A Gazdasági Versenyhivatal 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Facebookra

Budapest, 2019. december 6., péntek (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Facebookra; ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság a versenyhivatal történetében.

    A hivatal pénteki tájékoztatása szerint a GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és súgóközpontjában. A fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért - fejtette ki a versenyhivatal.
    A Facebook üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól részletes adatokat gyűjt. Az adatok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít üzleti ügyfeleinek, a reklámokat pedig a posztok között elhelyezve juttatja el a fogyasztókhoz.
    A GVH álláspontja szerint a regisztrációs oldalon megjelenített "ingyenes és bárki csatlakozhat", "ingyenes és az is marad" üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről, azaz adatainak átadásáról, terjedelméről és ezek következményeiről. A megtévesztőnek talált állítások a nyitóoldalon 2010 januárjától 2019. augusztus 12-ig, a súgóközpontban 2019. október 23-ig voltak láthatók.
    A GVH úgy ítélte meg, hogy az ingyenesség üzenete zavart kelthet a fogyasztókban mind a használattal járó felelősség, mind a szerződéses kötelezettségek tekintetében, mert kockázatmentességet, kötelezettség nélküliséget sugall, miközben több szintű, ráadásul a kezelt és a felhasznált adatok összetettsége miatt nem is egészen átlátható felhasználói elköteleződés áll mögötte.
    A közlemény szerint számos fogyasztó nincs tisztában az általa átadott adatok kiterjedésével vagy értékével, és jellemzően az online platformok általános szerződési feltételeit sem olvassa.
    A versenyhatóság hangsúlyozta: rövidebb és hosszabb távon is káros az ügyleti döntésekre, és így egyes gazdasági reálfolyamatokra nézve is, ha a fogyasztók azt hiszik, hogy egy szolgáltatást ellentételezés nélkül, kockázatmentesen használhatnak.
    A hatóság a bírság meghatározásakor a Facebook Ireland Ltd. magyarországi hirdetési bevételének csak egy részéből indult ki, és figyelemmel volt arra is, hogy a vállalkozás a versenyfelügyeleti eljárás során globálisan módosította a vizsgált nyitóoldali, ingyenességre vonatkozó szlogenjeit, továbbá a súgóközpont kifogásolt tartalmát.
    A közleményben a GVH megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban és Európában is születtek hasonló döntések. Idén áprilisban az Európai Bizottság és tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok nyomására a Facebook frissítette felhasználási feltételeit és szolgáltatásait. Az új feltételekből egyértelműen kiderül, hogy a vállalat miként használja fel a közösségi oldalra bejelentkezők adatait profilalkotási tevékenységek és a vállalat finanszírozását szolgáló célzott hirdetések megjelenítéséhez.

Hozzászólások

Kevés.

Na, de megint lehet küldözgetni a bezár / fizetős lesz a fészbuk körleveleket.

Az a durva, hogy hazánkban bejelentés után kezdenek vizsgálódni a GVH-nál. A feljelentőnek egy kb 20-30 oldalas formanyomtatványt kell kitöltenie.  Egyszer engem is felnyomtak, akkor jártam utána, hogyan megy ez. Kell hozzá indulat rendesen. Nálam ez max az ötödik oldalon elfogyna. :P

"Egyébként ez a névtelen feljelentés ez nálunk népi hagyomány. 
Tudod? Ez a sok szemét tetű... Tudod? Nem döglöttek meg még mindannyian. 
Van olyan mocsok aki még most is.. Tudod? Ja! 
Címet tudja.. Papírja van.. Ceruzája van.. Főjelent. Kész! 
Tudod ez a három már elég indok, nem?"

Fedora 31, Thinkpad x220

És ha nem fizet blokkolják, mint Gyuri bácsi a nőt.?
Idegállapotba jönnek az emberek ha nem lesz elérhető és egy netadós tüntike is befigyelhet elvtársak.
 

God bless you, Captain Hindsight..

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p - 20:18

Szerintem ezzel az indoklással végigmehetnek kb az összes népszerű, ingyenes netes szolgáltatáson és meglesz a 13. havi nyugdíj belőle. :)

Ha valami ingyen van...

Ja , hogy ezt 2019-ben még magyarázni kell. :)

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p - 21:34

Mint nekem 2e Ft. Leszarom :) jöhet naponta többször.

Vortex Rikers NC114-85EKLS