Russian police raid NGINX Moscow office

Russian police have raided today the Moscow offices of NGINX, Inc., a subsidiary of F5 Networks and the company behind the internet's most popular web server technology.

Equipment was seized and employees were detained for questioning.

Moscow police executed the raid after last week the Rambler Group filed a copyright violation against NGINX Inc., claiming full ownership of the NGINX web server code. The Rambler Group is the parent company of rambler.ru, one of Russia's biggest search engines and internet portals.

According to copies of the search warrant posted on Twitter today, Rambler claims that Igor Sysoev developed NGINX while he was working as a system administrator for the company, hence they are the rightful owner of the project.

https://www.zdnet.com/article/russian-police-raid-nginx-moscow-office/

Hozzászólások

Felvetődik a kérdés: Milyen körülmények között commitolhatok opensource projectbe munkaidőm alatt?

Orosz jogot nem ismerem, de normális országokban amit alkotsz, az a tiéd. Ezért szokták beleírni a szerződésekbe, hogy amit a cégnél alkotsz, az a cégé, mert nem az az alap.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Volt róla szó hogy munkaidő alatt csinálta? Én az alábbi szöveget úgy értelmezem, hogy a Rambler-nél dolgozott ugyan, de szabadidejében dolgozott a projekten, nem munkaidőben.

Sysoev never denied creating NGINX while working at Rambler. In a 2012 interview, Sysoev claimed he developed NGINX in his free time

Egyébként úgy tudom, hogy ha a munkaidőd alatt dolgozol saját projekten, illetve akkor is ha munkaidőn kívül de a munkáltatód által biztosított eszközöket felhasználva dolgozol rajta, akkor arra a munkaadód ráteheti a kezét.

Valószínűleg volt a szerződésben valami általános kitétel, hogy minden munkaidőben alkotott szellemi termék vagyoni jogáról lemond. Ennek hiányában az általa írt scriptek, bonyolultabb konfigok mindennemű szerzői joga az övé maradna és felmondásnál akár licenc-díjat is kérhetne azok után.

A szerzői jogok szerintem egy országban sem szállnak át senki másra csak ha szerződésben mondasz le róla. Másképp bejelentkezhetne a IKEA is, hogy a szellemi terméked az ő asztalán és székében született meg, kéri a bevételed 10%-át. :)

Lehet annyira nem vágják a nyílt forrást az oroszok, hogy attól féltek eltüntetik a kódot, ha nem csapnak le rájuk. Meg a jogot sem értik, mert 15 év után elévül az ilyen követelés. 

Programozóknál be szokták írni a szerződésbe, hogy a cégnél kifejlesztett cucc a cég tulajdona. Nem tudom, hogy rendszergazdáknál szokás-e ilyesmit beleírni, de tegyük fel, hogy az ő szerződésében ez benne volt.

Mondjuk szerintem az ilyesmi sosem vonatkozott a szabadidő alatt készített dolgokra, csak arról szól, hogy ne mondhassa valaki, miután kilépett a cégtől, hogy ja, ez a termék egyébként az én szellemi termékem, és a cég nem csinálhat vele akármit.

De OK, tegyük fel, hogy az ő szerződése szerint a szabadidejében születő gondolatai is a céget illetik.

Nem követem a programot, se az írójáról nem tudok semmit, de feltételezem egy jó ideje nem ennél a cégnél dolgozik. A program pedig open source.

Akkor tehát az lehet a szitu, hogy valami régi verziót a fenti cég a magáénak gondol, de minden változás, ami azóta történt, illetve minden olyan változás, amit más küldött be, az nem az övék.

Legrosszabb esetben forkolni kell a projektet és a rendszer néhány régi (de lehet, hogy fontos) részét újra kell írni és lecserélni a mostani kódot.

Vagy rosszul gondolom?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2019. 12. 13., p – 12:05

A papírokat december 4-én adták be, az eset tegnap történt, azaz 6 (hat) munkanap telt el a feljelentés és a letartóztatások között.

Rambler - orosz

F5 - nem orosz

 

Van még kérdés?

Vannak fokozatok. Van ez a régi Hofi általi különbségtétel, hogy szólás szabadság, meg szólás utáni szabadság. Láttunk már olyant, hogy "szabad" vagy, de a határnál visszafordítanak. Főleg ha népünk pártunk atyánk rendszerünk jövőnk ellensége vagy te idegenszívű ürgebőrbevart bomlasztó ügynök. Azt most hagyjuk, hogy az open source-ot eddig könnyebb volt összemosni a kommunizmussal, és Oroszországot is azzal szokták, végre lehullott a lepel, hogy mindkettő hamis társítás. Van alapja, de hamis.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Most örülök, hogy az F5 megvette az NGINX-et.

trey likes this <- és miért nincs ez kinn hírbe?! :D

Dear Janos,

We always strive to be transparent with you, our valued customers, and we are committed to keeping you updated on relevant business developments. While this is a developing situation, and we are currently trying to ascertain what prompted it, we wanted to share with you the facts we have.

On December 12, law enforcement officials came to the Moscow office of NGINX (acquired by F5 Networks earlier this year) apparently seeking evidence related to an intellectual property dispute, to which F5 is currently not a party. The officers had a warrant, and we are still working to confirm the full nature of the investigation. NGINX cofounders Igor Sysoev and Maxim Konovalov were interviewed by law enforcement officials, but no employees have been arrested or are currently detained. F5 fully supports our employees and we believe these claims against them do not have merit.

Promptly following the event we took measures to ensure the security of our master software builds for NGINX, NGINX Plus, NGINX WAF and NGINX Unit—all of which are stored on servers outside of Russia. No other products are developed within Russia. F5 remains committed to innovating with NGINX, NGINX Plus, NGINX WAF and NGINX Unit, and we will continue to provide the best-in-class support you’ve come to expect.

We will keep you updated on developments, as appropriate, and please reach out if you have further questions.

We deeply appreciate your continued support of F5.

Regards,
Gus

For Whites Only meeting room!

Szerzoi jogrol senki nem mondhat le, az az ove marad. Ez generalis nemzetkozi megallapodas. A hasznositas es egyeb jovedelem jogosultja az mar mas kerdes. Mindenhol maskent szabalyozzak, legtobb helyen bele kell irni a szerzodesbe, egyebkent a munkaltato igy jart. Lenyeg a munkaidoben kitetel. Amit otthon kendacsolsz, meg ceges tulajdonu eszkozon az a tied marad, amennyiben nem kozvetlenul a munkadhoz tartozik. Munkakorben alkotott, munakvegzesi celu dolgok sosem a te tulajdonod, hiszen azt alarendelten, munkaberert, onallotlanul a munkaltato szamara keszited, az ove. Itt a bizonyitas sem forditott, annak kell bizonyitania aki allit. Na ez itt igen nehez, ha nincs kulso nyomasgyakorlas es beismeres. Igor jo arc talalkoztam vele konferencian, sajnalnam, ha eltunne a gulagon valahol...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Épp ma írtam alá egy szerződést, amiben az is szerepelt, hogy bármi, amit a cég tulajdonában lévő eszközön állítottam elő, az a cég tulajdona.

Szóval a tanulság az, hogy el kell olvasni a szerződést, és ha ilyen kitételek vannak benne, akkor legjobb otthon, saját eszközön, munkaidőn kívül élni a hobbinak.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ilyen terved van, akkor fontos, hogy munkaidoben, nem lehet kiterjesztoen ertelmezni. Sot ha laptopot telefont akarmit kapsz es azzal sajat magad rendelkezel, gyk. hazaviheted, akkor ahhoz sincs kozuk, hogy sz/v vagy hajnal 2 orakor csutortokon te mit kendacsolsz rajta magadnak.

Termeszetesen az a legtisztabb ha otthon sajat eszkozt hasznalsz.

Szerzoi es ipari jogvedelem az egy nagyon nagy ingovanyos futohomok, mivel iszonyat sok della mulhat egy vesszon is a szabalyozasban.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.