Megszületett az eredmény a Debian init-ügyben tartott szavazásában

Címkék

Mint az ismert, a Debian projekt december hó folyamán szavazást tartott init-ügyben. A szavazás december 27-ig tartott, így az eredmény is megszületett. A győztes opció:

The winners are: Option 2 "B: Systemd but we support exploring alternatives"

 Vagyis, a projekt a systemd mellett döntött azzal a kitétellel, hogy támogatja egyéb alternatívák felkutatását is. Részletesen a győztes opció:

The Debian project recognizes that systemd service units are the preferred configuration for describing how to start a daemon/service. However, Debian remains an environment where developers and users can explore and develop alternate init systems and alternatives to systemd features. Those interested in exploring such alternatives need to provide the necessary development and packaging resources to do that work. Technologies such as elogind that facilitate exploring alternatives while running software that depends on some systemd interfaces remain important to Debian. It is important that the project support the efforts of developers working on such technologies where there is overlap between these technologies and the rest of the project, for example by reviewing patches and participating in discussions in a timely manner.

Packages should include service units or init scripts to start daemons and services. Packages may use any systemd facility at the package maintainer's discretion, provided that this is consistent with other Policy requirements and the normal expectation that packages shouldn't depend on experimental or unsupported (in Debian) features of other packages. Packages may include support for alternate init systems besides systemd and may include alternatives for any systemd-specific interfaces they use. Maintainers use their normal procedures for deciding which patches to include.

Debian is committed to working with derivatives that make different choices about init systems. As with all our interactions with downstreams, the relevant maintainers will work with the downstreams to figure out which changes it makes sense to fold into Debian and which changes remain purely in the derivative.

További részletek itt.

Hozzászólások

Ha jól fordítom az eredményt “a Debian systemd-only, de te azt csinálsz, amit akarsz”. Vagy: nem akadályozunk meg abban hogy systemd-mentes debian disztrót csinálj, de ne akard a mi micsodánkkal verni a csalánt.

jól értek debianul?

Valahol a "nagyjabol" es a "majdnem" kozott: szabad a Debian deveknek systemd-only dolgokat es tobb init rendszert supportolo dolgokat is csomagolni. Ha valaki bekuld nemsystemd-s patchet, a Debian devek donthetnek ugy, hogy befogadjak, es ugy is, hogy az nekik ott epp nem tetszik.

Tehat ok nem akarnak systemd-only rendszer lenni, de nem banjak, ha a dpkg es a make vegeredmenyekent veletlenul systemd-only rendszerre valik a Debian.

Jó lenne a telepítőben egy screen, ahol ki tudod választani a telepítendő rendszered init típusát:

1. System V Init
2. SystemD
3. Upstart
4. OpenRC
5. runit
6. upstart

Azt telepítéskor azt választod, amelyik neked szimpatikus.

Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.

A kérdés helyesen így hangzik: Amennyiben szakmailag képes vagy rá és bevesznek DD-nek, hajlandó lennél-e az ehhez szükséges pluszmunkába beszállni?

Mert ugye, pofázni, igényeket sorolni mindenki tud a partvonalról, ebben nagyok vagyunk. Ott szokott elvérezni a dolog, amikor fel kell mutatni valamiféle releváns kompetenciát és referenciát, illetve, amikor meg kell fogni a munka végét.

trey @ gépház

Van opciód nyílt forrás földjén. Keress egy szakmailag kompetens fejlesztőt és támogasd anyagilag, hogy a neked tetsző fejlesztéseket elvégezze. Legyél patronáló. Cégek csinálnak ilyet, de magánszemélyeknek sem tilos sem önállóan, sem összefogva ilyen dolgokat csinálni.

trey @ gépház

Pedig nem ez a sorrend. Először kell a hajlandóság, mert ha az nincs, akkor egy centit sem mozdul a dolog, és nem lesz mi alapján eldönteni a kompetenciát. Utána kell a kompetenciát prezentálni: előállítani valamit. Ha ez is megvan, akkor jöhet az elfogadottság kérdése, azaz az előállított valami mások szerint is okés-e. Ha nem sikerül előállítani a kívánt eredményt, akkor ez a kérdés elő sem jön.

Miért kellene beszállnom abba, amihez esetleg nem is értek, vagy nem akarok érteni? Ez a Debian-fejlesztők felségterülete, az ő szabályrendszerükkel, ritmusukkal, felelősségi körükkel.

A pékségbe se megyek oda, hogy figyi, szerintem így kéne kenyeret csinálni. Vagy éppen sörfőzdébe se megyek, hogy srácok, van egy jobb receptem. Ha valami egyedit szeretnék, odamegyek a szakemberhez/főzdemesterhez/pékhez, és megkérdezem tőle, mennyi pénzért tudja megcsinálni. Ő meg mond egy árat, amit vagy el tudok fogadni, vagy nem.

Kellene egy olyan init rendszer ami fordít köztük, ilyen univerzális féle :D Tehát +1 init rendszer :)))

Szomorú. Ezzel bukott a nem systemd-s init támogatása. Tisztában vagyok vele, hogy ezzel a szavazási opcióval nem zárkóztak el más initrendszerektől, de külső fejlesztőknek dobták oda a labdát, hogy csináljátok meg ti, ha másik initrendszer kell, ők meg nem fogják megcsinálni sajnos, ezt már előre látom. Persze megértem valahol a Debian döntését, szerintem nem systemd-s hitvallásúak, de csak egy initrendszer támogatásához van erőforrásuk. Mindegy, azért örültem volna neki, ha nem hagyták volna másra, hanem a Debian-csapat támogatott volna +1 initrendszert. Jót tett volna az antisystemd-s tábornak, ha egy ilyen nagy disztró felkarolja ezt az ügyet, talán többen követték volna. Mondom ezt annak ellenére, hogy nem is használok Debiant, azért örültem volna neki, ha támogatnak mást is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

de külső fejlesztőknek dobták oda a labdát

Kik azok a külső fejelsztők?

És - bár nem tényleg nem tudom, kik azok, de - miért látod előre, hogy nem csinálják meg?

csak egy initrendszer támogatásához van erőforrásuk

Szerintem ez nem csak az erőforrásról szól, hanem a felhasználókról is. Értem azt az álláspontot, hogy legyen n+1 init rendszer, és akkor majd mindenki idejön, de szerintem ebből lesz a tökéletes káosz. Én pl. hajlandó vagyok megtanulni valamit, és örülök, ha az a valami konzisztensen úgy működik, ahogy le van írva. Ha ezt úgy hívják, hogy systemd, akkor azt tanulom meg. Belefutottam már jó néhány hibába, Debian alatt eddig mindegyiket meg tudtam oldani.

miért látod előre, hogy nem csinálják meg?

Gondolom ugyanazon okból, ami miatt néhány éve hirtelen elkezdett mindenféle alkalmazásból kikerülni az alsa és egyéb hangrendszerek támogatása a pulseaudio miatt. Persze koránt sem ugyanazon súlyú probléma támogatni több hangrendszert, vagy írni pár extra init scriptet, de nem is feltétlenül csak erről van szó. Nemrég itt is volt téma, hogy a Gnome kicsit szorosabb systemd integrációt tervez (pontosabban lásd itt), viszont hasonló esetekben már nem feltétlenül triviális probléma más init rendszerekkel együttműködni. Szóval ki tudja mi lesz, de meg van az esélye, hogy annak, aki nem a systemd-t választja nagyobb szívással jár majd ez a döntés. Ami nem jó.

ami miatt néhány éve hirtelen elkezdett mindenféle alkalmazásból kikerülni az alsa és egyéb hangrendszerek támogatása a pulseaudio miatt

Tehát a külső fejlesztők tulajdonképp az upstream fejlesztői/karbantartói?

Szerintem egyébként eléggé más téma, hogy egy adott alkalmazás milyen hangrendszert támogat (ez upstream függő), és hogy milyen init rendszert (ez pedig imho az adott operációs rendszeren múlik csak) használ. Eleve nagyon kevés upstream ad direkt támogatást a Debianhoz.

Szerkesztve: 2020. 01. 05., v – 12:57

Nemide.