IKEA BROGRUND nem-konvencionális csaptelep

https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60343081/

Amiért ez a típus kellett: rángatja a hülye emberje a vízcsapot naponta 150-200x, és indítgatja az átfolyós kazán HMV termelését meg a szivattyúját 1-2 másodperces impulzusokban ugyanennyiszer. Az áram rángatná a hülye fejét ilyen frekvenciával, de sajnos agyon csapni nem tudom. Maradt az h. lecserélem a csapot valami trükkösre. Ez a csap a szentírás alapján középállásban még nem ad melegvizet, csak ha tényleg balra tekeri a hülyéje. Úgy tűnik ezt a funkciót kb. teljesíti.

Ami viszont nem tetszik:

egy 10 éves MOFÉM csaptelepet cseréltem le, ami már szorult ezerrel, illetve elzárni is alig lehetett. De az atomstabilan rögzítve volt a mosdón, megmozdítani nem lehetett. Volt körbeérő alátét, az 1 db csavar pedig 12 mm-es, rendesen lehetett vele rögzíteni. Ezen meg valami félkör hitvány alátét van, 2db 9 mm-es csavar, de ezeket meghúzva se rögzíti annyira stabilan h. ne tudnám elmozdítani ha egy kicsit rámarkolok.

Fémes csilingelő hangon jön belőle a víz, és hangos. Ez azonnal feltűnt a régihez képest. Azt írja az IKEA vélemények alatt h. a vízhez kevert levegő miatt. Ahhoz képest van kád csaptelepem hasonló levegőbekeveréssel, ott nincs ilyen hangos zaj.

Hozzászólások

Ehez képest a Lidl csaptelep műanyag csavarja egy álom.

Sajnos ilyenem van a konyhai csaptelepen, nem sikerült rendesen rögzíteni nekem sem, meg a szerelőnek sem. Még egyszer majd nekifutok, ha továbbra sem sikerül akkor olcsóbb Lidl-ös lesz oda is.

Hogy elszaladt az ido, en utoljara kevesebbert vettem Kludi t.

Bemegyek korbenezni egy barkacsba

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Miért? Szüleimnél is van/volt egy pár Kludi, de egyáltalán nem voltak örökéletűek (nem is tartott sokkal tovább, mint egy nevenincs), és a szerelő kiszállási díjából bármikor veszek egy komplett kínai csapot. Ráadásul a Kludi-ba (legalábbis a régebbiekbe) nem jók a barkácsbolti kerámiabetétek, nehéz szerelő nélkül megúszni.

Lehet csak nekem van szerencsém de több mint 10 éve boldog tualjdonosa vagyok több Kludi csaptelepnek.

Eddig (lekopogom) nem volt velük probléma.

Persze azt hozzá kell tennem, hogy én magam szereltem fel, nem hívtam "szerelőt".

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Nem a szerelésével volt a baj, a kerámiabetét kopott el, csöpögni kezdett. Több volt, egy kivételével (az selejt volt, eleve nehezebben járt, két-három év múlva kellett javítani) kibírtak azért 10 évet, de az előtte túristaútlevéllel becsempészett Oras az húszat is, és Hansgrohe-k is vannak tíz felett, meg egy nevenincs is.

Ilyened van neked is?

Nyilván először a gumi alátét ment alulról a mosdó lyukra, aztán arra szorítottam a fém félkört, de ez így is kevés a stabil tartáshoz. Teljes-kör elem kellene, ami belekapaszkodik a lyukba is (a MOFEM-nek ilyenje volt)  és abba rögzíteni tudom a csavart is (a 2 csavar most csak átbújik 1-1 lyukon a félkör rögzítő elemen, nem menetes ez a rés).  Eleve a csaptelepbe behajtott 2x 9 mm-es csavart sem lehet elég mélyen belecsavarni, és így picit lötyög már az a 2 hosszú csavar is.

Egy szó mint 100, ikea minőség.

Szerintem PEBKAC. Én elég sok Ikeás csaptelepet felszereltem, mindegyiket sikerült rögzíteni.

A két csavar egyik végén van egy horony, úgy kell becsavarni, hogy ez legyen kifelé. Ekkor csavarhúzóval meg tudod húzni és nem lötyög egyáltalán. A fém félkört úgy kell felrakni, hogy a vezetékek a félkör szabad részénél legyenek. Így a csaptelepet be tudod pozicionálni, hogy a fém alátét egyenletesen körbe vegye a lyukat (hacsak nem túl nagy a mosdón lévő lyuk, de ekkor meg a hozzáadott háromszög alakú műanyaggal esetleg meg tudod oldani). Ezután ha meghúzod az anyákat, a csapnak szilárdan kell állnia.

Az Ikea minőséget én is szeretem, ahol szükséges, mindenhol Ikea csapra cserélek ;).

Szerk: a zaj miatt meg csavard ki a betétet belőle, úgy folyasd egy ideig a vizet (ahogy a könyve írja is, át kell öblíteni).

Nem érted. Stabilan áll a helyén, nem ez a baj. Hanem ha megragadom a csaptelep kiálló végét, nem óriási erővel már el tudom forgatni balra v. jobbra irányba 1-2 mm-t. Rendes rögzítéssel az alján nem tudnám megmozdítani egy tized mm-t sem.

a zaj miatt meg csavard ki a betétet belőle, úgy folyasd egy ideig a vizet (ahogy a könyve írja is, át kell öblíteni) --> én is olvastam. Folyattam is a vizet pár percig. Egy óráig kellene?

Ha normál üzemnél is elfordul 1-2 mm-t az baj, de ha csak szándékosan lehet elrángatni ugyanennyit, akkor szerintem túlzásokba esel. Ennyire nem kell tökéletesnek lennie, nem banki tűzfal ez.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Egy fontos megbeszélés résztvevőit várják az újságírók, de a tanácskozás nagyon elhúzódik, úgyhogy kevesen maradnak, és a résztvevők gyors távozása miatt csak egy idős politikust tudnak mikrofonvégre kapni, aki mindenkit megelőzve megkérdezni:

-Uraim, tudnak önök titkot tartani?
-Persze, hogyne - jön a válasz.
-Na mert én is.

 

Szerintem nem annyira IKEA specifikus probléma. Nálunk mindenhova Grohe-t vettem jó drágán és ugyanazok a bajai, amiket te is írtál.

Szerkesztve: 2019. 11. 29., p – 14:15

Tehát ha jól értem, az a nagy újítás benne, hogy nem jobbra kiforgatva van a "csak hideg", hanem középen...

De ez így szar. Ha jól értem, akkor nincs "langyos" fokozata, hanem van a jéghideg meg a tűzforró, a kettő között meg kb minimális állítási lehetőség.

Nem inkább a kazánt kéne finomhangolni/pufferrel ellátni?

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

"A hideg indítási funkcióval megelőzhető a felesleges melegvíz-fogyasztás például kéz- vagy fogmosáskor."

Nyilvan velem van a baj, de meleg vizzel mosok kezet..

Ha 2 másodpercekre (szószerint!) nyitogatod meg, úgysem fog odaérni a 10 méterre levő kazántól a melegvíz a csőben. Akkor pedig inkább be se indítsa ennyi időre a kazánt szivattyút és minden más kapcsolódó elektronikát, mechanikát. Én örülök neki h. ilyet is árulnak.

A molylepkénél komolyabb ésszel simán megugorható a feladat: Teljesen jobbra, a hideg irányba tolva kell megnyitni, és ugyanezt a hatást éred el. Ebbe a csapba gyakorlatilag 40-60 fokkal elforgatva került bele a betét, némi geometriai korrekcióval persze - és prímán lehet marketinget építeni köré.

Pedig szerintem jó dolog, én szívesen pakolnék ilyen csaptelepeket a lakásba. Nálunk ugyan nincs kazán, de mért fogyasztás van külön hideg és meleg vízre. A meleg víz köbméter ára 5x a hidegének, és igaz a fenti tézis, miszerint a család többségét nem nagyon érdekli, hogy a pohár víz, amit a csapból kiereszt, az hideg vagy meleg víz árán lesz e kiszámlázva, lényeg hogy amikor megengedi a csapot, hideg jöjjön, márpedig gyakorlatilag bármely állásnál hideg lesz, ha előtte nem pont meleg víz folyt ki rajta (azaz az esetek 90%-ban). Ezért a gyermek nem is fogja jobbra tolni azt a kart, mert a kassza nem nála csenget...

Csaba

Ezzel sem vitatkozom, de tenyleg nem ertem, hogy miert ennyire nem jott at, amit mondtam. :D Az egyetlen bajom a termekoldalon feltuntetett jelzett jellemzovel van, mivel nem ertek egyet vele es tapasztalatom szerint is az emberek pl. kezet meleg vizzel mosnak (de jellemzoen fogat es a reggeli mosakodast is azzal csinalom). Ennyit es nem tobbet mondtam, es nem hiszem, hogy nem ez lenne az altalanos. :)

Szerintem meg ezzel rosszabbul jársz. Így a gyerek megtanulja, hogy ha meleg vízzel akar kezet mosni, akkor ki kell csak tolnia full meleg állásba a csapot, és 1-5 perc múlva már jön is a meleg víz, és majd csak utána szintezi be a hőmérséklethez (további 1-2 perc vízfolyatás). Szerintem a pohár vizes sztorinál kevesebbet vesztesz. 

Akkor már vegyetek egy vízszűrős kancsót, rakjátok tele vízzel, és onnan lehet inni. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Hidd el nekem, így használja. Próbaképpen egy fél órás szeánszot végighallgattam a nappaliból, kb. 60x nyitogatta a csapot. Ez azt eredményezte h. 60x próbált az az istenverte szerencsétlen kazán melegvíztermelés módba kapcsolni. Ebből kb. 5x sikerült is lángot begyújtani és melegvizet elkezdeni csinálni mielőtt a gyagyás ismét elzárta a csapot.

A hidegvizet felőlem folyathatná, 250 HUF/m3, leszarom. A kazáncsere turbósról kondenzációsra kéménybéleléssel, társasházban tél közepén meg alsó hangon fél milliótól indul, és alsó hangon 2 hónaptól egészen ítéletnapig is elhúzódhat majd a kivitelezés és a bürokratikus papírmunka. Ezt akarom elkerülni minden elérhető eszközzel.

Ugyanilyet vettem, egy álom volt a felszerelése az elmúlt 5 évben látott szarokhoz képest (kb. 4-5 csaptelepet cseréltem ezen idő alatt, volt költözés, meg szülőknél is segítettem). A félkör alakú cucc nem egyedi, pont ugyanilyet kaptam Mofémhez, meg valami máshoz is, aminek nem rémlik a márkája. Ráadásul a leszerelt régi csaptelepek alatt is rendre ugyanilyen volt, így én eleve azt hittem hogy ez a default mindenhez. A másik a hozzá adott szerszám: lehet hogy a csavar mérete nem a csaptelepeknél megszokott, viszont a rögzítési elv mindegyiknél ugyanez. A hosszú menetes száron való csavarmeghúzás pedig egy irtózatos szopás ilyen szerszám nélkül.

Amúgy nálam nagyon frankón szorul, még izomból tekerve se mozdul el, szóval valami más baj lesz ott. A hangja viszont tényleg gáz, ha valamiért visszaviszem, akkor az e miatt lesz, eddig nem gondoltam, hogy egy csaptelep lehet zavaróan hangos :)