Licenc kérdés egy projekthez

Fórumok

Mélyen tisztelt nagyközönség,

Egy szolgáltató, bizonyos szolgáltatásához, készítettem egy programot, amit szeretnék úgy közkincsé tenni hogy, bárki használja és módisítania kell mert hibát talál, vagy hamarabb kell lefejleszteni az új funkciót mint én elkészíteném, vagy stb. stb.

Kötelezően vissza keljen szolgáltatnia a módosítást hogy, továbbra is közkincs legyen.

Ehhez keresnék megfelelő licencet.

Szolgáltató: Festipay

Program: Ingenico POS C#

Köszönöm a segítséget.

Hozzászólások

Ott semmi nem kötelez arra, hogy a módosításokat közzétedd, ha nem terjeszted, márpedig vélhetően valami ilyesmi lenne a cél. (Egyébként szerintem ezt képtelenség kikényszeríteni. A licencbe beleírod, hogy aki használja, azt lenyomozod, és jogodban áll átnézni a gépét, hogy az eredeti kód fut rajta?)

Ha nem terjeszti valaki és csak a garázsban játszik vele, akkor kárt sem okoz. :)

Kikényszerítés helyett én azt csinálnám, hogy írnék egy motiváló szöveget, hogy miért éri meg mindenkinek ha visszakerül a módisított kód upstream. Sokan azt gondolják, hogy kényelmes forkolni majd házon belül fejleszteni tovább, de akkor egy idő után már nagyon fájdalmas lesz a profitálni az új fejlesztésekből.

FreeBSD pl. úgy dolgozik, hogy aktívan motiválják a nagy cégeket, hogy minnél több fejlesztés kerüljön vissza hozzájuk. A licenszük pedig semmire nem kötelez senkit. Fogd a kódot és fuss. Mégis sikerült nekik sok nagy céget rávenni arra, hogy rengeteg kód közkincs legyen.

Azt próbálom mondani azt hiszem, hogy nem csak a licenszen múlik a siker.

Cégnek hívják a felállást. Ha nem a pénz a lényeg, akkor alapítvány. Mint az ErpNext.

Akinek készítetted a programot, az azzal kötött szerződés hogyan rendelkezik a használati/terjesztési jogokról?