Anycubic i3 Mega 3D nyomtató

Fórumok

Sziasztok!

Gearbesten egész barátságos áron adják most ezt a fent említett nyomtatót , úgyhogy vettem is egyet gyorsan. 

Teljesen nulla tapasztalatom van a 3D nyomtatás területén, ezért lenne pár kezdő kérdésem azokhoz, akik ismerik ezt a gépet/van tapasztalatuk 3D nyomtatás területén. SolidWorksel tervezett modelleket, akarok nyomtatni Cura segítségével. Első körben nem rendeltem hozzá filamentet, mert 1kg PLA-t adnak mellé ajándékba. Főként esp lapoknak és mindenféle szenzornak akarok dobozokat nyomtatni. Az első amit szeretnék az ez lesz.

 

Kérdéseim:

1.) Összeszereléskor mire kell figyelni (azon kívül, hogy ne szakítsam meg a meneteket)?

2.) Első beüzemelés előtt van valami + teendő amit érdemes megcsinálni?

3.) Milyen beállításokkal érdemes nyomtatni? Mekkora kitöltéssel, milyen vastagsággal, mekkora sebességgel, mekkora "lyukaktól" érdemes supportot használni, asztalt kell-e melegíteni, ha igen, mennyire?

4.) Van Curának valami spéci beállítása amitől kevésbé fognak látszódni a rétegek a tárgyon, vagy csak az előző kérdésben feltetteket kell megfelelően beállítani?

5.) Asztalt be kell kenni valamivel nyomtatás előtt?

6.) Nyomtatón milyen módosításokat érdemes csinálni a későbbiekben ( gondolok itt + ventilátor beszerelésére stb.)?

 

Előre is köszi a segítséget!

Hozzászólások

1. Ennek az összerakását konkrétan nem ismerem. Arra vigyázz, hogy az Y tengely merőleges legyen az X tengelyre, a X tengely meg vízszintes legyen. ( Az asztal bal meg jobb szélén egyforma magasan legyen a fej.)

2. A végálláskapcsolók működését mindenképpen ellenőrizd: jó helyre vannak-e feldugva, adják-e a rövidzárt.

3. A beállításokkal eleinte túl sokat tököltem, aztán az egyik újratelepítés után majdnem default beállításokkal nyomtattam, és működött. Nekem nincs fűthető asztalom, ezért csak PLA-t tudok nyomtatni. Az üveglapot UHU ragasztóstickkel kenem meg, vékonyan. (Sokféle stick kapható, de olyan kell, ami PVE-t tartalmaz. Mutatták még a hajlakkot is, de nekem az nem volt szimpatikus.) Melóhelyen ABS-hez és HIPS-hez bevált a kapton fólia. https://www.papirdepo.hu/technologiai-termekek/nyomtatok/3d-nyomtatok-k…

ABS-hez 100-110 fokos asztal kell, a fólia melegen tapad, a végén 10 perc várakozás után a tárgy teljesen elválik tőle, feszegetés nélkül lejön. PLA-hoz 60 fokos asztalt javasolnak (a PLA 60 fok környékén puhul meg.) A HIPS-hez a 130 fokos asztal vált be.

Ha nem várod meg, hogy a tárgy elváljon, akkor feltépheted a fóliát, ami azért egyetlen használathoz drága.

A leragasztott PLA-t viszont elég nehéz leszedni, mindenféle késekkel próbálom lefeszegetni.

Ha túl kicsi a kezdő felület, vagyis kis felületen találkozik a tárgy az asztallal, akkor javaslom a brim használatát.

Ökölszabály, hogy 45 fokos dőlésig nem kell támasztás, de ezt majd kikísérletezed. Kör keresztmetszetű lukakat felül elrontja, ott vagy alátámaszást kérsz, vagy "csúcsosra" rajzolod. Gyűlölöm, amikor az alátámasztás miatt a 3-as lukakba is középen betesz egy oszlopot. A PLA-ról elég nehéz levagdosni a felesleget, az ABS sokkal jobban faragható.

Nekem valamiért a 0.2-es rétegvastagságra áll rá a kezem, ez jött be.

Kitöltésnél meg el kell döntened, hogy mire használod. Ha nagyon összenyomnád (valami közdarab lenne belőle), akkor a lukak miatt hajlamosabb lehet engedni a nyomásnak. 20-40 % átlagos, terhelés nélkül a 10 % is elég tud lenni, a 60 % meg "mindenre elég".

Igazából a tervezésnél dől el minden. Tudnod kell, hogyan rakod fel az asztalra, hogy kinyomtatható legyen, és tudnod kell, hogy a tested a rétegek mentén hajlandó eltörni, elválni. Tehát a várható terhelést úgy kell kalkulálni, hogy szálirányban kapja.

Ha meg nem akar összejönni sehogy sem, akkor lehet, hogy több darabból nyomtatod ki, aztán vagy csavarozod, vagy ragasztod.

"Connectivity: SD Card, USB Port (expert users only)"

Baromi látványos, amikor a Repetier-vel a képernyőn követed a nyomtatást. A felső, meleg rétegek pirosak, a mélyebbek kihűlnek, megkapják a filament színét.

De ha valami elszáll az USB rendszerrnél! A nyomtatás abbamarad, elpocsékolt idő, anyag.

Tessék rászokni, hogy SD-ről nyomtatsz.

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Remélem mielőbb megjön és nekiállhatok kisérletezgetni :D

5. Alkohollal ha lekened jól fog tapadni.

6. A ventillátorok cseréje nem árt, főként a fej hűtőjét, mert elég hangos. Meg a tápegység vagy az alaplap hűtője, nekem már most olyan, mint egy 10 éves számítógépben, pedig még új. Ezen kívül még cserélni szeretném a léptetőmotorok vezérlőjét, a fej és a tárgyasztal melegítéséhez mosfet vezérlőket alkalmazni, a fejet lecserélni egy e3d v6 fejre. Én szeretnék ABS-el is nyomtatni, itt nagyobb hőmérsékletek kellenek hozzá, ezért cserélem le őket.

Dell Latitude 5480, Arch Linux & Xfce

1 - Arra figyelj, hogy mindent jó helyre dugjál be és merőlegesek legyenek a merőlegesek. A bordásszíjak ne lógjanak, de annyira se legyen feszes, hogy akadályozza a mozgást.

2 - Ellenőrizd, hogy a végállás kapcsolók működnek-e. Az anycubic i3-mat nem ismerem - nekem Tarantula van - de biztos lehet a konzoljáról mozgatni a fejet. Tedd középre (x,y,z) kézzel és indítsd el egy irányba és gyorsan nyomd meg a végállás kapcsolót, ha nem áll le gáz van gyorsan vedd el az áramot mielőtt ütközik a fej és keresd meg a hibát. Szerencsére az x,y ütközés csak csúf hangot ad, de nem nagy gáz. Ha beletolod a fejet az asztalba ott törni fog valami - viszont a z mozgás lassú tehát van időd cselekedni. 
Nyomtass egy kalibráló kockát és mérd meg tolómérővel. Nézd meg, hogyha 10 cm filamentet tolsz extrudálsz az mennyi a valóságban. Mindkét eltérésre van kompenzációs beállítás - ezek lehet, hogy már jók a firmware-ben, de nem biztos.

3 - Az előttem szólók nagyjából elmondták, de sok paraméter van, ki kell ismerned a Cura-t és a nyomtatódat is.

4 - Ha 0.2mm rétegvastagság helyett 0.1mm-t használsz sokkal kevésbé látszanak a rétegek viszont lassú lesz.

5 - Én az asztalra tetten egy vékony (2mm) üveglapot, szép sima a felülete és a hőtágulása más mint a PLA-é emiatt ha lehűl könnyű leszedni a darabot róla. Én PLA-t is fűtött asztalra nyomtatok (60 fok) és így szépen tapad kihűlve meg könnyen lejön. A ragasztó stick nekem nem jött be, mert nehéz egyenletes vékony rétegben felkenni. Az extra erős hajlakk működik - érzésre abban is PVA van, mert könnyű egyenletesen felszórni. Néhány nyomtatás után vagy ha poros lesz vízzel lemosom és újat fújok.
A leglényegesebb az asztal és a fej távolságának a belövése - melegen mérd legalább minden sarokban. Egy idő után meguntam és vettem egy BLTouch szenzort és a azzal csinálom automatikusan (a Marlin firmware tudja az anycubic firmware-ét nem ismerem, de valószínű az is)

6 - Az elején nagyon sok alkatrészt nyomtattam a nyomtatóhoz. Az egyik első egy munkadarabot hűtő ventilátor tartója és csövei (blower néven sok van a thingiverse-en). Lehet persze, hogy neked már gyárilag is van ilyen. Rengeteg ötlet van a thingiverse-en vagy fórumokon.
Az SD kártyáról nyomtatás nekem nem jött be, háklis a kártyára ha nagyon gyors vagy lassú vagy túl nagy akkor nem működött. Most van hozzá kötve egy orange pi (kevesebbet szívsz egy raspbery-vel, de nincs lényeges különbség) és octoprint fut rajta, maximálisan elégedett vagyok vele.

A pi egy octoprint nevű programot futtat. Annak a webes felületén fel tudok rá tölteni gkodot, de sokkal kényelmesebb az, hogy a Cura tud közvetlenül is rátölteni. Elvileg lehet stl file-t is feltölteni ha felteszed rá a Cura parancssoros változatát - soha nem próbáltam, nekem nem tűnik kényelmesnek. Nagyon jó webes interfacet ad és van hozzá kisezer plugin. A jobbak közül néhány ami eszembe jut: a nyomtatót nálam egy sonoff kapcsolja ki vagy be tasmota firmware-rel - a nyomtatás végén automatikusan le tudja kapcsolni, látványosan mutatja, hogy hogyan rajzolódik a réteg, ennek nagyon jó funkciója, hogyha több alkatrészt nyomtatok és az egyik feljön a lapról menet közben ki lehet zárni a sérült alkatrészt a további nyomtatásból így megmenekül a többi és nem lesz egy hatalmas műanyag boglya az egész, mqtt üzenetek küldése, fogadása, kamera kezelés ...

Én a maszkoláshoz használt papír ragasztószalagra nyomtatok amit előtte sebbenzinnel szoktam áttörölni. Én mindig nyomtatok egy kis raft-ot is. Az asztalt 55-60 fok körülre fűtöm PLA-hoz. Eddig még nem volt tapadási problémám (igaz ritkán nyomtatok).

A rétegvastagsághoz azt olvastam hogy érdemes úgy beállítani, hogy annyi legyen amit a léptetőmotor egy lépés alatt emel. Ezt ki lehet számolni a motoron található fok értékből és abból hogy milyen emelkedésű az orsó ami a Z-t emeli.

Vannak jó youtube csatornák ahol összehasonlítják a különböző paraméterek mechanikai tulajdonságait, melyik infill típus mire jó, hány százalék ami még nem túl kevés stb. Egyik pl.: https://www.youtube.com/channel/UCiczXOhGpvoQGhOL16EZiTg/videos

Anycubic Ultrabase asztallal teljesen felesleges bármit is tenni az asztalra. Le kell mosni nyomtatás előtt alkohollal vagy acetonnal (ez jobb, mert oldja az ABS maradékot) és semmi más dolog nincs. Melegen tapadni fog, mint a veszett fene, amint lehűl, egy ujjal arrébb lehet tolni a tárgyat vagy akár le is lehet fújni az asztalról. Nem kell hajlakk, nem kell kapton szalag, nem kell semmi trükk.

Filamentet honnan érdemes lehet rendelni?