"Elismerték: tényleg kiemelkedő a magyar gazdaság teljesítménye"

Fórumok

Az elmúlt években a magyar gazdaság kiemelkedő növekedési ütemet produkált, sokkal ellenállóbbá vált a külső sokkoknak – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön megjelent országjelentésében. [...] A jelenlegi bizonytalan globális gazdasági környezetben Magyarország az egyik legmagasabb növekedési ütemet produkálta Európában, a tavalyi 5,1% után 2019 első felében is hasonló ütemű volt a bővülés – emeli ki az IMF negyedik cikk szerinti éves országjelentése, melyet csütörtökön tettek közzé. Kiemelik, hogy a gazdaság jelenleg potenciális üteme felett növekszik, a bérek gyorsan emelkednek, a munkanélküliség pedig történelmi mélyponton van. [...] Az elmúlt évek gazdasági növekedése kapcsán sokszor hallottuk már, hogy az egyszeri tényezők fűtik, a valódi áttöréshez a potenciális növekedésünket is javítani kellene. Az IMF szerint ebben is történt előrelépés, a 2016-os 2,3 százalék után idén már 3,9 százalék lehet a gazdaság „természetes” növekedési üteme, majd jövőre is 3,7 százalékon maradhat.

További részletek itt.

Hozzászólások

Az nem szabadon ellacknerezhető pénz, az  kórházra van.

Miből gondol, hogy hodály? Egy mai korszerű kórház természetesen nem ugyanolyan paraméterekkel bír, mint egy 50-100 éve épített. Vannak dolgok, amiket nem éri meg toldozni-foldozni.Ez akkor is így van, ha ez orvos kiskirályok érdekeit sérti is.

Jórészt, van elég CT az országban, van elég kórház (döntően zárjuk be a kórházakat, részlegeket, mert szerencsére átalakul az egészségügy: elfekvők, krónikus ápolás a beteg otthonába tevődik át, inkább a megelőzés a cél.)

Sokkal jobb lenne, ha több lenne a járóbeteg intézmény, 1 napos sebészet, ambulanciák, mert ott megoldódhat a beteg problémája. 

A sok CT kérést egy kicsit felügyelni kellene, ellenőrizve a beküldő orvost, hogy helyes-e CT vizsgálatot kérni pont arra a betegségre, pont 2 héttel az előző után, van-e relevanciája, valamint hozzáértő leletező kellene, normális leeltező munkaállomásokkal, a sok erados fapados távleletezők helyett. (orientációváltást nem kezel, nem is fog. 2019)

Tehát azt állítod, hogy az állami egészségbiztosító által finanszírozott képalkotó vizsgálatok száma pont megfelelő, és csak azért alakulnak ki több hónapos várólisták mert indokolatlanul kérik a betegek/szakorvosok ezeket?

A világ úgy látom az (AI-al megtámogatott) távleletezés felé megy hatékonysági szempontból. Szerinted ez sem jó.

Mibe kötöttem bele? Hazudtál. Megígérte? Meg. Ez nem belekötés, hanem rámutatás arra, hogy hazudtál.

Eddig nem volt szó Karigeriről, a buzikról, az egymillió munkahelyről sem. Nem én állítottam valamit, hanem te. Csak nem volt igaz. Lehet magyarázni, csak nem érdemes, mert saját magadból csinálsz hülyét.

Ha minden rendben lenne az egészségügyben akkor is belekotnetek.. mint a "na de fenntarthatatlan ez a gazdasági modell." Demagóg szorszalhasogatasok mennek mint ez a reklámfilm is. Rítok hogy 27%az adó a luxuscuccokon de az nem volt baj hogy 40%ot adoztunk a berunkbol és azt külföldre tolták meg a lebecolo ....nak. de oktatasegeszsegugy. A hülyegyereken meg a hulyeszulon nem lehet segíteni.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 20:37

Gondolom ez ilyen felszopó cikk a globális elit visszacsatornázásához vezető úton! Képzelhetitek milyen pressziók történhetnek a háttérben, h egyáltalán az IMF napirendre kerül a Fidesznél! Nyilván nem őrültek meg, hanem valami gigageciség van a háttérben. Kényszerpálya. És ezt próbálják eladni a nekünk abban a kétségbeesett illuzórikus reményben, h ezt arc- és kormányzati pozíció vesztés nélkül megtehetik. 

"Krisztalina Georgieva jól ismeri a közép-európai országok helyzetét, emiatt szorosabb lehet az együttműködés a szervezettel – erről a pénzügyminiszter beszélt az M1-nek, miután Washingtonban találkozott az IMF és a világbank vezetőivel."

forrás: https://hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2019/10/19/varga-mihaly-a-vi…

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez valahogy úgy lehet, h a kormányzatnak nincs közvetlen kapcsolata a jónéppel.  Feltéve - de nem megengedve - h, az IMF előállna egy olyan javaslattal ami kedvező lenne az országnak - most akkor mit csináljon a kormányzat? Meg kéne tudnia előre, h hogyan reagálna a jónép egy ilyen közeledésre! Honnan szerez erről információt? Közvéleménykutatást nem csinálhat IMF kérdésben. Még az is necces, h párton belül tesztelnék a dolgot. Az tűnik a legvalószínűbbnek, h a médián keresztül óvatosan utalgatnak valami homályosra, aztán a reakciókat próbálják értelmezni az elemző és stratégiai műhelyekben. Aminek a végén kijöhet az eredményként, h egy ilyen közeledés -tálalják azt bárhogy- felér egy 100megatonnás Borkai videóval és tuti választási vereség lesz belőle. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Amennyire tudom, az IMF-el való kommunikáció úgy történik, ha a tárgyalódelegáció zárt ajtók mögött a kormány értésére adja, h milyen megszorításokat vár tőle a hitelért cserébe. Után a kormányzatnak kell ezeket az intézkedéseket kvázi felajánlásként megfogalmaznia a hitelkérelmi levélben - mintha azok tőle erednének.

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem értem, hogy te milyen hitelről beszélsz? Az IMF rendszeresen ad ki országértékeléseket a tagországokról. Erről van szó a nyitóban.

Itt tudsz tájékozódni:

Hungary and the International Monetary Fund

Idézet:

Hungary joined the IMF on May 6, 1982. [...] After completing the repayment of the most recent Stand-by agreement in 2013, Hungary has not requested any further arrangements from the Fund. Furthermore, following a set of controversial reforms after his election, Hungary's prime minister Viktor Oban has also asked for the closure of the IMF's office in Budapest. [...] Despite the office closure, the IMF still provides interim country reports and remarks.

Az utolsó mondat írja le, hogy mit olvashatsz a nyitóban. Te milyen tárgyalódelegációról beszélsz a mostani jelentés kapcsán?

trey @ gépház

A mostani jelentés kapcsán nem az a számunkra kiemelendő, hogy IMF elismeri egy olyan ország eredményét, ami korábban bezáratta a területén lévő IMF kirendeltséget. Hisz az IMF az eddigi retorika alapján korrozív, ártalmas entitásnak van tekintve, ezért lett elzavarva innen, így értékelése sem akkor amikor elmarasztaló, sem akkor amikor méltató nem kéne h érvényes legyen a számunkra. Hanem azt kell kiemelni, h milyen szándék sejthető az elismerő jelentés mögött akkor, amikor pénzügyminiszter szorosabb kapcsolatról nyilatkozik. Valóban nem a Fidesz/Orbán dícséri az IMF-t, hanem IMF "ismeri el" az Orbán vezette ország teljesítményét. Ez egy pávatánc! Lássunk már a dolgok mögé! Miért táncolnak ezek egymással? Mi jöhetne szóba, ha nem egy kölcsön?

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem csak az IMF, hanem a hitelminősítők és a nem politikai másodszándékból nyilatkozók is elismerték, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jó (még a legmértéktartóbbak szerint is).

"Miért táncolnak ezek egymással? Mi jöhetne szóba, ha nem egy kölcsön?"

Még csak utalás sincs kölcsönre. Honnan vetted ezt? Ez így egy légből kapott spekuláció. Nem nagyon látom, hogy hol jönne képbe egy kölcsön, amikor a MÁP+-ba sosem látott mennyiségű pénz ömlik, amit pont azért hoztak létre, hogy ne külföldi kölcsönből kelljen finanszírozni az állam működését, hanem azt a magyar polgárok finanszírozzák inkább, tovább csökkentve ezzel az ország nemzetközi kitettségét.

trey @ gépház

Baloldali beállítottságú magyar közgazdászok és haverjaik már jó néhányszor sodorták szarva vagy éppen államcsőd közeli állapotba az országot, így a véleményünk számomra annyit nem ér, mint amikor a kutyám szakért hasonló témában. Egy ugatás vegyek, kettő eladjak.

trey @ gépház

Spekulációnak spekuláció. Még akár légbőlkapottnak is minősítheted, de könyörgöm, mi másról lehet szó amikor az IMF meg a kormányzat egymás ánuszát vakarja kéjesen? 
Én nem tudom, h miért lenne szükség hitelre. De h az IMF-el másról nem nagyon lehet beszélni, abban szinte biztos vagyok. 
Lehet h az újabb válság prognosztizálásakor arra jutottak nálunk, h a magyar gazdaságnak szüksége lehet az IMF pénzére. Ezért lett baráti a hangnem. 
De ugye tudjuk h az IMF nem úgy ad kölcsön, h megelégszik a busás kamatokkal, hanem utasításokat ad a kormányoknak. Formailag ugyan a kormányok ajánlják fel a megszorító és egyéb gazdasági intézkedéseket a hitelért cserébe, túl annak pénzügyi feltételein, de világos, h ezek az IMF ukázai. 

Mondjuk bemennél X bankba személyi kölcsönt felvenni. És akkor miután a bank megvizsgálta pénzügyi helyzeted informálisan közölné veled, h a kölcsön feltétele, h kvázi a bank gyámsága alá kell helyezned magad. Ők fogják megmondani melyik céghez kell menned dolgozni. Kinek kell kiadnod a lakásodat. A drága gyógyszered helyett melyik olcsóbbat kell választanod stb stb..
És slusz poén, h mindezt majd Neked kell felajánlanod a 2. számú levélben amiben a kölcsönért esedezel. És amit majd ők el fognak bírálni, úgyhogy ügyesen írd meg! Mindezt persze túl az olyan pénzügyi garanciákon mint a fedezet és a kezes biztosítása kell vállalnod.   

Kb így működik az IMF. 

Na most még az lehet, h nekünk ugyan nincs szükségünk hitelre. Viszont az IMF-nek van szüksége arra, h kihelyezze a pénzét (értsd: rásózza valakire a hitelét) és valami rejtélyes módon el tudja érni, h ez v az az ország kénytelen kelletlen elvállaljon ebből a hitelből valamekkora részt - annak ellenére, h egyáltalán nincs is rá szüksége. Ha gyurcsány vagy bajnai féle alakok irányítanák az országot, akkor ez kb egy telefon lenne az IMF részéről és már indulna is a gépezet: az elemző úgy elemezne, a híradó azt mondaná, a vitázó úgy vitázna h az jöjjön ki belőle, h hát itt már megint a végidők vették a kezdetüket és milyen szerencse hogy a drága jó télapó IMF megsegít minket itt a nagy nélkülözésben. 

Orbánnak meg mondjuk azt mondják: az euban be lesz vezetve a kötelező migránskvóta, sikerült úgy alakítani a dolgokat, h ezt keresztül tudják vinni. Viszont ha Orbán elvállalja a kölcsönt, akkor úgy intézik a Magyarország kimaradjon a kvótából.  A Fidesznek ez nagy politikai siker, ami a következő választáson fel tudnak használni a győzelmük érdekében, nekik meg fontosabb most a hitel kihelyezése, mint az a pár nyomorult migráns aki idekerült volna. 

Szerintem elég kreatív voltam :)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szeretném jelezni, hogy még mindig IMF tagállam vagyunk. Nem tudok róla, hogy kiléptünk volna. Valamiféle kapcsolatnak kell lennie. Ez olyan mint a házasság. Vannak hullámvölgyek. Attól még, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet, nem jelenti azt, hogy ellenségek vagyunk.

trey @ gépház

Van valami olyasmi a nemzetközi jogban, hogy a rossz tanácsért lehet perelni. 2000-es évek elején, ha jól emlékszem, volt is egy olyan felvetés egy Ausztráliába került magyar jogász/közgazdász részéről, h ideje lenne perbe fognia a Magyar Államnak az IMF-et, akinek képviselői idejárnak "tanácsot" osztani, amit az országnak követnie kell, a dolgok meg egyre csak rosszabbul mennek. 

Írt egy könyvet is: 

ENDREY ANTAL: A DISZNÓFEJŰ NAGYÚR - A WALL STREET VILÁGURALMI TÖREKVÉSEI ÉS HAZÁNK

A HÁLÓ MŰKÖDÉSBE LÉP fejezet pl érdekes - már ha illúzióid lennének az IMF-el kapcsolatban. (úgy tűnik)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

> Attól még, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet, nem jelenti azt, hogy ellenségek vagyunk.

Jó persze, végül is az oroszlán meg a gazella is mást-mást gondol bizonyos dolgokról, de ez nem jelent semmit ;)

Viszont én tényleg nem vagyok az ellenséged :-DDD  

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szó sincs arról, hogy újra az imf rabláncait akarnánk a nyakunkba venni. Az imf ismerte el az eredményeket, melyeket az általuk bírált de következetesen végigvitt gazdaságpolitikával sikerült elérni.

Ugyanakkor egyetlen ország sem jut eszembe, ahol a receptjük eredményre vezetett volna, igaz harmadik szereplők jól megszedték magukat. De erről meg lehet kérdezni az Argentinokat, vagy a Görögöket.

> Szó sincs arról, hogy újra az imf rabláncait akarnánk a nyakunkba venni.

Annak ellenére, h nem az van írva, mégis de pont, h arról van szó. Ez ilyen! Bármiről van szó az IMF kapcsán, annak mindig ez a mögöttes tartalma. Ezt felírhatod az élet nagy igazságai füzetedbe :)

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Lassan jönnek az MVM, Államkincstár, Szerencsejáték Zrt reklámok a HUP-ra is? :D

A falvakban nem nagyon fog nőni az iskolázottság mértéke, szóval én még nem látom, hogy mitől tudnának bukni (nyugodtan fel lehet háborodni, a tények makacs dolgok). A propaganda elönti a médiát (ami amúgy állítólag ellenzéki túlsúlyban van/volt); minden bebetonozva (ez-az 9 évre); információk titkosítva 30 évre, időnként jól irányzottan jönnek ilyen-olyan törvénymódosítások (az egyszerűsítés kedvéért gyakran önálló képviselői indítványként), lex ilyen, lex olyan, "oszt jónapot". Az "elődpárt" :) gyenge kezdő volt ezekhez képest.

Igen, nagyon nehéz dolga van az ellenzéki pártoknak, mert a kormány az adófizetők pénzéből folytatja a fidesz kampányát valamint tök egyértelműen a saját hatalmát bebetonozó törvényeket hoz. Ezek tények. Azonban van olyan párt, amelyik felismerte, hogy vidék nélkül nincs győzelem, ezért most építi a vidéki szervezetét. Ez a Momentum. Hogy ez mire lesz elég, azt meglátjuk.

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 22:40

..vagyis akkor hamarosan nyakunkon a válság. 

p.s.: Ebben a fene nagy növekedésben akkor szusszanjunk egyet és most az egyéni nyugdíjszámlámról is ha hallhatnék valami biztatót...

Hehehe, negyed órás hír:

Recesszióról nem beszélhetünk, de lassul a világgazdaság növekedési üteme. Legfőbb partnerünknek, Németországnak az ipari teljesítménye visszaesett, ezért a kormány a jövő év elején újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket vezet be – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken Budapesten, a Gránit Bank karácsonyi ünnepségén.

  A nyugdíjakat is úgy megvédték, hogy attól koldulunk.

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 21:06

trey, még van két és fél év a választásokig... Vagy ekkora a baj, hogy már most kell kezdeni a propagandát? :-)

Egyébként meg:

- tényleg egyszeri dolgok fűtik a növekedést (főleg az építőipar)

- tényleg jól megy most a gazdaság (bár ez a mostani plusz alapvetően a világgazdasági növekedésnek köszönhető)

- és még így is lemaradtunk már rég a környező országokhoz képest. Volt itt pár percre tőlünk egy propaganda plakát az önkori választáskor, hogy magyarország gazdasága a leggyorsabban nő az EU-ban. Kár, hogy az nem volt odaírva alá, hogy Szlovákia, Lengyelország stb még így is már régen elhúzott mellettünk)

Annyi baromságot hordasz kínodban össze, hogy az már nevetséges (figyelmedbe ajánlom a dátumot):

Rég örülhettünk ilyen hírnek: felminősítették Magyarországot!

Szerinted ez propaganda, szerintem ezek jó hírek (olyan hírek, ami a "kiegyensúlyozott", "független", "pártatan" oldalakról hiányoznak . Azt természetesen "megértem", hogy ez neked rossz hír. De ennyire azért ne fájjon...

(PS: most már számolom, hogy egy 3 soros kommentedben hányszor tudod leírni a "trey" szót)

trey @ gépház

Kedves trey! :-)

 

A fenti hír megjelent az indexen és még a népszavában is (vagy az már nem számít, mert a gázszerelőé az is? :-) )

 

https://index.hu/gazdasag/2019/02/15/felminosites__standard_poor_s/

https://nepszava.hu/3025744_felminositette-az-sp-magyarorszag-allamados…

 

Ezek szerintem is jó hírek, nincs ezzel semmi gond. Egyébként a 2010-es években én ágáltam az ismerőseim körében, hogy az "unorthodox" gazdaságpolitika simán lehet jó. Meg is hozta a gyümölcsét, ezt jól csinálták. De ezt már elismertem máshol is írott formában, hogy pl Varga jó munkásember, jól tartja a gazdaság gyeplőjét.

 

Nem ezekkel van a probléma, hanem a magánnyugdíjpénztárak ellopásával, az oktatás tönkretételével (megkapták a papok, akik 200 évvel ezelőtti módszerekkel próbálkoznak), az egészségügy kivéreztetésével, azzal, hogy a lojalitás messze fontosabb, mint a szakértelem valamint a rettenetes korrupció ellen nem lehet mit tenni. Meg azzal, hogy ilyenkor előjössz azzal, hogy bezzeg a szocik is loptak. Mert nem érdekel, hogy a szocik is loptak, aki lop, azt menjen börtönbe. És nem az a fő baj, hogy a lopásból meggazdagszik egy gázszerelő vagy egy miniszterelnök veje, hanem, hogy a lopás lett a standard, ez lett a minta, erre tanítják az embereket és a vállalkozásokat.

 

A lopás a hatalom sajátja, ezt a fideszesek is elismerik, csak kicsit másképpen fogalmaznak (pl "szerencsésen pályázik valaki")

Az lesz a sikeres, aki fideszes és lop vagy ha nem akar lopni, akkor a lojalitás miatt gondolkozás nélkül végrehajtja a parancsot bármekkora baromság is az.

Ja, ha "jó szakember volt" megy az Indexen, de azt elfelejtik közölni, hogy a "jó szakember" a vele dolgozó nők nemi szervét markolászta (ez volt a kedvenc elfoglaltsága), akkor az ember joggal vonja fel a szemöldökét. Mert hát, nem az történt itt, hogy szexista megjegyzéseket tett, hanem tulajdonképpen rettegésben tartotta a kollégáit.

a rendező rendszerint a nők legintimebb testrésze után nyúlt. Ez volt nála állítólag a „bevett szokás", időnként még a színház folyosóján is. Köszönt, aztán megindult a keze.

trey @ gépház

"hát még mennyivel nagyobb lehetne a GDP, ha a fidesz nem támogatná a lopást és a korrupciót"

A héten volt talán 337 ft is az euró, 393 ft a benzin.

V I L Á G S I K E R ! ! !

bocs, de a forint gyengesége(???) nem feltétlenül rossz. Ha megnézed, jelenleg az olcsó munkaerőnkból élünk és arra ösztönözzük a vállalatokat, hogy exportra termeljenek. Ez utóbbi mindenképpen jó irány. Sajnos(???) Németország is (részben) azért emelkedett fel ennyire, mert mesterségesen visszatartották a reálkereseteket nemzetközi szinten (még az előző században).

 

Persze lehet vitatkozni, hogy manapság már másra van szükség (tudásalapú gazdaság meg hogy ne összeszerelő üzem legyünk meg ilyesmik), de a 330-340 körüli euro az nem negatív dolog, tehát ezzel ne érveljünk. És mondom ezt úgy, hogy a fideszt egy rettentő káros dolognak tartom (a rendszerszintű lopás miatt és amiatt, mert a KDNP-nek adták az oktatást, a KDNP pedig meg 200 évvel ezelőtti totál elavult elveket próbálgat teljesen sikertelenül. Ez utóbbi rövid és hosszú távon simán tragédia és a lemaradásunkat nem hogy konzerválja, hanem még fokozza majd, illetve a fiatalokat küldöldre kényszeríti).

 

egyébként ma 331 körül volt az euro. Ja és aki kicsit figyel a gazdasági dolgokra, az már évek óta tudja, hogy ez az irány és mi a várható ilyen ügyben

280 (vagy 300) kérdéses, hogy igaz-e (https://hvg.hu/tudomany/20130314_atveres_300_forintos_orban_viktor_idez…) de persze, hazudott Viktor, ez nem kérdés: https://444.hu/2019/09/27/hogyan-jutottunk-el-a-336-forintos-euroig :

 

"2004. november 8., 246 forintos euróárfolyam, Orbán Viktor nyilatkozata:

„a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak.”"

 

De abból a szempontból mindegy, hogy a 330+ szintű euro alapvetően nem rossz és ismétlem, a forint folyamatos gyengítése évek óta kimondott cél szóval ne lepődjünk meg.  Mint ahogy azon sem, ha esetleg az oda nem figyelőknek elinflálják a megtakarítását (mert nincsenek reálkamatok már egy ideje)

Megmagyarázni és is meg tudom.
Erősíteni meg nem, sem én, sem ők, tehát akkor már egyszerűbb -és kevésbé melós- azt kamuzni, hogy "én így szállok le a bicikliről" ha amúgy a pénzemnél vagyok. Ha megdöglenek közben páran, akkor az Gyurcsány / Soros /a klímahiszti / mindig valaki más miatt van.

Az egészről annyi jut még eszembe, hogy "megvolt rá a történelmi lehetőségem, hogy egy Széchenyi-hez hasonló -nagybetűs- ÁLLAMFÉRFI legyek, de csak egy gyáva tolvaj lettem, akinek a sírjánál majd sor áll, hogy lehugyozhassa."

Részemről a témát lezárom, mert nézőpontokról nem szoktam vitatkozni.

Sorossal, migránsokkal, Gyurcsánnyal ne érveljünk, mert nálam jobban nem hiszem, hogy utálja valaki a fideszt (kérdezd meg trey-t, hogy szoktam érvelni, hogy milyen káros, alja banda).

AZONBAN:

A mostani 330-as euro az szimpla gazdasági kérdés (tehát a fentieket ne keverjük ide). Vagy van érvünk mellette/ellene vagy nincs. Én elmondam, ami mellette szól, ha van ellene, akkor mondd és tudunk róla beszélgetni, lehet, hogy tévedek a dologban. Persze, ha nem értesz a gazdasági kérdésekhez, akkor maradj csöndben, ettől még az igaz marad, hogy a fidesz egy rettentően káros banda és ebben teljesen egyetértünk

Az alacsony kamatok, az MNB rendszeres szóbeli "interveniálása" meg egy csomó minden arra utal, hogy ez egy teljesen tudatos stratégia. Az volt a hazugság, amikor Viktor az erős forintot hirdette, nem ez. Akkor is lehetett tudni, hogy butaság, amit beszél.

Igen, felfoghatjuk úgy is, hogy pl euroban számolva elértéktelenednek a dolgaink. Persze, nem minden szempontból jó a gyenge forint, de innen már olyan vizekre evezünk, ahol elértük az adott témában a tudásom határát, ezért részemről kikapcs :-)

De pl itt is az van, hogy a forintunk gyengesége(??) már nem is elég az export növekedéséhez, illetve ez csak egy és elég kis szempont manapság az olyan iparágak vonzásához, amelyekre érdemes építeni (mert pl az összeszerelő üzemeknek fontos az nagyon alacsony munkaerő de ezek az összeszerelő üzemek, azonnal dobbantanak, ha még olcsóbb munkaerőt találnak kicsit arrébb):

https://index.hu/gazdasag/2019/09/20/forint_arfolyam_euro_333_jo_a_gyen…

  Végigolvasva az összes hozzászólást, nem gondoltam volna, hogy te egy ilyen öntelt szarember vagy., ezt őszintén mondom. Bár kormánymércével mérve nem is számítok magyarnak, de azt tudom hogy a "de hogy" az egy szó, csak ha már magyarul beszélünk.
Akkor legjobbakat mindenkinek és szép karácsonyt..

Gratulálok a műveltségedhez! Én meg azt tudom, hogy pont után nem teszünk vesszőt. ;) Frusztrációd felírom a karácsonyi stressz számlájára, ahogy a haveroknál is. Meglepően sok mostanában a stresszes, frusztrált ember. Remélem jó lesz a bejgli!

trey @ gépház

A mondatomban nem volt bűnbakkeresés. Tények voltak benne. De, valóban! Jól néz ki a 2009-es 300-as benzinár az akkori  75 ezer forintos forintos minimálbér mellé :D

2009-ben: 71 500 / 300 = 238,3 liter üa.

2019-ben: 149 000 / 395 = 377 liter üa.

Mi a kérdésed?

#régenmindenjobbvót

trey @ gépház

Bocs Trey, de ferdítettél.

A minimál bér adóköteles már egy jó ideje és te a 2019 bruttóhoz hasonlítottad a 2009-es nettót.

Ennyi az egyéni vállalkozóké és a társas vállakozóké is.

A 149 000 Ft-ből le jön még

  • 15% SZJA - 22350 Ft 
  • 8,5% EB járulék - 12665 Ft,
  • 10% NYB járulék - 1490 Ft

Az az 99 085 Ft nettó bér amit 2019-ben megkeresel!!4!

Ha adózás után hasonlítod össze (ugye közös a teherviselés mindannyiunknak)

2009-ben: 71 500 / 300 = 238,3 liter üa.

2019-ben: 99 085 / 395 = 250,85 liter üa

Sic itur ad astra!

Bocs nan, de ez esetben te meg csúsztattál. Ugyanis 2009-ben IS voltak járulékok és adó a kereseten. Tehát:

2009-ben a 71 500 Ft-ból lejön még:

  • SZJA - 12 870 Ft
  • 9,5% nyugdíjjárulék  - 6 793 Ft
  • 6% Egészségbiz. járulék - 4 290 Ft
  • 1,5% munkavállalói járulék - 1 073 Ft

Kaptál adójóváírást:

  • 11 340 Ft

Nettó maradt: 57 815 Ft

Tehát: 57 815 Ft / 300 = 192,7 liter üa.

Tehát, akkor 192,7 liter (2009) vs. 250,85 liter (2019)

trey @ gépház

és még kettő érdekes adat:

1.

A bruttó átlagkereset százalékában a minimálbér

2009. január 1.         71 500    35,8%
2017. január 1.       127 500    42,9%
2018. január 1. *    138 000    -
2019. január 1. *    149 000    -

* a 2018-as és 2019-es bruttó átlagbér összege nem ismert. Az adatok forrása: KSH

azaz a minimálbér 10 év után ~7% közelebb esik a bruttó átlagbérhez

 

2.

Béren belüli járulékok arányának alakulása
  Nyugdíj
járulék
Ebből
magán nyugdíj
Egészségb.
járulék
TB járulék
összesen
1988 - - - 10,0 %
1992 6,0 % - 4,0 % 10,0 %
1998 7,0 % 6,0 % 3,0 % 10,0 %
1999 8,0 % 6,0 % 3,0 % 11,0 %
2003 8,5 % 7,0 % 3,0 % 11,5 %
2004 8,5 % 8,0 % 4,0 % 12,5 %
2006 8,5 % 8,0 % 6,0 % 14,5 %
2007 8,5 % 8,0 % 7,0 % 15,5 %
2008 9,5 % 8,0 % 6,0 % 15,5 %
2011 10,0 % - 6,0 % 16,0 %
2012 10,0 % - 7,0 % 17,0 %
2020 - - - 18,5 %

Sic itur ad astra!

bruttó

2009-ben: 57 815 Ft / 278 Ft  = 207,96 liter üa.     
2019-ben: 99 085 Ft / 381 Ft = 260,06 liter üa.

381 Ft benzin literenként 2018-as KSH adat. Idei még nincs.

tudom tudom ez nem annyira unortodox mint a 

nettó

2009-ben: 71 500 / 300 = 238,3 liter üa.     
2019-ben: 149 000 / 395 = 377 liter üa.

Nettó 138,7 liter amit az ember a palkátokon és a hirdetésekben lát, ellenben a bruttó 52,1 literrel amit az ember a pénztárcájában lévő pénzből fizet ki.

Sic itur ad astra!

Amit az IMF a MÁP+-ról mond abban van valami. (Persze nekem most így jó, ahogy van. )

Felőlem növekedhet akár 100%-al is. Miután elcsalták a magánnyugdíj pénzeket, én mindig ezek ellen e tetves tolvajok ellen fogok szavazni, amíg meg nem buknak. Mondom úgy, hogy 2010-ben ők kapták a szavazatomat.

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

A magannyugdijpenztarak kivereztetese egy hatalmas hiba volt szerintem. En nem is hagytam a magamet (egy ideig).
Az azert eleg vicces volt, hogy az volt a mondas, hogy a penztarak eltozsdezik a nyugdij penzt, kozben meg 500 milliardert vettunk vissza mol reszvenyt az oroszoktol, kb 40%-kal dragabban, mint amennyiert eladtuk.

Na mindegy, biztos voltak penztarak ahol ment a mutyi vagy felelotlen kezeles, ezaltal negativba vitt szamlak. Ezeket ki kellett volna szurni. De boven volt ellen pelda is, lehetett ezt jol is csinalni. En 1 million felul kaptam realhozamot, amikor 2013-ban eldontottem, hogy kulfoldre megyek es inkabb visszamentem az allami rendszerbe. Pedig abban a 10 evben csoro voltam. Az a realhozam azert mocsokos jol jott volna azoknak, akik 20-30 ev mulva mennek csak nyugdijba.

1. Te hoztad fel, hogy a MOL-t visszavasaroltak sok penzert. Szerintem jogos kerdes, hogy ha ennyit dragult ido kozben, akkor elso korben miert kellett azt eladni? Ld. meg MAV Cargo. Masreszt, ha a mostani bagazs a "lopas" mellett meg allami cegeket is vasarol vissza a piacrol dragaert, mikozben az allamhaztartas GDP aranyos hianya minimalis, akkor ez a bravur vajon miert nem sikerult az elozo bagazsnak, akik mikozben eladtak az allami vagyont, kozben ennek ellenere (vagy epp ezert?) az egekben volt az allamhaztartas hianya es az orszagot sulyos mertekben eladositottak. Az a gazdasagpolitika kinek volt jo?

2. Irrelevans. Masreszt, ha az oroszoktol visszavesszuk az egyik strategiai, energetikai cegunk ellenorzeset, az csokkenti a fuggoseget toluk, az meg kivanatos, nem?

>Szerintem jogos kerdes, hogy ha ennyit dragult ido kozben, akkor elso korben miert kellett azt eladni?

Milyen ido kozben? A MOL-t eleve (ny)RT-nek hoztak letre 91-ben. Barki vehetett es vehet ma is reszvenyt. Mi lesz a kovetkezo felvetes? Hogy egyaltalan minek volt rendszervaltas?

>Masreszt, ha a mostani bagazs a "lopas" mellett meg allami cegeket is vasarol vissza a piacrol dragaert

IMF hitelbol

>akkor ez a bravur vajon miert nem sikerult az elozo bagazsnak

Kivancsi lennek Orban mire vitte volna Gyurcsany idejeben. Gazdasagi vilag valsag gondolom megvan.

>Masreszt, ha az oroszoktol visszavesszuk az egyik strategiai...

Az a 20% arra se volt eleg, hogy beuljenek az igazgatosagba. Velemenyt mondhattak, rahatasuk nem volt semmire. 

Attól függ melyiknél, mert van olyan, ahova olyan kriptaszökevények tértek vissza, akik anno már egyszer leszerepeltek. A többinél sem indul jól a buli, ha mutogatással kezdik. Bár, úgy néz ki valamelyik kurvázással, drogozással nyomul.

Pattogatott kukoricát megvettem. Remélem, hogy nem hiába!

trey @ gépház

Szóval orbán csúnyán leszerepelt 2002-ben, és amúgy 2006-ban is, de 2012-ben vele tértek vissza a tömjénzsóti féle, már 98-ban méltán megbukott kriptaszökevények is. Aztán vityáék hogy is kezdték? Még 4 év után is elmúltnyócéveztek, illetve eleinte még - csak hogy ontopic legyek - a zájemef volt a patásördög, meg persze gyurcsány, aztán helyettük jöttek a migráncsok (amikor már nem jöttek), valamint Soros, Brüsszel, stb. Ezek végigmutogatták az elmúlt 9,5 évet, just sayin'.

Ja, és azt gondolom te is tudod ki nyomul kurvázással, drogozással. A fideszes győripógi és az audiföldes-kaszinókoncessziós haverkája, az ő  a jachtos drogos kurvázásuk még a fideszhívők számára is letagadhatatlan tény. Ez a zangyalögyvédje pedig elég szánalmasan néz ki, még a nevet is lopták (ahogy szokták, értelem nélkül, lásd a a 444 koppintása 888 néven). Mindenesetre hajrá, ha tudnak borítani bárkiről bármit, akkor hadd szóljon, ráférne a közéletre egy "kis" tisztulás.

Őszintén remélem, hogy az ügyben lesz feljelentés, már csak azért is, mivel ez állampolgári kötelessége annak, akinek birtokában vannak a jelzett bűncselekmény(ekre) utaló bizonyítékok.

Más kérdés, hogy egy feljelentésben nem lehet ilyen gyerekes szövegeket szerepeltetni, hogy "kizsákmányolt lányok" (óránként 80-100 ezerért), "kislányos külsejű, 18-25 éves lányok".

Kíváncsi vagyok, hogy kábítószerrel kapcsolatban lesz-e nyomozás ebben az ügyben valaha is, mert pl. Borkai esetében ilyenről nincs szó ("a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint hiányzik a bűncselekmény gyanúja, ezért nem indítottak nyomozást kábítószer-birtoklás miatt sem Borkai-ügyben").

Ha érted, akkor jó, pedig nem ez jött le az előbbiekből :)

Egy ciklus elején meg kell nézni, hogy mit örököltél; azzal nincsen semmi gond, ha a vizsgálatok során tapasztaltakat a nyilvánosság elé tárod, viszont az már nem túl elegáns (ennek a szónak a jelentésed ismerned kell), ha valaki 10 évvel korábbi dolgokra mutogat. 60 évesen már nem túlzottan hiteles, ha valaki bármi miatt is a nehéz gyerekkorára hivatkozik.

Az nem hiba volt, hanem konkrétan az újkori magyar történelem egyik legnagyobb bűncselekménye.

Ilyen sommás kijelentésekkel már megpróbálkozott E. B. monogrammú bolond is, akit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elzavart:

Nem sértett magántulajdont a nyugdíjállamosítás

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította szerdán a magánnyugdíjpénztárak ügyében tett magyar panaszt. A strasbourgi bíróságnál egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta az ő magántulajdonát képező nyugdíjmegtakarítást.

A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be.

[...]

A bíróság azzal az indoklással utasította el a beadványt, hogy a törvény értelmében a panaszos 2010 november 1. előtti magánpénztári megtakarításait érintetlenek maradtak, az azt követő befizetései pedig állami nyugdíjra tették jogosulttá, a törvénymódosítások pedig a nyugdíjjogosultságot jelentő szolgálati idő számításánál a ledolgozott éveit változatlanul figyelembe veszik.

trey @ gépház

"A visszalépők befizetése egyéni számlára kerül. Az MTI kérdésére Selmeczi közölte, hogy a tervek szerint másfél éven belül minden járulékfizetőnek egyéni számlája lesz." (2010)

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/selmeczi_masfel_even_belul_lesz_egyeni_szamla.468486.html

 

 

"Rétvári a kérdésre azt válaszolta, hogy a korábbi magán-nyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. Ennek ellenére senkit nem ér kár, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak - tette hozzá." (2019)

"https://www.portfolio.hu/befektetes/20190419/nem-kapnak-egyeni-szamlat-a-volt-magan-nyugdijpenztari-tagok-321627"

 

"373. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el."

https://buntetojog.info/kulonos-resz/btk-373-%C2%A7-csalas/

 

Van még kérdés?

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Kedves trey!

 

Ezt már megbeszéltük. Amíg Polt Petike a főügyész, addig nem fognak eljutni semmilyen fidesznek kínos dolgok a bíróságokig.  Ez ilyen egyszerű. Lehet, hogy hihetelen, de ennyike.

 

Gondolom, emlékszel, hogy pl a drága miniszterelnök vejénél is a magyar adófizetők fizették a tízmilliárdos büntetés tételt, amivel tulajdonképpen elismerte a csalást a magyar állam de valamiért ez az ügy sem jutott el a bíróságokig. Ilyen egyszerű.

 

Szóval a bíróságokkal ne példálózzunk. Ahogy azzal sem, hogy Oroszországban vagy pl Kínában hogy működik az igazságszolgáltatás. Mert mi most kb azon a szinten vagyunk

Bocs, nem vagyok képben a maggánnyugdíj strasbourgos részével nem is arra reagáltam. De magát ezt a bíróságot sem ismerem, de az mindenképpen szimpatikus, hogy az emberi jogokat próbálják megvédeni. Te esetleg tudsz valamit, ami miatt ennyire gúnyosan beszélsz erről vagy szimplán nem szereted az emberi jogokat?

 

A wikipédián az van róla, hogy "A fentnevezett Egyezmény védi különösen: az élethez való jogot; a tisztességes eljáráshoz való jogot polgári és büntető ügyekben egyaránt; a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot; a véleménynyilvánítás szabadságát; a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadságát; a hatékony jogorvoslathoz való jogot; a javak háborítatlan élvezetéhez való jogot, a választójogot és a választhatósághoz való jogot is". Esetleg ezek közül nem tartod védendőnek valamelyik jogot? :-) Ha nem tudsz konkrétumot (mint ahogy bizonyosan nem tudsz), amit rosszul csináltak volna, akkor inkább maradj csöndben, mert már megint tájékozatlan vagy és butaságot írsz.

 

Én azt írtam, hogy Orbán vejének ügyében valahogy megállt az igazszágszolgáltatás. Tudod, ez az amit a másik topicban kitárgyaltunk és ott okoskodtál, hogy igenis eljuthat bíróságig a dolog. Csak aztán megírtam, hogy sajnos Polt Pétert nem lehet kikerülni és amíg ő ott van, addig sajnos, amit csak akar, blokkolni tud. Ez volt az, amikor erre nem válaszoltál, feltételeztem, hogy azért, mert  elismerted, hogy butaságot írtál.

1945 után az államosítás ellen sem hoztak jogszerű elmarasztaló ítéletet. Meg a nyilasok se ítélték el a zsidók deportálását.

 

Akkor máshogy kérdezek mert látom nem érted: Melyik Fideszes hazudott: Selmeczi vagy Rétvári?

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Oké akkor nézzük meg ezt a strasbourgi ítéletet ami nem is ítélet, hanem egy határozat arról, hogy az adott egyedi esetet nem fogadják be.

 

A lényeget pedig kiemelem:

 

"A kérelmező szerb-magyar állampolgárságú hölgy ugyanis a magán-nyugdíjpénztárnál maradt. "Ms E.B. decided to remain a member of a private pension fund.""

 

"A határozat egy olyan esetre vonatkozik, amelyben az érintett a magánnyugdíjpénztárnál maradt, azaz a döntését nem befolyásolta a később hatályon kívül helyezett fenyegető rendelkezés, ami egyébként emberi jogi szempontból esetleg megalapozott kereset tárgya lehet. A kereset tárgyát _csak az új nyugdíjrendszer életbe lépésétől kezdve befizetett járulékok_ képezik, nem a korábban felhalmozottak. Ettől az érintettől nem vették el a felhalmozott befizetéseit, és azokat nem is ajánlotta fel fenyegetés vagy akképpen értékelhető rendelkezés hatására. Így a határozat ezekre az ügyekre, azaz az ügyek 98%-ára explicite nem vonatkozik."

 

https://peldabeszedek.blog.hu/2013/02/06/mirol_szol_valojaban_a_strasbourgi_magannyugdij-penztari_nemitelet

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Kösz a tippet, de nem szeretnék egy rendőrautó hátsó ülésén szívrohamot kapni.

Én a magam részéről egyszerű állampolgárként egyet tehetek: mindig ezek ellen a tolvajok ellen szavazok gyakorlatilag bárkire, aki éppen aktuálisan a legerősebb kihívójuk. De hát pont ezt is írtam, goto: https://hup.hu/comment/2412934#comment-2412934

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Neked a lényeglátásoddal van baj. Elköveted azt a hibát, hogy egy hatalmi struktúrát szubjektív, indulati alapon ítélsz meg. Ebben a korrelációban nem létezik olyan, hogy "szentember". Már csak azért sem, mert komoly pénzek forognak, amelyek felhasználásáról dönteni kell, és nem lehet egy országban mindenki számára kedvezően osztani. A hatalmon lévők természetesen nem szívesen osztanak pénzt az ellenzéküknek. Nem dolgoznak a saját leváltásukért, ez semmilyen hatalom szándékos tevékenységére nem jellemző. Ez már csak így van. Lesznek vesztesek, hatalomból kiesők, akik anyáznak a regnálóra és lesznek akik a hatalmi pozícióba visszakerülés érdekében minden hazudozásra, mocskolódásra hajlamosak. (És vannak akik elhiszik a szájuk íze szerinti történéseket.)

A lényeg amelyet látnod kellene, mennyien szavaznak egységesen a kormánypolitikára, valószínűleg azért mert jól csinálnak valamit. Mese habbal, hogy 2 millió megtévesztett, ostoba, buta ember szavazata dönt e kérdésben. Az elmúlt 6 évnek vannak gazdasági és társadalmi eredményei, hogy Te ezt nem érzed magadon, sajnálatos. Szavazol az ellenzékre, a Te dolgod. De ne csodálkozz, ha "budapesti forradalmi változás" arról szól, hogy visszajönnek a volt ezeréves, nagymértékben külföldi pénzeknek elkötelezett politikusok és a globalista multiknak ismét kiárusítják az országot. (Az már csak mellékes hatás lenne, hogy 2 év múlva nyerve, biztosítják Magyarországon a szabad átgázolást pár millió déli népvándorlónak évente, mert a nagy hatalomra áhítozás és a külföldi támogatások megszerzése kapcsán, ezt már jó előre megígérték a "sorosék"-nak.)

Nehéz nem indulatosnak lenni, amikor konkrétan meglopnak. És tévedsz, mert nagyon sok fideszes intézkedésnek örülök ( egykulcsos adórendszer, családvédelmi intézkedések, stb.. ), de a magánynyugdíjak ellopását semmi nem tudja jóvá tenni nálam. Meg hát azért arról se feledkezzünk el, hogy gyakorlatilag 3000 milliárd forint ingyen pénz hullott egyik pillanatról a másikra a fiúk ölébe.  Mondjuk lehet ennyi pénzből a szocik is jutottak volna valamire. Ugyan akkor az is igaz, ha Fletó lépte volna meg ezt, akkor másnap lángokban állt volna a fél ország.

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Az egyik örök liberális érv a korrupció, meg lopás. A problémák ezzel csak a következőek:

  • a korrupció és lenyúlás a jelenlegi ún. demokrácia alapját képezi, (nem csak) szerintem kiirthatatlan a rendszerből
  • nem vagyok fiatal, láttam hogy az elmúlt évtizedekben hogyan viszonyultak ehhez a különböző kormányok. Mindegyiknél volt korrupció, és lenyúlás, csak a balliberálisok mindig lefeküdtek a külföldieknek, a mostani kormány meg inkább magyar vállalkozásoknak kedvez.
  • naivitás azt gondolni, hogy egy másik (jelenleg ellenzéki, legyen az DK, MSZP, Momentum, LMP, stb.) párt hatalomra jutva nem lenne korrupt, és nem nyúlná le a pénz egy részét (legalább annyit, mint a Fidesz)

Tehát korrupció és lenyúlás volt, van és lesz. Nem ez a lényeg. Ha itt megrekedsz, nem látod a lényeget, ezért is ezt tematizálja az ellenzék, hogy ne lásd a lényeget, ne foglalkozz azzal, hogy ők mit és hogyan csinálnának másképp. Ez egy bullshit, az érzelmekre való hatás, az indulatok gerjesztése, ugyanúgy, mint a mészároslőrincezés (mintha régebben nem születtek volna milliárdosok a semmiből), meg az "orbáni diktatúra" (aki ezt hozza fel, az nem élt még diktatúrában). Annak idején fiatalon én is bedőltem ezeknek a maszlagoknak, és épp ezért nem ítélek el egy fiatal ballib érzelmű embert sem. Nem is hiszem, hogy meg tudok győzni bárkit is. Majd meggyőz Titeket az, ha valamelyik ellenzéki párt hatalomra jut, akkor talán majd észreveszitek a különbséget.

Na legalább te őszinte vagy és elismered, hogy lopnak a fiúk. Kár, hogy szerinted ha ők lopnak, akkor az valami nemes, hazafias cselekedet, ha meg mások, akkor meg mocskosballipsik.

Azt meg neked is leírom, nem vagyok ballib, soha nem szavaztam az un. baloldalra, kivéve a mostani önkormányzati választást. 2010-ben konkrétan a Fideszre szavaztam. ha lesz kormányváltó erő 2022-ben akkor arra fogok szavazni, teljesen mindegy ki lesz az. Még ha az SZDSZ is jön vissza a sírból akkor is :)

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

> mészároslőrincezés 
10 eve sehol nem volt
2017-ben 120 mrd-os vagyonnal rendelkezett
2018-ban 300 mrd-os vagyonnal rendelkezett

Ez azt jelenti, hogy 2017-18 kozott ~90 millio forinttal nott a vagyona orankent, 8-4-ig, hetfotol pentekig. -> Orankent 36db eves atlagkeresettel gyarapodott. Es te erre legyintesz. Mer a masik is lop. Szanalmas.
En a szavazataim 80%-at a Fidesz-re adtam eletem soran. De Orban kifordult magabol, kartekonyabb mint barmelyik szoci.

Mindig ez a tipikus relativizálás jön a fidesz oldaláról, hogy dehát loptak mások is, vagy ha eddig nem is loptak, de lopnának ha odakerülnének.

Nyilván azért, mert amit a fidesz összelopott, az már a saját oldal felé is megmagyarázhatatlan. Persze, hát ne nézzük viktor szomszédjának, az analfabéta gázszerelőnek a csodás meggazdagodását. 2010-ben kb. egy futottak még polgármester volt, idén az ország leggazdagabb embere. Mindezt szinte csak közpénzből. Medzsik. És amit az ő nevére írtak, az még csak egy része annak, amit itt összeloptak, a tiborcgyerek saját lábra állása is legendás, aztán ott az 4ig/telekom, stb.

Igen, loptak korábban is. De csak töredékét, mint a mostaniak, nagyságrendi különbség van.

Nem relativizálásnak/magyarázkodásnak/a probléma elkenésének szántam. Arra a tényre mutattam rá, hogy a korrupció része a rendszernek,  kikerülhetetlen, ezért:

- akik csupán ezzel próbálnak befolyásolni szavazókat, csak indulatokat keltenek, terelnek, elrejtik az általuk képviselt gazdasági hatalom valódi érdekeit és céljait

- aki ennél a pontnál leragad, ez alapján ítéli meg a pártokat, az nem racionális alapon dönt

Amit írsz, hogy a korábbi korrupció nagyságrenddel kisebb volt, szerintem egy légből kapott kijelentés. Ha úgy gondolod, hogy nem, akkor várom a tényeket és számadatokat, amikkel alá tudod támasztani. Nekem van néhány ötletem, hogy hogyan lehetne megragadni a problémát:

- a fizetések bruttó/nettó aránya jelentősen javult. 20 évvel ezelőtt a bruttó fizetésem 50%-a ment el, most még annak is jobb ennél, aki nem tudja igénybe venni a gyerekek után járó kedvezményeket

- a lakossági megtakarítások soha nem látott (inflációt bőven meghaladó) mértékben növekednek (ha nem akarsz utánanézni, gondolj csak arra, hogy 10-20 évvel ezelőtt hány autó volt ... most ahol lakom, alig tudok parkolót találni, nem rég azt olvastam valahol, hogy az autók száma kb. 50%-al nőtt az elmúlt 10 évben

- a "rabló" Fidesz kormányzása alatt csökkent az adósságállomány, míg előtte folyamatosan nőtt

- a "rabló" Fidesz visszavett olyasmiket, amiket előtte elkótyavetyéltek (gondolj a MOL-ra, aranytartalék, energiaszektor, stb.)

Bocs, de a gazdasági helyzet javulása (több autó, lakossági megtakarítások növekedése stb) a világgazdasági helyzet javulásának következménye és főleg azé, hogy a német gazdaság nő. Mi kb ettől függünk. A fidesznek ehhez nem kellett semmit sem csinálnia. Mint ahogy a 2008-as világgazdasági válság sem Gyurcsány miatt volt (ezzel nem védeni akarom, mert ő már végképp szerencsétlen, alkalmatlan béna) Nem véletlen, hogy Orbán 2008-ban nem akarta átvenni a hatalmat, hanem a 2010-et választotta, amikorra már valamennyire konszolidálódott a helyzet. Aki leragad annál, hogy a gazdasági helyzet a fidesz miatt nőtt, és ez alapján ítéli meg a pártokat, az nem racionális alapon dönt.

Korrupció:

  • A fidesz bűne a korrupcióval kapcsolatban az, hogy állami szintre és  rendszerszintűvé emelte azt. Pl az, hogy a miniszterelnök veje állami megbízásokból gazdagszik meg és a korrupció gyanús ügyeit a magyar ügyészség lepattintja, azzal azt mutatja a magyar embereknek, hogy itt bizony az állam támogatja a lopást. Tehát neked nem az a feladatot, hogy versenyképes terméket, szolgáltatást találj ki, hanem az, hogy jól érts a lopáshoz. Akkor leszel sikeres.

Családtámogatás

  • A gyerekek után járó kedvezmények pedig a lakásárakat drágították meg. Amennyi támogatás jött, annyival lettek drágábbak a lakások. Az adókedvezmény és egyéb dologgal kapcsolatban pedig érdemes mérlegelni, hogy a befektetett ezermilliárdokért cserébe nem igazán kaptunk eredményeket, mert a születésszám nem nő. Vagyis ez szimpla pazarlás. Csak azért nem tűnik fel, mert épp döbörög a gazdaság (a német és a világgazdaság is...), emiatt épp van pénz.
    Nézd meg a https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html linket, ott van a statisztika a születésszámról.

 

Gazdaság

Szakértelem

  • ami még egyértelműen rossz, hogy a fidesz olyan országot épít fel, ahol a lojalitás a legfőbb érték és a szakértelem valahol hátul van a sorban

 

"a "rabló" Fidesz visszavett olyasmiket, amiket előtte elkótyavetyéltek (gondolj a MOL-ra, aranytartalék, energiaszektor, stb.)"

Igen, voltak jó döntéseik is, ez tény (és ha már a korrupcióról volt szó, akkor az online pénztárgép és a online számlázás nagyon ide tartozik). Bár az aranytartalékkal ne példálózzunk, mert az a mi esetünkben max jelképes, mert olyan kicsi.

Korrupció

  • Légből kapott ellenzéki duma. Félve írom, mert biztos megint beleköt valaki: ez mindig is így volt. Már nem emlékszem konkrét esetekre, ha nem hiszitek, biztos elő tudok szedni hasonló eseket, amik kiderültek, de természetesen nem lett semmi következménye. Ez nem menti fel a Fidesz-t, tudom jól.

Családtámogatás

  • A  családtámogatástól rövid távon változást remélni irreális, ez hosszabb távon dől el. Egyébként is, én az előző hsz.-ben a gyerekek után járó adókedvezményre gondoltam, aminek semmi köze a lakásárakhoz.

Gazdaság

  • A német gazdasági növekedés 1%-os volt, a magyar pedig 5%

Szakértelem

  • Egy újabb igazolhatatlan állítás. Azzal egyet értek, hogy fontosabb lett a lojalitás. Valószínűleg ki akarják véreztetni az MSZMP utódpártokhoz közel álló cégeket. Régebben divat volt nagyobb közbeszerzéseknél, hogy a visszaosztásból az ellenzéknek is juttattak pár morzsát, hogy befogják az ellenzék száját. Lehet a Fidesz már nem követi ezt a szép hagyományt :)

"Légből kapott ellenzéki duma."

Miért?

"A német gazdasági növekedés 1%-os volt, a magyar pedig 5%"

Aki ilyet ír, annak fogalma sincs a fejlődő és a fejlett országok gazdasági mutatóiról.

"Valószínűleg ki akarják véreztetni az MSZMP utódpártokhoz közel álló cégeket."

A Fidesz az igazi MSZMP utódpárt: tolja orrba-szájba az arrogáns propagandát, meséket gyárt a hanyatló nyugatról, az összes pozíciót pártalapon osztogatja, államosít, korlátlan hatalomra törekszik, elfojtja a kritikus hangokat, a háttérben megegyezésre törekszik az összes hatalommal, aki pénzt kölcsönöz neki, felesleges látványberuházásokra költ + extra: a szegényeket lenézi és koldussorsra juttatja, a gazdagokat bőséggel jutalmazza

Nagyon fiatal lehetsz még, ha ezeket nem látod és nem érted.

Tételesen tudnám cáfolni szinte valamennyi állításodat de aki indulatból ír, az nem vitaképes. Felnőtt egy generáció az index.hu és 444.hu meséin, akik nem tudnak mást tolni, mint amit ott olvasnak.

Egyébként 50+-os vagyok, szóval össze tudom hasonlítani azt, hogy mi volt 2010 előtt, és most.

Akkor sokkal nagyobb a baj, ha 50+ vagy és védesz egy MSZMP-re hajazó pártot. Rendkívüli szégyen. Nem az, hogy te ilyen vagy, hanem az, hogy sokan vagytok. Ez azt jelzi, hogy a te generációd nem kapott megfelelő oktatást és nevelést. A gyengék és elesettek bántalmazása, megalázása nálatok teljesen elfogadott, ez rendkívül aggasztó. Nem hiába szavaztok a Fideszre, ez a te generációd kórtünete.

Nem indulatból írom, elhiheted, észrevennéd, ha úgy lenne. Igazából sajnálom ezt az országot.

"Igazából sajnálom ezt az országot."

Azért ne sajnáld, most ezt a demagóg butaság korát éljük. Ez nem magyar specifikum, az egész világon ez söpör most végig.  Ha belegondolsz, hogy egy Trump a világ leghatalmasabb országában jutott hatalomra (ráadásul bizonyítottan az oroszok segítségével) vagy hogy a britek hogy elhitték a sok demagóg hazugságot, amit a brexitről hazudtak nekik...  De mondjuk Oroszország is megindult régebben a demokrácia irányába, csak aztán erősen irányt váltott. Vagy hogy most már a lengyeleknél is jelentős teret nyert a buta demagógia. Szóval most ilyen kort élünk, ez általános és nem magyar dolog.

"Tételesen tudnám cáfolni szinte valamennyi állításodat "

 

Ha m.gyorgy lenti állításait tételesen cáfolnád, azt megköszönném, mert kíváncsi vagyok:

 

A Fidesz (...)

  • tolja orrba-szájba az arrogáns propagandát,
  • meséket gyárt a hanyatló nyugatról,
  • az összes pozíciót pártalapon osztogatja,
  • államosít,
  • korlátlan hatalomra törekszik, elfojtja a kritikus hangokat,
  • a háttérben megegyezésre törekszik az összes hatalommal, aki pénzt kölcsönöz neki,
  • felesleges látványberuházásokra költ
  • + extra: a szegényeket lenézi és koldussorsra juttatja, a gazdagokat bőséggel jutalmazza"

Ez olyan, mint amikor valaki azt mondja, hogy a Föld lapos. Én azt mondom, hogy hülyeséget beszél, de mégis nekem kell az igazamat bizonyítanom.

m.gyorgy mégis mivel tudná igazolni az állításainak többségét? Na mindegy, belemegyek a játékba:

  • tolja orrba-szájba az arrogáns propagandát
    Ami neked arrogáns, az nekem tetszik, ugyanis rühellem a töketlen, hazug ellenzéki pártokat, nem alternatívái a Fidesznek (akármilyen rossz is a Fidesz),  vállalhatatlan mind.
  • meséket gyárt a hanyatló nyugatról
    Például? Mondj egy-két "mesét", és igazold, hogy miért az!
  • az összes pozíciót pártalapon osztogatja
    Összeszámoltad? Bizonyíthatatlan.
  • államosít
    Valóban államosított olyan területeken, ahol ez indokolt volt. Eközben el is adott dolgokat. Mégis mi lehet mérleg? A GDP 1%-a?
  • korlátlan hatalomra törekszik, elfojtja a kritikus hangokat
    Kit fojt el? Az ellenzék nem fejezheti ki az álláspontját? Bebörtönzik, netalán elteszik láb alól azokat, akik ezt teszik?
  • a háttérben megegyezésre törekszik az összes hatalommal, aki pénzt kölcsönöz neki
    A politika lényege a megegyezés. Ez a dolguk. Nem csak azokkal kell megegyezni, akik kölcsönöznek, hanem mindenkivel.
  • felesleges látványberuházásokra költ
    Javaslom minden kedves törióráról akkor éppen hiányzó fórumtagnak, hogy olvasson sokat a nagy gazdasági világválságról, a New Deal-ről, azután vitatkozhatunk, hogy mi a felesleges látványberuházás, és mi nem az.
  • + extra: a szegényeket lenézi és koldussorsra juttatja, a gazdagokat bőséggel jutalmazza"
    A Fidesz lenézi a szegényeket és koldussorsra juttatja ... ezen besírtam. Az egész Fidesz? Csak egy részük? A többségük? Igazolhatatlan általánosítás. Remélem Te is vagy annyira kritikus, hogy észreveszed ezen állítás képtelenségét.
    A szegénységi ráta 2013 óta folyamatosan csökken, mert:
    - infláción felül emelték a minimálbért
    - közmunkaprogram (aminek már csökken az aránya)
    - munkanélküliség csökkent (szinte teljes foglalkoztatás van)
    - rezsicsökkentés (ami épp a legszegényebbeken segít a legtöbbet)
    - stb.

     

Úha! popacsek Te aztán biztosan nem itt élsz Magyarországon valahol vidéken. Mindenesetre, jó hogy pozitív szemüvegen át tudod látni a történéseket, amit Orbán alkalmatlansága okoz ebben az országban. Remélem hogy amit leírtál és megélsz azt sokan így fogják megélni.

A családtámogatásról még annyit hogy persze jó dolog, de azt is jelenti hogy egy három vagy több gyermekes család egyszerűen nem vesz részt a közös teherviselésben, nem fizet adót, ha van olyan munkahelyük. Kvázi a tehetősebb réteg. Akik eltartják ezt az országot azok mint azok akiket korholsz a gyermektelen vagy háromnál kevesebb gyermekkel rendelkező családok azokból is az átlagos keresetű és nem a vagyonos réteg.

Sic itur ad astra!

"Korrupció: Légből kapott ellenzéki duma. "

  • Csak egy példa: Az, hogy a miniszterelnök veje korrupciós ügybe keveredik és az ELIOS-szal kapcsolatos büntetést a magyar adófizetők fizették az TÉNY. Orbán megtehette volna azt is, hogy végigviszi a vizsgálatot és bemutatja, hogy nem volt csalás. Nem ezt választotta, hanem azt, hogy inkább a magyar adófizetőkkel kifizetette a kb 30 milliárdot. De most is volt egy másik eset csak most kb 500 milliárdot fognak az adófizetők kifizetni. Ezek TÉNYEK és korrupciós esetek voltak, ezeken, kérlek, ne vitatkozzunk. És nem tisztem megvédeni a fidesz előtti hatalmat, biztos loptak ők is. De nem fogom soha azt mondani, hogy ha ők loptak, akkor a fidesz is lophat.

 

"A német gazdasági növekedés 1%-os volt, a magyar pedig 5%"

 

  • Azt hogy ezt ide így írtad érvként az csak vicc volt, ugye? :-) Ja és az megvan, hogy Németországban 80 millió ember él, magyarországon meg 10 millió? És főleg az is, hogy a német GDP kb 25-ször akkora, mint a magyar és az egy főre eső GDP jelentősen nagyobb, mert Németország jelentősen fejlettebb? Most viccelsz????
    Szóval ott az 1% kicsit más, mint nálunk az 5. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a magyar gazdaság jelenleg is egy erősen exportorientált gazdaság, ha megy európának, akkor nekünk is jó. Ez azért eléggé köztudomású, szóval ne vitassuk, mert ha rákeresel a guglival, akkor szerintem könnyen utánanézhetsz.
    A magyar GDP-t az utóbbi 1-2 évben  kezdte el kis részben hajtani a belső fogyasztás, előtte ennek jelentősen kisebb szerepe volt. Nem véletlen, hogy a folyó fizetési mérleg az utóbbi egy évben negatívba váltott: https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/fizetesi-merleg-jelentes/fizet… , https://www.portfolio.hu/gazdasag/20190404/kezd-elfogyni-a-magyar-tobbl…
    Az egyébként megvan, hogy 2016-ban csak 2.2% volt a magyar növekedés? https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt001.html

 

"Szakértelem Egy újabb igazolhatatlan állítás."

  • Ha megfordultál esetleg állami cégek közelében, akkor lehet erről infód. Én láttam már állami céget belülről is. De lehet példának mondana a médiatanácsot is, ahol csak lojális fideszesek ülnek már évek óta és épp most lettek meghosszabbítva. Ez TÉNY. De lehetne a végtelenségig sorolni az iskoláktól kezdve az összes állami intézményig a sort. Persze te hiheted azt, hogy bizonyára őka legképzettebbek, de ha tényleg ezt hiszed, akkor gondolom a hupikék törpikéket is valós dolognak gondolhatod :-) Volt tisztogatás az MSZP kormányok idején is, de a mostani szintet az meg sem közelítette. (és ezzel semmiképpen nem szeretném az MSZP-t védeni, mert inkább a süllyesztőben szeretném őket látni)

 

"A  családtámogatástól rövid távon változást remélni irreális, ez hosszabb távon dől el."

  • Konkrétan milyen hosszú távon? Hallottál esetleg valami célt, hogy x időpontra y eredményt kell elérni? Mert ha nem, akkor a sikerét utólag bele lehet magyarázni, és ebbe tényleg ezermilliárdok mennek, szóval ahhoz képest én még nem hallottam, hgoy mi is a cél. Egyébként egyetértek az elvvel, nincs ezzel probléma, de hogy úgy költünk el ezer milliárdokat, hogy nincs számszerű cél az minimum pazarlás (vagy hazugság). Persze ha ezzel a tervezési módszerrel egyetértesz, akkor hívj engem, amikor lakást újítanál fel :) Garantálom, hogy sokba fog kerülni de semmiféle idő, mennyiségi és minőségi célt nem fogok vállalni :-)

"Korrupció: Légből kapott ellenzéki duma. "

  • talán harmadszor írom le, de hát ismétlés a tudás anyja:
    - A korrupció létét nem tagadom.
    - A méretét meghatározni nem lehet, mert nyilván minden szereplő elemi érdeke ennek eltitkolása. A "korrupciós érzésen" alapuló korrupciós szint megállapítása pedig a tenyérjóslásra emlékeztető ostobaság. Az általam leírt dolgok (miszerint több pénz marad az embereknél arányaiban, mint azt megelőzően, és ez TÉNY nagybetűvel, ahogy Te írtad), azt támaszthatja alá, hogy talán mégsem nőtt a lenyúlás, hanem épp ellenkezőleg
    - Mivel a korrupció alapvető, kikerülhetetlen eleme a rendszernek, nem ez a legfőbb mértéke, hogy egy kormány rosszul dolgozik, vagy sem. Ebből következik, hogy aki ez alapján ítél meg egy pártot (mert az ellenzéki propagandának ez az egyik legfőbb eleme), az irracionálisan gondolkodik.

"A német gazdasági növekedés 1%-os volt, a magyar pedig 5%"

  • Ha szoros korreláció lenne a két ország gazdasági növekedése között, akkor mivel magyarázod a magyar növekedést és a német GDP folyamatos csökkenését? Ezt próbáltam jelezni.

"Szakértelem Egy újabb igazolhatatlan állítás."

  • Amit itt Te teszel, az általánosítás néhány kiragadott példa alapján. Ezt én is meg tudnám tenni, minden bizonnyal mondhatnék néhány ellenpéldát ami alapján levonhatnám azt a hibás következtetést, hogy a kormánynál mindenhol a szakértelem az elsődleges szempont.

"A családtámogatástól rövid távon változást remélni irreális, ez hosszabb távon dől el."

  • Ez szerintem igaz. Senki nem tudja megmondani, hogy sikerül-e vagy sem, de ahogy nem lehet még most sikerről beszélni, épp ugyanúgy nem lehet pazarlásnak beállítani. Lehet, hogy igazad van, és pazarlás, de egy biztos: a semmit sem tevés (amit az előző kormányok "tettek"), valamint a arab, meg afrikai migránsokkal való pótlás egyike sem tetszik nekem (és még sokan másoknak sem)

Amit írsz, hogy a korábbi korrupció nagyságrenddel kisebb volt, szerintem egy légből kapott kijelentés. Ha úgy gondolod, hogy nem, akkor várom a tényeket és számadatokat, amikkel alá tudod támasztani. Nekem van néhány ötletem, hogy hogyan lehetne megragadni a problémát

Aham. Melyik korábbi miniszterelnök szomszédja lett pár év alatt az ország leggazdagabb embere? Melyik korábbi miniszterelnök veje lett az ország 100 leggazdagabb emberének egyike? Persze mindkettő kb. 100% közpénzből.

a "rabló" Fidesz kormányzása alatt csökkent az adósságállomány, míg előtte folyamatosan nőtt

Folyamatósan nő még ma is az adósságállomány. Gyurcsány alatt a 18 ezer milliárdon hüledeztünk, manapság már a 30 ezer közeledik. Na de vegyük komolyabban: 2009-ben, nyakig a válságban volt 75,7 milliárd EUR volt, 2016-ban 84,4 milliárd EUR. Azóta valószínűleg több is, csak közben finomat idefolyt brukszelból valami 10 milliárd EUR, rekordalacsony kamatszinten lehet finanszírozni az államadósságot, stb.

a "rabló" Fidesz visszavett olyasmiket, amiket előtte elkótyavetyéltek (gondolj a MOL-ra, aranytartalék, energiaszektor, stb.)

Azon a MOL bizniszen a ruszkik nyertek nagyot, a magyar adófizetők pedig buktak, de legalább értelme se volt. Az aranytartalék jó ideje csak jelképes volt, most is az. Az energiaszektornál baromira mindegy hogy ki a tulajdonos, az állam simán meg tudja határozni az árakat, ilyen volt pl. az ún. rezsicsökkentés. Az meg elég jól dokumentált, hogy lölö mennyire járt jól a hőerőművel, mi pedig mennyire rosszul. Stb.

" szerintem kiirthatatlan a rendszerből "

Bármilyen rendszerből kiírthatatlan.

A külömbség ott van,  hogy amíg pl. a Microsoft a magyarországi leányvállalata által elkövetett korrupciójáért amerikában  25 millió dolláros büntetést kap az anyacég,  addig itt magyarországon az érintett felsővezetők pedig kormányzati poziíciót.

 

Tudod az ami  kurvára nem mindegy, hogy üldözik -e a rendszerben levő korrupciót, vagy hivatalosan is a rendszer részévé teszik. Normális országban az előbbi van, nálunk meg az utóbbi.
 

Aha, nyilván. Ha te mondod, akkor biztos. (Valószínűleg az is a korrupció elkenésének a része volt, hogy az USA szenátusa is foglalkozott az üggyel és még törvénymódosítási javaslat is lett belőle.)

És az mi volt hogy nálunk meg a két érintett felső vezető kormányzati pozicíót kapott?
A büntetés? :)
 

Mit válaszoltak az amerikaiak (a nagy nem elkenés közepette) a Transparency levelére?

https://transparency.hu/wp-content/uploads/2019/08/Transparency_Int_HUN…

A nagy "transzparencia" jegyében?

Kérlek, hogy tedd meg, elolvasod a linkelt levelet, mielőtt válaszolsz.

trey @ gépház

Nem tudom. Mit válaszoltak rá?
Ez egy 2019 augusztusi levél.

Az ügyet az USA-ban 2016-ban  lezárták  (a nyomozás 2014-ben indult), itt pedig meg 2019-augusztusában sincs semmi ügy.
Most meg van. Lehet, hogy a fenti levél is közre játszott benne?

Én nem tudom, de te biztosan jobban értesült vagy, úgyhogy kérlek oszd meg velünk, miért indult el a nyomozás, nagyjából 3 és fél évvel évvel az ügy nyilvánosságra kerülése után?

Miért lett ez hirtelen fontos? 2018-ban az ügyészség visszadobta az ügyet, mondván nincs semmilyen törvénytelenségre utaló jel. Most meg hirtelen lett? Nahát....

Ez a jelentés konkrétan megnevezi az érintetteket.
Ezek szerint mégsem sikerült elkenni.

Milyen érdekes, hogy 2018-ban Polt Péter visszadobja a feljelentést, mondván fel sem merül a gyanú, hogy valami törvénytelen volt,  aztán mikor az USA tözsdefelügyelete 2019-ben megnevezi, hogy a NAV és a rendőrség is érintett az ügyben, akkor egyszer csak elindul a nyomozás.

Ennyire dilettáns lenne a magyar ügyészség, hogy csak akkor kezd "nyomozni", amikor az ügy megoldását is megkapja az amerikaiaktól?
 

A peren kívüli egyezség (=elismerték a korrupciót) a DOJ-al pusztán azért volt, hogy ne bukjanak még több pénzt az ügy kapcsán.

Az ugye megvan, hogy a magyarországi leány az anyacéget is átcseszte?
Az ügynek kizárólag Magyarországon voltak felelősei, akikre a magyar jogrend és nem az USA jogrend vonatkozik.
Ezért is terjesztettek be egy olyan módosítást (usa), hogy korrupció esetén a külföldi fél is perbe fogható legyen.

A felelősök egyébként tényleg nem lettek megnevezve, de ezeket nálunk kellett volna megnevezni.
Az pedig egy elég érdekes dolog, hogy az MS Magyarország vezérigazgatója és a kormányzati üzletágért felelős igazgató szinte egyszerre hirtelen felmond, és fél éven belül az egyik a  Nemzeti Befektetési Ügynökségnél landol,  a másikból meg miniszteri biztos lesz.
 

Persze, persze, persze. Tavaly nyáron 200+ kommentben beszéltünk erről. Az amerikaiak nem nevezik meg az itteni felelősöket (takargatás, elsikálás). A Microsoftnak nem érdeke, hogy mélyre ássanak, nem ad adatokat. A Transparency is hozzájuk (amerikai hatóságok) fordult adatokért. Szerinted kapott? Szerinted fog kapni?

Szerinted ha az amerikai anyavállalat szándékosan tart vissza infókat a házon belüli stiklijeiről, akkor tudnak itthon nyomozni? Álomvilágban élsz.

trey @ gépház

Ne röhögtess.  Az közismert volt, hogy az FBI is nyomoz az ügyben, de a magyar ügyészség, még annyira sem találja ezt gyanúsnak, hogy egy feljelentés nyomán elindítsa nyomozást.
A nyomozás keretében aztén kérni lehetett volna az amerikai társszerveket... de úgy tűnik a magyar hatóságoknak még annyira sem volt érdeke, hogy fény derüljön az ügy részleteire, mint az MS-nek.
 

Ha azt próbálod sugalmazni, hogy olyan hülye vagyok, hogy azt állítom, hogy egy noname netes portál cikke alapján kellene nyomozást indítania az ügyészségnek, akkor  el vagy tévedve.
Kértél egy linket, ami bizonyítja, hogy az FBI nyomozás ténye ismert volt.
Megkaptad.

Nyomozott az FBI az ügyben? Igen.
Ezt tudták az ügyészségen? Igen.
Indított nyomozást az ügyészség? Nem.

Ne terelj.  Sugallmazhatod még,, hogy a mi korrupciónk a jó korrupció (persze csak akkor, ha narancssárga) a többieké meg rossz, de a korrupció attól még korrupció.
 

Ez az ügy szempontjából miért is lényeges?

Azt hittem, hogy nem csak a levegőbe beszélsz. 

Arra célzol, hogy a független magyar ügyészség csak akkor foglalkozik érdemben egy feljelentéssel, ha az az arra érdemes feljelentőtől származik?

Nem, arra célzok, hogy akkor foglalkozik, ha érkezik feljelentés. Aztán ha a feljelentés nem tartalmaz elegendő konkrétumot, akkor feljelentés-kiegészítést rendelnek el.

trey @ gépház

Azért a poltpéter vezette ügyészség ritkán szokta észrevenni a fideszesek jóemberek/haverok által elkövetett bcs-ket. Lásd, ott van vitya veje, a ledes lámpás bizniszénél csak annyira lógott ki a lóláb, hogy a kormány inkább be se adta a támogatási igényt az EU-nak, adóból lett kifizetve az egész. Szerinted az ügyészség látott bűncselekményt?

Ennél a témánál pedig az elkövetők egyik fele nyilván kormányzati pozícióban ült, a másik fele pedig a ms-tól történő dicső távozása után kormányzati pozícióba került. Szerintem nem tévedek nagyot, ha minimum fidesz-közelinek tartom mindkét oldalt ezután. Aztán tippeljük meg ezután, hogy vajon az ügyészség mit csinált ebben az ügyben? Vajon elkérte a nyomozati anyagot az FBI-tól, aztán hosszú évekre sittre vágta az elkövetőket? Ugyan már...

A sok okoskodásod és jogi szakértésed helyett nekiállhattál volna a nyilvánvaló tényeket - nyilván bizonyítékokkal együtt - a hatóság tudomására hozni egy feljelentés formájában. Amit ha persze úgy kezdesz, hogy poltozol, majd homályos összefonódásokról hadoválsz, feltételezéseket szősz, akkor úgy vágnak ki, mint macskát szarni.

trey @ gépház

Az ügyészség vagy rendőrség feladata a nyomozás és a bizonyítékok összegyűjtése. Láttál te már olyan Columbo vagy Derrick részt, ahol a lakosságot kérik fel arra, hogy legyen szíves végezze el a nyomozást?  :-)

Nálunk az a probléma, hogy valahogy a kényes ügyben indított nyomozások rendre elakadnak vagy el sem indulnak.

A bizonyítékok beszerzése a nyomozóhatóság feladata, én meg nem vagyok az.

De jó, játszunk el a gondolattal, hogy ez esetben (is) megoldanám magamnak az adómban egyszer már megfizetett szolgáltatást, mint pl. a fogorvosnál. Szerinted ha odamegyek a NAV-hoz és a májkrémszafthoz, hogy akkor most én szeretnék belenézni a szerződéseikbe, akkor vajon kiröhögnek, vagy igen?

De tegyük fel, hogy ide is adnák, feldolgoznám, kinyomoznám, apámfasza, vajon mi történne? Pont mint az azeri kenőpénzes bulinál. Amikor mások kitúrták, hogy érkezett pármillió dollár tőlük az országba pont akkor, amikor pártunk és kormányunk hazaengedte a baltás gyilkost. Erre azt bírták válaszolni, hogy nem olvasnak újságot...

A bizonyítékok beszerzése a nyomozóhatóság feladata, én meg nem vagyok az.

Ebben igazad van, de ha én bemegyek a rendőrségre, hogy "Gyurcsány lopott, azonnal nyomozzák ki", akkor meg fogják kérdezni "Ön ezt mire alapozza", mielőtt még beletesznek akár egy órányi munkát is az ügybe, joggal. Ugyanis tele van a világ feljelentő futóbolondokkal.

trey @ gépház

"A lényeg amelyet látnod kellene, mennyien szavaznak egységesen a kormánypolitikára, valószínűleg azért mert jól csinálnak valamit. Mese habbal, hogy 2 millió megtévesztett, ostoba, buta ember szavazata dönt e kérdésben."

Aha, nyilván _csak_ azért. Azt kellene látni, hogy itthon 47%-ot kaptak listán, csak hát olyan választási rendszert csináltak, hogy ilyen "támogatottság" mellett is 2/3-uk lett. Volt ott némi gerrymandering amikor a körzeteket rajzolták, aztán volt bő 200 ezer levélszavazat is, amit ugye vagy elhiszünk (nekik), vagy nem.

Aztán éveken keresztül tolták tízmilliárdokból a migráncspropagandát, paráztatták szegény Marinénit hogy jönnének a migráncsok aztán minden nagyon rossz lenne, de orbánviktor megmenti őket. A "köz" tévén kb. ellenzéki vélemény nem fordult elő, csak a kormánypropaganda dőlt onnan is. Addigra már sikerült nagyjából a komplett magyar sajtót is felvásárolniuk, volt talán tucatnyi olyan sajtótermék, ahonnan nem a kormánypropaganda dőlt. Aztán ott voltak a kamupártok, amik ellen ismét nem akart fellépni se az ügyészség, se a parlament nem akarta becsukni a kiskapukat (szörprájz). Aztán buszokkal hordták az ukránokat szavazni, törvénytelenül, lehet tippelni hogy melyik pártra. És tuti volt még egy csomó más dolog is, ami nem jut most eszünkbe.

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 23:01

trey, csak annyit még ehhez, hogy érdemes tudnod, hogy az értelmesebb emberek ismerik már a fideszt, ilyen propagandával nem hatsz rájuk, akkor sem, ha a címlapon szerepel a téma. A fidesz mantrája manapság a vidéki és kevésbé iskolázottakra van hatással, te is láthatod, hogy budapesten és az iskolázottak között veszített. Márpedig, aki a hup-ot olvassa az többnyire iskolázott ember. Szóval nem érdemes strapálnod magad, mert ez kontraproduktív.

Az egyik fő oka a fidesz budapesti vereségének pont az, hogy már a budai elit kerületek értelmisége is elfordult tőle, mert látja, hogy teljesen rossz irányba mennek a dolgok és ezen nem segít az sem, hogy 1-2 évig jól megy a GDP.

Ha az egykulcsos adóra gondolsz, akkor az szerintem kevés. Mert cserébe ezek a "nyertesek" rossz oktatást, rossz egészségügyi rendszer kapnak. Ha minőséget akarnak, akkor ahhoz zsebbe kell nyúlni és akkor már el is úszott az egykulcsos adó előnye. Illetve a jelenlegi korrupt, lopós rendszer nem a versenynek kedvez, márpedig, aki okos, az szereti a versenyt, mert jól jár vele. De a lopós rendszerben haveri és nem tudás alapon dől el a verseny. Én ezek alapján úgy gondolom, hogy azoknak jó a jelenlegi rendszer, akik jól tudnak lopni és korrumpálni.

 

Mert most nem az ügyes vállalkozók termelődnek ki, hanem a korruptak. Csak sajnos ők nemzetközi szinten nem versenyképesek, mert nyugaton pl nem szeretik a korrupciót. Na jó Oroszországban más lehet a helyzet. Azért egy normális országban egy gázszerelő nem lesz pár év alatt az ország leggazdagabb embere de a miniszterelnök vejének sem lesz pillanatok alatt tízmilliárdos vagyona.

Engem érdekelne mi vesz rá egy szakembert , hogy ennyire nyomja. :)

Igazából értelmes pártkatona IT-shoz még nem volt szerencsém arra mennek el , hogy ki melyik csúszómászóval van jóban és , hogy ebből kifolyólag ők mennyire VIP személyek. :) Aztán jön a közbe szerzés , benyelik a lét, megvalósítás csapnivaló, de hát haver átvesszük. Te meg üzemeltesd a szarjukat amibe semmilyen beleszólásod nem volt (a legszebb amikor fel akarod őket hívni akkor, hogy merészeled, mert üzleti alapon működnek :)) De lehet 20 év után egyszer lehet kellemesen is fogok csalódni...

A tévedés jogát fenn tartom, mert nem ismerem olyan jól, hogy biztosra mondjak bármit, csak a korábbi hasonló topicokban írt válaszainak emléke alapján írom a feltételezésemet.

1-2 évtizednyi kemény munkával, napi 12-16 órákat beletolva elért egy átlagos feletti egzisztencia szintet. Nem vesz igénybe állami orvosi ellátást, talán más állami szolgáltatást sem nagyon. Mivel alkalmazottként érte el a szintjét, úgy vélekedik, hogy bárki utána csinálhatja ezt. Olyan cégnél dolgozhat, ami nem volt még útjában egyik aktuális hatalomnak sem. Valószínűleg inkább fidesz közeli érdekeltségű cég lehet, mivel az m1 híranyagát tévénézés nélkül is ismeri. Szóval elvan a saját mikrokörnyezetében, ahol - mint mások esetén is - magához hasonló társadalmi szintű és érdeklődésű, beállítottságú emberek közt mozog csak. Nem próbál tájékozódni, mert az elért eredményei miatt, ahogy idősödik az ember, már egyre inkább általános igazságként kezeli a saját gondolatait a tájékozódásra fordított időpazarlás nélkül. 

Az ő szemszögéből persze, hogy tökéletes a fidesz, hiszen a saját eredményeit a regnáló rezsimmel párhuzamosan érte el. Mindenki más, akinek nem sikerült ez, az csak panaszkodik és a saját sorsának megrontója. A mikrokörnyezetéből általánosít, ahogy legtöbben mások is. Sok múlik persze az egyéni erőfeszítéseken is, de nem látja azt, hogy másokat elkap a gépszíj. Ami nem illik a világképébe, azt nagyvonalúan ignorálja, az nem létezik, csak önsorsrontó emberek panaszkodása.

Lehet majd, ha rendszerváltás lenne valahogyan, akkor 20 évvel utána ő is könyvet ír arról, hogy a világtól elzárva, miért nem látta a gonosz oldalát a rendszernek. Mint Pablo Escobar özvegye, aki épp országunkban népszerűsítette a friss könyvét, s elmesélte az interjúban, ő semmit sem tudott vagy látott abból, hogy a férje miből élt és arany embernek tűnt, aki mindig csak azt mondta, támadásokkor, hogy bántani akarják az irígy és gonosz emberek :D

Majdnem stimmel. De egész jól figyeltél. Ott maradt ki a figyelmed, ahol arról írtam, hogy a cég, ahol dolgom, az sosem volt fideszes, ha jól emlékszem, inkább ellenkezője. Mondjuk ebből problémánk egymással sosem volt, lehúztam ott 20 évet úgy, hogy egyszer sem került szóba az, hogy kinek mi a preferenciája. Az az igazság, hogy nem is nagyon kerül szóba politika. Az M1 híranyagát épp úgy ismerem, mint az Index-ét, vagy az RTL Klubét, mert igyekszem nem egyoldalúan tájékozódni. Egyébként valóban, utánam lehet csinálni. Az empátia nem a kenyerem.  

Könyvet nem tervezek írni. Én a bohócok alatt (Kunce-Horn-Medggyesy-Bajnai-Gyurcsány) is tudtam érvényesülni. Kimaradt az értékelésedből, hogy 20 év kemény munkával összeraktam itt neked egy olyan oldalt, ahol elmondhatod a véleményed. Köszönetet érte nem várok, a hozzátok hasonlónak ilyen a száján nem nagyon szokott kijönni. Barátokat itt nem keresek, igazából, az való életben az ilyen okostóbiások rettentő módon untatnak. Itt elbeszélgetek veletek, mert a munkakörből adódóan nehezen telne olykor az idő, de a véleményetek kurvára nem érdekel és nem is hat meg.

Kicsit kibővítettem, hogy később kicsit pontosabban tudj idézni ;)

trey @ gépház

Legalább belőle nem csináltak "áLamfőt" a politikai pályafutása egyik "áLomásán" sem; nem mondta "ékes" angolsággal az álriporternek, hogy "prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr"; nem kért "tómácsot"; nem próbált meg a ruandai hutukról és tuszikról "beszélni"...

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/200/2006/20061/2006196_abe9555d682f57f4…

https://www.youtube.com/watch?v=1qRpLY14lkU

https://www.youtube.com/watch?v=aJQqiZxTgTQ

https://24.hu/belfold/2015/06/25/a-tusz-ooo-a-huti-tuszu-ooo-a-tusz-a-t…

Csak volt III/II-es ügynöki múltjáról hazudott. És osztogató politikájával károkat okozott. "liberális közgazdászok utólag ennek az osztogató politikának a számlájára írták a gazdasági mutatók romlását és az euróövezethez csatlakozásunk elhalasztását."

Igazi úriember volt!

(Nem igazán méltó arra, hogy a nevét megtanuljam leírni)

trey @ gépház

Az alábbi (2012-ből származó) listában is van egy-két "kacifántos" név. Azok mennek? :)

Stumpf István – jelenleg alkotmánybíró, volt MSZMP-tag, a Hazafias Népfront volt alelnöke,
Járai Zsigmond – jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, volt MSZMP-tag, volt kormánytag, III/II-es együttműködő,
Matolcsy György – az Orbán-kormány nemzetgazdasági minisztere, volt MSZMP-tag, III/II-es együttműködő,
Martonyi János – jelenleg külügyminiszter, volt MSZMP-tag, kormánytag, III/II-es együttműködő,
Pintér Sándor – jelenleg belügyminiszter, volt MSZMP-titkár,
Boross Péter – jelenleg a Fideszt segíti, volt MSZMP-tag,
Pozsgay Imre – részt vett az új alaptörvény megalkotásában, volt MSZMP KB-tag,
Csintalan Sándor – jelenleg a Fidesz házi csatornájánál, a Hír TV-nél dolgozik, volt MSZMP- és MSZP- tag,
Schmitt Pál – jelenleg köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes
Kerényi Imre – miniszterelnöki megbízott, volt MSZMP alapszervezeti titkár,
Szita Károly – jelenleg fideszes kaposvári polgármester, volt III/III-as együttműködő,
Mikola István – az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere, 2006-ban a miniszterelnök-helyettesi poszt jelöltje, a Hazafias Népfront alelnöke volt,
Fónagy János – jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, volt MSZMP-tag,
Varga Mihály – jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt KISZ-titkár,
Deutsch Tamás – jelenleg EP-képviselő, volt KISZ-titkár,
Orbán Viktor – miniszterelnök, volt KISZ-titkár
Kövér László – fideszes országgyűlési képviselő, a narancsos kormány házelnöke, volt KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársaként is dolgozott.

Az egyszerűbbek minden bizonnyal, de mondjuk egy "Schmitt Pál"-nak lehet, hogy utána kéne néznem. Ez nem nyelvtan, hogy szabályokat lehet rájuk alkalmazni. Mi ebben az érdekes? Mármint a nyilvánvaló szándékodat értem, de azt nem, hogy mit nem értesz azon, hogy egy "Pintér Sándor"-t egyszerűbb fejből leírni, mint egy "Meggyesi"-t cifrázva.

trey @ gépház

Kaposvár polgármestere, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke is, hazudott az ügynökmúltjáról, ráadásul ő önként és dalolva jelentett, de ez nem zavar téged, ahogy a pártját és a kormányát sem zavarja.

https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/lelkes-ugynok-volt-sz…

Vannak a listában "nagyobb" nevek is, de neked az sem probléma.

Kétségtelen, hogy neked az probléma, hogy én értem az itt megjelent szövegeket, te pedig nem akarod érteni.

Nem vagy egyedül, azok sem akarják érteni időnként a kérdéseket, akiket (vagy legalább azokat, amiket képviselnek) láthatóan elismersz:

https://444.hu/2018/03/29/gulyas-es-szajer-keptelen-volt-valaszolni-arr…

Az "igen" vagy "nem" helyett ez volt a válasz: "Egyelőre önkormányzati választás nem lesz Magyarországon, csak parlamenti."

Majd jöttek az önkormányzati választások:

http://kapos.hu/hirek/politika/2019-10-13/ismet_szita_karoly_kaposvar_p…

 

Az eddigiek alapján azt kell megállapítanom, hogy szerinted azok az elvtársak jó elvtársak, akik fideszesek, akármilyen is volt a múltjuk.

Én azt látom, hogy én még mindig az általad felhozott témánál (miért nem írtam le helyesen egy számomra értéktelen és érdektelen ember egyébként kacifántosan bonyolult nevét), te meg hordod rám életed sirámait minden témában. Van még valami a nevek írásával kapcsolatban? Netán a topikkal kapcsolatban?

Innen indultál, csak hogy értsd, hogy miről van szó. Szó arról, amit te offban benyögtél. Itt már az off offjának az offjánál tartasz.

trey @ gépház

Az én életem jól elvan, pusztán csak arra szeretném felhívni a figyelmed, hogy annyi elég lett volna a részedről válaszként, hogy "elrontottam". Helyette magyaráztad, hogy azért nem írtad le jól a nevét, mert nem érdemli meg. Ha ezzel a nevetséges dologgal nem jössz, akkor nincs folytatás. Érted? :)

Értem, csak szerettem volna jelezni, hogy az az ember a szememben egy senki, így még arra se vettem a fáradságot (egyébként, bevallom szoktam, ha valami komoly témában komoly személyekről írok komolyan, nem egy utolsó flame-ben jelentéktelen emberekről), hogy beírjam a nevét a Google-be (annyit remélem fel tudsz tételezni rólam, hogy ez azért menne), hogy helyesen írom-e. Ezt érted?

trey @ gépház

Értem, meg érzem is az izzadságszagot a mondataidban. Egyetlen szó ("elrontottam" vagy "hibáztam") helyett egy kicsit sok lett a rizsa.

 

csak szerettem volna jelezni, hogy az az ember a szememben egy senki

 

Azt már a nevek felsorolása előtt jelezted:

bohócok

Továbbá teljesen tájékozatlan vagy abban, hogy hogyan kell leírni egy volt miniszterelnök nevét - és ebben az esetben teljesen lényegtelen, hogy mit gondolsz róla, az ő nevét nagyon sokszor kellett látnod leírva itt-ott, ami nem volt túl régen, ezért ez egy kicsit meglepő.

Hát persze, hogy nem. Le is írtam, hogy miért. Azért nem, mert egy tróger volt, akinek az idejében a nevét még szándékosan is el szoktam rontani, nem hogy betűre megtanulni (ahogyan itt is láthatod egy másik trógerét, akinek szintén el szoktam ferdíteni). Lépj túl azon, hogy neked pártkönyvből kellett felmondanod a félbolond nevének írását. Nekem szerencsére ilyen kötelezettségem nem volt soha.

trey @ gépház

Lépj túl azon, hogy neked pártkönyvből kellett felmondanod a félbolond nevének írását.

Azt a pártot még nem találták ki, amelyiknek én tagja lennék, '90 óta mindegyik tett már azért bőven, hogy egyiket se vegyem komolyan. Mindegyik hazudik, legfeljebb annyi a különbség, hogy némelyek ezt a kereszténység álcája mögött teszik, ettől azok hangyányit undorítóbbak.

Szuper, a hozzád hasonlóval - kisujját eltartva jelzi, hogy ő a politika felett áll, őrajta nem lehet fogást találni, mert ő ellenzéke mindennek is - tele van a padlás. Korrektebbnek tartom azt, akinek van határozott mondanivalója, még ha az enyémmel ellentétes is, de legalább képvisel valamit. Az ilyen hozzáállás, mint a tiéd, kurva kényelmes, mert azt hiszed, hogy ha minden fölé helyezed magad, akkor te nem tehetsz semmiről.

trey @ gépház

Azt tartod korrektebbnek, aki el tudja fogadni, hogy az ő bagázsa is lop, csal, hazudik? Ráadásul a helyzet úgy fest most, hogy minden eddigi csúcsot megdöntenek. Te ehhez tapsolsz, csak mert olyasmit mondanak, ami neked tetszik? Abból sem értesz, hogy "ne arra figyeljenek, amit a megválasztásomért mondok"?

Hidd el, nem kényelmes az én hozzáállásom, nagyon rossz látni, ami ebben az országban történik, szívesen szavaznék valakire azért, mert látom benne, hogy tényleg az országért, az emberekért akar tenni, de nincs ilyen, (legfeljebb csak az a pici párt, amelyik színesre festi a repedezett járdákat), de komoly és értelmes erőt nem látni, talán ezért is húz el mellettünk mindegyik olyan ország, amelyik 30 éve még irigyelt bennünket. Természetesen azt is érzékelem, hogy az ellenzék számára rendesen komoly ellenszél fúj, de olyan bénák, hogy még azt sem látják, hogy ez ellen csak összekapaszkodva lehetne életben maradni. Tudom, Budapest... tudom, egy-két normálisabb város... meglátjuk, a vak is azt mondta.

Nekem sem tetszik minden, amit ezektől jön. De sok olyan elemet látok, ami miatt a mostani választékból jobbat nem tudok. Az "elegánsan hátralépek és felmentem magam a választásból adódó kellemetlenségek alól, nekem így tiszta a lelkiismeretem" hozzáállásról pedig leírtam a véleményem.

trey @ gépház

Megosztottam veletek már korábban is, csak ráuntam, hogy annak ellenére, hogy leírtam többször is, minden egyes támadástok úgy kezdődött, hogy szerintem minden rendben van. Nincs pl. egy hete, hogy leírtam, engem felejtsetek el a vallásosság meglovagolásával, mert nem hiszek ezekben a humbugokban. Nem érdekel ennek túltolása és a faszom se építene Szíriában templomot. Építsenek maguknak. Neked esetleg van valami, ami tetszik a kormány intézkedéseiből? Csak nyugodtan...

trey @ gépház

Ez az egy, ami nem tetszik? Ez is valami, mert ezt nagyon tolják, csak nagyon visszatetsző, mert a tízparancsolat rövidített verziójában van olyasmi is, hogy "ne lopj".

A kérdésedre meg azt tudom válaszolni, hogy igyekeztem találni olyat, ami tetszik, de folyton csak olyanok ugranak be, amiktől falnak megyek. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan intézkedések is pedig, amik jók, (ha cinikus akarnék lenni, akkor mondhatnám azt is, hogy ilyen még akár véletlenül is előfordulhat, bárki tévedhet), ha mondasz olyanokat, amik szerinted rendben vannak, akkor reflektálok rájuk.

Akkor javaslok neked valamit meglátogatni: Parlamentárium

A Parlamentáriumban, Európa legnagyobb parlamenti látogatóközpontjában felfedezheti az Európai Parlament világát, és megértheti, hogy miért látogatták meg már több, mint kétmillióan.

Brüsszelben van, de ingyenes, bármely nap látogatható, teljesen elérhető minden magyarul is.

Szépen bemutatja, hogy a II. világháború után rájöttek Európa vezetői, hogy a sok kicsi, egymással civakodó nemzetállam helyett Európai Egyesült Államok kellene. Ezt mutatja be szépen a tárlat, szövegekkel, képekkel, videókkal. Tényleg érdemes elmenni és az egészet megnézni.

Ehhez olvass még Kína világuralmi törekvéseiről is (pl. mesterséges intelligenciában vezető hatalom kíván lenni 2030-ra, vezetői katonai hatalom akarnak lenni, 1,4 milliárd kínai van stb.)

Nem az a lényeg, hogy a mi kis szemétdombunkon ki lesz az aktuális kiskirály. Hanem melyik párt akar minél szorosabb EU-integrációt? Ezt kell megnézni, és ez alapján szavazni. Minél több területet át kell adni az EU-nak, hogy ne jöhessen megint egy félőrült, aki a hülyeségeivel szétrombolja a dolgokat. Ha adott párt nem csinál semmi mást, csak erősíti az EU-integrációnkat, azzal már sokat nyerünk. Nekünk az lenne a jó, ha a magyar kormánynak kevesebb lenne a mozgástere, és több hatalma lenne az EU-nak. Így egy vezető világhatalomban találnánk magunkat először a magyar történelemben, és felvehetnénk a versenyt akár Kínával is.

Nem az a lényeg, hogy a mi kis szemétdombunkon ki lesz az aktuális kiskirály. Hanem melyik párt akar minél szorosabb EU-integrációt? Ezt kell megnézni, és ez alapján szavazni. Minél több területet át kell adni az EU-nak, hogy ne jöhessen megint egy félőrült, aki a hülyeségeivel szétrombolja a dolgokat.

Nem valóban. Jöjjön egy "nagy király" (természetesen demokratikus álruhában), aki az EU-ban betöltött államok nagyságának stb. megfelelően kedvezne azoknak, akiknek a legnagyobb az országméretük, lakosságuk száma stb. 

trey @ gépház

Európában a nemzetállamok ideje lejárt. Ezért nem jó szerintem a megközelítésed. Amelyik európai politikus úgy gondolkodik, hogy ő azért van ott, hogy a saját kis szemétdombját erősítse, az nem való oda. Úgy kell megközelíteni, hogy amelyik döntés előre viszi az EU egészét, az jó döntés. Egyébként pedig az Európai Parlament nem országok szerint van felosztva, hanem pártok szerint. A pártokon belül pedig vegyesen vannak az országok. Pont ezen a szemléten kéne túlhaladni, hogy nekünk jár minden, de a közösért már semmit nem akarunk tenni.

Az EU-t a II. világháború vége óta építik, 70+ éve. Nálunk 30 éve van valami demokrácia-féle, de azon belül az utolsó 10 év visszalépés volt, tehát inkább csak 20 éve. szerintem már azzal nagyon jól járnánk, ha csak átvennék a 70+ éve tökéletesített EU-s intézményeket.

Mi nem vagyunk norvégok, úgyhogy számunkra ez nem annyira releváns. Norvégiának teljesen más a földrajzi elhelyezkedése, gazdag ország, bőven van pénzük kőolajból és földgázból. Egyelőre nem létszükséglet nekik EU-tagoknak lenni. Majd ha elfogy a kőolajuk és földgázuk, akkor szerintem változni fog a helyzet.

Ha Magyarországnak is lenne tengere, óriási kőolaj-és földgáz készlete, óriása vagyon felhalmozva, gazdag ország lenne, akkor lehetne vitatkozni az EU-tagságon. Viszont a magyar helyzet az, hogyha nem vagyunk szoros EU-tagok, akkor vagy Oroszország, vagy Kína, vagy mindkettő érdekszférájában találjuk magunkat. Magam részéről én inkább az EU-ba tartoznék, mint Oroszországhoz vagy Kínához. Valahogy nem szimpatikus nekem az emberi jogi helyzet ezekben az országokban, pl. Kínában ha a hatalomnak nem tetszel, simán elvisznek átnevelő táborba, Oroszországban meg bebörtönöznek vagy csak simán kinyírnak.

Értem, hogy belevetíted legsötétebb gyermekkori mumusaidat is a válaszba, csak azt az apró tényt hagyod figyelmen kívül, hogy már az EU része vagyunk. Egyébként az Európai Egyesült Államok vízióidból például kezdhetnék azzal, hogy bevezetik az egységes béreket. Ez alatt azt értem, hogy minimálbér minden EU-s országban legyen 1500 EUR mint Írországban, a többi bér pedig ehhez igazodjon.

Jaaa, hogy majd beinti a lófaszt Németország, Franciaország meg a többi? :D

trey @ gépház

Legyen európai minimálbér, ha a szakértők így látják jónak és megszavazzák.

Még egyszer: az EU-ban nem országok döntenek, hanem pártok, még pedig az Európai Parlament és az Európai Tanács.

Az uniós döntéshozatal módja

Valószínűleg eddig azért nem szavazták meg az európai minimálbért, mert baromság.

Egyre kevesebb olyan ügy van, ami csak 1-2 országot érint, a legtöbb fajsúlyos ügy az egész EU-t érinti, tehát ezért is értelmetlen arról beszélni, hogy adott ország leszavaz valamit, hogy így neki legyen jó.

Ha meghalunk a környezetszennyezés miatt, akkor az minden országban rossz. Ha megtámadják az EU-t és nincsen normális EU-s hadsereg NATO nélkül, az az egész EU-nak rossz. Ha gyengül az euró, az rossz az eurozónának stb.

Erre is jók az EU-s intézmények, hogy készítenek bizonyos ügyekről hatástanulmányt, társadalmi párbeszédet folytatnak, aztán szavaznak róla. Tehát nem úgy mint nálunk, hogy Orbán ma kitalálja, holnap beadják a parlamentnek, holnapután megszavazzák, és még aznap alá is írja az aláíró ember.

Kérlek szólj majd ha felvetett témámról jön az érdemi szavazás! Egy szavazatot máris nyertetek tőlem!

Elmondom mit kellene rendezni először ahhoz, hogy a te álmod megvalósuljon. A nettó befizetők és a kohéziós politika támogatói közt feszülő természetes ellentétet kellene rendezni. Amíg ez nem lesz, addig nedves álom az, amit írtál.

trey @ gépház

De ugye megvan hogy az EU minibálbért nem a német adófizető fogja finanszírozni? Hanem az adott országban lévő cégek. Ha ezt bevezetnék, akkor innen az autógyárak akár haza is költözhetnének, elfelejtve ezt a gyarmatot és az extra profitot. (na meg a kiszervezett informatika irány Pakisztán meg India)

"Ó, tényleg? Baromság, hogy szeretnék egy egységes "állam(fantazmagóriá)ban" pont úgy keresni, mint más?"

 

Igen, ez baromság. Magyarországon is többet lehet keresni pl IT szakemberként Budapesten, mint egy faluban. És pl egy négyzetméter telek is drágább budapesten, mint karakószörcsökön. Így működik a piac. Persze, aki a szocialista eszmékkel jobban egyetért, az inkább vonzódik az ilyen egyenlősdihez. Nyilván meg kell találni az egyensúly, hogy azért egyenlősdi is legyen, meg verseny is. Mert ha nincs különbség, nincs verseny, akkor majd máshol lesz és ők lehagynak minket.

 

trey, most trollkodsz vagy mi van? Nem tudom elhinni, hogy ezt a kérdést komolyan gondoltad. Persze bizonyos politikusok száján egy-egy demagóg pillanatban kicsúszhat valami hasonló kijelentés, de nem már....

"Egyébként az Európai Egyesült Államok vízióidból például kezdhetnék azzal, hogy bevezetik az egységes béreket"

Húha, nem is tudtam, hogy te ilyen szocialista vagy. :-)

Viccen kívül:

Miért kellene egységes béreket bevezetni? Országon belül is mások a bérek, pl vidék, város, főváros viszonylatban. A minimálbér egységesítése országon belül még belefér (a versenyt áldozzuk fel a szociális kérdésekkel szemben), de EU-n belül, kötve hiszem. Mi lenne a következő lépés? Legyen ugyanannyi a termőföld, lakások, szolgáltatások ára? Azt szocializmusnak hívják és már kiderült róla, hogy nem hatékony :-)

 

"Jaaa, hogy majd beinti a lófaszt Németország, Franciaország meg a többi? "

Egyébként ezt és ezt az egyenlő béres dolgot komolyan mondod? Mert akkor rettentően tájékozatlan vagy (Mert ok, hogy nem vagy képben a magyar és világpolitikával de hogy az alapvető gazdasági kérdésekkel sem, azt nem tudtam. tudsz még meglepetést okozni).

"Mit mondanak erre a norvégok?"

A norvégoknak sok pénzük van, megtehetik, hogy kimaradnak egy EU-ból. De gondolom, te is tudod, hogy mennyi pénz fizetnek évente, hogy megkapján az EU bizonyos szolgáltatásait. Mert ők is hozzá akarnak férni a mézesbödönhöz. Az EU egy nagyon jó dolog, egy egyértelmű sikertörtének, még a hibái ellenére is.

 

A svájciak sem EU tagok (csodálkoztam is, hogy őket nem hoztad szóba) de ők is hozzáférnek bizonyos EU szolgáltatásokhoz. Szóval ők sem maradnak ki teljesen (az EU-ból nem lehet kimaradni, vagy aki kimarad, az rosszabbul jár). A svájciak pl elég régóta húzzák már a végleges(?) EU-Svájc megállapodást, de lassan be fog telni a pohár az EU részéről (ez nem EU tagságot jelent, hanem több pénzt, több jogot, több beleszólást az EU részére a Svájciak kárára)

Norvégok úgy maradtak ki hogy átveszik a szabályokat és befizetik amit be kell Norvég alap valaki szerint önkéntes? 

Svájc hát ők is átvettek sok mindent és ők is fizetnek :D 

Ja és a látszat fügétlenségükért fizetnek rendesen. Beleoszlásuk 0 kötelezettségük meg van. Jep ez az igazi függetlenség. 

"Európában a nemzetállamok ideje lejárt"

Így van. Ebben a globalista korban egy nemzetállamnak nincs esélye. Valahova csatlakozni kell, csak az a kérdés, hova. Egy kínával vagy oroszországgal szemben nem opció sok kis állam, mert szimplán kijátsszák őket egymás ellen.

Az EU. Egyesült Államok ideája akár még szép is lehetne, ha:

- nem dőlt volna meg minden birodalom, amit eddig valaha is összetákoltak

- nem kezdték volna "importálni" migránsok millióit azért, hogy összeomlasszák a nemzetállamokat

- ha meg tudnék bízni az egész mögött megbúvó gazdasági hatalomban, amely abból nyerte gazdagságát, hogy lenyomta a fél világot, és mind a mai napig azon dolgozik, hogy megossza a világot. Hiszen a legfőbb istenség a profit, amely érdekében ott kell termelni ahol olcsó a munkaerő, a gazdag népeket rá kell venni, hogy fogyasszanak ész nélkül, a környezetünk meg pusztul megállíthatatlanul. Ráadásul mi vagyunk a hibásak, mert dízelautóval közlekedünk ... miközben tény, hogy a pusztulás okozója az az ipar, ami a szennyezés 75%-áért felelős. A termékekbe be van építve a tervezett elavulás, az előállításuk során nem törekednek arra, hogy kíméljék a környezetet.

- nem hazudnának minderről. Ömlik a médiából a hazugság: a migránsokat emberbaráti szeretetből kell befogadni, a nagy háborúkért a nemzetállamok a felelősek, stb. Ha bárki egy kicsit is belegondol ezekbe, csak a tények elkenését, hazugságot talál.

Ne haragudj, hogy ezt írom, de tényleg jobb, ha nem vitatkozunk.

Az érveid mint a német 1%-kos növekedéssel kapcsolatos totál butaság és most meg ez az összedőlt minden régi birodalom (hát igen, ami ma nincs már, az mind összedőlt (ez tautológia???) aztán meg ez a megbúvó gazdasági hatalom...).

 

Na mind1, tényleg hagyjuk.

 

" Ömlik a médiából a hazugság "

Ezek szerint nézed az M1-et...

 

Követelem vissza trey-t, ő legalább hozott egy színvonalat (még ha téjákozatlan volt is és le is írta, hogy "kurvára nem érdekli más véleménye")... :-)

Mihez képest vagyok új itt? :)

A tényszerűség kedvéért azért megjegyzem, hogy elsőre nem azt írta, hogy "nem érdekel", a "nem" akkor még kifelejtődött, talán sietett, talán túlzottan felhúzta magát azokon a véleményeken, amik nem érdeklik :)

Párszor már folytattam vele ilyen (értelmetlennek tűnő vagy valóban értelmetlen) vitát, ugyanis időnként (de az is lehet, hogy elég gyakran) pont azokat a hibákat követi el, amik miatt másokat szokott megszólni :)

Mindkét oldallal van baj bőven, de valahogy az egyik oldal hülyeségeit sokkal jobban tudja tolerálni, és ezt mindig szórakoztató látni (szerinte persze nem így van, de ebben sincs semmi meglepő).

Igazából ebben az egészben az a gyönyörű, hogy ha nem lett volna "rendszerváltás", akkor szerintetek, hogyan hívnák Magyarország jelenlegi miniszterelnökét?

Megfejtésért, lehet görgetni:

Orbán Viktor

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Bocs, trey de nem hazudott... amíg nem kapta meg a titoktartás alóli felmentést a belügyminisztertől addig nem nyilatkozott róla. Kb. az ügy kipattanása (ugye ez nem hazaárulás volt a fidess részéről... ami nem polgári hanem katonai bíroság elött tárgyalandó...) után megkapta és nyilatkozott róla a sajtónak.

Sic itur ad astra!

Egyszer, még nagyon régen volt olyan, hogy hagytam magam hülyének nézni, mert néhány farmeröltönyös csávó őszintének tűnt, bátrak voltak, szókimondóak, déligyümölcsöt tettek a többi képviselő asztalára. Úgy tűnt, ők nem hagyják, hogy a párttitkárok és haverjaik világából bármi is megmaradjon, most meg azt látni, hogy csak a helyükbe akartak lépni. Sikerült. Te meg ennek tapsolsz. Gratulálok.

Ja! És még egy volt miniszterelnök nevét se tudod rendesen leírni... :) "Ultragáz" ez a kettő így együtt :) Az oktatáson nem mondták, hogy az ellenséget minél jobban meg kell ismerned? :)

Én valahol megértem Trey-t. Ha a felsőbb körökben megtudják, hogy egy kis informatikai oldalon mennyire megy a kormány dicsérése, akkor előbb-utóbb csak lecsöppen 1-2 NER milliárd.

A témaindító cikkhez meg csak annyit, hogy szerintem (is) csak a fidesz engedélyével/kérésére jöhetett ez ki.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Akkor az aktuális iphone már nem luxustermék? :)

"Everything fails, all the time."

... sosem voltam FIDESZ szurkoló, de azt el kell ismerni, hogy a mostani kormány jól végzi a munkáját. A rendszerváltás óta ez az eddigi legjobb leosztás. Tény, hogy még jócskán van mit fejlődnünk, de egy negyedszázadnyi töketlenkedés után nem lesz pikk-pakk kolbászból kerítés. Az rémlik ugye, hogy 10 éve a szakadék széléről billentették vissza az országot?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Márpedig ott voltunk. Nem sokon múlt, hogy hirtelen a 250-ről nem 400-ra ugrott az euro és mondjuk ne tudjuk kifizetni a nyugdíjakat és az állami alkalmazottakat, valamint több százezer ember, család bukja mindenét a devizahitel miatt plusz iszonyat nagy munkanélküliség és káosz legyen. Nagyon kicsin múlt az államcsőd.

 

Bár a tűzoltást Gyurcsány és Bajnai csinálta. És persze Gyurcsány benne volt az okozói között is valamennyire, bár messze a legfőbb ok egy olyan válság volt, ami tőlünk függetlenül alakult ki és mondjuk 100 évente egyszer csap le a világra.

 

Orbán már egy sokkal jobb helyzetet örökölt (mint '98-ban is). Az tény, hogy jól kezelte a válság utáni (ismétlem: UTÁNI) időszakot pénzügyileg és politikailag is. A politikailag "jól kezelés" (az ő szempontjából) azt jelenti, hogy az emberekkel sikerült lenyeletni, hogy szimplán elveszi, ellopja a nyugdíjmegtakarításukat, valamint az akkori devizahitelesekkel is évekig nagyon ügyesen elhitette, hogy majd kisegíti őket és mindig a bíróságokra mutogatott, holott 2/3-addal bármit megtehetett volna, de nem akart. (Az egy másik kérdés, hogy ez helyes volt-e). De hát igen, politikailag és hatalomtechnikailag Orbán egy zseni, ez tény.

És azért a világban sem mindenki kezelte megfelelően (pl az európai jegybank is sokat töketlenkedett), de pl az akkor még nagyon tisztelt Greenspan (az amerikai FED istenként tisztelt kb akkori elnöke) az okozásában is jelentős szerepet vállalt. Szóval azért ez egy komplex dolog és az, hogy a fidesz billentette vissza az országot a szakadék széléről az kb olyan csúsztatás (hazugság?), mint hogy Orbán Viktor volt az első, aki követelte az orosz csapatok kivonulását (A Nagy Imre temetésen... Mert aki képben van a történelemmel, az tudja, hogy ez akkor már le volt zsírozva, megvolt a megállapodás a szovjetekkel. De aki nem ismeri a történelmet meg a tényeket (pl trey, aki bevallottan tájékozatlan), az bizonyosan beeszi az ilyen kamukat)

Bal, bla bla ... helyzetet örökölt bla, bla, bla.

Segítek, a hír arról szól, hogy most még jobb (nem rosszabb) helyzet van, amit az az IMF is kénytelen már elismerni, amelyik körmeszakadtáig bizonygatta eddig, hogy neki van igaza. Tehát, amikortól átvették, onnan nézve. Érted? Nem hiszem.

trey @ gépház

Kedves trey! :-)

 

Lehet, hogy neked újdonság, nekem nem az, hogy az IMF sem tud mindent. Lehet, hogy te sértetten érzed magad az IMF miatt/felé, én nem, szerintem simán elfogadható, hogy ők sem tudnak mindent (ezt 2011 körül is így gondoltam és szerintem is jól csinálta OV, amit csinált velük), olvastam arról eleget, hogy azért az IMF-nek vannak elég komoly hibái.

 

Az én hozzászólásom azonban nem erről szólt, hanem arról, hogy nem a fidesz rántotta vissza a szakadék széléről magyarországot, hanem Gyurcsány és Bajnai. Nem mintha sokra becsülném Gyurcsányt, de a tények makacs dolgok, nem kéne hazudni.

Sértetten az IMF miatt? Én? miért? Mert elzavarták őket, utána meg kénytelenek voltak beismerni, hogy az ő útmutatásuk nélkül (sőt, annak ellenkezőjét csinálva) is lehet boldogulni? És ezt le is kellett írniuk, mert kezdett már számukra kellemetlen lenni a tagadás? Miért lennék én ezért sértett? Mert bohócot csináltak magukból?

trey @ gépház

Erre válaszolnom kell:

"hogy ők sem tudnak mindent (ezt 2011 körül is így gondoltam és szerintem is jól csinálta OV, amit csinált velük), olvastam arról eleget, hogy azért az IMF-nek vannak elég komoly hibái."

Orbán semmit nem csinált. Fideszes népet meghülyitette az IMF mocskolásával.

Előre kifizette az IMF hiltelt. 

MNB ezért kibocsátott  DRÁGÁBB 10 éves 3.5 milliárd dollár államkötvényt, Matolcsy. Drágább lesz a végösszeg.

Másik dolog.

Sokan irják, elüldözte Matolcsy-Orbán az IMF-et, és jaj de jó.

Ebből egy szó sem igaz, megint a fideszes népnek kommunikálta a fidesz.

Valóságban a hiterltörlesztés végén ÚJRA fizeti az ország az IMF felé a tagsági dijat.

Irigylem a Viktorianusok hitet. Majd akkor fogtok melytorkozni, amikor megnezitek, hogy a balvanyaitok gyerekei jo iskolaba jarnak, meg van ellatas a korhazban, ti meg poroslabu parasztok lesztek, ugyanugy, mint mi. Kasler elmeletevel szemben a hit nem gyogyit, foleg az nem, ha Viktorban hiszel. Majd utoler a valosag titeket csak ki kell varni. Azt nem is banom, csak azt,hogy miattatok mi is szopni fogunk. Egyebkent a fidesz gazdasagpolitikaja es teljesitmenye nemely szinten jo. Es tudod miert? Mert meg tudjak  lepni azokat a dolgokat, aminek ok annak idejen keresztbe tettek - racionalizalasok pl - es frocsogo kampannyal nepszavazasokat inditottak minden ellen. A nepszavazas az, amit most nem engednek. Gratulalok a valasztasotokhoz. Az elvakultsagot az elet bunteti, csak sajnos mellekhataskent a tobbieket is. 

bocs, most nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy a Kásler egy tényleg hihetetlen figura és tök érdekes, hogy egy ilyet ki lehet nevezni miniszternek. Nem egy progresszív figura az biztos... :-)

Mondjuk ez hatalomtechnika, nem véletlen, hogy ő kapta ezt (de annak idején a Balog Zoltán se véletlenül jutott oda...)

De egyébként jó szakember? Mert itt a liberális hadsereg azzal jön mindig, hogy nem érdekes, hogy betörő, nem érdekes, ha deviáns, nem érdekes, ha kicsit ütődött, nem érdekes, ha ciánhajú kétlelkű, nem érdekes, hogy férfiből nővé, majd vissza, majd újra nővé operált, de HA JÓ SZAKEMBER, akkor ez mind kit érdekel?

trey @ gépház

Aki a tíz parancsolatra hivatkozik egészségügyi kérdésben? Régen talán, de a jelek szerint nyerésre áll az agyérelmeszesedés.

Aki felnyomja a telekomot? Megjelölnék egy igent, Vágó úr.

A párhuzam továbbra is kerestetik. Aki megtalálja, a hajszín relevanciával kérem adja le a recepción.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

 Aki a tíz parancsolatra hivatkozik egészségügyi kérdésben?

Nem értek a humbugokhoz (vallás), de állítólag van a léleknek gyógyító ereje.

felnyomja

Ühüm. Egyszer felnyomja, másszor nyitott volt ajtó. Harmadszor "szegény, fogalmatlan srác". Éppen mikor mi illik a forgatókönyvbe.

Ha már Vágó úr idekerült... teljesen offban... Ő is kapott valami jó kis bizottsági zsíros állást. Hallottad?

trey @ gépház

Nem értek a humbugokhoz (vallás), de állítólag van a léleknek gyógyító ereje.

Akkor szerinted ez vállalható szakmai vélemény. Őrülök, hogy legalább ezt tisztáztuk.

Ühüm. Egyszer felnyomja, másszor nyitott volt ajtó. Harmadszor "szegény, fogalmatlan srác". Éppen mikor mi illik a forgatókönyvbe.

 Ezek közül melyiket iram még én? Továbbá más véleményéhez mi közöm?

Igen, olvastam.

A kérdésre ellenben Neked még mindig nem sikerült válaszolnod. Én már megtettem.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Szerintem ahhoz, hogy belássuk, hogy ez mekkora baromság, nem kell orvosnak lenni.

Ez is lehet egy vélemény. Laikusok véleményét mindig helyén kezelem minden témában.

By the way, hogy jön ide a "betörő" srác? Ezt még midig nem sikerült elárulnod.

Kétszer küldtelek vissza elolvasni a kommentemet, amiben említettem, harmadszor nem foglak. Kérj telefonos segítséget Vágó "mindent is tudok" Istvántól.

trey @ gépház

Igen, kapálóztál, ezt elismerem, de attól még nem hoztál párhuzamot a kettő közt.

Sejtettem hogy hozod a formádat, de bevallom, arra nem számítottam hogy a lélek gyógyító erejéről kezdesz el papolni.

Ennél már úgysem lesz lejjebb, a többi kérdést inkább el is engedem...

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Végül is, aki egy bővített mondatot 3. nekifutásra sem tud értelmezni, azzal valóban semmi értelme beszélgetni. Beszélgess haveroddal, mert úgy látszik jól megértitek "egymást". Úgyis magára maradt a másik topikban is. Egy ideig erőlködött, most már eljutott oda a kínos szerencsétlenkedésében, hogy "nem neked írok". Jó szórakozást!

trey @ gépház

"Akkor szerinted ez vállalható szakmai vélemény. Őrülök, hogy legalább ezt tisztáztuk."

természetesen szerinte sem vállalható csak hát az elvakultsága miatt inkább beválallja ezt a butaságot, mint hogy picit is megtagadja a fideszt vagy bevallja, hogy egy másik butaságot írt.

 

Örülök, hogy itt vagy Winter, nem sokára trey bizonyosan szóvá teszi, hogy Winter és Summer egymásra talált már megint. (lehet, hogy már leírta persze, csak még nem olvastam annyira lent a topicot :-) )

Nem akarok belepofázni  a már hetes beszélgetésbe, de pár (szerintem szándékos) félremagyarázás miatt emelnék szót.

Nem tisztem a Káslert méltatni és nem is szeretném, mert szvsz egy nagy maffiózó, de pl. ehhez az ominózus kijelentéséhez azért hozzáfűznék pár dolgot.

1.Nem gyógyítani, hanem megelőzni akar ezzel a kijelentéssel, és nyilván nemcsak a 10 parancsolattal, de úgy az egész "tanítással", csak a sok parancs közül egyszerűbb és poénosabb volt csak a 10 parancsolatra hivatkozni.  Tehát pl. ha létezik olyan keresztény aki komolyan veszi  nemcsak a 10 parancsolatot, de a többi törvényt is pl tudja , hogy az általad megemlített agyérelmeszesedést jó eséllyel megtudja előzni, ha ismeri a hét fő bűnt és nem is esik bele a 5. Torkosság néven megemlítettbe. Hisz jelenleg is (orvosi) javaslat a megelőzésre a mértéktartó és megfelelő összetételű táplálék és a mozgás. A mozgás hiány pedig akkoriban, mikor készült az említett dokumentum, még nem számított népbetegségnek.

2. Kásler nem kockáztatott nagyot, hisz a kereszténység , a mohamedán, zsidó, budhista stb. vallások "szövegkönyvei"  tele vannak életvezetési tanácsokkal. Amit persze senki nem tart be. Hisz mint tudjuk, ami jó az életben az vagy erkölcstelen, vagy egészségtelen, vagy hizlal. De pont ezért, ha lenne olyan, aki ezeket a törvényeket tényleg betartja, az valszeg sokáig élne. (De minek). Hisz nagyon sok kockázati faktort ki tudna kerülni.

Ráadásul ezek a könyvek bestseller-ek lettek. Schobert Norbi is milliárdos lett abból, hogy életvezetési tippeket adott. Pedig az egész, több évtizedes munkásságát össze tudnám foglalni egy A4-es lapon:

NE ZABÁLJ!

Ennyi. Már mehet is a nyomdába. Ki is lehetne adni kemény borítóval. De, hát minek? Évezredekkel ezelőtt leírták már ...

trey @ gépház

1.Nem gyógyítani, hanem megelőzni akar ezzel a kijelentéssel, és nyilván nemcsak a 10 parancsolattal, de úgy az egész "tanítással", csak a sok parancs közül egyszerűbb és poénosabb volt csak a 10 parancsolatra hivatkozni.  Tehát pl. ha létezik olyan keresztény aki komolyan veszi  nemcsak a 10 parancsolatot, de a többi törvényt is pl tudja

Pl ilyesmiket: "Ne vesd be meződet kétféle maggal! Ne végy magadra kétféle anyagból szőtt ruhát!" ?

Vagy hogy miért kell valakit máglyán megégetni, és mikor elég csak szűk családi körben megkövezni? Ugyanmár. Ez csak egy ostoba demagóg megnyilvánulás egy ostoba demagóg politikustól.

Egyre több eseteben hiányoznak tanárok, orvosok. Nekem ennyi elég. (Leszarom a propagandát, hogy van elég tanár és orvos – nincs. 10 éve még azt tartottam problémának, hogy a suliban, ahová a gyerek járt, négy év alatt ötször cserélődött egy szaktanár. Most azt, hogy elment egy, és nincs helyette másik.)

Ahova az én gyerekem járt, ott volt elég tanár, ahova én járok van elég orvos. Leszarom az ellenpropagandát. Ha már a tanárok szóba kerültek: amit még leszarok, az a tanárok állandó nyivákolása. Már hírnek sem hír, hogy sztrájkolnak. Nekem úgy tűnik, folyamatos sztrájkban vannak.

trey @ gépház

Hohó, szóval a mostani helyzetről fogalmad sincs, hiszen a gyereked csak járt suliba. Akkor légy szíves, ne nyilatkozz a jelenlegi helyzetről, hogy jó vagy nem jó, hiszen akkor csak a propaganda (vagy ellenpropaganda) alapján tudsz elméleti véleményt mondani.

Leírtam konkrétan: nincs elegendő tanár az iskolákban. A fiam általános iskolájában nincs kémia/biológiatanár, a kiszemelt középiskolában nincs matematikatanár. Ez konkrétum. Ezek a problémák az elmúlt egy évben szaporodtak.

A minisztérium a problémákra megoldást nem keres, inkább azt hazudja, van elég tanár, illetve azzal a szöveggel terel, hogy emelték a fizetést. Ez utóbbi is hazugság, mert valójában csak belengettek egy tervezetet, amit aztán gyorsan „elinfláltak”. (A bértáblát „véletlenül” nem a minimálbérhez kötötték, hanem a 2014-es minimálbérhez.)

Tehát a közoktatásban egyre több a személyi probléma, a megoldásra pedig sem terv, sem javaslat nincs, van helyette propaganda, ballibsizés, sorosozás.

Levonom a következtetést: a miniszter nem rossz, hanem egyáltalán nem szakember.

Megfejtés lehet továbbá, hogy van elég tanár, csak éppen a jobb iskolákba mennének inkább tanítani. A jobb iskolák alatt pedig lehet érteni:

  • jobban élhető kerület / város
  • jobb iskolavezetés
  • jobb kollégák
  • jobb tanulói összetétel
  • nagyobb presztízs
  • nagyobb szakmai szabadás
  • stb. 

Ezek lehetnek esetleg okok?

trey @ gépház

"... vagy basznak elmenni a nekik nem tetszőbe és inkább mással foglalkoznak. "

 

Ja értem, te beleszámoltad a tanárok közé a szoftvertesztelőként, vagy könyvelőként dolgozó tanár végzettségűeket is.

Ja így tényleg nincs tanárhiány. Sőt túl sok is van belőlük.

Vigyázz, nehogy megzavarjanak a tények, mely szerint valójában nem is az iskola, hanem a tankerület a munkáltató (igen, vannak olyan okos megoldások, hogy a t. tanár legyen szíves a szünet 10 perce alatt a kerület túlvégébe átutazni, hogy ott tartson órát).

Az is természetes, hogy egy tanár simán tud jobb iskolába menni tanítani, hiszen Magyarországon – mint azt mindenki tudja – simán átköltöznek az emberek az ország túlsó végébe egy picit jobb munkahelyért (de ugyanannyi fizetésért). Ja, nem.

Általános iskola 2. osztályos feladat: ha egy tanár egy rossz iskolából átmegy egy jobba, ahol hiányzott egy tanár, akkor a munkahelyváltás előtti és utáni állapot az összes tanárhiányt tekintve változott-e?

A "nincs elegendő tanár az iskolákban" kijelentésre elég gyerekes reagálás az, hogy van elegendő tanár, csak - ezért vagy azért - nem mennek tanítani...

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki nem a szakmájában helyezkedik el, a tanárok esetében is több ilyen ok létezik, viszont ettől még a tény tény marad, az iskolákban nincs elegendő tanár. Annak érdekében, hogy legyen elegendő tanár AZ ISKOLÁKBAN, a mindenkori kormány tehet a legtöbbet.

Erdekes lenne latni egy statisztikat a palyaelhagyok indokairol. Vajon a potencialisan keselo diakok miatt hagytak ott tobben a szakmat, vagy a meses fizetesek miatt? Te tudsz ilyen statisztikarol?

a kezdő fizetés főiskolai vagy alapszakos végzettséggel 2019-től bruttó 195 000 forint, egyetemi vagy mesterszakos végzettséggel továbbra is 203 000 forint

"a kezdő fizetés főiskolai vagy alapszakos végzettséggel 2019-től bruttó 195 000 forint, egyetemi vagy mesterszakos végzettséggel továbbra is 203 000 forint"

Kevés olyan szakmát tudok, ahol annyi szabadság lenne, mint a tanári. Valamit valamiért (tudom, most jön, hogy "én egész nyáron dolgozatot javítok meg pótvizsgára készülök bla, bla, bla). Kérlek ne is fáradj.

trey @ gépház

Ugye nem a hivatalos dolgokkal akarsz jönni? Szerinted én nem jártam iskolába? Nem tudom mi a "lyukas óra", "most hazamehettek óra helyett", "továbbképzés", téli, nyári, tavaszi szünet stb. Komolyan elő akarod adni, hogy annyit dolgoznak mint egy informatikus például?

trey @ gépház

A jelenlegi tanévben az őszi szünet 4, a téli 3, a tavaszi 2 munkanap hosszú, a nyári szünet 54 munkanap volt, vagyis egy év alatt 63 nap a „szünet”, amelyből ennyit a tanárok eleve nem kapnak meg, hiszen van bőven dolguk az év vége után, illetve az új tanév előtt is. Év közben szabadságot alapvetően nem tudnak kivenni.

Anyám pl. júniusban még minden napját a suliban töltötte, augusztus utolsó két hetét szintén, és a nyár fennmaradó részében néhányszor be kellett mennie a suliba, ahogy karácsony és újév között is egyszer minimum. Év közben heti 4-5 órát minimum otthon is iskolai dolgokkal foglalkozott. Anyám a jelenlegi rendszer előtt nyugdíjba ment, azóta a kötelező óraszám durván megnőtt, ezt add hozzá, hogy minimum ennyivel megnő az otthoni munka ideje, illetve az elmúlt 10 év „bürokráciacsökkentésének” jegyében megnőtt adminisztrációval is némi plusz terhet kaptak a nyakukba.

63 nap, plusz az olyan napok, amikor csak 1-2 órájuk van. Ezt most hasonlítsd össze mondjuk egy olyan informatikussal, akinek korfüggően van 20-30 nap szabadsága van, heti 40 órában dolgozik, adott esetben készenléte van, ügyel. Az érv, hogy a tanárok otthon dolgozatot javítanak nem érv, informatikus is dolgozik. Az sem érv, hogy továbbképzésekre járnak, az informatikusok is járnak. Tehát messze kevesebb napot dolgoznak, mint mondjuk egy informatikus.

A bürökrácia sem érv, a mi munkánkban is van bőven. Most komolyan: én annyit utcára vonulni dolgozókat az elmúlt 30 évben, mint tanárokat, nem láttam.

trey @ gépház

"Most komolyan: én annyit utcára vonulni dolgozókat az elmúlt 30 évben, mint tanárokat, nem láttam."

Lehet hogy ez azért van, mert mégsem olyan könnyű a munkájuk (különösen a fizetésükhöz képest), mint ahogy azt te naivan elképzeled.
De az is lehet, hogy amúgy marha jó nekik, csak szeretnek tüntetni...

De tuti a kettő közül az egyik...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Millió egy olyan szakma van, amiben a dolgozóknak nem jó. Mégsem vonulnak minden héten az utcára. Nekem igazából ebből (30 éve tüntetnek), hogy senki és semmi "alatt" nem volt jó, vagy máshogy fogalmazva: semmi sem jó nekik

trey @ gépház

"Millió egy olyan szakma van, amiben a dolgozóknak nem jó. Mégsem vonulnak minden héten az utcára."

Jó felé kapisgálsz. 

Vagy próbálj ebbe az irányba: ha olyan fasza dolog tanárnak lenni, miért hagyják el a tanári pályát sokan, míg a fordított helyzet egyáltalán nem jellemző? 
Miért van nem egy olyan (általam konkrétan ismert) ember, aki azt mondja, hogy inkább informatikus lesz, hiába van tanári végzettsége, mint informatikus, aki hirtelen rájön, hogy ő tanítani akar?

Mert a gyakorlat ezt mutatja.

Ha igazad lenne, nem ezt mutatná.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Természetes dolog, hogy emberek rájönnek arra, hogy nem akarnak azok lenni, aminek eredendően tanultak. Én is így voltam az első szakmámmal, amiben főállásban összesen egy hetet sem dolgoztam. Hogy miért? Mert nem akartam reggel 5-kor kelni, nem akartam minden nap magamról a retket csutakolni és nem akartam 55 évesen elpatkolni. Na és?

trey @ gépház

63 nap

Értő olvasás esetleg? Különbségtétel a szabadság és a tanításmentes munkanap között?

plusz az olyan napok, amikor csak 1-2 órájuk van

Jelenleg egy tanárnak minimum 22–26 kötelező órája van, de összesen 32-ben kötött a munkája: a maradék 6-10 órában eseti helyettesítés, korrepetálás, ügyelet stb. A fennmaradó 8 óra az, amit magának oszthat be felkészülés, dolgozatjavítás stb. célokra (ez egyébként nem elég, kérdezz meg egy gyakorló tanárt, lehetőleg olyat, akinek a munkáját pozitívan értékelik szakmailag és a gyerekek is).

Kíváncsi vagyok, hogy jönnek ki neked az 1-2 órás napok, ha 32 órája be van osztva kijelölt munkára?

Az érv, hogy a tanárok otthon dolgozatot javítanak nem érv, informatikus is dolgozik. Az sem érv, hogy továbbképzésekre járnak, az informatikusok is járnak. Tehát messze kevesebb napot dolgoznak, mint mondjuk egy informatikus.

Hány tanárt ismersz, aki meg tudja magát lepni 25 év tanítás után egy kétmilliós órával?

És egyébként visszatérve az eredeti kérdésre: akkor miért hagyják el annyian a pályát, ha olyan kurva jó nekik, mint ahogy azt te próbálod olyan körömszakadtáig állítani, hogy Gulyás Gergelynek is becsületére válna?

Ha évekkel ezelőtt a tanárok kétharmada két-három évre elment volna gyári munkásnak, ma minden tanárnak ~versenyképes fizetése lenne. Lehet, el kellene gondolkodniuk azon, hogy a sztrájkra/tüntetésre buzdító emberek kompetensek-e a tanárok sorsát illetően... Tehát a kérdés az, hogy a piacgazdaság mocskos törvényeit kihasználva lehet hathatósabb eredményt elérni, vagy az alázatos kunyerálással... Egyesek szerint a Fidesz kormánynak úgysincs szüksége valódi tanárokra, szóval még most sem késő... Ha elegen lépnek, a gyári meló mellett bele lehet majd $zakadni a korrepetálásba, különórákba... Ráadásul valószínűleg a 2022-es választás eredményére is kihatással lenne...

:)

Tényleg olyan kurva nehéz felfogni, hogy a szünet, amit te szabadságnak hiszel, mert olyankor te nem jártál be a suliba, a tanárnak nem az? (Azokról a tanárokról nem is beszélve, akiket a mai divat szerint augusztustól júniusig vesznek fel.)

Hidd el, bőven megvan a heti 40 órájuk.

De miért nem kérdezel meg néhány tanárt, ahelyett, hogy a propagandát szajkózod?

Nos, támogatnám, hogy a tanárok annyit keressenek mondjuk mint én vagy más versenyszférában dolgozó, ha pont úgy fogják mérni a munkaidejüket, ahogy a miénket. Mondjuk JobCTRL vagy hasonló munkaidő-követő szoftverrel. Tudod, a tények! Nem bemondás alapján, hogy "jaj, én nagyon sokat dolgozok egész évben, a családtagok is megmondhassák!!!".

És álljon akkor itt, hogy mennyit dolgoztam a múlt hónapban csak a főállásomban: 160 óra + a túlórák (múlt hónapban ezek vasárnap voltak) + 125,5 óra készenlét. Ezen adatok alapján bérszámfejtették a bérem, amit ha megmondanék mennyi, lehet besírnál, mert mondjuk fele annyi mint Budapesten (mégsem hallottál engem emiatt jajveszékelni a TV-ben, meg a parlament előtt bohóckodni). Ehhez jön még hozzá a másodállásom (ami után szintén adózom). Erre lehet irigykedni! A kételkedőknek munkaidő-beosztást és bérjegyzéket tudok bármikor mutatni. Na, ezek tények!

Na, ezt kellene letenni mondjuk az asztalra ahhoz, hogy egálban legyünk és mondjuk annyit keressenek mint én. Ebből a munkából lehet mondjuk 2(,3) M-es órát is venni.

trey @ gépház

annyit azért tegyünk hozzá, hogy a jelenlegi kutatások szerint a komplexebb szellemi foglalkozású munkáknál tipikusan nem szokott bejönni az ilyen méricskélés. Ezzel nem a te munkádat akarom degradálni, van ahol ezt korlátozottan lehet használni, de általában nem. És ez azért van, mert nagyon nehéz (kb lehetetlen) bizonyos dolgokat így mérni (pl egy tanárnál, hogy mennyire jól tanít, márpedig ez a célja a munkájának). A felkent hősödet, Orbán Viktort sem azzal mérik az emberek, hogy óranyilvántartást ad.

 

Valahogy mindig arrafelé kanyarodunk, hogy csak magadat látod a képben, mindig körülötted forog a világ, mindig saját magadnál lukadunk ki. Ez persze nem meglepő, te is leírtad, hogy "kurvára nem érdekel más véleménye". Igazán érdekelne, hogy vajon ki lehet-e billenteni ebből a helyzetből és esetleg van-e olyan, amikor a saját kis környezetedtől különböző komplexebb dolgokra is fogékony vagy. Nem hiszem, de őszintén kíváncsi vagyok. 

Csak, hogy tisztázzuk ezt is, te itt engem nem nagyon tudnál korlátozni, maximum, szeretnél.

Valahogy mindig arrafelé kanyarodunk, hogy csak magadat látod a képben

Valahogy megszólítva éreztem magam a "aki meg tudja magát lepni 25 év tanítás után egy kétmilliós órával?" felütés után. Egyébként ennek nincs köze a fizetésemhez, 25 évnyi bagózás helyett a pénzt félretéve bármelyik bagósnak (vagy bagós tanárnak) sikerülhetne ez a kunszt! ;)

trey @ gépház

A cigaretta árát ki vagy mi tartja stabilan dobozonkénti 1000 Ft-on 25 éven át? :) Ráadásul a szökőéveket is kifelejtetted a számításból!

Amúgy látjuk, hogy mit akarsz mondani, az ötlet kolosszális, még soha nem dohányoztam, nem is tervezem, talán még nem késő elkezdeni a doboz cigi árát naponta félretenni :)

Ehhez még hozzáteszem a napi két-három sör árát (nem szeretem a sört, iszok helyette csapvizet, aminek az árát nagyvonalúan nem számolom), évi két síelés költségét (helyette lehet szánkózni a közeli dombon, ha lesz egyszer hó, bár azt se tettem már "ezer éve", így a szánkó ára is mehet a többihez), háromévente egy új BMW árát (jó, ez csúsztatás, helyette is kell valamilyen közlekedési eszköz, az nyilván csökkenti a félretehető összeget) stb., egyszer rengeteg pénzem lesz :)

A baj az, hogy még akkor is ki kell várnia az embernek a sorát, hogy lehessen egy menő karórája :)

Te álltál bele a szabadidő / munkaidő kérdéskörbe. Mit szeretnél, mi legyen az elvégzett munka fokmérője a tanároknál ha nem a munkával töltött idő (is)? Jelezném, az nálunk is kevés lenne, ha csak a munkával töltött időt néznék, nézik az elvégzett munka minőségét is.

trey @ gépház

Néha még a fideszből is kibugyog, hogy a mai iskolarendszer egy butaság, szóval ne védd őket, lehet, hogy 1-2 év és irányt váltanak megint, akkor köüönyeget kell forgatnod és azt az új módszert kell védened ilyen nagy lelkesedéssel :-)

"[Pokorni Zoltán] a szakképzés átalakítása kapcsán megjegyezte, hogy „Az általános iskoláink kudarcosak”. A kudarcos helyzet miatt ugyanis oda jutottak a szakiskolák, hogy nekik kell megtanítaniuk a gyerekeket szorozni és olvasni. Pokorni szerint az állami iskolák sok módszert átvehetnének az alapítványi és magániskoláktól – a bürokratikus keretrendszernél pedig nyitottabb, gyorsabb akciót követelő iskolarendszerre lenne szüksége a magyar társadalomnak."

 

https://index.hu/belfold/2019/12/11/pokorni_zoltan_pesti_hirlap_budapes…

Legtöbbet a mindenkori kormány tehet. A közvetlen iskolai behatásokon túl akár még azzal is, hogy olyan élhető országért dolgozik, ahol a szülők ráérnek foglalkozni a gyerekeikkel, ahol a szülőket és azok gyerekeit nem kábítják oltári hülyeségekkel óriásplakátokon, ahol nem uszítanak mások ellen, ahol a gyerekeket arra nevelik, hogy a tetteik alapján ítéljenek meg másokat.

Emlékszem "mennyit tett" (beszarok a röhögéstől) az szocialista bohóckompánia a családokért. Érintett voltam. Éppen ma szavazták meg a nagyszülői GYED-et. Sajnos az Index nem írt még róla. :( Biztos még nem hallották.

trey @ gépház

A te imádott kormányod annyit tesz a gyermekekért, hogy pl. a fiam iskolájában januártól két alsó tagozatos tanító hiányzik, mert betöltötték a nyugdíjkorhatárt, új tanítót pedig nem lehet felvenni. Ki tud helyettesíteni egy alsó tagozatos osztályfőnököt? Hát, bizony képesítés hiányában senki, nem szokás felesleges tanítói végzettségűeket állásban tartani, mert az ő létszámuk elég fix: osztályonként kettő kell egy általános iskolába, és ma már ritka a tanári mellett tanítói végzettséggel is rendelkező. Ugyanebben a suliban két tantárgyi szaktanár felmondás okán (talán nem véletlen, hogy elege lett) totál hiányzik, ezekből a tanulókat szabályosan még csak leosztályozni sem lehet, mi legyen? Ismételjenek évet, mert létszámstop van?

Ez lenne a család- és gyermekbarát kormány? Magyarázd már meg, hogy mi a jó abban, hogy ilyen helyzetbe kényszerítik a gyerekeket!

Jo hat o annyit lat, hogy Gyorben jol megy aranylag, mert ott van par ceg. + Informatikus. A kettotol eleg burokba kerul az ember es elhiheti, hogy a kormany muve az, hogy mennyire jol megy. Viszont elkoltozni mindenkinek el lehet orszagon belul es orszagon kivulre is. Utobbit javaslom csaladdal. Sajnos az oktatas es az orvosi ellatas nagyon leepult Magyaron.

"Ahova az én gyerekem járt, ott volt elég tanár, ahova én járok van elég orvos."

 

Igen, tudom, hogy képtelen vagy megérteni, hogy más is van rajtad kívül. Ezért nem vagy képes kimondani, hogy a másiknak igaza lehet. Mert akkor sérülne ez a hibátlan kép, amit önmagadról gondolsz. Ezért veled nem lehet vitatkozni, mert képtelen vagy átgondolni, átérezni a másik helyzetét vagy érveit. A veled való vita hasztalan. Ezért írtam, hogy ha válaszolok egy hozzászólásodra, akkor az nem neked szól. Mert tudom, hogy reménytelen.

"Mert itt a liberális hadsereg azzal jön mindig, hogy nem érdekes, hogy betörő"

 

Igen, igen, már megbeszéltük százszor, hogy fogalmad sincs, mit jelent a liberalizmus, de azért mindig beszélsz róla... Te mit mondanál arra, aki nem érti, hogy mi az a DHCP, pedig már százszor elmagyarázták neki de még mindig butaságot beszél róla? Nem kell válaszolni :-)

 

"A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul". Vagyis arról szól, hogy

1. nem a papok mondják meg, mi a frankó (ellentétben a középkori helyzettel)

2. mindenki egyenlő a törvény előtt (ellentétben a középkori helyzettel, amikor pl a nemesek, királyok egyenlőbbek voltak a többieknél).

Aki ezt a fenti kettő szabályt kedveli, az szimpatizál a liberalizmus valamilyen formájával. Még akkor is, ha fáj neked :-)

 

Bár mivel írtad, hogy a papok hókuszpókusza nem téveszt meg, ezért valamennyire te is szimpatizálsz a liberalizmussal. Azt nem tudom, hogy a törvény előtti egyenlőséggel egyetértesz-e. Ha azzal is, akkor te nagyon nagy részt liberalizmus híve vagy

Ez itt a hup polgári kör sajtószemle rovata?

Lehet egyszerűbb lenne egy szavazás, nem kellene ennyit írni: Jó-e nekünk a fidesz ? I / N ... tudom volt 2018-ban, de az az országot mérte, ez pedig a hup közönségét mérné :)

Úgy értelmezed, ahogy tőled telik, és válaszolsz.

A többit arra bízod, aki feldolgozza a választ :)

Lehet hogy ő másra kiváncsi, mint ahogy elsőre tűnik a kérdésből...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Látom van itt szemét IMF, meg fasza unortodoxia, de azért ne feledjétek a következőket:

- a valsagosdiban még közel sem 0% volt a világban az USD,eur alapkamat, és nem a pénzpumpa vezérelte a nagyokat. Lehet itt unortodoxia, de ha kosalali 2*megszólalt anno, azon kb százmilliárdos haszon volt forint shorton MNB szinten.

- a világpiaci  gázár épp fenn volt, mert az olajból (~100$ anno) van szarmaztatva  az ára. Persze jött a rezsidemon, és visszavagta. Csak közben leesett az olajár, de a rezsidemon meg mindig ugyanannyiért adja a népnek.

- az eus támogatások utána indultak be igazán. "Csak" sikeresen kellett pályáznunk állami szinten. Mielőtt itt 5%os fejlodesekrol beszélünk, vegyél magad elé egy olyan grafikont, amiből az eus pénzpumpa kényszerű GDP emelése ki van hagyva...

- inflációs célokat büszkén tartjuk úgy, hogy változtatunk a KSH inflációt vizsgáló kosarán. közben azért látjuk, hogy nem 2-3%ot emelkedik évente

- ha tetszik, ha nem, bermunkabol élünk. Ha visszaveszi az Audi két hétre, akkor azt simán latni a GDPn.... Tudod idehozza a termékeit, osszerakjuk olcsón, és visszaveszik drágán, mert közben adót optimalizalnak. 

"a világpiaci  gázár épp fenn volt, mert az olajból (~100$ anno) van szarmaztatva  az ára. Persze jött a rezsidemon, és visszavagta. Csak közben leesett az olajár, de a rezsidemon meg mindig ugyanannyiért adja a népnek."

Arra gondolsz, amikor konkrét példával láthatóvá vált, hogy a rezsicsökkentés mekkora KAMU? Amikor az EON olcsóbban akarta adni a gázt, mint a rezsicsökkentett ár de Rezsi Szilárd rájuk szólj, hogy inkább adják drágábban a magyar polgároknak? :-)
https://444.hu/2018/02/14/nemeth-szilardnak-sikerult-kijarnia-hogy-az-e…

(és akkor még a MET-ről nem is beszéltünk, ahol valahogy mindenféle offshore cégekbe kifolyik az a pénz, amennyivel drágábban vesszük a gázt a piaci árnál?)

Igen, óriási pénzesőt kaptunk az EU-tól, aranyévei voltak Magyarországnak, az EU-nak köszönhetően. Az EU-s támogatások nélkül 0% lenne a növekedés. Ehhez képest nem tudtunk eléggé növekedni, még emellett önerőből is kellett volna nőnünk. Plusz jó lett volna, ha a támogatásokat nem térkövezésre költik meg nem lopják el: Naponta 2 milliárd forint jött Magyarországra az elmúlt 12 évben. Hol van?

Haveri kapitalizmus megszüntetése, korrupció visszaszorítása, kisebb állam, adócsökkentés, jogbiztonság, adminisztráció csökkentés, digitalizáció, oktatás és egészségügy fejlesztése - ezek kellenének az önerőből történő fejlődéshez. Ezeken a területeken sajnos kevés előrelépés (néhol visszalépés) történt az "elmúltnyolcévben".

Szerkesztve: 2019. 12. 11., sze – 22:25

.

Szerkesztve: 2019. 12. 11., sze – 23:13

Fidesz közeli burzsoáziat kellett kiépíteni, mert csak így tartható a hatalom. Nézz körül: média, idegenforgalom, távközlés,e informatika,  szemétszállítás, irodaházak, minden nagyobb nem külföldi tulajdonú cég...

Van pénz (eu, mnb,bankok), paripa (Lőrincz) , fegyver (bíróság, NAV),  bármennyi, csak szegény puritán főnökünk küzd évek óta 800ks megtakarítással, de hát nagy a család, drága a svájci iskola, és hát mégiscsak kell vizet venni focimeccsen a VIP skyboxban, még ha a maganrepcsis utat kifizeti valami ismerős. De hát nincs itt semmi látnivaló, 30 éve így megy...

Az megvan, hogy ezek átlagos panellakások, semmi luxus?

Nem a magas ingatlanárak a baj, hanem az alacsony keresetek. Svájcban is rohadt drága minden, mégis jól élnek ott az emberek, mert mellé sokat is keresnek. Nálunk viszont magas ingatlanárak mellé szar keresetek társulnak, ez a rohadt nagy gond.

Meséld el feljebb e sirámodat a Summer-nek, aki szerint rendben van, hogy Írországban a minimálbér 1500 EUR, itt meg 314. Tessék elmenni az EU-ba (állítólag meg van a jogotok hozzá), kopogjatok be, aztán meséljétek el, hogy tetszik nektek az Európai Egyesült Államok elképzelés, de azért ez mégis hogy? Oda kéne kijárni tüntikézni. Biztos nagy eredménye lenne.

trey @ gépház

Az megvan, hogy pont az általad szidott EU miatt nőttek meg Magyarországon is a bérek? Az összenyitott munkaerőpiac viszi felfelé a magyar béreket is.

A termelékenység miatt keresnek máshol többet. Ha írországban nagyobb a termelékenység, akkor ott többet fognak keresni. Javítani kell az oktatást, tőkebevonást, csökkenti kell az adókat, adminisztrációs terheket, digitalizálni kell stb. és akkor itthon is nő a termelékenység, és akkor nőnek a bérek is.

Ha írországban nagyobb a termelékenység, akkor ott többet fognak keresni.

Lefordítom: Írország nagyobb adóparadicsom.

El kéne döntened, hogy most akkor mennek felfelé a bérek vagy nem, jól összenyitották vagy sem. Te sírtál a mai fiatalok nevében. Én nem sírtam a saját pénzem miatt, mivelhogy - meglepetés - nem minimálbéren tengődök. Természetesen én is elfogadom, ha többet adnak.

trey @ gépház

Na ugye, látom te is Európai Egyesült Államok párti vagy :) Hiszen akkor lehetne egységes adópolitika, és akkor nem lennének az EU-n belül adóparadicsomok.

Mennek felfelé a bérek, csak nem eléggé. A termelékenység határozza meg a béreket. Azzal nem tud mit kezdeni az EU, ha oktatás helyett stadionra, aranylábú focistákra meg kisvasútra költünk. meg azzal sem, ha a bérek nagy része adó, járulék, aztán amikor fogyasztasz az adózott pénzből, még fizetheted az EU rekorder áfát is.

Amennyi pénzeső hullott ránk + világgazdasági pénzbőség + stabil kétharmados kormány + béke a régióban, ehhez képest sokkal nagyobbat kellett volna fejlődnie az országnak.

Na ugye, látom te is Európai Egyesült Államok párti vagy :)

Elmondom neked milyen párti vagyok és rájössz, hogy az nem meglepetés: én nem Fidesz, nem EU, nem Orbán, nem egyéb, hanem trey-párti vagyok. Vagyis támogatok miden olyan dolgot, ami személy szerint nekem jó. Aztán, ha ez éppen magától az öreg ördögtől jön, azt is.

A többi baloldali prop. anyagot kérlek ne pufogtasd felém, nem érdekel.

trey @ gépház

"A termelékenység határozza meg a béreket."

Ez nem teljesen igaz. A termelékenység, pontosabban az adott dolgozók által termelt érték a bérek felső határát határozza meg, ugyanis normális cég nem fog csak azért alkalmazni dolgozókat, hogy ez neki csak veszteséget termeljen. (Mármint elvileg, nagy mennyiségben, satöbbi, mindannyian tudunk ellenpéldákat.)

Ugyanakkor a valós bérek ezen fenti "maximális" bér és a minimálbér között lesznek valahol, mert annál kevesebbet nem fizethet a munkáltató (szintén elvileg). És hogy a kettő között hol fog keresni a melós, az nagyon sok mindenen múlik, de leginkább a kereslet és kínálat viszonya határozza meg. Ha sok a munka és kevés a melós, akkor a bérek a minimálbér felől a "maximális" bér felé fognak elmozdulni. Ha sok a melós és kevés a munka, akkor pedig fordított irányba, a minimálbér felé.

És akkor mi a megoldás, a Szomszédok sosem volt mesevilágát kell megtenni mércének? Nem értem sem a cikket, sem azt hogy olyan emberek mint te, akik szakmájuk alapján racionális, analitikus, kritikai gondolkodásra képesek kell legyenek, egyáltalán minek spanolják magukat rajta. Nem igaz, sosem volt tipikus. 

Nekem van egy sanda gyanúm, hogy ez a növekedés valami olyan háttéralkukból, kényszerítésekből, eltitkolt hitelekből és válogatott gaztettekből áll össze, ami nagyon erősen vissza fog ütni. Mint a görögöknél anno.

"Mint a görököknél" már volt 2009-2010-ben. A trükkök százai meg ezt megelőzően. Volt olyan is, hogy Almunia biztos nem hozta nyilvánosságra a magyar adatokat, nehogy befolyásolják a szavazások eredményét: mégis milyen antidemokratikus lett volna, ha a szavazók a tények ismeretében adják le voksukat - ezt a háttéralkukra mondtam. 

Ha jól értelmezem a mondanivalódat az IMF-nek sem hiszel, mert kognitív disszonanciát okoz a jelentése.

Egyébként ebben a topikban hitvita zajlik, senki nem fog meggyőzni senkit.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h – 17:44

A kórház kérdés nagyon nem egyértelmű dolog.

 

- a nyugati kórházak nem 30.000 embert szolgálnak ki, hanem  1 milliót. Hodály kórházak vannak nem romkórházak.

- ugyanakkor az új "csúcskórház" ablakán kinézel és látod a Tétényi úti kórházat (semmi értelme, a Tétényi Magyarország egyik legjobban felszerelt kórháza)

- és megszüntetjük a Szent János kórházat. Mert ugye tök egyszerű eljutni a Pilisből Kelenföldre mentővel.

 

Szerintem kellenek csúcskórházak, de a kelenföldi nagyon sok kérdést felvetett. Mi lesz Észak-Budapesttel Szent János Kórház nélkül?

A Szent János Kórház egyébként baromi rossz helyen van (hegyvidék, tolókocsis betegek elgurulnak,..., gázos közlekedés), csak Kelenföld ezen jottányit sem fog segíteni. Max annyit, hogy meghalnak a mentőben a dugó miatt, így olcsóbb lesz az egészségügy finanszírozása.

A János nem csak rossz helyen van, hanem a pavilonos rendszerű megoldás alkalmatlanná teszi centrumkórháznak (valójában az összes pavilonos rendszerű kórházat „le kéne cserélni”, csak ugye akkor mi lenne a stadionokkal…). SBO-ja most sincs, szóval a Pilisből most sem oda visz a mentő életveszélyes esetben.

Szerintem baromi jo helyen van. Kar, hogy en nem vagyok olyan pozicioban hogy "megtetszhessen".

Tenyleg mi van a sargahazzal a huvosvolgyi uton?

Kezdtek mar vele valamit, vagy meg mindig "pihentetni" kell?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És milyen fasza lakóparkot lehetne a helyén létesíteni...

emlékezz erre a kommentre, amikor ez így történik:-)

Kérdezzük meg az első lakásra vágyó fiatalokat hogy milyen érzés havi 120 kilóért a bérelt garzonban nyomorogni :)

Én annak idején harmadmagammal (asszony, gyerek) anyósoméknál "nyomorogtam" egy 10 négyzetméteres kis szobában több mint 10 évig. Közben összeraktam a beugróra valót egy saját lakáshoz. So, what?

Értem én, hogy a mostani generáció szerint régen minden jobb volt. Emlékszem, mi meg az előttünk levő generációra irigykedtünk. Semmi sem változik.

trey @ gépház

Ez elég erősen helyzetfüggő, nehéz általánosat mondani. Biztos sokaknak derogálna ez, én simán beköltöznék szüleimhez vagy anyósomékhoz, akár gyerekkel is (félig üresen álló ház mindkettő), de nejem munkája helyhez kötött, és a szakmájában nem úgy mennek a dolgok hogy gondolok egyet és másik városban folytatom. Plusz az IT-related melók Magyarországon 95%-ban budapestiek (szórványos kivétellel Győrben, Fehérváron, Miskolcon). Tehát mindkettőnk munkalehetőségeit erősen korlátozná ez a beköltözés, így marad a méregdrága Budapest környéki albérlet. És a beugró összerakása, igen, azt viszont simán kijelenthetjük, hogy nagyságrendileg felszaladtak az árak. Aminek mindenki örül, akinek akár csak egy telke van, aki meg nulláról szedi össze, szop.

Én úgy gondolom hogy az állam a családtámogatási intézkedéseivel felemás eredményt hozott létre, elsősorban az eleve tehetősöknek kedvezve, annak aki nulláról próbálja meg az első lakását összehozni, ma sokkal nehezebb dolga van, mint az ingatlanboom (és a családtámogatási intézkedések) előtt. Ez alól némi kivételt jelent a babaváró hitel, ami segíthet ugyan, de ettől még mindig irreálisak az ingatlan árak (másfeles panel átlagban 23-26M .. wat?)

(A mondanivalóm lényege hogy hiába a fantasztikus gazdasági adatok és a csapból is folyó családtámogatások tömkelege, lényegében a fiataloknak ugyanolyan nehéz elkezdeni a saját életüket, mint régebben, ha nem nehezebb, de ha gondolod, kiegyezünk abban hogy ugyanolyan nehéz. Lényegében az eleve ingatlantulajdonos réteg fölözi le a hasznot (az építőipar, bérbeadók és ingatlanbizniszben érdekeltek mellett), az elsőre vágyók meg messzebb vannak tőle, mint 10-20 éve. Eközben Budapesten az albérletbe szorulók meg folyamatosan satuban vannak, én ott untam meg amikor 5 év alatt a duplájára nőtt a bérleti díjunk. De úgy is fogalmazhatok hogy a fiatalok a bérbeadók zsebébe teszik a pénzüket, ahelyett hogy a sajátra gyűjtenének).

 

https://hvg.hu/kkv/20191019_GKI_Lakhatasi_valsag_fenyeget_Budapesten

Jó, értem én a nyöszörgést, hogy derogáló lenne, meg minden. De nekem ne papoljon senki, hogy most milyen szar a helyzete. Olyanok óbégatnak állandóan nekem, akik eleve sokkal jobb helyzetből indultak és sosem járták meg azt a kálváriát, amit én.

trey @ gépház

Én nem óbégatok, csak azzal van problémám, hogy a családtámogatásnak hazudott folyamatok az eleve ingatlannal rendelkezőket segítette még tovább vagyonosodni, míg az első gyereket és első lakást tervezgetők számára megnehezítette a továbblépést. Az állam tulajdonképpen semmilyen lépést nem tett az árak (mind bérleti, mind ingatlanforgalmi árak) elszabadulása ellen, pedig lenne mit. Ez Budapesten abban csúcsosodik ki, hogy hovatovább lakhatási válságról beszélhetünk. Tudom, költözzek vidékre.

Mondjuk most, hogy már gáz van, jött néhány intézkedésféle (pl. az áfakedvezmény visszavonása, csodaállamkötvény hogy kivonja a piacról a befektetőket), de attól félek hogy sokat nem fog javulni a helyzet.

Annyival keresel többet ugyanabban a munkakörben Budapesten, mint amennyivel többe kerül ott egy ingatlan. Nem kell mindig a hiszti. Gondolom a több pénzért költöztél oda nem? Odaköltöztél, mint ahogy sok társad is, aki nem oda született, a nagyobb lóvé, a siker és csillogás reményében. Most meg az a gondod, hogy tele a város. Nincs elég ingatlan, ezért ami van, az drága. Hát, ki tehet erről? Lehet, hogy az tömegével odaköltözők?

trey @ gépház

Nem jó az érvelés, mert ezek a dolgok mindig is jellemezték a fővárost, akár sok évtizede is, míg az árrobbanás kezdete precízen belőhető 2013-14re.

Arról nem is beszélve, hogy ez ugyan Budapesten a legjellemzőbb, de minden egyes nagyobb városra vagy frekventáltabb településre is pontosan illik, maximum a boom egy kicsit visszafogottabb.

Mivel a helyzet nem fekete fehér, a te mondanivalódban is sok igazság van (rengeteg fiatal hisztizik úgy hogy közben a saját viselkedésükben és döntéseikben is van kivetni való), de nem lehet letagadni azt sem, hogy a családtámogatás legalábbis felerészben visszafelé sült el.

Az én problémám továbbra is az, hogy a marketing folyamatosan arról szól, hogy mennyire támogatjuk a családot és a babavárást, csak közben az igazság az, hogy berobbantottuk a piacot, és nem tettünk semmit az árak elszabadulása ellen.

Minden bizonnyal. Én nem éltem a családtámogatással. Sem most, sem korábban. Arra azért emlékszem, hogy a korábbi intézkedésekkel - szoc. pol. - mennyien éltek vissza. Átjátszották a rászoruló családok olyanoknak, akik tehetősebbek voltak. Azok meg abból építkeztek. Úgy látszik, tényleg semmi sem változik.

Az én problémám továbbra is az, hogy a marketing folyamatosan arról szól, hogy mennyire támogatjuk a családot és a babavárást, csak közben az igazság az, hogy berobbantottuk a piacot, és nem tettünk semmit az árak elszabadulása ellen.

Ez valóban a te problémád, mert én ismerek olyat, aki kurvára örült, hogy igénybe tudja venni, pedig rohadtul nem vetette fel előtte a pénz. Mondjuk nem is Budapesten akart építkezni, megfelelt neki Győr is. 

trey @ gépház

Sokan jártak jól, persze, ilyenek ezek a piaci mechanizmusok, meg mikor kinek mire van lehetősége éppen kérdések :) Én most pl. hiába fizetek egyszerre 6 számlára lakáskasszát hosszú évek óta, olyan messze van a saját lakásom, mint Makó Jeruzsálemtől, mert eközben nyögnöm kell a méregdrága albérletemet is, szülőkhöz költözésre nincs lehetőségem, mert akkor a munkalehetőségeink megtizedelődnek. Mint mondtam, mindenkinek más egy kicsit a története.

Van, de aminek van értelme (város, infrával, közlekedéssel, munkalehetőséggel) az mind pont ugyanígy járt. Budapest egy kicsit erősebb persze, de a tendencia pont ugyanez volt. Főleg Győrben.

(az elmúlt 12 hónap változása országosan, megyei bontásban: https://hirklikk.hu/images/docorig/359926.png csak azért linkelem be, hogy lássuk, a jelenség egyáltalán nem csak Budapestre vonatkozik).

2011-ben az egyetemi tanulmányok második fele környékén gondoltam egyet, és egy rokoni kapcsolat révén gyakornoki állást vállaltam Budapesten, mert be akartam magam rendesen dolgozni a szakmába, meguntam hogy folyton csak pofázunk a számítógépekről meg az iparról. Mivel az állás a kelenföldi pályaudvar mellett volt, így pár hónapig minden nap oda-vissza vonatoztam a két város között, majd mivel a cég meg én megkedveltük egymást, az illető pedig átmenetileg Angliába költözött, kölcsönkaptam a lakását. Így éltem egy évig a Blaha mellett, majd a következő ~8 évben váltogatták egymást a különböző albérletek. Vannak egyébként meglepően jól élhető környékek ám Bp-n :)  A probléma az hogy a főbérlőm választás elé állított, mert az annak idején 65 ezerért bérelt lakást szép lassan felverte 100 és 200 közé, és a piacot tekintve újabb emelések sora várt ránk, viszont utáltuk a belvárost (nem részletezném, undorító). Az albérletpiacon körbenézve az a tanulság, hogy 100 alatt szobát kapunk idegen arcokkl közös fürdővel, 100 körül önálló, de minigarzon lyukat, 150 körül pedig kultúrált lakást, így ennyiért inkább egy házat vettünk ki (Budapesten kívül), legalább a kényelem legyen meg.

Persze most jöhetne az hogy mi a francot rinyálok, ha házat bérlek, és szépen elvagyunk, de erre azt mondom, hogy ha Budapesti lakásba mennék vissza, akkor ennél olcsóbban csak kultúrán aluli lyukak vannak, így hovatovább kényszerhelyzetben vagyunk (bocs, de nem vagyok hajlandó idegen emberekkel egy fedél alatt élni, oké hogy gyűjtök a sajátra, de nem akarok évtizedekig nyomorogni mielőtt meglenne a saját).

" Ez valóban a te problémád "

azért ez nem csak az ő problémája, elég sok fiatalt érint, hogy a családtámogatás miatt drágábbak lettek a lakások.

még egy másik hozzászólásra reagálva:

nekem 2 CSOK-os ismerősöm van, mindkettőnek volt már lakása, most csak a CSOK miatt vettek újabbat. Az egyikkel pont tegnapelőtt találkoztam és beszéltem erről, azt mondta, hogy egyértelműen csak 5 évig akar ott lakni és csak a CSOKkal kapott ingyen pénz miatt vette a lakást (ami egyébként nem nagyobb, mint amiben laktak eddig). Bizonyára nem reprezentatív ez a minta, de az szerintem elég egyértelmű, hogy a CSOK általánosan nem a fiatalokat támogatja. Egy nagyon szűk kört támogat meg az építőipart. És ott is inkább az építőipari cégek tulajdonosait. Aztán mindenki másnak rosszabb lett tőle a helyzete az általa okozott drágulás miatt.

 

Általánosságban elmondható, hogy az ilyen "buta", "egyszerű" beavatkozás a piaci szabályokba sosem szokott igazán eredményes lenni (mondom ezt akkor is, ha tudom, hogy vannak helyek (más európai ország), ahol van albérleti ár plafon). Bár az is igaz, hogy azt a célt elérik, hogy a gyerekvállalást ösztönzik de úgy, hogy aki gyereket szeretne, annak ugyanolyan nehéz lesz a lakás vásárlás, míg a gyereket (egyelőre) nem vállalóknak nehezebb. Szóval azért kell gyereket vállalni, hogy ne romoljon a lakásvásárlási esélyed. Azért ez kicsit furcsa

Azért  Budapest esetén azért az Airbnb-t se felejtsük el.  Csak úgy eszembe  jutott Barcelona, és ott se családtámogatás, se Fidesz nincs.

 

Viszont a Csok se volt teljesen jó, vagy csak részben jó megoldás.

Normális, Nyugat-európai bérlakás rendszer jogi feltételei teljesen hiányoznak Magyarországon. 30 év alatt valahogy senkinek nem jutott eszébe, hogy létre kéne hozni. Nem is értem miért.

A mai ifjúságnak pl ezért és nem a Egyesült Európai Államok létrehozásáért kellene tüntetni, kiabálni, s ezt a legfontosabbnak ítélő pártot támogatni. De ez az Ő dolguk, csak akkor ne sírjanak.

Majd a következő generáció létrehozza! Ja, várjál, ha én lassan ötven leszek ... akkor az én szempontomból a következő generáció már az a generáció, amelyik már ott van a politikában! Ja, hogy ezek sem? :( Akkor majd az utánuk jövő!

trey @ gépház

"De úgy is fogalmazhatok hogy a fiatalok a bérbeadók zsebébe teszik a pénzüket, ahelyett hogy a sajátra gyűjtenének"
Azért ebben benne van az is, hogy a mai fiatalok kevésbé szeretnének saját lakást, mint a régiek. Kevésbé takarékosak, mint az én időmben és még kevésbé, mint a szüleim idejében. Ezzel nem elítélő véleményt szeretnék mondani az ő korosztályukról ez csak egy tény. Olvastam is róla de a saját környezetemből is van tapasztalatom, hogy a mai fiatalság megveszi az újabb iphone-t, meg a PS4-et meg a macbook mittodoménmelyiket és elvan közben az albérletében.

 

"Én úgy gondolom hogy az állam a családtámogatási intézkedéseivel felemás eredményt hozott létre"
Ezzel egyetértek. Amennyi támogatást ad az allam, annyival lettek drágábbak a lakások (és azért ez bele is illik a közgazdaságtan logikájába, szóval nem meglepő). Vagyis ezekkel az intézkedésekkel nem a családokat támogatta, hanem inkább elvett attól, akinek nincs családja és/vagy a jövőben nem szeretne.

 

"lényegében a fiataloknak ugyanolyan nehéz elkezdeni a saját életüket, mint régebben, ha nem nehezebb"
És ha megnézed azt, hogy nyugaton még inkább elterjedt a bérelt lakásban lakás, lehet, hogy ez nem is lesz jobb már nálunk (persze ebben az is benne van, hogy nyugaton jobban érdemes mobilisnak lenni, míg Magyarországon nagyrészt Budapesten van jó pénz és meló. De mondjuk az is igaz, hogy pl a németek fejében nem érték a saját ingatlan, szóval a hozzáállás is más)

Én nem mondom, hogy lusták a mai fiatalok, mások a prioritásaik, más világba születtek. Egy könnyebb világba így mások az igényeik is (mint ahogy nekem is könnyebb volt, mint a szüleimnek és ez jó). És ez még csak nem is országfüggő, láttam már ezt a jelenséget külföldön is, régebben is.

 

Egyébként meg ezelőtt is volt már hasonló lakás áremelkedés. Pl 1998-2001 táján. Én akkoriban vettem az első lakásomat, szóval emlékszem még :-)

pár statisztika:

https://kiszamolo.hu/lakasarak-alakulasa-1990-tol/

https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Magyarorsz%C3%A1g

Semmit sem jelent.

2005-ben a GDP 5% nőtt.

Multik termelik meg.

Magyar ipar akkor sem volt, most sincs.

Mészáros 340 cége államból élősködik és alig exportál valamit is.

Sokan irják, elüldözte Matolcsy-Orbán az IMF-et, és jaj de jó.

Ebből egy szó sem igaz, megint a fideszes népnek kommunikálta a fidesz.

Valóságban a hiterltörlesztés végén ÚJRA fizeti az ország az IMF felé a tagsági dijat.