Hivatalos: itt az új Edge böngésző

Letölthető innen.

Hozzászólások

Nekem nem jelenik meg a letöltési platformok között a Linux.  Biztosan az Adblock csinál valamit. Na, akkor hagyom is.

digitális kintszülött

Korábban is jelezték, hogy linuxra később lesz (Android-ra lett, azaz biztos nem ntdll.dll kell hozzá) és a céljuk "csak" az hogy a netflix és az xCloud (xbox öko felhőben) menjen a linuxosoknak is. Szóval ez nem business level, hanem content-consumer (így mondják US-ben?)

De, van minden Linuxra. Az 1080p Netflix is meg volt csinálva, hogy böngésző/Kodi addonnal menjen, de a Netflix szándékosan tiltja Windows, MacOS, és egyes szerződött mobil/tévépaltformokon kívül, hogy 720p-nél nagyobb felbontásokban netflixezz. Szándékos DRM, crypto-megbízhatósági szemétkedésből. Ahogy a közösség csinál egy működő linuxos megoldást 1080p-re, mert ki tudják hekkelni, akkor a Netflix is azonnal behúz valami változást a rendszerbe, hogy eltörje. Mondom, ez nem annak a függvénye, hogy a Linux mit támogat, mert támogatná, tudná, lenne közösség, aki megcsinálja ingyen, hanem a cég szemét. Egyszerűen nem akarják. Eladták a 1080p+ felbontás használati jogát, mint exkluzív/prémium lehetőséget néhány nagyobb cégnek (MS, Apple, Samsung, stb.), aki nem fizetett érte extra zsarolási pénzt, annak a rendszerén szándékosan tiltva vannak ezek a felbontások. Ebben viszont most változást hozhat, ha kijön a linuxos Edge.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Meg kellett néznem a dátumot, hogy mikori hozzászólást olvasok. 2020-ban tényleg 1080p okoz problémát? PC-n mondjuk én is "csak" 1440p-t használok, de TV-n amit csak lehet, 4K-ban nézek (Netflixet is). Desktop Linuxot rég használtam, most nézek is ki a fejemből, hogy WTF.

Még mindig nem érted, pedig jobban nem tudom elmagyarázni. Nem technikai oldalról okoz nehézséget, Linuxon is lehet amúgy 1440p-t, 4K-t, 8K-t, HDR-t meg mindent nézni. De a Netflix csak webes alapon megy, lényegében a natív appjuk is egy webes alkalmazás, ami böngészőbe van ágyazva. Na már most ezen nézed a streamjeiket, és a rendszerük detektálja, hogy milyen rendszerről nézed. Ha Windows + IE/Edge, ha MacOS + Safari, ha olyan mobilplaftorm, amiben van hardveres regisztrált, Netflix által engedélyezett DRM modul, vagy ilyen TV, akkor azon engedi lejátszani az elérhető maximális felbontást. De, ahogy ezeknek a hiányát érzékeli (pl. Windowson használsz Firefoxot, Chrome-ot, Operát, Vivaldit, vagy Linux alól böngészővel), max. 720p-re korlátoz, néhány androidos okostelefonon meg még rosszabb, mert ott 480p-re, és nem tudod megkerülni, mert maga a Netflix szerver oldalról korlátoz, nem a kliens oldalon!!! Ez a Netflix szándékos szemétsége, nem technikai akadály. És az benne a morbid, hogy van egy közösség, aki időről időre így is kihekkeli, hogy menjen, de akkor a Netflix ezt érzékelve gyorsan bevezet valami technikai kavarást, hogy ne működjön többé.

TV-ken sem megy mindig a Netflix 4K-ban, van, amelyiken 1080p-ben sem. Megint csak nem technikai akadály, hanem csak az a tévé támogatott, aminek a gyártója megfizette a Netflix felé azt a plusz pénzt, regisztrált hozzá dedikált hardvert, amivel megy a FullHD, 4K, stb.. Mert ha nem, akkor max. 720p, és egyes esetekben annak is örülhetsz, ha nem 480p. Ennek semmi köze nincs a Linuxhoz, meg a technikai akadályokhoz.

Ez épp olyan mesterséges akadálya a Netflixnek, mint mikor Magyarországon nem engedik elérni az amerikai kínálatot. Ott se az van, hogy a magyar földön más a gravitáció, meg hátrányosabb a technikai helyzet, és ne lehetne lejátszani. Csak erre a régióra nem elérhető egy csomó minden, mert a megvett terjesztési jog Észak-Amerikára terjed ki egy csomó anyagnál. Vagy ugyanez pepitában, hogy a Netflixen a magyar feliratok nem érhetők el M.o.-n kívül egyáltalán.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Szerkesztve: 2020. 01. 16., cs - 10:07

Akkor lesz ez az igazán nagy durranás, ha minden eszközön mindent szinkronizál - Linuxon is, mert elérhető lesz rá.

És Androidon is lesznek kiegészítők, amit jelenleg Chromium alapon csak a Yandex, valamint a Kiwi böngészők tudnak. A Brave-hez elvileg dolgoznak rajta, és a Vivaldinál is felmerült a dolog.

Sokkal érdekesebb hír lett volna így: megjelent az Edge alapú Chrome böngészö :)

robyboy

Pápá chrome: kivezeted a plugineket (adblock és társai miatt)

Akkor is belépve marad, amikor kilépek

Be evil..