WiFi termosztát

Sziasztok,

Új lakás, új 5letek :)

Felmerült bennem hogy szeretném a kazánunkat termosztáton kívül pl. telefonnal vezérelni.
Hogy miért, arról ne nyissunk vitát, ha lehet maradjunk meg szigorúan a technikai vonalnál! :)

Körbenéztem google-val, van rá több itthon is kapható megoldás, akár már ~30e Ft-tól is.
Egyetlen problémám van ezekkel hogy mindegyik központi managmentes!

Vagyis, felrakod WiFi-re, csatlakozik valahova.
Én felrakok egy Appot a telefonra, én is csatlakozom, azonosítás, és elvileg minden szuper.

A problémáim:

  • ha már 1x elköltök ~100e Ft-ot egy eszközre, akkor az menjen pl. 4-5 évig is adott esetben, de ki garantálja hogy a központi managment felület ekkor is elérhető lesz ?
  • az eszközöm mindenféle kontrol nélkül beszélget kifelé, és kb. azt küld kifelé amit akar, ez sem tetszik (oké szürhetem sok féle képen, rakhatom külön VLAN-ba)

Ismertek olyan WiFi-s (vagy vezetékes) termosztátot aminek a működéséhez nem szükséges semmilyen "felhős" megoldás ?
Tehát kap egy IP-t, fut rajta valamilyen "szerver", erre csatlakozik a kliens u.a. hálózatból mint ahol a termosztát van, és vezérli.

Kész megoldást szeretnék, nem akarok rasbery PI-t, és hasonlókból építeni!

Hozzászólások

Ez engem is érdekelne és egyben up.

Szia,

En egy ilyen pakkot hasznalok:
https://evohomeshop.hu/okostermosztat-megoldasok-81/honeywell-t87-okost…

Eleinte arra gondoltam, hogy milyen jo lenne minden radiatort kulon vezerelni, meg meg az elektromos bojlert is, aztan rajottem, hogy igazabol felesleges penzkidobas :D. Egy szezont ment eddig, nekem tokeletes volt.

A felhos cucc plusszban jo arra, hogy kapsz ertesitest ha elmegy a net otthon :D

Ezen a felhos dolgon en is ragodtam, de nem talaltam ertelmesebb megoldast. Mondjuk kb 40 eves ceg lehet.. csak huzza par evig meg.

Nekem Lyric T6 van ugyaninnen. Teljesen rendben van.

A felhős cucc azért is jó, mert ha mobil neten lóg (mint nálam), akkor a CNAT miatt nem-igen érnéd el kívülről. Amúgy a saját app elég korrekt, de képes az almás home-mal is együttműködni.

[szerk]

Mellesleg a Honeywellnek van még pár olyan eszköze, ami integrálható ezekkel (kamera, fagy és víz érzékelő, ilyesmik)

Szia!

Nekem egy éve van Netatmo thermostat, nagyon tudom ajánlani. Ha van egy weather station-d is hozzá akkor pontos külső hömérsékleti adatok (anélkül "csak" a netes forrásra támaszkodik) segítségével képes betanulni a lakás hőtehetetlenségét és az szerint optimalizálja a fűtést.
sajnos a radiátor szelepek csak most jöttek ki, de az áruk miatt most épp nem tudok venni :)

Üdv
Sanyi

A hálózaton egyébként Netatmo-ként van jelen, de ezt az erelaxt-ra módosított cuccost a vaillant fejlesztette magának (az app a MiGo heating assistant szinte egy az egyben, csak a vaillant megvette a licencet és a kazánjaihoz illesztette, tovább fejlesztette stbstb)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A smart megoldásoknak jelenleg nincs kiforrott szabványuk, protokolljuk vagy iparági sztenderdjük. Szóval veszel valamit, az lehet, hogy jövő tavasszal már semmivel nem fog működni, lehet, hogy a gyártó cég se fog már létezni... szóval ne készülj arra, hogy 4-5 éven át jó lesz. Fogd fel hobbiként, akkor kevésbé fáj.

"Kész megoldást szeretnék, nem akarok rasbery PI-t, és hasonlókból építeni!"

Márpedig muszáj lesz... :D

Én azért odáig szeretnék eljutni, hogy "építeni" csak a központot kelljen, pl. egy https://home-assistant.io/ az otthoni "mindenes" linux szerveren, de azért az érzékelők, aktorok legyenek gyáriak, ezzel kommunikálni képesek.
Ilyen szempontból pl. nem kellene sem cloud, sem mobil app, csak wifi-n tudjon valami SNMP-t vagy SOAP-ot, amin keresztül "kérdezz-felelelek"-et tud vele játszani a szerver.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Egy darab relé amúgy sem elég :), mivel több szivattyú van, meg több termosztát. Egy termosztát csak a hozzá tartozó szivattyút kapcsolja és a kazánt (emelet,földszint,padlóf), ráadásul TON,TOFF időzités van rajta, hogy ne "húzza meg" a kazán beépített szivattyúját (van azért hidraulikus váltó is beépítve). A PLC meg olcsón volt. És az valóban ipari cucc, rendes izolált be/kimenetekkel. Igazából van analóg bemenet is rajta, szóval hőmérsékletet is tudnék mérni fele, de a WIFI az hiányzik...., az ethernetes/WIFI illesztős stb PLC-k na azok drágák...

Amúgy egy Micro810-et használok, ennek a "listaára" 57$, meg 13$ az USB adapter. Az SW pedig ingyenes!

http://ab.rockwellautomation.com/Programmable-Controllers/Micro800

Azért kínai relé modulok vs ipari plc. A különbséget zongorázni lehet.

A Micro820 az már tudna Ethernetet de az 150$-nál kezdődik...

Ha saját firmware mellett döntesz, érdemes lehet megnézned az ElectroDragon-t is. Van benne olyan, ami a 220V-ot továbbítja, és olyan is, ami csak relé. Mindegyik két relét tartalmaz, kb. 6$.
Eléggé dokumentált, bár azt nem írják, hogy ha programozod, akkor közben ne dugd be a 220-ba. :) Ezen kívül jó tapasztalataim vannak vele. Továbbá 4M memória van benne, míg a SoOff-ban csak 1M.

Szia!

én azt az elvet követem, hogy ami elterjedt abban előbb-utóbb fog találni sebezhetőséget egy 12 éves kínai security szakember, így ha nem akadály némi barkácsolás akkor én valami sajátnak ugranék neki (na persze ez sem jelenti, hogy az tuti secure lesz).

Kezdetnek én vettem egy ilyet otthonra:
https://www.siemensbolt.hu/szobatermosztatok-futesre/16977-siemens-rev2…

Ez egészen okos, magában is jól fel lehet programozni, azonban van rajta egy "telefonbemenet" amin rá lehet venni, hogy indítsa el a fűtést.

Erre aztán rá lehet tenni pl. egy ESP8266 alapú kis csodát, amire meg találni ezer féle előre legyártott példa firmware-t. Ezek közül fogsz egy szimpatikusat és kiveszed/hozzáadod az egyedi igényeidet. Fellógatod a helyi wifire a telefonodról meg mondjuk VPN-el be tudsz jönni otthonra és a webfelületéről kapcsolgatni.
Több szívás ez, mint venni valamit készen? Az. Viszont az előnye szerintem több, mint a hátránya.

Én megnézném, hogy a home assistant alá miket lehet minimális kínlódással berakni. Első találat

sub

Én is épp ezen rágódom, de nagy az esélye, hogy maradok egy wifi mentes, de minőségi termosztátnál.

Nemsokára lesz egy saunier duval semiatek kazánunk. Ezekhez bármilyen okos termosztátot hozzá lehet kötni? Kell bármiféle átalakító vagy gateway?

A lehető legmesszebbről beszélek bele: a termosztát és a kazán 1 bites beszélgetést folytat, a termosztát aszondja hogy fűtsél, majd amikor úgy gondolja, azt mondja állj le. Ebből kiindulva, feltételezem hogy igen. Legalábbis amiket eddig használtam (nem okos, de wireless programozható, hordozható) termosztátokhoz mindig volt egy vevő doboz odatéve a termosztáthoz, ami fogta a rádiójelet, és kapcsolt be vagy ki.

A lehető legmesszebbről beszélek bele: a termosztát és a kazán 1 bites beszélgetést folytat, a termosztát aszondja hogy fűtsél, majd amikor úgy gondolja, azt mondja állj le.

Lófaszt. :D

Manapság külön protokollok vannak a termosztát és a kazán között, többek között például azért, mert a "fűtsél" az már jó pár éve nem bináris, hanem egy több fokozatú vagy fokozatmentes skála. Ezen túl a termosztátok mondhatják a kazánnak, hogy mennyi lehet a maximális előremenő és visszatérő víz hőmérséklet és a többi apróság, mert enyhe időben a kevésbé forró vízzel kisebb tranzienssel ki lehet fűteni a házat, viszont ha kinn hideg van, a nagyobb hőveszteséget nagyobb előremenő vízhőfokkal lehet kompenzálni.

Szerkesztve: 2019. 12. 09., h – 12:50

Én úgy gondolkodom, hogy a _core_ működés mindenképpen drótos legyen, és lehetőleg mikrovezérlő alapú, ne PC! Simán a megbízhatóság miatt.

Maximum efelett legyen egy plusz réteg a távvezérlés.

Nem tudom, ilyet találsz-e készen, vagy csak építeni lehet. Nálam ez van:

 * Soros buszon van két termosztát a két szinten külön, amin van egy hőmérő, kijelző és gombok: be lehet állítani, hogy hány fok legyen, és periodikusan küldi a mért értéket a központnak. Van egy külső hőmérő is ezen a buszon, de azt egyelőre csak loggolom és kijelzem, nem része a szabályzásnak.

 * A kazán előremenő hőmérsékletét sajnos nem tudom automatikusan vezérelni, időnként kézzel állítom a logok alapján - a felfűtés meredekségén - látszik, ha melegebbre/hidegebbre kell/lehet venni.

 * A központban van egy Controllino (AVR mikrovezérlő alapú PLC-szerű doboz), ami kapcsolgatja a két fűtéskört, és van rajta egy Ethernet port is, amin keresztül TCP-n elérhető.

 * A TCP-re fogok írni egy mini protokollt, amin keresztül állítható a cél hőmérséklet szintenként. (egyelőre csak a pillanatnyi értékeket lekérdezni lehet, és ezeket loggolom) Ez védett lenne, hogy 7 fok alá és 25 fok fölé ne lehessen állítani távolról, tehát nagy bajt ne lehessen csinálni ezen keresztül, csak kellemetlenséget. Viszont titkosítással nem védett ez a port, ezért semmiképp sem lehet közvetlenül elérhető.

 * A TCP hálózat, vagy a PC hibája esetén a mikrovezérlő alapú rendszer stabilan működik tovább. Érzésem szerint a leggyengébb láncszem a tápegység lesz, azt tartom legvalószínűbbnek, hogy tönkre tud menni, abból minőségit kell venni.

 * Hátránya, hogy ha tönkremegy senki nem tud hozzányúlni. Ha meghalok, akkor szakembert kell hívni, aki az egészet kicseréli valami standardra. Az már nem az én bajom lesz :-)

 * Ha távolról elérhetőre akarnám csinálni, akkor egy kétportos mini PC-re (pl Raspberry plusz egy USB-s Ethernet porttal) tennék fel egy kis webes programot, amin keresztül vezérelni lehet a Controllino beállításait. A Controllino Ethernet portját kívülről nem tenném elérhetővé, csak ezen a gateway-en keresztül. <- Ilyet majd akkor tervezek csak, ha nyaralóba is beépítem ezt a rendszert, otthonra felesleges a távvezérlés egyelőre.

 

Így elég megbízható rendszert lehet építeni, és kellően nehézzé válik a kémkedés és a károkozás is.

Én úgy gondolkodom, hogy a _core_ működés mindenképpen drótos legyen, és lehetőleg mikrovezérlő alapú, ne PC! Simán a megbízhatóság miatt.

A vezeték nélküli kommunikáció azért eléggé megbízható, legyen az szimpla RF vagy BT vagy WiFi. Ha már azzal van bajod, hogy ezek nem stabilak és/vagy zavarják, akkor már rég nem az lesz a problémád, hogy megbízhatóan kapcsol-e a kazánod.

Ha távolról elérhetőre akarnám csinálni, akkor egy kétportos mini PC-re

Kívülről amúgy a legjobban úgy tudod elérhetővé tenni, ha nem elérhető, hanem a védett hálózatodból kapcsolódik egy viszonylag jól védhető szerverhez, akkor nem kell trükközni ilyenekkel, amit pedig rá kell költened egy ilyen szolgáltatásra és/vagy bérelt szerverre, azt behozza az áramszámládon való spórolás.

Oké, ez a vezetékes dolog nálam becsípődés. Úgy vagyok vele, hogy ha lehet vezetéket tenni, akkor miért vacakoljak drótnélküli megoldással. Ha például nem működik valami, akkor a drótra rá tudok nézni szkóppal, viszont rádiós dolgokat debuggolni azért nem egyszerű (de nem is lehetetlen). Láttam már fura dolgokat, meg a Wifim is egyszer lebombázta a szomszéd. Dróttal azért ilyen bajok nincsenek. Ha valahol nincs kábel, akkor belefér a drótnélküli átvitel, de ha lehet csökkentem a bizonytalan tényezőket inkább, mint hogy növeljem.

> Kívülről amúgy a legjobban úgy tudod elérhetővé tenni, ha nem elérhető, hanem a védett hálózatodból kapcsolódik egy viszonylag jól védhető szerverhez, akkor nem kell trükközni ilyenekkel

Én is ilyesmire gondoltam. A helyi gép az általam leírt megoldásban azért kell, mert a Controllino-n nem tudsz SSH-t futtatni, abban egy "hardveres" TCP-t tudó csip van és kész. Azzal meg nem megyek publikus netre. Tehát ahhoz, hogy a neten elérhető legyen valakinek egy titkosított protokollba kell csomagolnia az elérhetőséget. Hogy a helyi szerver PC-t hogyan teszed elérhetővé - közvetlenül dinamikus DNS-sel és kinyitott porttal, vagy egy VPS-en keresztül -, az már ízlés kérdése.