HOVD 2019 - Kedvenc webböngésző

Címkék

Szavazz az alábbi kategóriákban! Kedvenc ...

arora, midori, qupzilla, rekonq, uzbl
0% (4 szavazat)
edge, internet explorer
1% (12 szavazat)
google chrome, chromium és leszármazottaik (Opera 15+)
31% (403 szavazat)
links, lynx, elinks, w3m
1% (13 szavazat)
mozilla firefox, iceweasel, icecat
53% (702 szavazat)
mozilla suite, seamonkey, iceape
1% (8 szavazat)
opera 12.xx
2% (32 szavazat)
palemoon
1% (16 szavazat)
safari
3% (39 szavazat)
vivaldi
6% (85 szavazat)
Összes szavazat: 1314

Hozzászólások

A Chrome-ot most dobtam én is teljesen. Egy ideig másodlagos böngészőként használtam Chromium formájában, de az albérletben a tulaj váltott egy szutyok szolgáltatóra, amelyik egy csomó weboldalt szűr, így Cloudfare 1.1.1.1 DNS-t használok, viszont a Chrome felülbírálgatja a helyi DNS-beállításokat, és a Chrome-ban is hiába állítottam be az 1.1.1.1-et, meg a DNS over HTTPS-t, tett rá nagy ívben, továbbra is a szolgáltatói DNS-t használta. Ez egy ismert bug, megoldás nincs rá, dobnom kellett. A szívem nem vérzik érte, sose volt szimpatikus, fapados, bloat szutyoknak tartottam mindig is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Mai napig lehet self signed certeket hozzáadni a Chrome beállításokhoz az itt leírt módon. Szerintem elfogadni is lehet őket, csak el van dugva (hibaképernyőn advanced alatt, és nem gomb, csak link).

https://peacocksoftware.com/blog/make-chrome-auto-accept-your-self-signed-certificate

Szerkesztve: 2020. 01. 02., cs – 09:11

Mar nem tudom megallapitani, melyiket utalom jobban. FF kevesbe zabalja az eroforrasokat; plusz tud SOCKSv5 -re authentikalni (illetve: egyaltalan normalisabban kezeli  a proxy beallitasokat, mint a Chrome). Pusztan emiatt jobb az FF a szememben...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Chrome kb. mióta megjelent. Elmúlt 1 hétben viszont csak FF-t használok és teljesen korrekt. Idegesített a vastag címsor linuxon, tavaly még nem lehetett alapból kikapcsolni, most már ki lehet így még kompaktabb a fejléc, mint Chromenál. Egyelőre gyors is.

Gyors és stabil is?

 

Én az OpenSuSE-s Firefoxot használtam, de mindig lefagyott. Ahányszor használni próbáltam, mindig bizonyos weblapoknál elpazarolta az összes memóriát.

Igazából nem volt időm kitalálni, hogy miért fagy, Chrome-ra váltottam.

 

Csak érdekelne, hogy használható is, vagy sem. Rég indítottam el, mindig kissé félve, hogy kiakasztja-e a gépet. Most Operát és Chrome-ot használok.

Egyelőre semmi lassulást vagy fagyást nem tapasztaltam. Érzésre nem tudom eldönteni, hogy gyorsabb-e mint a Chrome, szerintem ugyan olyan. Mondjuk 16Gb RAM van a gépemen, lehet az már elég neki. Egyébként 2-3 évente megpróbálkoztam pár napig FF-al, de mindig visszamentem Chrome-ra. Most egyelőre még mindig FF-et használok, eddigi legjobb tapasztalatom most van vele.

Androidon most barátkozom a Kiwi nevű böngészővel, végre a Yandex mellett egy olyan, ami támogatja a Chrome kiegészitőket, ráadásul olyanokat is, amit a Yandex nem.
Asztalin most Firefox, de igazából ott ide-oda cikázok.

Chrome, de az újabb Firefoxok sokat javultak, kacérkodok vele.

Firefox..

Régebben a két nagy között variáltam mindig (Google Chrome, Firefox).. De az FF-ot már nem cserélném el a "send tab to device" miatt semmire...

Ami vállalhatóan működik vele, azt Tor Browserből (~Firefox) nézem, ami nem, azt Firefoxból, ami abból sem (leginkább gugli-kapcsás oldalak, b+ gugli!), azt Chromiumból.

Volt egy jó hosszú idő, amikor az FF-ben nálam nem ment a GMaps. A kezdeti nagyításban megjelenítette, de a közelítés/távolítás hatására eltűntek az adatok. (Olyan is volt, hogy már a kezdő felbontás is csak felvillant egy pillanatra.) Olyankor mindig Chromiumot indítottam.  Aztán alamelyik frissítés meggyógyította ezt a hülye hibáját, és most épp megy a térkép is. De a mai napig bele-belefutok FF-ben nem működő oldalba, amit általában a Chr-mal meg tudok nézni. Ha azzal se, akkor általában úgy marad. Ha nagyon fonts, megpróbálom tableten/telefonon megnézni.

ugyan nem használom napi szinten, de nekem az Elinks az a saját kaliberében nagyon bejön, szerintem az adott korlátozások mellett (terminálos környezet) ő hozza ki a legtöbbet.

Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 10:33

Chromium most fog nalam kihullani, tiling wm-en fullscreenbe pakolva egyreszt felszivodik az url-bar (es mar advanced configban sem lehet visszahozni), masreszt bugos is (fullscreen, Ctrl+L, cim beir, Enter, na onnantol hiaba valtok vissza, az url-barban az Enterre visszateszi uresre, barmit irok be. Csak restart segit).

Amugy brave, vivaldi

Szerkesztve: 2020. 01. 20., h – 16:24

A szavazás állására való tekintettel ránéztem a Firefoxra.

Két hét használat után bennem inkább negatív kép alakult ki róla Vivaldi-hoz képest:

  • A betűket furán rendereli. about:config-ban töröltem a gfx.font_rendering.cleartype_params.force_gdi_classic_for_families értékét, így valamennyire megjavult, de még így is eltér a rendszerétől.
  • Néha a tabokról és a weboldalakról eltűnnek a szövegek, ameddig nem történik valami frissülés event (pl. görgetés, új tab megnyitása vagy F5).
  • Youtube lejátszóban 10-ből 9-szer nem enged rákattintani a "megértettem és szeretném folytatni" szövegre.
  • Formokat nem menti el. Ha beküldés közben lehal az oldal és visszalépek, akkor újra gépelhetek be mindent a nulláról.
  • A gyorshívó egy vicc... Azazhogy nincs. Helyette népszerű oldalak meg kiemelések vannak. Automatikusan rendezett fasságok. Miért nem lehet 2020-ban megcsinálni azt, hogy egy fix listát beállíthassak magamnak?
  • A privacy nem érződik. Ctrl+Shift+N simán megnyitja a múlt héten bezárt ablakot, ha az volt legutoljára bezárva. Az említett "gyorshívó" olyan hivatkozásokat berak nekem a kezdőlapra, amiket nem biztos hogy mutogatni akarok azon a felületelen. Rányomok a könyvek ikonra, mit ad isten? Ott is fel vannak sorolva a kiemelések. Persze jó, akkor töröljük kilépéskor az előzményeket! - Egy nagy frászt. A rögzített lapok is törlődnek vele együtt, szóval ez nem megoldás.
  • Pocket, Send, Monitor. Oké, hogy jó szolgáltatások ezek, de már-már adware érzetét keltik bennem.

Ami viszont tetszik, hogy a webfejlesztője sokkal ízlésesebb, áttekinthetőbb, mint a Vivaldié (Chrome) és a szinkronizálás is jobban működik.

  • nálam pont fordítva, a chrome néz ki hülyén
  • nem szoktak eltűnni a szövegek, egyetlen egyszer akadhat ilyen ha maga a tab behalt (pl facebook)
  • youtube tökéletesen megy
  • formok mentve vannak, jobbra-balra lépegetésnél is maradnak
  • gyorshívó addon, több is van
  • mit nyisson meg? az volt legutoljára bezárva, ha privacy kell akkor private tab
  • send-et használom a többit nem

nálam pont fordítva, a chrome néz ki hülyén

Igen, olvasom, hogy megoszlóak a tapasztalatok. Nálam a Vivaldi (Chrome) pontosan úgy jeleníti meg a fontokat, ahogyan azt az op.rendszer más részein is látom. Ha bemásolok egy szöveget jegyzettömbe, akkor azonos betűtípust használva ugyanúgy néz ki a szöveg. Ellenben Firefox alól teljesen mást látok. Ha a korábban említett opciót kinullázom, akkor kapom azt amit látnom kéne, de még ekkor is kontrasztosabban jelennek meg a betűk. Néhány nap alatt ehhez hozzászoktam, de na, nem ezt várnám tőle.

youtube tökéletesen megy

Nálam nem! Ennél a videónál rá tudok kattintani a "szeretném folytatni" gombra. Ugyanakkor ennél és sok másnál nem. Összefüggést egyelőre még nem találtam meg, hogy mi szerint működik/nem működik.

"formok mentve vannak, jobbra-balra lépegetésnél is maradnak"

Nálam is, de csak addig, ameddig nem küldöm el a formot. Ha elküldöm és megszakad a beküldés valami miatt, utána hiába lépek vissza, egy üres form fogad.

gyorshívó addon, több is van

Néztem a top 4-et, egyik sem annyira jó, mint a Vivaldi-é, fél-megoldásnak meg nem látom értelmét. :)

mit nyisson meg? az volt legutoljára bezárva, ha privacy kell akkor private tab

Azt próbáltam mondani, hogy ne nyisson meg semmit napokkal ezelőttről. Eléggé idegesítő, hogy miután másodlagos képernyőn bezárom az ablakot, utána vissza lehet hívni azt, akár napokkal-hetekkel később is, ha az volt az utoljára bezárt ablak. Privacy szempontból ez úgy lenne kívánatos, hogy ha bezárom a böngészőt az összes monitoron, akkor felejtse el az utoljára megnyitott ablakot.

eltűnnek a szövegek

szerintem attól van hogy van custom font face definiálva neki a stylesheetben és amikor még nem húzta rá a stylesheetet, akkor még látszódik, majd a font letöltése és a betöltése, renderelése idő alatt tűnik el "egy időre". persze ez a kis idő épp elég ahhoz hogy felmenjen 140-re az ember vérnyomása, mondván hogy bazz, már ott az a K tartalom, már elkezdtem olvasni, most meg kell várnom amíg a teljesen értéktelen sallang assetek egymást akadályozva le- és betöltődnek a kontent rovására, ráadásul az új font face vagy ugyanolyan mint a már megjelenített fallback, vagy rosszabb. - na legalábbis nálam ez szok lenni.

Formokat nem menti el

ennek a caching headerök lehetnek az oka, szerintem visszalépéskor nem a local cache-ből veszi elő az oldalt, illetve nem feltétlenül, hanem újra küld egy HEAD-et, vagy GET-et, és akkor már nincs meg hozzá a form fieldek tartalma amit a user bevitt. Emiatt is meg amiatt is használok extensiont a form fieldek mentésére, mert előfordul, hogy az adott portál nem veszi be az inputot és nem is lehet visszanavigálni, stb...