A gigahálózatok határozzák meg mindennapjainkat (x)

Címkék

Ami 10- 20- vagy 50 évvel ezelőtt még a tudományos-fantasztikus filmek fantázia szülte világa volt, az ma már a valóság. A digitalizáció nem csak átalakítja megszokott rutinjainkat, de vadonatúj kulisszát is teremt mindennapi életünk számára. Dióhéjban erről szólt az évadzáró Telekom MOST Fórum, melyen a résztvevők egy interaktív kiállításon abba is bepillantást nyertek, milyen eszközökből épül fel a gigabites hálózati infrastruktúra, amely a digitális világ vívmányait biztosítja az ügyfeleknek.

A Telekom innovációs rendezvénysorozatának ezúttal egy, a társaság székházának aulájában berendezett hálózattechnológiai kiállítás adott otthont, betekintést engedve az ügyfelek számára egységes, műszaki értelemben mégis rendkívül komplex hálózati szolgáltatás motorházteteje alá. Hol lépünk be, és milyen utakon bolyongunk, mikor az internetet használjuk, telefonálunk vagy tévét nézünk? A kiállításon bárki kipróbálhatta, hogyan működik egy élő 5G teszthálózat, és képet kaphatott arról, mi mindenre van szükség 5,3 millió mobil, 1,3millió vezetékes hang előfizető vagy éppen a vezetékes internet piacának közel negyven százalékának kiszolgálásához.

A 4G-vel ellentétben az 5G-t nem elsősorban, illetve nem kizárólag a mobilhálózatokon jelentkező kapacitásigény kiszolgálására képzeli el a Telekom. Korábban a cég egy 3,7 GHz- es spektrumot használó 5G teszthálózaton három esettanulmányt mutatott be: Az első a gyors orvosi beavatkozást megkönnyítő távdiagnózisra fókuszált, a második a (video)játékoknál hasznos kiterjesztett valóságra, a harmadik esetben pedig egy (egyébként a földön parkoló) drónnal végzett kommunikációhoz használtak 5G adatkapcsolatot a szakemberek. Ezeken a területeken az 5G által nyújtott megnövelt sávszélességet és a minimálisra csökkentett válaszidőt egyaránt kiválóan lehet kamatoztatni.

Az új generációs, 5G-s mobilhálózatok nyújtotta előnyöket tehát szerteágazó iparágakban lehet hasznosítani. "A fejlett technológiák abban segítenek, hogy az egészségmegőrzésünk érdekében minél több adat keletkezzen és ezen adatok fel is legyenek dolgozva. Mindemellett fontos, hogy egy kulturális átalakulás zajlik, nem csak technológiai" – mondta dr. Meskó Bertalan orvos-jövőkutató annak kapcsán, hogy a mindennapi életünkbe szervesen beépülnek majd a digitális szolgáltatások és lehetőségek sokfélesége.

Beszállítói prognózisok szerint 2035-re az 5G ipari felhasználásához kötődő globális termelés elérheti majd az 5 billió amerikai dollárt. A technológiát az iparági konszenzus szerint addigra egyebek mellett a iparban, a logisztikában, szolgáltatásokban, a közműrendszereknél és a bányászatban, mezőgazdaságban, egészségügyben egyaránt alkalmazzák majd. "A telekommunikáció átalakul, a végfelhasználók ügyfélből haszonélvezőjévé válnak a rendszernek, míg az ügyfelek üzleti szereplők lesznek. Az infrastruktúraépítés háttértevékenységgé válik, a klasszikus távközlési termékek pedig komplex megoldások részeként köszönnek vissza"; – utalt a hálózati kiállításra Wéber Mátyás, a KPMG távközlési és média szektor tanácsadási szolgáltatásokért felelős szenior menedzsere.

A MOST Fórum célja, hogy feltérképezze és otthonossá tegye ezt az új környezetet, mely napról napra egyre inkább meghatározza életmódunkat. Vajon valóság lesz-e az, amit ma elképzel az emberiség a sci-fi alkotásokban? Milyen lesz az emberiség digitálisan kreált, új élete 10 vagy 50 év múlva? A MOST Fórum rendezvény-sorozat jövőre újabb, a digitalizáció témakörét kutató eseményekkel jelentkezik.

(A Magyar Telekom megbízásából készített anyag.)

Hozzászólások

Alig várom már az 5G-t, mert a Telekom elutasította az adsl igénylésem, mert nem megtérülő beruházás nekik. (kb. 70 méteren gödröt kellett volna ásni) Meg is értem, öt évnyi havidíjból alig futotta volna.

Szóval 5G! Csak lehetne otthoni internetet kiváltó díjcsomag, nehogy a mostani arany-platina áron mért bitekből kelljen mazsolázni.

A mi utcankban se volt net. Voltam a telekomnal, irtam kervenyt, sehol semmi (hosszu evekig).

 

Egyszer jott a digi es kihuzott optikat a villanyoszlopokon. Amint levonultak ra ket hetre megjelent a telekom.

Igy most van ket optikai bekotesi lehetosegem.

 

Lehet a digit kene megkornyekezned ha tcomos bekotest szeretnel:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....