[Élő] Stadia teszt: megéri a linuxos játékosok számára?

Címkék

Nézd élőben a GamingOnLinux tesztjét a Twitch.tv-n

A GamingOnLinux teszteli a napokban elstartolt Google Stadia cloud gaming szolgáltatást. A Stadia Debian Linux szervereken fut. Részletek itt.

Hozzászólások

Mintha lett volna már egy ilyen próbálkozás, de az becsődölt.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Igen volt és használtam is. A fizika és a képtömörítés korlátai miatt (késleltetés) csak lassú reakciót igénylő játékoknál volt értelme, fps-t szörnyű volt rajta játszani. Esetleg ha közelebb helyezik a szervereket minden országban a kliensekhez (például kihelyezik a szolgáltatókhoz) és a sávszélesség mindenütt gigabit környékén lesz (így tömörítés kárára csökkenthető a késleltetés), akkor akár használható lesz gyorsabb játékokhoz is. 

Az OnLive-ra gondolsz?

Illetve volt még a Gaikai, amit a Sony felvásárolt.

Ennél az a nagy különbség, hogy a Guglinak jóval kiterjedtebb infrastruktúrája és több tapasztalata van mint a korábbi próbálkozóknak (a pénzről nem is beszélve).

Én még azt is el tudom képzelni, hogy rájöttek, sok szerverközpontot tudnak viszonylag olcsón létrehozni, és ehhez kerestek valami felhasználási területet, tehát előbb született meg az eszköz, mint a cél. (Ez persze csak spekuláció.)

Egyébként pl. kompetitív fps-ekhez valóban nem ideális megoldás, de azon kívül is sok játékstílus van, ahol működhet a dolog.

Már meg ne sértődj! De a Google! Az a cég aki végtelen pénzel rendelkezik, még is rengeteg elkezdet projektjét dobta. Én biztos, hogy a Stadia agymenésükre csak akkor költenék, ha már bizonyított. Ja és nem mellesleg ez a szolgáltatás, nem hogy gyerekcipőbe jár, de cserébe még szerintem drága is. Ha van cég aki kb. azt mondhatja holnap, hogy na csá gyíkok én léptem, na az a Google!

Semmiféle véleményem nincs a témáról, csak annyi, hogy a mindenféle elbukott kisebb projektekhez képest most az a különbség, hogy a pénzhegyekkel rendelkező Google próbálkozik, és talán nem véreznek el 1-2 éven belül. És persze a G egy for profit cég, szóval ami nem termel elég pénzt, azt kukázzák.

Azért játszik vele, hogy nekünk ne kelljen :-).

Belenéztem, de nem jött le, hogy akkor most megéri-e vagy nem?

What I'm perhaps just as impressed by is performance over wireless. Testing using a rubbish Kubuntu laptop, across the house and down a level right at the back. Wireless speed there gave me about 50Mbps down, so putting Stadia into the "Limited" mode for 720p, even there the experience was also very good. I was fully expecting there to have a ton of input lag, but it felt about the same as my PC hooked directly to the router.

Van némi lag még, így ha hardcore FPS játékos vagy, akkor nem. Akkor éri meg, ha van egy darab szar géped, amin az életben nem futna AAA játék és néha játszanál egyet. Ha nem akarsz manapság nem ritka, 50 GB-ot letölteni, hogy játssz 10 percet.

I think it's important to understand what Google have achieved already with Stadia is quite significant. Load up a browser and play a AAA game on Linux, macOS and Windows with only a tiny amount of loading and no sitting and waiting for 50GB of updates. Compared to a lot of experiences with new games on Steam, it almost feels a little magic.

A visszajelzések szerint jobb, mint amire számítottak, de ettől még nem fogja leváltani a helyileg telepített játékokat.

However, at least speaking for me personally, I don't think this will be replacing a locally installed game any time soon. While the input lag was somewhat minimal, playable and quite fun it was just enough to show me that it's not something I'm going to be spending lots of money on extra games. Barely though, I have been seriously impressed with it. If they manage to bring it down a little more, it would be ridiculously good.

trey @ gépház

Nem értem a kérdést a végén. Az lett volna, hogy "Ez az összes Stadiás játék?"

Ha ez, akkor a válasz: 22 van jelenleg. De ezek mind le vannak írva a nyitóban linkelt oldalon...

  • Assassin’s Creed Odyssey
  • Attack on Titan: Final Battle 2
  • Destiny 2: The Collection (available with Stadia Pro)
  • Farming Simulator 2019
  • Final Fantasy XV
  • Football Manager 2020
  • GRID
  • GYLT
  • Just Dance 2020
  • Kine
  • Metro Exodus
  • Mortal Kombat 11
  • NBA 2K20
  • Rage 2
  • Red Dead Redemption 2
  • Rise of the Tomb Raider
  • Samurai Shodown (available in Stadia Pro)
  • Shadow of the Tomb Raider: Definitive Edition
  • Thumper
  • Tomb Raider: Definitive Edition
  • Trials Rising
  • Wolfenstein: Youngblood

Év vége előtt jön még:

  • Borderlands 3
  • Darksiders Genesis
  • Dragon Ball Xenoverse 2
  • Ghost Recon Breakpoint

trey @ gépház

Értem, hogy megérthető megvenni, de innen nézve ~ 47 000 Ft soknak tűnik ahhoz, hogy legyen köztük sok-sok olyan, amivel a soha nem fog játszani a tulaj. Az pedig szemetelés.

A Google biztosan átgondolta, mit csinál, én meg legfeljebb dünnyöghetek, hogy nekem jó lett volna egy demó is, a szelektív választás lehetősége, még akkor is, ha kívülről nézve drágább megoldás. (Nekem nem.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A díjcsomagok nem tartalmaznak játékokat, azokat külön meg kell venni, mégpedig (amennyire én tudom) teljes (vagy ahhoz közeli) áron. (Ez szerintem elég nagy negatívum, tekintve, hogy a Gugli hajlamos kukázni szolgáltatásokat, és akkor a megvett játékoknak is annyi.)

Ha jól tudom, később lesznek más (olcsóbb) díjcsomagok is, az alapvető különbség a képminőségben lesz (felbontás, frissítés).

A legjobb az, hogy a konzol ára 30e, egy játéké újonnan 10e felett van a Stadia-ra, és nincsen használt játék, nincsen 2-3 éves de egyébként zseniális játék Stadia-ra, ...

A PC oldalat nem is említem, ahol mondjuk lehet 30-ért nem is (lentebb írtam mi hozható ki ebből az árból renew vonalon), de mondjuk max 60-ból elég jó vas építhető, ha nem az aktuális top játékokra vágysz, és iszonyat sok játék elérhető fél-negyed-tized áron kb. minden nap, lásd még steam-humblebundle-gog. Ha nem agyatlanul a top top top játékot akarod játszani, hanem klassz játékokat, akkor azért PC oldalon eszetlen olcsón lehet játszani.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

PS4-eket 100-200K között látom

70-80k egy vadiuj PS4, teged szerintem atvertek :)

létezik olyan, hogy jobban jársz

Kezdjuk ott, hogy stadia.com -> buy now -> ctrl-f -> hungary -> not found, de tekintsunk el ettol az aprosagtol. Atvaltottam US regiora, buy now -> 129 USD (=38k forint)

Mondj legyszi egy konkret peldat ra, hogy a 30k-s hasznalt current gen konzolhoz kepest "jobban jarsz" az alapbol dragabb Stadia-val + havidij + teljes aru jatekok (ja, jatekot is vehetsz hasznaltan a hasznalt konzolhoz). Akarhogy szamolom, egyszeruen nem jon ki a matek. (Most tekintsunk el attol, hogy kb. barmilyen videot nezek rola, iszonyu a lag, ami mar onmagaban dealbreaker, maradjunk szigoruan csak a penznel)

Jah, csak ehhez:

  • nem kell rossz esetben órákat várni, hanem instant indul
  • nem kell játékonként 50GB háttértárral rendelkezni a gépedben

Most az megvan, hogy gyakorlatilag az nCore vs. Netflix|HBO Go|Disney dologról beszélünk játék témában? Amióta megjelentek a nevezett streaming szolgáltatók és fillérekért adják a havi előfizetést, egy csomóan befejezték a szarakodást a torrenwarezzel.  Nem mindenkinek jött ez még el, de már kétségtelen, hogy változik a dolog.

Ha ugyanezt meg lehetne lépni játék oldalon is, biztosan lennének, akik átállnának. Hogy ez mikor jön el? Eljön egyáltalán? Majd kiderül. De nyilván kell hozzá egy folyamat, aminek részei az ilyen kísérletek is.

Nekem ugyan nem kell (mondjuk más sem, nem játszom évek óta), de ettől még tetszik, hogy kísérleteznek.

trey @ gépház

Az eseti jellege tagadhatatlan, mármint technológiailag ez nagyon jó lehetne azoknak, akik abszolút nem akarnak gamer gépet építeni, csak megtetszett nekik ez vagy az, haverokkal játszana, de pont az árazás jelenleg ennek annyira ellenében megy, hogy csak na. A bolti áron veszek egy virtuális példányt egy játékból, hát nem csalogat.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nekem az nvidia megoldasa szimpatikusabb. Benne vagyok a betaban es sztm a teljesitmennyel sincs gond.

A műszaki kihívásoktól eltekintve, onnantól fogva, hogy minden egyes játékot külön meg kell venni Stadiához kötött verzióban, szerintem egyáltalán nem éri meg a dolog. Nem kisebb vendor lock-in, mint tartani egy windowsos partíciót, sőt. A pro verzióhoz ingyenesen adott játékok persze még lehetnek érdekesek, de egyelőre a Stadia rossz üzlet a felhasználónak.

Nekem is itt bukik meg, most vettem 30e-ért egy asztali gépet (renew, tv-re kötve), nekiálltam a 2005-2012 közötti kihagyott játékokat játszani (2005 óra alsókategóriás laptopon élek). Potenciális piaca vagyok a stadia-nak, játszanék, nincs nagy befektetési kedvem (bár a refurbish vagy használt xbox minden csak nem drága, 2-3 játék árából meg lehet fogni egy gépet), erre kiderült, hogy kb. játék árak a "dobozos" árak, a google sem volt meggyőző azügyben, hogy évek múlva is ott lesz a szolgáltatás, vagy kapok egy steam kulcsot ha ők leállnak, ..., szóval hagyjuk lett a vége. A másik, hogy nagyon nagyon kiváncsi lennék mekkora hálózatot kell építeniük ahhoz, hogy működjön a szolgáltatás mondjuk Budapest külvárosában is.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 12. 01., k – 14:05

Nem akarok új topicot nyitni, inkább felélesztem ezt.
A helyzet az, hogy a stadia nagyon jól működik. Én már tavasz óta használom, talán kétszer ha volt leállás, az xbox live ennél többször akadozott konzolon. Teljesen konzol-érzésed van, nincs töltés, nincs telepítgetés, csak kattintasz és indul (geforce now-al ellentétben)

Napokon-heteken bellül várható hogy hivatalosan is indul magyarországon (pár hete bejelentették hogy bővítik az európai országok körét, magyar lett a felület, valamint kiszivárgott egy magyar eula is, amit gyorsan le is vettek az oldalról) De vpn-es regisztrációt követően már vpn nélkül, mindenféle trükk nélkül megy itthonról. A legközelebbi szerver frankfurtban van (ahogy geforce now is) és a késleltetés egészen minimális még ilyen távolságból is (telekom optikai net, vidéki falu 250km-re Budapestről, 5ghz wifi) Még a doom eternal is teljesen játszható. Amúgy pár óra után ahhoz a minimális laghoz is hozzászokik az agy, és észre sem veszed.
A google nem valószínű hogy kiugrana a stadia mögül, bár nekem is voltak ilyen félelmeim. Felvásárolt jó pár kisebb játékstúdiót, és a legújabb játékok már szinte kivétel nélkül jönnek első nap stadiara is. ezek után én kétlem hogy egy hamar feladná a dolgot.

Gondolnánk hogy akkor így jött el a linux játék ideje, hogy a google nyújt linux szervereken futó játék szolgáltatást, és csak egy böngésző kell hozzá, de a helyzet az, hogy chrome-ban nincs vaapi, nekem a patchelt chromiummal és stadia+ extensionnel sem sikerült elérnem azt, hogy ne pörögjön a venti (igaz legalább nem késett, alap chrome-ban 2 másodpreces a lag)

Mindeközben windowson, illetve chrome os-en (cloudreadyn is!) tökéletesen megy a stadia, hardveres gyorsítással, nagyon alacsony késleltetéssel.

ki kell próbálni, apkpure-ról letöltöd az alkalmazást, és bepipálod a kísérleti lehetőségek között a játék ezen az eszközön (vagy valami ilyesmi) lehetőséget. Nekem volt nem 4k-s mi box s-em, amin próbáltam a geforce now-t. Ment, de érezhetően nagyobb volt a késés mint pc-n).

de az új androidos chromecastra is jön a stadia, csak azt még nem kapni itthon.