2 műhold - 1 kábel - 2 beltéri

Adott a következő felállás:

LNB1       LNB2
 |__________|
       |
   ____|____
  |         |
beltéri1 beltéri2

  

Magyarázat: sajnos a Digi beltéri egysége mezei user számára semmi beállítást nem támogat. Csak a szolgáltató által beálllított transzpondereket látja, nincs DiSEqC de még a csatornák sorrendjén sem lehet változtatni. A másik műholdon német adók jönnének, amiket a tévéve épített beltéri fogna. Második kábel behúzására nincs lehetőség csak gányolással vagy rongálással, a falban sajnos 1 kábel van.

Hogyan lehetne összehozni, hogy a falban levő egy darab kábelen át vételezzem mindkét műholdat, két különböző beltéri egységgel?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 12. 04., sze – 23:56

Behúzol mégegy kábelt. Vagy irtó rondán gányolsz megfelelő sávszélességű koax kapcsolókkal és némi okos elektronikával. (ha mindkét beltérit akarod használni egyszerre a "saját" LNB-vel, akkor az az elektronika még trükkösebb kell, hogy legyen...)

Szerkesztve: 2019. 12. 04., sze – 22:50

Ha nincsenek olyan adók (vagy most már multiplexek), amelyek így egy sávon lesznek vagy azok téged nem érdekelnek, akkor tegyél be:

1 db 2 utas antenna közösítőt
1 db 2 utas antenna osztót

Figyelj a frekvenciatartományukra kiválasztáskor!

Lehetséges, hogy erősítőre is szükséged lesz (lehetőleg több csatornás, csatornánként állítható és akkor osztó sem kell külön).
Persze ennél is figyelni kell a frekvenciatartományra!

Ja és ha antenna a tápot a beltéritől kapja, akkor szerintem külön kell táplálni, de erről meg kellene kérdezni egy szakembert..

Ahogy írják mások is, a táppal probléma lesz.

Megteheted azt is, hogy az egyik beltérit az antenna mellé rakod és HDMI kimenetét már át tudod lőni vezeték nélkül vagy elektromos hálózaton is a TV-re. Az infra távirányító jelét is lehet lőni wireless, vannak rá kész eszközök, például a Conradban!
Persze "olcsón" csak akkor oldható meg, ha nincs olyan nagy távolság (max 20-25m).

Sehogy. Be kell húzni azt a másik kábelt. Ugyanis a vertikális és horizontális vétel váltása ha jól emlékszem 24 vagy 48v os jelkiadással történik. Ilyenkor ugye a másik oldal is átváltana. 

De ezer éve szereltem parabolát.

én úgy emlékszem 14 és 18 volt a két polár közt.

egy kábelen két szatvevő akkor működik ha azonos polárt használ mind a kettő.  ilyenkor szélessávú osztóval oszthatod a jelet, de tápot a fejnek vagy csak az egyik beltéri ad,  vagy külön tápfeladóval táplálod meg a fejet...

én is régen szereltem parabolát.

Egyszerre akarod nézni a 2 műholdat? Ha nem, akkor forgató nem jöhet szóba?

Ok-ok, Diseqc, meghogy digitális adás, de anno a tesómnak analóg forgatója volt. Ha ennyire nem lehet betenni még 1 kábelt, s ilyen fontos a 2 hold, akkor én biztosan faragnék hozzá egy steppermotor vezérelt forgatót. (Bár, akkor villany se tud kimenni a tányérhoz?) Szegény ember vízzel főz. (Meg kővel.)

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 06:05

Szia,

Nem fog menni, ket kabel kell. De vannak vekonyitott toldok pl. ablakhoz. Ha csak az a gond, hogy nem akarsz falat furni akkor regi kabel kiszed es ketto ilyen berak, vagy atvezeted ablakon ezt az egyet.

Talaltam egyet, tudom felvidek, de ez alapjan tuti sikerul kigoogliznod egy magyar webshopban.

https://www.kabel.sk/kabel-sat-plochy-cez-okno-02-020-0-20-m-p61445

Sajnos mas megoldas nincs muholdra.

Udv

Csaba

Mivel a beltérik adják a táplálást az LNB-knek, és a polárváltás is be van kódolva a tápfeszültség nagyságába, a két beltéri kinyírhatja egymást.

Köszönöm a válaszokat. Ahogy gondoltam, nincs megoldás a problémára.

Amit elfelejtettem írni, mindkét beltéri ugyanazt a tévét szolgálja ki, elméletileg egyszerre csak egyik működik.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 18:54

A TV beépített SAT modulja sem tud diseqc-t ?

Mert akkor a digi SMC modul + kártya mehet a tv-be , a TV kezelőfelületén beállítod a sat fejek váltást (Thor<->Astra). Meg a sorrendet is magad rendezheted.(Illetve kénytelen leszel)

Manapság tudják a TV-k kezelni a több fejet. Fel kell venni a másik holdat is a műholdak listájába, utána aktiv a diseq funkció is, a megfelelő műholdak transpondereit felveszed a listába, és lehangolod őket. A UPC pl elég idétlenül kezeli a hálózatkeresést, minden magyar román szlovák UPC csatornát összeszed az automata keresés. Biztosabb a transponder szerinti. --> https://www.lyngsat.com/packages/Digi.html

Nem hiszem, hogy annyira egyszerű lenne a dolog, ha jól tudom a kártya a készülékkel össze van párosítva. Hiába vennék például egy Dreambox beltérit, ami kb. mindent tud, sőt még Linux alapú is, nem működne benne a kártya.

Van egy másik szolgáltató is, Focus Sat a neve, ez feltöltős alapon működik és nem kell neki semmi spéci cucc, csak egy Conax modul (ha az emlékezetem nem csal). Majd ha hazamegyünk jövő nyáron, akkor beszerzek egy ilyen kártyát is.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

 LNB1       LNB2
  |          |
  +--DiSEqC--+
       |
       |
 +--Splitter--+
 |            |
Beltéri1   Beltéri2

Spitter: https://bolt.sat.hu/muhold_vetel/muholdas-elosztok-kapcsolok-es-erosito…

Fontos, hogy a splitter 2400 Mhz-ig működjön, és legyen benne dióda.

A DiSEqC-et általában be lehet állítani a hulladék szolgáltatói beltériken is.

Egyszerre nyilván nem lehet mindkettőt nézni, de külön-külön működik. Ha egyszerre bekapcsolod, károsodni nem fognak a beltérik.

Ez megér egy próbát! A Digis konzervben semmi beállítási lehetőség nincs (talán van benne valami rejtett menü, amit bizonyos kombinációval elő lehet hívni - erre még ráguglizok) az időzóna, nyelv és parental control kivételével. Amint írtam még a transponderek is bele vannak kódolva, minden kikapcsoláskor nyom egy automatikus keresést és ha valamelyik transponderen új csatorna jelenik meg, az bekerül a listába. Egy poka-yoke, hülyebiztos cucc az egész.

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

Az újabb fajta (KAON típusú) beltéri egységen van lehetőség DiSEqC-re. Kérj egy cserét erre a kivitelre, és egy DiSEqC relével meg tudod oldani. Először "lehangolod" a Thort, utána az Astrát, és a listában a legvégére berakja a német csatornákat.