Mobilinternet adatforgalmi korlátainak törvényi eltörléséről szóló aláírásgyűjtés, szerintem...

Jelen pillanatban, a mobilszolgáltatók a különféle adatcsomagokat legtöbbször az adott időszakban felhasználható adatmennyiségben limitálják, miközben a modern web pazarlóan bánik az adatforgalommal. Az optimalizálatlan több MB-os weboldalak, automatikusan elinduló mobil OS frissítések, videók és reklámok pillanatok alatt fogyasztják el a kisebb adatforgalmi csomagokkal rendelkező előfizetők netét.

Ez pedig különösen rosszul érinti a szegény és nehéz helyzetű előfizetőket és hátrányosabb helyzetbe hozza őket a jobb anyagi körülményekkel rendelkező állampolgároknál. A kezdeményezés célja, hogy megszűnjön az a helyzet amikor a mobilszolgáltatók, a felhasználók számára értéktelen reklámok megjelenítéséből extraprofitra tesznek szert és segítse a hátrányos helyzetűek állampolgárok internethasználatát. Mivel a mobilszolgáltatók üzletileg nem érdekeltek a jelenleg fennálló előfizetési rendszer megváltoztatásában, az állampolgárok érdeke megkövetelné, hogy az országgyűlés törvényileg változtasson ezen.

Jó ötlet. Támogatom. Aláírnám.
75% (362 szavazat)
Nem jó ötlet. Ellenzem. Nem írnám alá.
25% (121 szavazat)
Összes szavazat: 483

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 15., sze – 08:08

Írja alá az akinek nem korlátlan! :)
A véleményem az, hogy a verseny meghozza (illetve meghozná, ha hagynák) ezt az eredményt.
Szerintem nem kell ebbe beleavatkozni törvényileg sem alulról kezdeményezve, sem az uralkodó osztály vagy őszentsége nagyuruk részéről.
Amit az államtól elvárok az az, hogy ne akadályozza a versenyt!
Kiegészítés. Az államnak az lenne a dolga, hogy a kartelezést ellenőrizze és vegye szigorúan annak tilalmát.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amikor a piacon van 3 és fél szereplő, akinek az érdeke a status-quo fenntartása, akkor nem beszélhetsz egészséges versenyről. Továbbá, majd minden szolgáltatónál volt olyan csomag, ahol az adatforgalmi keret elfogyása után a net nem szűnt meg csak lassítása került, viszont ezek a termékpalettatisztítás során kivezetésre kerültek. Vajon miért?
További probléma, hogy nem csak a kicsi adatforgalmi csomaggal rendelkezőket terheli ez. Ugyanis az aki magasabb összeget fizet a nagyobb csomagokért, vagy a korlátlan netért az ugyanúgy extra sápot fizet, mert adott esetben neki elegendő lenne kevesebb is, viszont, mert megteheti pusztán a kényelmetlenségek elkerülése végett választja a drágább előfizetést.

A kartellezést nagyon nehéz ellenőrizni, mert feltételezi, hogy összebeszélés van a felek között. Itt viszont az önös pénzügyi érdek elégséges ahhoz, hogy megmerevedjen a piac. Senki nem fogja megvágni a saját profitját egy telített piacon. Az, hogy adott piacon több szereplő van nem jelenti, hogy verseny is van és a mobilszolgáltatás nem az a terület, ahova csak úgy hirtelen be tud lépni egy új fél.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

csak lassítása került, viszont ezek a termékpalettatisztítás során kivezetésre kerültek. Vajon miért?

Mert egy üzemeltetési és számlázási rémálom. Az üzemeltetést nyilván meg lehetne oldani, de az eredeti (mobil IP) hálózat tervezés nem erre épített. Jó multi szokás szerint, ha az új igény (amilyen volt a lassítás anno) áttervezést igényelne, akkor is inkább "tákolunk", ha az új ficsört nem lehet nagy hangon hirdetni. Márpedig egy ilyen sebesség lassítás nem volt anno (de szerintem ma sem) kifejezetten pozitív üzenet.

A kartellezést nagyon nehéz ellenőrizni, mert feltételezi, hogy összebeszélés van a felek között.

Ez igaz. Ettől még ez (is) lenne az állam dolga. A szolgáltatás tartalmát pedig valóban nem törvényben/rendeletben kellene "jól megmondani", hanem azt volna hivatott az állam biztosítani, hogy a verseny valóban verseny legyen.

Amúgy ténylegesen van verseny ebben a kérdésben, épp csak nem ez az elsődleges irány. Haladunk a korlátlanság felé, de a konvergencia (2,3,4 play) egyelőre jövedelmezőbb és látványosabban különböztet meg a piacon. Amúgy érdemes belegondolni a vezetékes korlátlanság elterjedésébe. Ott jóval kevésbé volt valódi verseny a koncessziós területeknek köszönhetően, mégis eljutottunk az adatkorlát nélküli világhoz. El fog jönni ez a mobilokon is, csak nem olyan gyorsasággal, ahogyan ma megszoktuk a változások érkezésében. Szal, szerintem is kissé kommunista tempó lenne egy ilyen szabályozás...

Annó, azzal a bulshittel került a lassítás kivezetésre, hogy a szolgáltatók túl sok panaszt kaptak amiatt, hogy lassú a net, pedig csak az adatkorlátot érte el az ügyfél. Ezért a 0/0-ra történő lassítás az ügyfelek érdeke(!) volt.
Ha előtte évekig tudott üzemelni a rendszer, és még ma is tud üzemelni (pl. a meglévő Telenos Okostarifa és Smarttarifa csomagoknál) nem hiszem, hogy a szolgáltatók rendszere ne lenne felkészítve egy ilyen megoldás üzemeltetésére.

Az állam dolga, hogy olyan dolgokba avatkozzon be amiknek a meggyorsítása, megpiszkálása társadalmilag hasznos. A olcsó, nagy sebességű internet társadalmilag hasznos. És nem csak az állampolgároknak de a piaci szereplőknek is. Pl. kiegyenlíti a kisvállalatoknak a közösségi médiákkal szembeni hátrányát. Mert pl. ha a usernek elfogy a kerete, akkor még mindig facebookozik tovább, de KisPista pizzázójából nem tud neten rendelni. Innen kezdve Pistának nincs oka pl. saját weboldalt vagy online rendelési felületet fenntartani. Emiatt pénztől esik el PHPpistike Bt. és SalgoHost Kft. is.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nnó, azzal a bulshittel került a lassítás kivezetésre, hogy a szolgáltatók túl sok panaszt kaptak amiatt, hogy lassú a net,

Tényleg bullshit, de igaz volt.

Ha előtte évekig tudott üzemelni a rendszer, és még ma is tud üzemelni (pl. a meglévő Telenos Okostarifa és Smarttarifa csomagoknál) nem hiszem, hogy a szolgáltatók rendszere ne lenne felkészítve egy ilyen megoldás üzemeltetésére.

Fel van készítve. Fakerekűen. Ettől rémálom az üzemeltetés. A megszüntetése (ami szerintem is szívás a usernek) sokkal tisztább érzés a hálózat oldalán.

Az állam dolga, hogy olyan dolgokba avatkozzon be amiknek a meggyorsítása, megpiszkálása társadalmilag hasznos.

Ja, igaz. Csak szerintem ezt nem bit szinten kell megvalósítani. Márpedig kimondani, hogy adatkorlát nincs, az bit szint. A verseny biztosítása és fenntartása a környezet szabályozásával, meghozná a társadalmi hasznosságot. Csak érteni kellene hozzá. (nem, én sem értek ehhez, ezért nem az államigazgatásban dolgozok) De egy ilyen lépés után következik a hatósági ár, mert az a "társadalom érdeke". Onnan meg már látszik is a lerohadó szolgáltatás. (Lásd szocialista tervgazdaság)

Az állam dolga, hogy olyan dolgokba avatkozzon be amiknek a meggyorsítása, megpiszkálása társadalmilag hasznos.

Mondjuk az egeszsegugyi es oktatasi rendszer. A "mobil internet" nem ide tartozik (IMHO). Esetleg azt tudnam elkepzelni, hogy tegye a torveny kotelezove, hogy az egesz orszag le legyen fedve es lehessen Kukutyinban is (akarmennyi penzert) mobilon netezni.

A olcsó, nagy sebességű internet társadalmilag hasznos.

Ez igaz, de 1. a jobol is megart a sok 2. olcso, gyors, mindenhol elerheto: gyakorlatilag ebbol a felhasznalo altalaban kettot valaszthat (olcso, gyors, preciz munka analogiajara). En peldaul lehet, hogy jobban orulnek ha mondjuk a gyermekem nem minden percben a mobiljat bamulna, erre pl. hasznos lehet a limitalt adatcsomag. Miutan elfogyott akkor ha van wifi netezik, ha nincs akkor nem.

Innen kezdve Pistának nincs oka pl. saját weboldalt vagy online rendelési felületet fenntartani.

Az internet nem old meg mindent, sot ujabb problemakat is hoz(hat). Nem muszaj minden Pistikenek ott lennie vagy nem 100%-ban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"A véleményem az, hogy a verseny meghozza (illetve meghozná, ha hagynák) ezt az eredményt."

Ahol 3+1 országos szereplő van ott nyilván kiélezett a verseny... Halkan jegyzem meg a UPC Mobil már évekkel ezelőtt bevezette a piacra a kicsit lassú de korlátlan csomagját, már megszüntették, ráadásul be is olvadtak a Vodafone-ba. Nem kavarta fel különösebben az állóvizet. Ma sincs túl sok korlátlan opció, vagy ami van, az drága, és nem felel meg az egyszeri, otthoni kispénzű előfizetőnek.

Gondolom, neked addig korlátlan, míg a "normál felhasználási körülmények" közt használod. Kíváncsi lennék, ha egyik hónapban a korlátlan mobilneteddel állandóan teljes drafton menne a letöltés, mennyi ideig maradna szerződésben veled a szolgáltatód...

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Itthon talán a UPC volt az egyetlen, ahol a mobil előfizetésnél az elérhető sebesség változott a csomag árával és nem az adatmennyiség. Nekem ilyen van, simán elhasználok havi 10-15GB-t és az 1mbit/sec elég ahhoz, hogy begy weboldal betöltsön, a waze fusson, netán 1 youtube video nézhető legyen.

Sajnos ezt most a vodafone szétkúrja, szóval valami más után kell néznem.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Tegyük fel, hogy jogszabály előírja a korlátlan Netet. Ekkor szerintem minden szolgáltatónál egy fajta ajánlat marad a korlátlan, melynek díja 17822Ft.

Jogszabály a normál intnernet szolgáltatóknak is előírja hogy a kínálatukban legyen legalább 1 darab olcsó opció (digitális jólét program vagy mi volt az?). Ez az opció lehet szűkre szabott, mondjuk többszáz mbit helyett valami szerényebb, de használható (50-100? vagy nem tudom), de lényeg hogy legyen. Szerintem annyira nem szocialista dolog ugyanezt előírni mobil netekre.

Érdekes felvetés.

Viszont még nem tudom mire kellene szavazni.

A kezdeményezés sikere esetén hogyan változna a jelenleg korlátlan netet használók költsége, vagy a szolgáltatás minősége? Én pl nem szeretnék sebességben korlátos sávozású csomagokat, mert a jelenlegi korlátlan internetem elvi max sebessége 300Mbit/s, ha elkezdenek sávozgatni, hogy korlátlan adaforgalom de sebesség alapú csomagválaszték, akkor szerintem a korlátos csomagokhoz képest "luxus" kategóriának lesz hirdetve a lassú net csomag is, és onnan felfelé skálázva a teteje ijelentősen drágulna.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

(x) Egyeb, attol fugg, hogy mi lenne a kerdes pontos szovege

Az a baj, hogy a szolgaltatok kb. egy heten belul kitalalnanak valami ujabb kibaszast, amivel jo esellyel rosszabbul jarnank mint a mostani kibaszassal. Peldaul hogy a videok, nagy meretu kepek, stb. megjelenitese fizetos addon lesz, vagy hasonlo. 

Tovabba ha meghallom az extraprofit szot konkret adatok nelkul, akkor automatikusan "nem".

Azért fognak a végsőkig ellenállni a telkók, mert egyből azt látják egy ilyen kezdeményezés mögé, hogy a korlátlan mobilnet miatt majd tömegesen mondják le a vezetékes internetet az előfizetőik. Mert akkor már kiváltják a vezetékes netet mobillal akiknek nincsenek nagy igényeik. Az átlag ügyfél nagy része pedig ilyen. A mo-i mobilszolgáltatók Telenor kivételével mindegyike érdekelt a vezetékes piacon is. 

Szóval max úgy lenne egy halvány esélye egy ilyen kezdeményezésnek szerintem ha Mobilinternet adatforgalmi korlátainak törvényi eltörléséről a vezetékes internet előfizetéssel rendelkező ügyfeleknél kiegészítéssel menne. 

Ha a kaják nagyobb része szárít, akkor a vízszolgáltatás is legyen korlátlan? (Tudom-tudom, azért naponta nem korlátlan mennyiséget tudunk meginni.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A szociális részére nem jobb megoldás az állami támogatás, hálózat bővítésre, ingyen wifi a városokban? Nem vagyok képben, hogy melyik megoldás olcsóbb, stabilabb, láttam már nem egy olyan falut, ahol SEMMI hálózat nem elérhető, mobilnet se túl huszárosan, de pl. az adblock-ublock-... használatát is lehetne terjeszteni, csodákra képes néha.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ennek a szolgáltatónak számos csomagja van, amiből a korlátlan több mint 26 ezer forint. Írom ezt annak aki lusta megnyitni és megnézni :) Ami árban pariban van egy vezetékes szolgáltatóval az 7-13GB keretet tartalmaz havonta, ami habos lófütty. Megnézel egy sorozatot netflixen és kapcsolhatod is ki. Az 1000GB-os csomag már lehet hogy elég lenne, csak nem tudom merjem-e bekapcsolni a Steam-et meg a PS4-et, hogy végigfrissítse a játékaimat :)

Persze hogy nem, de szerintem pofátlan hogy az 1TB-os 7 ezer alatt van, a korlátlan meg majdnem 27. Inkább azt kellene aláíratni hogy tilos abuse-olni, de egyébként korlátlan. És az abuse átlagosan ennyi ezer darab nyitott kapcsolatot és x idő alatt ennyi feltöltést jelent (praktikusan ne seedboxolj).

Persze hogy nem, de szerintem pofátlan hogy az 1TB-os 7 ezer alatt van, a korlátlan meg majdnem 27.

Miért is? Az 1 TB az ennyibe kerül. A korlátlan meg annyi, amennyit bír a sávszélességed és ez ennyibe kerül.

Inkább azt kellene aláíratni hogy tilos abuse-olni, de egyébként korlátlan. És az abuse átlagosan ennyi ezer darab nyitott kapcsolatot és x idő alatt ennyi feltöltést jelent (praktikusan ne seedboxolj).

Semmi és senki nem tiltja, hogy belépj a piacra és a saját szabályaid alapján szolgáltass. Más faszával mindig könnyű verni a csalánt.

Miért jön ez az ingyenezés? Egyszer se írtam hogy legyen ingyen. Amúgy a piacon már volt korlátlan mobilnet opció, nem is drágán, és tök jó tradeoff volt (H+, lassú 1-2 mbit, de mobilra tökéletes, cserébe korlátlan). Tudod mit csinált az úgynevezett piac? Leradírozta. A UPC mobil egy ideig nyomult vele, aztán beszántották, őket meg felvásárolták. Ezzel azt akarom mondani hogy a magyar mobilpiacon hegemónia és nem piaci verseny van.

Ja, azt hittem, azon versenyzünk, hogy ki tud a valóságtól jobban elrugaszkodni...

Tudod mit csinált az úgynevezett piac? Leradírozta.

Oszt? Lehet, hogy ezen a piacon úgy kell árazni, hogy Ifj. Vér István ne mondja le a vezetékes internetet, hogy aztán ugyanúgy otthon ülve 7/24 a továbbiakban mobilon töltögessen korlátlanul, ezért valamennyivel fölé kell lőni a vezetékes áraknak a korlátlan mobil csomagokkal. Más a piac és másképp gondolkodnak az emberek, ami gond nélkül tud működni mondjuk angliai területen, az itt lehet teljes piaci csőd és fordítva.

Ezzel azt akarom mondani hogy a magyar mobilpiacon hegemónia és nem piaci verseny van.

Mutattam egy korlátlan csomagot, azzal meg az volt a bajod, hogy drága... ha úgy gondolod, hogy jobban tudod csinálni, akkor lépj be a piacra, szolgáltass olcsóbban és ne menj közben csődbe.

Nem csak az a bajom vele hogy drága, hanem az egyéb jellemőivel is (data-only, csak belföldön működik, stb. Ez egy spéci termék, ami olyan helyeken biztosít többé-kevésbé elfogadható internetkapcsolatot, ahol nincs vezetékes szolgáltatás.). Én olyat keresek a magyar piacon hogy a mobil előfizetésem mellé adott adatopció korlátlan legyen, de elfogadom ha valamilyen más módon korlátozzák (pl. a sebessége H+).

Trükkös flották nem érdekelnek, mert nem vagyok hajlandó átíratni a számomat senki más nevére.

A piacot remekül jellemzi, hogy a upc freedom csomagjait véletlenül pont azelőtt szántják be, hogy a voda felvásárolta őket, így újfent megszűnt a piacon az olyan mobil előfizetés, ami megfizethető, mégis korlátlan adattal  rendelkezik. Én azt fájlalom, hogy ez szándékos lépések eredménye.

Egyébként a magyar mobil piacba erősen belenyúlt az elmúlt évtizedekben a versenyhivatal (okkal), lassan itt is érik a beavatkozás.

Egy részt trükkös flottán kívül is van korlátlan csomag adatra. (nem reklámoznék, de nézz el a T-hez) Igaz kell hozzá hang csomag is. Viszont vége így is 11500 HUF (mert a "kihasználatlan" hang árát is a datához számoltam). Persze lehet, hogy ez neked nem a megfizethető kategória, de nem sokkal van magasabban ez az ár a vezetékes szolgáltatásokhoz képest (igen tudom, hogy van drótos a feléért is)

Más részt lehet összeesküvéssel magyarázni a sebességkorlátos csomagok kivezetését (akármelyik szolgáltató esetén), de elhiheted, azokat üzemeltetni hálózati (itt a mobil networkra gondolok) oldalon nem épp gazdaságos. Ha az lenne, akkor egy erősen telített piacon igen-igen jó megkülönböztető jellemző volna.

A kartelezésnek egyébként az is ellent mond, hogy a nem egészen 10 M-s lakosságra 12-13 M aktív SIM működik. Itt már a növekedést nem-igen támogatja a kartell.

Jah, GVH/NMHH: érdekes megvizsgálni, hogy az elmúlt pár évben mimódon nyúlt bele a magyar mobil piacba. Jellemzően a felsőfokú jelzők használatát szankcionálta (legjobb, legnagyobb, leggyorasabb stb) a reklámokban. Illetve az olyan gyakorlatokat, ahol "nem elég egyértelmű" volt a kommunikáció és az élet a felhasználó szívását hozta. Szóval igen, bele-belenyúlt a piacba, de csupa olyan ügyben, amikoris épp a piac telítettsége miatt svindliztek a szolgáltatók. Elsősorban egymás kárára akartak, de valóban a user szívott általa. Így a hatóságnak jellemzően igaza volt.

Kb +1

Jelenleg a Magentánál 3e hang/sms + 10e korlátlan net csomagom van, Igazából még nem kellett utánanázni a korlátnak, mert csak havi 100-170 giga között forgalmazok havonta, de elégedett vagyok*. Vagy a másik T-re gondoltál?

*Nincs korlát P2P-re, online videóra, direkt linkes letöltésre, megosztásra..... 

Szerk.: Ezért sincs kedvem szavazni....

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Nem írtál konkrét korlátozást, csak valamit, amit az átlag user nem ért. Bevallom, a seedboxnak nekem is utána kellett néznem, mi az pontosan, igaz, a tippem nagyjából bejött.

Mobilon átlag 2-5 GB a havi forgalmam, viszont esetenként előfordul, hogy akár napi 50-100 GB-os uploadjaim vannak, melóból kifolyólag. Ez vajon beleférne a korlátozásodba? És ha nem, akkor mi lenne? Lenne korlátlan csomag, ami korlátlan, és korlátlan, ami korlátos?

Nekem már vagy ~4 éve korlátlan mobilnetem van, pedig egyszerű otthoni mobilelőfizető vagyok, csak ott voltam abban a szűk idősávban amikor erre elő lehetett fizetni a UPC mobile -nál. A piaci trükkök következtében ez ma már nem megköthető szerződés, és nincs hasonló a piacon. Magyarul visszafelé fejlődünk.

Ezt ertem. Az a kerdes, hogy ha kapsz 1 TB mobilnetet hetezerert, akkor szerinted mennyi a realis ar a korlatlanert?

szerintem pofátlan hogy az 1TB-os 7 ezer alatt van, a korlátlan meg majdnem 27

Oke, a 27 sok. Az 1 TB hetezer, de mondjuk nem eleg. Mennyivel lennel hajlando tobbet fizetni, hogy tobb mint 1 TB-t forgalmazhass?

Akkor elmondom elölről. Létezett a piacon a megfelelő termék, csak szándékos piaci befolyásolás miatt kivezették. A UPC mobile melletti "nagy" szolgáltatók nem adtak/adnak korlátlan adatcsomagot, kivéve a drága előfizetések esetén, és a Vodás felvásárlás előtt be is szüntették a terméket, magyarul mondva, a szolgáltatók nem akarták a piacon tartani ezt a terméket vagy a hozzá hasonlót, és tudatosan el is tüntették.

- upc freedom

- 6000 ft / hó

- korlátlan adatopció

- de csak H+ sebesség, ezzel megvan a szolgáltató védettsége az abuse ellen

- illetve a szerződésben benne van, hogy vizsgálhatják az abuse lehetőségét és azt szankcionálhatják

 

Szerintem ez egy tökéletes termék volt, erre a piac szándékosan kivezette. Nekem ez a bajom. A 27 ezres józsika kft-s termék nem tetszik, de nem csak az ára miatt, hanem amiatt sem, hogy teljesen más termékről beszélünk (csak adat, csak belföld). De a pofátlanság egyébként tovább is ment annál hogy kivezették, mert újrakötés esetén a "megfeleltetett" termékben csak 4GB adat van, cserébe továbbra sem 4G, és ugyanannyiba kerül. Magyarán az usertől elvették a termék legjobb jellemzőit, de ugyanannyit fizettetnek vele.

Nekem annyi kellene, hogy legyen olyan havi mobiltelefon előfizetési lehetőség, ami a 6 ezer forintos "lélektani határ" közelében van (és nem 10 felett), és legyen benne korlátlan adatopció, de nem azért, hogy torrentezhessek az autópályán, hanem azért, hogy ne kelljen számolgatnom a GB-okat (ami 2020-ban nonszensz szerintem), cserébe elfogadom ha bizonyos egyéb módokon védik a seggüket (akár azzal hogy H+-os sebességű, akár azzal hogy aláíratják hogy a túlhasználat tilos).

És meggyőződésem, hogy a magyar mobilpiac nagy szereplői folyamatosan egyeztetik a piaci árakat és termékeket, amivel sérül a fogyasztók joga.

Szerintem ez egy tökéletes termék volt, erre a piac szándékosan kivezette. Nekem ez a bajom.

Persze, szándékosan. Mi van, ha nem volt rá elég előfizető, hogy eltartsa az előfizetéssel felmerülő költségeket? Mennyi előfizetője volt? Mi van, ha a UPC egyszerűen keresztfinanszírozta a terméket egyéb bevételekből, amire a Vodafone nem hajlandó? Mennyibe kerül a UPC-nek ez a szolgáltatás és mennyi bevétele volt belőle?

Pont így,.,. A UPC be akart törni a mobil net piacra, így alul árazta a termékét. (csinált hasonlót a Telenor is). Ez taktika. Ha a többi szereplő belemegy ebbe a versenybe, akkor van esélye a piacon megmaradni.

Éppen csak ez a taktika pár éve sem működött már. Mivel a lényege az, hogy adom ilyen olcsón és jó sok ügyfelem lesz, tehát a profit is meglesz. Ez egy fejlődő piacon jól is működik. Egy telített piacon viszont már nem megszerezni, bővíteni kell a tortát, hanem csak a saját szeleted növelése lehetséges. Akkor is használható lenne ilyen módszer, de kockázatosabb.

Az előfizető "elhódításához" a jó áraknál több kell, sokkal. Ha megnézed, hogy mivel jár egy 4play előfizetés, kiderülhet, hogy a korlátlanért kifizetett összeg alig haladja meg az emlegetett szolgáltató keresztfinanszírozott árait.

Elfogunk jutni oda, hogy 6 ezerért lesz korlátlan adat mobilon és lesz a vezetékesekkel is egyenértékű szolgáltatás is. Csak az ilyen folyamat sokkal lassabb egy érett piacon, mint egy felfutón. Mindegyik szolgáltató a profitért dolgozik ugyanis, kartell nélkül is.

Nekem volt korlatlan mobilnetem. Kosz nem.

Kuldtek sms-t, hogy ne generaljak tulzott adatforgalmat.

Most nem tudom, hogy ideirjam, hogy mennyit forgalmaztam vagy sem. Hatha dicsekves lesz ez is. Inkabb radbizom.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 01. 15., sze – 14:10

Btw, ha mar a reklamoknal jarunk.

Az miert van, hogy mostanaban ha sms-t kapok a T-mobiltol, akkor egyebkent reklam *is* van benne az ertesites mellett?

Nem fogadott hivasokrol kapok sms-t (regen is kaptam, jol is van igy), de mellesleg kapok egy "Ujevi ajanlat a Telekomt Megnezem" kepet is. Meg online tudakozo reklamot.

Amennyit fizetek (15k), azert szerintem ez kokemeny pofatlansag.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Egyelore irodalmat kutatok. Egyebkent nem dicsekszem. Amennyit fizetek, azert elvarom a teljes reklammentesseget.

Gondoltam a konkret osszeggel elejet veszem azzal, hogy amennyit fizetek, oruljek, hogy egyaltalan telefonalhatok beszologatassal.

De igy is betalalnak.:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Van logika abban amit írsz, de az a gond, hogy nem tartom megvalósíthatónak. Egyrészt úgy gondolom, hogy az az ember, aki bruttó 600 ezer forintot visz haza nem szorul ilyesmire annyira rá, mint az, akinek csak 130 ezer forint jut. Ebből fakadóan muszáj lenne valami visszásságot is belecsempészni a működésbe, ami visszatartaná a gazdagabb réteget a piaci csomagok elhagyásától.

Erre egy kíméletes megoldás lehetne, ha blokkolva lennének különböző szolgáltatások (frissítések, reklámok), amit később a támogatási rendszer fejlesztésére is fel lehetne használni (azok a cégek feloldhatnák a korlátozást, akik hozzájárulnak a program finanszírozásához, tádá netes reklám adó). Viszont ez könnyen kikerülhető VPN segítségével és a Google/Facebook valószínűleg hamarabb javasolná a lvl1 felhasználók számára is ezt a megoldást, minthogy fizessen.

A másik, kevésbé kíméletes megoldás a sebesség drasztikus korlátozása (mondjuk 2Mbps max). Viszont ezzel meg semmit nem segítenénk ténylegesen azokon, akik használnák.

Szóval jelenleg az egyetlen állami közbeavatkozás, ami ezen a helyzeten segíteni tudna, az az volna, ha hagynák a DIGI-t is belépni a versenybe. 

ha hagynák a DIGI-t is belépni a versenybe

Hagyják. A DIGI csak az 5G-ből lett kigolyózva (Telenor lobby). Csak hét a saját hálózat építése nem 5 perces (vagy egy éves) feladat.

Márpedig a DIGI, hogy tartani tudja az árait, nem vesz igénybe belföldi roamingot. Mint ahogyan a hazai építő kapacitást sem. A DIGI hálózatát a román DIGI muksói építik, nyilván költség kímélő megoldásként.

Ahogyan az is a költségeket csökkenti, hogy nem ad 3G szolgáltatást. Ez utóbbival pedig a (használható) mobil netes lefedettséget korlátozza átmenetileg. Előbb-utóbb lesz teljes DIGI fedettség, de nem holnap. 

Önmagában a bázisállomások kiépítése nem elég, ha nincs szabad frekvencia. Erre lett volna jó a meghirdetésre kerülő több 2100MHz-es blokk. Ráadásul azért józan emberben felmerül, hogy az aktuális vezetés megmaradása esetén a 2021-ben esedékes aukció tisztábban folyik-e le. De ez nem ennek a topiknak a témája. Kár is volt felhoznom.

Valóban kár. Vezetéstől függetlenül ezek az aukciók sosem tiszták egészen. Amúgy a DIGI mehetett mindenért az 5G-n kívül. Viszont az 5G terjedési sebessége miatt nem feltétlenül maradt le semmiről. Mocsok drága az 5G telepítése, a Huawei ügy sem kedvez neki, de leginkább nem nagyon van olyan helyzet (még), hogy valódi előnyt jelentsen a 4G-hez képest. Nem véletlen, hogy a Zalaringen, meg "labor" gyárban demózzák a képességeit.

Kutatások hozták, hogy ha az effektív 100 Mbit/s megvan, akkor az átlag user (tartalom fogyasztó főleg) nem veszi észre a különbséget a sebességben. Persze van az a felhasználás, ahol a sebességtöbblet feltűnik (torrent pl) vagy az 5G késleltetése (illetve annak szinte nem léte), de az jelenleg nem az átlag (mobilon)

Ha nincs adatforgalmi korlát, akkor lenne sebességkorlát (már csak azért is mert 10x annyi felhasználó rászabadulna a hálózatra) vagy olyan drága lenne, hogy sokaknak nem kellene. Az jobb? Ja és még inkább integrálnák a tv/kábelnet csomagokba, így a kisebb szolgáltatók hátrányba kerülnének.

Nekem 1mbit/s UPC-s mobilnetem van. A mindennapi dolgokra elég. Németországban korábban volt prepaid kártyám, ott a lassítás is 128kbit/s sebességeket adott, amivel még el lehetett lenni. Itthon a telekom 32kbit/s (ami lassabb mint a modemes idők netje) lassításával emaileket nem lehetett megnézni.
Én nem szerettem volna elméleti maximum sebességekért fizetni amit legtöbbször nem lehet elérni.
Egyébként most megkeresett a Vodafone, hogy a korlátlan UPCs csomagomat cseréljem le 3500ft-os többletért 10GB-s korlátozott csomagra... micsoda ajánlat :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Én is még (az azóta nem elérhető) korlátlan csomagban vagyok :) A hétköznapi mobilos dolgokra príma (navi, spotify, még a youtube is megy, stb). Két előfizetésem van, abból az egyiket sikerült velünk újra köttetniük, 4GB-os csomagra, de az is csak H+-os, szóval ne írj alá semmit :) Magyarán hasonló árért újra lehet kötni 2 évre ugyanazt, minusz korlátlan adatforgalom helyett 4-10-akárhány giga. Köszi. :))

Annó amikor beindult itthon az ADSL/kábelnetes "forradalom", még tele volt a piac forgalmi korlátokkal, amit aztán idővel a piac kiütött a nyeregből. Itt most nem nagyon van verseny, mert kevés a szereplő, vagy csak nagyon korlátozott. Ezért kellene a versenyhivatalnak egy kicsit közbelépnie. Nem kell ingyen sör, csak a szolgáltatók hegemóniáját néha nem árt gyeplőzni.

Több szereplő nem is lesz egy ideig, amit a DIGI szívott a lefedéssel, épeszű szolgáltató nem vállalja be, meg amúgy sem kéne minden háztetőre mobiltornyot telepíteni. Kicsit hasonló a helyzet, mint amikor a Matávé volt a telefonhálózat (csak most a mobilkartell szabja a feltételeket :))

Azert uvegszalon es a levegoben adatot kuldeni nem ugyanaz.

Magyarorszag 5G levedettsegben nincs lemaradva, tehat a fejlesztes megy. Adatmennyisegnek meg annyit tudnak adni, amennyijuk van. Ha tobbet adnak, lassabb lesz.

Mas orszagokban is a kabeles korlatlan (a csomagok nagy reszet tekintve) a mobil pedig nem (a csomagok nagy reszet tekintve)

Ahogy fentebb írtam, én azért hisztizek, mert a piacon már megjelent a megfelelő termék, de inkább leradírozták. Miért nincs most is? :) Ha pedig volt ilyen termék (és tudomásom szerint elég népszerű is volt, sőt az index "forradalmi" cikket is írt róla anno), akkor a hálózat nyilvánvalóan simán bírta, de jobban jön a pénz, ha számoltatják az emberekkel a GB-okat.

Sebesség korláttal a hálózat bírja. Épp csak a sebesség korlátos infra üzemeltetése kerül többe egy nagyságrenddel.

Amúgy elgondolkodtató, hogy a jelenlegi korlátlan előfizetők jellemzően 3-4 GB adatot forgalmaznak havonta, átlagosan. Valóban van igény a ténylegesen korlátlan csomagokra? /ez csak egy szempont, ami nem kell, hogy a tied legyen, ám üzleti döntéseket befolyásol/

Amikor a Telenor behozta a Hello Data csomagot, egyból váltottam feltöltősről előfizetésesre. Nagyon szeretem, gyakorlatilag sehol nem használok wifit.

Azt gondoltam, hogy az alacsonyra szabott alapcsomag-ár majd arra ösztönzi a többieket, hogy versenyezzenek. Erre nem, a Telekom és a Vodafone is sokszorosáért kezdte ajánlani. Aztán a Telenor tulajváltásával a Hello Data is megszűnt a kínálatban. Remélem nem kaszálják el még egy pár évig a meglevő előfizetéseket...

Külön vicces, hogy tök más az árazás és az adatlimit, ha tök ugyanazt az internetelérést mobilba vagy laptopba szánod... :)