Mac mini + Air vagy MacBook Pro 13

Helló,

Januárban 6 éves lesz a laptopom (HP EliteBook 820 G1), és talán 4 vagy 5 éves a Gigabyte brix (i5-6200U) gépen, így ideje lesz a cserének. (monitornak két Asus VP249H van, azt idén nyáron vettem). Mint látható a laptop "pici" 13"-os, ennél nagyobbat nem is akarok, soha nem szerettem a 15" vagy nagyobbakat. Az esetek nagy részében otthonról dolgozom, ha nem, akkor akkora teljesítmény nem kell, még a 6 éves HP is kiszolgál úgy.

Viszont dilemmába vagyok, mert két lehetséges megoldást néztem ki:

MacBook Pro 13"

  • 2,8 GHz-es, négymagos, nyolcadik generációs Intel Core i7 processzor - i7-8569U
  • 16 GB 2133 MHz-es LPDDR3 memória
  • 512 GB-os SSD

És akkor csak a fenti gépem lenne (meg vennék hozzá valami Thunderbolt-os "dokkolo" cuccot, amibe belemegy a két monitor, az UTP, stb), ezt vinném magammal ha elmegyek itthonról.

Vagy:

Mac mini, mint asztali gép

  • 3,0 GHz-es, 6 magos, nyolcadik generációs Intel Core i5 processzor - i5-8500B
  • 16 GB 2666 MHz-es DDR4 memória
  • 512 GB-os SSD-tároló

MacBook Air

  • 1,6 GHz‑es, kétmagos processzor - i5-8210Y
  • 16 GB 2133 MHz-es LPDDR3 memória
  • 256 GB-os SSD

Mac Mini-ban lévő normál CPU tesztek alapján kicsit még erősebb is mint a mobil i7, (bár a thermal throttling nem tudom mit csinal majd, azért 65W az 65W), előnye még, hogy abban lehet házilag (gari lejárta után) RAM-ot bővíteni. Air-nak pedig elvileg hosszabb kicsit az akksi ideje mint a Pro-nak, és hát könnyebb és vékonyabb.

 

Szerk:

vegulis a mini+air kombo mellett dontottem, csak a minibe i7 es 64G kerult, valamint a tge termeszetesen.

Hozzászólások

Nekem is hasonlo szituacio jatszodott le, a hordozhato gepem egy Core 2 Duo procit tartalmazo 17"-s MacBook Pro volt az asztali pedig egy Sandy Bridge i7-et tartalmazo 27"-es iMac. Mivel unsupportedde valtak, ezert valtanom kellett. A Mojave megjelenesekor az iMac mar oskovulet volt (2018-ban nem akartam megvenni a 2017-es gepet), ezert az MB+iMac combo helyett nekem a MacBook Pro 13"-as csaladra esett a valasztasom, viszont en nem koltottem penzt az i7-es upgradere, igy nekem i5-8259U kerult a gepbe. Itthon monitornak egy Apple Thunderbolt Display van (ami ugye dokkolo is), utkozben pedig egy van egy HyperDrive Pro a taskaban (ez meg tud kuldeni 2 monitort, van meg rajta USB-A es SD olvaso), az ethernethez pedig egy USB-C-s olcso, Realtek chipes adapter van a taskaban.

Én a másodikat választanám, az mégiscsak két külön gép, ha bármelyik kihullik van tartalék.

Gábriel Ákos

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h – 08:08

A keretet nem írtad. :) Ha újban gondolkozol, akkor jelenleg egy Mac laptop van, amiben a régi - új "scissor" (új nevén Magic) keyboard van, ez a 16"-os új Macbook Pro. Érdemes elmenni olyan boltba, ahol az összes jelenlegi Macbook ki van állítva, és kipróbálni a gépelést, ég és föld. Nekem van egy 2016"-os MacBook Pro-m, az volt az egyik első "butterfly" keyboardos gép. Előtte a régi 2013-as Air-em volt, a régi billentyűzettel, azt imádtam, a "butterfly" hozzá képest ritka szar. És sajnos a mostani Air-ekben is az van. Az új 16"-os Macbook Pro ennek beismerése az Apple részéről. Tehát én most nem vennék a helyedben Butterfly billentyűzetes Apple laptopot, akár Air, akár Pro. De mint mondtam, próbáld ki, és döntsd el magad.

Általános vásárlási tanácsok:

- Mac gépet sok évre veszünk (bár látom, hogy te a PC-knek is kihasználod az idejét)

- Emiatt mindenből, ami utólag nem bővíthető (ez a Macbookokban kb. minden sajnos), a maximális kiépítést érdemes belerakni. Igen, ez megdobja az árcédulát, különösen az SSD, de hidd el, hogy megéri. (Az új 16"-osnál köhögtem én is, amikor megláttam a 8TB SSD árát, de a min 4TB ott is áll). És egy Mac sokkal jobban tartja az árát, mint egy sima PC, hiába brand gép. (Pár éve volt egy IBM! kutatás erről, hogy jobban megéri Mac gépeket venni, ha beleszámolják a 3-5 év utána újraértékesítést, mint más brand PC-t)

- Érdemes a Macrumors Buyers Guide-ot megnézni, hogy mikor érdemes melyik gépet venni. Airből és Miniből is esedékes lassan a frissítés, ha nem égető az upgrade, érdemes lehet kivárni

- AppleCare-t mindenképpen vegyél rá, engem most mentett meg, mert éppen a 3 év lejárta előtt kellett cserélni a kijelzőt, ami nem lett volna olcsó...

- Mininél a tárhely bővíthető külső Thunderbolt tárolóval, tehát ott nem érdemes belerakni a nagyon nagy SSD-t, 512G már elég lehet, ha van rá keret, azért 1TB-n is elgondolkoznék. A Thunderbolt tárolóba meg olyan és akkora SSD megy, meg akár HDD, amit akarsz. A RAM is bővíthető utólag, és sokat lehet spórolni rajta, tehát ott én ezt az utat követném, a CPU viszont ráforrasztott, abból bele kell rakni a legerősebbet, de az nem nagyon drága.

- Én csak a magyar Apple Store-ból vásárolok Mac gépet, telefonon. Ennek az az egyik oka, hogy így tudnak ÁFA-mentes számlát kiállítani, ha van EU adószámod (az ÁFÁ-t ki kell fizetni, de pár nap után visszautalják, és küldik az ÁFA-mentes számlát). A másik ok, hogy szoktam kérni kedvezményt, kb. 5%-ot szoktak adni a listaárból, pedig nem nagy tételben vásárolunk. És ha követed a fentieket, úgyis rendelésre készített Mac-ed lesz, amit szépen kihoz a futár, ha így rendeled. Meg valamiért a magyar Apple viszonteladói hálózattal eddig rossz tapasztalataim voltak (bár most az iCentre szervíz korrekt volt).

Helló,

Nem nagyon van keret, ami kényelmes az ésszerűség keretein belül. Viszont nem értem ezt az ódzkódást, próbáltam ilyen butterfly-os billentyuzetes gépet és szerintem nincs semmi gond vele. Lehet aki mást szokott meg, annak az éles törés.

  • 3 éves élettartammal kell számoljak, akkor lehet cserélni, vagy persze megtarthatom tovább az rajtam áll (s hát a Gigabyte is ilyen mini gép, a RAM-on és SSD-n kivul abban sem lehet semmit cserélni, laptop dettó, szóval ez nem újdonság számomra, hogy kötött az ember)
  • Fenti miatt nem kell teletolni mindent. Meg igazából most is bőven elvagyok a 240 gigás SSD-mel, nem dolgozok nagy fájlokkal, minden másra meg ott a NAS.
  • Sajnos a laptop akksija elhalálozás szélén van, nem igen lehet tovább húzni a vásárlást
  • Cég intézi a dolgokat, vásárlással együtt, így ezek a kérdések rajtam kivul állnak, én csak kinézem mi kell és meghozza a futár
  • Mininél 10G-n gondolkodom (Mikrotiknek van olcsón 5 portos TGE switche), NAS-ba is SSD-s és meg van oldva a hely kérdése

Proból ugye eleve a legnagyobb cpu-t néztem, de mini esetén a tesztek alapján elég kicsi az eltérés az I5-8500B és I7-8700B között egy szálon ilyen 5-7% a difi, az elég kevés szerintem. Akkor lehet már alapból a 32G RAM (mrá ha szükség van annyira, böngésző, office ,iylesmik azért 16G-ben is elvannak).

> És egy Mac sokkal jobban tartja az árát, mint egy sima PC, hiába brand gép. (Pár éve volt egy IBM! kutatás erről, hogy jobban megéri Mac gépeket venni, ha beleszámolják a 3-5 év utána újraértékesítést, mint más brand PC-t)

Ezen en elgondolkodnek. Egy hasznalt 3-5 eves Mac addig er valamit ameddig a legujabb macOS felmegy ra, utana nulla frissitesi lehetoseggel semmivel sem er tobbet egy PC-nel amit siman frissithetsz akar 10 evig is a legujabb OS-re (Linux, Windows, akarmi). Sot, sokkal kockazatosabb lesz hasznalni, mivel nincs hozza biztonsagi frissites sem.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egy 27-es 2013-as imac-et hasznalok otthon (ebben meg lehet a memoriat boviteni) van egy 12 -es macbook -om meg az elso szeria 8GB ram es 512 ssd illetve van egy 2013-es macbook pro 15 i7 16gb, felesegem egy 13-as macbook pro-t hasznal (i5 16gb ram).

En ezt vennem: https://www.lenovo.com/gb/en/laptops/thinkpad/x-series/X1-Extreme-Gen-2/p/22TP2TXX1E2

(sajnos 15-os de meg igy is)

A macbook es az air billentyuzete teljesen jo egeszen addig amig el nem romlik - ha piszok, kosz kerul bele nem tudsz csinalni vele semmit sajat tapasztalat csak a csere segit, memoria nem bovitheto az air-ben ssd sem, gyakorlatilag semmit sem tudsz cserelni. (nezd meg az x1 extreme-t abban memoria, ssd stb cserelheto)

Ezzel kapcsolatban van valami tapasztalat? En mar evek ota filozgatok a valtason (Macrol PC-re) de mindig visszatart valami.

A fo kerdesek:

  1. A touchpadja mukodik olyan jol mint egy macbooke?
  2. Lentebb linkelt Hackintosh tenyleg mukodik rendesen?
  3. Ha felteszek ra egy linuxot akkor hegesztes nelkul tudom majd hasznalni mindenet? Gondolva itt mikrofonra, multi finger gesture-re, sleep-pre es egyebekre.

 

Thinkpadnak vannak izgalmas szeriai de nem merek befektetni csak ugy, pedig elobb utobb muszaj leszek valasztani valamit mert uj macbook pro-t nem veszek 

Hello,

 

Csak egy apró gondolat: nem tudom, hogy tudsz-e egyáltalán venni Thinkpad T vagy X laptopot (digitálisan licenszelt, vagy hogy hívják. BIOS-ban van) windows nélkül. Akár újként, akár használva. Szóval lenne egy, szerintem nagyon jó, laptopod, aminek minden funkciója ki van tesztelve Windows alatt, ami legálisan a Tied. 

ps.: Thinkpadeket használok 2 év megszakítással kb. 15 éve céges gépekként, és otthoni gépnek is ilyet vettem. Nekem bejött. Touchpad jó, valaki a pöcökegeret szereti, ezen az is van, illetve Linux-ok a Thinkpad-eken szoktak probléma nélkül futni, de próbáld ki egy USB-s Linux-szal (telepítés nélkül) valahol.  Hackintosh-ról semmit nem tudok, win + linux nekem elég. 

Üdv. 

Windows nem gond, kifizetem. Neha meg jol is jonne ha esetleg jatszani tamad kedvem es idom valami csoda folytan. De dolgozni egy kicsit idegenkedek tole.

Ugyan fut rajta minden amit hasznalok de ugy hallottam Docker-el vannak kinlodasok, valamint egy normalis shell is nagyon hianyzona

Hol lehet ilyen gepeket kiprobalni. Lehet szimplan elbenazom de meg neten se egyszeru beszerezni.

Sehol egy konfigurator vagy valami, nehany ceg arul 1-2 darabot ami olyan amit nem vennek meg. Ami erdekelne az X1 Carbon gen7 vagy Extreme es mindenkeppen angol bill

Hello!

 

Ha itt árulnak a HUP-on, akkor érdeklődj, ha nem, akkor hardverapro. Vannak újak is, cégektől, ők el szeretnék adni, szerintem nem lesz gond nekik hogy megnézed, és kérsz gondolkodási időt. Vagy szerzel egy multi-s valakit, neki vagy Thinkpad-je, vagy valamilyen business-fgrade Dell gépe lesz nagy valószínűséggel. X1-gyel nem vagyok képben, de ha könnyű kell, akkor a Thinkpad S-sorozat is lehet hogy jó lenne neked. 14 colos kivitel teljesen mobil, és használható magában, külső monitor nélkül is. Nézz meg egy T480 vagy 480s-et, aztán abból ki tudod találni, hogy érdemes-e továbbgondolni, vagy Neked nem ez az irány. 

 

Üdv. 

en gyarilag windows nelkul vettem a thinkpad T560-asomat.

 

> Touchpad jó,

Hat...

A fizikai gombjai nagyon lagymatagok, a touchpad maga (amit szinten be lehet nyomni), kicsit beragadt mar (nehezen jar), lehet, hogy ki kellene cserelnem (mar vettem vagy fel eve ebayrol egy cseret).

 

Billentyuzetbol en a masodikat koptatom, mert konkretan 2 csepp viztol tonkrement az elso. (pedig van drain hole is ezeken a gepeken...).

 

> valaki a pöcökegeret szereti, ezen az is van,

Kompromisszumos. Nagyon.

Egyreszt, ha a pocokegeret hasznalod, akkor nincs kozepso egergombod. Igy 3D CAD-ezest elfelejtheted.

(az event-et akkor kuldi el, amikor felengedted a kozepso egergombot, akkor kuld egy down,up eventet, de lenyomvatartani, es ugy forgatni 3D-ben nem lehet egy targyat pl.)

Es ha beallitod, hoyg legyen kozepso egergombod (bios), akkor viszont a pocokegeres oldalgorgetes nem megy, ami miatt lenne valamifele ertelme a csikloegernek.

Es valamelyik balf@sz a lenovonal kitalalta, hogy a Ctrl gomb ne a bal also sarokba legyen, es ne ugyanakkora gomb legyen, mint az Fn.

Igy ha at is allitod biosban, hogy a bal also sarokban levo a Ctrl, akkor is mindig emlekezel ra, hogy gagyi, mivel egy kis nyominger gombod van. (pedig ha ugyanakkora lenne a Ctrl, Fn, akkor fizikailag is ki lehetne pattintani, es helyreallitani, amit a gyarban elb@sztak).

 

Nezegetem az uj Thinkpadeket, de nem latok innovaciot. Hol van az awesomebar?! Legalabb OLED-es F1-F12 legyen mar.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"monitornak két Asus nemtommi van, azt idén nyáron vettem"

Ezt erdemes azert majd megnezni nehogy monitort is kelljen venned... 

Nem lebeszélni akarlak csak érdekel, hogy miért váltasz PCről Macre?

Nyilván két combosabb új PC kijönne a két alma árából.

Nem, nem jön ki, mert ti, akik azért mantrázzátok ezt, mert a főmajom elkezdte, és hát mindenki ezt mondja, nézhetnétek egy kicsit a cpu-ram-ssd mögé is, mert egy laptop kurvára nem csak ezekből áll. Aztán egyből leszűkül a kör az X1-re meg az XPS-re és már nem is akkora az árkülönbség ugye? És ezek még mindig nem biztos, hogy alternatívák tudnak lenni, főleg ha az ember akar egy macos-t magának, mert linux tákolás helyett dolgozni is akar rajta.

Mondjuk az X1-hez (és minden Thinkpadhez) kapsz 3 év garit is, ami a Macnél ha jól tudom csak 1 év és aztán fizetned kell érte, szóval szépen növöget az az árkülönbség. Persze ha valakinek mindenképpen OSX kell a munkához, akkor tényleg felesleges felhozni az alternatívákat.

Becsika, elsiklottam a szabályzatban afelett, hogy csak a témába vágó szavakat és mondatokat lehet posztolni. Viszont a linkjeid remekek, pont a témához kapcsolódnak, semmi iróniát és haterkedést nem sugall, csak gratulálni tudok hozzá, keep up the good work here! :D

Szerintem a témához kapcsolódnak, max. neked nem tetszenek. Számomra érdekes volt, amit egy valódi fejlesztő írt arról, hogy egy PC-n emulált macOS rommá vert egy Mac-en (ami tul.képpen egy gyenge PC) futó natív macOS-t. Nem beszélve az ár / teljesítmény összehasonlításról. Az volt az igazi gyomros!

trey @ gépház

ezen amúgy mi a gyomros? mindenki tudja, hogy olcsóbban össze lehet szedni az alkatrészeket. az összkép azonban mégis más lesz.

esetleg nem saját magad által összeépített géphez kellene hasonlítani egy brand gépet. talán. 

vagy: 

Bugatti Chiron VS Golf Mk2 // 0-290 km/h

ezek szerint a 2-es Golf egy jobb autó, mint egy Bugatti Chiron? nem is értem miért veszik a Bugattit az emberek! :D

elmagyarázom a kedvedért:

tuningolt golf 2 -> otthon épített pc (felesleges előre összerakott brand gépekkel hasonlítani)

gyári bugatti chrion -> brand pc (felesleges otthon épített pc-vel hasonlítani. más brand gépekkel kell hasoníltani mert akkor fogsz kategóriában belüli összehasonlítást végezni)

Belinkelsz három posztot ahol egy (valódi fejlesztő - itt ezt a valódit nem értem) illegálisan használ macos-t, és grafikonon mutogat mindenféle általa mért dolgokat. Valahogy nem fogott meg, de ettől még neked persze lehet érdekes. Lentebb is írtam, hogy nem csak cpu ram ssd (graphic card)-ből áll egy laptop, nem ilyen fekete-fehér az egész és senki se mondta, hogy az apple olcsó, mégis ti jöttök egyfolytában azzal, hogy drága. Értjük, drága, mikor léphetünk tovább ezen? Engem nem bántanak ezek az eredmények, ballasztikus ívben tudom leszarni őket, azért van mac-em, mert többszörösen vagyok produktív rajta mint azelőtt linuxon voltam (pedig az cca 15 év volt), és nem a cpu ram ssd videó kártya teljesítménye miatt. ¯\_(ツ)_/¯

vigyázz ezekkel a kijelentésekkel. mindjárt jön Oregon aki megmondja, hogy csupán egy agyhalott véglény vagy akit csak az érzelmei vezérelnek mert a KDE sokkal jobbn kézreáll mint bármi más a világon. 

én továbbra is azt nem értem, hogy miért házilag összerakott gépekhez hasonlítják a brand gépet? 

 

vajon treynek mekkora gyomros lenne, mikor kiderülne - nehogy elmondjátok neki - hogy amikor ő étteremben zabál az nagyon drága ahhoz képest mintha magának venné meg a piacon az alapanyagokat és mennyit tudna spórolni ezen, és ugyanolyan finomra is meg lehet csinálni! na ez mekkora gyomros ecsém'!

 

geci drága rolex óra helyett lehet össsze lehet rakni otthon is egy órát ami ugyanúgy mutatja az időt LOOOOOL, mekkora gyomoros LOOOOOL :D

Szerintem meg az a baj evone, hogy az ilyen be- hozzászólásaiddal csak fokozod az elvakult haterkedést, mert remek támadófelületet teremtesz vele, a neved már szinte eggyé váltál a fully ultimate apple fanboy léttel. Mindig fullban nyomod, és tudod, hogy akkor Oszkár bácsi nem jön :(

mert szerinted ők itt nem fullba nyomják a kretént meg az agyhalottat?

amikor itt van pl Oregon aki hirdeti magáról, hogy mekkora informatikus császár, de kipróbál egy Mac-et és leszarozza amiért mert nem tud rajta a default kiosztáson gépelni? pedig csak annyi lenne a dolga, hogy keres egy számára megfelelő kiosztást és azt használja. ilyenkor hol van a magas intelligencia meg a több évtizedes informatika tudás?

leírtam már többször, és aki ismer tudja hogy elismerem a hibáit. de nem hiszem hogy az a megoldás, hogy mindent elkönyvelünk automatikusan egy rakás szarnak. (csőlátás, csak az a jó amit én használok meg én ismerek. tipikus kiégett boomer kategória) munkámban linuxot/windowst használok, otthon meg a gondozásmentes termékeket szeretem. apple termékek, valamint játékra konzol. nem vagyok hajlandó otthon babusgatni meg konfigolni. ezeket csinálom eleget a munkámban amiért fizetnek.

Nem ez a baj, hanem az, hogy hergeled őket. Szerinted a beszólogatásaid segítenek? Azt várod, hogy majd azt írják, hogy: baszki evone, ezt nem is tudtam/gondoltam volna, mekkora jó már ez az apple cucc, köszi haver, holnap veszek kettőt. Mert ha tényleg ezt várod, akkor még gyerek vagy. Ha pedig tudod, hogy ezt így sosem éred el, akkor csak azért csinálod, mert rohadtul élvezed a beszólogatást és szándékosan szítod a konfliktust mind apple-lel kapcsolatos topicban ezzel lejáratva engem és mindenki mást aki mac-et használ. Thanks, but no thanks!

én nem akarom, hogy innen bárki vegyen mac-et. azt meg főleg nem akarom, hogy olyan vegyen aki nem ismeri és nem is akarja ismerni mert zsigerből tapasztalat nélkül szarrá fikázza.

az lenne a jó, hogy olyan ember akit nem érdekel - és soha nem is fog venni - a téma és nem tud róla szart se igazából nem menne trollkodni az összes létező topicba. a lőtéri kutyát nem érdekli ezekben a témákban, hogy 2 fillérért milyen pc-t lehet összerakni ami jobb mint egy brand gép. kurvára uncsi ez is már.

vagy szerinted rendben van ez az egész?

Engem egy cseppet se zavar, hogy trey, Oregon, vagy bárki mi miatt utálja a mac-et, vagy az apple-t. Bárki írhat a hupon bármit, az apple-t egy cseppet sem fogja befolyásolni, én nem fogok e miatt más terméket kapni a boltban. Viszont ha nem hergeled, akkor két kommentben kipuffoják a szarjaikat, aztán lehet értelmes dolgokról is diskurálni, így viszont elnyom mindent az értelmetlen zaj.

Nem csak  a Mac-ed, de te sem vagy gondozásmentes. :P

Nekem az informatikai a hobbim és nem a szakmám, persze ez változóban van, mert jelenleg NIK-en tanulok. A magas IQ meg tényleg megvan, papírom is van róla. :) A vicc az, hogy benned az fel sem merül, hogy bizonyos IQ felett már szar a mac, bizonyos alatt meg jó. :)

ehhez képest mégsem sikerült egy @ karaktert sem leírnod egy gépen amit többszázezerért megvásároltál anélkül, hogy utána jártál volna, hogy jó lesz-e ez neked vagy sem. ez igazán magas intelligenciára ad tanúzbizonyságot. főleg hogy ezután még el is sírtad, hogy ez mennyira szar, mert számodra nem megfelelő. 

"Nekem az informatikai a hobbim"

javaslom inkább maradjon is így és menj inkább bölcsésznek. :)

A magas IQ meg tényleg megvan, papírom is van róla. :)

off: Multkor az egyik mensas FB csoportban volt egy beszelgetes rola, hogy amikor egy vitaban elokerul a "de nekem papirom van a magas IQ-rol" erv, akkor ott pontosan mi az iro szandeka. Bar teljesen inaktiv vagyok az egyesuletben, engem is erdekelne a valasz. :)

A vicc az, hogy benned az fel sem merül, hogy bizonyos IQ felett már szar a mac, bizonyos alatt meg jó. :)

Olyan cikk is volt, hogy a Mac userek kozott tobb a homoszexualis, de mivel nem vagyok ennyire insecure, igy nem erdekel.

"bizonyos IQ felett már szar a mac, bizonyos alatt meg jó" ez igazan magas IQrol arulkodo hozzaszolas. Ha ennyit adott ki az IQd, akkor vagy a meres rossz vagy tudod hogy kell kijatszani, mert pont a szegenysegi bizonyitvanyod ez a fajta szemlelet.

Azert mer rohad kirekeszto vagy, ami pont az alacsony intelligenciara utal :D Az, hogy egy ilyen kerdest binarisan nezel nem tul okos dolog. Nekem alacsony az IQm megis kiadja az eszem, hogy semmi relacio nincs az IQ es az OS kozott. Vagy annyi van mint a medencebe fulladt emberek szama, es Nicolas Cage filmes szereplesei kozott :D

Pontosan tudom, hogy nem a beszolasaimtol fogja meggondolni magat, es megvatoztatni az ontelt hozzaallasat :) egyszeruen csak jolesik nezni, hogy milyen szintekig kepes magat lejaratni valaki mert azt hiszi kulombet szarik nalam :D Csak egy kicsi esze is lenne es veggigondolna mit ir/mondd akkor rajohetne, hogy a "a beszeljukmac tele van idiotakkal, tehat az osszes mac user idiota", meg a "szar a mac mert nem tudtam megtanulni 10 eve" tipusu hozzaszolasai pont az alacsony intelligenciarol arulkodnak. Paradoxon, hogy egy magas IQju embernek meg tobb IQ kene, hogy rajojjon milyen alacsony az IQja :D :D :D ez meta es tetszik

ezt mire alapozod? több hülye, ostoba linux userrel találkoztam már mint mac userrel. általában felvágnak vele, hogy ők mekkora linuxerek, jobban értenek mindenhez mindenki másnál, linux logós ruhákban járnak, (LOL) hirdetik, hogy mennyire okosak intelligensek, aztán mikor odakerül a sor hogy leülnek egy windows vagy macos elé akkor hirtelen elfogy a tudás és megoldás helyett inkább leállnak szidni szarozni az adott rendszert. nem képesek helyén kezelni a dolgokat egyáltalán és azt hiszik hogy a linux az egyetlen ultimate megoldás a világ összes gondjára.

ezzel szemben rengeteg mac user akit láttam és nem IT-s bevallja, hogy ő nem ért a számítógépekhez és egy egyszerű számára könnyen használható megoldást keresett és meg is találta. van rendszerüzemeltető ismerősöm is aki mac-el nyomja és a unix alapok miatt tökéletesen el tudja végezni a munkáját. tart otthon windows gamer pc-t is játékre stb stb. 

és nem, nem azt mondom hogy mindenkire igazak a fentebb felsoroltak, de kurvára nem lehet kijelenteni, hogy az egyik márka jobban vonza a hülyéket. nem tudom mikor szokunk már le arról, hogy az alapján ítélünk meg embereket hogy milyen számítógépet/oprendszert használ. attól, hogy valaki mac-es közel sem biztos hogy ostoba, és attól hogy felpattintott egy ubuntut vagy egy fedorát közel sem biztos hogy 200az IQ-ja és a legjobb ember a földön.

nem, nem értett hozzá. ugye muszáj, hogy beleköss mindenbe nehogy sérüljön az általad alkotott kép a világról? (autista vagy talán?) azért vagyok itt mert már hozzászoktam. 14 éve regisztráltam amikor a portál még nem arról szólt hogy twitter posztokat osztott meg trey a főoldalon amik 80%-ban arról szóltak hogy az apple egy szar.

ha jól sejtem nem egyenlő. nem vagyok programozó, nem is voltam és nem is leszek. :)

én nem vagyok, Te vagy az aki mindent megpróbálsz megcáfolni amit leírok, és legtöbbször bármit írok szerinted azok az én érzelmeim. az a helyzet hogy nem csak a te világod létezik, sőt az sem biztos hogy az a legjobb. neked lehet, hogy a legjobb, de más embernek nem. ha ezt sikerülne elfogadnod akkor már könnyebb lenne az életed. 

arra hogy autaista vagyok-e majd térjünk vissza akkor amikor kde topicba járok fikázni egy olyan szoftvert amit nem használok mert az első pár perctől kezdve nem jött be a filizófiája.

Nem, mert: 

("!=") != ("!==")

:)

Nagyon elbeszélünk egymás mellett. Tudod aki tud programozni az nagyon közel áll ahhoz, hogy egy mondatból kiszűrje mi az állítás és mi nem az.  Leegyszerűsítve a modellt a melléknevek , jelzők az író érzelmeiről tanúskodnak vagy arról, hogy befolyásolni kíván. Nálad onnan (is) lehet tudni, hogy csak érzelmeid vannak a témában, hogy meg sem próbálsz megérteni (nem elfogadni, csak megérteni) egy másik álláspontot. 

Én elhiszem, hogy  a Mac egy kiváló eszköz neked. Azt is elhiszem, hogy sokaknak ugyanúgy. Azt is tudom, amikor egy mac-es azt mondja PC, akkor  Windowsra gondol, csak képtelen kifejezni magát értelmesen. :)

én megértem és elfogadom, hogy szerinted az apple termékei rosszak, csak kurvára unalmas már a hadjárat amit folytatsz. ha rossz és nem értesz vele egyet, nem kell kommentelni sem olvasni róla. ez lenne a megoldás.

nyugodtan használd a számítógéped ami hivatalosan és legálisan nem képes az apple operációs rendszerének futtatására. (remélem így megfelelően írtam le és nem bassza a szemed!!!4444 elképesztő, hogy még ebbe is belekötsz b+) linuxozz, kdezz, elhiszem, hogy neked ez a legjobb, de szerinted az első 10 apple topicban nem értettük meg, hogy szerinted szar?

Azt elhiszad, ha azt mondom, hogy rengeteg fejlesztocegnel mac-et hasznalnak ? Pl webre/androidra is, ahol hasznalhatnanak linuxot is, de nem, csomoan mac-et hasznalnak. A tobbi meg pc-t, amit akar, kit erdekel.

Amugy ez a tok bena, felsobbrendu ("!=") != ("!==") beszolasod sokkal inkabb egy olyan emberre utal, aki addig gyakorolt az iq tesztre, amig megutotte az also hatart es utana mindekit leugat a magas iq-jara hivatkozva, csak kar h mindig van sokkal okosabb is. Bocs, de egyszeruen irritalo amit itt csinalsz.

ami pontosan ugyanolyan bővíthetetlen drága szar mint a macbook. lehet neki is thinkpadet kellene vennie e helyett!444

ráadásul ahogy látom 700 ezerért pont olyan konfig van benne amiért te maximum 50 ezret adnál, hogy utána eladhasd jó áron a fanboyoknak :DDDDDDDDDD:D::D:D:A:S

Es te meg mindig allitod, hogy az a forum reprezentativ meres egy tobb millios felhasznaloi bazissal rendelkezo nemzetkozi termek felhasznalojaira nezve. Ha lenne egy kis eszed belatnad, hogy ez teves gondolat, csak az meg osszeutkozne a felsobbrendusegi erzeseddel igy inkabb elnyomod a jozan eszt.

Ne zavard ossze ilyen non binary dolgokkal. En mac-an dolgozom, es Linuxozom kb egesz nap, este meg beizzitom a gaming windowst (a mac a desktop mert ebben jo, a linux a szerver mert abban jo, a windows meg tokeletes steamet futtatni). De mivel nem illek bele a kepletbe ez van, nem akarom megkavarni a dolgokat meg a vegen megertene, hogy mit nem ert es egy IQ osszeomlas kovetkezteben fekete lyuk keletkezne az agyaban.

Maradjunk annyiban, hogy nem ezekkel a szavakkal :) De egy "mac userek hulyek" vitaban hoztad a beszeljukmac vs hup-ot. Gyanitom hupperkent nem a hup kozosseget kivantad lehuzni ;) A masik dolgot meg konkretan irtad "10 évvel később már láttam" jah bocsi 12 ev alatt hogy egeszen pontos legyek.

Nehez random dolgokat osszerakni mert ugyanazt szajkozod. Es nem, en ertelmezem amit irsz ellentetben veled. De akkor elemezzuk ki hatha (es szolj ha rosszul ertem amit gondolsz) segit ...

Te: "vesd össze: http://www.beszeljukmac.com/index.php/forums/ vs https://hup.hu", "\"magas IQju mac userek\"  szerintem ez oximoron. :P"

En ezeket igy ertettem: "a beszeljukmac tele van idiotakkal" valamint "az osszes mac user idiota"

 

Te: "Anno 22 éve amikor elkezdtem ismerkedni vele azt hittem idővel megtanulom. 10 évvel később már láttam, hogy ez reménytelen"

En ezt ertettem: "szar a mac mert nem tudtam megtanulni 10 12 eve"

Ezeket hoztam fel peldanak egy hozzaszolasban szemleltetve az altalanos hozzaallasodat. De itt a lehetoseg, hogy kifejstd rosszul ertem. igazabol te elfogadod, tiszteled sot szerted is a mac usereket. Valamint nincs egyaltalan felsobbrendusegi erzesed a magas IQ nyoman, es nem itelsz el egy magyar kissebbsegi forum alapjan tobb szazezer (talan millio) mernokot akik lehet pont az altalad favorizalt linuxot fejlesztik.

Te: "Anno 22 éve amikor elkezdtem ismerkedni vele azt hittem idővel megtanulom. 10 évvel később már láttam, hogy ez reménytelen"

En ezt ertettem: "szar a mac mert nem tudtam megtanulni 10 12 eve"

 

Ez neked hogyan jött ki nem értem. Vezesd már le! /// Ha "A" akkor "B"?

Baszki a Linuxról beszéltem és _NEM_ a Mac-ről! Én itt nem csak a kernelre gondoltam, hanem egy komplett disztró minden appjára! 

Sajnalom, hogy az elsore nem reagaltal, de felejtsuk is el akkor.

A hozzaszolasodban nem irsz konkret oprendszert, es elso olvasasra a mac-re asszocialtam, mert a) alapbol mac fikazast tolod itt es arra gondoltam, hogy remenytelen megtanulni mert mondjuk nem open source b) eleg elkeseredett volt a hozzaszolas es nem gondoltam, hogy a hon szeretett linuxrol irsz. De ha melle teszem a Linuxot be kell, hogy lassam ugy is van ertelme annak amit irtal es igy - es most nagyon figyelj, mert igy viselkedi egy intelligens ember - nem helyen valo amit irtam. Ide is idezem, hogy egyertelmu legyen mindenkinek a tevedesem. Tehat ez a mondat nem allja meg a helyet: "szar a mac mert nem tudtam megtanulni 10 12 eve".

Elertunk a godor fenekere azthiszem XD. Ha nem erted amit irok, akkor mire reagaltal eddig? Egyetlen ekezetet sem irtam a topicban. Vagy most is erted csak mar ugy megporgettek itt a kedves forumtarsak, hogy ez a max, amit ki tudsz magadbol hozni?

Nekem pl. semmi bajom azzal, hogy neked bejött az élet Mac-en. Nem is neked válaszoltam eredendően, ahol árnyaltam a képet, mégis megszólítva érezted magad. (Mondjuk lehet, hogy az is segít elkerülni a flame-et, ha nem kezdünk el majmozni ...)  ¯\_(ツ)_/¯

trey @ gépház

Miféle gyűlölet, jaj hagyjuk már, ahhoz ismernünk kellene egymást :) De ha átlépünk azon, hogy semmi nem tiltja az offtopic hozzászólásokat, és még azt is meghagyom, hogy abban a hitben élj, hogy bedurciztam, akkor pl abba is lehetne hagyni ezt a szálat :)

Szerintem nincs olyan ember aki értene hozzá. Anno 22 éve amikor elkezdtem ismerkedni vele azt hittem idővel megtanulom. 10 évvel később már láttam, hogy ez reménytelen. Sok-sok év tanulással és gyakorlattal el lehet jutni egy olyan szintre, hogy már sokaknál többet tudsz, de igazából még mindig nagyon keveset.

Egy rakas hozzaszolasra utaltam, ami elhangzott mar ilyenkor a hup-on. Kb te is ezt a vonalat kepviseled. Macet hasznalsz hulye vagy, nem ertesz a Linuxhoz, mert aki okos az ert a Linuxhoz, es esze agaban sincs mac-et hasznalni, ergo mindeki aki nem ert a linuxhoz macet hasznal mert ahhoz nem lehet/kell erteni mert ha ertene, akkor okos lenne es nem haznalna macet, mert macet csak as butak hasznalnak, akik nem ertenek a linuxhoz. Mert a linuxhoz erteni kell nem ugy mint a machez tehat mindenki aki nem ert hozza alacsony IQju ezert a macet valassztana mert az nem linux amihez erteni kell de ahhoz meg esz kell, tehat csak az okosak hasznalnak linuxot.

Nem tudom mire szeretnel kilyukadni, de szerinted egy magyar forum, amin raadasul nincs is jelen az osszes magyar mac user, reprezentativ felmeres a felhasznalok IQ-jat illetoleg? Mi van ha a magas IQju mac userek nem latogatjak az oldalt mert mindd a hup-on vannak?? :D

Te viszont szerintem nem vagy Mensa tag, es ez nem egy burkolt lehulyezes, egyszeruen arrol van szo, hogy ha kitoltod a tesztet, ott elmondjak, hogy nem igy mukodik a dolog. :)

A deviációs IQ a mentális képességek normális eloszlásából indul ki, és lényegében nem jelent semmi mást, mint azt, hogy az átlaghoz 100-as IQ-t rendelünk, az egységnyi szóráshoz pedig 15-öt. Ha van például egy tesztünk, amely 60 feladatból áll, és a saját korosztályunkba tartozó emberek átlagosan 40 feladatot oldanak meg helyesen, az egységnyi szórás pedig 5 pont, akkor a 40-es pontszám 100-as IQ-t fog eredményezni, a 35 pont 85-öset, az 50 pont 130-asat, és így tovább. Normális eloszlásról lévén szó azt is pontosan tudjuk, hogy az átlagtól adott szórásnyira lévők eredményénél a népesség hány százaléka teljesít jobban. Így például tudjuk, hogy az átlag felett két szórásnyi eredménynél (vagyis 50 pontnál, és ebből következően 130-as IQ-nál) a népesség nagyjából 2 százaléka szerepel jobban, aki pedig az átlag alatt egy szórásnyival teljesít (azaz 35 pontot, illetve 85-ös IQ-t ér el), annál az emberek nagyjából 84 százaléka ér el jobb eredményt. A százalékban kifejezett eredményt centilisnek is nevezik. Tehát a normális eloszlás alapján minden nyerspontszám megfeleltethető egy IQ-, illetve egy centilis értéknek

A Mensa-fele teszt biztosan nem fog neked olyat mondani, hogy "180 az IQ-d".

Csak hogy ellenpontozzak egy kicsit: en win/linux menekult vagyok. OSX-et hasznalok desktopnak (lehetne eppen Win10 is, de nekem az nem jon be). Semmilyen korulmenyek kozott nem hasznalok Linux desktopot, mert ha 15 ev alatt nem jott el a Linux desktop eve, akkor mar lehet, hogy nem is fog. Az inkonzisztens, mindenfele ergonomiat nelkulozo desktopok megtanulasahoz meg nincs turelmem es idom. Aztan ha vegul megiscsak megtennem, akkor tutibiztos, hogy ket hettel kesobb jonne a papucsos-duronos csavok reszerol valami opensource coup, amivel szetkurnanak mindent. Mostanra eljutottam oda, hogy VisualStudio Code v. CLion IDE megy OSX-en es remote pluginekkel zajlik a forditas kontenerben vagy buildszerveren (itt most c/c++ fejlesztesrol beszelek). Szerintem ez egesz okes. Persze azt is tudom, hogy viszonylag niche teruletnek szamitok, de ez van, nem kulonosen tor meg, hogy masnak mas tetszik. Amugy a gepem egy CTO Early 2013-as 15" MacBook Pro + egy OWC thunderbolt 2 dock. Ezeknek az egyuttes ara nem volt 600k, kb. 5 eve van meg. Evi ~100k-ra jon ki a koltseg, jovore valszeg lecserelem (es meg kapok erte valamennyi penzt). Szoval igy is lehet jol letezni.

Az Apple is szopatta a felhasznaloit az elmult evekben, de osszessegeben veve en ugy latom, hogy az Apple desktop szetkurasa halad a leglassabb sebesseggel. A Microsoft nagyot ment az ergonomia es az esztetika lerombolasaval a Win10-el (ha lenne valami modernizalt Win7, talan meg ma is azt hasznalnam), a KDE es a Gnome is csak szopatja a felhasznaloit, a tobbi megoldas meg altalaban nem ertelmezheto (bar full respect a mindenfele tiling vm felhasznaloknak).

Fel nem foghatom, hogy mit nem fogsz fel a kérdésen, de egyébként sem tőled kérdeztem, hanem posztolótól. Nem értem, hogy valaki egy asztali és egy laptop PC-t miért akar egyszerre két almára lecserélni - hirtelen mindkettőt. Egyébként nekem is van egy mbook prom de én csak xcode meg kíváncsiság miatt vettem egyet a családi ökoszisztémába. Szeretném megérteni, hogy ma valaki miért vált PC-ről almára, de úgy tűnik neked már a kérdés is irritáló. El kellene ezen gondolkodnod egy picit, és ha valakinek egy nyilvános, szakmai jellegű fórumon válaszolgatsz akkor talán nem kellene vulgarizálni a válaszodban imho, vagy lemaradtam, ez az újhullámos stílus?

Nem írtam, hogy nem fogom fel a kérdést, sőt még példát is mondtam, hogy miért válthat valaki pc-ről mac-re. Nem irritáló a kérdés, nem értem miért gondolod, pláne nem értem, hogy min kellene elgondolkodnom :D. Azért, mert a posztod második felére reagáltam, ahol azt mondod, hogy két mac árából 2 combosabb pc kijön? Erre válaszoltam, és egy darab kurva volt benne (jaj, megint leírtam). Ahogy te is írod, ez egy nyilvános fórum, annak válaszolok akinek akarok, sőt, azt is leírhatom, hogy krumpli.

Mindenesetre, nem akarom, hogy így karácsony előtt miattam kapj idegösszeroppanást, ezért ne haragudj, hogy válaszoltam a bejegyzésedre és hogy volt benne egy csúnya szó :(

Ez a mekkbuk pro jó választás, pláne ha a jövőben bővíteni akarsz ramot vagy tömegtárolót!

Sajnos sanszos, hogy az Apple fejlesztői dolgozva az "ARM-esítésen", gyorsan "leamortizálják" a jelenleg használt proci-technológiára írt szoftvereket. - Egy-két év és lehet kidobni mindent ami nem mobil. (Hasonlatos lesz a PPC-ről való váltáshoz, csak ütősen, gyorsabban megy majd végbe.)

Szerintem az alsó kategória felől fognak támadni az ARM procival, tehát a mostani MacBook-okban fognak először architektúrát cserélni, és onnan fog felfelé "szivárogni". Egyébként a Windows on ARM is az ő malmukra hajtja a vizet, hiszen emiatt egyre több Windowsos szoftver is meglesz ARM-ra, amit sima virtualizációval lehet majd futtatni, nem kell emuláció...

egyre több Windowsos szoftver is meglesz ARM-ra, amit sima virtualizációval lehet majd futtatni, nem kell emuláció...

Pont emiatt írtam, hogy "minden is"...

Nem hinném, hogy régebbi alkalmazásokat vagy akármilyen alkalmazások régebbi verzióit is portolnák ARM platformra.

Engem csak az erdekel, hogy a zokkenomentes valtas, asztalirol felallsz, leveszed a polcrol a laptopot, veszed a kabatod, es minden adatod ott van, es viheted magaddal.

Ezt hogyan fogod kivitelezni? (lehet, engem konkretan a te elkepzelesed erdekel).

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

marmint egy virtualis windowsban dolgozol?:

https://azure.microsoft.com/en-us/services/virtual-desktop/

 

Mert akkor aztan tenyleg barmi lehet a hoszt os. Azon fajl nem is keletkezik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én a macbook pro-ra szavaznék, egy jó minőségű TB3 dokkolóval. Az olcsókkal csak szívni fogsz, legalábbis én két nonamet is visszaküldtem.

Az air az nem túl acélos hardver, inkább ultra mobil gép utazáshoz, a Mini meg hiába erősebb a Pronál, azt egy fokkal macerásabb hurcolni.

"Everything fails, all the time."

Nekem a Mini+Air kombó van.

Sajnos a Minin már nincs gari, de működik rendesen, nincs vele bajom. Illetve annyi, hogy HDD van benne, és elég lassú emiatt az I/O. De majd egy HDD->SSD upgrade megoldja a problémát.

Ez egy i5 proci, 8 GB RAM-os Mini.

Idén szeptemberben vettem egy 2019-es MacBook Air -t. 13", 128 GB SSD, i5 proci, 8 GB RAM. Az igényeimet teljesen kielégíti. Én Neked is ezt a felállást javasolnám.