasznos lenne. (Linux helyett én se használnám, de jó volna ha kompatibilitási rétegként megmaradna a régi játékokhoz.)

Azért ehhez illik hozzátenni, hogy egy ideje nem így van. Korábban valóban lehetett ilyet hallani

I first heard about this from one of the developers of the hit game SimCity, who told me that there was a critical bug in his application: it used memory right after freeing it, a major no-no that happened to work OK on DOS but would not work under Windows where memory that is freed is likely to be snatched up by another running application right away. The testers on the Windows team were going through various popular applications, testing them to make sure they worked OK, but SimCity kept crashing. They reported this to the Windows developers, who disassembled SimCity, stepped through it in a debugger, found the bug, and added special code that checked if SimCity was running, and if it did, ran the memory allocator in a special mode in which you could still use memory after freeing it.

(https://www.joelonsoftware.com/2004/06/13/how-microsoft-lost-the-api-wa…)

Vista óta ehelyett inkább compatibility shimeket használnak; kb. ipari mennyiségben.

In the release candidate for Windows 7, Microsoft is providing shims for 6,999 applications, with more added in every patch update, according to Jeremy Chapman, a senior Windows program manager at Microsoft.

(https://www.computerworld.com/article/2525417/your-company-s-apps-incom…)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

A 7777 alairas egy szanalmasan alacsony target. Ha a userek 5%-a alairna, azaz tobb millioan vilagszerte, azt talan figyelembe is venne az MS.

Jól kibasznának a ReactOS projekttel :)

Hany microsoftos embernek lehet hozzaferese a windows forrashoz? Vagy az egeszet nem latja senki csak bizonyos reszeket?...

 

Nem hiszem el hogy meg senki nem masolta ra egy pendrivera... ha ott dolgoznek, nekem elso dolgom lenne :) aztan mehetne a torrentre :D

Ha megteszik, akkor hajlandó vagyok venni egy licencet az aktuális verzióból. 

Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

– Vigyázz! – kiáltott a kapitány elképedve. – Mi ez?! Hülyék intézete?

– Nem hiszem – felelte Vanek úr bizonytalanul.

Kinek mi a nyílt forráskód?

az én időmben a Windows XP forráskódja ott volt a BME-n, egy olyan laborban, amiben nem volt net.

szabadon terjeszthető ingyen? Nem. El tudod olvasni ha nagyon akarod? El tudod. Viccből kipróbálhatod, mi lesz, ha belenyúlsz és átírsz dolgokat? Kipróbálhatod.

szóval bár annak kevés esélyét látom, hogy a Windows 7 kijöjjön GPL licensz alatt, azért a security through obscurity kommenteket is túlzásnak tartom.

Az megvan amikor Putyin meglebegteti, hogy belép a NATO-ba?

https://www.imdb.com/title/tt6840134/

 

„Emlékszem az egyik utolsó moszkvai találkozónkra Clinton elnökkel.

A találkozón azt mondtam neki, megfontolnánk

Oroszország esetleges csatlakozását a NATO-hoz.

Clinton azt mondta, "Miért is ne?"

De az amerikai küldöttség ideges lett.”

 

első rész 46. perc

Esélytelen, de hát az FSF-nek ez a dolga, ahogy fentebb is írták :)

summon hajbazer

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Erdekesseg, hogy viszonylag konnyu nagyon kicsi befektetessel nagyon nagy PR hatast kivaltani. Norbinak is sikerult nemreg, amikor ledagadtozta az anyakat. Ez is valami hasonlo lehet.

Norbinak - a zsírellenesség felkent pápájaként - szintén ez volt a dolga. Az, hogy lamantinok mellett élő "celebbohócok" ezen besértődtek, az a saját szellemi színvonaluk. Amit mondott abban igaza volt. Ahogy mondta? Én sem mondtam volna finomabban. BTW: nem az anyákat dagadtozta le, hanem azokat, amelyek elhagyják magukat, a terhességüket alibiként használják arra, hogy mértéktelenül zabálhassanak, majd a terhesség után kísérletet sem tesznek arra, hogy a testtömegüket az optimális tartományba visszatolják. Nem?

trey @ gépház

Egyebkent nem Norbirol szolt a komment, hanem hogy az FSF (is, mint sokan masok) rajott, hogy nem kell az ado 1%-okat reklamra pazarolni, amikor eleg mondani valami hulyeseget, es egybol szuletik rola vegtelen cikk, blogbejegyzes, stb.

Ez szarkasztikusnak tunhet, de komolyan gondoltam. Marketing 101.

Nekem a kedvencem ez volt egy tegnapi index cikkben:

Norbi szerint volt olyan Update-dolgozó, akihez kakaós csigát vágtak, volt olyan alkalmazottja, aki felmondott, de a cég forgalma összességében nőtt.

Nem is értem, hogy az újságírók miért ültek fel ennek a tudatos provokációnak. Ha csak nem tudatosan közreműködnek ebben, ez esetben meg a felháborodás mókás. :)

Ettől függetlenül az, hogy egyre több mindennek elérhető a kódja az azoknak, akik dolgoznak vele előny. Volt már többször, hogy a .NET kódjában kotorásztam valamit, hogy akkor hogy is van az.

(Mondjuk azt mellékesen jegyzem meg, hogy amióta megy a nagy kódnyitás és nem csak egy referencia kód volt, - pl. mint régen a .NET FW-hez - azóta mintha a dokumentáció színvonala esett volna.)

Szép és jó kezdeményezés, de kb annyit ér, mint sz*rnak a pofon.

 

Anno amikor kiadták a DOS 1 és 2-es verziójának a forrását, akkor is kijelentették, hogy azért nem adnak ki frissebb verziót, mert mind a mai napig működnek éles rendszerek, amik frissebb DOS verzióval működnek, illetve ha nem is pont 3-as verzió kell hozzá, de a 3-astól felfele vannak olyan kódok a rendszerben, amik még a 6.22-ben megtalálhatóak. A FreeDOS így is már kilövi a sima MS-DOS igényt ha szükséges ilyen rendszert üzemeltetni. Ha Windows-ról lenne szó, akkor meg pláne.

 

Ott a ReactOS. Szépen fejlődik. Oroszok is nagyon kacsingatnak felé. Ha egy friss Windows verzió kódját kiadnák, akkor az ilyen projektek, mint a ReactOS vagy a Wine hamar olyan alternatívát tudnának nyújtani, aminek köszönhetően a Microsoft saját felhasználóbázisát veszítené el.

Pénzből élnek, így ezt nem tehetik meg magukkal.

 

Plusz mint ahogy már többen is írták, a Windows 8.1 és 10-ben még mindig vannak olyan kódok, amik akár XP óta is jelen lehetnek, vagy még korábbról. Ha a kiadott kódban található hibákat felfedezik, akkor mindenki tesztelni fogja újabb rendszereken és hamar odajutnánk, hogy a kiadott verziójú kód és afölötti verziók mind támadhatóak lennének. A nyílt kódban javítanák a hibákat, hamar, de egy release menet sem menne hamar, a felhasználók meg maguknak nem fogják fordítgatni a dolgokat, tehát ott is lyukas maradna egy ideig. Az MS részéről meg a javítások még később érkeznének a támogatott verziókra.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 12:01

Én akkor sem ennék embert, ha kannibál volnék. Akkor sem használnék Windowst, ha ingyenes volna. Lásd még: sífutás.

A régi HUP jól számolta az új hozzászólásokat, a mostani rosszul. Plusz egy csomó hiba, amit ennyi idő múltán illett volna észrevenni. Kár volt ilyen dilettáns módon hozzányúlni.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

A régi HUP jól számolta az új hozzászólásokat, a mostani rosszul. Plusz egy csomó hiba, amit ennyi idő múltán illett volna észrevenni. Kár volt ilyen dilettáns módon hozzányúlni.

 

Ígéret van rá.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont úgy lesz kiadva a Win7 forrása, mint ahogy az IBM OS2/warp-ot kiadta -> sehogy.

Nekem egyedül a multi-monitor támogatás és a GUI kéne, a többi már sokkal jobb a Linuxok-ban. 

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k – 15:13

Nagyon sok pénzbe kerül egy projekt nyílt forrásúvá tétele. Még a chrome, chromium-nál is gond volt bizonyos részek licenszelésével.

A Microsoftnak milliókba fájna az egész, emellett maguknak csinálnának ingyenes versenytársat.

 

Nem írtam alá, hogy ne küldözgessenek később spam leveleket. Nem vagyok meggyőződve, hogy nem email cím gyűjtésről szól az egész. Annak viszont nagyon jó ötlet és pénzt is lehet vele keresni.

Nem biztos, hogy a Microsoft újra akarja írni. Kb. erről beszéltem, hogy a kódolás pénzbe kerül, miközben a profit negatív lesz, mert a Win7 alternatíva lesz a Win10-zel szemben.

Ha sok pénzt akar az MS a szemetesbe önteni, akkor kiváló megoldás lenne a Win7 kiadása opensource-ként.

 

:)