videólejátszás linuxon 2019

Fórumok

Nézzünk karácsonykor filmet... Remek.

VLC - Valami bug miatt nincs intelen hardveres gyorsítás. Olyan a film, mint egy diavetítő, yadif2-vel nézhetetlen a videó. Nincs hardveres dekódolás, yadif-fal vagy kikapcsolva még éppen nézhető a videó, miközben visít a cpu ventilátor.

Mplayer - Nem jók a színek a videón. Pár hónapja találkoztam olyannal, hogy ugyanaz a weboldal, kép, szín tök másképp nézett ki chrome-ban és firefoxban. Ott a chrome-ban kellett valami default color spacet vagy miabánatot átállítani RGB-től YUVF-ra vagy fordítva, vagy a bánat tudja... Itt most valami ugyanilyen van, de nem találok rá semmit, hogy egyáltalán merre kéne elindulnom.

Azt szeretem a fejlesztésekben és az updatekben, hogy időről időre sikerül valami olyan dolgot elkúrni, ami azelőtt tök jól ment.

Hozzászólások

Nekem a múltkor kettéfagyasztotta a gépet a VLC.

Régen, systemd mentes időszakban sokkal stabilabb volt a rendszer.

VLC-ben továbbá hónapok óta bug, főleg telefonnal készített videó (mp4) lejátszásakor (nem tudom milyen codec, milyen konténer, nem is érdekel), de bezárom az ablakot, az ablak eltűnik, de a háttérbe a lejátszás megy tovább. Utána csak kill -9-cel lehet kilőni a vlc-t, és persze addig más lejátszást el se tudsz indítani.

"Sose a gép a hülye."

Ha már video...az megvan amikor régi (70-80-90-es évek) krimikben a nyomozó oldalán vagy a hóna alatt a revolverrel ül az írógép előtt és egy ujjal gépeli a jelentést? Vagy amikor a tettes úgy lepleződik le, h a nyomozó besurran a tiltott helyre és ott aktákat nyálazva bukkan rá az árulkodó névre? Fura, így vissza tekintve szinte már idealisztikus az a naivitás! A nosztalgikus hiánya maradt csak a széttört, hálózat előtti világnak. Miközben már van egy olyan generáció aminek semmilyen emléke nincs arról a korról. És a filmeket amik tanúsíthatnák már nem tudja lejátszani...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

"Konkrétan a Gentoo meg a Slackware között vacillálok."

Ha csak a systemD mentesség szempont, meg persze a stabilitás, akkor szóba jöhet devuan vagy a szintén debian alapú MX Linux. A PCLinuxOSra már nem merném rámondani, hogy stabil.

Ha Gentoo-t akarsz használni és nem olyan szélsőségesen lepusztított módon, mint raynes, de bele sem akarsz rokkanni a hosszadalmas frissítési időkbe nem árt valami izmosabb konfig. Én az alábbit használom desktopon:

AMD FX8350, 16GB DDR3, 480GB SSD, forgatásnál a ramot használom tempfsnek, így nem "gyilkolja" a portage az ssd-t, és még gyorsabban is végez.

A slackwaret a gentooval nem raknám egy kalap alá. Szerintem slacki sem annyira stabil, meg egypár dolgot hiányolok belőle. Ha meg reszelni kell a linuxot, olyan disztrót érdemes választani, amit eleve arra találtak ki.

Adnék esélyt a freebsdnek. A fordításokat megúszod azzal is. 

"Egy rakás ideológiai előnyt kapsz egy jó rakás melóért cserébe. Ha az a cél hogy erre masztizzunk, akkor hajrá :)"

Ezt kinek irtad? Raynesnek, nekem, vagy minden gentoosnak?

Akkor elárulok valamit, mert aláírásod alapján Te is használsz linuxot. Aki linuxot használ Desktopon, az mind ideológiai előnyök miatt használ. Ha eltekintünk a Windows 10től meg talán a Vistától, akkor emondhatom semelyik Windows sem szarabb a linuxnál (amennyiben a linuxot destop OSnek használjuk, sőt még azt is megkockáztatom, hogy jobb). Szerintem senkit sem azt tántorít el a Windowstól, hogy pénzbe kerül, mert aki nem akar fizetni aktivátorozza vagy csen magának egy kulcsot, vagy nagyon olcsón beszerzi.

És akkor tovább mehetek disztrók között is. Ennyi erővel Arch linuxnak is ideológiai előnyei vannak Ubuntuval szemben. Ráadásul többletidőt vesz igénybe a telepítése, a frissítése is lehet macerásabb.

Ami pedig a gentoo frissítési időtöbbletét illeti, nagyon sokan tévhitben élnek. Persze csak olyanok pofáznak, akik nem használták huzamosabb ideig, vagy használták, csak hülyén. Lehet szopó nightmare módban is persze, meg fosgépen, mint raynes.

Én a pcmen és a szerveren hardened selinux profillal (gyöngébbek kedvéért openrc) ÚRISTEN NEMSYSTEMD, a laptopomon  desktop/gnome/systemd profillal. ÚRISTEN SYSTEMD!

ÚRISTEN! Jól összezavarok mindenkit. Most akkor mi van? Gentoojedi systemdfan vagy systemdhater? ÚRISTEN! Halmozott gentoohasználó vagyok.

Megsugom az értetlen gentootól fosóknak, hogy igenis lehet gentoo mellett az embenek élete, van mellette nekem is. De majd Dwokfur megmondja. Meg remélem többi gentoosok is!

Főállás mellett alpolgármesterkedem, egy egyesület elnöke vagyok, egy másiknak vezetőségi tagja, meg kb tiz egyesület aktív önkéntese és még maszekolok is, mert a melóhelyen nem keresem magam hülyére és még partikba is rendszeresen járok (nem kell mindjárt az alpolgármester+parti kombóból mindjárt Borkai féle mókázásra gondolni, de nem is tagadhatom, hogy sosem, mert álszentség lenne, bár akkora luxusra nem telik), ezen felül heti legalább két másfélórás sporttevkenységre is van időm és még alszok is eleget. Ami nem fér bele nálam az a család és a tartós kapcsolat (Nem is igénylem. Valahogy nem hiányzik ez a gyerektartás, hátralévő lakáshitel maszlag.). De ez nem a gentoo bűne, hanem a normális emberek életmódjával összeegyeztethetetlen életvitel. A való életben is kicsit troll vagyok.

Raynest meg ne bántsátok. Szegény egyetemistának nem telik normális gépre, drága ám az Oxfordi Egyetem. Habár lehet nem oda jár(t), Milton Keynes kicsit odébb van.

Polesznek írtam a Slackware -re. Leírt tény, hogy szopás használni, bár adott esetben még értelme is lehet (pl. nem kell sok csomag, és elég az a pár amit leszállít).

"Ennyi erővel Arch linuxnak is ideológiai előnyei vannak Ubuntuval szemben."

Na eddig olvastam :)

"Slackware-ből mi az ami hiányzott?"

Nekem sok minden. Azt tegyük hozzá, hogy nekem magasak az igényeim, rohadtul. Mellesleg multimédiabuzi vagyok, ezen a téren is csúfosan alul marad.

De ha az alapoktól indulunk:

  1. kevés az asztali környezet
  2. Gyér a nyelvi támogatottság (Ez nek nekem lényeges, hanem akiknek a gépére linuxot telepítek)
  3. nincs benne gyárilag:
  • login manager (nekem ez is kell, mert más is használja a gépet)
  • pulseaudio
  • networkmanager (laptop miatt)
  • SELinux (*szerk - ez a szerver miatt lényeges)

Továbbá egy rakat program hiányzik, ami mondjuk egy másik disztróban (amennyiben az összes repo be van hozzá kapcsolva) benne van.

Hogy szemléltessem miért a gentoot választottam Raynessel ellentétben az alábbi példával szemléltetem, nem rajzolok:

Van három pingvin. Az első csont és bőr, a második közepesen dagadt, a harmadik életvesélyesen elhízott. A közepes a fedora, a csontsovány "bloatmentes" raynes gentooja, az extrémdagadt az én gentoom.

Mindketten azért választottuk, mert általánosságban nem voltunk megelégedve azzal, amilyen gyárilag volt akármelyik linux és/vagy a programjai.

Mellesleg nekem az nem tetszik Slackiben, hogy széllel szemben pisál. Gentoonál van választási lehetőség. Én sem szeretem poetteringet, de a pulseaudio az nekem kell, akármilyen is, az alsa az ritka retek igénytelen. Szerveren még ok, de egy laptopon semmi keresnivalója. Ja mellesleg laptopon a networkmanager is tök alap. Slackiben az sincs gyárilag.

A könnyen belerakható cuccokkal meg az a bajom, ha slackwaret hasonlítom gentoohoz nagyon lesarkítva, hogy Slackwaren van pár csavarhúzód, egy rakat kiegészítőd, de csak egy bizonyos csavartípust lehet használni a rendszerhez, gentoonál meg komplett szerszámkészlet, akkus csavarozók, menetvágó, csavargyártó eszközeid és vannak rabszolgáid, akik 0/24-ben dolgoznak, ha kell és nem kell őket eteni, ez a gentoolkit. Melleslgeg egy annyira példátlan módon összezedett rendszer, mint a portage nincs semelyik linuxdisztribúcióban a gentoon és az abból táplákozó disztribóciókon kívül. A Gentoo vs. Slackware vagy LFS linuxnál a csomagépítés a részecskegyorsító vs. faék esete.

A helyedben inkább a Gentoo és a FreeBSD között vacilálnék. FreeBSDnél nem kell fordítani, ha csak nem lényeges szempont az optimalizáltság és a bloatmentesség. Raynest is itt kérdezem miért nem a FreeBSD mellett döntött?  

  1. nincs benne gyárilag:
  • login manager (nekem ez is kell, mert más is használja a gépet)
  • pulseaudio
  • networkmanager (laptop miatt)
  • SELinux (*szerk - ez a szerver miatt lényeges)

Nézzük sorban:

  • login manager van, KDM a neve, sbopkg vagy slapt-src segítségével tehetsz fel LXDM-et is, az újabb KDE5 kiadásban van SDDM is. GDM2 felrakható, a GDM3 a PAM függősége miatt nem.
  • Pulseaudio már a 14.2-es rendszer alaprésze (2016), ha enélkül szeretnéd használni tornázni kell hozzá
  • Network Manager már a 14.0-ás rendszertől alapértelmezett (2012)
  • SELinux - nincs

Ezenkívül nincs SystemD és PAM.

Programokat ugyanúgy mint Gentoo alatt az sbopkg vagy slapt-src segítségével bármikor felrakhatsz, de ezenkívül van még egy rakat repo amit használhatsz.

#slackpkgplus:  http://slakfinder.org/slackpkg+{,dev,1.6,1.7}/
#multilib:      http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/multilib/{14.0,14.1,14.2,current}/
#alienbob:      http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/sbrepos/{14.0,14.1,14.2,current}/{x86,x86_64}/
#ktown:         http://bear.alienbase.nl/mirrors/alien-kde/{14.2,current}/5/{x86,x86_64}/
#restricted:    http://bear.alienbase.nl/mirrors/people/alien/restricted_sbrepos/{14.0,14.1,14.2,current}/{x86,x86_64}/
#slacky:        http://repository.slacky.eu/slackware{,64}-{14.0,14.1,14.2}/
#mleddesktop:   http://slackware.uk/microlinux/desktop-{14.1,14.2}-{32,64}bit/
#mledextras:    http://slackware.uk/microlinux/extras-{14.1,14.2}-{32,64}bit/
#mles:          http://slackware.uk/microlinux/server-{14.0,14.1,14.2}-{32,64}bit/
#msb:           http://slackware.uk/msb/{14.0,14.1,14.2,current}/{1.6,1.8,1.10,1.12,1.14,1.16,1.18,1.19,latest}/{x86,x86_64}/
#csb:           http://slackware.uk/csb/{14.1,14.2,current}/{x86,x86_64}/
#slackers:      http://slack.conraid.net/repository/slackware64-current/
#slacke18:      http://ngc891.blogdns.net/pub/slacke18/slackware{,64}-{14.1}/
#studioware:    http://slackware.uk/studioware/14.2
#slackonly:     http://packages.slackonly.com/pub/packages/{14.1,14.2,current}-{x86,x86_64}/
#rlworkman:     http://rlworkman.net/pkgs/{14.0,14.1,14.2,current}/
#slackel:       http://www.slackel.gr/repo/{i486,x86_64}/current/
#connochaetos:  http://connochaetos.org/slack-n-free/slack-n-free{,64}-{14.2}/
#slint:         http://slackware.uk/slint/{i586,x86_64}/slint-{14.2,testing}/
#salixos:       http://download.salixos.org/{i486,x86_64}/{14.0,14.1,14.2}/
#salixextra:    http://download.salixos.org/{i486,x86_64}/extra-{14.2}/

Azonok a repokon amiket hasznalok fennt vannak a build scriptek (.SlackBuild)

Pl: 

Amennyiben 3rd party csomagokat magadnak szeretned forditani ugy nezz ra a http://slackbuilds.org/ lapra ahonnan letoltheted a build scripteket.

De, amennyiben nem vagy mazohista hogy kezzel fordits fuggosegeket ajanlott valami frontend beszerzese ehhez:

En sbopkg-t szoktam hasznalni (megszokasbol, meg mert slackware-current-t hasznalok es konnyu beallitani hogy a current-hez valo dev repo-t hasznalja slackbuilekhez)
Ennek hasznalataval a megasync kliens leforditasa a kovetkezo parancsokbol all:

  • sqg -p MEGAsync      (elkesziti a fuggosegek listajat es a build ordert)
  • sbopkg -i MEGAsync  (elinditja a forditast -> valaszd a "Use (Q)ueuefile" opciot)

A fentiek utan az sbopkg letolti a forrasfajlokat es a SlackBuild file-k alapjan leforditja es telepiti a csomagokat. A forditas utan a kesz  binaris txz fileok a /tmp konyvtarban lesznek megtalalhatoak (ezeket mar nem kell telepiteni, viszont atviheted mas gepekre es ott a csomagkezelovel vagy manualisan telepitheted).

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

mpv - Régen sokat használtam, aztán leszedtem, mondván nem kell ennyi lejátszó. Most feltettem újra, és tök jól megy. Hardveres gyorsítás, normális sebesség, rendes szín. Úgy látszik 3 lejátszó kell, mint ahogy 3 webbrowser, ha valamit csinálni akarsz.

"Sose a gép a hülye."

Már meg sem nyitottam a topikot, azonnal tudtam, hogy valami bloat VLC-vel vagy hasonlóval kapcsolatos sirám. Gondoltam bedobom a témaindítónak az mpv-t, de látom már megtaláltad magad is. Az mpv a legjobb, kevés függőség, minimalista GUI, nincs nagyon, ami eltörjön benne, plusz ez játssza le a legkevesebb erőforrásból a videókat. youtube-dl segítségével streamet is tudsz rajta nézni.

De én mindenből átálltam ilyen minimalista programokba, full DE helyett sovány WM (nuku login manager), javában terminálos alkalmazások: vim, vifm, calc, pacman, ncpamixer, htop, neomutt, mpv, cmus vagy mdp/ncmpcpp, curseradio, imv, zathura, jmtpfs, meg egy rakat saját script. Egyedül már csak 3 grafikus bloat van fent a gépen: Firefox (a Chrome még bloatabb), Wine, Steam.

De disztróban is próbálom már kerülni a bloatot. Egy ideje Archon vagyok már, és most meg átállóban Gentoo-ra, ebben már systemd-t sem használok. Már nem is tudnék újra ilyen full bloat disztrót használni, mint a Fedora, hatalmas bloathegyekkel, mint a Gnome meg a systemd.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, nem én vagyok. Ő eleve azt írta volna, hogy mocskos profitmultik, meg mindenki használjon XP-t :D

Én tényleges tartalommal használom a bloatot. Konkrét példát is tudok rá írni: ha forráskódból forgatod, az összes szükséges lib-bel együtt, 3-12 órán át fordul. Ilyenek a böngészők, VLC, stb. Ja, bloat. Pont most olvastam egy másik fórum topikjában, hogy egy felhasználó Deezerhez keresett natív klienst. Rá is talált a Mellowplayer-re. Ami működik is, csak egy m3 procis mobilgépen 12 órán (!) át fordult Gentoo alatt, mivel kiderült, hogy ilyen electronhoz hasonló alapokkal dolgozó, qtwebengine-es app. Ja, használjon ilyet, akinek hét anyja van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Említettem a hsz.-ben, hogy Intel m3-7y30 vagy hasonló volt. Én is írtam a fazonnak, hogy nem arra való, persze én is kísérletezek Gentoo-val egy hasonlóan gyenge mobil gépen, amiben i5-2520M van. Az egész arra vonatkozott, hogy ilyen gyengébb gépeken, fordításnál érezni, hogy mi a bloat és mi nem. És mielőtt kérdezitek: pont azért ilyen gyenge gépen, mert az optimalizált kód, meg a sallangmentes, minimalista rendszer előnye pont gyenge gépen jöhet ki. Bikább masinákon pont hogy kevésbé érezni az áldását, igaz a fordítási időt sem érezni cserében.

Egy másik példa: LLVM forráskód, összmérete 1800 MB. Háttőő, ez sem 1 soros program, az tuti. Nem mintha a kernel csöppség lenne, majdnem 1 giga, igaz abból szintén csak az fordul le, ami feature, meg architektúra be van kapcsolva, meg mivel monolitikus, ezért egy csomó dolgot csinál. De a glibc, mesa, stb. fordítása is durva, Firefox, Chrome, egyebekről meg aztán nem is beszélve, mondjuk utóbbiakról az átlag felhasználó is érzi, hogy a böngészők bloatok lettek, azt nem kell senkinek bemutatni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ha szerinted bloat, akkor forkolj egy saját bloat-mentesítésre kihegyezett ágat, és ess neki, gondolom lesznek, akik besegítenek, hogy kenyérpirítón is 2s alatt leforduljon egy komplett rendszer, böngészővel, irodai csomaggal, miegyébbel... Ha nem jön be adolog, akkor fogadd el, hogy khm. keveseket érdekel a dolog annyira, hogy tegyenek is valamit.

OT

Ha már anti-bloat, a TCC-re (Fabrice Bellard, Tiny C Compiler) írták, hogy olyan eszement tempóban fordít, hogy simán lehet használni egyszerűbb appoknál a

#! /usr/bin/tcc -run

shebang-et ;-) (És mintha valamikor linux kernelt is fordított volna valami /verz disznó vele)

/OT

Mplayer1/2 helyett pár éve ott az mpv.

Szerkesztve: 2019. 12. 26., cs – 11:47

hnsz2002

Használj stabil disztrót.

"Jó kis stabil Gentoo, stabil ACCEPT_KEYWORD="~amd64" és ** segítségével elért, ropogós git és v -9999 dev/bleeding edge csomagokkal, nyam-nyam :D"

Úgy érted, hogy a /etc/portage/make.confba beleírod a ACCEPT_KEYWORDS="~amd64"-et, valamint a /etc/portage/package.accept_keywordsbe beleteszed a */* ~amd64-et?

TE HÜLYE ÁLLAT! Mond, hogy csak velem incselkedsz! Ha ezt komolyan gondolod, akkor beteg vagy. Arra mérget vettem volna, hogy nincs az a pénz, amiért hardened profilt használnál, de ez akkor is túlzás.  Így lehet egy stabil gentooból két perc alatt alpha fedorát meg archot csinálni.

Ja, csak húzlak, nyugi :D Azért is volt ott a smiley a végén. Igen, pontosan úgy gondoltam a beállítását, ahogy írod. Egyébként meg az Arch szerintem meglepően stabil, még talán kevesebb problémám is volt vele, mint annak idejét Minttel és Ubuntuval, pedig már majdnem 4 éve használom, ebből ~1 éve Testing tárolókkal. Tapasztalatom szerint a git-ből forgatott progikkal sincs baj (AUR-ban van egy csomó, meg kézzel is forgatok ilyeneket), csak eleve nagyon friss rendszerre kell őket feltenni, meg olyan progiknál alkalmazni, amiknek kevesebb a függősége, és emiatt egyszerűbbek, azok kisebb eséllyel törnek el. Kernelnél, initrendszernél, nagyobb DE-knél kockázatosabb. Bár most a Gentoo-m jó régi kernelen van, 5.5.0-RC3, teljesen elavult, van már vagy 5 napos. Az 5.5.0-RC2 viszont kapásból nem bootolt, NULL pointer dereference buggal szállt el. Szóval verziója is válogatja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Irigylem a problémáidat. A héten vagy 40-50 videót néztem. Mind tökéletes volt.

Lejátszók: smplayer, mpv, dragon player, qtav

Tipikus fejlesztői hozzáállás. Ami nálad nincs, az nem létezik?

Elkezdtem használni pár hete a binget. Mert csak. Mert szépek a képek, mert gyors és amúgy nem rossz találatokat ad... Amikor ad. Mert sokszor jártam úgy, hogy egyszerűen semmi output, a háttérbe szerintem segfaultol. Nyilván ez is senkinek a világon nem fordult még elő, csak nálam. Pár hétig küzdöttem ellene, de visszatértem duckduckgo-ra.

A fenti problémához kapcsolódóan keress rá benne erre: "[00007f0220005420] glconv_vaapi_x11 gl error: vaInitialize: unknown libva error"

Jó, mondhatnád ilyen bonyolult stringet ne adj neki. Erre sem ad semmit: "mplayer config yuvf rgb"

"Sose a gép a hülye."

Plex server, lassan egy éve csak ezen nézem a filmeket/sorozatokat és a zene hallgatására is csak ezt használom.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Minden valamirevaló TV és médialejátszó Linuxon játszik le videót 2019-ben.

Boldog karácsonyt!

trey @ gépház

Mpv. Közel jár a tökéleteshez. Minden rendszeren alapértelmezett médialejátszó nálam amire létezik.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

szerintem ott nem a lejatszoval lesz gond hanem a vga driverrel...

mpv, ffplay, mplayer, vlc... minden visz ,mindent rendesen, kivéve:

Youtube-on néhány videónak browserrel nincs hangja. Ha downloadhelperrel letöltöm, akkor szintén nincs hangja semmivel, csak vlc-vel.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nálam most egy HEVC videó van, amit az mpv kivételével semmi sem tud színhelyesen megjeleníteni. Avidemux, ffmpeg, vlc, mind moslék színeket ad vele...

Na.... akkor ezt az alternatív szavazást az mpv nyerte. (amúgy szerintem is a legjobb)

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Szerkesztve: 2019. 12. 27., p – 12:07

Érdekes lenne a hardware konfiguráció.

Szerintem itt jön szóban az, hogy az ember a pénzével szavaz amikor számítógépet vásárol.  Tehát olyan eszközt vesz aminek van linux támogatása. Ingyen nem adnak semmit. Nekem minden számítástechnikai eszközömön kifogástalanul megy a videólejátszás linux alatt.

 boldog új évet

Kepe

Nagyon érdekes konfiguráció. Sehol máshol nincs ilyen. Intel chipset, Intel VGA, Intel proci... Egy 4-5 éves gép legalább.

Ma megnéztem a laptopon is. Ott is ugyanez a produkció ezekkel a filmekkel. Mondjuk a laptop is egy nagyon érdekes konfiguráció, Lenovo T450, full intel minden.

"Sose a gép a hülye."

Én nem szeretem szívatni magam, így SMPlayer + MPV kombót használok, vagy Kodi-t. Windózon is.

Os disztribúció? Gondolom arch.

Repo címe? Verziószám?

Version 79.0.3945.88 (Official Build) (64-bit)
Accelerated video decode is unavailable on Linux: 137247

Ahhoz, hogy működjön a hw decode fordítási időben kell, hogy use_vaapi=true  legyen.
https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=463440

Fedora 31, Chrome 79.0.3945.88 (Official Build) (64-bit) {repo baseurl=http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64}

A `chrome://gpu` szerint `Video Decode: Hardware accelerated`, de hogy tényleg használja-e, azt nem tudom. A 1080p60-as Twitch stream simán megy.

Nofene, kiderült, hogy már az ubuntu 18.04 alatt is aktiválható, csak a gpu blacklistet kell felülbírálni (intel hd4000).

Úgy egy éve néztem utoljára mindenféle flag állítgatását, akkor még nem volt használható. 

A 73as verzió óta működhet ezek szerint
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Chrome-73-Linux-Mojo-Video-Dec

A youtube és sok más szolgáltatás manapság vp9-et használ elsősorban, azt meg a modernebb gpu-k közül sem mindegyiken támogatja talán. De például h264ify addonnal youtube kényszeríthető h264-re.

Köszi az infókat, megpróbálom így használni mostantól :)

update: 88-tól tényleg van
https://www.linuxuprising.com/2021/01/how-to-enable-hardware-accelerate…

ubuntu + vlc + firefox, ha deszktopnak használod a gépet.

GPLv3-as hozzászólás.

Áttértem Windows 10-re. Messze a legjobb rendszer a régi laptopomon. Mindent támogat, stabil, működik.

Elegem van a különböző linux-ok koncepciótlanságától.

Tudom, hogy a Windows 10 is szar, de még mindig egyben van, nem úgy mint az iránytalan linux.

Amivel folyamatosan szopás van, az az Optimus technológia. Még ha kezeli is, akkor sem optimális, és jobban pörög a cooler.
A win10 gyorsabban boot-ol, ami érdekes, mert régen ez pont nem így volt. Azt hiszem pont abból lett elegem a linux-ok kapcsán, hogy koncepciótlanság van. A kernel/distro-k is lassulnak évről évre, ahogy hízik a kód, és a minőségben ezt pont nem venni észre.
Azt viszont igen, hogy az az x applikáció, ami jó és használható, még mindig ugyanolyan kevés, mint 25 évvel ezelőtt.

Már egy ideje úgy érzem egyébként, hogy a smartphone a legjobb, csomó mindenre azt használom, és több applikáció is jobban használható, mint a web-es verziók. Látszik, hogy mire fejleszt a világ, hol lehet profitot realizálni, ez pedig az okosteló applikáció fejlesztés.
 

Az egész színrendszer káosz ami a számítástechnikai eszközökben van. Készítek egy portrészorozatot és tableten, iphone-on, androidos telefonon, pc-n Firefox-ban, Chrome-ban, helyi nézegetőn kell bemutatni, hogy nem szar amit készítettem. Persze mindenhol más színű.

Videók területén szintén.

Kalibrálatlan eszköztől mit vársz? Persze ha kalibrált, kifejezetten grafikára/képfeldolgozásra kihegyezett kártya+monitor kombód van, és azon jól néz ki, még bőven lehet, hogy a felhasználó/üf. saját, ICC-profilt nem látott gépén messze nem az lesz,amit látni szeretne...

Nálam minden kalibrált,  DisplayCal+Spyder atom jó monitor gammát csinál.  A többit meg leírtad. :)  Aztán jön, hogy feltöltöd egy webhelyre ahány böngésző, annyi szín. Hogy ne kapjál agyvérzést elkezded fúrni a böngészőt about: config-ban és akkor végre jó lesz....az egyikre. Gizikének nem mondhatom, hogy állítsa át a böngészőben az about:config alatt a színrendszert.... és nem ProfotoRGB vagy adobeRGB speciális színprofil a mániám, ami amúgy is teljesen felesleges, ha csak nem  valamilyen speciális megjelenítésre van szükség. Teljesen gyalogos sRGB, amit minden kütyünek csípőből tudni kell ...kellene.  

Nagyon közel jársz a megoldáshoz :)  Lehetőségek mentén mindig adok egy előhívott verziót és ez a szerencsém :)

De ez eredeti témánál maradva egy videóhoz nem lehet mellékelni egy lejátszót is :D

Szándékosan sarkítottam... :)

DisplayCAL  atom a Spyder-rel.  Linuxon semmi hátrányát nem érzem a Mac vagy Windows feelingnek :) Persze speciális programok esetében lehet, hogy csak Windows vagy Mac programok vannak. Épp az a bajom -laborban dolgozóként-, hogy azt hiszik a legmodernebb Pro,Adobe...stb RGB majd atom jó színeket csinál előhíváskor. Aztán kap egy szín-csúszott valamit, mert a laborgépek 99% -ka  sRGB színtérben dolgozik.

QMplay2...
VLC-n kívül az egyik legjobban használható lejátszó.

De miéééért? A firefoxot meg a thunderbird-öt is elérte a buzulás.... about:config, gfx.color_management.mode, 2->0

"Sose a gép a hülye."

"Pár hónapja találkoztam olyannal, hogy ugyanaz a weboldal, kép, szín tök másképp nézett ki chrome-ban és firefoxban. Ott a chrome-ban kellett valami default color spacet vagy miabánatot átállítani RGB-től YUVF-ra vagy fordítva, vagy a bánat tudja..."

Most ugyanez van a firefox-szal. Azt a paraméter 2-ről nullára véve jó, visszatértek az eredeti színek, nem az a tompa pasztell fos.

"Sose a gép a hülye."

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Mozilla/Firefox/Releases/3.5/ICC_color_correction_in_Firefox

Value Description
0 Color management disabled. (Default in Firefox 3.)
1 Full color management.
2 Color management applied only to tagged images.  (Default in Firefox 3.5.)

Szép és jó dolog, ha az alkalmazásoka figyelembe veszik az operndszer színprofilját.

A chrome és firefox alatt is kb az alap sRGB színprofil az, ami a megszokott eredményt hozza.
Sok évvel ezelőtt is előfordult, hogy például a régi windows képnézőjének rózsaszín lett a háttere, mert a monitorhoz rossz színprofil volt társítva. S ott is sRGB-re téve maradt normális.

Nem lenne hülyeség a színprofilok használata, csak épp mivel eddig kb alig volt ilyen program, s a kijelzőkhöz társított színprofilok sem feltétlen jók a képernyőhöz, mert nincsenek bekalibrálva, így aztán mindenféle rusnya dolog jön ki. 

Szerkesztve: 2020. 03. 01., v – 09:57

Nekem az mpv-vel egy gondom van: nagyon gyatra minőségű 5.1 sztereó downmixet produkál. Nemrég próbáltam fülhallgatóval egy 5.1-es filmet megnézni, élvezhetetlen volt az egész. A jó öreg mplayer sokkal jobb minőségű sztereó downmixet állított elő mint az mpv.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szvsz a PulseAudio 5.1->2.0 downmix jobb, ezért nálam az mpv 5.1-es kimenetre van állítva.

Ha fülessel hallgatsz, akkor érdemes lehet HRTF transzformációkkal játszani, de minimum crossfeed-et bekapcsolni. Ezeket mind PulseAudio, mind mpv/mplayer/vlc alól be lehet kapcsolni. Megj: a VLC HRTF-je szerintem nagyon rossz, de lehet, hogy a paraméter-táblázat állítható benne; én nem használok VLC-t, mert nem szeretem, ezért nem néztem utána.

Szerkesztve: 2020. 03. 23., h – 19:39

KODI-ban egy ideje megjelent a BD 3D és az ebből készült remux támogatása. Tud HalfSBS és OU konverzión kívül cyan-red és green-magenta mellett ColorCode3D-t is ami közel tökéletes színhűséget ad vissza 3D mellett. Amióta a 4k bevezetésével elfelejtették a tévé gyártók a 3D-t ez egy hiánypótló képesség.