Proxmox datacenter view, de cluster nélkül

Fórumok

Sziasztok

A Proxmox datacenter alá/mellé szeretnék felvenni hostokat, hogy egy felületről láthassam, mint pl. a Xenserver féle Xencetnterből vagy a VMware vSpehere felületről.

Ha jól értem, ehhez a Proxmoxban clusterba kell fogni a hostokat és bármelyik host webes felületén belépve a Server view-ben a Datacenter alatt látom ezeket. Bármelyik hostba lépek be, az összeset látom, a Proxmoxnál ez a multi mastering.

Sajnos ez többet ad, amire szükségem van. quorum, fencing, stb.

Ha 2 gépből csinálok egy clustert (ismétlem, csak azért, hogy egy felületen láthassam mindkét hoston lévő VM-eket), akkor ha az egyik hostot dist-upgrade után újraindítom, a másik host is újraindul pár perc múlva. Most legutóbb szándékosan kitűzfalaztam az egyik hostot, nem látták egymás, amire a default drop tűzfalas gép újraindult. A párja, amelyiket nem piszkáltam és kilátott a netre, az futott tovább. Ezt az állapotot nem értem, a fentiek szerint mindkettő magára volt hagyva a saját szemszögéből, nem látták egymást, még is csak az egyik indult újra. Miért?

Teszteltem 3 gépes clusterrel is, akkor az egyik gép újraindítása nem okozott gondot a másik kettőnek.
Próbáltam kutakodni a témában. Volt aki 4 gépes clusterrel is szívott, az egyiket újraindította és mind a 3 újraindult tőle, igaz ez pár éves bejegyzés volt. Nem tudom létező és helyes működés-e?

 

Hoogyan tudnám egy felületen látni a VM-eket, anélkül, hogy ilyenekkel szívnék?

Ha elkerülhetetlen a cluster, hogyan lehetne átverni, hogy ne izguljon rá ennyire, ha kiesik a párja? Nincs valami nyugtató opció? Ez a hard restart, kicsit erős nekem és indokolatlan. Főleg egy jól üzemelő, standalone VM-et futtató host esetén, csak azért, mert a párját éppen nem látja. Nincs HA-s VM.

Hozzászólások

Azt mondanam elso korben mint workaround: 

Csinalj a ket node-nak egy-egy clustert! :)

nem tudom, meg soha nem hasznaltam igy, de olyat nem lehet, hogy egy node on csinalod mindket clustert es egyiknek sajat maga a tagja, a masiknak meg a masik node?

 

OK, kozben neztem, hogy nem tudja sajna... Esetleg mas alternativa? (oVirt pl tuti tudja amit szeretnel)

az az ujrainditas dolog valami bug lesz. clusterben levo gepek nem indulnak csak ugy ujra. az alap HA nem csinal gondot, a vmeknel kulon kell kerni hogy pakolgassa oket. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem tudom. Furcsa, mert van, hogy nem tudom reprodukálni. Következő alkalommal 1.5 órára kitűzfalaztam ugyanazt a gépet és nem indult újra.

Ugyanakkor találtam magyarázotatot az újraindításra:

https://pve.proxmox.com/wiki/Fencing

The use of power switches in the hardware configuration enables a node to power-cycle another node before restarting that node's HA services during a fail-over process. This prevents two nodes from simultaneously accessing the same data and corrupting it. Fence devices are used to guarantee data integrity under all failure conditions.

Valahol olvastam, hogy egy watchdog-t aktivál, ha a BIOS-ban be van kapcsolva a hardveres akkor azt, ha nincs ,akkor szoftvereset.
Ha leszakad a node és egyedül érzi magát vagy döntésképtelen a cluster, beállítástól függően újraindítás vagy leállítás történik.

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h - 15:10

Nekem lokális lemezekkel fencing beállítása nélkül fut két cluster is, mindkettő free verzió, sose indultak újra gépek maguktól, akkor se ha teljesen szétesett a cluster. Cluster szétesése után újraindítás nélkül helyre lehet rakni a clustert (corosync, pve-cluster, pve-daemon, pveproxy újraindítása, ebben a sorrendben, néha kill -9 pmxcfs ha ki van fagyva, pve-cluster újraindítása előtt), és utána újra működik a központi menedzselés is. Quorum ugyanez, legnagyobb problémád az lehet belőle hogy nem tudod kezelni a vm-eket, de egy konzol paranccsal át lehet állítani az expected votes-t, és akkor újra működik minden, de ilyenkor módosításokat kerüld hacsak nem vagy biztos a dolgodban, mert pmxcfs széteshet (proxmox cluster fájlrendszer, ez tárolja /etc/pve tartalmát), ilyen esetben egy kiválasztott node-ról szét lehet újra teríteni és működni fog újra, viszont akkor a többi node-on a módosításaid elvesznek ahova áthúzod.

ilyen esetben egy kiválasztott node-ról szét lehet újra teríteni és működni fog újra, viszont akkor a többi node-on a módosításaid elvesznek ahova áthúzod.

Erről nincs valami doksid véletlenül? Nekem volt egy áramszünetes gondom, szünetmentes bedögléssel párosítva. Gyakorlatozhattam akármit nem indult el a cluster.

Egy, Egyből Kettő, Kettő meg Egy. Ez minden mérték alapja, minden élet csirája, számok, nevek építőköve.

quorom fencing nem a clusterben, hanem a HA cuccokban van, szerintem te azt is bekapcsoltad.

Sima cluster, hogy egy helyen kezeld a confokat nem ad ilyet.

Igazad lehet, mert a HA részben is matattam tesztelésből: egyik node-t leállítottam, a VM indult a másikról.

De aztán töröltem az adott VM HA-s mivoltját, meg elvileg a HA-t is magát. Ezt utóbbi lehet nem volt teljes.

Újrahúztam mindkét szervert, teszteltem egyben, kettészakítva is, semmi gond.

Köszönöm, így tényleg nagyon barátságos, kötetlenül tudom egy felületen piszkálni és mozgatni egymás között a VM-eket.