[ELKELT] MacBook Air 200e HUF [ kb 1 napot használt]

Októberben vettem a feleségemnek egy MacBook Air-t 280e HUF-ért. kb 1 napot használtuk, befrissítettük ennyi történt.
Eladnánk. Számlát tudok róla adni.

8GB RAM / 128 GB SSD

512 GB SSD-vel is tudom adni.

 

FVFZ6D17J1WK
https://checkcoverage.apple.com/hu/hu/?sn=FVFZ6D17J1WK

Hozzászólások

Vásárlás dátuma: 2019.10.06
13,3"/SSD128GB/RAM8GB/2017
ps.: Kubuntu 19.10-et bebootoltam live, megy rajta minden.

Bementem az Asus-ba és 500ig műanyag volt kirakva. Kérdeztem, hogy WTF a válasz az volt, hogy:
- Az Asus áttért minőségi műanyagra.
- /me LOL

Nem akartam max 300-at adni egy gépért, mert csak egyetemre jegyzetelni kellet neki. kb használat szerint a 3. helyen lesz az életében.
Vagyis hordozza (legyen alu, legyen könnyű), használja (akku bírjon sokat) ennyi volt az elvárás.
Megvettem, mert nem láttam más alu gépet 300 alatt.

Mindeközben beszart a kis Asusom (UX390UA ZB 3 Deluxe) zsanérja amit nem javítanak így visszakapom az árát emiatt:
- Elkértem feleségem MB-jét, és csináltam rá egy usb-s Kubuntu 19.10-et arra a pár hétre amíg nem lesz saját kisgépem, amit Ő meglátott. Kiakadt, hogyha megy rajta a Linux, akkor miért szopatom őt a MacOS-sel.
- Még aznap este (tegnap) meglátta milyen gépeket nézek (HP Envy 13 / HP Envy 13 x360 https://www.youtube.com/watch?v=9oEPrb7HJHo ) amin végleg kiakadt. Ő képzőművész az x360 pedig kapacitív kijelzővel rendelkezik amire tollal írhatsz. BTW az előző két gépe is HP volt.

Szóval így jártam. Sok mac-es ismerősöm van, azt gondolták megenyhült a márka iránti averzióm. Kurvára nem, és "sajnos" ragadós.

Okés ez tényleg király volt, meg is adom magam :)) dehát annyi kovi van ebben az országban Kovács vezetéknévvel - miközben én vagyok az igazi - mármint HUP terén jeah. Meeeheehehe, pedig 17. éve kapom meg a magamét évente. Imádlak titeket, dehát nem én vagyok az, szóval fűzzétek a bő nyállal önkenő' lotyókat az én kapcsolati tőkém nélkül :D az ebben a témában az nem sokat ér.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Melyiknek az arat? iPad Pro van nekem is, de inkabb a Mini 5-t szoktam hasznalni, az jobban kezreall.

Tudnam ajanlani azt is (iPad Mini 5), de nincs rajta Smart csatlakozo, igy nincs nagy valasztek billentyuzetbol, az pedig kell a jegyzeteleshez.

Ebbol a szempontbol az uj iPad lehetne meg erdekes, mert ha jol emlkeszem van rajta Smart connector, es az Apple Pencilt is tamogatja. Olcso, de eleg nagy a kepatmeroje ahhoz, hogy jegyzetelni / rajzolni lehessen rajta.

Otlet: tartsatok meg az Air-t meg ket hetig, vegyetek melle egy sima iPad-et valami keyboard case-szel + Pencillel, es probaljatok ki. Aztan ha nem jon be, akkor szerintem arra is talaltok vevot.

Ott a SideCar is, szoval ha nagyon a gepen akarna muveszkedni, akkor azt mar megteheti az iPadet hasznalva rajztablakent.

De azert fullba sem erdemes nyomni a kretent :D marmint ertem, hogy neked ennyit erne meg, es ezzel nem is lehet vitatkozni. De azert ha egy kicsit objektivebben megnezed annyiert nem is adnak laptopot, meg gagyit sem. 60e egy celejronos acer 4gb rammal. Szoval ennyire nem kene applehatet nyomni, mert lebuksz, hogy csolatasu vagy ;)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Hat a felsoroltak kozul egy darab kerult, hasznaltan 54e Ft.-ba. Tovabbra sem ertem mirol beszelunk. Fereertes ne essek, en nem mondom, hogy ar arany ertekben jo a mac, vagy ennyi penzert ne lehetne jobbat venni, de 40e, na ne mar :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Te valamit benézel. Itt szó nem volt arról, hogy ez mennyit ér. Itt arról volt szó, hogy én mennyit adnék érte. Ezt kifejtem jobban: megveszem 50 ezerért, aztán keresek rá palimadarat, annyiért, amennyit ad érte.

Tudod, hogyan van ez. Bele kell árazni azt is, hogy nyakamon marad, hogy ennek szűk piaca van, hogy fanboyyal kell üzletelni stb. Én meg mit kezdenék vele?

Mondjuk nem szoktam ilyenekkel bizniszelni, nem is gondoltam komolyan, csak gondoltam, nyomok egy-két "UP"-ot Oregonnak ;)

Hogy őszinte legyek, egy forintot sem adnék érte.

--
trey @ gépház

Kapcsolódik: https://pcworld.hu/szoftver/linus-torvalds-a-linux-atyja-imadja-a-macbo…

Ha a hardware-t nézzük 200e-ért teljesen jó ár/érték arányban a gép:

 - Pro: 8GB ram és CPU kb mindenre elég, az összes hasonló laptopnál hosszabb aksi idő, magsafe, USB, jó keyboard, szuper touchpad.

 - Con: Nem cserélhető ram (ez mondjuk jelenleg már standard a más, hasonló méretű laptopok esetében is), nagy bezel

Old news. Torvalds már túllépett a divathóborton:

https://www.zdnet.com/article/linus-torvalds-reveals-his-favorite-progr… (Dell XPS 13 Developer Edition)

jó keyboard

Nem a halálba szidott butterfly van rajta?

 - Pro: 8GB ram

Ez nem pro, hanem Con.

touchpad

Pöcökegér.

 - Con: Nem cserélhető ram (ez mondjuk jelenleg már standard a más, hasonló méretű laptopok esetében is), nagy bezel

Gagyi billentyűkiosztás. 

Ja és az macOS természetesen egy olyan tétel rajta, ami instant kuka.

trey @ gépház

Másoknak ennél sokkal régebbi gép is megé[het] 300ezer Ft-ot is.

HP 6910P Notebook PC - Intel Core 2 Duo 2.0GHz, 2GB DDR2, 80GB HDD, DVD-CDRW Combo, 14" Display, Windows XP Professional  majdnem 1ezer dollár.

https://www.amazon.com/gp/offer-listing/B007CMOFTQ/ref=dp_olp_used_mbc?…

Előszört azt hittem, rosszul látok.

Ha ez tényleg elmegy ennyiért, akkor nem csoda, hogy a tulaj a leggazdagabb.

Vagy az XP miatt ennyi és Hajbazernek van igaza.

Gyorsolvasás - akku nélkül 280 eHuF: bakker, ezek az almások nem normálisak!

Aztán persze elolvastam még egyszer.

:-)

Szerintem egy szoval nem mondta senki, hogy nem lehet bukni rajta. (Ez mit is jelent pontosan egy hasznalt tomegtermek eseten? Hogy annyiert tudod eladni, amennyiert vetted? Ez eleg valoszinutlen.) Inkabb olyasmiket lehet hallani, hogy a tobbi markahoz kepest jol tartja az arat, ami egy eleg nagy kulonbseg, es jellemzoen nem is a legalja modellekre igaz.

Elsore ezek jutnak eszembe:

  • Ez a belepo szeria a Macbookok kozott, es abbol is a letezo legolcsobb modellt vetted, csodat nem erdemes varni
  • A hasznalt Macbook piac itthon tele van ezzel a geppel, ennel olcsobban is hozza lehet jutni mar
  • Aki koveti az irasaidat, tudja, hogy a "kb 1 napot hasznalt", "befrissítettük ennyi történt" laptop mar szervizben is volt, mert a nagy szakertes kozepette sikerult brickelni is :P

Szia, ha megvan még, akkor 150e-ért viszem.

Namost, ez a noti 280e az edigitalban, Apple TV-vel, amire veletlenul szinten "szuksegem" van. (Az egesz a cuccot edesanyamnak veszem, nem magamnak.)

Az Apple TV az kb. 60e, vagyis szamomra az uj ara a laptopnak 220e...

 

Raadasul hasznalt, nem nagyon olcso Macbook Airbol tulkinalat van az ebay-en, ezert nekem megerne 150ezerert (vagy annal egy kicsit tobbert) egy ismeretlen forumtarstol venni a cuccot, amugy meg szarok bele es megveszem ujonnan, nem vag foldhoz a differencia. Raadasul csupa kellemetlenseg nem boltba venni:  talalkozni kell, idopontot egyeztetni, stb...

 

Szoval nem nyereszkedni akarok, de ha nem elado, hat nem.

Az érdekes... Akkor látogass el pár "milyen mediaplayert vegyek?" topicba (nem Apple közeli oldalakra gondolok). Kifejezetten ajánlott és dicsért eszköz. Elég sokan veszik, olyanok is, akiknek amúgy semmilyen apple cuccuk nincs, mert van rá kétféle Kodi fork, Plex, Netflix, HBO Go, YT, és mindegyikkel gond nélkül megy a kadenciahelyes 4K HDR lejátszás (kivéve persze az HBO-t, de csak azért mert náluk nincs se 4K, se hdr). Ezt nagyon kevés eszköz tudja így egyben, főleg a szolgáltatók megkötései miatt (pl. egy hackelt Android boxon soha nem fogsz 4K-ban Netlfixet nézni).

Nvidia Shiled-et szokták pariba állítani vele, de a fenti lista néhány eleme azon is csak trükközéssel megy, ráadásul ugyanannyiba kerül mint egy ATV. Szóba jöhet még a Mi Box (ami azon ritka eszközök egyike, amin szintén elérhető a 4K Netflix),  olcsóbb is, viszont cserébe nem egy liga sem a Shiled-el, sem az ATV-vel (pl. roppant bugos, egy-egy frissítés után tele van sírva a net, hogy elmegy a kép, csúszik a hang, stb..).

Hát ez is érdekes :) Az egy döglődő valami évek óta, a Netflix/Amazon/HBO letarolta már jó régen. Szerintem amikor kijött a ATV 4K (ez az aktuális modell), akkor már nagyon nem ment ez a szekér, és ez nem most volt... Szóval ha a régi ATV-kre gondoltál (pl. gen3, gen4), akkor abban egyetértünk, ezek nem voltak jók nagyon semmire (a vas igen, de az sw be volt zárva, nem volt store, nem lehetett jailbreakelni sem). A gen2 kivétel volt, mert arra lehetett hackelni Kodit, akkoriban elég keresett cucc volt, mert nem voltak még kínai boxok, és a Kodival simán tudta azt amit egy korabeli Popcorn Hour, csak töredék áron.

Ez így egyre messzebbre vezet, és egyre zavarosabb. Appstore csak 3-4 éve van ATV-hez, a "szürke doboz" a gen1, viszont 2006-ban jött ki, errefelé ritka volt mint a fehér holló, ha egyáltalán be lehetett szerezni, akkor is csak méregdrágán, és használni se volt egyszerű. Erre gyakorlatilag csak az itunes store (téka) volt (illetve mutatóban YT kliens, meg talán fotó nézegető), másra nem nagyon lehetett használni (magyar bankkártyával és IP-vel pedig erre se). De tegyük fel, hogy neked nem is egy ismerősöd akkora baromi nagy fan volt, hogy addig mentek/okoskodtak, hogy sikerült belevágniuk és működésre bírniuk. Ez esetben az nem tiszta teljesen, hogy mihez képest érezték rossznak azt a megoldást 14 éve? Az Odeon VHS kölcsönzőhöz? Meg hogy ez az egész hogy jön egy mai ATV 4K-hoz, amin Netflixeznek meg Plexeznek/Kodiznak az emberek (akik nem elégedettek ugye, pl. a fenti rossz tapasztalatok miatt!).

Csak furcsa volt a kijelentés hogy idehaza még nem láttál elégedett ATV felhasználót, mert nekem nem ez a tapasztalatom. Én csak egy akármilyen jobb fajta mediaplayert szerettem volna venni file és streming alapú mozizásra úgy 1 éve. Elég sok időt tettem a keresgélésbe, és lépten-nyomon limitációkba futottam, és mindenhol az ATV-t ajánlgatták, mint az egyik legkompromisszummentesebb megoldást (a kb. 2.5 -ből), ez egyébként meglepett, ebből az irányból vártam volna a legkevésbé jó megoldást a problémára. Szóval mindezek után meg csak kíváncsi voltam, hogy mi sül ki ebből a beszélgetésből, ha már belementünk. De elengedem (főleg hogy a válaszaid alapján kétséges, hogy az ismerőseid láttak egyáltalán valaha Apple TV-t), nyilván azért engem sem érdekel ennyire a dolog, illetve nem akarok vele semmit bebizonyítani.

Nem kell bizonyitani semmit, arra vagyunk csak kivancsiak, hogy pontosan mirol beszelnuk egyaltalan, mert Apple+szorakoztatoipar fronton szulettek kivalo megoldasok es ipari hulladekok egyarant. A "vettek valamit, nem tudjuk mit, de szar volt" viszont egy vague baromsag, amirol nincs ertelme beszelgetni.

Termeszetesen nem eletbevagoan fontos a tema, de erdekessegnek jo lett volna.

Hogy tudod 512-es SSD-vel is adni? Ebben már forrasztott az SSD nem?

Gábriel Ákos

nocsak, úgy látszik közben kaptál választ a hiba megoldására amott
https://www.ifixit.com/Answers/View/602076/no+chime+-+unresponsive+to+entering+recovery+mode+etc+after+sudo+nvram
 

gondolom az adapteres idegen ssd és az legacy option rom kombó tett kresztbe... 
nade a lényeg, ha máskor / másnak előfordul: nem elég pár másodpercig várni a bambamra a sokujjas reset kombó közben, hanem akár percek is kellhetnek hozzá.