Mivel szívtátok be családi ház építésénél?

Fórumok

pereskedés elkerülése végett inkább cég/nevek nélkül, csak a story számít.

pl.:

1) kollegám mesélte: habár minden nap kijárt az építkezésre, este azt vette észre h. lila színű a frissen épített családi háza. a gyártó rossz festéket küldött ki, a festők meg lefestették a homlokzatot. végül gyártó ingyen kiküldte a jó színű festéket, csak hát közben a festők bérét ki kellett fizetni -70e Ft v. mennyi. nem éri meg pereskedni ennyiért, viszont feleslegesen kidobott pénz. nincs mit tenni, le kellett nyelnie.

2) háztető felújítás, bitumenes lemez burkolattal, OSB lapra: felrakás után derült ki, hogy pár darab bitumenes lemez sötétebb színű mint a többi, pedig egy raklapról voltak. levenni kár, mivel tönkrevágja az OSB lapot, plusz meló stb. le kellett nyelni h. 30 évig pár csík más színű lesz :)

Hozzászólások

A szabály: a tervezett költség 10%-a, de minimum 2m Ft bukó van egy bármilyen műveletben. "Holmi" 70e Ft technikai költség.
Néhány érdekesség:
- Után kell rendelni, mert a térkő kevés lett a vágások miatt. +45e Ft, de a kiszállítás ugyanúgy 50e Ft, de kb. két hét a várakozás.
- "Jövök reggel persze", két hete hallgatom.

Nem frissen épített családi ház (felújítás), de talán belefér:

* Parkettázásnál elfelejtett szólni a szakember, hogy az egyik szobában amúgy szükség lenne talajkiegyenlítésre is. A parkettát lerakta, ami azóta is nyekereg-nyikorog, ahogyan kell. Igazából itt mi is hibáztunk, mert egyből gyanúsnak kellett volna lennie a recsegésnek.

* Ugyanebben a szobában sok évvel ezelőtti ablakcserekor nem várták ki, hogy megkössön a párkány, belenyúltak (feltételezés), emiatt most félig a levegő tartja a helyén.

* Ugyanez a szoba, a parkettázással egyidőben volt tapétacsere is. Már felrakáskor látszódott, hogy abszolút nem néz ki jól nagy felületen a kinézett minta és a tapéta anyaga sem volt az igazi, mint az utólag kiderült. Igazából ez teljes mértékben a mi hibánk volt, mert csúszások miatt az utolsó pillanatra halogattuk a tapétavásárlást és konkrétan egyetlen értelmesen kinéző mintázatút sem lehetett már kapni akkor, a festő pedig másnap jött tapétázni.

A bukás: Új parketta + lerakásának ára, talajkiegyenlítő, újratapétázás ára (ezúttal minőségi, üvegszálas tapéta), párkány újraragasztásának ára (minimális).

Egyébként szörnyű, hogy mennyire nehéz szakembert találni itt vidéken, ezeknek a hibáknak kijavítására. Most nyárra terveztük a felsoroltakat kijavítani, de per pillanatban úgy néz ki, hogy csak szeptember közepén lesz belőle valami, mert már a harmadik festő mondta vissza a melót. Az elsővel tavasz elején egyeztettünk, fix időpontok voltak, meg minden. Munka előtti héten rácsörögtünk, hogy akkor jön? Azt mondja, ja, hát mégsem vállalja, mert egy építkezésnél akadt melója... Hát köszi. Azóta futjuk a köröket, próbálunk igényes, megbízható embert találni, hogy legalább szezon végére legyen belőle valami, csak hát egyetlen szobát senki nem vállal be úgy, hogy a nyár végén szólunk. Még az a szerencse, hogy az anyagot nem rendeltük be, mert ha végül nem vállalja be senki, akkor egy teljes évet állhatott volna a padláson.

A fenti dolgokra nem tudok mit mondani, ezek olyan vis major kategorianak tunnek - ezek ellen talan csak az az orvossag, ha ott van valaki aki tudja, hogy mit es hogyan (tulajdonos, epitesvezeto (akin szamon lehet kerni)).

Altalanossagban egy-ket dolog ami nekem tanulsag volt:
- baratokkal (eleg kozeli ismerosokkel) nem dolgoztatok, sokkal konnyebben mondja meg egy idegennek az ember, hogy csinalja ujra, mert igy nem jo
- mindig elore megallapodni a munkadijrol (angyagrol is, ha hozza az ember) - nyilvan van egy kis jatekter (legyen 10%, de mondjuk 2 millional mar az is osszeg), az a mester aki ezt nem tudja, az szerintem nem ert hozza (jo, vannak extrem esetek pl. felujitasnal, amikor kozben bukkan elo valami)
- penzt elore nem adunk (munkara, anyag eseten so-so, bar a rutinosak altalaban a megszokott helyukrol hozzak es a vegen kell fizetni, es ha tobbet hoznak, a maradekot vissza is tudjak vinni, szoval nem kell kifizetned feleslegesen) - akinek nincs annyi penze, hogy a munka vegeig megeljen, az nem biztos, hogy jol dolgozik

/sza2

--
Digital? Every idiot can count to one - Bob Widlar

Friss élmények a közelmúltból:

* Nyílászáró csere - az ablakok rendelésekor mi nyílás méretet adtuk meg, az ablakos cég ablak méretre gondolt, mondanom se kell egy 150-es "lukba" egy 150-es ablakot nem egyszerű beépíteni, a redőnyről ne is beszéljünk...

* A tüzépes kiszámolta hogy hány zsák szigetelésragasztó kell, nem lett telitalálat, a 60 zsák helyett 90 kellett végül.

* A 40 éve épült ház fala "dől" kifelé, kb 13 cm különbség van az alja és a teteje között. Duplán kellett ragasztani a EPS lapot hogy szintben legyen, ehhez kellett 2x olyan hosszú tipli is, 6 boltot kellett felhívnom mire végre kaptam 40 cm hosszú dűbelt. Ez valamilyen szinten hozzájárult a fent taglat extra ragasztómennyiséghez is.

* A padlókiegyenlítés nálunk is érdekes volt, a szintezés során kiderült hogy a legnagyobb különbség 5 cm, ennyit már padlókiegyenlítővel nem lehet kiönteni, esztrich kellett volna rá, anyag+munkadíjba éppen 3x annyi lett volna. Annyi viszont nem volt rá, lett amilyen lett.

* A lemezüzemben ahol a bádogokat akartam hajtatni nem voltak a helyzet magaslatán, 3x kellett lemennem mire egy egyszerű 120°-os lemezt sikerült lehajtaniuk, pontosítok, lehajtanom. A harmadik alkalommal már én hajtottam magamnak a kézi hajlítón a lemezt.

Ezek nagyjából az említésre méltó komplikációk. Arra pedig egyáltalán nem gondoltam hogy konkrétan mennyi energiát vesz igénybe folyamatosan felügyelni a melósokat, szólni amikor valami nem teljesen függőleges, nem került síkba stb stb. Most kezdjük a tetőtér szigetelését már előre várom ott milyen "élmények" várnak.

1) Nekem a gyártó kifizette a festők bérét is

ennyire kevesen építenek családi házat, vagy ennyire flottul megy minden? :)

2020 van, az ingatlan árak a csillagos égen, a szakik 70%a elmenekült nyugatra, aki maradt az tróger, drága és megbízhatatlan. Albérletben várom ki a vihar végét, vagy ha vásárolnék is, akkor azt maximum festjük. Egyébként is vékony az idegrendszerem egy építkezéshez de egy felújításhoz is :)

Jah Gyuszk elmondta a tutkót. Szakember alig van, szarember van de az is alig ér rá, emiatt megbízhatatlanul időzít. Folyamatosan nézni kell a kezüket és naponta telefonálni, hogy mizújs: +1 ember.

Én soha semmit nem fizettem előre, és megmondtam, hogy ha nem olyan akkor addig nem fizetek, amíg olyan nem lesz, sem PLUSZ anyagot sem munkát. Volt aki saját költségén reparált de a legtöbb elsőre jó lett. De ez még azelőtt volt mielőtt a pártállam lekúrta az egész építőipart, is.

… most people don't plan to fail - they fail to plan
---
* Origin: LifeForce WHQ (2:370/15)

Szerkesztve: 2020. 01. 19., v – 17:09

Az előttem szólókhoz csatlakoznék. Csak annyit csinálok most amit muszáj, mert kurva nagy szívás az egész a munkások miatt. Tavaly vettem egy ipari telepet (650 nm iroda, 1300 nm gyártócsarnok), amit már az 5. hónapja alakítgatnak. Azt gondoltam nem olyan sok munka, ez ha van pénz. De hiába van pénz, ha nincs aki elvégezze a munkát. Jó szervezéssel egyszerre 20-30 ember is tudott volna dolgozni, de volt, hogy a napokig senki vagy csak 2-3 ember dolgozott. Decemberben közöltem velük, hogy pénz legközelebb csak, akkor lesz, ha levonultak, azóta nagyon begyorsult minden. 

Magánban pedig van egy olyan házam, amit 2013 nyarán vettem és a következő egy évben addig jutottam, hogy dobtam rá egy tervet, kerítést építettem, kocsibehajtót és a falakig lebontottam mindent, valamint feltöltöttem a területet. 2014-ben feljelentettek a feltöltés miatt (nem lett belőle semmi), így abbahagytam az egészet, majd 2015-ben kitaláltam, hogy veszek még egy házat inkább "ideiglenesen". Azóta ez utóbbiban élek, de 2013-as ház sorsáról még nem döntöttem, bár felraktam a netre, hirdetem. Persze nem fáj, ha nem megy el, mert fasza "kis" ház lenne belőle (~380 nm). Olyan árat raktam rá amennyiért már van vevőm, saját magam. :) Több ingatlan esetén 2019-ben exitáltam, mert nem számítok további emelkedésre vagyis 2020-2021-ig szerintem vagy teljesen megáll az emelkedés vagy visszafordul. Sokakkal ellentétben nem tartom jó befektetésnek az ingatlant, de azt gondolom róla, hogy vannak lehetőségek amikor érdemes venni és vannak időszakok amikor érdemes eladni. Most egy ilyen ciklus volt szerintem 2015, mint belépés és 2019, mint kiszállás.

Gazdaságilag a kormány munkájáról azt gondolom túltoltuk a konjunktúrát. Eredmény: vendégmunkások. Vajon válságkor kinek lesz itt munkája a vendégmunkásoknak vagy a hazaiaknak?

Sub.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Szerkesztve: 2020. 01. 19., v – 21:12

Vízteres kandalló hűtését fordítva kötötte be a szerelő. (Ez az ami hideg vizet nyom be ha túlforr a víz.) Szétrepedt a cső, nappali elázott. Szerencsére legalább otthon voltunk. Utánnanéztem a bekötésnek a neten, pont fordítva csinálta a szaki, aki utánna is bizonygatta, hogy ez így jó volt, direkt csinálta. Persze a cső is szar volt, jobbra kellett cserélni. Nagyon nem fenyeget többet ez a veszély, mert a házat meg nem fűti ki, csak zabálja a fát, de legalább drága volt ez a szar.

Térkövezésnél a jómunkásember kicsit jobban megtolta a bobket kanalát, így minimum 5-10 centivel többet szedtek ki, ergo építettek a kis skodánknak egy olyan udvart, ami egy repülőt is elbírna, persze jó áron, és még ő van megsértődve, hogy nem akarom a plusz anyagot kifizetni. (Na persze, örüljek, hogy a dédunokáim is fogják még használni.)

A burkolók is alapos munkát végeztek. Egy-két év múlva jön fel a csempe és gyanúsan kopog. Kihívunk valaki mást, könnyedén felszedi, azt mondja, hogy valami gipszes szart raktak le alá, amit majdnem körömmel lehet lekaparni róla... Valszeg elfogyott az anyag és gyorsan megoldották.

Mind a hármat ismerős ajánlotta, ezúton is köszönet érte, sokat tanultam belőle...