Kézfogás a munkahelyen/ügyfélnél?

Címkék

Vannak, akinek mániájuk a(z akár kényszeredett) spanoskodás, vannak, akik számára semleges. Vannak, akik higiéniai okokból kerülik, vannak, akik rühellik. Te hogy vagy vele?

Alap nálam a kézfogás! Általában én kezdeményezem!
17% (215 szavazat)
Nincs vele bajom. Ha nyújtják elfogadom vagy én kezdeményezem.
56% (720 szavazat)
Inkább kerülöm. Ha muszáj elfogadom. Sosem kezdeményezem.
21% (262 szavazat)
Rühellem. Ha nem tudom elkerülni, elfogadom, de utána kézmosás, fertőtlenítő stb.
5% (66 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (14 szavazat)
Összes szavazat: 1277

Hozzászólások

Főleg így korona idején ;)

trey @ gépház

Szerintem nem viccelt. A kézfogás csak egy bónusz a többi kockázati tényezőn felül.

Egyébként ahogy öregszem -meg az egyéb faktorok miatt, mint a szezonális influenza, meg most ez a corona- egyre jobban zavar a munkahelyi mindenki-mindenkivel pacsizás (pláne mikor olyat látok, hogy a kolléga csak kirohan a wc-ből kézmosás nélkül, aztán a folyosón meg pacsizik azzal aki épp szembejön).

Túl van ez tolva szokás szerint megint. Egy szezonális influenza több áldozatot szed csak Magyarországon, mint ez a corona variáns fog világszerte.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Egy fontos dolog kimaradt:

Mikor csinaljuk ezt? En peldaul elso talalkozaskor bemutatkozasnal europaiakkal mindig kezet fogok. Egyeb kulturkorbol mindig megvarom ok mit csinalnak es aszerint reagalok.

Szerkesztve: 2020. 01. 26., v – 22:32

Általában nem rajongok a kézfogásért.
Rokonk esetében főleg ha hosszab ideje nem találkoztunk akkor ölelés esetleg pusz, de másokkal nem nagyon kezdeményezem a bőr kontaktust.
Az is igaz, hogy vannak olyan barátaim akikkel rendszeresen öleléssel köszöntjük egymást. Igaz velük ez a kapcsolat már negyven évnél is régebbi. :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Magyarorszagon kozepiskolaban es egyetemen kezet fogtunk, dolgozni mar Angliaban kezdtem, itt meg nem nagyon szokas kezet fogni

Szerkesztve: 2020. 01. 26., v – 23:33

Ökölbe szorított kezet összeütve (mi ennek a hivatalos neve?) üdvözöljük egymást a kollégákkal (pont Angliába láttam először csapattagok között). 

"Alap nálam a kézfogás! Általában én kezdeményezem!" < vezető beosztású idős nők mind? :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Európában sehol sem láttam olyat, mint Magyarországon, hogy bejön az illető reggel és szépen körbegyalogolva az összes kollégával kezet fog.

És az a jobbik eset, ha csak egy csinálja.

Én ma itt megemlítettem a cégnél, hogy a korona-vírusra tekintettel ezt a reggeli szeánszot lehet, hogy fel kéne függeszteni. Főleg, hogy a szakemberek ezt javasolják. Azt mondták, akiknek említettem, hogy igazam van.

trey @ gépház

hogy bejön az illető reggel és szépen körbegyalogolva az összes kollégával kezet fog

Gondolom e míves kultúra még az elvtársi időkben (annak is a végében) gyökerezik, ahol a nem sztahanovista dolgozók amúgy is ráértek, mert a gyáron belüli munkanélküliségben mivel ütötték volna el amúgy is az idejüket?

trey @ gépház

Nálunk is mánia, igaz talán azért mert a legtöbb munkatárs összejár munkaidőn kívül is (nem kocsmázni :) ) 

Mondjuk nem mindegy, hogy mikor. Ha első találkozás és bemutatkozással egybekötött, akkor nálam alap. Egyébként meg nem...

Engem annó még úgy tanítottak, hogy bemutatkozáskor illik kezet nyújtani illetve ha nyújtják, akkor elfogadni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 09:04

Szituáció és egyén függő. Van akihez nem nyúlok, vagy ha épp kajálok, akkor egyáltalán nem, csak "ökölpacsi" megy. Viszont nálam mindig van kézfertőtlenítő, amit használok, mielőtt a gépemet vagy a telefonomat tapizom más ember / eszköz után. 

openSUSE Leap 15

Ha valakinek először bemutatkozom - és ő kezdeményezi -  elfogadom, viszonzom. Ez még OK.

Barátokkal is teljesen rendben van a kézfogás.

De a rendszeresen a munkahelyen munkatársak esetén, reggel - este kézfogás "storm", az számomra zavaró.

Higiéniai okokból és a munkában is zavar, ha 5 percentként megjön valaki és "körbepacsizik" miközben én meg dolgoznék...

 

Szerencsére manapság ritkán van ilyen, mert leginkább Home Office-ben dolgozom, vagy ügyfélnél.

Nemrég Francia ügyfél irodájában mondjuk überelték ezt azzal, hogy tényleg MINDENNKI jött pacsizni, 5 percenként,  tök ismeretlenek.... Sőt a csajok  egyből puszival "üdvözöltek". Csak mert ott voltam épp én is az (open-office jellegű) irodájukban... :O

Vírusos időben (okt-márciusig) csak ökölpacsi, kevesebb a kórokozó.

Multicég szóval itt nem igazán szokás, nincs rá lehetőség. A csapatomból is csak 1 emberrel kezelek, a közvetlen kollégámmal (reggel, délután egyaránt). Amúgy nincs vele bajom, engem sokkal jobban idegesít, hogy open place office lévén reggel 8-tól 10-ig legalább 30 hellót kell elengedni. A vicces az, hogy ez már pavlovi reflex nálam sokszor, ha nem figyelek egy random szóra is elbrümmögök egy hellot, aztán leesik, hogy nem is köszönés volt :D

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Munkahelyen csak köszönünk mert sokan vagyunk és fárasztó lenne naponta ~20x kezelni.

Én ülök olyan ember közvetlen közelében (majdnem közvetlen munkatárs, csak hát többre tartja magát a körülötte ülőknél együttvéve) h. leül-elmegy naponta egy "Na szevasztok barmok!" nélkül. A bagó- és ivócimboráival az épület túlvégéből persze kezel-köszön.

Bemutatkozásnál alap. Napi szinten azért kerülném, közvetlen kollégákkal pl.

Akikkel hetente-havonta találkozom, szoktam kezelni. Ettől a munkahelyen mindenki mindenkin végigmegy naponta kétszer, budi után, kaja közben, cigi után, tömegközlekedésről beérve kicsit ráz a hideg, főleg náthás időszakban. Ha nyújtják elfogadom, ritkán kezdeményezem. Van kis fertőtlenítőzselém, inkább azt használom mint hogy visszautasítsam (bár erre is van példa).

Es az milyen, amikor vendegsegben a hazigazda a szobanyul (törpe) buksi fejet vakarassza, majd odamegy a ketajtos hutohoz, felnyul a jegtartoba, kézzel kivesz par szem jegkozkat, beteszi azokat egy poharba, elkesziti a z italt, es odahozza, hogy tessék.

Egészségedre!

 

Es ez nem poenkodas vagy nagyotmondás; konkret eset.

erdekes modon van ket-harom kollega akik korbejarnak pacsizni. probalom kerulni , helyette a karate edzesen hasonlo celra hasznalt ököl "koccantast" hasznalom.

Kicsit ide tartozik, aka szolgálati közlemény a fertőzések elkerülésének érdekében.

Az óvodás korú gyerekeimnek azt tanítom, (és én is így teszek,) hogy tüsszentéskor, köhögéskor NE a nagymamáink által használt "Kezedet a szád elé!" mozdulat legyen, hanem a könyökhajlatuk kerüljön a szájuk elé!

Így a következő dolog amit megfognak, az nem lesz taknyos-nyálas.

A fertőzések elkerülésének érdekében ezt a hozzászólást küldd tovább 10 barátodnak különben ...

Helyette minden krahács és hapci után rohansz kezed mosni, természetesen könyökkel nyitva minden ajtót? Na ne már... De.. Akkor.. Utána mi történik? Jól Összemancsolod az ajtókilincseket, meg az egeredet, hogy másnap visszamászhasson a kezedre a fertő? Biztos, hogy ez a kisebb rossz?

Egy tüsszentésnél, vagy egy sima köhögésnél relatív kevés váladék távozik. Arra elég, hogy fertőzzön, de arra nem, hogy az ingedet feltűnően látható módon összekoszolja.

És eltüntetni is könnyű róla a koszt ha jó fej a feleséged. Én például csak berakom a szennyesbe, és legközelebb már tisztán látom viszont. :-)

Nem szeretem... Foleg azt utalom, amikor irodaba bejon valaki kollega valami semmisegert es szukseget erzi kezelni az egesz irodaval... Minek? Egy sima "sziasztok!" miert nem eleg? Ha az utcan / barhol osszefutunk az OK, illetve kozvetlen kollegakkal ha mennek haza/ jonnek be reggel az is OK, de ez a munka  kozbeni kezelgetes agyamra megy...

Ne is mondd. Nálunk volt olyan, aki annyira szívére vette, hogy valaki nem fogott vele kezet, hogy szakember bevonásával kezdtük feldolgozni a traumáját egy soft skill tanfolyamon. Én játszottam a "paraszt" munkatársat, megtapsoltak a sikeres szerepformálásért. (Az eredeti sztoriban nem én voltam az egyik fél).

trey @ gépház

Multicég, eléggé sokan vagyunk az irodában. Melóhelyen kialakult, hogy kézfogás helyett "ökölpacsit" adunk egymásnak. Főnökség is átvette a szokást. Így nem a tenyér, hanem a kézfej találkozik, valamelyest "biztonságosabb". Korábban voltak problémák, mert van olyan ember akinek nagyon izzadós a tenyere pl... ilyen esetben kézfogás után irány kezet mosni :)

Magánéletben barátokkal természetesen marad a kézfogás. Bennük megbízom, hogy tiszta a tenyerük többek között ezért is nevezem őket a  barátaimnak :)

Attól függ.

Volt olyan munkahelyem, ahol iroda kb.15 ember.+ 5 külsős. Ott kifejezetten zavart, ha megjött egy külsős (napközben)  és mindenkivel lepacsizott. Lehet azért, mert zavart munka közben. Most vagyunk 6-an. És reggel (egyszerre kezdünk), van reggel kb 5-10 perc napi munka megbeszélés. Itt a mindenkivel kezetfogok egy jó reggelttel együtt, s tök természetes. Délután viszont csak viszlát van.

Viszont az irodás munkahelyen feltünt, a csajokkal nem volt kézfogás. Meg is kérdeztem az egyik normális csajtól. hogy ezt hogy éli meg. Azt mondta, ez neki fel se tünt. (persze puszi puszi se volt csak Szia). Szóval ezután mi mindig kezetfogtunk reggel munkakezdéskor.

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k – 04:11

Az "udvariassági" szabályok, szokások közül épp a kézfogás az, amit talán a legjobban gyűlölök és utálok. Ha csak egy mód van rá, kerülöm. Sőt, nagyon gyakran akkor is elkerülöm ha nincs rá mód... arra gondolok, egyszerűen megmondom a pasasnak hogy nem óhajtok kezet fogni és kész. Lehet hogy megsértődik, de úgy fogom fel aki ilyesmi miatt megsértődik az nincs is azon a szellemi szinten hogy érdemes legyen a kapcsolatot tartanom vele.

Mondjuk persze nem vagyok fanatikus ilyen téren, mert elismerem, akadhatnak helyzetek amikor inkább elviselem... de ahhoz tényleg nagyon de nagyon komoly szitu kéne már.

Ha a pasas megsértődik és azzal támad (mint szokásos) hogy mit képzelek én, nem tartom őt elég tisztának, azt szoktam válaszolni, hogy hiszen ő maga se tudhatja, milyen tiszta a keze. Mert ha most velem kezet akar fogni, biztos ezt teszi mással is. Nem tudhatom hány másik akárkivel fogott kezet az előző pár percben. Még ha el is hiszem őróla hogy egy abszolút tiszta ember aki patyolatfehérre sikálta a kezét reggel, akkor se tudhatom mi minden ragadt rá a mancsára másoktól, akik lehet hogy kevésbé tiszták ugye. És ő se tudhatja.

Aztán vagy megsértődik vagy nem. Én általában fel szoktam vállalni az emiatti sértődés kockázatát.

A kézfogást én körülbelül olyan szinten gyűlölöm mint a Mikro$oft céget, amiből már sejthető hogy ez nálam elég komoly dolog ám.

Első találkozáskor, bemutatkozáskor elfogadom, soha nem kezdeményezem. Közvetlen kollégákkal, barátokkal túl jól ismerjük egymást a kézfogósdihoz. Sogoromék, akiket havonta egyszer látok, folyton így köszöntenek, egy-két haveromat már leszoktattam róla, hogy legalább nekem ne...

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Saját véleményem szerint:

Kultúra és szokások kérdése. A kutyák körbevizelik a területüket, megszagolják egymás seggét és összedugják az orrukat. Vagy pajtás lesz a végén vagy összeverekednek.

Az ember esetében területenként más szokás terjedt el. A másik tisztelete és szokásainak elfogadása szerintem alap, ugyanúgy ahogyan a politikai nézeteinek az elfogadása is az.

Különbözőek vagyunk, másképp gondolkodunk dolgokról, más szokásokkal rendelkezhetünk.

Van aki ebéd után jóízűen böfög és egyenesen sértés, ha ez hiányzik. Más kultúrákban ez nem szokás.

A tolerancia küszöbünk egyénenként eltérő.

A kézfogás is véleményem szerint ilyen. Nem lehet rákényszeríteni senkire sem, másképp is ki lehet fejezni a köszöntést.

A köszöntés a kommunikáció része, ahol sokminden kialakul: a szimpátia vagy ellenszenv. Ki  lehet fejezni a másik tiszteletét sokféleképpen és lehet kommunikálni többféleképpen.

Sokszor nem az hordozza az információt , amit mondasz, hanem az ahogyan mondod. kb: a köszöntés is ilyen