Itt az ideje az infrastruktúra modernizációnak (x)

Címkék

Ritkán érik paradigmaváltások a nagyvállalati informatikát. Az egyik forradalminak nevezhető ilyen hullám a virtualizáció betörése volt még a 2000-es években. Ez hatékonyabban kihasznált hardvereket, új eszközöket a magas rendelkezésre álláshoz, rugalmasan mozgatható számítási feladatokat, gyorsan kiosztható erőforrásokat hozott.

Az elmúlt években hasonlóan drámai átalakulást produkált a felhő, amit modern munkafolyamatok és új generációs alkalmazások egészítenek ki. A monolitikus, on-premise kiszolgált alkalmazások helyét átveszik a mikroszervizek és az API-k, amelyek mellett egyre komolyabb hangsúlyt kap a gépi tanulás is. Mindezek dinamikus terjedése miatt ismét aktuális téma az infrastruktúra-modernizáció, azon belül is elsősorban a szerverek és az adattárolás területe.

A gépi tanulásos műveletek üzleti szempontból optimális futtatását a legújabb szerverprocesszorok már speciális utasításkészletet kínálnak, amit dedikált gyorsítókártyákkal kiegészítve érhető el igazán gyors és hatékony kiszolgálás. Ehhez folyamatosan és nagy ütemben (akár exponenciálisan) növekvő adatmennyiség társulhat, ami jellemzően a fejlesztések egyik katalizátora. A nagyvállalatok körében egyre magasabb igény mutatkozik a villámgyors hozzáférésre, a hatékonyabb üzletmenethez pedig rugalmasabb, gyorsabb betekintést szeretnének a döntéshozók. Az igényeket több éves, elöregedett rendszerekkel nem lehet megfelelően kiszolgálni, a fejlesztés elkerülhetetlen.

A Lenovo egyik kapcsolódó kimutatása szerint a legújabb adatközpontos rendszerek kiváló befektetés-megtérülési (ROI) mutatóval rendelkeznek, a modernizáció gyorsan kifizetődik. A nagyobb számítási és tárolási teljesítménynek, illetve hatékonyságnak hála jelentősen alacsonyabb lehet a birtoklási összköltség (TCO). Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően nagyot ugrott az egységnyi rackbe installálható magszám, tehát változatlan hely- és energiaigény, valamint ezzel együtt hűtés mellett érhető el jelentősen nagyobb kapacitás, vagy igény szerint épp megtakarítás. Ennek felhős környezetben különös jelentősége van, hisz a teljes birtoklási költség jelentős részét az áramfogyasztás teszi ki. Klasszikus vállalati környezetben is számottevő kiadáscsökkentés érhető el, például az alacsonyabb licencköltségeknek hála.

Az IDC adatai alapján a 3,5 évnél öregebb szervereknél évente átlagosan 25 százalékkal ugrik meg a nem tervezett leállások száma, amely az üzletmenet folytonosságának váratlan megtörésével komoly kiadásokat is eredményezhet. Végül, de nem utolsó sorban ugyancsak a teljes modernizáció mellett szól a heterogén infrastruktúra felszámolása. Az úgynevezett silók kialakulása erőforrás-pazarláshoz vezet. A modern, szoftveresen definiált rendszerekkel ez elkerülhető, miközben az egységes menedzsmentnek köszönhetően jelentősen egyszerűbb és hatékonyabb lehet az üzemeltetés, amely végeredményben ugyancsak megtakarításhoz vezet.

Mindent egy helyről

Az infrastruktúra modernizációhoz kiváló alapot nyújtanak az a Lenovo különféle nagyvállalati, adatközpontos megoldásai. A termékek a piacon a legkisebb kockázatot hordozzák, azok ugyanis évek óta az első helyet foglalják el mind megbízhatóság, mind pedig ügyfél elégedettség szempontjából a globális felmérésekben. Széles palettájának hála minden igényre képes optimális megoldást nyújtani a Lenovo, a megbízhatóság mellett ugyanis a skálázódás áll a középpontban, így a modernizáció akár több kisebb lépésben is megvalósítható, a mindenkori igényekhez illeszkedve. Az egyetlen gyártótól származó adatközpont egyik nagy előnye, hogy a komponensek garantáltan együttműködnek. Mivel a rendszer minden alkotóeleme egyazon gyártótól származik (egykapus kiszolgálás), bármilyen fennakadás esetén nem mutogathatnak egymásra a beszállítók, az ügyfél pontosan tudja, kitől várhatja a gyors és hatékony megoldást.

Az adatközpontos kínálat mintegy alapkövének tekinthetőek a ThinkSystem szerverek, amelyek üzleti kritikus kiszolgálóktól kezdve, rack, torony, illetve speciális edge kiszolgálókat egyaránt jelentenek, közel másfél tucat különféle modell formájában. A kínálat csúcsán az üzleti kritikus ThinkSystem SR850 és SR950 áll. Utóbbi 4U rack 2-től egészen 8 processzorig skálázódik, a központi egységek szerepét pedig az Intel "Cascade Lake" Xeon családjának egyes tagjai töltik be. A kiemelkedően magas rendelkezésre állással rendelkező kiszolgálók modulárisak is, a kiszolgálókat az esetleges bővítéshez nem kell kiszedni a rackből, az egyes komponensekhez az előlapon vagy a hátoldalon keresztül lehet hozzáférni. A rendszereket a legnagyobb igénybevételhez tervezte a Lenovo, többek között ERP-hez, CRM-hez, valós idejű analitikához, vagy épp in-memory adatbázisokhoz, például SAP HANA-hoz. Az SR950 99,99 százalékos megbízhatóság mellett az SAP BW Benchmark V1 rekorderedményével is büszkélkedik.

A Lenovo blade szerverei dedikált, Flex System márkanév alatt futnak, nem véletlenül. A teljesítménysűrűség kihegyezett termékek a pár éve bemutatott egyedi, Lenovo Flex System házba illeszkednek, melynek hála akár 80 százalékkal magasabb sűrűség érhető el. Az úttörőnek számító Flex System jelenleg két modellt, az SN550-et és SN850-et jelent. Előbbi, kétprocesszoros node-ból akár 14 darab is helyezhető egyetlen házba, amely akár 784 darab processzormagot és 42 terabájt memóriát is kínálhat rendkívül helytakarékos kiépítésben, a rackes kiszereléshez viszonyítva 34 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett.

A különféle szerverek mellé a már ismert ThinkSystem DM és DE tárolókat ajánlja a Lenovo. A gyártó ezek fejlesztéséhez korábban egy vegyesvállalat hozott létre, melynek keretében ötvözik a piac harmadik legnagyobb szereplőjének számító NetApp all-flash megoldásait a Lenovo ThinkSystem infrastruktúrájával, illetve utóbbi fél erős gyártási kompetenciájával és kiterjedt ellátási láncával. A DM szériás termékek úgynevezett "unified" tárolók, ami azt jelenti, hogy egyszerre képesek ellátni NAS és SAN funkciókat, másképp fogalmazva fájl- és blokkszintű elérést egyaránt nyújtanak. A széria összesen négy modellel érkezett, amelyek közül kettő all-flash, kettő pedig hibrid kiépítésű. Az AFA-k közül a legfeljebb 4 millió IOPS-os teljesítményre képes DM7000F jelenti a csúcsot, ebbe ugyanis maximum 4608 darab SSD illeszthető, amellyel NAS scale-out kiépítés esetben akár 281 petabájtig is felskálázható az effektív kapacitás, SAN scale-out kiépítésnél pedig ennek épp fele érhető el.

A DE sorozatot már kifejezetten SAN-hoz tervezte a Lenovo és a NetApp páros. Ahogy a DM esetében, úgy itt is egyaránt vannak all-flash, illetve hibrid modellek. Előbbiek köztük a DE6000F jelenti a csúcsot a maga legfeljebb 1 millió IOPS-os teljesítményével 100 mikroszekundum alatti késleltetésével, 21 GBps-es átviteli sebességével, valamint maximum 1,84 petabájtos nyers tárkapacitásával. A tárolós tortán a habot vezérlőszoftver, vagyis a NetApp által fejlesztett operációs rendszer képviseli. A nagyvállalati piacra ugyanis a fontosabb mutatókat meghatározó innovációt már elsősorban a szoftverfejlesztők végzik. Ezen a téren a NetApp régóta versenytársai előtt jár a már Lenovo portfólióján is átívelő egységes ONTAP fejlesztéssel. A cég a szoftverplatformra fókuszálva minden kutatás-fejlesztési erejét sikerre vitte az egységes tároló (unified storage, vagyis NAS és SAN közös menedzsment alatt, egyetlen tárolótömbtől) koncepciójával, miközben általánosan elfogadottá tette a tárolóhatékonyság fontosságát.

[A Lenovo megbízásából készített fizetett anyag]

Hozzászólások

Nem olvastam el, mert hosszu, viszont a kepek nem toltodnek be,

Kívülről (design!) szépek és igazán inspirálók a fanatikus IT-tech-rajongóknak!