Sarki jégverem a GitHubnak

The GitHub Arctic Code Vault is a data repository preserved in the Arctic World Archive (AWA), a very-long-term archival facility 250 meters deep in the permafrost of an Arctic mountain. The archive is located in a decommissioned coal mine in the Svalbard archipelago, closer to the North Pole than the Arctic Circle. GitHub will capture a snapshot of every active public repository on 02/02/2020 and preserve that data in the Arctic Code Vault. For more information on the GitHub Arctic Code Vault, and the other archival projects GitHub is working on, visit https://archiveprogram.github.com/

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 27., sze – 13:20

Előre hallom a klímahisztérikák sirámait!

(Nekem egyébként tetszik az ötlet, hogy a közkincset valami komolyabb védelemmel ellátott helyen is őrizzék offline-ban.)

tl;dr, tl;dw:

GitHub is partnering with the Long Now Foundation, the Internet Archive, Software Heritage, Arctic World Archive, Microsoft Research, the Bodleian Library, and Stanford Libraries to ensure the long-term preservation of the world's open source software. We will protect this priceless knowledge by storing multiple copies, on an ongoing basis, across various data formats and locations, including a very-long-term archive designed to last at least 1,000 years.

trey @ gépház

Gondolod, hogy én segíteni szeretnék akármilyen, vagy bármilyen helyzeten is? Nem keversz a szereptévesztésben levő Karácsonnyal, aki kiment a tüntire és még mindig azt hitte, hogy abban a szerepben van, hogy ő ugat, hogy ezt meg kell oldani, miközben nem vette észre, hogy azt vállalata, hogy majd ő megoldja és most tőle várják (joggal) a megoldást? :D

trey @ gépház

>GitHub will capture a snapshot of every active public repository

Azokat minek? Azok erősen védve vannak, ott csücsül minden fejlesztő gépén a repó klónja. :)

BTW vannak projektek amiknek az archiválásának látnám értelmét, de a githubos projektek 99,9%-a színtiszta szemét 1000 éves időtávlatban. A helyet használnák ki inkább értelmes dolgok archiválására, hírek, újságok, válogatott youtube-videók, filmek, zenék, könyvek stb.

1000 év múlva szerintem sokkal érdekesebbek lesznek ezek a történelmi dolgok, vagy a "hogyan élt az emberiség 2019-ben" életképek, mint Rajesh n+1. javascript libraryjének forrása. Márpedig a digitális online média az átlagember hiedelmeivel ellentétben mocskosul múlandó. Aki próbált már évekkel ezelőtti FB posztokat, beszélgetéseket visszakeresni, vagy YT-n 10 éves videók közt böngészni, az pontosan tudja miről beszélek. :^)

1000 év múlva szerintem sokkal érdekesebbek lesznek ezek a történelmi dolgok,

Bevallom, én már kibaszottul unom az olyan történelmi dolgokat, mint a lassan 100 éve lezajlott II. világháború és társai. Hogy a NatGeo és a Spectrum nem tud erről a témáról leakadni. Szívesebben venném, ha a történelmi dolgok kicsit shiftelődének előre, mert arról sem beszélünk minden nap, hogy a keresztes háborúkban mi a fasz történt. 

trey @ gépház

kisebb esellyel lepunk ujra bele ugyanabba a szarba, ha emlekszunk meg ra, hogy mi tortent nem is olyan regen

Erre pont gyönyörű ellenpélda amit a politikában megy, diktátorok jönnek-mennek, mindenféle bíztató jel nélkül arra nézvést h. a következő diktátort sikerülne fellógatni még azelőtt h. 20-30 évre megnyomorítja a plebs életét.

"A tortenelem talan nem annyira haszontalan, lehet, hogy kisebb esellyel lepunk ujra bele ugyanabba a szarba, ha emlekszunk meg ra, hogy mi tortent nem is olyan regen."

A szocialista blokk alig 30 éve omlott össze, most mégis úgy tűnik mintha leporolnák a "terveket" és újra ki akarják próbálni, most már kevesebb megvalósítási hibával. Érdekes módon ez ott népszerűbb, ahol előtte nem építették a szocializmust.

Az egy olyan háború volt, amit feltétel nélküli kapitulációs szerződésekkel lezártak. Elismerték a vereségüket a pl. németek.
Onnantól kezdve ömölhetett rájuk a szar. Avagy van erős határvonal.
Amiről te beszélsz, az egy folyamat: 30 éve volt a rendszerváltásnak nevezett esemény, de még most is titkosak az előző rendszer kollaboránsainak listái. Nincs éles határvonal. Nincsenek/nem nevezhetők meg pöcegödrök. A történészeknek az összes azóta hatalmon lévő politikai elit csupán éppen annyival szúrja ki a szemüket, hogy éhen ne pusztuljanak.
Nem lehet közeli történelmet deklarálni nagyrészt feltételezéseken.
Abban meg igazad van, Trey, hogy kicsit sok már, amit a nemzeti szocialistákról lehúznak, de időről időre bizonyos csoportoknak érdekükben áll újabb mementót kifényezni, ha a régebbiek beleszürkülnek a köztudatba. Egyébként meg eladható egy újravágott, új narrátoros klickbaitesített nevű háborús "dokumentum"film.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Es csodalkozunk, hogy elolvad az eccakisark?

gretaTunberget elo, de izibe!

Szerkesztve: 2019. 11. 28., cs – 16:24

Sajnos az emberiség nem tanul a történelemből. Ha igen, akkor Seneca műve A gondviselésről és más írások címmel nem lenne ma is aktuális. Ajánlom főleg az I.3. és I.4. részeket. Gyönyörűen leírja a mai társadalmat.

Amúgy meg miért nem üveglapokba írják bele a kódokat? Azoknak az élettartama elvileg végtelen, mivel a szilicíum-oxidnak nincs felezési ideje, vagy nagyobb mint az ismert univerzum ideje. ;)

Az üveg amorf anyag. Ez akkor derült ki mikor 1800-as években épült kastélyok (sértetlen) ablaküvegein vették észre h. "megfolytak" a gravitáció miatt, gy.k. az alja mérhetően megvastagagodott, a teteje elvékonyodott, ahogy az anyag lefolyt az ablak aljába. 

Vagy pl. az Orient Expressz múzeumban kiállított vagonjain az ablaküvegek az alsó szélükön tizedmilliméterrel vastagabbak már, mint felül. Pedig csak kb. 100 évesek.

Ez egy nagyon elterjedt városi legenda. Az üveg valóban nem kristályos anyag, de ez nem egyenlő azzal, hogy megfolyik. Persze vannak kevésbé viszkózus fajtták, de amit például a Westminster apátság idején használtak, az nem folyik valami gyorsan. Kiszámolták, hogy egy milliárd év alatt vastagodna 1 nm-t. (https://ceramics.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jace.15092)

Folosleges. Proton bomlas ugyis elintezi.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A kódok nagy része már 2 év múlva sem ér semmit, minek elrakni 100 évig. Majd pont a 100 éves legacy szemétre lesznek kiváncsiak az unokáink. Marketing.

Ha nem szervereken tárolják a kódot, aminek kell hűtés, hanem filmen, aminek nem, akkor miért a Spitzbergákat választották?