HUP és az IPv6 - visszatekintés

ipv6 ready

A napokban újra fellángolt az IPv6 téma internet-szerte és itt a HUP-on is, annak kapcsán, hogy a RIPE NCC bejelentette, kifogytak az IPv4 címekből.

Személy szerint mindig is fontosnak éreztem az IPv6 szekerének tolását (még akkor is, ha sokszor szarkasztikus megjegyzésekkel is illettem a bevezetésének "sebességét"). Már a HUP elődjeként 2000 körül általam indított kezdetleges szerveren is külön menüpontot szántam neki (keresd meg, ha érdekel). Éppen ezért, örömmel vettem, amikor több mint 10 évvel ezelőtt bra bejelentette, hogy mi is elérhetők lettünk IPv6-on. Azóta a HUP a technológia elterjedtségének fokához mérten, stílszerűen és annak megfelelő minőségben, azaz BÉTA üzemben "folyamatosan" elérhető IPv6-on.

Valószínű, hogy 10 évvel ezelőtt a HUP az első fecskék közé tartozott az IPv6 támogatás bevezetésével. Hazai viszonylatban legalábbis mindenképpen. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy az elmúlt egy évtized alatt ez a fecske nem csinált nyarat.

Azóta is nagyítóval kell keresni a hazai neten az IPv6-képes magyar nyelvű weboldalakat. Szégyen, hogy 2019 legnagyobb látogatottsággal magyar bíró weboldalai 100-as listáján alig akad, ami elérhető lenne az IP protokoll "új" verzióján keresztül.

Remélhetőleg, tíz év múlva, a HUP 20. IPv6-os születésnapján jobb hírekről számolhatok majd be! Addig is, álljon itt egy pozitív lista azokról a magyar nyelvű, nagyobb oldalakról, amelyek már sikeresen megugrották ezt a szintet:

[ IPv6-képes magyar nyelvű (web)oldalak ]

Hozzászólások

Köszönöm, érdekes téma. Furcsa, hogy ennyire nem terjed. Ami működik azt ne piszkáld hozzáállás miatt talán? 

Nope. Tisztán pénzbeli okai vannak.

Túl nagy a tartomány és elifnlálja az IP cím darabonkénti értékét. Ráadásul bekever a hosting üzletágnak is, mert a szolgáltatásra igénytelen nagyon kis halak közül sok csak a drága fix IP miatt nem áll át self hostingra.

Szóval, elég erősen a ventillátorba reccsentés ilyen tekintetben.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerintem ezt nem jól látod. IPv6 esetén szvsz nem is adhatnak egyedi IP-t hanem egy /64-es tartományt, nagyobbaknak meg /56 vagy /48, ahogy az ISP-k is adják dinamikusan.

Nincs igazi kényszer, minden már webes, az meg köszöni szépen, már jól elműködget NAT-on át is.

Szerintem ez olyan, mint a HTTPS.

Akkor fog elterjedni, ha a google hátrébb sorolja azokat az oldalakat, amik nem IPV6-képesek.

> Szégyen, hogy 2019 legnagyobb látogatottsággal magyar bíró weboldalai 100-as listáján alig akad, ami elérhető lenne az IP protokoll "új" verzióján keresztül.

Nem csak szégyen, de gyalázat is, hiszen az IPv6 annyival jobb a felhasználónak... Várjunk csak, neki hótmindegy... Akkor bizonyára a szervernek... Nem, annak is mindegy...

Akkor most elbizonytalanodtam: mi is az az érv, ami a buzzword-ökön túl az IPv6 mellett szól?

Pl hogy van belőle elég. User oldalról ez azzal jár, hogy nem kell könyörögni publikus IP-ért, nem kell szopni az ilyen-olyan CGN megoldások miatt stb.
Vagy nem kell többet fizetni a felhő szolgáltatónak, mert N darab IP-t szeretnél.

És akkor ez még csak csupán a darabszám közötti eltérést fedi le, de az egyszeri user-nek első körben ez érhető.

AIX-on az IPv6 nem kihívás, legfeljebb az lenne kihívás, ha letiltani akarnád.
Na a Windows XP-n, az kihívás! Annó IPv6 kísérletezős koromban (2017 január) ilyeneket véltem feljegyezni:

Windows: netsh interface ipv6 add address interface=11
         address=fddf:1968:0309::0a62:1e0c/120
XP: ipv6 -p adu 4/fddf:1968:0309::0a81:0f8d
    ipv6 -p rtu fddf:1968:309::a81:f80/121 4

Mondjuk így utólag már nem nagyon tudom, hogy mifene a 11 meg a 4;)

Ezt szívd vissza, gyaur kutya! Az XP szent, értem? Kérdezd meg hajbazert, ha nem hiszed el. Az még egy ASM-ben megírt jó OS volt, nem úgy mint ezek a mai bloat ×4r0k ezekkel a felesleges, csilivili technologóiákkal, hogy gigabitek, https, meg IPv6, USB3, TRIM, NVMe. Kell a francnak! Ha 2001-ben megfelelt, jó lesz még 2099-ig. Velem a profitmultik nem fogják megvetetni az új bloatokat, a többiek meg szépen alkalmazkodjanak hozzám.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Off: Lehet, hogy az ágy alá gurult, nézted már ott?

On: Hamarosan lesz Windows10-em, majd  azt is kipróbálom; azt tartanám méltányosnak és elvárhatónak, ha ott ismét másképp lenne a parancssoros konfigurálás.

Off: mondjuk a Linuxon is frappáns, hogy az IPX-re vonatkozó beállításokat az 'ip' paranccsal végezhetjük, így spórolunk egy gombnyomást. [Ugyanis, ha jól értem, az 'ip' az univerzális hálózatkonfiguráló program.]

Te is tudod, hogy miert van/lesz szukseg IPv6-ra. Azt is erted, hogy az atallas nem mehet egyik naprol a masikra, tehat szep lassan (de nem ennyire lassan!) el kell kezdeni mindenhol hasznalni.

Es ha egy konkret weblaprol/szolgaltatasrol beszelunk: valoban nem lesz tole sokkal jobb hely a vilag, de megis mennyi energiaba/penzbe kerul felkonfigolni egy IPv6 elerhetoseget egy webszerverhez? Mondjuk annyi mint ezt a szalat megirnunk?

Szerkesztve: 2019. 11. 30., szo – 19:27

Pedig sok előnye van az IPv6-nak

- Aggregálhatóság

- Autokonfiguráció a hosztok-nak.

- Rengeteg cím (pl. a KIFÜ /56-ot ad az közoktatási intézményeknek, amely 256 alhálózatot tesz lehetővé. /64-es interfaceID alhálózatonként.)

- Mivel nincs NAT, ezért kevésbé terheli a router-eket, mint a NAT-olás.

- Mivel egyszerűsödött a fejléc, ezért gyorsabb feldolgozás.

- A szolgáltatások (stream-elés, web-oldal stb.) stabilabban érhetők el, mint v4 esetén.

Én ott pattantam le az IPv6-ról, hogy gondoltam a cégünknek akkor végre lehet értelmesen globálisan egyedi tartományt szerezni valahogy, és a különböző szolgáltatók majd jól routolják. Aztán az derült ki számomra, hogy erre igazán nem készültek fel, csak nagycéges környezetben tud működni (ahogy IPv4-nél is), de úgy nem, hogy van egy backup mobilneted meg van valamilyen normálisabb szélessáv, és mindkét kapcsolaton ugyanazok a címek vannak routolva. Persze lehet csinálni privát IPv6 hálózatot privát címekkel, de akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad, és lehet NAT-olni... Vagy rosszul látom?

Szerkesztve: 2019. 12. 05., cs – 17:17

Évekig szépen működött, de idén vmi frissítés (vagy szolgáltató?) elállíthatott valamit az ipv6 stack-ben, mert azóta ha akár minimális webes forgalmat is terelek rá, (100-200Mbit) akadozni kezdenek az IPv6 kapcsolatok, még ssh (ipv6-on) is random hogy sikerül-e a szerverre. Ráterhelés nélkül persze megy szépen.

Debian Buster. Esetleg valaki tapasztalt hasonlót?