HOVD 2019 - Kedvenc multimédia lejátszó

Címkék

Szavazz az alábbi kategóriákban! Kedvenc ...

amarok, clementine
3% (38 szavazat)
audacious
3% (38 szavazat)
console-os lejátszók (mpg321, mpg123, mplayer, ffplay, moc, cmus stb.)
3% (49 szavazat)
deadbeef
1% (13 szavazat)
media player classic és leszármazottai (mpc-hc, mpc-be)
5% (66 szavazat)
mpd
1% (13 szavazat)
mpv, mplayer + frontend-ek
18% (255 szavazat)
spotify, play music, apple music, youtube music, egyéb webes / okostelefonos lejátszók
13% (191 szavazat)
vlc
45% (643 szavazat)
xbmc, kodi
9% (136 szavazat)
Összes szavazat: 1442

Hozzászólások

Évek óta frusztrál, hogy az audacious és a vlc egymás konkurensei, miközben az előbbi audio lejátszó, az utóbbi audio és video lejátszó. Az audacious-ra szavaztam azon hallgatok zenét, de filmet többnyire vlc-vel nézek. Vagy bármi mással, ami a kezem ügyébe akad, például mpv.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2019. 12. 19., cs – 14:01

Kár, hogy a Plex nem kapott helyet. Értem én, hogy az online zenelejátszóknak van kategóriájuk, de oda nem hinném, hogy passzolna. Tudom, lehetet kérni, de lemaradtam róla. Másnak pedig úgy látszik nem hiányzott :)

nalam Kodi+Plex (Libreelec player + Plex server)

Szerkesztve: 2019. 12. 21., szo – 14:46

A "spotify, play music, apple music, youtube music, egyéb webes / okostelefonos lejátszók" opció (szerintem nem csak) számomra abszolút nem sorolható multimédialejátszó kategóriába.

Vonaton, buszon, alapzajnak spotify (premium), de sem a biztonsági kamera felvételét, sem filmet eszembe nem jutna azzal megnyitni, mert nem is lehet :)

Winamp for audio, vlc for video.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát a megszokás nagy úr, az én gyerekkoromat is végigkísérte a Winamp, de az utóbbi években ha zenére fáj a fogam, kinyitom a spotify -t laptopon, telefonon (és BT-vel autóban is), ott szinte minden megvan amit hallgatni szoktam, de előfordul hogy youtube-on keresgélek. A világért se tennék bele energiát hogy zenét gyűjtögessek offline használatra, van elég dolgom :D

A világért se tennék bele energiát hogy zenét gyűjtögessek offline használatra, van elég dolgom :D

Most akkor *te* nem léptél előrébb, de más spotify felhasználók persze használhatják úgy is. :-)

És ez mondjuk pár évnyi előfizu után mennyi helyet igényel a telefonján az áldozatnak? Elég ez a zenemennyiség mondjuk egy 8-10 hónapos szafari zenehallgatásához? Tényleg semmi nem kell hozzá netügyben? Akkor is elérhető, ha már nem előfizetéses az illető? Megannyi gyötrő (és engem tényleg érdeklő) kérdés.

Hát akinek van ideje 10 hónapos szafarira, annak lesz arra is, hogy offline összehordjon zenét valamilyen eszközre, neki ez az egész kérdés irreleváns vélhetően. A maradék szerencsétlen X milliárdnak ott a Spotify :) Egyébként rákerestem, mert sajnos soha nem futottam bele még ebbe a limitbe, pedig de jó lenne egyszer... 30 nap.

És ez mondjuk pár évnyi előfizu után mennyi helyet igényel a telefonján az áldozatnak?

Meg tudsz csinalni, nem pedig meg kell. Ha tobb evnyi kollekciot nem akarsz offline tartani, akkor nem toltod le, es kesz. Barmit lehet offline elerhetonek jelolni, az egesz library-t, egy albumot, egy playlistet, egy szamot, stb.

Elég ez a zenemennyiség mondjuk egy 8-10 hónapos szafari zenehallgatásához?

#define zenemennyiseg

Ha az egesz kinalatot kerdezed, az tobb tizmillio szam, 10 honap alatt nem ersz a vegere. :) Darabszamra elvileg nincs megkotes, barmennyit hallgathatod, es ha birja a storage, akkor le is tolthetsz barmennyit.

Tényleg semmi nem kell hozzá netügyben? Akkor is elérhető, ha már nem előfizetéses az illető?

Emlekeim szerint 30 naponta ellenorizni online, hogy van-e elofizetesed, de ebben nem vagyok biztos. Kelleni viszont kell hozza elofizetes.

A Spotify-t azert erdemes a helyen kezelni. A mindennapokban baromi praktikus, kb csak onnan hallgatok zenet, a par nekem hianyzo szamot a desktop Spotify appal at lehet szinkronizalni a telefonos Spotify appba, ugyhogy ilyen ertelemben nem kell mas. Viszont ez egy online szolgaltatas alapvetoen, ha holnap bejelentik, hogy vege a bulinak, akkor az osszes playlist, offline zene, stb. oda lesz (<=30 napon belul, ugye), es az unokadnak sem fogod tudni odaadni a zenegyujtemenyedet.

~1,33 Euro családi csomagban / fő / hó. 

Régen én is gyűjtögettem offline zenéket (most is van valamennyi), de baromi kényelmes, hogy mindig (szinte) minden kéznél van.

A legjobban az hiányzik, hogy régen Amarokhoz / foobar2000-hez volt mindenféle plugin, és teljesen testre szabható volt (dalszöveg, gitárkotta mutatása, borító, zenekar wiki info, lastfm kompatibilitás, visualization, DSP, stb.). Ennek egy részét tudja, de a felület konfigurálása 0.

Tehát nincs legalis módja hogy hozzájuss, csak épp a jog nem téged vesz elő. Mindazon által ha hozzá akarsz jutni valamihez, akkor mások valamilyen minőségű csomagjára vagy ítélve. Sokat szívtam már szarul metázott mp3-akkal, kösznem. Ha meg akarnám venni, inkább megvenném hivatalos forrásból, de nekem jó a streaming arra, amire kell.

És milyen más országban lévő forrás oszt meg mainstream zenét, és teszi ezt legálisan? A Youtube licensze például NEM tesz lehetövé letöltést, a fizetős változat letöltés opciója is csak egyfajta offline caching, nem kapsz konkrét audio fájlokat a végén. A Youtube-ról letöltő megoldások pedig nem legálisak. 

Szerk: Nem beszélve arról, hogy ha valami, akkor a Youtube-on nem találsz rendesen összeszedett metaadatokat a zenékhez.

Engem pont nem érdekelnek a metaadatok, hallani szeretném a zenét. Nem izgat, ki a szerző, előadó és mikor. Szóljon. Ami a YouTube ÁSZF-jét illeti, nem olvastam, de nincs is account-om hozzá, így szerintem nem is kellett olvasnom.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez is egyfajta igény. Csak azt mondom, hogy a szürkezónás ingyenes megoldások foghíjasak, és messze nem kapod meg ingyen azt, amit esetleg elvárhatnál.

nincs is account-om hozzá, így szerintem nem is kellett olvasnom

Miért gondolod? Attól még használója vagy egy szolgáltatásnak, illik a használat feltételeit megismerni. Vagy legalább is elfogadni, hogy vannak, és rád is vonatkoznak. 

Szóval nem jelentkezett senki. És? Mire akartál célozni? Lehet töltögetni ingyen, mert úgyse fizetnek nekik?

De ez nem is igaz, nyilván te is tudod, hogy a spotify nem közvetlenül a művésszel van kapcsolatban, hanem egy kiadóval vagy terjesztővel. Az előadóhoz rajtuk keresztül jut el a lejátszások után pénz, elképzelhető hogy több láncszemen keresztül.

Én értem őket. Aki Winampot használ, három oka lehet rá:

  1. szereti a skineket hozzá
  2. nosztalgia
  3. használ valami hozzá készült plugint

Na már most az 1-2. pontok lefedhetők egy modern, még mindig karbantartott Winamp-klónnal is, pl. Audacious, QMMP. Az emberek 99%-a ezek miatt ragaszkodik hozzá. Részben a 3. pont is lefedhető így, mivel a klónokhoz is elérhető egy csomó plugin. De egyes ritkább esetekben én meg tudom érteni, hogy ha valaki valami máshol hiányzó plugin miatt használja.

Nekem egyikre sincs szükségem. Régóta elhagytam már a skin csili-vilit, meg a funkcióbloat és pluginkazalban végződő programokat. Terminálos alkalmazásokat használva minimalizmusra törekszek, így hol cmus-t, hol mpd+ncmpcpp-t használok, hol cmus-t. De már ezeket is egyre ritkábban, mert általában offline zenét, playlistet Vifm-ből nyitok meg mpv-vel. Zenét is nagyon keveset hallgatok már. Akkor is inkább telefonról, ahol online zenékre Spotify-t, YouTube-on, offline zenékre AIMP-ot és Spotify-t használok.

Pedig régen én is nagyon szerettem a Winamp-ot, a 2.xx-es verziók voltak kedvenceim, használtam is kb. 2006-ig, amikor áttértem akkor még Windowson foobar2000-re. Majd Linuxon Clementine, Deadbeef, Audacious, vagy ami épp volt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kizárólag classic skinnel használom, mindig is rühelltem a csicsázást. Külső plugintokat nem nagyon használok, főként lejátszásra és konvertálásra használom. Szvsz a legpraktikusabb, leginkább kézreálló program erre a célra. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az is egy plugin, ami a vizualizációt végzi, szóval lásd 3. pont. Azt nem tudom, hogy a multiplatformos klónjaihoz most jelenleg milyen vizualizációs pluginek érhetők el. Ez sose volt az asztalom, már régen is úgy volt, hogy vagy a zenére koncentráltam, ha meg háttérzajnak hallgattam, akkor a lejásztó is a háttérben van, szóval sose volt szükségem hú de cicomás vizuális effektekre. De nyilván ahány felhasználó, annyiféle igény és szempont.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A Winampot mondjuk pont össze lehetett csukni picire. Régen csináltam azt, hogy always on top módon felraktam a jobb felső részébe a képernyőnek úgy, hogy a fő ablak mellé az equalizert berkattam, alá a playlistet, így láttam, mi volt az aktuális szám, EQ-ból hangerőszabályzó lett, fő ablakon meg ott voltak az alapvető kontrolok. Valamivel vastagabb volt, mint az ablak címsora, de általában nem volt annyi menü, hogy belelógjon a menükbe.

Aztán átszoktam arra, hogy felül van a tálca meg a blackbox4winre és a foobar2000-re. Meg az is sokat számított, hogy megjelentek a multimédiás gombok a billentyűzeteken.

[x] Parole   Megmentett a beégéstől, amikor a családnak akartam filmet lejátszani a laptop hdmi -re kötött tévével, és a Vlc nem volt hajlandó elindulni.

Spotifyre szavaztam, mert a felsoroltak közül még mindig ez a kedvenc. Na nem a webes. De igazából ha kedvenc lejátszó, akkor még mindig a foobar2000.

VLC-t és KMPlayert is használok (nincs köze a mplayer-hez), de igazából egyiket sem szeretem, csak alkalmas arra, hogy ellássa azt, amire tervezték.

Szerkesztve: 2020. 01. 06., h – 20:45

sub

Továbbra is az audacious. Ha kell QT5, ha kell Gtk2 :)

Gyűjteményhez még mindig a Clementine a kedvenc, minden másra meg ott a VLC :) Mobilon a Vanilla Musicot használom.

zsenialis, hogy az mplayer ketszer is felkerult.