Parkside 12V akkupakk BMS

Hirtelen nem találtam meg a topikot, de talán itt a HUP-on folyt egy diskurzus arról, hogy a gyártók a készülékek telepeiben milyen BMS-eket használnak.

Van egy Parkside PABS12 B3 akkus csavarozóm. Elsősorban kábelcsatorna csavarozáshoz szoktam használni, mert oda nem kell nagy nyomaték, illetve a kis mérete miatt könnyebb vele létráról dolgozni. Na meg ha ismerős kéri, ezt szoktam kölcsönadni, mondván, hogy nem nagy kár érte, ha tönkreteszi vagy nem kerül vissza.

Na ennek a gépnek az akkuja (PABS 12 B3-1) mondta fel a szolgálatot alig 2 év használat után. Töltőre téve néhány másodperc után telit mutat, viszont a gép már kicsi nyomaték mellett is leáll.

Szétszedtem, 3 db 18650 Li-Ion cella van benne, sorosan kapcsolva. A BMS külön figyeli az egyes cellák feszültségét, de az alkatrészek kis számából kiindulva nem balanceol. És lám, tényleg, az egyik cella 3.3V-on állt, míg a másik kettő 4.01V-on.

Forrasztottam a BMS megfelelő pontjaira egy balanceoló töltőre dugható csatlakozót, és feltöltöttem. Olyan, mint új korában.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 28., cs – 10:06

Én pont ugyanennek az eszköznek az akksiját fél év alatt vesztettem el, de a ritka használat miatt addig még nem kellett tölteni. Fél év után  egyik reggel mikor elővettem még zöld volt a szintjelző, terhelés alatt meg sárga, majd mikor már nem bírta, tettem volna töltőre, de az csak pislákolt a töltő. 

Én kivágtam az akksi belsejét az érintkezők és azokat tartó keret kivételével és az akksiházat és a mint dugó használom, kellően vastag két méteres két eres kábellel egy kis 4Ah-s ólomakkumulátorról, amit univerzális autós töltővel tölthetek. Igaz, nem olyan kompakt így, de otthonra jó és az ereje se lett rosszabb. 

Tudom, gari, de a blokkja már rég sehol, nekem meg kellett az eszköz.

PS: csak nem teljesen az a típus, de kép alapján hasonló, az eszköz: pbsa 12 c2, 3 Li cellás 12V-s akksival.

Ez az X12V fantázianevű akkut használja? Ahhoz van "hivatalos" szivargyújtó átalakító is :)

Szerintem az akkus gépnek épp az a lényege, hogy kompakt és könnyen hordozható, ha már vezeték lóg ki belőle, elveszíti ezt a tulajdonságát.

Ha műhelybe kell, lehet kis fordulatú, konnektorba dugható csavarozót is kapni.

Most dobtam volna ki? Direkt ilyen kis teljesítményű elég nekem otthonra, és ugyan így kábeles lett, de legalább konnektor nem kell neki. Sajna maga az eszköz tényleg túl jó, ahhoz, hogy csak úgy eldobjam. Amit kellett nekem eddig mind fúrta vagy csavarta és az is jó, hogy nem kell külön befogatni a bitfejet hanem lekapom a fúrófejet és alatta a bittartó.

Nincs sok tapasztalatom a lítiumos akksikkal, és jött megint egy időszak, amikor kellett volna az eszköz.

Neten vagy 8ezer Ft a pótakku (csak normálisabb új cellák is 3-4ezer körül), de mivel még egyszer sem tudtam tölteni, nem voltam benne biztos, hogy pl a töltőállomás jó-e. Ha azt is venni kellene, akkor már a 10ezer ft-s vélelár másfélszeresét elszórom a javításra. 

Amúgy próbáltam multiméterrel bohóckodni és én is azt tapasztalatam, hogy szórtak a három cella feszkói 3 és 4 V között.  Persze nagy a sansz, hogy az akksiba épített védő/kiegyensúlyozó áramkör lehetett a ludas, de azzal meg pláne nem tudtam mit kezdeni. Egy dologgal kísérleteztem, a legnagyobb feszkójú cellát próbáltam egy PC-s 8 centis ventillátorral meríteni, hátha tudom majd utána tölteni, az egész pakkot, de a végén már teljesen letiltott a védelem, se töltés, se áram leadás a fúró fele.

Meguntam, vettem egy kisebb ólomakksit, réz csúszósarukat, pillanatragasztót és 2m jó vastag kétereset és nekiestem. Most tudom használni és ha valaki megdobna jóárú gyári akksikkal, akkor még simán vissza tudom tenni, magát a fúrót nem bántottam csak az akksiját.

Szép megoldás, gratula!

Engem a lelkem mélyén mindig zavar, amikor ilyen műszakilag igénytelen megoldással találkozom, mint például ez a balanszírozás nélküli töltés. Persze, tudom olcsósítás meg minden, de akkor is!

hat pl. akksis flexet az elmult 3 evben 2 alkalommal arultak.

En mennek venni egyet, mivel most is felig szar, hogy csereljek.

Igazabol vennek meg kettot is...

Nekem megvan az osszes 18v-os gepuk. Egyikre se lehet egy rossz szavam se, csak a flex meg a kezi korfuresz (bar azt csak azert vettem, hogy meglegyen a keszlet).

 

A flex az egy tervezesi hibas gagyi szar fos. De baromira szeretem.

Eloszor az elektronikaja adja meg magat (fordulatszamszabalyzo), aztan mivel nincs innentol lagyinditas, egyszercsak leszakad a szenkefe tartostol.

A szenkefe nem cserelheto, egyedi motor.

Egyszer mar csereltek, de ugye uj papirt nem adnak (futar jon, megy), igy masodjara mar garanciaidon tuli.

Engem nem zavarna, evenkent vennek egyet, csak nem aruljak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A nyilvsnvalo tevedest miert kell ilyen hatarozottan allitani?

Pont ma vettem egyet. A hozzaadott garancialevel elso sora:

"A lidl Magyaroszag bt egy év jotallast vallal a lidla magyarorszag bt aruhazaban vasarolt jotallaskoteles fogyasztasi cikkekre."

 A dobozon levo marketing emblema:

5 jahre garancija

 

Az akkumulatorra egy ev garancia.

A hasznalati konyvben 5 evet igernek.

 

Van egy masik is, azon 3ev van a dobozon a hasznalati utasitasban 1ev van (jotallasi tajekoztato).

 

De van a hasznalati utasitasban egy ilyen is:

rendeltetes:

Ez a berendezes nem alkalmas ipari hasznalatra. Ipari alkalmazas eseten megszunik a garancia.

Azaz, ha afas szamlat kersz, akkor ipari alkalmazasra vetted.

 

Osszefoglalva:

- afas szamla eseten nincs garancia

- akksira 1 ev van

- hivatalosan a keszulekre 1 ev van

- ha jo kedvuk van, es nincs kivezetve a termek akkor megadjak ami a dobozon van.

 

Egyebkent nagyon ingovanyos a garancia ugyintezes. De azt le se irom. Ha az uzletben van ilyen termekuk altalaban szo nelkul cserelik. De ha telefonalni kell, akkor engem pl. tobb mint egy het mulva hivtak vissza (szerviz telefonszamat nem.adjak.ki)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha adok neked ellenpéldát a 3 évre (jótállási füzetben írtak a relevánsak nem az ami a dobozon szerepel), akkor a te fenti példád semmis lesz? Nem. Na ezért írtam h. ÁLTALÁBAN mindenre (a mechanikus tömör betonkockára is) 3 évet adnak. Akku-ra ezekkel ellentétben viszont igen csak 1 év, ezt nem is vitattam.

Nekem is cseréltek ki 2évhez közel akksis cuccot.

De amit ma vettem, es a dobozon 5evet irtak, a benne levo fuzetben 5 evet irtak. A hozzaadott jotallasi jegyen 1 evet irtak.

Annyit akarok csak ebbol kihozni, hogy torvenyileg 1 evet allnak, a cegek mogul kibujtak, es ha van anyaguk akkor cserelik tovabb is.

A mai furo egyebkent garancia ide-vagy oda, alkatreszekbol megveve dragabban jon ki.

Es tenyleg minosegi cuccokbol van osszerakva. A benne levo mosfetek 130/400A-es. Csak a tokmany 40eur kornyeken mozog.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2019. 11. 30., szo – 13:49

Irtam egy koszonolevelet az uj parkside teamnek:)

Ez a brushless furojuk valami allat lett. Este meg hazafele beugrottam es vettem meg egyet. Igaz van 6 furom, de ez a brushless egy mernoki remekmu.

Szoval miutan darabokra szetszedtem (es osszeraktam) elolvastam a PA5222 vezerlocsalad programozo manualjat, irtam nekik. Nem birtam ki. Szep munka.

 

En meg beletettem volna par dolgot, de ne legyunk elegedetlenek. A motor, vezerlo, kapcsolo, tokmany az nagyon rendben van.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

:)

Megvan az  az erzes amikor latsz valakit az utcan, azt hiszed, hogy az egyik volt baratnod, odamesz hatulrol atoleled, megfordul es realizalod, hogy teljesen mas valakit olelgetsz?

Innen szep nyerni. Egyszer megprobalhatnad:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....