Windows 7 - Az informatika józan érájának vége

Elérkezett hát a nap, a kényelmes fejlesztők, az idealista termékmenedzserek és a dollárokat yachton számolgató IT-nagybefektetők örömére; a hosszú távon stabil, keveset változó, kiszámítható, jól konfigurálható rendszereket preferáló felhasználók bánatára. Mától ugyanis a Microsoft megszüntette a Windows 7 támogatását, felelőtlenül cserben hagyva ezzel több, mint 900 millió embert, fittyet hányva a felhasználóközönség és a piac valódi igényeire.

A Microsoft felelőtlenségét részben (de semmiképpen nem egészében) enyhítő körülmény, hogy az XP-vel ellentétben (bár pont ott lett volna erre nagyobb szükség a teljes hardver-inkompatíbilitások és a rengeteg hiányzó driver miatt), hogy ezúttal kisvállalkozások és mezei felhasználók is igénybe vehetik a kiterjesztett (fizetős) támogatást. Tehát, aki nem szeretne új gépet venni a hiányzó driverek miatt, esetleg reklámokat bámulni a fájlkezelőben, megosztani a Microsofttal a magánéletét, illetve valamennyi gépen tárolt adatát, vagy csak egyszerűen undorodik a Windows 10 csiligány, Tapicskoló Tamás értelmi szintjére butított, kiherélt funkcionalitású és konfigurálhatóságú felületétől, az évi fix összeg keretében, egészen 2023-ig élvezheti a frissítések adta biztonság illúzióját. [1] 

Ettől függetlenül, a mostani mondható a Microsoft legnagyobb, legszéleskörűbb és legtöbbeket érintő cserbenhagyásának, melyet az ügyfelei ellen valaha elkövetett. Természetesen, továbbra sem arról van szó, hogy szoftvermultiék bárkit is átvertek volna. Az EOL dátuma régóta pontosan ismert volt, így mindenki időben úgy készülhetett rá, ahogy akart. Akadt azonban egy kis probléma. Nem mindenki akart. Sőt nagyon sokan voltak, akik nem akartak. Nos, Billy szoftveróriása az ő döntésükre hányt fittyet. Az ő valódi igényeiket hagyta figyelmen kívül. Azon felhasználókét, akiknek csupán azt köszönhetik, hogy ezidáig fennmaradtak. Azon felhasználókét, akik megvették a Windows 7-et OEM vagy más egyéb licencelési opcióval. Nekik ugyanis csak egyetlenegy igényük volt. Az újabbnál újabb alternatívák ellenére (8, 8.1, 10) kitartani jól bevált operációs rendszerük mellett, mintsem újabbra vagy másra váltani.

Az alapprobléma ott kezdődik, hogy megint nem sikerült olyan rendszert összehozni, ami méltó utódja lehetne, az egykor még a világ legnépszerűbb operációs rendszerének számító Windows 7-nek. Kaptunk helyette release-nek álcázott bétaverziókat, telemetriát, fájlkezelőbe erőltetett reklámokat, kiherélt tablet-idealista Start menüt (Windows 8), aztán animációbuzi, web-es contenttel teli Start menüt (Windows 10), csiligány Metro idealizmust, erőforrás- és helypazarlást, az egyre több időt, tárhelyet felemésztő, egyre gyakoribb frissítéseket, a frissítés utáni bootolhatatlan állapotokat számos esetben. Mindezek mellett, olyan égető problémák maradtak mind a mai napig megoldatlanok, mint például az egyes eszközök driver-einek átjárhatósága két egymást követő rendszer között. Továbbra is tucatszámra dobálnak ki nyomtatókat, scannereket OS-váltás miatt, mert Windows 10-re nincs rájuk driver. Amit meg lehetett volna oldani annyival, hogy csinálnak egy kompatíbilitási réteget a régi drivereknek, de nem, az a világ egyik legnagyobb szoftveróriásának is nagy falat lett volna. Szóval, ott tartunk, hogy Linux alrendszerre futotta, de arra, hogy korábbi önmagukkal kompatíbilisek legyenek, már nem.

Azzal, hogy sem a Windows 8, sem a Windows 10 nem lett méltó utódja a Windows 7-nek, a Microsoft is korán rájött. Nem véletlenül igyekezett tenyérbemászó módon, a felhasználók beleegyezése nélkül frissítgetni Windows 7 rendszereket Windows 10-re, feature frissítésnek álcázva az új operációs rendszert. [2] Tette mindezt azért, hogy legalább az early adopter réteg meglegyen, ha a beleegyezésük nélkül, mesterségesen is, de ugyan használja már valaki a rendszerüket, ha már lefejlesztették. Igaz, hogy egy csiligány, instabil, jó indulattal senkinek se ajánlható bughalmaz, de hát mégis na. Később, a torkokon lenyomott Windows 10 miatti felhasználói közfelháborodás következtében enyhítették [3] annyira a dolgot, hogy akkor most már nem frissítgetünk a hozzájárulásod nélkül más operációs rendszerre, de mi lenne, ha ingyen mehetnél fel Windows 10-re. Mivelhát jobb ötletünk nem volt annál, hogy ami akkora szarkupac, hogy senkinek nem kell, azt tegyük ingyenessé. Itt még nem ért véget a történet, ugyanis még jóval a Windows 7 támogatási időszakán belül a Microsoft kitalálta, hogy önkényesen visszatartja (letiltja) a frissítéseket újabb hardvereken. [4] Tette mindezt azért, hogy mindenki szíveskedjen Windows 10-et használni, ha már új gépet vesz, akkor meg már főleg, mert ők nem hajlandók új hardveren is tesztelni a Windows 7 frissítéseket. Hát persze. Amikor egy kontinensnyi vagyonnal rendelkező óriáscég keres kifogásokat, hogy szűkösek az erőforrásai, akkor szinte minden esetben egyértelmű, hogy csak egy kis extraprofit kell neki, amit nem valódi munkával, hanem a piac önkényes manipulálásával, operációs rendszerbe épített alkalmazásbolttal, fájlkezelőbe erőltetett reklámokkal akar összeszedni.

A piac, illetve az azt alkotó felhasználók valódi igényeinek magasról leszarása nem újkeletű dolog a Microsoftnál. Az egész a Ballmer-érával kezdődött és a mai napig tart. Hasonlóképpen jártak el 2014-ben, amikor is az akkori teljes felhasználóbázis 25%-a, számszerűen 400 millió ember használta az operációs rendszert a támogatás kivezetésekor. A Microsoft akkor is fittyet hányt a felhasználók valódi igényére, a rengeteg Windows 7-tel inkompatíbilis számítógépre, ám arra persze bőven volt pénze és erőforrása, hogy helyette FUD kampányt indítsanak korábbi, túl jól sikerült termékük ellen, digitális apokalipszishez közeli állapotokkal, hackerekkel, zombihálózatokkal, kínai warez XP-kkel, zsarolóvírusokkal (amiknek a nagy része, ha akarod, sem fut XP-n) riogatva minket.

Nincsenek illúzióim a jelennel kapcsolatban sem. Ha a támogatás kivezetésének puszta ténye nem tud hipp-hopp közel egymilliárd embert eltántorítani a Windows 7 használatától (márpedig nem fog tudni), úgy a Microsoft egyértelmű, hogy hamarosan fizetett hirdetések, egységsugarú tech-firkászok és bértollnokok segítségével mindent elsöprő FUD kampányt indít a saját felhasználói ellen, a piac manipulálásának céljából, a saját extraprofitját biztosítandó. A Windows XP-nél már megismerhettük ezt a fajta félelemkeltést, a hivatásos rettegőt játszó tech-publicisták demagógiáit, a digitális oltásellenesezést, a régi rendszereket használók közveszélyesnek bélyegzését. Lássuk hát az első visszhangokat szerte a világból.

Az Index hozza a mostanában tőlük megszokott, szélsőségesen idealista clickbait FUD formáját. [5] Egyből a lényegre tér, kiberbűnözőkkel riogat. Aztán megpróbál lenyomni az olvasó torkán egy Windows 10-et.

Abban biztosak lehetünk, hogy a kiberbűnözők találnak még hasonló hibákat a Windows 7-ben, azokat ki is fogják használni, és a Microsoft azokra már nem nyújt semmilyen megoldást. A Windows 10 ideális új operációs rendszer a Windows 7 helyére, [...] bárki, aki a Windows 10-et megvette, rendszeresen kap új funkciókat, évente kétszer.

Arról persze már nem szól a fáma, hogy milyen problémákat okoz az, hogy 900 millió számítógép mellől kell legalább egyvalamit kidobni, OS-váltás okozta inkompatíbilitás miatt, ha nem az egész rendszert úgy, ahogy van. Hogy megint működő eszközökből lesz elektronikai hulladék egy felelőtlen és arrogáns szoftvermulti döntése miatt. Nettó álszentség azok után, hogy a Zöld Indexen minden nap ezerrel kiáltanak klímakatasztrófát, szidják az olajcégeket és minden kivágott fát megsiratnak.

A csiligány felületűre silányított, olvashatatlan vastagságú vékonyságú betűkkel (mert az trendi) megjelenő HWSW enterprise-idealista módon, biztosítótársaságokat megszégyenítő üzletiességgel tálalja a szokásos demagóg FUD-ot. [6]

A 2009-ben megjelent rendszerhez így nem érkezik több frissítés és javítás, használata tehát fokozott biztonsági kockázatot jelent majd.

Fontos persze az évszám megemlítése is, hadd érezze mindenki nagyon öregnek a 11 éves rendszert, és hogy azt használni már nem elég modern™, nem elég menő™. Mellette, egy szintén ma megjelent cikkben, a PC-piac újraéledését méltató cikket hozott le, amiben kishíján azt éljenezik, hogy a Windows 7 támogatásának vége miatt az elmúlt időszakban jóval többen lecserélték a számítógépüket. [7] Már csak az a kérdés, mi lesz a régiekkel (nyilván előbb-utóbb kidobják őket, mert nem fog elférni a padláson) és egyáltalán minek kellett legyártani az újakat, ha a régit is lehetett volna tovább használni.

A PCWorld gyászszertartást idéző cikkében "temeti" a Windows 7-et és futja le a fősodratú médiában kötelezőnek számító FUD köröket, egy kicsit talán könnyedebb stílusban. [8]

fog még gondot okozni a közeljövőben, hiszen ezek azok a gépek, amelyek a támogatás és frissítések elapadása után egyre nagyobb veszélyeknek lesznek kitéve az internetről érkező veszélyekkel, hackerekkel és egyéb randaságokkal szemben, és esélyesen ezek a gépek válnak mindenféle spamek, zombihálózatok központjaivá is, amíg végleg el nem pihennek

A cikk halálhíreket idéző hangvétele arról árulkodik, hogy őket vagy nem értesítették arról, hogy egy szoftver akkor lesz "halott", ha már senki nem használja, vagy szimplán nem jöttek rá maguktól, józan ésszel végiggondolva.

Egy részük csak akkor hallgat el véglegesen, amikor a hardver elöregszik, mert tudjuk, milyen a Pató Pál jellegű felhasználó: ugyan, hiszen január 15-e van és még mindig működik a Windows 7-em, nem lesz itt semmi gond.

Így igaz. Nem lesz baj, ha valaki odafigyel a felhasználói szokásaira, mert előbb-utóbb rutinból tudja elkerülni a támadási vektorokat. Persze, az sem árt, ha mindig készít a rendszeréről backupot és böngészéshez megfelelő tartalomblokkolót használ. AKit bővebben érdekel a téma, hogyan maradhat frissítés nélkül biztonságban, annak javaslok egy erről szóló, korábbi topicot. Sok jó ötletet összegyűjtöttünk. Ugyanis, továbbra is a felhasználók szabadsága eldönteni, hogy melyik rendszert használják, akármilyen, a nem frissítőket megalázó, démonizáló kampányt indítanak a Windows 7 ellen, a Microsoft profitéhségét kielégítendő.

Emellett, a Microsoft összeállított egy marketinganyagot, mit ajánl a Windows 7 PC-vel rendelkezőknek. Természetesen azt, hogy mindenki vegyen új számítógépet, méghozzá (ki nem fogjátok találni) Microsoft Surface-t. Ami ennél is tenyérbemászóbb, hogy a Windows 7 felhasználókat új számítógép vásárlására buzdítja, a meglévő Windows 10-re való frissítése helyett is.

Can I upgrade my existing PC to Windows 10?
To take advantage of the latest hardware capabilities, we recommend moving to a new PC with Windows 10, like the devices in the Surface family. [...]

Magyarul, a Microsoft hivatalosnak tekinthető fórumain is arra buzdít, hogy 900 millió ember vegyen új számítógépet (ami közép- és hosszútávon ekvivalens a régi kidobásával). Nem beszélve arról, hogy az okosok azt is kimatekozták, hogy 4 évnél régebbi gép esetén sokkal jobban megéri™ újat venni. Ezek után bátran állíthatjuk, hogy minimum több millió tonna, működő eszközökből lett elektronikai hulladék fog a Microsoft lelkén száradni.

A fent taglaltak ellenére mégsem a Microsoft felelőtlensége és üzleti arroganciája az, ami szomorúságra ad okot. Sokkal inkább, hogy a Windows 7 támogatásának megszüntetése az utolsó bevert szög a józan léptékű informatika koporsójába. A szóba jövő alternatívák ugyanis már mind-mind más színvonalat és értéket képviselnek. Könnyen jött könnyen megy feature-ök, állandó változtatgatás, végletekig lebutított kezelőfelületek, szemkifolyató betűk, mindent a szemnek külcsíny, de annál kevesebb valódi funkcionalitás, annál kevesebb felhasználói szabadság, annál kevesebb konfigurálhatóság. A privát szférába belemászó, mindenről adatot gyűjtő algoritmusok, hirdetések az egyébként megvásárolt alkalmazásokban, rengeteg elpocsékolt sávszélesség a frissítésáradat által, teljes függőség a szoftvergyártótól. Lassan már ott fogunk tartani, hogy Internetkapcsolat nélkül be se lehet kapcsolni az újabbnál újabb Windowst futtató számítógépet. De mondhatjuk úgy is, hogy a Windows 7 volt az utolsó, valódi desktop operációs rendszer. Az utána következők már csak az eredetire hasonlító rákos sejtek. Végérvényesen megbetegítette őket a multik egymás sikereit lemásolni igyekvő rákfenéje, mely a Microsoftot is elérte a Windows Mobile vakvágányon, és ami még szomorúbb, hogy bár a projekt csődöt mondott, a vele párhuzamos fejlesztési trendeket sikerült hozzá igazítani és úgy hagyni. 24-32 bites színmélységünk van, Isten tudja tizenhányadik generációs processzorunk és videókártyánk, mégis egy modern számítógépen a felismerhetetlenségig színtelenített, vonalrajzos ikonokat, egyszínű csempéket, fekete/fehér felületeket kell bámulni, temérdeknyi pixelgrafikus teret elpazarolva és mindezt úgy, hogy egyébként a mögöttes kódbázis is rendkívül erőforráspocsékoló lett.

Hozzászólások

Ez most nekem egy kicsit hosszú, de remélem, az azért megvan, hogy az MS Windows egy termék, s a gyártó dönti el, hogy üzleti érdekei mentén mennyi ideig támogatja. Teljesen lényegtelen, hány száz millió felhasználó. Ha rajtuk múlna, még ma is Commodore 64-et meg ZX Spectrumot használnánk. A felhasználó válthat Windows 10-re, vagy Linuxra, BSD-re, MacOS-re, Androidra, vagy mehet remetének, de akár a nulláról maga is implementálhat egy operációs rendszert.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig a terminál nagyon hatékony. Ezt én sem hittem el, mikor Windowsról frissen jött, GUI-hoz szokott, kezdő linuxos voltam. Pedig haladóbbak már akkor is mondták, hogy hatékonyabb, csak nem hittem neki, úgy voltam vele, hogy nagyképű nolifer hülyék, magukat szivatják vele, meg nagyzolnak, meg ultrakonzervatívak, és megrekedtek 30 évvel ezelőtt. De rá kellett jöjjek így, hogy az évek során felfejlődtem, hogy tényleg hatékonyabb. Ma már csak a böngésző, egy szótárprogram, meg néhány Wine-s játék grafikus felületes, a több progit mind terminálban használom, jellemzően vim-es billentyűkkel irányítva.

Ami miatt neked primitívnek tűnik: nem érted hogy működik, nem tanultad meg hatékonyan használni. Tanulást, fejlődét igényel, nem alapból hatékonyabb. Meg kell hozzá tanulni gépírni, keyboard only irányításhoz hozzászokni, scriptelni, tanulni kell terminálos trükköket (Tab-os kiegészítés, history kezelés, stb.), csak így lesz hatékonyabb, de akkor jóval. Persze ezt neked hiába magyarázom, mert ennél sokkal egyszerűbb dolgokban is rugalmatlan vagy, egyszer hozzászoktál valamihez, másra váltani képtelen vagy. Te örökké Windows XP-n fogsz maradni, nem is értem miért foglalkozol a Win7-tel. És nem, nem a MS, meg a Linux, meg akárki hibája, hanem a sajátod. Pont ez a fizetős multik fegyvere, rászoktatnak a fizetős termékeikre, azokhoz hozzászoksz, függeni fogsz tőle vendor/version-lock-in-ben, és semmi mást nem leszel hajlandó használni. Még az is megéri nekik, ha lewarezolod a terméküket, mert rászoksz. Ezért adják oktatási intézményeknek is ingyen, beetető drog, iskolában mindenki Windowst tanul, meg MS Office-t, és az életbe kikerülve meg csak azt lesz hajlandó használni, ahogy olyan gép elé kerül, ahol MacOS, Linux fut, meg LibreOffice, Google Docs, stb. áll rendelkezésre, teljesen el lesz veszve, meg lesz bénulva, inkább megveszi a MS-os fizetős terméket, vagy inkább lewarezeli, csak azt tudja használni. Amolyan Stockholm-szindróma.

Pedig ha hiszed, ha nem, meg lehet lenni teljesen jól az ilyen fizetős szarok nélkül, meg mindenféle támogatás nélkül. Én pl. évek óta Arch Linuxon vagyok, ehhez 0 terméktámogatás van. Nyista, semmi. Ahogy kijön valamiből új csomag, azonnal támogatatlanná válik, közösségi fórumokon azonnal kapod a választ a problémádra, hogy frissítsél. De van, hogy egy csomagból egy nap alatt kijön 3 új verzió is. Teljesen működőképes rendszer, nem kell függeni senki multi cégtől, te támogatod magadnak a rendszert. Nem kell semmilyen corporate bullshitre várni, meg ilyen 5-10 éves támogatási idejű LTS támogatásért ácsingózni, meg fizetni akárkinek is. Hidd el, az IT-ben minden rajtad múlik, eleve már mikor veszed a gépet, új vagy használt hardvert, ott rajtad múlik, hogy olyan vegyél, aminek pl. jó az opensource driver támogatása, és ne Windows-only eszközzel szivasd magad. Meg szoftverekből is olyanokra kell berendezkedni, hogy multiplatformos, opensource szoftverek legyenek, sose lesz problémád velük többet, senki nem tud onnan függésbe hozni, meg támogatási idővel szivatni. Csakis rajtad múlik, hogy mennyire vagy rugalmas. Én már 6. éve nem windowsosok, nem is hiányzik. Egyik gépen ugyan fent van Win10, de az a gép offline játékkonzolként csak offline AAA-s játékcímekre van használva, semmi másra, nem böngészek rajta, nem bankolok, nem chatelek, sem nem semmi, hetente alig néhány órát megy, de van olyan hét, hogy be sem kapcsolom, mert nincs rá időm. De ez is csak kb. fél éve van meg, előtte 5+ évet semmilyen Windowst nem használtam és nem is hiányzott semmihez.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Mondju kez a terminál über alles hozzáállásnak megvan az a hátulütője, hogy ha nem ismered a GUI-s toolokat, akkor azt sem fogod tudni megmondani, hogy mi az, ami NEM hatékonyabb terminalon. Jellemzően vizualizálós feladatok vagy amikor valamit át kell látni. Pl. SVN meg GIT commitoknál valahogy nekem mindig is jobban feküdt a GUI-s tool egyszerűen azért, mert számomra átláthatóbb volt. Vagy historyt nézegetni. Vagy bármikor, amikor valami számadatom volt és adatokat kellett vizualizálni, sokszor még az egyébként CLI-s outputból is volt olyan, hogy fogtam egy excelt és gyors bedobtam oda egy grafikon erejéig. Vagy pl. adatbázisok tutujgatásához szintén jobban örülök valami rendes desktop toolnak, mint egy shellnek. Átláthatóbb egy faszerkezet egy DB-ről, semmint mindig az information_schema-t queryzgetni.

Vagy a másik kedvencem, mikor egyszer láttam valakit szenvedni 10-15 percet azzal, hogy sed-ben kitalálja, hogy hogyan csináljon egy csoportos átnevezést, amit a total commander csoportos átnevezés funkciójával nagyjából 10 másodperc alatt meg lehetett volna csinálni egy nagyjából intuitív felületen. Nem tud annyit, mint a sed? valóban nem, de az esetek 80%-ára elég, maradékra meg ott a sed.

Ismerni kell mindkét világot és a feladathoz választani eszközt.

Nem, nincs hátulütője. De tény, hogy nem való mindenre. Nagy színmélységű, nagyobb felbontású vizuális tartalmakra, film, képek, ezek szerkesztése, rajzolás, stb., ezekre való a GUI. Meg azoknak a dolgoknak a szerkesztésére, ahol sok képpontból vagy képponthalmazból kell random mintát kijelölni. A legtöbb mindenre viszont a terminálos megoldások jobbak. Nem a terminál miatt, hanem az egyszerűség miatt, csak karakteres felület, gyors, kevés függőség, csak a lényeget tudja, nem vonja el a figyelmet semmitől, közvetlen a kontrollod az alkalmazás felett (nem csak egy absztrakciós réteggel, mindenféle API-kkal leválasztott valami lesz, aminek el van rejtve előled a működése), könnyű ezeket a CLI/TUI toolokat egymásba pipe-olni, scriptbe ágyazni, scripekkel moddolni. Az van, hogy ma már mindent feleslegesen GUI-s alapra helyeznek, ezzel elkényelmesítettek minket, de nem mindenre hatékonyabb. Nekem ez a terminálozás mindenre visszaadott egyfajta közvetlen kontrollt a gép, alkalmazások felett, amit utoljára még a DOS-os időkben éreztem. Persze csak akkor hatékonyabb, ha az ember megtanulja használni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Meg azoknak a dolgoknak a szerkesztésére, ahol sok képpontból vagy képponthalmazból kell random mintát kijelölni. A legtöbb mindenre viszont a terminálos megoldások jobbak.

Miért? Egy nem túl sok pixelből álló képet, vagy vektoros rajzot könnyebb terminálból szerkeszteni? Esetleg egy táblázat, kicsit bonyolultabb formázású dokumentum? Az r=1 userek ilyeneket csinálnak…

Elolvastad te a hozzászólásomat is? :) Pont pl. egy DB-t nem matatnék koznolból, mert nem látom, hogy mi van. Ahelyett, hogy odatolná a képembe, hogy mi van, kérdezgetni kell mindig mindenért. Vagy akár egy explain query ábrázolása. Igen, lehet szövegesen is (aztán a proporcionális betűtípus miatt már helyből ki se fog férni a terminál ablakodban...), viszont végeredményben mégiscsak átláthatóbb vizuálisan. Szóval de, van hátulütője. Nem látsz fontos információkat, nem ad könnyű áttekinthetőséget, lassítja a munkavégzést ezzel, stb.

nem csak egy absztrakciós réteggel, mindenféle API-kkal leválasztott valami lesz, aminek el van rejtve előled a működése

Nem akarlak elkeseríteni, de illúzióban élsz. Sőt, az a normális, ha el van választva az UI és a kód. Kezdve a karbantarthatóságtól és az unit teszten át bármiig. Ott van pl. mondjuk egy gzip. Azt hiszed nem egy random tömörítő. Amögött is egy zlib van meg a guis program mögött is. Vagy bármely rendszert konfiguráló utility. Mind-mind valami API-t hív. Ilyen szempontból a procfs vagy a devfs is egy API.

Itt te nem a technikai tényekkel vitatkozol, hanem a saját érzéseiddel szerintem.

Felraktam a Windows 10-et, sokmindent nem értek.

Miért tart Lenovo SSD nélküli notebookon 4Gbyte RAM mellett 3 percig a boot? Akkor is baromi lassú, ha az összes csilli-villi szart kikapcsolom. A Windows 7 bejött 1 perc alatt.

Most rakok bele SSD-t és RAM-ot, meglátjuk, hogy 12 GB RAM + SSD mennyivel gyorsítja.

Ráadásul baromi sok helyet foglal. Egy mai linux simán elpörög 30 GByte SSD-vel is, Windows 10-nek szerintem kevés 60 GByte is.

 

Emellett felrakott a Microsoft egy csomó szart, amit sosem fogok használni. A OneDrive cloudra nincs szükségem, de lassítja a boot-ot és foglalja a helyet. Mondjuk legalább lehet uninstallálni.

 

Nem nyerte meg a tetszésemet.

Egyetértek. Nálam a friss, tiszta Win10 Prof 64 bites telepítés 5-6 mp. alatt bootol, még a leglassabb, használt, 64 gigás, SATA2-es SSD-men is, meg az újabb 500 gigás SATA3-asokon is. Belakva sem megy 8-9 mp. fölé. És nem, a Gyors indítás (MS-féle félhibernációs Quick Boot) sincs bekapcsolva szándékosan.

Persze nem védeni akarom a Win10-et, mert én sem szeretem, csak megjegyzendő, hogy a bootidő semmiképp nem írható a rovására, valami user errorról lehet szó ebben az esetben. Még 1 perces Win7 bootidő is rettenet sok, annak is jóval 20 mp. alatt kéne lennie, főleg egy modern, 12 giga RAM-os gépen.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A kulcsszó az SSD. 4 GB RAM + olcsó HDD (a legtöbb belépő szintű lakossági notebook nagyjából így néz ki) mellett hosszú percekig tart a boot, a HDD-t pörgeti ami megfogja az egész gépet és nem, nincs rajta bitcoin miner, meg semmi huncutság.

Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Ja, akkor meg is van a baj. Win10 alá kötelező az SSD sajnos, Win7, Linux, stb. alá nem, de azok is meghálálják. De nem nagy érvágás, használtan és 120-250 gigás méretik újonnan rendkívül olcsóak már az SSD-k, pendrive árában is kapsz már egyet. Aki ennyit nem tud a gépébe befektetni, azt nem tudom, hogy mire akarja használni a gépet.

Meg nem kötözködni akarok, de a 4 GB RAM is nagyon a határon van ma már. Nem is az OS-nek kell sok, hanem pl. böngészés tud sokat enni.

Bitcoin minerre nem gyanakodtam, az a bootot nem lassítja, hanem a rendszer futása alatt a procihasználatot dobja meg.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nekem egy viszonylag régi i3-4150 CPU-val, 8GB RAM és SSD mellett 19 másodperc alatt bootol a windows 10, BIOS képernyőtől mérve a jelszó beirásig, onnantól 3 másodperc alatt bejön a desktop.

a 64GB SSD-n még van 15GB szabad hely, a Win10 mellett komplett Office és Visual Studio is fel van rakva a szokásos egyebek mellett (Firefox, VLC, stb.)

worksforme :)

Az enyém ugyanezt csinálja SSD-vel+8GB rammal, bár azon entrspájz van, mindenféle céges policys allűrökkel.

A sajátom Pro vagy Home-mal 10mp alatt butult, de az meg nem Lenovo. Eddig azt hittem, hogy a céges szarságok miatt lassú, de lehet az Lenovo specifikus is. Talán...

Szerintem ez nem a W10 hibája

Egyetértek. Ha ezen a konzervatív felhasználói rétegen múlni, akik sose akarnak váltani, rég megrekedtünk volna az őskorban, és még barlangokban pattintgatnánk kővel a tüzet.

Ez nem szociális intézmény, hogy jajj 900 millió ember, mutassunk könyörületet, és emberjóságból támogassuk a végtelenségig. Ez informatika, ez üzlet, a fejlesztőcégnek befektetés, rendszer jönnek-mennek, elavulás van, mindig tovább kell lépni.

A MS már 2015-ben figyelmeztetett, hogy 2020-ban lejár a Win7 támogatása, volt sok év felkészülni a váltásra, nem egy hirtelen jött dolog. Most volume licences cégeknek lesz ez a 3 éves extra támogatási haladék, de ezzel megint az a baj, hogy felesleges időhúzás, mert amelyik cég nem váltott már 5 éve, az +3 év múlva sem fog váltani. Az ilyeneknek adhatunk akármennyi haladékot, csak időhúzásra lesz felhasználva, váltani soha nem fognak.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Márpedig ilyen méretben mint az informatika, ezeket a közművekkel egy kategóriában kellene kezelni. AZ operációs rendszereket már régen nem kellene fejelszteni további featureökkel, olyan ütemben ahogy azt teszik a gyártók, mert nem érdemi fejlesztés zajlik, hanem pacsmagolás. Áttervezzük a felületet, ami ugyanazt a cél szolgálja mint az elődje, csak minden kicsit máshová kerül, és máképp néz ki, majd a hülye user újratanulja, megveszi az újabb windows 10 for dummies könyvet, pörög a gazdaság.

Mit szolnánk ha ugyanezt a vízművek vagy az elektromos művek csinálná? Bocsának ön még villásdugó 7-et használ, annak már nem adunk áramot mert csak, cserélje ki a fali aljzatokat a kábeleket és a fogyasztókat is, ez az ön érdeke, ját nézze meg hogy pörög a gazdaság!

Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Szerintem pont ezt csinálják. A kéményseprő majd' minden évben újabb elvárásokat támaszt: gázgumi az ablakba, ne legyen gumi az ablakban, legyen szellőző a beltéri ajtón, legyen szellőző a szabadba...

A kazános, hogy cseréljem sárgára a kazán gázbevezető csövét, de szakemberrel ám.

Az ELMŰ, hogy miféle szekrénybe hajlandó már csak beszerelni a villanyórát, meg amikor épp gondolja, megszünteti a vezérelt áramot.

Arról ne is beszéljünk, hogy senki sem szólt 5 évvel korábban az olajkályhásoknak, hogy megszűnik a HTO...

Üdv,
Marci

De jó lenne, ha csak ilyenekkel jönnének a szoftvergyártók is... Ha az elmű ráküli a lakásomra 220V helyett 480-at, akkor be tudom perelni. Ha egy operációs rendszer vagy egy szövegszerkesztő hibája miatt elveszítek pótolhatatlan adatot akkor így jártam, hát benne van az EULA-ban hogy semmiért nem vállal felelősséget a gyártó. Ezt kellene csak megváltoztatni és máris stabilabb szoftverek jönnének ki, sokkal, sokkal ritkább feature updatekkel és sokkal, sokkal kevesebb hibával mint most.

Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Aha... Aztán amikor 3 millás ekg szoftver nem megy w10-zel, akkor te hogyan gondolkodnál (és nyilván ez csak egy és nem is a leginkább pénztárcába vágó eset a millió közül). Van aki dolgozik/dolgozna a géppel és nem a cod-ot tolja, meg a desktopot szépítgeti.

üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Akkor megkérdezném a beszerzésért felelős emberkét, hogy mi a töklekváros öreganyja hátsójáért nem b...ogatta a szállítót, hogy legyen?  Ja, hogy ehhez a részéhez nem ért... Egyébként meg ha ez a gép kizárólag erre a célra használatos, "sziget üzemben" (hálózat nélkül) működik, akkor gyakorlatilag irreleváns, hogy mi fut rajta - ha viszont mindenre _is_ használják, akkor gáz - nem kicsit. Ugyanis onnantól kezdve, hogy különleges adatokat kezelnek rajta, máris más a leányzó fekvése.

Amugy csak kivancsisag: te mit hasznalsz igy 2020-ban legsurubben desktop OS-nek?

Bizony, ami az egykor még a világ legnépszerűbb operációs rendszerének számított, bár hajbi szerint most már a Windows7 az: "Az alapprobléma ott kezdődik, hogy megint nem sikerült olyan rendszert összehozni, ami méltó utódja lehetne, az egykor még a világ legnépszerűbb operációs rendszerének számító Windows 7-nek."

LOOL. neked mind1, hogy mit használsz csak XP legyen ráírva. ha gondolod csinálok neked Win10et XP témával meg ráírjuk a boot screenre is hogy XP, aztán el leszel te azzal is. :D 

Windows XP Professional x64 Edition uses the same kernel and code tree as Windows Server 2003[4] and is serviced by the same service pack.[5] However, it includes client features of Windows XP such as System RestoreWindows MessengerFast User Switching, Welcome Screen, Security Center and games, which Windows Server 2003 does not have.

tehát te igazából nem használsz Windows XP-t, mégis ezt hirdeted magadról. :D bort iszol és vizet prédikálsz. gratulálok. :D ennél gázabb dolgot nehezebben tudok elképzelni az agymenéseid után. :D

ha lenne faszod akkor ezután visszaraknád szépen az eredeti Windows XP 32bitet frissítések nélkül, hiszen azok nem kellenek egy OS-be mert csak bloatware lesz tőle ahogy te elképzeled. :D

Van 32-bites XP-m is, ugyanezen a gépen. Szoktam azt is használni, csak egyelőre a 64-bitesen van összerakva rendesen a rendszerem, portable alkalmazások nagy része 64-bites.

Kicsit óvodás szintnek tartom, hogy ezen kötekedsz. Kötekedj a Microsofttal, hogy így nevezték el. Ennyi erővel a Windows 7 sem WIndows 7, hanem a Server 2008 desktoposított változata. Ennyi erővel a Windows 8 sem Windows 8, hanem a 2016 desktoposított változata. Ennyi erővel a 32-bites XP sem XP, csak egy továbbfejlesztett Windows 2000. Nem az érdekel, hogy XP legyen ráírva.

Ez az oprendszer jött be és ezt használom. Akármennyire is Windows Server 2003, ugyanabból az érából származik, mint az XP SP3 és sokkal nagyobb különbség lenne egy Vista/7 és eközött, mint a 32-bites XP és a 64-bites XP között. Tehát, továbbra sem értem a problémád. Ja igen, mindenáron kötekedni akarsz... de akkor legalább találj valami normális kapaszkodót hozzá.

Az XP x64 nem bloatware.

Ha majd megtanulsz szépen, kötekedésmentesen kommentelni, akkor a kedvedért beszerzem az appok 32-bites változatát és átállok 32-bites XP-re. Bár, mint mondtam, mindkettőt használom (mindkettővel netezek is), csak az x64-et többet. Úgyhogy, szerintem joggal "hirdethetem" az XP-t. Más kérdés, hogy a Server 2003 is pont ugyanaz az EOL kategória, mint az XP. Tehát, a friss™ vs. legacy oprendszer szempontjából teljesen ugyanaz. Nagyjából eköré a szempont köré gyűlnek mindig össze fejlődésmániásék ellenérvei az XP ellen. Szóval, még egy szempont, ami értelmetlenné teszi a kötekedésed az x64 kapcsán.

igaz. nem is ezt mondta, de az lejött, hogy csak azt hajlandó elfogadni amit ő maga használ. ami neki bejött az jó, és csak az. mindenki más meg idióta hülye. lehet, hogy más nem arra használja a számítógépét amire ő, erre viszont még nem jött rá szegény. egy gamer pl. nem sokat kezd egy 20 éves win xp-t futtató géppel, de egy videóvágó sem.

Ilyet sem mondott, hogy mindenki más idióta, meg hülye, pl. engem sem hülyézett még le, pedig én sem Xp-t használok. Ez megint belemagyarázás. Ő azt mondta, hogy az újabb rendszereket a végletekig lebutítják, mind felületileg, mind beállíthatóságilag, viszont egyre többet zabálnak. Lássuk be, ebben a formában azért ez nem hülyeség.

Az a 64 bites izé az egy 2003 server, rágányolva néhány csilligány XP-s szutyadékot, és marketingesek elnevezték úgy ahogy, de attól, hogy úgy hívják, még nem az. Ha fvwm95+Wine kombót használok Linux alapokon, akkor mondhatom, hogy Windows95-öt használok? Mert te ezt állítod.

A 32 bittel azért vigyázz, mert van benne némi buktató, ami az y2k-nál (ami ugye a spórolás miatt - hogy kevesebb memóriára/háttértárra legyen szükség) nagyobb szívás lesz, szinte biztos - nézz utána.

Koszonom.

Azert kerdeztem, mert mindigis meglepett, hogy nem esett a valasztasod valamilyen lightweight Linuxra, BSD-re, mas Unixra, stb.-re. Egy X11 + Fluxboxnak eleg a 64M ram is Pentium 2-vel, egy atlagos weboldal ma mar megeszik 3x ennyit a dzsuvascriptjevel.

Vagy netan egy Windows-only soft tart teged Windows-on?

Ha az okok érdekelnek, google site:hup.hu "hajbazer" "Raynes" xp linux gtk3 word :)

Rengetegszer kifejtettem már, nem szeretném még egyszer.

Vagy netan egy Windows-only soft tart teged Windows-on?

Nyilván ez így nem igaz, de ha mindenáron 1 szoftvert kellene mondanom, ami Windows-on tart, az a Total Commander lenne. Mai napig nincs olyan alternatívája Linuxra, ami kompromisszumok nélkül hozza a funkcionalitását.

> Hozzászámoltad a dinamikusan betöltött Qt bloatot is? Mert a TOTALCMD.EXE-ben ott van a Delphi VCL-je is, statikusan linkelve.

A Trinity nem a Qt4-et, vagy a Qt5-öt használja, hanem a régi Qt3-as alapú TQt-t, ami kb 7.5 MB. Viszont, ha a Krusadernél számít a TQt, akkor a TC-nél is számít a windows ablakozó rétege is, tudniillik az egész rendszerem a TQt-t használja, tehát az a Krusader nélkül is a memóriában van, pont ugyanúgy, ahogy a windows ablakozó is a memóriában van a TC nélkül.

> A fájlméret ellenére a Krusader 2x-3x annyi memóriát zabál, mint a Total Commander és az én gépemen lassabb is.

Ez a Trinitys Krusader? Mert nálam maga a program párszáz kB-ot eszik.

A memória foglalás. Azért van, hogy befoglalja ha kell neki.

 

       total    used    free   shared buff/cache  available
Mem:     7,2Gi    3,3Gi    748Mi    278Mi    3,2Gi    3,1Gi
Swap:     8,0Gi     0B    8,0Gi

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Igen, de nem mindegy, hogy mennyi RAM van a gépében az embernek. 8 GB esetén valóban nem sok a 25 MB. De egy párszát MB-val bíró SBC esetén az. Azért célszerű törekedni arra, hogy ne egye meg feleslegesen a RAM-ot. Ez gondolom a KDE 5-ös Krusader. Nem tudom, hogy mennyivel tud többet, mint a Trinity-s (ha egyáltalán többet tud, lévén a Trinitybe folyamatosan backportolnak, implementálnak dolgokat), de azt nem hiszem, hogy indokolt lenne a 250 kB-ról 25000 kB-re emelkedett igény. Bár kérdés, hogy épp mit csinálsz vele.

"a Krusader 2x-3x annyi memóriát zabál" - és?! Nincs elég RAM, és a paging helyett swapping van már? Ha nem, akkor meg nem qrvára mindegy, hogy mit tart az OS a memóriában? Mondjuk egy totákummanter, mint ok a Windows mellett... Nos, egy r=1 user esetén még csak-csak elfogadható érv...

Régebben, (cca.4-5 éve) én is nagy Total Commander használó voltam. Nagyon sokrétű és fasza program. Viszont mióta áttértem GNU/Linux rendszerre, azóta hiába van dual bootban egy windows 8.1, elég ritkán használom. Az alap fájlkezelővel nyomom már általában, elég, lehet azért mert a linux-on is az alap fájlkezelővel csinálomk mindent, plusz az egyik új kedvencem lett a konzolos Midnight Commander.

no offense, de sikeres ember nem lehetsz. :) itt bent több mint 900 gépen tudunk probléma nélkül frissíteni Win10-re frissíteni 7-ről, és emiatt csomó régi szar összetákolt szoftvert vagyunk kénytelen (jaj de kár...) lecserélni modern működő megoldásokra (jaj de kár...) ami a mi életünket és a felhasználók életét is megkönnyíti. (jaj de nagyon nagyon nagyon nagy kár)

téged egy 40 éves 20 centis körmökkel megáldott dawn kóros panel patkánynak tudlak elképzelni, akinek nem telik új számítógépre mert segélyből élsz 18 éves korod óta és fogalmad sincs róla, hogy a valóságban mi történik. hálát adok az égnek, hogy már régen nem kell szopni a Windows XP-vel se a héttel. a 10 nagysrágrendekkel korszerűbb és jobb OS mindkettőnél. 

ha te a fejlődés ellen vagy, akkor rossz szakmát választottál.

"Továbbra is Windows XP x64 Editiont használok."

Akkor két kérdésem lenne:

1. Miért Xp-t használsz még mindig és nem tértél át 7-esre?

2. Miért siratod a Win 7-et, ha nem azt használod?

Maximálisan egyetértek azzal a világnézeteddel, hogy nem mindig az új a jó, illetve ez a fenntartható fejlődésnek nevezett maszlag egy zsákutca. Nem csak technológiai szinten, minden téren, mert ha így él az emberiség, ahogy most, akkor még a gyerekeink megérik, hogy mielőtt éhen halnak, szomjan halnának, de nem fognak szomjan halni, mert előbb megfulladnak.

Mindemellett azt a következtetést vonom le, hogy kicsit következetlen vagy, vagy csak nem vagy (elég) okos. De nem szeretnék személyeskedni. Ha okos lennél, nem xp-vel buziznál, hanem megtanulnál ennyi erővel egy linux disztrót használni desktop osnek. Mert előbb-utóbb annyi problémába fogsz ütközni, annyi többletidődet-energiádat elveszi majd az, hogy tudd használni az xp-det, hogy még egy "elmebetegebb" linux disztró használata is egyszerűbb lenne.

powered by ©BSD & ©gentoo

Mondjuk ha azt a 900 millió ócska fos hardwaret, ami tizen-huszonéve kerregő merevlemezekkel zabálja az áramot (remélem CRT-monitorral) lecserélik valami modernebbre, azzal nem vesztünk.

~ubuntu, os x~

Igen, 1%-ukra maximum igaz is, amit leírtál. Bár a CRT monitorok száma még úgyis irreális. Már az XP-érában is bőven TFT monitorokat használtak, pláne 2009-ben.

A probléma továbbra is az, hogy a 900 millió hardver az még mindig több millió tonna elektronikai hulladék, működő eszközökből. Ennek már a koncepciója is pazarlás, pocsékolás és a józan ésszel szembe megy. Nem beszélve arról, hogy simán működhetnének tovább, ha multiék figyelembe veszik a felhasználók igényeit és azt, hogy ők egy klasszikus asztali operációs rendszert szeretnének használni, nem egy desktopra erőltetett, csiligány tablet-idealista bughalmazt (Windows 10)... és esetleg támogatják tovább a Windows 7-et.

A kezelésemben található, az elmúlt 11 évben alapvetően Windows 7-tel beszerzett, ma is működő 20+ gépből egyetlen problémás van a Windows 10-zel: a Lenovo T420s notebookom kamerája nem megy (Windows 8 alatt sem ment). (Túlélem, soha nem használtam, szerintem a számítógépes videochat a világ egyik legértelmetlenebb dolga.)

Általában viszont az a tapasztalatom, hogy a Windows 10 ugyanazon az öreg hardveren jobban teljesít, mint a 7-es.

Szóval nem kell kidobni 900 millió hardvert, mert megszűnt a Windows 7 támogatása.

A monitorokat tekintve pedig itthon 2012-ig csak CRT-t használtam, 2014-ben váltam meg az utolsótól.

Ez a rendkívül hosszú és felesleges cikk úgy beszél a különböző Windowsokról, mintha a világon nem létezne egyetlen más oprendszer sem, csak és kizárólag a M$ termékei. Mintha nem lenne lehetősége a cikkírónak, hogy a gonosz, nemzöld multik és a hájas IT-menedzserek világot megrontó aknamunkájának gátat vessen, kivonva gépét a globális tőke fennhatósága alól... vagy valami ilyesmi... Mindjárt beveszem a sárga és a zöld bogyókat, s megnyugszom :-)

A PC-k felhasználóinak elsöprő többsége továbbra is a Microsoft rendszereit használja. Nem állítottam, hogy nincs alternatíva, de az egységsugarú felhasználónak nincs, mert nem ismer mást. Az pedig nem fog segíteni a felválzolt problémán, hogy a jelenleg 2%-os Linux júzerbázis megnövekszik 0,1%-kal a Windows 7 kivezetése miatt.

"Nem állítottam, hogy nincs alternatíva, de az egységsugarú felhasználónak nincs, mert nem ismer mást."

Nos, hosszú távon azért csak lesz némi változás. Rajtam nem fog múlni. Senkinek, még családtagoknak sem vagyok hajlandó hekkelt Windózok telepítésére. Ha van neki M$ licensze, vagy előtelepített Win van a gépén, akkor szükség esetén újratelepítem neki. Minden más esetben vagy felteszek neki Linux Mint Mate-t v. Cinnamont, ellenkező esetben keressen mást.

Ugyanezt ajánlom a legális Win felhasználóknak is, akiknek épp most zabálta fel valami zsarolóvírus a gépét, vagy épp a gyerek vágta keresztbe a registry-t valami játékprogram crackkel.

Már 30 körül jár azon ismerőseim száma, akik nemcsak kényszerből használnak Linuxot, hanem rájöttek, hogy az igényeiknek tökéletesen megfelel.

Ja, és TC helyett a Double Commandert használom, és bevált.

Öt mondatban összefoglalhatna valaki, mert ezt a rizsát nem vagyok hajlandó elolvasni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Egy mondatban is össze lehet: a Microsoft cserben hagyott 900 millió felhasználót, akiknek ezért 900 millió számítógépet kell kidobniuk ma és a Windows 7 támogatásának vége volt az utolsó szög a józan informatika koporsójába, mert a mindenkori aktuális dátum - 10 év volt az aranykor, azóta hanyatlás van.

A Microsoft a mai nappal megszüntette a Windows 7 támogatását, annak ellenére, hogy legalább 900 millió ember használja.

A Microsoft a felhasználói igények kielégítése (vagyis a Windows 7 támogatásának kiterjesztése) helyett inkább igyekszik átterelni őket Windows 10-re, ha máshogy nem megy, félelemkeltéssel, agresszív marketinghadjáratokkal és hazugságpropagandával (képzelt veszélyekről és gonosz hackerekről).

A Windows 7 volt az utolsó olyan, klasszikus desktop operációs rendszer, ami lehetőséget adott haladó szintű felhasználásra, konfigurálhatóságra.

Ezzel szemben a Windows 8, 10, de főleg a 10 egy végletekig (és egyre jobban) lebutított, a felhasználói szabadságot (és a privát szférát is egyre inkább) lábbal tipró kivitelű rendszer, amit az okostelefonokról, mint konzumer és elsősorban szórakoztató termékekről mintáztak.

Sem a Microsoft, sem más desktop operációs rendszernek hazudott csiligány katyvaszt készítő szoftvermulti (pl. Google Chrome OS, Red Hat Enterprise Linux 8) nem kínál már alternatívát a tabletszintűre butított "desktop" környezetekre.

Birkáéknak ezt a maszlagot adják be.

Leginkább az emberi tényező járul hozzá, ugyanis az a leggyengébb láncszem. A legtöbb biztonsági incidens user error. Az újabbnál™ újabb™, csiligány oprendszerekbe belemarketingelt biztonsági™ featureök valójában nem featureök, hanem workaroundok egy gyakori user errorra. Esetleg meg kéne tanítani a felhasználókat felelősséggel számítógépet használni, és akkor kevesebb lenne a user error és nem kéne 900 millió számítógépet se kidobni, nyugodtan lehetne rajta futtatni tovább a Windows 7-et, frissítések nélkül.

Te csak tudod, a 2003 szerverbe belemarketingelt XP-s komponenseket tartalmazó OS-t használva... :-P És bizony-bizony, nagyon sok UI-on eszközölt változtatás az R71 userek hülyeségei elleni védekezés miatt van, nem azért, hogy téged szivassanak. Ha annyira fontos a rommá konfigurálhatóság, akkor gondolom a regedit a barátod, merthogy abban lehet igazán testre szabni az OS-t :)

Egyébként nekem most deja vu érzésem van - nem is kicsit - amikor az XP-t dobta ki a Microsoft, akkor nagyjából ugyanezt a khm. szöveget toltad, csak Windows 7 helyettWindows XP-vel, meg az ahhoz tartozó számokkal...

Ugyan, fel se vedd! Egy bloat-tal kevesebb!

Téged idézve: "

xubuntu = bloatware
lubuntu = bloatware
*ubuntu = bloatware

Nulladik lépés: SSD!!!4

 • Az eeePC-d a CloudReady által hivatalosan támogatott. Egy próbát megér.
 • Chrome OS egy próbát megér.
 • Slackware egy próbát megér.
 • Debian Jessie egy próbát megér.
 • Windows XP SP3 Operával egy próbát mégér. Igen, még mindig támogatott XP-re és kap security fix-eket.
 • ReactOS tetszőleges böngészővel egy próbát mégér.
 • Windows 7 32-bit bloatware, de egy próbát mégér.

Így, ebben a sorrendben."

Üdv,
Marci

13 éves laptopot használok és elég tartósnak tűnik, mivel mindezidáig semmi baja. Persze, nyilván vigyázni is kell rá.

mint kiderült az XP-hez sem elég bátor csak kamuzik.

Nem derült ki ilyen, csak megpróbálod rámolvasni a marhaságaid, mert másba nem tudsz belekötni, csak abba, hogy az XP x64 a Windows Server 2003 kernelét használja, de emellett pont ugyanúgy EOL és pont ugyanolyan felhasználói élményt ad, mint egy 32-bites XP, amit amúgy szintén használok és netre is megyek vele, tehát szerintem a te olvasatodban elég bátor™ vagyok, bár az se érdekel, ha nem.

Mennyire hogy igaz nekem itt figyel a Vista x64 a polcon és nem tudom már használni.

pedig én szerettem:) és azóta már 3 gépet vettem.

Sajnos a melóhelyen frissítve lett a CPU, és most nagyon érzem hogy nekem is kéne.

Nem értem ezt a megvető, terjengős bloathalmazt, ami nyitó posztnak került ki. Csak a rizsa töménytelen mennyiségben és fikázza a zx spectrumot, pedig én azt használom ma is. De csak azért, mert a zx81-em tönkre ment és nem kaptam bele alkatrészt, mert a sok mérnök úr szemét módon már nem engedi gyártani! De legalább nincs kitéve a gépem támadásoknak a zinternettről, mert abszolút biztonságos ez a platform! 

you are doing god's work

remember lads, subscribe to pewdiepie!

Én végig olvastam. Ne vedd ennyire szívedre.

Ép dicsérni akartam a Windows 10-et, mert nekem semmi gondom nincs vele és szerintem szuper OS lett..

Jah nem!

Tegnap este frissített a drága. Ma reggel bekapcsolom, pörögnek szépen a pöttyök bootkor, majd amikor jönne be a login screen, a monitorom csak LED-je csak villog. Mint amikor neki nem tetsző felbontást kap.
Oké mondom, mi a fasz? Jah update volt.
Jolvan indítsuk el csökkentett módban. Nyomom az F8-at bootnál mint állat, de a boot választó nem jön be. Próbálkozok még ezer más billentyűvel, nem jön be...
Win 3.11 óta használtam az összes Windowst, de szégyenszemre rá kellet keresnem hogy a 10-et hogy a picsába lehet elindítani csökkentett módban.
Mint kiderült, kivették belőle ezt a megszokott indítási módot.
Bazdmeg be kell bootolni a telepítőt, ott parancssort indítani, beképelni: bcdedit /set {default} safeboot
Ezután már csökkentett módban indul.

Így most elindul, van kép, de hiába állítom be a felbontást kicsire, rendes indításnál megint nincs kép. Szóval a faszom tudja mit csináljak most vele, mi baszódott el?

Legszívesebben kivágnám a picsába az ablakon a gépet és használnék C64-et, Spectrumot, Enterpriset.
Mindhárom ott van a szekrényben és bazdmeg 30+ év után is elindulnak!
megnyomom a bekapcs gombot és 3 másodperc alatt előttem van a kibaszott BASIC! Lehet használni.

Közben rájöttem, nem is a Windowst utálom, hanem magát a PC-t.
Szóval szopjon le egy taliga aprómajmot aki kitalálta az IBM PC-t!

És akkor most elbaszom az egész délelőttömet, hogy újra használható legyen ez a redvás, nyomorék, szar, gecifaszom PC.

Közben kiderült a probléma!
Isten ilyet még nem baszott:
A kedves Win10 frissítés után letiltotta a megjelenítőket és a HDMI kimenetre kötött TV-t állította be alapértelmezettnek.

Eddig úgy festett a felállás, hogy van a gépre kötve két monitor és egy TV.
Van a szemben lévő monitor, ez az alapértelmeztet. Ezen látom a gép boot képernyőjét / BIOS-t mindent.
Van ettől jobbra egy másodlagos monitor, amire kivan terjesztve az asztal.
És van messzebb egy TV, 3m HDMI kábellel a gépre kötve, amit filmezésre használunk így. Ez is az asztal balra való kiterjesztése.

Na most frissítés után ezt az egészet elkutyulta.
Leszedtem teljesen és újratelepítettem a VGA drivert.
Most az van, hogy a két monitora tudok képet varázsolni, de a TV-t nem engedi használni. vagyis hiába megyek arra, hogy terjessze ki is oda az asztalt, baszik rá...
Csak akkor van a TV-n kép, ha a monitorokat tiltom le.

Megjegyzem: tegnap este, frissítés előtt még mindhárom tudott működni együtt!

 

"se nem vígasz annak a 900 millió embernek, aki az elkövetkezendő években kidobni kényszerül a gépét"

kidobni kényszerül, tehát valami kényszeríti majd őket hogy kidobják a kukába. lehet, hogy Soros? vagy valami sötétebb misztikus démoni erő kényszeríti őket arra hogy kidobják a gépüket? ahelyett hogy simán updatelnének Windows 10-re és használnák tovább? fene tudja.. mindenesetre van itt pár Win7-es gép, amik most is jók ugyanarra mint eddig de hajbazer leírása után inkább kidobtam! jól cserben hagyva érzem magam, nagyon kibaszott velem a microsoft... :( alap lenne, hogy bármilyen szoftvert kiadunk, azt támogatjuk addig ameddig az emberiség el nem pusztul teljesen.

ha hajbazer teljesen önazonos lenne, akkor nem itt pofázna, hanem vett volna magának egy földet ahol maga termeszti meg a számára szükséges élelmet és forrásokat az életben maradáshoz mindezt teljesen elszakadva a civilizációtól.

de a minimum az, hogy nem ilyen újkori bloatware rendszereket használna mint a windows xp. ugyanis amikor az a rendszer kijött akkor sokak gépéhez az is sok volt és ram zabáló, de erre ugye már nem emlékszünk. sok embernek kellett akkor is upgradelnie a gépét, vagy teljesen újat venni. ezért mégsem haragszik senki a MS-ra. hogy is van ez kéremszépen? az újakra haragszunk de a régire ami anno ugyanolyan váltás volt mint ez most az rendben van? magyarázza már el nekem valamelyik Amish.

https://www.youtube.com/watch?v=cMZUGVV147A <- ezek alapján mai is lehetne használni böngészésre zene hallgatásra meg totál kommanderezésre egy Win95-ös gépet is. miért használ kedvenc "xp" (server2013) hősünk ilyen modern eszközöket amik csak azért léteznek hogy szegény embereket lehúzzák a nagy multik? egyáltalán miért használ akkor multi által létrehozott zárt forrású operációs rendszert.

hajbazer egy nagy kamu gépezet. semmi más. egyáltalán nem azt csinálja amiről prédikál. pár év és amint nem lesz már olyan kényelmes XP-t használni ő is upgradelni fog ellentmondva magának. vagy azt gondoljátok, hogy 20 év múlva is a most 13 éves laptopját fogja használni? LOL.

hajbazer gondolom erre nem fogsz válaszolni, elég kínos lenne, ugye? ;)

> kidobni kényszerül, tehát valami kényszeríti majd őket hogy kidobják a kukába.

Na, tehát te azt állítottad, hogy "azokon a pécéken amin windows 7 fut azt kötelező kidobni már azonnal a kukába". Tehát kötelező és azonnal. Ehhez képest, amit beidéztél abban az van, hogy "az elkövetkezendő években" és hogy "kényszerül". Azért ez rohadtul nem ugyanaz.

> lehet, hogy Soros?

Párhuzamos. Muszáj már megint politizálni?

> vagy valami sötétebb misztikus démoni erő kényszeríti őket arra hogy kidobják a gépüket? ahelyett hogy simán updatelnének Windows 10-re és használnák tovább?

A szó, amit keresel: hardware támogatás. Hogyan updateljenek win10-re, ha az nem támogatja a gépüket? Sehogy, tehát kénytelenek újat venni.

> fene tudja.. mindenesetre van itt pár Win7-es gép, amik most is jók ugyanarra mint eddig de hajbazer leírása után inkább kidobtam! jól cserben hagyva érzem magam, nagyon kibaszott velem a microsoft... :( alap lenne, hogy bármilyen szoftvert kiadunk, azt támogatjuk addig ameddig az emberiség el nem pusztul teljesen.

Belemagyarázás helyett esetleg értelmezhetnéd is, amit hajbazer írt.

> ha hajbazer teljesen önazonos lenne, akkor nem itt pofázna, hanem vett volna magának egy földet ahol maga termeszti meg a számára szükséges élelmet és forrásokat az életben maradáshoz mindezt teljesen elszakadva a civilizációtól.

Ez nettó személyeskedés.

> de a minimum az, hogy nem ilyen újkori bloatware rendszereket használna mint a windows xp. ugyanis amikor az a rendszer kijött akkor sokak gépéhez az is sok volt és ram zabáló, de erre ugye már nem emlékszünk.

http://oscomp.hu/depot/xpvsvistsvssuse.htm
Ctrl + F "Jól látható, hogy a WindowsXP a megjelenésekor elérheto, átlagnál 2x-3x lasabb gépeken is vígan elszaladgált."
Már 1999-ben is kint volt a P3, aminek a minimum órajele 400 MHz volt, az Xp pedig futott ennél gyengébb P2-es gépeken is.

> az újakra haragszunk de a régire ami anno ugyanolyan váltás volt mint ez most az rendben van?

Ezt már megint te magyarázod bele a téves adataid alapján.

Sz*rk: (Alámszerkesztettél.)
> hajbazer egy nagy kamu gépezet. semmi más. egyáltalán nem azt csinálja amiről prédikál.

Nem arról prédikál, amit te belemagyarázol. Ilyen egyszerű.

de mi a faszért kényszerülne kidobni baz...? látható, hogy hajbazer is jól el van a Windows Xp-vel.

"Jól látható, hogy a WindowsXP a megjelenésekor elérheto, átlagnál 2x-3x lasabb gépeken is vígan elszaladgált"

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

hagyjuk már ezt a baromságot. P4 2.4Ghz 1,5GB ram gépemben anno rémesen lassú tudott lenni a Windows Xp. annyi, hogy ahelyett hogy telesírtam volna a fórumokat amiért nekem akkor nem telt új gépre inkább felraktam rá egy Linuxot. 

az, hogy az emberek megveszik a szart amiben mindenféle gagyi chipek vannak, amiket a random gyártó már nem támogat arról pedig nem a ms tehet. ha hajlandóak lenne az átlag ember tovább látni a tescos 80-110 ezres laptopokon pc-ken akkor talán olyan gépe lenne, amin simán lehet hétről upgradelni 10-re. de azokon a gépeken már új korukban a Win7 sem ment jól mert gagyi szar volt akkor is az alatta futó hw. olyan cégnél dolgozom ahol hajlandóak voltak jó konfigot és márkát választani, így 5-6-7 éves gépeket is simán upgradelünk Win10-re mindenféle szopás nélkül.

jól mutatja, hogy az egész mekkora kamu ál-okosság az egész, hogy az olyan kérdésekre nem válaszol a hajbazer gyerek amire csak olyan választ tudna adni ami felborítaná a fentebb leírt elméletét és megkérődjelezné az összes eddigi hisztijét.

azt hirdeti, hogy felesleges az új ameddig a régi is bőven használható. fentebb linkeltem egy videót amiben Win95öt lehet használni ma is netezni, tcmdzni, meg winampozni meg stb stb, ő mégis egy újabb xp-t használ ami nem is xp igazából csak át van brandelve egy újabb ms oprendszer rá. akkor miért is nem jó a Win95 ha ma is használható? csak nem ő is egy pazaraló vadkapitalista hazugság gyáros? hazudik, és még csak nem is ért ahhoz amiről pofázik.

> de mi a faszért kényszerülne kidobni baz...?

Hát tárolgathatja a padláson, de a legtöbb ember a funkció nélküli gépeket ki szokta dobni, mert nem fér tőle, stb. Amúgy nem ezen volt a hangsúly, hanem azon, hogy te megkérdezted, hogy miért nem vált win10-re: azért, mert nem tud. És nem mindenki hajbazer, hogy Xp-n maradjon. Tehát az azonnali és kötelező kidobás a te csúsztató belemagyarázásod volt.

> hagyjuk már ezt a baromságot. P4 2.4Ghz 1,5GB ram gépemben anno rémesen lassú tudott lenni a Windows Xp. annyi, hogy ahelyett hogy telesírtam volna a fórumokat amiért nekem akkor nem telt új gépre inkább felraktam rá egy Linuxot.

A P4 egy zsákutca volt, sokszor P3-as hardware-ek is legyalázták (minálunk is volt ilyen downgrade). Viszont volt Xp P2-esen (igen, ott lassú volt), meg (1 GHz-es) P3-ason és ott meg gyors.

> az, hogy az emberek megveszik a szart amiben mindenféle gagyi chipek vannak, amiket a random gyártó már nem támogat arról pedig nem a ms tehet.

Ez igaz, de ki mondta, hogy igen?

> ha hajlandóak lenne az átlag ember tovább látni a tescos 80-110 ezres laptopokon pc-ken akkor talán olyan gépe lenne, amin simán lehet hétről upgradelni 10-re.

Ez nem továbblátás kérdése, hanem pénztárcáé. Szerinted nem örülne az ember a jobb gépnek?

> de azokon a gépeken már új korukban a Win7 sem ment jól mert gagyi szar volt akkor is az alatta futó hw.

Igen, de ment! A win10 meg nem fog! Legalább volt valami, az is valami...

> olyan cégnél dolgozom ahol hajlandóak voltak jó konfigot és márkát választani, így 5-6-7 éves gépeket is simán upgradelünk Win10-re mindenféle szopás nélkül.

És ez hol releváns az otthoni felhasználókat tekintve, akik a win7 felhasználóbázisának nagy részét teszik ki?

> jól mutatja, hogy az egész mekkora kamu ál-okosság az egész, hogy az olyan kérdésekre nem válaszol a hajbazer gyerek amire csak olyan választ tudna adni ami felborítaná a fentebb leírt elméletét és megkérődjelezné az összes eddigi hisztijét.

Nem, csak te nem érted és ezért inkább személyeskedsz.

> azt hirdeti, hogy felesleges az új ameddig a régi is bőven használható. fentebb linkeltem egy videót amiben Win95öt lehet használni ma is netezni, tcmdzni, meg winampozni meg stb stb, ő mégis egy újabb xp-t használ ami nem is xp igazából csak át van brandelve egy újabb ms oprendszer rá. akkor miért is nem jó a Win95 ha ma is használható? csak nem ő is egy pazaraló vadkapitalista hazugság gyáros? hazudik, és még csak nem is ért ahhoz amiről pofázik.

Használható? A win95-ben nincs még memóriavédelem sem. Az Xp-ben van. 64-bit támogatás is. A használható az azt jelenti, hogy arra használható, amire használják! Ha valaki tudja használni arra, amire kell, akkor indokolatlan a váltás. Ha nem, akkor indokolt. Ilyen kurwa egyszerű.

"A win95-ben nincs még memóriavédelem sem."

kit érdekel? ott van fentebb a videó, lehet vele böngészni, lehet vele total commandert futtatni stb. felesleges upgrade xp-re. 

Ez nem továbblátás kérdése, hanem pénztárcáé. Szerinted nem örülne az ember a jobb gépnek?

bőven ismerek olyan embert aki S mercedessel jár, de mivel szarik bele, nem vesz ennél jobbat. nem mindenkire igaz, hogy örülne egy jobbnak. ahogy itt is van többszáz user aki elmondja, hogy ő egyben kifizetne egy 400k-s iPhonet (lénygetlene az iPhone, inkább az ára fontos most) mégis ebayről rendeli a 20 ezres androidos fost, mert számokban ott van mint egy iPhone. az más kérdés, hogy a valóságban ebből semmi nem látszik.

> kit érdekel? ott van fentebb a videó, lehet vele böngészni, lehet vele total commandert futtatni stb. felesleges upgrade xp-re.

Amíg össze nem dől, mint fél disznó az ólban mert segfaultra fut...

> bőven ismerek olyan embert aki S mercedessel jár, de mivel szarik bele, nem vesz ennél jobbat. nem mindenkire igaz, hogy örülne egy jobbnak. ahogy itt is van többszáz user aki elmondja, hogy ő egyben kifizetne egy 400k-s iPhonet (lénygetlene az iPhone, inkább az ára fontos most) mégis ebayről rendeli a 20 ezres androidos fost, mert számokban ott van mint egy iPhone. az más kérdés, hogy a valóságban ebből semmi nem látszik.

"És ez hol releváns az otthoni felhasználókat tekintve, akik a win7 felhasználóbázisának nagy részét teszik ki?"
Csak egy adalék, win7-et nem csak a fejlett országokban használnak, hanem csóró vidékeken is.

A szó, amit keresel: hardware támogatás. Hogyan updateljenek win10-re, ha az nem támogatja a gépüket? Sehogy, tehát kénytelenek újat venni.

Csak éppen itt hibáznak a számok. Ha 900 millió Win7 használó van (amiben nem vagyok biztos, de fogadjuk el, hogy a Föld lakosságának egy hatoda Win7-et használ - beleértve a bantu négereket és an inuitokat is), ebből nem következik, hogy az összes Win7 használónak ki kell dobnia a gépét, mert nem lesz rá hw támogatás. Emlékeim szerint két ilyen támogatás-megszűnési hullám volt, az egyik az XP-Vista közt (vagyis a Win7 használókat már nem érinti), a másik a 32->64 váltáskor. Bár tudtommal ez a kettő nagyjából közel volt egymáshoz időben.

Szóval várhatóan a verzióváltás miatt kidobandó gépek száma töredéke lesz a jelenleg win7-et futtató gépek számának, a 900 millió barokkos túlzás.

Egyébként még szerencse, hogy deklaráltan a win10 az utolsó verzió, mert ha lenne újabb, akkor a win10 támogatásának megszűnésekor születne egy újabb cik s/win7/win10/g megoldással, természetesen fősodratúzással és hasonlókkal megtűzdelve :P

Én nem mondtam számokat, nem rendelkezem velük. Én a mögöttes mechanizmusra világítottam rá, mert egynémelyik kollegának a hajbazer nickre vérbe borult a tekintete és nem látta, hogy miért is fog sok ember rákényszerülni a hardware vásárlásra.
Az, hogy ténylegesen mennyi gép fog kukába kerülni, egyelőre valóban nem lehet megmondani, de az biztos, hogy nem kevés.

Az a baj, hogy a win10-nél már minden féléves generálnál jönnek a hardware inkompatibilitások. :( Hány ilyen topicot látni a neten, hogy update után beszart valami és csak a downgrade segített.

Szerintem meg viszonylag kevés. Ahogy írtam, a gépek nagy része alkalmas a Win10 futtatására (mintha lenne is valami teszt az upgrade előtt, hogy ezt valaki megnézze), amelyik meg nem, az egy darabig maradhat Win7-en, a felhasználók jó része nem is fogja tudni, hogy nem támogatott a rendszere.

Én még nem találkoztam win10 upgrade utáni inkompatibilitással, de a céges gépen kívül összesen két gép van a környezetemben, ami win10-et futtat, tehát nem nagy a merítési alap. Az ilyen esetekben egyébként kíváncsi lennék, hogy ha az upgrade mondjuk eltört valamit és downgrade-elni kellett, akkor vajon a következő upgrade helyrehozná-e a problémát, vagy sem?

Viszonylag? Mihez képest viszonyítva? A hajbazer által adott számokhoz viszonyítva? Tegyük fel, hogy 10x-esen túllőtt a célon. Még 90 millió kihajított gép is iszonyatos pazarlás és szennyezés. És nincs rá garancia, hogy ennyivel felüllőtte volna. A win7-en való maradás meg addig lesz megoldás a tömegek számára, amíg élő szoftverek is vannak rá. Ezt felejti el mindenki, hogy az OS önmagában nem cél. Azért van, hogy a szoftvert használjuk rajta, amire szükségünk van. Hiába fog elmenni a win7 a régi gépen, ha a felhasználó már nem tudja használni arra, amire akarja. Használ valamilyen szoftvert, valamilyen célra. Új igény merül fel, azt csak az újabb verzió tudja. Az újabb verzió nem megy win7-en? Váltsunk win10-re. A gépünkön nem megy a win10? Cseréljük le. Ezért fog nagyon sok ember rákényszerülni a váltásra.

Én már igen, nálunk ki is nyírta magát a rendszer. A neten is rengeteg példát lehet találni. A downgrade ebben az esetben pont olyan, mint az upgrade: mint a kutya vacsorája, vagy helyrehozza, vagy nem. Ez minden, csak nem életbiztosítás egy productivity környezetben.

Szerintem nem 10x-esen, hanem ehhez képest is többszörösen lőtt túl a célon. Nem hiszem, hogy 900 millió magánfelhasználó használ Win7-et. Cégek a munkaeszközt jellemzően 3-5 évenként lecserélik, az eleve nem jön számításba (belemehetünk, hogy ez nagy pazarlás-e vagy sem, viszont nem tartozik a témához), tehát ott elég ritkán fogsz olyan céggel találkozni, amelyiknél gond az upgrade. A maradéknál meg nyugodtan vehetjük viszonyítási alapnak, hogy upgrade nélkül évente hány új számítógép fogy, és megy a szemétbe a régi.

Erről hozz adatot, ha pazarlásról beszélsz, és ehhez képest nézd meg azt, hogy mennyi gépet kell lecserélni a win7->10 kényszerű váltása miatt. Szép dolog egy alátámasztatlan 900 millióról beszélni, marha jól hangzik, csak teljesen megalapozatlan. A tizedének emlegetése is. Szóval amíg valaki alátámasztott konkrét számokat nem hoz, hagyjuk ezt a 'pazarlás' dumát. Sokkal nagyobb pazarlás van a napi használat során. Függetlenül mindenféle oprendszer-váltástól.

Elmaradottabb országokban egyáltalán kizárható, hogy ekkora nagyságrendben legyenek win7-es gépek. Cégek sem csak nyugaton vannak. Sok csóró helyen nem vesznek minden évben új hardware-t, az OS-ről nem is beszélve és ehhez nem kell elmenni Afrikáig, vagy Ázsia leépültebb részeiig.

Adatot? Én azt mondtam, ha 90 millió gép megy csak levesbe és nem 900, az is sok. Amúgy a statcounter szerint a win7 most van kb. 28%-nál. A worldometers.info szerint 2015-ben 2 milliárd PC volt használatban. Nem tudom mennyit zsugorodott azóta a PC piac, de legyen 1.8 milliárd. Annak a 28%-a 504 millió gép. Egyszóval jelen pillanatban kb. fél milliárd gépen futhat win7 e szerint a két statisztika szerint. Ez nem 900 millió ugyan, de nem is 90, vagy még annál is kevesebb. A zdnet egy sokkal óvatosabb becslést adott, ahol 1.2 milliárd windows-ra jut kb. 200 millió win7 vagy egyéb nem win10 (elhanyagolható). Ez is messze több, mint 90 millió. Tessék, hoztam adatot, noha én nem állítottam semmit, én feltételes módban annyit mondtam, hogy ha hajbazer 10x-esen is túllőtte a becslést, még az is rengeteg gépet - és rengeteg szemetet - jelent.

Többen leírták, hogy attól, hogy Windows7 fut rajta, nem kell a hardvert kidobni az esetek döntő többségében. Vagy inkább úgy mondom, hogy jóval kevesebb hardvert kell kidobni a Windows 7 - Wiindows 10 átállás miatt,mint amennyit egyébként, OS-től függetlenül elavult, energiapazarló, vagy épp gazdaságos javíthatóság hiányában kidobnak.

Senki nem mondta, hogy ki kell dobni. Ez következmény, nem követelmény. A lényeg, hogy ha az emberek cserélni kényszerülnek a gépüket (márpedig az új szoftver=>új windows=>új gép vonal mentén sokan fogják (ez most azokra a gépekre vonatkozik, amin már nem fut a windows 10)), a régi gépet a legnagyobb valószínűséggel nem fogják megtartani. Kivételek persze lesznek, akik padlásra/pincébe rakják, elajándékozzák/eladják, stb. de teljesen mindegy, hogy meddig tördeljük ezt a sokszázmilliós géptömeget, ami most a win7 bázisa, nem három darab PC kerül a végén belőle a szemétbe. Én nem állítom, hogy a 900 milliós szám reális, de az, hogy sokmillió gép megy majd levesbe, az nagyon is reális forgatókönyvnek tűnik.

Semmi gond, nyugodtan told rá a becslést hajbazerre, ő állította a 900 milliót, elsősorban neki kéne tudni alátámasztani. Te csak úgy kerültél bele ebbe az egészbe, hogy - a jelek szerint - nagymértékben osztottad az álláspontját. A jelek szerint még mindig nem sikerült olyan adatot se találni hogy hány gépen fut Win7, nem hogy arról, hogy hány olyan gép van, amin Win7 fut, de nem lenne képes a Win10 futtatására. Pedig amikor a Win7 megszűnése miatti gépcserék miatt kidobott gépekről van szó, akkor ez a szám alapvető jelentőséggel bír.

És igen, ha elfogadjuk hajbazer adatait, akkor a helyzet katasztrofális. Viszont hajbazer semmilyen hiteles adatot nem hozott. Vagyis beálltál az ő álláspontja mögé (majdnem) teljes mellszélességel, anélkül, hogy ténylegesen tudnád, vajon mennyire van igaza. (én se tudom, csak gyanítom, hogy csak minimális mértékben).

> Semmi gond, nyugodtan told rá a becslést hajbazerre, ő állította a 900 milliót, elsősorban neki kéne tudni alátámasztani. Te csak úgy kerültél bele ebbe az egészbe, hogy - a jelek szerint - nagymértékben osztottad az álláspontját. A jelek szerint még mindig nem sikerült olyan adatot se találni hogy hány gépen fut Win7, nem hogy arról, hogy hány olyan gép van, amin Win7 fut, de nem lenne képes a Win10 futtatására. Pedig amikor a Win7 megszűnése miatti gépcserék miatt kidobott gépekről van szó, akkor ez a szám alapvető jelentőséggel bír.

Dehát most adtam neked két adatot is. Az egyik ráadásul microsoftos adatokon alapult (a zdnetes). Elolvastad? Amúgy igen, elég sok ponton osztom az álláspontját, mert minden tárgyi tévedése ellenére a nagy képet szerintem jól látja. Irdatlan erőforráspazarlás folyik manapság, azért, hogy kevesebbe kerüljön, de a végén csak többe fog... És ehhez nem kell elmenni a windowsig, ezt lehetett már látni tizeniksz éve a KDE3/KDE4 váltásnál, hogy nem elég, hogy sokkal kevesebbet tudott az új verzió, legalább cserébe sokszor akkora volt az igénye. De volt hasonló a winxp/vista felállításban is.

> És igen, ha elfogadjuk hajbazer adatait, akkor a helyzet katasztrofális. Viszont hajbazer semmilyen hiteles adatot nem hozott. Vagyis beálltál az ő álláspontja mögé (majdnem) teljes mellszélességel, anélkül, hogy ténylegesen tudnád, vajon mennyire van igaza. (én se tudom, csak gyanítom, hogy csak minimális mértékben).

Én viszont adtam neked hiteles adatot. Vagy már a microsofté sem hiteles?

Az elfut nem elég.

 

A notebookomba azért kell SSD + 8 GB RAM, mert a Windows 10 a felhasználói élményt drámaian lerontja.

Eddig is nyüzöge volt a gép, de még elvoltam vele. Nem ütötte ki a sebessége a biztosítékot.

 

A Windows 10 kiüti, az 5400 RPM-es 1 TB merevlemezzel nem képes boldogulni. Berakok 480 GByte SSD-t a helyére, az 1T meg jó lesz az asztali gépbe harmadiknak.

Tehat ha jol ertem, 

 • nem kellett kicserelni a gepet a Windows 10 miatt
 • nem kellett kidobni a lecserelt hardvereket
 • osszessegeben (gondolom) a W10+SSD komboval jobban is jartal a sebesseget tekintve, mint a W7+HDD-vel

Hol itt a problema? Igy a gep kb. ki fog szolgalni megegyszer annyi idot, mint amennyit eddig, es megerzesem szerint boven a "nyüzöge volt, de elvoltam vele" szinvonal felett.

Á, XP ram használat :) Na igen... Első gépem, amin használtam XP-t először 128 majd 256 Mb rammal volt. Aztán a végén 512. Majd miután a "régen minden jobb volt" alaplap végleg megadta magát 4-5 év után (2. vagy 3. kondicserét nem élte túl), vettem a low-end kétmagos Athlonomat 4G rammal. (Bár legelején lehet 2G volt, fene se emlékszik rá). Akkoriban - 2007 - már az volt a mondás, hogy XPSP2+ alá 1G ramot minimum.

Figyelj, worksforme erv kovetkezik. :)

Par eve benne voltam egy projektben, ahol 60.000 (hatvanezer) darab desktop gepet kellett Windows 7-rol Windows 10-re migralni. Ebben voltak vegyesen brand workstationok, DC-bol hosztolt virtualis desktopok, stb. Software landscape is eleg vegyes, a sima irodai vacakoktol a teljesen egyedi fejlesztesu irodai vacakokig minden volt.

A projekt csont nelkul ment le, olyan dolgokkal volt csak szivas, hogy a user behozta otthonrol a boven 10+ eves tintasugaras nyomtatot (ertsd: a mediamarktos low-end ipari hulladekot, amiben gyarilag bele van mar szaradva a tinta), es az nem mukodott, de az IT telepitett neki uj drivert, es utana remekul ment tovabb a biznisz.

Ehhez kepest az, hogy valaki kiirja az internetre, hogy nem mukodik, de pl. patchlevel helyett csak egy "Isten ilyet még nem baszott" megjegyzesre futja, az szerintem egy erdektelen problema.

Ha szar, ne hasznald. Pont. Attol meg, hogy "megszunt a Windows 7" (?), kivalo egyeb alternativak vannak, amikkel persze istenbizony soha semmi problema nem lesz, hiszen azok nem szarok, ellentetben a Windows 10-zel, ami igen. 

Mar bocsanat, de szerintem az a normalis viselkedes, hogy ha problemad van, akkor megoldast keresel, nem pedig kiirod, hogy EZ EGY SZAR. 

> Ha szar, ne hasznald.

Feltűnt a zárójeles-szmájlis megjegyzés? Én nem is használok semmilyen windózt...

> Attol meg, hogy "megszunt a Windows 7" (?), kivalo egyeb alternativak vannak, amikkel persze istenbizony soha semmi problema nem lesz, hiszen azok nem szarok, ellentetben a Windows 10-zel, ami igen.

Ez butthurtkodás. Senki nem mondta, hogy mással nincs probléma. Annyi nincs mint a win10-zel.

> Mar bocsanat, de szerintem az a normalis viselkedes, hogy ha problemad van, akkor megoldast keresel, nem pedig kiirod, hogy EZ EGY SZAR.

Ebben van igazság, de a jogos indulatban felesleges rációt keresni. Ki fogja írni a tényeket, akkor is, ha az nem konstruktív és nem produktív.

Konkrétan pont tegnap vettem egy laptopot a feleségemnek, Windows 10 Home van rajta, és ez is marad.

Azon gondolkodom, hogy hogyan tudnám az hosszú távon elkerülhetetlen Windows frissítések utáni "mit hozott, mit vitt" játékot a legkevesebb rizikó mellett játszani. Arról lemondtam, hogy jó lesz, de arról még nem, hogy valahog ne tudjam visszaállítani a "tegnap még működött!!!" állapotot visszaállítani.

A jelenlegi koncepcióm az, hogy magasról sz4rok bele a Windows lelkivilágába, mert a backup meg anyámkínja megoldásaiban pont úgy nem bízok mint ahogy a Win 10 alapvető minőségében sem tudok már hinni.

Ezért a tervem az, hogy lesz egy USB-s mobil vinyó, rajta egy kis linux, amiről bebootolok, és backup címen rsync -el kimásolom a teljes blokk eszközt (a Windows SSD -jét) a kisvinyóra, 250 GB nem a világ vége.

Nem érdekel mennyi ideig tart, este odarakom, reggelre kész. Lényeg, hogy gerilla módra nekem ne frissítsen a Windows! Csak akkor nyúlhat a saját lelkéhez, ha én előtte azt lementettem.

Aztán ha egy frissítés után nincs kép, vagy a user home alkönyvtárából hiányoznak a doksik, vagy az USB alrendszert vágja haza, vagy bármi egyéb hiba amit éppen most commitol Redmontban egy jóérzésű, - mondván hogy falura jó lesz, majd leteszteli a publikum, kit érdekel ha egy tickettel több van, - akkor fordítva rsyncelve csak a valóban szükséges szektorokat írja az SSD-n, és a Windows szerint újra tegnap lesz.

És másodjára már nem engedem fel a hibás frissítést.

De ez egy elég primitív megoldás. Van erre szerinted valami elegánsabb?

Nekem volt szerencsém notebook+két monitor és belső kijelzőnél hasonlóhoz, igaz, ott a Linux kernel frissítése cseszerintette el nem egyszer a három monitoros módot - általában random módon (Random módon állt be 1, 2 vagy három monitoros módra, és az sem volt fix, hogy ha használ külsőt, akkor melyiket és hanyadikként). Szóval nem csak a Windows tud ilyet :-D

Ilyesmivel rendszerint akkor találkoztam, mikor frissítésnél frissítette a VGA bigyula driverét is és általában az kutyulta meg a beállításokat. Most már simán felrakja a gyártó driverét is a gyártó által szállított szeméttel együtt. Egeremnél is tapasztaltam pl., hogy feltette a hozzá járó teljes Logiteches csomagot. (Mondjuk az legalább annyiban jó volt, hogy az idióta ledes színjátékot le lehetett térni.)

Szerintem inkább ludas itt a VGA driver fejlesztője. Nekem a következő felállás van: TV, HDMI-vel elsődleges monitorként, mellette egy sima monitor DVI-D-vel. HDMi-s hangkimenetet le szoktam tiltani, mert általában a hangkártyára kötve fejhallgatót vagy ritkábban egy 2.1-es hangszórót használok. Aztán mikor valami Windows frissítés esetén frissül a VGA bigyula drivere időnként újraaktiválja a HDMI-s hangkimenetet és azt állítja be elsődlegesnek. Driver gondolom erősködik, hogy ő van és beaktiválja magát.

Na és nagyon hasonló jelenség volt régen, mikor még Windows 7e-n kézzel kellett frissíteni a VGA drivert, ott is rendszerint végig kellett ezt játszani. Vagy amikor magát a Windowst nem, csak néha a VGA drivert frissíti.

omg hajbazer, mikor engedtek ki ? :)

btw halálhír, meg Win7 vége ? Hagyjad már. Erről értekezel, mikor még te is WinXP 64bit* lószart használsz? :) Dehogy hal meg a Win7 + az azt futtató PCk...

Fősodratú balf.sz úr.

Fura nekem ez a "fájlkezelőbe erőltetett reklám", soha nem találkoztam még vele.

A legutolsó kapcsoló szabályozza, hogy a megjelenő hirdetések személyre legyenek szabva, vagy sem. Kikapcsolási opciót én nem találtam, csak azt lehet kikapcsolni, hogy ne személyre szabott legyen.

Sz*rk: De ha arra gondolsz, hogy ez nem egy ad-ridden explorer screenshot, kerestem egyet: https://images.techhive.com/images/article/2017/03/windows-explorer-ads-100712637-orig.jpg

Ez az advertising id ugyonaz az azonosito, ami van iOS/macOS/Android eseteben is. Ha be van kapcsolva a personalizalhatosag, akkor minden alkalmazas amig telepitve van ugyonazt az advertising azonositot kapja (alkalmazas fejlesztokent mas es mas, viszont ugyonannak az alkalmazasnak a fejlesztoje ugyonazt kapja az osszes alkalmazas eseten), ha pedig kikapcsolod, akkor minden "addideazadvertisingidt" fuggvenyhivaskor random generalt azonositot.

A 10-esben levo filekezelo egy remekul pluginezheto filekezelo, amibe lehet irni mindenfele szolgaltatashoz/hardverhez plugint. A beepitett OneDrive is egy ilyen plugin. A pluginok pedig reklamozhatnak. Nem tudom, hogy ez mennyire fog elterjedni, de termeszetesnek vennem, hogy a Dropbox is csinaljon ilyet. Illetve ha telepiteni akarnek valami shareware null modem file masolos bizgentyut, akkor az is reklamozhatna a fizetos verziot a "sajat" ablakaban. 

Még egyszer: NINCS indok a win7 megtartására!

A win7 semmivel sem jobb mint a win10. Ez sokáig nem így volt, de ma már így van.

Ha kompatibilitás miatt kell régi rendszert használni, akkor wiszont az XP sokkal jobb választás a win7-nél. Feltételezem, hogy virtuális gépen futtatva, de akár még valódi vasakon is.

Tudom. Én Windows XP-t használok, valódi vason és eszem ágában nem volt soha átállni sem Win7-re, sem Win10-re. Ez azonban nem változtat a Microsoft arrogáns üzletpolitikáján, se nem vígasz annak a 900 millió embernek, aki az elkövetkezendő években kidobni kényszerül a gépét, vagy valamely inkompatíbilis perifériáját.

"Ha kompatibilitás miatt kell régi rendszert használni, akkor wiszont az XP sokkal jobb választás a win7-nél. Feltételezem, hogy virtuális gépen futtatva, de akár még valódi vasakon is."

Én pl: egy 15 éves Hp ScanJet szkennert használok virtualizált 32-bites Xp-vel.

powered by ©BSD & ©gentoo

ha itt a topikban a sarokba szartok is a kerek szobában, akkor is az van, hogy aki eddig tehát a mai napig xp-t használt, az azt is fog, aki pedig Win 7-et szeretne használni a jövőben is, az megtalálja a módját hogy azt használjon. Érvek, ellenérvek mindhiába rugóznak egymáson, vagy egymás ellen, higgyétek el. Én sem vagyok a pénzem ellensége, ti se legyetek. Úgyis megoldható lesz valahogy, hogy feltegyem a következő 3 évben a frissítéseket, kaptam/tunk újabb 3 évet a váltásra, majd akkor visszatérek a kérdéshez. Addigra talán konzisztens rendszerré áll össze az új windows, és a most még fanyalgók is rábólintanak, de ahhoz hogy ez így legyen dolgozzanak még a redmondi fiúk, mert hiába 5éves a rendszer, még mindig nem érzem hogy egyben lenne.

Muszáj megkérdeznem az eddigi összes hsz. után, hogy ha Win7-et használsz a mai napig, akkor hogyan nem érzed a Win10-et egyben lévőnek?

A hírekből, meg az oda nem figyelő emberek összedöntött rendszereiről szóló írásokból?

Vagy saját, alapos tapasztalat? De az hogy, ha Win7-et használsz?

Úgy, hogy munkahelyemen használom, és el tudom neked mondani egyszóval hogy milyennek érzem: egy fos. De hogy ne legyen ilyen egyoldalú az összehasonlítás, otthon is feltelepítettem már, merthogy ha jó lesz átállok. Nem nem lett jó. Alapvető dolgot nem lehetett átállítani benne: mi legyen az alapértelmezett lejátszó. Tudod, betallózod, kiválasztod, leokézod, és azonnal visszateszi a beépítettet. Ilyenkor persze nem hülye az ember, rámegyek a konkrét fájlra, és ott próbálom átállítani, hogy ne az legyen ami, és szerinted érdekelte? Nem. Továbbá a kettéhasított vezérlőpult - gépház páros, amire egyetlen jó indokot sem hallottam még, de szerintem még indokot sem, hogy ez kinek jó? Akkor volt olyan, hogy a gép magától bekapcsolt, bár ez a korábbi verzióban fordult elő, csak néztem, hogy mit önállóskodik itt nekem, persze frissítéseket telepített. Akkor még ott van a start menü gombja, ami megintcsak hol működött, hol nem. A design pedig egyéni, és szerintem a win 10 egy okádék, hányás ezzel a minimalista undormánysággal együtt. Kielégítettem kíváncsiságod? Mindemellé még hozzá lehet tenni minden más felhasználó nyomorát, amit a windows 10 követett el ellene. Fájlok törlése, a gép letérdelése frissítés után, hanghibák, egyéb bugok a fájlkezelőben. Mit szeretnél, mit mondjak még? Téged nem akarlak meggyőzni, magamat pedig nem kell. Tudod mikor érzel valamit a saját bőrödön azt te érzed, és jöhetsz nekem okoskodni, hogy márpedig hogy gondolod amit gondolsz, de az a helyzet, hogy fogom és egy jólirányzott mozdulattal leseprem az asztalról, mert csak idegesíteni próbálod az embert, ahelyett hogy elfogadnád, hogy igenis van akinek nem jön be. Hozzátenném még, hogy nem vagyok vevő egy olyan rendszerre, aminél a funkciófrissítésnél a két kezemet összetéve, körmömet rágva várom, hogy na na, most vajon mit csesztek el, mi akad össze mivel, erre nekem nincs szükségem. Ha majd már nem tudom használni a Win 7-et, akkor talán fogom magam és beszerzek egy Win 10 ltsc verziót, igaz horribilis összeget kérnek érte, de nekem meg fogja érni, hogy az előbbi szituáció miatt ne kelljen idegeskednem, de amíg ez nem következik be, teljes nyugalommal és megelégedéssel fogom használni azt, amit eddig is használtam, megszoktam, szerettem, és ki is szolgált ahogy kell. Átvitt értelemben inkább egy közepesen szép, de hűséges társ, mint egy olyan aki szépnek akar látszani, de folyton folyvást felbukik, elesik, megőrül, de még mindig tetszelegni akar neked, és állítja hogy ő a legjobb, közben ha úgy van kedve félrekefél és otthagy a picsába, igaz az előbb emlegetett bukdácsolásait nem tudja megmagyarázni, mikor rákérdezel, és ebből neked az jön le, hogy az intelligenciája olyan szinten mozog mint egy töknek.

Végigolvastam, és mondanám, hogy egyetértek, mert amit mondasz az igaz, nekem is fáj, hogy egy olyan operációs rendszer terjed el ami funkciószegényebb mint az előző, de mégse mondom, mert teljesen rossz a nézőpontod.

Te azt hiszed, hogy a Win 10 egy teljes operációs rendszer, egy rakat hibával, de ez nem így van.

A Win 10 nem úgy operációs rendszer mint a Win XP, 7, vagy akár bármelyik Debian, RHEL, vagy akármelyik nagyobb linux disztribúció! 

A Win 10 nem más mint a tervezett avulás, és a felhasználó monetarizálásának eszköze. Igen, önálló terméknek látszik, de valójában nem az.

Mmondom máshogy: A Windows 10 nem más mint a PC-s Android.

Ez egy ilyen világ. A konzumidióták számára kell eszközt gyártani, ez a cél. A Microsoft nem értünk dolgozik! Ő a pénzünket akarja, részben közvetlenül, részben az adatainkon keresztül, mint ahogy mindegyik nagy IT vállalat is teszi, és természetesen próbálkozik a Walled Garden kiépítésével is. Ez egy cég, nem jótékonysági szervezet. Nem fogja megmenteni a földet, ha abban nincs közvetlen haszon. Pont.

A Windows 10 nem egyre jobb lesz, hanem egyre vékonyabb.

Miért? Mert ha te kapsz egy hardver eszközt ami képes elvégezni amit akarsz, és hozzá egy funkciógazdag operációs rendszert és szoftver réteget, akkor a magad ura vagy. Ez nem célja sem a Microsoft, sem a Google, sem semmilyen vállalatnak, mert a fizetési hajlandóságod szabadsága ellentétes az üzleti terveikkel, ők azt akarják, hogy te akkor is fizess ha nem akarsz.

Ezért számukra jobb ha bizonyos fokú kitettségben tartanak téged. Például, kapsz egy gyenge hardvert, például a notebookokban csökken a portok száma, csökken a tároló kapacitás, mobil telefonoknál a memóriakártya bővítés lehetősége egyre jobban kikopik. Használj felhőt, tárold ott az adataidat, ossz meg velük mindent. Ez nem új dolog, évszázados mesék szólnak a mézesmadzag trükkről: Gyertek csak kedveskéim be a mézeskalács házba, van itt minden, finom lesz, ígérem!

És igen, a csecsemőnek minden vicc új, a legtöbben besétálnak ebbe a csapdába, mert tagadhatatlan, hogy kényelmes. És ingyenes! Ingyenes: Ergo a termék én vagyok. 
Ingyenes oprendszer, ami kevesebbet tud mint az előző. És szerintem 5 év múlva ennyit sem fog tudni. Ami funkcionalitást csak lehet, azt majd szépen lassan átpakolják a felhőbe, hogy csak online lehessen elérni. Onnantól kezdve a géped csak egy darab vas, és ha nem fizeted a havi/évi előfizetési díjat az oprendszerre, meg az irodai programcsomagra, akkor ott hagynak az út szélén.

A legszomorúbb pedig az, hogy a mai bivaly vasakon és nagy csinnadrattával beharangozott szuper szoftverekkel pont olyan bonyolult produktumok születnek mint 10 éve. Dokumentum, táblázat, prezentáció. Script és bináris programok. Képmanipuláció, videóvágás, zene, filmnézés. Internet böngészés, és a legszebb: hogy egy olyan eszközt amivel a világ minden tudásához hozzáférünk, arra használjuk, hogy hiábavaló vitákat folytassunk vadidegenekkel.

Most őszintén. Ez a világ megérdemli a Windows 10 -et!

A legtöbben azt se tudnák, hogy mit csináljanak, ha olyan eszközt kapnának ami szinte bármire képes, ergo sokkal jobb ha nem adnak az embereknek lehetőséget arra, hogy eldöntsék, mit lehet és mit nem. Még a végén elkezd valami freeware programot használni a gyári helyett, és akkor oda a reklámbevétel!

Na. A Windows 10 egy tökéletesen jó póráz. Nem oprendszer.

Ez nagyon jó megközelítés!! De akkor igaz ez a játékokra is. A modell hasonló, legalábbis ilyesmire hajaz akár egy PUBG, vagy egy Fortnite. Egyiknek sincs sose vége, és mindig jön bele valami új. És már régóta tudjuk, hogy az új mindig jobb, de ha nem is jobb legalábbis örülni kell neki, mert újabb! Megfontolni bármit az a hülyék, meg a kispénzűek játéka, egyszerűbb csak bólogatni és vigyorogni.

Bocs, de ez nem volt analógia. Az analógiához ugyanis az is kellett volna, hogy mi YleGreg "cigije", azaz póráza. Te csak annyit mondtál, hogy ismersz valakit, aki YleGreg-gel megegyező véleményen van és neki van másféle póráza (cigi). És? Mi ebben az analógia? Ez így csak egy spekuláció, hogy akkor YleGreg-nek is biztos van és akkor hiteltelen az egész, amit leírt. Na, ez az, ami nem így működik.

> True. De neked is van, sot meg nekem is. Es mindenkinek.

Ha nagyon akarja az ember, bármi minősülhet póráznak.

> False. Kerlek linkeld be, hol olvastal ilyet.

Azt írtad:
"Amiota szervezett tarsadalom letezik, azota poraz van rajtad, legfeljebb felvilagosultnak erzed magad, ha a sokbol egyet eszreveszel."

Tehát csak érzi magát felvilágosultnak, de valójában nem az, ergo, amit állít téves. Oké, hiteltelenségről nem volt szó, nem akartam neki élt adni; maradjunk a "téves"-nél. Csak épp nem téves. Azt viszont szó szerint leírtad, hogy póráz van rajta. Persze meg lehet magyarázni bármiről, hogy póráz, de a win10 az szó szerint egy virtuális póráz.

Mint érintett, megszólalnék. :-)

Vannak dolgok amiktől mindenki függőségben szenved, oxigén, kaja, víz.

Vannak dolgok amelyek nélkül ugyan még tudnánk lélegezni, de lényegesen alacsonyabb lenne az életszínvonalunk, pl. vezetékes víz (ki tudja, hogy hol van kút a környékén?) elektromos áram (télen nem para ha nincs hűtő, de nyáron?) és internet (dolgozzál te Google és Stackoverflow nélkül!).

És vannak dolgok amelyeket bár kerülnék mint a döglött kutyát, de nem tehetem, mert azért fizetnek, hogy simogassam és belezzem. Ez most például a Win Server 2016, ami értem, hogy a tudomány és technika csodája, de mégis, mit szívott az, aki egy kiszolgáló (vagyis ipari) termékcsalád esetében rábólintott a touch (vagyis konzumer) optimalizált felületre?! És még folytathatnám, de minek.

Mindenki tudja, hogy nem az újdonságtól való félelem az ami minket informatikusokat visszatart a Windows 10 és bűntársai élvezetétől, hanem az az óvatosság, ami mindenkiben kialakul, akinek felelősséget kell vállalnia azért amit csinál.

Én nem bízom a Windows 10 -ben. Miért bíznék? Csupa rosszat hallok róla. Amikor meg próbáltam, 4 éve, akkor meg rájöttem, hogy egy bohózat az egész: http://disq.us/p/13amjy8

Azóta változott valami? De komolyan! 4 év eltelte után van valami radikális javulás?

Ez egy szánalmas, siralmas desktop operációs rendszer jellegű valami, ami bár Ablakok névre hallgat, mégsem képes olyan mértékű konfigurálhatóságra, mint akár egy Windows 98. Ennek szerintem nem is célja, hogy valóban jó legyen. A MS rájött, hogy amit jól csinál, azt az emberek sokáig használják, ergo nehéz eladni megint ugyanazt.

A MS Windows a desktop terén kvázi monopol helyzetben van, de nem sokáig. Egyik oldalról jön a Google a Chromebook -okkal, ami az egységsugarúakat elviszi, főleg, hogy már tanulni is azon tanulnak. Mert egy Android és/vagy egy böngésző is elég ma már az átlag ember Desktop gépének, mert annyira lecsökkentek az igények.

Másik oldalról meg a telefonok az új desktop, a nép ott már több időt tölt el mint a PC-t nyomkodva. A PC sok helyen már csak egy médialejátszó a nappaliban. Neked, nekem nyilván nem, mert nálunk munkaeszköz, de mi a mérési hiba vagyunk.

Most akkor a Windows 10 póráz? Naná. Nekem? Nem. A feleségemnek? Háát. Most ezt kap. Neki a Linux nem lesz jó arra amit most tanul. Itt már jót nem lehet tenni, csak a kármentésen gondolkodni, ami nálam a full disk image lesz, hogy az éppen aktuális frissítési baki ne kerüljön nekem egy délelőttbe, és igen, fontos dologra én nem fogom használni, ha eljön az ideje akkor leváltja az általam használt Win 7-et, ami jelenleg is csak egy dologra van használva: Starcraft 2 futtatásra.

Emellett nyilván egy csomó póráz van még a nyakamon, például BKV bérletet veszek, meg adót is fizetek, és mobiltelefont is fenntartok, mert így kényelmesebb, hogy nem kell sem bliccelnem, sem félnem, sem pedig postagalambokat almoznom.

Nekem az sose volt célom, hogy egy póráz se legyen rajtam, mert lehetetlen küldetésekre menjen Tom Cruise, én elvagyok a lehetséges küldetéseimmel, például a gyereknevelés ilyen, és szívesebben töltöm a kölykökkel azt a kevés szabadidőmet ami van, minthogy egy világcégnek, aki kidobálta a tesztelő csapatát, ingyen bedolgozzak.

Szívemből szólt majd minden mondatod... - Annyit tennék hozzá, aki ért a "Windows nyelvén", bármikor telepítheti MSDOS alapúaktól kezdve bármelyik verziót, használhatja is amennyi jólesik neki, vagy amennyire szükséges egy adott cél megvalósításához. A Windows 7 végre révbe ért, már nem fogja változtatni az MS, - annyit ér, mint egy végre "befejezett szoftver", - vagy "végre félbehagyott...", :) - (és adott esetben az nem is kevés,) - már csak a felhasználójának kell tudnia mihez kezdeni vele. Ha valakinek fontos, akkor megtartotta magának a szükséges eszközöket is a használatához. Örömünkre, és a sajátjáéra. Nem kell ebből nagy ügyet csinálni senkinek. - (Még az MS csinál magának belőle a legkevesebb problémát, ha valaki telepíti tőle a jogtiszta programot, verzióra tekintet nélkül lehet aktiválni, még a lejáratig fejlesztett legutolsó frissítéseket is megkapja hozzá.) Hát nem ez a normális hozzáállás? - A Win 10 nagyszerű fejlesztés valakinek, adott feladatok végzéséhez. Más feladatokhoz, másnak meg jó lehet WinXP is. E téren nem lehet megvonni másoktól a hibás döntések lehetőségét sem, mindaddig amíg törvény nem kötelez egy adott oprendszer használatára.

Sok embernek csalódás a Windows 10. Ha a Microsoft nem fejezi be a supportot, megtartottam volna a 7-est.

 

Érthető a Microsoft törekvése is, de szerintem a Windows 10 rosszabb.

- nem győztem a csempe szarokat kivágni a start menüből

- OneDrive uninstall

...

 

A kereső maradt meg egyedül, ami új. Kinézetre ronda, az erőforrást zabálja, az indulás rohadt lassú, bár miután elindult, nem volt a sebességével különösebb bajom.

 

Engem a lassú boot és az ocsmány kinézet zavar főleg. A hozzáadott érték a Win7-hez képest nulla.

nem az OS hibája, hogy nem haladsz a korral. :( vannak a szoftvereknek bizonyos minimum követelményei. egy mai modern osnél pl ilyen az SSD is. 

példa: én sem mondom a GTA 5-re hogy lassú és akadozik és ezért nem tetszik csak azért mert én integrált vgaval és 4gb rammal próbálom futtatni.

Leszarom a Windows-t. Csak arra használtam, hogy a nyomi Citrix klienst futtassam, hogy a céges gépre be tudjak lépni. Sajnos a munkahelyemen kizárólag ennek az idióta cégnek az idióta programjával lehet remote dolgozni. A Citrixből kell mindig úgyabb nyomi verziókat telepíteni, ami .NET 293843475983475839 verziót igényelnek, ami csak Windows 439857435735 alatt elérhető.

 

Néha még játszom, de arra a Win7 tökéletes internet nélkül is.

 

Szóval az esetek 95%-ában nem kell Windows, 5%-ban igen. A Linux elmegy simán a gépemen emberi sebességgel, csak a Windows 10 szarakodik.

Már csak az nem tiszta, hogy 1) Miért nem úgy konfiguráltátok be a Citrix-et, hogy a Linux-os Receiver-el is menjen 2) Mi köze a Microsoft-nak ahhoz, hogy a Citrix nem tudja targetálni a .net verziót, ha egyébként biztosítja a backward compatibility-t (*) 3) Miért nem ér meg neked 6.500 Ft-ot egy 120-as új SSD.

* https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/framework/migration-guide/versi…

Mert Citrix és nem működik. Mindenféle szaros SSL tanusítványt kellene összekotorni innen-onnan és bemásolni valami folderbe, hogy menjen.

 

Meg ugye 30 évente egyszer frissítik a Linux klienst és nincs rá garancia, hogy mindig elindul. Szánalmas az egész.

fentebb leírta, hogy HDD-vel próbálkozik. tehát: nem a windows 10 bootol lassan, hanem a 60-70 éves technológia nem képes már kiszolgálni egy modern szoftvert.

az általad linkelt dolgok pedig driver hibák. a környezetemben levő Win10es gépekben alap az ssd és a gombnyomástól számított 30másodpercen belüli boot idő.

Azt a 2-5% gyorsulást ki fizetné meg? Mert ugye a szoftvert pénzért fejlesztik, és van teljesítményben, sebességben, helyfoglalásban, meg egy rakat egyéb paraméterben belőtt target, amit hoznia kell adott költségkereten belül. És bizony a sebességre optimalizálás szokott a legdrágább lenni, azaz ott lehet/kell/szokás engedményeket tenni a többi elvárás megfelelő teljesítéséhez.

Nem biztos, hogy csak 2-5% gyorsulás lenne, a tapasztalat, hogy nincs arányban a lassulás és a többlet erőforrásigény azzal, hogy mivel támogat többet az új rendszer a réginél. Sőt, a win10/win8 esetén még ki is szedtek feature-öket, támogatott hardware-eket, appokat... Az igaz, hogy az pénzbe kerül, hogy optimalizáljanak, de ha belegondolsz az ms-nek is jó, ha a cuccai gyorsulnak, mert akkor bármilyen elvégzett művelet kevesebb időbe, azaz kevesebb pénzbe kerül, nekik is, meg a felhasználóknak is. Nagyon nem mindegy, hogy mennyi idő alatt települ, vagy bootol az OS-ük, mennyi idő alatt másol, frissít...csak a WU egy iszonyatos time-bottleneck a windows ökoszisztémán. Jól mutat a benchmarkokban is, tehát még PR értéke is van.

Sz*rk: És akkor a megspórolt villany áráról még nem is beszéltünk, amit a gyorsabb végrehajtással és az alacsonyabb erőforrásigénnyel tudunk összeszedni.

Nyugodj meg, ki is fogom próbálni, mert a Lenovo-k szerelhetőek.

 

Itt a hupon nem kis vita folyt ám arról, hogy bizonyos prémium kategóriás cég a RAM-ot az alaplapra forrasztotta, meg nem szabványos SSD-t használt, mindezt kétszeres áron és hogy jó-e egyébként a csináld magad mozgalom.

 

https://hup.hu/node/115442

:)

bele olvastam a szálba, nagyon érdekes:

"A notebookokban számtalan alkatrész van és a MBP-t már akkor is kukázhatod ha csak egyetlen hűtő is poros lesz benne."

ahogy látom már a macbookomat is ki kell dobni a kukába, mert biztos vagyok benne, hogy kicsit poros a hűtő, bár teszi a dolgát, de itt a hupon az ilyesmi szentírás. amint hazamegyek dobom is a kukába emiatt. közben megjött a microsofttól a kényszerítő ember is, éppen pisztolyt tart a fejemhez ameddig nem dobom ki a kukába az összes jól működő Win7es gépet a környezetemben.

Látom a szövegértés tök jól megy; fentebb már kiveséztük ugyan, hogy semmiféle pisztolyos kényszerítő ember nincsen, te magyarázol bele mindenféle egetverő baromságot hajbazer mondanivalójába, hogy legyen valami, amit a valós véleménye helyett ki lehet karikírozni és hiteltelenné lehet tenni, de nem baj. Butthurtkodj akkor, ha nem bírsz lehiggadni.

azt mondja kényszeríti őket valami, hogy kidobják előbb utóbb. szerintem ahogy őt sem, úgy mást sem kényszerít semmi arra hogy kidobják a windows 7 számítógépet. nyilván én túlzok... mikor hajbazer szerint majdnem 1 milliárd embertől vett el az MS valamit. (nem vett el semmit) 

> azt mondja kényszeríti őket valami, hogy kidobják előbb utóbb. szerintem ahogy őt sem, úgy mást sem kényszerít semmi arra hogy kidobják a windows 7 számítógépet.

Ha win10-re akarnak frissíteni és a régi gépükön nem megy, akkor venni fognak egy újat. A régit meg a legtöbben kidobják. Nagyon szó szerint veszed ezt a kényszerít dolgot.

> mikor hajbazer szerint majdnem 1 milliárd embertől vett el az MS valamit. (nem vett el semmit)

Az ms az egész emberiségtől elvett valamit: a lehetőséget, hogy az informatika jó irányba haladjon. A hulladék szoftvereknek a laikusok torkán történő tömködését ők kezdték a win95-tel. Nem, nem azt mondtam, hogy előtte nem voltak hulladék szoftverek, mielőtt megpróbálnád belemagyarázni, azt mondom, hogy a win95 volt az első, amit az egész világ torkán letoltak.

ennek némiképp ellentmond, hogy rengeteg cég és ember van aki tud pénzt csinálni és megélni a microsoft szoftverek használatával is, érdekes módon csak az itteni pro unix userek nem tudnak mit kezdeni ezekkel a dolgokkal. így számomra megkérődjelezhető a szakértelmük. ha szar lenne nem sikerült volna letolni az egész világ torkán. 

> ennek némiképp ellentmond, hogy rengeteg cég és ember van aki tud pénzt csinálni és megélni a microsoft szoftverek használatával is,

Bakker, ha azért fizetnek, akkor nyilván lehet vele pénzt csinálni.

> érdekes módon csak az itteni pro unix userek nem tudnak mit kezdeni ezekkel a dolgokkal.

Tudnak. Csak megvan róla a véleményük.

> így számomra megkérődjelezhető a szakértelmük. ha szar lenne nem sikerült volna letolni az egész világ torkán.

Ouch... Mert ugye arról még nem hallottál, hogy kellő mennyiségű propagandával/reklámmal bármilyen szart el lehet adni az embereknek.

gondolom biztosan feltűnt, hogy manapság egy nagyobb játék a hatalmas textúrák miatt nem fér már el egy CD-n. 100Gbot is képes elfoglalni. ehhez manapság már nem optimális a HDD. ennyi erővel ne használjatok optikai egeret se (SSD), mert a golyós egér (HDD) is teszi a dolgát. néha elkoszolódik, de ha kitakaritod (optimalizálod) akkor megint jó.

ha meg a régi win7 is jó volt akkor minek frissítettél win10re? a neten ezrével vannak screenshotok, már ott is látszódott gondolom, hogy a UI nem tetszik. a lassú boot meg továbbra sem igaz, mert sokkal gyorsabban bootol mint egy régebbi rendszer csak a te géped ehhez már nem elég jelen formájában.

az IT napról napra változik és jó esetben fejlődik, ez egy ilyen szakma. vicc, hogy ezt egy IT portálon kifogásolják.

> gondolom biztosan feltűnt, hogy manapság egy nagyobb játék a hatalmas textúrák miatt nem fér már el egy CD-n. 100Gbot is képes elfoglalni. ehhez manapság már nem optimális a HDD. ennyi erővel ne használjatok optikai egeret se (SSD), mert a golyós egér (HDD) is teszi a dolgát. néha elkoszolódik, de ha kitakaritod (optimalizálod) akkor megint jó.

De itt nem egy játékról beszélünk könyörgöm, hanem egy szoftverről. Ez már megint handabandázás, mi lenne ha lehiggadnál egy kicsit? Itt nem egyszerűen arról beszélünk, hogy a perifériák megnövekedett teljesítménye miatt megnövekedett a tárkapacitásigény is. A múltkor volt egy csörtém ezzel kapcsolatban és szétszedtem, hogy mitől foglal olyan sok helyet a windows 10. Tanulságos volt, legalábbis nekem az volt. Mindenesetre ez a jelenség itt is bejátszhat: honnan tudod, hogy valamelyik SSD-s gépen nem azért lassult be ennyire a win10, mert ott sem strippelték a libeket? A load time nagy úr, főleg ekkora libraryhalmaz esetén.

> ha meg a régi win7 is jó volt akkor minek frissítettél win10re?

Én? Én nem használok windowst.

> a neten ezrével vannak screenshotok, már ott is látszódott gondolom, hogy a UI nem tetszik. a lassú boot meg továbbra sem igaz, mert sokkal gyorsabban bootol mint egy régebbi rendszer csak a te géped ehhez már nem elég jelen formájában.

WTF? Az enyém? Mi van? Szerintem eltévesztetted a posztot.

> az IT napról napra változik és jó esetben fejlődik, ez egy ilyen szakma. vicc, hogy ezt egy IT portálon kifogásolják.

Nem. Nem a fejlődést kifogásoljuk. Én nagyon is fejlődéspárti vagyok. De ez nem fejlődés, ez fejlődésnek álcázott fogyasztás-erőltetés.

Amugy meg nem teljesen mindegy? Itt megy a veg nelkuli picsogas azon, hogy 1 vagy 3 perc-e az idealis boot ido, en meg kozben az idejet sem tudom, mikor lattam utoljara gepet bootolni egyaltalan. A ceges desktopot hetvegente inditom ujra, a macbook otthon pedig ugy havonta egyszer, ejszaka magatol ujraindul, amikor upgrade van.

Azt sem tudom, hogy nez ki a boot screen, ki nem szarja le, felolem bootoljon 30 perc alatt, eleg ha akkor gyors, amikor eppen hasznalni akarom. 

Újabb WORKSFORME érv. :P
Amúgy egyébként, ha a gép 0-24-ben megy, akkor valóban le van szarva a bootidő, ez jogos. Csak itt egy windows 10-zel állunk szemben, ami ha nem omlik össze magától, akkor majd az update erőszakosan újraindítja és akkor már nem mindegy, hogy 1 vagy 3 perc-e a bootidő. :P

Hogyne lenne. Próbáltuk. Lefrissítette magát és újraindult, amikor akart. Volt, hogy a frissítéseket tiltottuk le ütemezett feladatból. Aztán visszakapcsolta és lefrissítette, majd kinyírta a gépet. :(
Amúgy egy 0-24-es gépnél sokat érünk vele, ha éjszakára ütemezi. :/

Hát nem.

Nos, ha nem csesztetik, ha csak simán fut valami egyszerűbb alkalmazás, amin időnként nyomnak egy gombot, akkor gyakorlatilag bármelyiket. (Jó, a vistát és a ME-t nem, de az külön kategória.) Azért ennyire a windows sem instabil. És a 10-es sem ilyen instabil, mármint maga a rendszer, csak jön az ápdét és jön az apokalipszis...

Windows (nem csak a) 10 szereti figyelmen kívül hagyni a beállításokat.

Ha mindenhonnan kigyomlálod a Windows Update-et, akkor is háttérben majd 100%-os processzor terheléssel kereste a frissítéseket.

Éjszakára ütemezett frissítés/újraindítás beállítás napközben, munkaidőben random mindent bezárt és elkezdte a frissítést. Frissítés halasztó ablak hol feljön, hol nem. Több órára halasztás, majd fél óra múlva ismét felbukkan.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Újabb WORKSFORME érv. :P

Azt mondod, az atlagember olyan gyakran rebootol, hogy szamit 2 perc kulonbseg? :D

Amúgy egyébként, ha a gép 0-24-ben megy, akkor valóban le van szarva a bootidő, ez jogos.

Meg csak ez sem kell, reggel bemegyek dolgozni, bekapcsolom a gepet, es mire teletoltok egy 3 decis bogret vizzel, mar var a login screen.

itt egy windows 10-zel állunk szemben, ami ha nem omlik össze magától, akkor majd az update erőszakosan újraindítja és akkor már nem mindegy

Na ez lesz a worksforme erv: nalam nem omlik ossze magatol. :) Update meg milyen gyakran van? Havonta?

> Azt mondod, az atlagember olyan gyakran rebootol, hogy szamit 2 perc kulonbseg? :D

Tekintve, hogy az átlagember minden szeméttel telekúrja a gépét, így nem meglepő, ha egy idő után úgy belassul, hogy rebootolnia kell, vagy csak simán beszarik és felborul. Arról nem is beszélve, hogy maguk a telepítendő cuccok egy része is rebootot kér.

> Meg csak ez sem kell, reggel bemegyek dolgozni, bekapcsolom a gepet, es mire teletoltok egy 3 decis bogret vizzel, mar var a login screen.

Jó neked. Van aki egy vödröt is megtölthet, mire bejön neki. :P

> Na ez lesz a worksforme erv: nalam nem omlik ossze magatol. :)

Neked nem, de az átlagparasztnak de. Ld. első bekezdés.

> Update meg milyen gyakran van? Havonta?

Bármikor jöhet, ha az ms úgy gondolja, hogy kritikus. És a jelenlegi fejlesztési modellnél bizony ilyesmire sűrűn van példa. Melyik update-et kellett 3x is visszavonniuk?

El, de itt az volt a lényeg, hogy szerinted nem fontos, ha a win10 3 percig bootol, mert egy nap egyszer bootoltatod be, vagy sose kapcsolod ki, de az átlagjóskáknál, akik a felhasználóbázis nagyját teszik ki, náluk a reboot az nem ritka. Tehát ez ez az érv max. informatikusoknál állná meg a helyét, de még ott is befigyelhet bármi. Szóval nem. Nem mindegy a bootidő.

Dual boot-os rendszerben lényeges a boot idő, pláne ha 90%-ban Linux megy.

Hibernálni is lehetne, de ki van kapcsolva, mert többet árt, mint használ. Hiába hibernálom, ha felébredés után azonnal Linux reboot. Semmi értelme, csak lassítja a gépet.

 

A számítógéphasználatom olyan, hogy ritkán megy a Windows, de akkor tényleg kell. Ehhez fontos a gyors boot, mert a felhasználói élményt a szarakodás drámaian lerontja.

"A számítógéphasználatom olyan, hogy ritkán megy a Windows, de akkor tényleg kell. Ehhez fontos a gyors boot, mert a felhasználói élményt a szarakodás drámaian lerontja."

A felhasználói élményt mér eleve a dual bootolgatás rontja le, hogy ki kell lépned mindenből, menteni, bezárni, reboot, aztán ugyanez mégegyszer vissza. Ezen a sebesség sem segít. Ami segít rajta az az, hogy ha azt a 10% windows használatot is inkább valahogy megoldod linuxon. Ha máshogy nem megy, akkor egy windows-os virtuális géppel. 

Megis reszben te valaszolgatsz helyette.

Amúgy ide speciel még Linux sem kell, mert a win7 is működött neki.

Akkor azt kell hasznalni! Ez, hogy ertelmes, tanult emberek itt sirnak egy tobbsegeben IT-temaju forumon, mert keptelenek megoldani egy ilyen kaliberu problemat, az bocsanat, de nevetseges. 

> Megis reszben te valaszolgatsz helyette.

És? Publikus fórum. Te is válaszoltál nekem ott, ahol másnak mondtam valamit.

> Akkor azt kell hasznalni! Ez, hogy ertelmes, tanult emberek itt sirnak egy tobbsegeben IT-temaju forumon, mert keptelenek megoldani egy ilyen kaliberu problemat, az bocsanat, de nevetseges.

Senki sem sírt. Ez a "sírás" egy nagyon gyenge degradálási kísérlet azokkal szemben, akiknek jogos panasza van. Hovatovább a saját problémáját mindenki megoldotta, nem tudom feltűnt-e, csak épp megosztotta, hogy ezzel szembesült. Mi a baj ezzel?

És?

Nincs "es". Csak igy felesleges az "én nem használok windowst" megjegyzes, mert nem rolad volt szo. :)

Ez a "sírás" egy nagyon gyenge degradálási kísérlet azokkal szemben, akiknek jogos panasza van. [...] Mi a baj ezzel?

Ezzel semmi. Akinek jogos panasza van, es leirja, az oke. A baj azzal van, amikor megjon tiz masik ember, akit semennyire nem erint a dolog, es elkezdi megmagyarazni, hogy mi miert szar. :D

Nem szarkazmus volt, teljesen komolyan gondoltam: ha valamelyik OS nem jo, nem kell hasznalni. Ideologiat gyartani kore viszont teljesen ertelmetlen. (Direkt lett szar, kocsogmulti, stb.)

> Nincs "es". Csak igy felesleges az "én nem használok windowst" megjegyzes, mert nem rolad volt szo. :)

Aha, csak nekem replyzted. Mindegy.

> A baj azzal van, amikor megjon tiz masik ember, akit semennyire nem erint a dolog, es elkezdi megmagyarazni, hogy mi miert szar. :D

Már bocsánat, de eddig csak olyanok jöttek, akik érintettek valamilyen szinten. Én is az vagyok (mert gondolom, ez célzás volt), mert az, hogy nekem személy szerint nincs win10-em, az egy dolog, de cégnél még kellett vele nyűglődni és én is leírtam a tapasztalataimat.

> Nem szarkazmus volt, teljesen komolyan gondoltam: ha valamelyik OS nem jo, nem kell hasznalni.

Ja, csak van, hogy muszáj. windows-only cuccok, céges task, whatever. Amúgy igazad lenne, csak ez nem így megy.

> Ideologiat gyartani kore viszont teljesen ertelmetlen. (Direkt lett szar, kocsogmulti, stb.)

Ez nem ideológia. Oké, azt úgy kijelenteni, hogy direkt csinálnak szart, az úgy túlzás, mert azt nem hiszem, hogy az a cél, hogy direkt szar legyen, de az tény, hogy direkt butítják és tény, hogy a végeredmény szar. Ez nem ideológia. (A multik meg köcsögök. Ezt te is nagyon jól tudod.)

Vannak valószínűleg fontosabb dolgok is az életben, mint a Windows 10 problémáit megoldani.

 

Ráadásul lassan az Androidos telefonom is utóléri az asztali PC-t teljesítményben. Nincs túl jó helyzetben a Microsoft, a kérdés, hogy meddig tart a PC-s világ?

Mikor jön el a pillanat, hogy berakom a telefont a dokkolóba, és Android alól fut minden...

 

Jelenleg a telefonomban 8 mag van, 4 GByte RAM és 64 GByte flash.

 

Nem túl rózsás a helyzet a Microsoftnál és a felhasználók csesztetése kontraproduktív lehet...

Ebben az a csodaszép, hogy a linux (normál modern, miegymás) a windows 7-tel összehasonlítva (sebesség, igény bla-bla-bla) "szar".
 Ugyanazon a vason a win10-zel összehasonlitva... reális alternativa. (Kinézet, mennyire kell ujratanulni, miegymás)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

De az sem feltétlenül állja meg a helyét. Melyik disztribúcióról, milyen telepítésről beszélünk? A szoftverkörnyezeten nagyon sok múlik. Pl. nyilván egy systemd-vel megvert gnómhármas rettenetnél még a win7 is jobb, meg gyorsabb, de nem csak az van. Ez UNIX. (Egyelőre még... :( ) Azt teszel rá, amit akarsz. (Egyelőre még... :( )

" "normál modern, miegymás" " Erről. normál modern miegymás disztibúciórol beszélünk. 
(Személyes vélemény: linux gui, ablakkezelő egy sincs olyan ritka ocsmány, mint a w10 kinézete, de ez már izlésröl való dolog)

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Én tartok tőle, hogy nagyon nem. :)
Nekem egy Trinity-s/LXDE-s/WMakeres/CDE-s Linux a "normál" (hangsúly az elsőn). Ezek sebesség és igény tekintetében köröket vernek a win7 igényeire és sebességére.
A Trinity még a "modern" kategóriába is belefér, mert folyamatosan fejlesztik és messze többet tud OOB, mint a többi DE-k 99%-a (KDE 5-öt passzolom), vagy akár a win7. (Amúgy a "modern" lassan már gúnyszóvá silányul nálam amiatt az irány miatt, amit a legtöbb mainstream DE követ.)
A "miegymás", na az mikor mit jelent, tehát végképp lövésem nincs róla, hogy nálad épp most mit jelent. :)

Pedig de.  
(A miegymás meg azt jelenti, hogy a "igazán undorító és ocsmány(tm)"-tol legalább egy macskabajusznyira (keresztmetszet, nem hossz) távolabb legyen :P )
 Őszintén szólva, eddig w7-ez használtam, mert fut rajta a lol, böngésző, videot lejátszik, a macskás képeket megjeleniti. "És fog a fszm linuxal szpni(tm)" hozzáállás (lustaság) ahoz, hogy szépen normálisan bekonfigolni egy bármi linuxot. Majd most dual bootos lesz, "a lényeg fusson szt jol van" jellegű linuxal, meg w7-tel, amig támogatja a lol. Ha nem, akkor majd a játékért megy fel egy w10 helyette. 
 De nem tervezek w10-et használni mindennaposan, mert ronda (egyéni vélemény), őszintén zavar, hogy frissítés gyanánt azt csinál, amit akar, és több szívás van a beállításával meg a problémai elhárításaival, mint egy bármilyen linuxal. Én meg elég lusta vagyok ahoz, hogy ne egy operációs rendszer maszirozásával töltsem az időmet, hanem használjam.

Long story short, a 2020-es év a linux éve lesz, ott a potenciális 900millió gép alá :P

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Windows 7-tel összehasonlítva a jelen pillanatban elérhető, többség által használt linux disztribúciókat, mindenféle finomhangolási meg személyre szabásos mágia nélkül,  sebesség (azaz "érzésre gyorsabb", responsibility) tekintetében? Eléggé meg vagyok győződve arról hogy de. 
 Nyilván a tévedés jogát fenntartom, és elismerem ha te másképpen tapasztaltad. 
 Igény tekintetében... Linuxon nem fut a red dead redemption 2, tehát nyilván "szarabb"* :P

*Ferrarival meg nem lehet elhordani 5tonna sittet, tehát az is szarabb, mint az ifa, btw. (Szarkazmusjel) 

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy a többség mit csinál a Linuxával. Mondtam, ha fejbekúrják systemd-vel, meg GNOME3-mal, akkor nyilván szarabb lesz, mint a win7, de te egy generikus kijelentést tettél, hogy a Linux en-bloc szarabb sebesség és igények tekintetében, mint a win7, ami konextussal, vagy anélkül is teljességgel értelmezhetetlen. Én össze bírtam rakni úgy, hogy ne legyen az.

En-block használtam az idézőjelet, ami azt hivatott jelezni, hogy nem azt jelentem ki, amit te gondolsz.
 Most vagy én nem tudok írni, vagy te szöveget értelmezni.  Azt hiszem az első. 
 Köszönöm az észrevételt, legközelebb jobban vigyázok a biztosan érthető megfogalmazásra. 

Ugyanitt azért megjegyzem, az, hogy te össze bírtad rakni, az nem számít abból a tekintetből, hogy direkt említettem, csak úgy a dobozból kivéve, minden optimalizáció nélkül. 

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Jó reggelt, az lehet, hogy nála HDD van, de én olyan topicokat linkeltem, ahol SSD-vel tartott ugyanúgy 3 percig. Ahogy azt is leírtam, hogy lehet, hogy driver vagy konfigmizéria, de ettől még nem hazugság. (Egyébként csak a topicok egy részében volt driverbaj, egy részében nem jöttek rá, mi volt az ok.)

Ez csak addig van így, amíg a Win10-et magában használod, (Mondjuk talán még mehet a PowShell), de ha dolgozni is akarsz komolyabb programokkal (Mondjuk grafika Adobe CC, 3D, Videó v. más képfeldolgozást támogató programokkal, - 50-100 kisebb nagyobb alkalmazás egy gépen, - akkor már az indulás SSD-vel is pár perc lesz, ha még frissítés után áll fell, akkor esete válogatja, de valamennyivel több is lehet belőle. - Még a komolyabb programok indulása is pár perc rajta. (Illustrator, Photoshop, + a többi "19" Adobe.)

Naponta tapasztalom, kb. 20-30 gépen, (pár éves Dell Xeon-os "vackokon", - persze nyilván nem 2020-as vason. Régen sokkal szarabb gépeken W7 alatt (pregnánsan: E8400-500) ugyanezen progik korábbi verziói "táltosok" voltak a mához képest.) - Egyszóval kölcsön véve, - mert a klasszikusokat idézni szokták: - "Régen minden jobb volt, ma meg minden a régi"... :) )

A Win 10 rákfenéje: Az aláírások, cert-ek ellenőrzése, rosszindulatú kódok folyamatok megszakíthatatlan felderítése, (Defender) mindenre kiterjedő indexelés és telemetria, a munkavégzés eredményeként keletkező állományok részletes ellenőrzése.

A hardver állandó "csesztetése" a totális kontrollhoz szükséges nagyszámú háttérfolyamat futtatásával. Éppen csak egyetlen dolog sikkad el, az hogy a felhasználó a gépen dolgozni is akar... - (Persze a még futó külső fejlesztők programjainak autentikációja tovább terheli a felhasználók idegeit.) Valamint néha azok még vívnak is az erőforrásokért, - (vagy csak szimplán a Defenderrel, mert "ismerkednek" egymással,) az MS futó processzeivel. Lásd pl. csak egyszerű programok (böngészők,) Vivaldi, Firefox, Thunderbird, stb. indulások egy W10-en. (És persze nem 3 levéllel, vagy 3 nyitott tab-bal.) - A laptopok világában eddig még nem találkoztam megfelelőbb erőforrásokkal, pedig volt milliós Dell is a kezeim között. Általánosan, a W10 lassú rajtuk mint a dög. (Persze az előtöltések, cache-k néha valamit számítanak, néha meg nem.)

(Ha a pénz nem számítana, - de amerre én "járok hazaiban", mindenkinek számít a cégek közül...)

Egyszóval, az indítások körül bőven lenne még fejlesztői munka akár a hardvereken, de a Win10 is csekkelhetné és esetenként lemondhatna néhány tucat "fontos szálról" a felhasználó érdekében. (Ahol bőven van hardveres erőforrás, ott persze "realtime" mehet a párhuzamos "kémkedés", adatgyűjtés ezerrel. :)

Még a komolyabb programok indulása is pár perc rajta. 

Nos, az asztali gépem (i7-4790K, 32GB RAM) és a notebookom (i5-5200U, 8 GB RAM) is kb. 6 éves, fent van a CC, a VS, az MS Office, a LibreOffice, a WSL Ubuntuval, és egy rakat kisebb szoftver. A bootidő (nem loginig, az még semmire nem elég hanem odáig, hogy ténylegesen alkalmas munkára a rendszer) az asztali gépemen kb. 15 mp, ebből 10 a BIOS, a notebookomon kb. 40-45 mp, ebben benne van, hogy fel kell oldanom a BitLockert a boot előtt.

Az asztali gépemen még egy rakat nagyobb szoftver (pl. CorelDRAW Suite, Corel Painter, a teljes Windows SDK) és kismillió kütyü drivere is fent van a fentiekhez képest. A minap frissítettem 1909-re, az volt kb. 3 perc onnantól hogy rányomtam a downloadra, odáig, hogy feljött a login képernyő. (A notebookomon volt vagy 4.)

Még a komolyabb programok indulása is pár perc rajta

Szóval nézz körül, mi a gond nálad, mert nálam másodpercek kérdése (jó, ha éppen változtak alatta a pluginek, vagy egy durva összeomlás miatt visszaállok egy mentett preferences fájlból, tehát kb. az első indítás, akkor tényleg lehet akár 30 is.)

Nem tudnám megszámolni, hogy hány olyan gépet láttam, ami egy Windows 7-et tényleg gyorsabban boot-olt, mint egy 8.x-et vagy 10-et.

A 8-al bemutatott FastBoot lehet, hogy tényleg gyorsította ezen rendszerek boot idejét, de több tényező van ami miatt nem hogy segítette volna, hanem még rontotta is ezt. Ha DualBoot rendszert használsz, akkor nagy valószínűséggel lassabb lesz, vagy a FastBoot miatt szívhatsz, hogy a másik rendszert el bírd indítani. Igen találkoztam olyannal, hogy a FastBoot nem engedett a Grub-ba, hanem egyből Windows 10-et indított a gép, majd onnan indítva egy clean restart után végre feldobta a Grub-ot.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Én szerettem a Windows 7-et, jobban, mint az XP-t. Még Béta verzióban használtam először.

Mikor először lett olyan gépem, amihez nem adott a gyártó minden driver-ből 7 kompatibiliset, akkor Windows 8 majd 8.1-et használtam. A 8-ról hamar leszoktam, de a 8.1 már egészen használható volt. Majd később jött a Windows 10, ami egy hatalmas csalódás volt. Kinézetre még el-el fogadtam, de az a fejlesztési ütem, amit csinálnak vele, félévente új verzió, amit az ember nem győz tiltani, hogy ne egyből frissüljön, mert akkor biztos szembejön olyan hiba, ami adatvesztést okoz vagy használhatatlanná teszi rendszert/gépet...

Viszont így engem annyira nem érint a Windows 7 vége. Munkahelyi gépen Xubuntu van. Otthon szintén. Szüleim gépén van még 7-es, de őket is átrakom valamilyen Linux disztribúcióra, mert a 8.1-et nem hiszem, hogy megkedvelnék, a 10-et meg biztos nem fogom felrakni.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerkesztve: 2020. 01. 15., sze - 15:27

Nem tudom mit vagytok úgy oda. Páromnak a 10+ éves gépén röhögve megy, semmilyen driver és frissítési probléma még nem volt rajta pedig nincs halasztva a frissítés rajta.

Config:

GA-770TA-UD3

AMD Phenom II X6 (Thuban) 1100T

10GB DDR3 1600mhz

NV GTX 760

SSD

A gép be boot-ol 15sec alatt. Sőt még játszik is rajta pl. Witcher 3 max graf,  Sims 4, Starcraft 2, egyedül a No Man's sky megy medium-on.

Ez olyan hiszti mint az XP átállás során történt.

2010 december 7 volt a Thuban proci startja! Direkt át akarod verni az embereket a 10+-os gépeddel :)

Egyébként ilyen gépen röhögve megy a Windows 10, szerintem egy Dell Vostro V13-on is még elballagna (2x1.4GHz, 4GB RAM, 120GB SSD).

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Kivancsi leszek, hogy a 900 milliobol mennyi lesz a valosagban, mert az XP-nel valahogy nem latom a beigert 400M unit cserejet.

XP EOL = 2014

2014-ben kevesebb PC-t adtak el, mint az azt megelozo 5 evben barmikor. Felmerulhet a kerdes, hogy esetleg a userek nem azonnal csereltek, hanem kesobb -- nos, az XP EOL ota evrol evre szigoruan monoton csokkeno az eladott PC-k szama. Hol van az a 400M, amit hirtelen le kellett cserelni? Nem latom. Talan majd a Windows 7-es 900 millio (lol) darab eleg lesz ahhoz, hogy megjelenjen a grafikonon.

> Hol van az a 400M, amit hirtelen le kellett cserelni? Nem latom.

Lehet, hogy elhagyták a PC piacot, azért nem látod. Rengetegen álltak át az okoseszközökre. De az mindegy, hogy az új gép win10-es, vagy androidos, a lényeg, hogy meg kellett venni.
Amúgy a kidobott gépekről nem készül hivatalos statisztika, tehát azt az eladott gépek statisztikájából kár spekulálgatni.

> Talan majd a Windows 7-es 900 millio (lol) darab eleg lesz ahhoz, hogy megjelenjen a grafikonon.

Ha nem is lesz annyi, akkor is sok lesz. 90 millió kidobott gép is sok.

Lehet, hogy elhagyták a PC piacot, azért nem látod. Rengetegen álltak át az okoseszközökre.

Erre nem fogadnek nagy osszegben; ha 400 millio embernek ennyi ev nem volt eleg egy XP->7 valtasra (next-next-finish), ott valoszinuleg nagy reszuknek az XP->Android (teljes okoszisztema ugras) is gondot jelentene.

Eddig arrol volt szo, hogy kocsog MS, nem mukodnek a regi hardverek, szoftverek, stb. Ha Windows 7 helyett Android az irany, akkor meg annyira sem fognak mukodni a megszokott szoftverek, hardverek. 2014-ben egy adobevallast nem tudtal megcsinalni Androidrol, en ezt egyszeruen nem veszem be, hogy 400M ember csak ugy felszivodott a rendszerben.

Szivesen elolvasom ha van rola info, de igy eleg irrealisnak tunik.

Ha nem is lesz annyi, akkor is sok lesz. 90 millió kidobott gép is sok.

Jovore kiderul, amikor frissul a chart. :) 

> Erre nem fogadnek nagy osszegben; ha 400 millio embernek ennyi ev nem volt eleg egy XP->7 valtasra (next-next-finish), ott valoszinuleg nagy reszuknek az XP->Android (teljes okoszisztema ugras) is gondot jelentene.

Ehhez képest az okoseszközök piaca bővül, a PC piac zsugorodik. Milyen egyéb oka lehetne, mint hogy a felhasználók okoseszközökre állnak át?

> Eddig arrol volt szo, hogy kocsog MS, nem mukodnek a regi hardverek, szoftverek, stb. Ha Windows 7 helyett Android az irany, akkor meg annyira sem fognak mukodni a megszokott szoftverek, hardverek.

Produktív környezetben nem is valószínű, de pl. otthoni felhasználásnál simán mondhatja a júzer két nap win10 után, hogy neki ez nem kell, inkább vesz egy iPhone-t/Androidos telefont. Ha úgyis gyökeres átállás kell, akkor inkább az.

> 2014-ben egy adobevallast nem tudtal megcsinalni Androidrol, en ezt egyszeruen nem veszem be, hogy 400M ember csak ugy felszivodott a rendszerben.

Magyarországon nem tudtál, de azt azért nem kéne extrapolálni az egész világra.

> Jovore kiderul, amikor frissul a chart. :)

A szemét nem fog látszani azon sem. :P

Ehhez képest az okoseszközök piaca bővül, a PC piac zsugorodik.

Irrelevans. Hianyzik a rendszerbol 400M darab lecserelt eszkoz, ami sem a PC-, sem a mobilpiacon nem jelenik meg. Pont 2014 utan elkezdett megtorpanni a smartphone eladasok novekedese, azota nagyjabol stagnal, mert mindenkinek van, aki akart, es csak cserelgetjuk oket. Azt mondani, hogy az emberiseg 5+ szazaleka, tehat tobb, mint minden 20. elo ember a Foldon (beleertve az afrikai kisgyerekektol az eszkimo nyugdijasokig mindenkit) kidobott egy PC-t az XP EOL miatt, amit nem akart volna amugyis kidobni, az szerintem egy hatalmas bullshit.

Termeszetesen konkret adatokkal konnyen meg lehetne gyozni az ellenkezojerol.

Elmesélem, hogy next-next-finish Windows 10 upgrade hogyan történt nálam 1 hét alatt.

- kizárólag Windows 7 SP1-et lehetett Windows 10-re upgradelni

- le kellett tölteni és telepíteni a frissítéseket, de nem sikerültek, az SP1 nem ment fel Windows 7-re

- internet: ha nem a megfelelő partíció aktív, a Windows 7 SP1 upgrade hibával leáll (0xABCD1234 szintű szar kóddal)

- aktiválom a merevlemezen a Windows 7 C partícióját

- frissítések elindítása

- voltak frissítések, amik nem mentek fel. Elolvasom neten, hogy a 0xC013ABCD mit takar, melyik frissítést kell kézzel felrakni

- végül fél nap alatt felment az összes Windows 7 frissítés, mehet az upgrade

- a 60 GByte merevlemez partíció majdnem teljesen megtelt, max 2 GByte marad

- kicsi a 60 GByte egy Windows 10 upgrade-re, reparticionálás 160 GByte-ra

- a friss windows 7 image mentése

- USB telepítő készítése (20 perc)

- próba: windows 10-re upgrade: a gép 1 óra múlva elcseszi, nem indul újra

- hiba: magyar Windows 10-et akarsz angol Windows 7-re telepíteni

- új telepítő készítése angol nyelven (20 perc)

- Windows 7 magyar nyelvi modul eltávolítása

- Windows 10 upgrade indítása és szorítás

- fekete képernyő, megdöglik minden

- a Windows 7 image visszaállítása

- NVidia driver eltávolítása, internet letiltása, hogy ne installálódjon újra automatikusan

- Windows 10 upgrade indítása és szorítás

- megdöglik, újraindítom a gépet, de valahogy elindul és beállítja magát

- telepíti a drivereket is automatikusan

- windows 10 frissítések indítása és telepítése (ez nem pusztult el)

- magyar nyelvi modul visszarakása

- megnézni, hogy a Win 7 által lefoglalt 30 GByte hogyan szabadítható fel

- rohadt lassú minden, töredezettség mentesítés futtatása

- a rendszer gyorsul egy kicsit

- OneDrive és néhány szarság uninstallálása

- csempék eltávolítása a menüből

 

Tudod: Next->Next->Finish

Nekem Windows 10 Home telepitesnel az volt a meglepo, hogy nem engedett offline fiokot letrehozni, fel sem ajanlotta (mint korabban) es nem engedett tovabb legujabb telepito. Aztan neten rakerestem es irtak, hogy huzd le halozatrol es akkor menni fog. Es valoban, akkor megjelent az offline fiok hasznalata opcio. Hat nem kicsit anyaztam..

Tegnap egy Win7-es gépre bedugtam a Win10-es pendrive-ot.

Setup.exe

Next->Next->Next->Finish

Kevesebb mint félórán belül a rendszer kész volt.

Utána már csak egy-két apróság.

Szerintem az egész nem volt 1 óra.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Valószínűleg a Te Win7-ed naprakész volt (tehát telepítve minden frissítés és driss driver), a fent említetten meg még az SP1 _sem_ volt fent induláskor...

A Next->Next->Finish akkor működik, ha inkrementálisan csinálod. Úgy nem, ha a kettő közötti 173 db ugyan ilyen lépést közben kihagytad az évek alatt, mert lustaság/minek az/bloatware/hülyeség... Kb. mintha Ubuntu 12.04-re akarnék do-release-upgrade-del 18.04-et varázsolni egy körben.

Ez azért meglehetősen vadász esete a medvével...

Anno, a win7 -> 10 ingyenes upgrade kapcsán, amikor még szó szerint upgrade volt a követelmény:
- win7 sp1 telepítővel egy üres alaprendszer, csak hálókártya driver feltelepítése
- win10 upgrade futtatása -> digitális licensz létrejövetele

- Particiók törlése, tiszta win10 telepítés, a digitális licensszel aktiválódva.
- Akkor még nem volt a gyártó toolja minden téren felkészítve 10-re, ezért kézzel kellett összeszedni a driverek nagy részét. Úgy azért tényleg elment vele idő.

Később, az újabb 10 telepítőknek engedték, hogy alapból 7es kulccsal is tiszta telepítést lehessen indítani, nem kellett upgrade a digitális licensz létrehozásához.

Jóval később, a gyártó is kompletten megcsinálta a toolját, hogy pár kattintással telepítsen mindenféle drivert, ami a géphez szükséges. Mivel nemrég kellett egy feladathoz 10et tennem egyik ilyen gépemre, ezért mostani tapasztalat: szépen feltelepít a lenovo vantage mindent, egyedül a hang driver kapcsán kell kézzel letölteni a legfrissebbet, hogy headset mikrofonját is jól kezelje. Igaz ez Thinkpad, de 2012-as, T430-as. Még full support van rá a gyártó részéről win10-re.

Nalam meg ugy mukodott, hogy

 • Feljott az ablak, hogy lehet frissiteni
 • Click OK
 • Horizontalis progress bar
 • Reboot
 • Kor alaku progress bar
 • Reboot
 • Kesz

Mondjuk a sztoriban van nehany PEBKAC, pl. hogy a W7SP1 es a W10 megjelenes kozott kicsivel tobb, mint 4 ev a kulonbseg, igy talan annyira nem meglepo, hogy nincs direct upgrade az RTM verziorol, csak az SP1-rol.

Én ezt így elolvastam, és most így beakadt valami. Az rendben van hogy na akkor cseréjjed mán le, mert lassú, vagy csúnya, vagy nem támogatott, szóval konkrétumok, de itt miről beszél a cikkíró?

 

A vezérlőpult nettó bullshit. A csempéket megint nem értem, tényleg van a win 7-be, hol kapcsolom be, mert eddig elég jól rejtőzködtek. A widgetek szerintem alapvetően nem voltak hülyeségek, és ha valakinek nem tetszett akkor a használatuk végképp nem volt kötelező. Az értesítések pedig sosem zavartak, bár alírom hogy lehetett volna valami okosabb megoldás is, a win 10-é talán jobb.

 

Ez egy izzadságszagú cikk, aminek úgyis csak a címét olvassák el az emberek, és már tudják hogy váltani kell, a valóságtartalmáról meg ne is beszéljünk.

De mondhatjuk úgy is, hogy a Windows 7 volt az utolsó, valódi desktop operációs rendszer. 

Egyetértek, a Windows 7 volt az utolsó, jó és jól használható Windows operációs rendszer. Az volt az utolsó, amit használtam, onnan kezdve a Windows 8 nevű förmedvénnyel tértem el a Windows világától és van ugyan egy laptop Win10-el, de 6 havonta ha hozzá kell nyúlnom, de sosem barátkoztam meg vele.

mikor bejött a Windows 7 akkor én azt hallottam rengeteg embertől, hogy az XP volt az utolsó, jó és jól használható Windows operációs rendszer. hogy van ez?! :ooo mi az igazság?!?!!?! 10 év mulva azt fogom olvasni, hogy a Windows 10 volt a legutolsó jó és jól használható Windows operációs rendszer. fogadok rá bárkivel! :D

Én ilyet nem hallottam.

Amikor a Vista jött, akkor volt a nagy XP sírás, hogy az volt az utolsó jó. A Windows 7 megjelenésekor környezetemben mindenki váltott (ha nem is egyből). Nálunk senki sem siratta az XP-t már akkor, a Vista-t még annyira sem.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Az igazság az, hogy minden második windows verzió szar, aztán jön egy hibajavítás, ami helyreteszi, de azt új verziónak hívják.

NT vonalat nézve: 3.1, 3.5, 3.51 (itt még tényleg hibajavításként adták el, és az egyik legstabilabb NT volt), 4.0 (na, ezzel voltak gondok), 2000, aztán összeolvadt a nem NT ággal az XP-ben, ami szintén szar volt egész SP2-ig, és ugyan csak egy SP volt, gyakorlatilag új verzió. Aztán Vista (ami persze késve jelent meg, a tervezetthez képest csökkentett funkcionalitással, de legalább lassú volt), aztán Win7, Win8 (van, aki visszasírja? :) W10 - ezen belül meg aztán az egymás utáni frissítések hol szarok hol nem.

Ez ilyen urban legend, hogy felváltva jó és rossz. :) Az NT-k és a 2000 kimaradtak, viszont a többiből, azokból csak a 98, Xp és win7 volt használható, nem minden második. A Win10 meg folyton szar, csak folyton máshogy. Egyébként valaki mondta itt, hogy kb. "ja, minden második windows jó, csak ki gondolta volna, hogy a win8 után a win8.1 lesz a második. :P"

Egyébként évtizedek LAN parijainak tapasztalata, hogy XP volt az uccsó, ahol egyszerűen be lehetett konfigurálni egy fájlmegosztást. Aztán jött a homegroup meg hasonlók. Legutóbb Win10-zel már tényleg csak a vergődés ment és felraktunk valami lokális fájlmegosztó programot, hogy tudjunk szinkronizálni.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

es a felhasznalok, tanulva abbol hogy a win3.1, win3.11, win95, win98, winme, winxp, win7 kivezetesekor cserben hagyta oket a microsoft, mar nem windowst hasznalnak... ja de... pedig szavazhatnanak a penztarcajukkal masra is...

neked aztan fura humorod van...

Szia,
 tldr; használj os/2 warp-ot, vagy solaris-t. Esetleg HP-UX-ot. De ha minden kötél szakad, a linux 2.x-es ága még mindig fordítható... ( az 1.x sajnos nem )

 Komolyan nem értem, mi a gondod vele, hogy az MS szeretné effektíven hasznosítani az erőforrásait, és előre menni. Nem tudom emlékszel-e, de pl. Win 95 óta hatalmas visszarántó erő volt a 16 bites alrendszer, illetve később annak az emulációja - az általad leírt "egyszerű" emuláció annyira megbízható volt, hogy az XP kernel-exploitok számottevő része ezt használta ki - tekintve 16-bites emulációban kevés limitáció volt megvalósítható.
 Az MS megpróbálta mégis a backward compatibility-t, holott, nem az ő felelőssége lett volna tovább hurcolni azokat a SW-eket , amiket az azokat fejlesztő cégek nem vittek tovább, vagy a megrendelőik nem voltak hajlandóak kifizetni.
 Gondolom életedben nem dolgoztál fejlesztőként, és nem láttad egyszer sem, hogy mekkora fájdalom tud lenne a szerinted könnyen megoldható "kompatibilitási réteg" - meg kell valósítanod a korábbiak hibáit is, amik specifikációk mellett kerültek kihasználásra.
 Azt sem értem, miért az MS-t hibáztatod, amikor a hardvered gyártója nem készít driver-t az újabb rétegre.
 És, abszolúte nem fogom fel, hogy várod el az MS-től, hogy karitatív szervezet módjára támogassa a windows XP-t, ingyen. Szerinted miből fizetik a fejlesztőiket, a felhasználók szeretetéből? Ők nem nyílt forrásúak, és nem tehetik meg, hogy a windows-t használó cégek fejlesszék a saját költségüket invesztálva ebbe. ( Linux sem non-profit, szeretetből összeállt termék, érdemes utána nézni. )
 Feltételezem, legális windows-t se nagyon használtál, tekintve a "fájlkezelőben lévő reklám"-al egyetlen egyszer sem találkoztam egyetlen windows verzió alatt.
 Az adatgyűjtés amiről sírsz, tény nem szép. De valahogy fejleszteni akarják a cuccaikat, és jelenleg a világ arra tart, hogy a felhasználói igényeket prediktálni kell, mivel a felhasználó nem tudja megfogalmazni magának. Ehhez pedig adat kell. És hiába adtak ki kérdőíveket, a felhasználók 99% csak next-next-next-el letudta... ( nem szeretem én se a telemetria adatokat, de ha megnézed a tömegét, a te kedvenc prnó videóid elhanyagolhatóan kicsik, és keresni sincs értelme ).
 Én elhiszem, hogy te hiszel a régi jó dolgokban, de nem értem, miért hagytad akkor az ENIAC kidobását? És, miért nem ZX spectrummal dolgozol?
 És lehet, nem tetszik a windows 10, de van lehetőséged választani mást, csak ahogy nézem, nem akarsz, inkább csak sírsz és panaszkodsz.
 Én személy szerint örülök, hogy a microsoft felfedezte a rolling release-t, alig 20 év csúszással a teljes IT ipar után.
Üdv,
 LuiseX
P.S: a fentiek ellenére nem vagyok MS fan-boy, de amikor értelmetlen dolgon hisztizik valaki, összevissza szedett érvekkel, kicsapja nálam a biztosítékot.

erről van szó. álszent hiszti az egész amit művel. 

ehhez: Feltételezem, legális windows-t se nagyon használtál, tekintve a "fájlkezelőben lévő reklám"-al egyetlen egyszer sem találkoztam egyetlen windows verzió alatt.

+1, otthon is legális Windowsal megáldott gépeim vannak, egyiken se láttam soha reklámot az operációs rendszeren belül. 

jaj ne már, tájékozatnak valamiről a saját szolgáltatásukkal kapcsolatban? ráadásul a OneDrive paneljén belül?!?!?!?!!? micsoda rémálom! ez már több mint túlzás! felháborító!

ha a háttérkép helyére pakolná ezt ki megérteném ezt a hiszti/rinyát is, de szerencsére nem így van.

írjunk ki peticiót, hogy az emberek ne legyenek tájékoztatva olyan szolgáltatásokról amik esetleg érdekelnék is őket. helyes. csináljuk meg. 

 

bár nálam érdekes módon nem jelennek meg ilyenek sehol, de akit zavar annak hiszti, picsogás, rinya, sírás helyett ki lehet kapcsolni: https://www.windowscentral.com/how-remove-advertising-windows-10

gondolom ha egy linux feltelepítése és üzemeltetése megy akkor ennek is mennie kellene, bár úgy látom nem megy. csak a hiszti.

Ember, olvasd már vissza, hogy miket és milyen stílusban írkálsz, itt egyedül te hisztizel...
Ami pedig a tájékoztatást illeti, ez nem tájékoztatás, hanem reklám, méghozzá kéretlen. Erre találták ki a hírlevelet, az RSS-t és még sorolhatnám. De még, ha van is "feature", ami ilyenekről tájékoztat, miért nem opt-in?
Lecsekkoltam a linket, nagyon szépen köszönöm, igazán tanulságos volt, most már tudom, hogy lehet kikapcsolni a reklámokat a lock screen-en, a start menüben (az appokét is), a Windows Ink-ben (bármi is légyen az), az "Action Center & Notifications"-ben, Cortana keresőjében és hogy hogyan lehet letörölni a Candy Crush Soda Saga-t (amit amúgy az első adandó alkalommal úgyis felrak megint), csak épp a File Explorerben felbukkanó hirdetéseket nem, pedig hajbazer azokról beszélt és a téma is ez volt idáig. :(
(BTW, feltűnt, hogy hány helyen lehetett kikapcsolni a reklámot, azaz értsd: hány helyen van opt-out módon reklám pakolva a windows 10-be? Még mindig nem esik le?)

saját gépemen mindenféle szar kikapcsolása nélkül nincs rekám Win10Pro-ban. vagy ha van is, nem vettem észre, vagy olyan dolgot mutatott ami esetleg hasznos volt számomra. nem éreztem sértőnek valszeg. főleg nem annyira mint te, aki nem is használja ezt a rendszert. 

When the File Explorer Options window opens, scroll down and uncheck Show sync provider notifications and click OK.

úgy néz ki ezt is kb 3 klikk kikapcsolni a fórum telesírása helyett. :) és most tegye fel a kezét aki soha a büdös életben egyszer sem kapcsolt ki/be funkciókat miután feltelepített egy oprendszert. aki soha nem tett ilyet annak elfogadom a hisztijét.

hajbazer azt írja hogy xp-t használ közben pedig nem tesz ilyet igazából. és hirdeti, hogy vége a világnak mert előbb utóbb az elavult hardvereket nem fogja majd használni senki. ahogy ő sem használ elavult 386os pc-t pedig biztos tudná használni azt is. de mégis inkább a kényelmesebb életet választja és közben osztja az észt. te pedig ezt támogatod. nem veszed észre, hogy képmutatás amit művel?

Én téged nagyon tisztellek, meg minden, de a "saját gépemen mindenféle szar kikapcsolása nélkül nincs rekám Win10Pro-ban." az nem érv, az egy állapot. 
 Az a komoly gond, hogy azért, mert most nincs, bármikor lehetne, és nincs rá módod egy a rendszer részét képező kapcsolóval azt beállítani, hogy "kösz, de nem". 
(Vagy nézve a linket, de van. Nembaj, akkor sem eléggé szem elött!!!4Négy! :P Hát googlézni kell a megoldásért! Azért nah, legyen már határ! :P )

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

Bocsi, de kis különbség: Linuxon azért szoktak google-özni a megoldásért, mert a Linuxosok valamit már megint elkúrtak és valami már megint nem működik, de azért nem, mert a felhasználó kétségbeesetten próbálja visszaszerezni a rendszere felett a kontrollt. Régen az volt, hogy ha r=1 voltál és fasságokat telepítettél a windowsodra, akkor a malware-ek telekúrták reklámmal, felraktak rá a tudtod nélkül minden szart, kedvük szerint újraindítgatták, hazabeszéltek...ma ezeket a windows10 OOB tudja. Rated: WTF?!

*facepalm* Ismét sikeresen ignoráltad a dolog lényegét: Régen az volt, hogy ha r=1 voltál és fasságokat telepítettél a windowsodra, akkor a malware-ek telekúrták reklámmal, felraktak rá a tudtod nélkül minden szart, kedvük szerint újraindítgatták, hazabeszéltek...ma ezeket a windows10 OOB tudja.

Mi lenne, ha nem lennél write-only?

hol van telekúrva reklámmal? mert én egyszerűen az én win10 rendszereim alatt nem látom őket. nincsenek. el vannak valahova párologva ezek szerint. sehol nem dobál semmilyen reklámot a rendszer. mit kéne kezdenem, hogy mindenhova reklámokat pakoljon és ezek miatt random ujrainduljon a windows 10em 23 nap uptime után?!

hagyjuk már abba a túlreagálást.

> hol van telekúrva reklámmal? mert én egyszerűen az én win10 rendszereim alatt nem látom őket. nincsenek. el vannak valahova párologva ezek szerint. sehol nem dobál semmilyen reklámot a rendszer. mit kéne kezdenem, hogy mindenhova reklámokat pakoljon és ezek miatt random ujrainduljon a windows 10em 23 nap uptime után?!

Szia WORKSFORME Man, rég láttalak. :)
Csak egy kérdés, ha az előbb megtaláltad, hogy hol lehet kikapcsolni a reklámokat, akkor valahol csak vannak reklámok, amiket ki lehet ott kapcsolni, nem? :)

> hagyjuk már abba a túlreagálást.

Egyelőre te reagálod túl, de rettenetesen. Az egészet.

"Régen az volt, hogy ha r=1 voltál és fasságokat telepítettél a windowsodra, akkor a malware-ek telekúrták reklámmal, felraktak rá a tudtod nélkül minden szart, kedvük szerint újraindítgatták, hazabeszéltek...ma ezeket a windows10 OOB tudja."

bizonyítsd be, hogy a Windows10-ben megjelenő OneDrive "reklám" miatt indulnak újra teljesen véletlenszerűen az új PC-k. majd akkor lesz miről beszélni ebben a témában. :)

Pfú... Majd akkor, ha bebizonyítottad, hogy hajbazer az oka a laposföld-elméletnek.
Mi lenne, ha arra reagálnál, amit mondtam és nem ilyen gusztustalan csúsztatásokkal dobálóznál, én ugyanis nem ezt mondtam. Azt mondtam, hogy a malware-ek indítgatták újra a saját kedvük szerint (tehát nem véletlenszerűen). Ma ezt maga a win10 csinálja. Bizonyítsd be az ellenkezőjét. Nehéz lesz, hiszen mással sincs tele a szakmai sajtó a win10 megjelenése óta, mint a WU epic fail-jeivel...

Write-only lvl9999999...

XP-ben és 7-ben volt default olyan beállítás, hogy automatikusan telepítette a frissítéseket majd ujraindult. Külön kellett kikapcsolni, akkor baj volt, most hogy van Windows 10 már nem baj, és nem emlékszünk rá. Ugye?

Idővel minden megszépül. :)

Na, ezt hogy hoztad össze...? Nem az worksforme, aki nem ért egyet velem, hanem az worksforme, aki csak annyit tud mondani, hogy de neki megy. Ez máris egy elég érdekes logikai bukfenc volt a részedről, hogy összemostad, de ez még hagyján. Viszont mi köze van annak, hogy valaki folyton azzal jön, hogy neki megy, ahhoz, hogy én beidézek régi fórumposztokat? Hol ebben a logika, magyarázd már el, mert én nem értem.

mi köze van annak, hogy valaki folyton azzal jön, hogy neki megy, ahhoz, hogy én beidézek régi fórumposztokat? 

Az, hogy random oldalakrol screenshotok belinkelese is pontosan ugyanolyan WORKSFORME, pontosabban anti-WORKSFORME erv. Pont ugyanolyan anekdotikus erveles a "nekem nem mukodik", "nekem mukodik". 

Csakhogy pont fordítva van. Te nem olvasod a sajtót? Azzal van tele, hogy mikor mit cseszett el a win10. Miért kellett 3x (!) visszavonni a 1810-es (? mittudomén melyik) update-et, ha annyira jól megy?

Ki is van. Nem csak fórumokban vagy cikkekben. Mindenütt. Tecső videókban. Webcomic-okban. Mém lett belőle. Vastagon ki van vele tapétázva a net.

Tehát mégegyszer: attól, hogy írnak valaminek a hibáiról, attól szerinted en bloc sz@r lesz, miközben azokról, akiknek nincs vele problémája, azokról senki nem beszél, senki nem ír... Csak azért, mert nem írnak arról, hogy ha jól működik, csak arról, hogy ha nem, akkor abból szerinted az következik, hogy nem működik senkinek...

Nem. Nem attól lesz szar, hogy írnak a hibáiról. Azért írnak folyton a hibáiról, mert szar és folyton van valami nyűg vele. Nem értem mire fel ez a bagatellizálás, hogy ha nincs a nap mind a 24 órájában mind az 1 milliárd win10 usernek (forrás fentebb (zdnet)) valami baja, akkor a rendszernek nincs baja és jól működik. Nem nem működik jól. A legnagyobb baja pl. az, hogy menetrendszerűen döntik össze a saját - kikapcsolhatatlan - frissítései. És ezzel rengeteg ember szenved. És ez nem csak a hírekben mutatkozik meg, mint mondtam. Fórumokon, videókban, még képregényekben is megörökítették már...

Ezt csak alátámasztani tudom. Az ügyfeleinknél összesen kb. 200 Windows10-es PC-t üzemeltetünk, és mióta Win10-zel futnak, 1-2 példányon fordult elő bármi váratlan Win10 okozta probléma, de ezek is jellemzően régi gépek voltak ritka HW komponenssel. Frissítés hibájából még soha egyet sem kellett javítani, újra telepíteni, pedig mind frissül, nincs letiltva, késleltetve.

Szerintem nagyon erős túlzás, hogy ennyire sok a baj a Win10-zel. Ha bárki egy kicsit is odafigyel, láthatja, hogy a frissítések is főleg olyanoknál okoznak problémát (nem mindig, de jellemzően), akik kézzel, az automata terítésnél sokkal hamarabb felteszik (kb. béta tesztelőként).

Nálatok ez van. Mi még olyat is láttunk, hogy az ütemezett feladatból letiltott frissítés ellenére (kínunkban beütemeztük, hogy óránként kapcsolja le, mert mindig visszakapcsolta) is lefrissítette a gépet és aztán ki is nyírta. Volt akinél alkalmazásokat, volt akinél személyes fájlokat törölgetett. Valamelyik update csomagot 3x adták ki és 3x vonták vissza Redmondban. Nektek szerencsétek volt.

goto

Masnak meg WORKSFORME. Pl. a csaladtagok megjeleneskor W10-re frissitett gepei (ugyebar 4,5 evrol van szo) azota is problema nelkul mukodnek, pedig automatikusan megkapnak minden frissitest. Ugy tunik, (anekdotikus erveles kovetkezik) minel inkabb egysegsugaru a user, es minel tobb dolgot hagy defaulton, annal kevesebb szopassal jar a Windows 10. Erdekes.

Az XP-t/7-et is el lehetett baszni hulyesegekkel, arrol miert nem beszelunk ilyenkor?

Nagyon beragadt nálad ez, úgy látom. Akkor megfordítom a dolgot. Ti azt mondjátok a csendes többségnek működik. De csak mondjátok. Én azt mondom a csendes többség beletörődött, hogy esik-kel. A neten ezerszám lehet találni bizonyítékokat arra, hogy esik kel. Annál nagyobb beismerés nem is kell erre, minthogy a microsoft rendre visszavonni kényszerül a féléves update-eket. Ez is érdekes.

Mert azok nem magukat baszták el, mint teszi azt a win10. Persze volt olyan, hogy a frissítés csinált valami szart, de nem állandóan és nem tolták le a torkodon. Hovatovább azok stabil kiadások voltak. Stabil alatt azt értem, hogy kiadták és az ugyanaz az OS maradt végig, vagy legalábbis a többévente esedékes SP akárhányig. Ehhez képest a win10 minden hatodik hónapban újrarakja önmagát; letörli a régi win10-et és felrakja az újat. Csoda, hogy állandóan zűr van?

Rosszul latod, nem poenkodtam. A te peldaid ugyanolyan anekdotikus ervelesek, mint nalam a WORKSFORME. Parszazmillio ember nyugodtan hasznalja munkara, szorakozasra a W10-et, de ok biztos csak beletorodtek, hiszen parezer ember panaszkodott valamit az interneten. Innentol viszont kifulladt a tema szerintem.

Akkor csak simán tereltél? Az meg nem anekdotikus érvelés, ha van hatvanezer tonna példa arra, amit mondok. Tudod mi az anektotikus érvelés? A WORKSFORME, ami ebben a topicban kb. a fő érv volt, amikor bárki azt merte mondani, hogy nála, vagy valakinél a win10 tönkrement, vagy tönkretett valamit. Nektek működik, tehát mindenki másnak is, csak egy marginális kisebbség hangos, mert whatever. Aki hallgat, annak tuti, hogy jó. Ez törvény. Ezért hemzsegnek a neten a win10 fail fórumtopicok, cikkek, videók, meg a többi. Mert ez mindenkinek megy.

Nem párezer ember panaszkodik a neten, hanem ennek messze a sokszorosa. És ennek mi csak a töredékét tudjuk érzékelni és értelmezni. Tessék, egy japán vélemény, újabb elégedett kuncsaft, mint a többiek, akik hallgatnak...

Ezért hemzsegnek a neten a win10 fail fórumtopicok, cikkek, videók, meg a többi. Mert ez mindenkinek megy.

Egy szoval nem mondtam, hogy mindenkinek, minden korulmenyek kozott mukodik. Olyat mondtam, hogy a legtobb embernek mukodik; akinek nem, az valtson OS-t, vagy oldja meg a problemat mashogy, esetleg kerjen segitseget, de celtalanul picsogni teljesen ertelmetlen, mert attol meg neki nem lesz jobb.

Nem párezer ember panaszkodik a neten, hanem ennek messze a sokszorosa.

Es akkor mi van? Milliardos szamokkal dobalozunk, amibol mondjuk minden tizezredik embernek szar? A legtobb szoftvert osszesen nem hasznaljak ennyien, nyilvan sok negativ visszajelzes lesz egy olyan OS-csaladrol, amit tobb milliard ember hasznal. 

Tessék, egy japán vélemény, újabb elégedett kuncsaft, mint a többiek, akik hallgatnak...

Elmondanad kerlek roviden, mirol szol az oldal? Amugy van egy tippem, hogy ha mutatnek egy olyan japan usert, akinel mukodik, arrol kihirdetned, hogy az WORKSFORME, csak a te japan usered volt reprezentativ. Hagyjuk mar.

> Olyat mondtam, hogy a legtobb embernek mukodik

Én meg azt, hogy a legtöbb ember egyszerűen beletörődik, vagy nem érti, mi történik. Dobjunk fel pénzt? (Nincs. :P )

> celtalanul picsogni teljesen ertelmetlen

Ki picsogott ebben a topicban? Illetve persze, #define picsogás "Aki velem ellentétes véleményen van és ennek hangot is ad." Na, gratulálok. Mikor érted meg végre, hogy ez nem olyan egyszerű, hogy nikólkidmenóestvált? Persze, otthon mindenki azt használ, amit akar. És a melóban? Ott azt, amit kell. És ha az szar? Akkor annak hangot is fog adni. Szerinted ez picsogás? Mert ennyi erővel én is mondhatom, hogy picsogni itt csak a win10 fanok picsognak, amikor jogos kritika éri a win10-et.

> Es akkor mi van? Milliardos szamokkal dobalozunk, amibol mondjuk minden tizezredik embernek szar?

Amikor kijön egy elcseszett frissítés, az mindenkinek szar lesz, aki felrakja. Ez nem minden tízezredik ember, könyörgöm, gondolkozzál már. A legtöbben amúgy sem tudnának panaszkodni, mert esetleg nem is értik, mi történik és nem is tudják, hogy a win10 alakított megint.

> Elmondanad kerlek roviden, mirol szol az oldal?

Leírja a tapasztalatait a win10-zel, de ha bevágod GT-be akkor el tudod olvasni te is. Én sem beszélek jobban se japánul, se törtjapánul, mint te.

> Amugy van egy tippem, hogy ha mutatnek egy olyan japan usert, akinel mukodik, arrol kihirdetned, hogy az WORKSFORME, csak a te japan usered volt reprezentativ. Hagyjuk mar.

Egy szóval nem mondtam, hogy reprezentatív, már megint szavakat adsz a számba. Ez csak egy példa volt arra, hogy fingunk nincsen kb. mi a vélemény pl. távolkeleten. Egyébként úgy nézem nagyon a lényegre tapintottam ezzel a WORKSFORME-vel, ha ennyire a szívedre vetted... Pedig a WORKSFORME nem érv. Igen, a DOESNOTWORKSFORME sem. A különbség csak az, hogy az utóbbira megszámlálhatatlan példát lelsz a neten, az előbbire meg kb. annyit, hogy hasonló fórumokon valaki leírja, hogy neki megy. Esetleg pár blogposztot, ahol valakinek szerencséje volt. (Nem, az ódákat zengő fizetett PR cikkeket nem számoltam ide, az ugyanis nem WORKSFORME, hanem IAMPAIDTOSAYTHIS, tehát ott még az sem biztos, hogy neki működött egyáltalán...) Persze, megint a csöndes többség, akiknek biztosan megy. Nem. Nem tudjuk miért vannak csöndben. Ez a korrekt álláspont.

És a melóban? Ott azt, amit kell. És ha az szar? Akkor annak hangot is fog adni. Szerinted ez picsogás?

Szerintem igen, ez remek pelda. Ha annyira szar a munkaeszkoz, amit a ceg ad, hogy blogot kell rola irni, akkor en inkabb szolnek a fonokomnek, hatha tud segiteni. Vagy olyan helyen kell dolgozni, ahol nincs ilyen problema. Ha valakinek faj valami, de abszolut semmilyen lepest nem tesz, hogy megoldja, akkor nem is faj elegge. 

Asszem nem érted. Nem arról van szó, hogy a főnök mit ad; a saját melóhelyeddel még csak tárgyalhatsz...de kimész terepre, kuncsaft cégénél szerinted mi lesz? Mindenütt ez van. És erre nem lehet lépéseket tenni, mert a kuncsaftnak nem mondhatod meg, hogy mit használjon, hogy mire építse a cégét.