Kell nekem az IPv6?

Fórumok

Jelenleg IPv4-en is fix IP-m van.

Egy pici, saját használatra működő szerver lóg rajta ( web, git, dokumentumok stb.) a router mögött. 

Kell nekem az IPv6?

Érvek, ellenérvek, előnyök, hátrányok érdekelnének a jövőre vonatkozóan 5-10 év távlatában.

Előre is köszönöm

dombi1976

Hozzászólások

..én már megvárnám az IPv8-at. Nekem nyolc.

Ha csak te használod, elég az IPv4. Ha viszont más is használná, én engedélyezném rajta az IPv6-ot, ha a szolgáltató is támogatja, ami mögött van. Nem nagy technikai kunszt bekapcsolni, így miért ne. De mondom, ha csak te használod, akkor semmi előnye nem lenne lényegében, hacsak nem a tanulási célzat, tapasztalatszerzés.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2019. 12. 01., v – 20:15

Mivel manapság a szoftverek legnagyobb része IPv6 kompatibilis, ezért egy "sima" szerveren IPv6-ot beállítani nagyjából annyiból áll, hogy beállítod rajta az IPv6 címet / prefix hosszt / átjárót, illetve megfelelően beállítod a tűzfalat. Ezt egyszer kell megcsinálni, pár perc alatt megvan, és a dolog onnantól jövőálló.

Kellenek ilyen marketing-bullshitek? Az IPv4 a múlt és még a jelen, az IPv6 a jelen és a jövő...

IPv6 only nem éri most el az index.hu -t és sok mást sem.

$ ping -6 index.hu
ping: index.hu: Nincs cím társítva a gépnévhez

Ahogy az előttem szóló írta, még szükséges az IPv4 stack is. Bár évek alatt remélem addig eljuthatunk, hogy otthoni előfizetőknél a szolgáltatói NAT64 + DNS64 kombó szükségtelenné teheti az IPv4 stacket addig is, amíg (sok-sok évig) még van IPv4-only szerver a világhálón.

Elég megpróbálni Ubuntura feltolni egy nginx-et kikapcsolt ipv6-tal, az is jól elhasal, mert egyrészt telepítés után azonnal el akarja indítani, és a default konfigban a listen az v4+v6... Oké, ez nem az adott sw, hanem a csomag karbantartójának, meg az "indítsuk el, ha már felment" hozzáállásnak a sara.

Mellette nem igazan tudok ervelni, de tessek:

  • Van hirertek, hogy egy oldal tamogatja, reklamnak jo. Hupon is cikkeznek, hogy bezzeg ok 10eve mar! 
  • Ugyfeleknek elmondhatod, hogy te mar ezt is tudod.
  • Kapsz egy csomo ipt, otthon minden kis vackodnak lehet sajat kulso ip cime
  • Egy server eseten kimeno kapcsolatokat tudod iphez kotni 

Ellene:

  • Folyamatosan munkad van vele
  • Belepsz egy olyan halora, ahol vegtelen mennyisegu ipcim all a tamadok rendelkezesere
  • Plusz egy dolog, ami elromolhat, vagy problemat okozhat. Gondolj bele, nem elerheto az ipv6 halo, az ipv6rol jovo kliensek vagy hibat dobnak,vagy failback-et ipv4re, utobbi is lassulast okoz.
  • Mindenre van megoldas, de akkor is fajdalmas a hibakat orvosolni. Kellemetlen, mikor egy level nem megy ki, mert idiota postfix ipv6on probalta elkuldeni. Vagy csak siman wordpress egyik ingyenes kiegeszitoje nem mukodik jol ipv6tal.
  • Alapvetoen sehol sem veszik komolyan az ipv6 halokat, igy szolgaltatonal sem fogjak a hibaidat ugy kezelni, mintha ipv4 hiba lenne

Eljutott a vilag, hogy ipv4 elfogyasa mar valodi problema, igy lesz ra megoldas, de egyaltalan nem biztos, hogy ipv6 lesz az, en a helyedben nem pazarolnak bele idot, amig nem muszaj.

Eljutott a vilag, hogy ipv4 elfogyasa mar valodi problema, igy lesz ra megoldas, de egyaltalan nem biztos, hogy ipv6 lesz az

Mondj mar egy masik megoldast, amit latsz kibontakozni. Az IPv6-tal kapcsolatban lehet kritikat megfogalmazni, de az vitathatatlan, hogy ez all legkozelebb ahhoz, hogy valodi (azaz nagyon hosszu tavu) megoldast nyujtson.

NAT, mar nincsen szukseg arra, hogy minden otthoni felhasznalonak kulso ip cime legyen, vagy minden servernek sajat ip cim legyen.

Meg mindig latok olyan szerverhostingot (kulfoldi), ahol 16 ipv4 cimet adnak hozza, bereltvonalhoz is adnak rengeteget, ami csak ott all.

szerk:

20eve is ipv6 volt a jovo, 15 eve minden serveren szenvedtem ipv6tal, azota szamtalanszor elmondtak, hogy vege a vilagnak, mert elfogy az ip cim, megsem kovetkezett be, mar joforman sehol sem hasznalok ipv6ot. Es mind a mai napig fontosabb szolgaltatasokat nem erek el ipv6on, vagy bughalmaz. Mar rege nem latom, hogy ebbe az iranyba haladna a vilag. 

Sokat reszelték az IPv6 apróságait, lassan növekedett a tesztkörnyezet, lassan jöttek ki a hibák.
A véglegesnek mondható állapot csak 2 éves: https://tools.ietf.org/html/rfc8200

Linux kernelbe a fenti RFC-ből is még volt beledolgozandó: https://kernelnewbies.org/Linux_4.15#line-224

A NAT egyertelmuen nem megoldas, hanem workaround, de ettol meg lehet, hogy sokaig huzza.

Az meg, hogy valahol tul sok IP(v4) cim van, az nem azt jelenti, hogy fog jutni mindenkinek. Sot, ez a problema lenyege tulajdonkeppen.

En semmi mas iranyt nem latok, amerre haladna a vilag. A kerdes, hogy milyen sebeseggel.

"hanem workaround"

Te meg egy olyan projectbe se voltal, ahol workaround maradt megoldasnak vegul?

"mindenkinek. Sot, ez a problema lenyege tulajdonkeppen."

Nem tud mindenki pazarolni, akkor megoldas az, hogy tudjon mindenki pazarolni? Kicsit azaz erzesem, hogy a rendszer vesztesei erolkodnek, mig tobbiek a vegtelensegig hatraltatjak a folyamatot.

20 eve en se lattam mas iranyt, sot ma sem, de mivel 20ev alatt nem tortent meg a csoda, igy cinikus vagyok a temaban. 

Egyreszt az emlitett pazarlast latom, masik oldalrol meg a privacy torekveseit latom, mindketto okafogyotta teszi ipv6 egyetlen elonyet.

Most mar nagyon egeto dolog, hogy elfogytak az ip cimek, sokkal erosebb workaroundra van szukseg, hogy visszakeruljenek tartomanyok. Kerdes az, hogy ettol elore vagy hatra fog haladni a ipv6 tortenete.  

Az "5-10 év távlat" dolgot nem nagyon értem. Kilövöd a Holdra a szervert és nem fogsz tudni hozzányúlni? Vagy van pár millió ügyfeled akik rossz néven vennék a változást?

Amúgy a legnagyobb hasznod az IPv6-ból az lesz, hogy megtanulsz valamit (legalább egy kicsit).

... nem kell ezen filózni, majd ráér akkor a dolog, ha tényleg elfogynak az IP címek :D majd 2039-ben... ja, nem, akkor dátumos szarakodás lesz :D

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

A kérdés továbbra is nyitott bennem.

Ha (és amikor) elfogynak az IPv4 címek, tehát újakat már nem osztanak ki, akkor a régen kiosztottakkal mi fog történni?

Amit most használok, az elveszik?

Nem direkt ipv6, de talán érdekes:

Az ugye mindenkinek megvan, hogy a 127.0.0.0/8 miatt a teljes ipv4 taromány 1/256-od része ment a "kukába"? Azaz 16 777 216 db cím...

Debian Linux rulez... :D
RIP Ian Murdock

Anno amikor tervezték, a "van bőven"-ből indultak ki. De egyébként elég csak a CIDR előtti időket, vagy épp a subnet-zero parancsot elhozó időszakra gondolni... Ugyan feloszthattad a címtartományt több darabra, de a két szélső (network rész csupa nulla, illetve csupa egyes) nem volt használható nélküle - és volt sok eszköz, ami nem tudta... :-/