Egyedi rendszer készítése scripttel

Fórumok

Sziasztok !

Elkezdtem egy script írását aminek célja, egy kis egyedi linux létrehozása. Némileg az LFS linuxra épül, annyi különbséggel, jóval kevesebb csomaggal. Próbaként, összetákoltam egy script-et ami létrehozta a rendszert. El is indult szépen. Most viszont, normálisan elkezdtem megcsinálni újra a script-et.  Kicsit pofásabb legyen a dolog. Pluszba kiakarom egészíteni egy csomagkezelővel is. A választásom a pkgutils-ra eset.

Amibe jelenleg egy kis segítséget szeretnék kérni, eddig a glibc-re építettem érdemes e leváltani?  pl: musl vagy uclibc-re.

Mennyire kiforrott a másik 2 csomag?  Nagy szívástól kímélném meg magam ha maradnék a glibc melett?

Van valakinek személyes tapasztalata musl vagy uclibc-vel?

 

Válaszokat előre is köszönöm.

Hozzászólások

Mármint saját disztrot csinálgatsz, vagy automatizálni akarod a deployt?

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Nem totál sajátot, hanem egyedit építek. Tulajdonképp egy LFS rendszert építetek script segítségével. Annyi különbséggel, hogy kevesebb csomagot tartalmaz.

Meg arra gondoltam, nem csak a csomagok mennyiségével hanem 1-2 csomag helyett mást használnék. pl: glibc,  grub

Ha kicsi celrendszert akarsz csinalni, akkor megfelelhet a musl es uclibc is, de neha eljonnek alkalmazasok amik kifejezetten glibc-fuggoek (nem is beszelve binaris blobokrol, pl nvidia driverek). De pl Qt lefordul mind a kettovel, meg szinte minden mas, de neha bele lehet futni problemakba.
Ha a celrendszeren nincs szukseged csomagkezelore, akkor nezd meg esetleg a Buildroot-ot, ott tudsz valasztani libc-t (musl-t es uclibc-t is), illetve ott a legtobb csomagnal ki is van sakkozva hogy fugg-e valamelyik libc implementaciotol. Plusz valoszinuleg benne van minden amit a scripted tud.

Tulajdonkép, arra gondoltam, hogy egy egyedi rendszert dobok magamnak össze, saját magam "szórakoztatására". Régebben amikor LFS multilib rendszert használtam imádtam. Sajnos, túl sok időt vett el a karbantartása.

Most egy jólval kisebb rendszert szeretnék alkotni. Mondjuk, nem is igazán a kisebb rendszer a cél inkább. Kicsit másabb megközelítés és több egyedi dolog. A buildroot-ot nem ismerem, de a busybox-ot igen.  Jelenleg, ezzel próbálok egy alap rendszert összedobni.

"Ha a célrendszeren nincs szükseged csomagkezelőre,"

Tervbe van egy csomagkezelő is, ami eddig úgy néz ki, a "pkgutils" lesz.

Sziasztok!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni.  Teszt elejéig összedobtam egy isot amivel tesztelni akartam, hogy boot-ol e a kernel, mielött folytatom a script-et.

Szépen be boot-ol az iso. Kernel boot folyamán a következő hibát kapom. "kernel panic not syncing vfs unable to mount root fs on unknown-block(0 0)"

Ezt hogyan tudnám orvosolni?

Sziasztok !

Van itt olyan aki foglalkozott vagy kipróbált már a "GNU make" és a "Cmake"-n kívül más alternatív programot? Ha igen, akkor melyik és milyen tapasztalata van vele. 

Ha jól tudom, akkor van több más alternatív megoldás is "make" leváltására. Ha minden igaz, "Sharpmake" ez is egy ilyen progi. Esetleg ezt ismeri valaki?

GNU make-ben és Cmake-ben többen tudnak segíteni ha van konkrét megoldandó probléma.

Ha nem ezek, akkor a Meson-nak néznék utána. Többek között a GNOME, X.org, Mesa project-ek tértek át a használatára. Python-ban íródott.

https://mesonbuild.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Meson_(software)