Rengeteg Mac mehet a szemétbe a használt piac helyett

Az iFixit lehozott egy új cikket, melyben azt taglalják, hogy az új T2 biztonsági chipnek köszönhetően rengeteg olyan Mac gép lesz innentől, amiket nem lehet majd használtként eladni, ugyanis azok lényegében brickelve lesznek.

A cikk kitér arra, több elektronikai eszköz újrahasznosítással foglalkozó céggel folytatott interjúval, hogy eddig is havonta több ezer olyan iPhone-t kapnak, amik az Activation Lock miatt használhatatlanok, holott hardveresen és szoftveresen semmi bajuk nem lenne és még több évig használhatóak lennének.

A probléma legfőbb oka, hogy az iPhone használók legnagyobb része nincs tisztában azzal, hogy ha eladás előtt nem megfelelően reset-elik a telefont, akkor az Activation Lock miatt az a korábban használt Apple ID-t várná feloldásra, amit hogyha nem egy közeli ismerőstől vettek, akkor kb esélytelen megszerezni (vagy akár már el is felejtették, hogy mivel léptek be anno).

Vannak olyan szoftveres megoldások, amikkel ez a Lock megkerülhető, de az Apple hivatalos álláspontja szerint ezek használata DMCA-t sért, tehát a legtöbb cég elzárkózik ezek használatától.

Most hasonló problémák fognak fellépni a Mac gépek esetén is, ugyanis azon gépek, amik a nemrégiben megjelent T2 biztonsági chippel szereltek, a macOS Catalina megjelenésével együtt megkapták az Activation Lock funkciót is, aminek köszönhetően az újrahasznosító cégek úgy vélik a Mac gépek is hasonló sorsra fognak jutni, mint az iPhone-ok, tehát hardverileg és szoftveresen kifogástalan gépek fognak "kidobásra" kerülni, mert az Activation Lock miatt esélytelen lesz ezek használata.

A Mac-ek esetén ismeretes, hogy az Activation Lock-ot ki lehet ütni egy hivatalos Apple szoftverrel, viszont ezt az Apple csak belső használatra tartja. Más szervizeknek nem adja ki.

Részletek itt.

Hozzászólások

Marmint valaki nem probalja ki a hasznalt cuccot, mielott odaadja erte a penzt?

Uhh te valami barlangban laksz? Tudom, hogy csak kotozdkodsz. Megsporolom a reakciodat: be Gelei: mindenki hulye aki online hasznaltat vesz ha nem tudja kiprobalni az o baja en soha nem csinalok ilyet mert nem szorulok ra. Remelem boldog vagy :D

En nem a szandekos atbaszasrol beszelek. A ceges iPhone-om ugyanilyen volt. Akie elottem volt az elfelejtette kiszedni az Apple ID alol. Nyilvan tudtuk ki volt es igy megoldodott az ugy (illetve tudtuk volna igazolni, hogy a mienk ekkor Apple kiszedi a fiok alol)

illetve tudtuk volna igazolni, hogy a mienk ekkor Apple kiszedi a fiok alol

Akkor problem solved, nem is ertem, miert kevered ossze a ceges telefonokat a craigslisttel. :D

Te szemely szerint, a sajat penzedbol hajlando vagy elore utalni egy vadidegennek, aki megigeri, hogy egy mukodokepes iPhone-t fog feladni postan? y/n?

Csinaltal mar ilyet? y/n?

Craigslistet nem ismerem, de itt-ott említették, és úgy rémlik, vadnyugatnak hangzott.

Ellenben Ebay + Paypal esetén csont nélkül. Ha nem érkezik meg vagy nem az van a dobozban, vagy nem olyan, mint ahogy ígérte, akkor szólok, és visszajön a pénz.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Természetesen.

Én Gelei kollégának válaszoltam, aki úgy látszik, korábban nem hallott még ezekről a dolgokról, mert nagyon rácsodálkozott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezert a legtobb esetben apple termekeket ebayen "for parts" hirdetik meg.

Ilyen esetben nincs visszatanc, kivetel, ha a iphone, macbook kinezetu valami helyett tenyleg feltegla van benne.

Hivatalos ebay allaspont, elso kezu tapasztalat.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

En nem. De ettol ez meg bevalt gyakorlat. Milliok rendelnek hasznalt cuccokat es mint emlitettem ebben nem feltetlenul az atbaszas a lenyeg. Plusz a lenyegen nem valtoztat van egy eszkozod amivel nem tudsz mit kezdeni pedig mukodokepes. Mondjuk en a mellett vagyok, hogy legyen teljesen tegla ilyenkor es ne lehessen semmilyen modszerrel resetelni (kiveve eredeti tulaj vagy Apple altal szamla/szerzodes elleneben)

Ide hallom Greta Thunberg zokogását.

trey @ gépház

Sajnos nem, mert bar fuggetleniteni kell es nem adhatjak szolgaltato lockal 2018 junius ota talan, de ez csak azt illeti meg aki a szerzodest kototte.

Vagyis second hand provider lock az IJ...

De mindjart nezem a T eseten fel is hivom.

Stay tuned...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Fogalmam sincs, hogy működik, de a cikk szerint "Vannak olyan szoftveres megoldások, amikkel ez a Lock megkerülhető, de az Apple hivatalos álláspontja szerint ezek használata DMCA-t sért, tehát a legtöbb cég elzárkózik ezek használatától." Tehát a zsiványok ellen nem véd a lock, akkor meg tényleg csak arra jó, hogy szennyezzék vele a környezetet.

Nem-nem. Rosszul emlékszel. Ez nem omlik össze. :) Ellentétben a Windows 10-zel, a feature frissítés megérkezése után. Persze, ezt a tényt nyilván a szelektív memóriád elintézi, hogy elfelejtsd. Hiszen akkor el kéne ismerned magadnak és a világnak, hogy jelenleg a legnépszerűbb operációs rendszer egy elsilányított funkcionalitású bughalmaz.

Nekem pedig nem kell várnom a Microsoft Support válaszára, mivel az operációs rendszerem már nem támogtatott. Viszont, van olyan régi, hogy már minden lehetséges tapasztalat, hivatalos és nemhivatalos megoldás összegyűlt az Interneten az esetlegesen előforduló problémákra, hogy ha támogatott lenne, se kéne a Microsoft Supporthoz fordulnom. :)

Nem is értem amúgy, miért rajtam gúnyolódsz és miért nem a spúrkodás és extraprofit-hajhászat céljából Indiába kiszervezett "support"-ra várakozó early adopterek iránt érzel sajnálatot vagy biztosítod őket együttérzésedről. :P

Itt van. Mi a kérdésed a kollégához?

Ja, tudom. Mit szólok hozzá... Hát azt szólom hozzá, hogy nem az első és nem is az utolsó manővere az Apple-nek, hogy ellehetetlenítse az eszközeik újrahasznosítását. Sőt szerintem még csak nem is a legarrogánsabb. Sokkal undorítóbbnak és kártékonyabbnak tartom, amikor a javítást igyekszenek minden lehetséges módon ellehetetleníteni. [1] Mutatok egy párat a kedvedért, amik szerintem önmagukban sokkal nagyobb kárt okoznak a környezetnek és az Apple-felhasználóknak, mint a T2 biztonsági™ chip.

  • Az Apple nem akarja, hogy olcsón lehessen cserélni az iPhone-kijelzőket [2] [3]
  • A fentieket egyre több részegységgel eljátssza az Apple. Újabban az akkumulátorral is. [4]
  • Felhasználók tudta és beleegyezése nélküli rendszerlassítgatás, nehogy ne vegyen újat (egy olyan világban, ahol orrba-szájba ömlik a hype és az agresszív marketing propaganda az újabbnál újabb termékeiről). [5]

Az önjelölt hírnév- és márkanév protektoroknak pedig csak annyit üzenek, hogy onnantól, hogy én megvettem egy (ráadásul túlárazott) terméket, afölött én rendelkezem, még akkor is, ha ez bizonyos körülmények között ellentétes az Apple üzleti vagy marketing érdekeivel. Minden más esetben viszont felvetődik az az üzleti etikai probléma, hogy én vagyok a termék vagy a marketing-felület, amennyiben az Apple megpróbálja csorbítani a megvásárolt eszköz fölötti rendelkezési jogomat. Az önjelölt hírnév- és márkanév protektoroknak továbbá javaslom a Right to Repair fogalmával való ismerkedést, mielőtt nekiállnak viszontválaszban védeni multiékat (ahogy az lenni szokott).

A fenti problémákra olyan megoldást tudnék elképzelni, amivel talán mindenki jobban járna a 2 évente kidobott kütyük világában, hogy az Apple adja bérbe a legújabb csiligány szarjait, és így maradjanak az ő tulajdonukban az eszközök. Így egy csapásra megoldott a szervizelés és az újrahasznosítás kérdése és sem jogilag sem etikailag nem problémás belepofázni abba, hogy a felhasználók mit csinálnak az eszközeikkel, hiszen azok az Apple tulajdona, tehát van beleszólása. Ekkor viszont az Apple szépen vállalja a felelősséget az eszközök javításáért és visszagyűjtéséért. Egyből megérné őket megjavítani, kidobás helyett.

A cikk megjelenését persze nem sajnálom, mert talán felhívja a figyelmét nem csak azoknak, akik használtat szeretnének venni, hanem azoknak is, akik eladni szeretnének, hogy legyenek körültekintőbbek. Azok a szervezett bűnözői körök, akik meg nagy tételben foglalkoznak lopott Apple cuccokkal, ígyis-úgyis megtalálják majd a módját, hogy meghackeljék. Tekintettel arra, hogy a legtöbb biztonsági bizbasz sokkal inkább az eszközök hatékony, rendeltetésszerű felhasználását nehezíti, mintsem a lopásokat. :)

Mi tulajdonképpen a problémád a kommenttel? Nem sírnak be a környezetvédők azon, hogy ennyi elektronikai szemét keletkezik ahelyett, hogy visszacirkuláltatnák a használt piacra?

Az a problémád, hogy kicsit viccesre vettem a magam módján? Megsértettem talán a kis proxy-t? Tudod, aki közszereplőnek áll, az tudja elviselni a viccet, a kritikát és a véleményt. Senki sem mondta neki, hogy fel kell vállalnia a szerepet.

trey @ gépház

Ez azt jelenti, hogy nehezebb lesz a lopott cuccokat eladni?

Igen, az is benne van, de ahogy a cikkben Peter Schindler is fogalmazott, a hozzájuk kerülő eszközök 99%-a nem tekinthető lopott eszköznek, ugyanis azok az Apple felé sincsenek jelezve, mint lopott eszköz. Most az már más kérdés, hogy ennek hány százaléka az, amit elfelejtettek jelenteni, vagy nem is tudtak a funkcióról.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Most az már más kérdés, hogy ennek hány százaléka az, amit elfelejtettek jelenteni

Abbol kiindulva, hogy egy pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy az Apple-nek erdemes ilyet jelenteni (pedig viszonylag jol ismerem az okoszisztemat, es az activation lockrol is tudok), ezert valoszinuleg sok. :)

Valoszinuleg elmennek a rendorsegre jegyzokonyvert, utana a biztositohoz a penzert, es reszemrol le van zarva a tortenet, fel sem merult, hogy az Apple-nek is kene szolni -- hiszen az activation lock magatol teszi a dolgat.

De tud. Ha hasznalsz egy eszkozt akkor az automatikusan lockolva van az ID-hoz amivel hasznalod. Ha ellopjak akkor a find my phone menuben be tudod allitani, hogy elveszett vagy elloptak. Ekkor a telefont ha resetelik is akkor ki is irja, hogy vigyetek haza Czo kollegahoz vagy barmi amit megadtal.

Nade te most az activation lock/find my iphone szolgaltatasrol beszelsz. Fentebb irta valaki, hogy van egy direkt felulet, ahol lehet jelenteni a lopasokat. Ilyen kulon feluletrol sem en sem az ugyfelszolgalat nem tud. Arrol pedig nem ad felvilagositast az ugyfelszolgalat, hogy egy kerdeses imeivel/serial numberrel rendelkezo eszkozon aktiv-e az activation lock vagy lost modeban van-e. Tehat tovabbra sem tudom, hogy mi alapjan tudta kijelenteni ez a valaki, hogy sok eszkozon nem mind lopott. (Ha torlod a keszulek tartalmat, a lost modera utalo uzenet sem latszik)

Igen, láttam már ilyen telefont, mármint aminél ez történt. Viszont a probálkozásokat követően érkezett egy mail arra a címre amivel eredetileg be volt regisztrálva. Ezekután nekem úgy tűnik, hogy erről ilyen esetben értesül a cég is, még ha közvetlenül nem is, de mód minden esetre lenne rá.

Szerintem az activation lock volt a legnagyobb talalmany iOS 7 megjelenesekor. Ugyanis ez az egyetlen egy technologia, ami meg tudja tanitani a tolvajjal, hogy ne lopd el, hiszen nem kapsz erte lofaszt se. Ugyonezt segiti a modernebb eszkozoknel a touchid, a kijelzo de akar az akku hozzazarasa is az alaplaphoz, mert igy ha el is lopta, alkatreszkent se tudja ertekesiteni, hiszen nem fog menni. En orulok annak is, hogy ez mostantol a Macekre is igaz lesz. 

Most kiprobaltam telefonon a funkciot, igy azt nem ertem egyebkent, hogy maga a telefon nem engedi onmagat torolni ha van rajta activation lock. Az iTunes/Finder sem engedi torolni, ha van rajta activation lock. Tehat atlag pista eljut addig, hogy a lockot kikapcsolva torli, mielott odaadja/eladja valakinek. Egyetlen egy modszerrel lehet torolni az ilyen telefont (ekkor nyilvan aktivalni ugyonugy nem lehet), ha az ember direkt recovery vagy DFU modba kenyszeriti. Na ez mar nem az atlag pista muveletei koze tartozik. Az activation lock ma is eltavolithato tavolrol, eleg ha belepek az iCloud fiokomba es kitorlom a keszuleket, hiszen ekkor torlodik rola az activation lock is. Tehat, ha valakihez refurbishing cellal olyan keszulek kerul, amelyen activation lock van, akkor az inkabb egy szemetbe dobott es onnan kiturt (tehat jogilag lopott) vagy tenylegesen ellopott keszulek kell legyen. 

Szerkesztve: 2019. 12. 03., k – 12:25

Trending in h/cikkturkáló

trey @ gépház

Szerkesztve: 2019. 12. 03., k – 13:01

ezzel egyébként mi a probléma? akárhányszor adtam el iPhonet előtte kikapcsoltam az Activation Lockot és a következő user úgy használja ahogy akarja. soha semmi baj nem volt ebből. cserébe ha lopják nehezebb eladni emiatt esetleg a lopás se éri meg annyira. vicc az egész. nem szabad úgy átvenni, hogy nem nézed meg előtte / nem tudsz semmit róla. (ugye, Oregon?)

le van írva érthetően nagyon sok ember által használt nyelven, hogy mit kell tenni mielőtt eladod. aki ezeket nem képes megtenni az egy balf*sz. aki meg így megveszi az még annyira.

Az iPhone, az iPad vagy az iPod touch eladása, elajándékozása vagy becserélése előtti teendők

Külön kiemelném: 

A cikkben leírtak szerint eltávolíthatja a személyes információkat a készülékről még akkor is, ha a készülék már nincs a birtokában.

A Mac eladása, elajándékozása vagy becserélése előtti tennivalók

Ez rendben is van, csak ahogy a linkelt cikkben is írva van, a felhasználók többsége nincs ezzel tisztában.

Akinek van egy kis tudása az eszközökkel kapcsolatosan az természetesen használja rendesen. Viszont az átlag felhasználók, főleg az iPhone userek, akik többsége csak menőzés miatt használja, az nem képes felfogni ezeket. Tehát az Apple törheti magát azért, hogy egy biztonságos hardver/szoftver környezetet alkot, amiről teljeskörű leírást is csinál, hogy ha a felhasználói arra sem képesek, hogy olvassanak.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

azt gondolom, hogy az eszköz nem ismerete nem az Apple hibája. van használati útmutató, ott a 2 linkelt cikk. mindenkinek van legalább 1 ismerőse aki tudhatja ezt. az átvevő félnek is tudnia kellene. 

mit kellene még tenniük? TV reklámokat gyártani erről, esetleg óriásplakátokon hirdetni?

Klímavészhelyzetben ilyet, no de kérem!

> Sol omnibus lucet.

Pontosan ugyanezt tudja az Android/GAPPS is, FRP (factory reset protection) a neve. De az még megtévesztő is, mert simán lemegy a factory reset, de ha előtte nem léptetted ki a telefont a Google fiókodból, akkor csakis az előző Google fiókkal lesz hajlandó elindulni a telefon. Az iOS-ben legalébb egyértelmű a ficsőr.

Pontosan. Nálam is volt egy ilyen Android eszköz, ezer éve beállított account + elfelejtették a jelszavát + a helyreállítási telefonszám sem él már -> ment a kukába FRP miatt.
Persze sok olyan eszköz van, ahol FRP valamilyen trükkel megkerülhető, de egyre nehezebb.

Szóval Androidon sincs ez másképp és senki sem háborog miatta..

Szerintem pedig egy érdekes kérdés, ami nemsokára nagyobb figyelmet fog kapni.
Mert egy 20-80e Ft-os eszköznél lenyeli az ember a problémát, de egy 300e-1 millió+ Ft-os eszköznél már lehet nem és perelni fogja a gyártó/forgalmazó céget.

Gondolj bele milyen lenne, ha elhagyod az autód kulcsát és onnantól kezdve mehetne bontóba (mert hiába igazolod, hogy a te tulajdonod, nem fog neked senki kulcsot gyártani vagy nem tudja cserélni/programozni a megfelelő modult)? ~5-15 millió Ft károd keletkezik a trehányságodból. Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig csak az értékben van különbség.

Kamerarendszereknél is van gyártói reset, ha fizikailag hozzáférsz az eszközökhöz (Hikvisionnél és Techsonnál használtam is).

A megoldás az lehetne, hogy bejelenti a lopott eszközt a fiókból, amihez társítva volt és akkor nem ad válaszkódot a gyártó. A válaszkódhoz pedig 15-30 nap várakozási időre + személyes adatok megadására + bankkártyaszámra lenne szükség, hogy a trehányságért lehúzzanak egy kis pénzt (legközelebb ne csinálj ilyet) + ha lopott eszközhöz próbálnak kódot szerezni, akkor megvan a kártyaszáma az illetőnek, mehet feljelentés rendőrségre.

Gondolj bele milyen lenne, ha elhagyod az autód kulcsát és onnantól kezdve mehetne bontóba (mert hiába igazolod, hogy a te tulajdonod, nem fog neked senki kulcsot gyártani vagy nem tudja cserélni/programozni a megfelelő modult)?

Mar leszamitva, hogy ha tudod igazolni, hogy a te tulajdonod, akkor feloldjak neked a zarolast az Apple-nel, ugyhogy ez a pelda kicsit santit. :)

rendben. akkor beperelem a gmailt, mert szerencsétlen voltam és nem állítottam se telefonszámot, se backup emailt valamint a jelszavam és a biztonsági válaszaimat is elfelejtettem és természetesen úgy gondolom, hogy ez véletlenül sem az én hibám, hanem a google baszott ki velem... 

az autó kulcsát nem megjegyezni kell, hanem vigyázni rá. ráadásul adnak pótkulcsot (jelszó emlékeztető/backup email) is... nem fantazmagóriákat kell gyártani, hanem gondolkodni. ami fontos azt az ember megjegyzi. ha valakinek nem volt fontos a 400 ezer forintos telefonjához megjegyezni egy apple id jelszót akkor az úgy járt. ezért nem a gyártó a hibás.

továbbra se értem, hogyan lehet ebbe a biztonsági ficsörbe belekötni, a usernek annyi a dolga, hogy nem felejti el a jelszavát. apple idre is lehet kérni jelszó visszaállítást, ott is meg lehet adni backup emailt, backup telefonszámot, biztonsági válaszokat. ezer módja van a dolognak. az nem oldja fel az activation lockot aki nem akarja vagy lopta az adott eszközt.

így van. az activation lock feloldására is van megoldás ha elfelejtette az ember a jelszavát. fentebb leírtam a menetét. 

az összes lockolt iphonet amit hirdetésekben látok jobbára fekete bőrű emberek akarják tovább passzolni. olyan szövegekkel, hogy nem működik, elfelejtették és már nem akarnak foglalkozni vele de alkatrésznek szívesen eladják. (jó duma) aztán mikor felhívom a figyelmüket arra, hogy mik a lehetőségek erre az esetre, hirtelen eltűnik a hirdetés. 

még egy nagyon fontos dolog. a find my iphone szolgáltatást nem kötelező használni. már az első bekapcsolást követő varázslónál is megkérdezi, hogy akarja-e az ember használni. ez is bizonyítja, hogy megint egy semmit fújunk itt fel, és egy felesleges hisztéria az egész aminek az "értelme" hogy legyen egy újabb indokunk fikázni az applet.

persze nagy piros betűkkel kiiírhatná ezután a gyártó, hogy "nyomorultak kedvéért, ez meg ez történik ha használod a szolgáltatást és elfelejted a jelszavad stb stb"

Hozzám is került egy Samsung J6 (2016)-os, céges telefon bekapcsolt FRP-vel. Egy istenért sem engedte az előző Google accounttal újra beállítani. Az volt a cél, hogy újabb android kerüljön rá biztonsági okokra hivatkozva. De adb-vel kiütöttem, és húztam rá 9.0-es androidot.

Én találkoztam már olyan régebbi Android telefonnal, ami hasonlóan kérte a korábbi G fiókot feloldásra, de hiába adtuk meg, helyesen az adatokat, nem akarta feloldani. G fiókból is ki lett véve, mint kapcsolt eszköz, de az sem használt.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

en elajandekozas elott debiant tettem ra.

neked aztan fura humorod van...

Huawei P9 Lite dettó.

Családon belül mozgott és factory reset után is ragaszkodott a korábbi accounthoz.

Nem volt probléma kiütni (a családon belüliség miatt) de meglepett a dolog.

Ez nem problema a jelszavas BIOS-al eladott laptopok eseten vagy maskepp (szinten BIOS-bol) lezart laptopoknal? Merevlemezeken is lehet jelszo, stb.

El tudom kepzelni, hogy egy Dell laptop BIOS-t konnyebb semlegesiteni mint az Activation lock-ot, de a problema ettol meg jelen van mashol is (otthon Pistike nem fog BIOS jelszot torni).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azért egy sima BIOS-al rendelkező gép esetén több lehetőség van ezek megkerülésére. Lehet így nem annyira biztonságos, de mégsem vagy meglőve ilyen esetben.

Anno mi is csináltunk olyat, hogy azonos hardver esetén az egyik BIOS chipjét cseréltük, mert valami hülye kizárta magát.

 

Tehát van mindkét oldalnak pozitívuma és negatívuma is.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Szerkesztve: 2019. 12. 18., sze – 11:34

Activation lock es Icloud lock az ket kulon dolog, sot provider lock is van.

Mindet meg lehet kerulni, viszont lesznek kellemetlen mellekhatasok.

Gyakorlatilag ipodkent es az elore telepitett dolgokat tudod hasznalni wifi menni fog, de leginkabb nem fog felmaszni halozatra, ha ugyes vagy LTE hasznalatara ra tudod beszelni, sot limitaltan sajat icloudoddal storet is tudsz hasznalni.

Hivas, sms, fenykepezo az nem fog mukodni, meg. ja es csak X ig mukodik, az ujabbakon nem.

Lenyeg, hogy 12 folotti, de 13.3 alatti ios legyen rajta.

Csinaltam magamnak/gyereknek par dobalos wifi only youtube nezokes ipodot belole. Ebayrol vettem oket, csak ezert, azt az 1 fontot + posta megerte :D

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.