Black Friday - scam vagy sem?

Érdekes az árképzése az üzleteknek így Black Friday környékén. Múlt héten pénteken vettem egy TV-t 169 990 forintért az egyik üzletláncnál. Most, ahogy közeledik a Black Friday, ugyanott hirtelen felugrott az ára 199 999 forintra. Ugyanez a TV múlt héten pénteken 174 900 forint volt az egyik legnagyobb online piactéren. Ma 211 060 forintért vehető meg ugyanott.

Ez azt jelenti, hogy Black Friday előtt felemelik a termékek árát, hogy majd Black Friday-en "óriási kedvezménnyel" pont ugyanannyiért adják, mint múlt héten pénteken? :O

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 21., cs – 21:19

Nemhanem nagyobb a kereslet, ezert _kenytelenek_ arat emelni!

Csakis a vevok erdekeben, hogy mindenkinek jusson...

Igazabol a ceget kell sajnalni, mert hat ok nem tehetnek semmirol :'(

https://index.hu/gazdasag/2019/11/15/black_friday_2019_vasarlas_duh_atveres/

https://index.hu/gazdasag/2019/01/10/gvh_emag_black_friday/

https://index.hu/gazdasag/2018/11/23/black_friday_emag_webshop/

mar fejlodtek, most mar emelik az arat elotte, regen csak beirtak egy kamu arat az athuzott "regi" ar helyett, az akcios meg maradt valtozatlan...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Köszönet, pont ezen gondolkodtam, hogy milyen címen keressem, rémlett, hogy pont az emag-ról olvastam. Az egész egy hatalmas hanta, a marketingesek-közgazdászok fele azt mondja megéri, másik azt mondja eszetlen károkat okoz a cégnek az egész akciózás.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

emagrol semmit.

Nem tamogatunk szarhazi bandat. Romant meg aztan foleg nem. Ezek meg mindkettot tokeleteesen kepviselik.

DIGI is hatareset.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Romant meg aztan foleg nem."

Azt hittem az EU közepén 2019ben kinőttünk már ebből.  Egyébként meg az emag és az edigital egyesül.

Egyébként mi a konkrét baj az emaggal? Tudomásom szerint csak egy marketplace, azaz a termékek kereskedelmét nem ők végzik, csak az infrát adják alá.

Elég egyszerű a képlet. Kedvezményes terméket csak akkor lehet akciósan adni, ha előtte adott ideig a termék ára magasabb mint az akciós ár.  Ennek az oka, hogy korábbi fekete péntek és szezonális leárazások körüli keverések (akció árváltoztatás nélkül, kifizetett, de ki nem szállított készülékek, stb.) után a GVH rászállt és végigbüntettet egy csomó áruházat.
Emiatt, ha másért nem is, legalább a látszatra adnak. Az igazat megvallva, jogszabály kellene rá, hogy az akciós termékeket csakis a 180 napi időszak átlagárához lehessen leárazni. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Napi átlagárak 180 napos átlaga, ahol az egy napon belűli árváltozás nem haladhatja 10%-ot,  és az egymást követő napok átlagárának a változása ezen időperióduson belül max. 6 alkalommal haladhatja meg a 10%-ot.

Jahm, és webshopokban kötelezővé tenném a termék árának 6 hónapra visszamenő grafikonon való feltüntetését.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ez nem újdonság. Legalábbis annak nem, aki anno olvasta a Tesco Titkot. Igaz, ez az amcsi fasság akkor még nem volt, de a "felemelem az eredeti ár 130%-ára, majd leviszem az eredeti ár 105%-ára és viszik, mint a cukrot" taktika már akkor is játszott.

Én még emlékszem a százezres tüntetésekre, amikor azt követelték a vásárlók, hogy legyen 1.75 liter a 2 literes kóla, meg négydecis a félliteres dobozos sör. Ugyanannyiért persze..

Felkészül a téglalap alakú Ráma sütőmargarin, a héten láttam belőle-úgy szemre- hámnegyedes csomagolást. Csak mert itt a karácsony és sütni kell. Aztán úgy sem veszik észre, maximum otthon, a forgalmi adatokból meg majd kiderül hogy elbírja-e ezt is a plebs..

De hogy mennyit agyalhattak ezen az ötleten a marketing osztályon, mire kisütötték a tutit..?!

Román emagon volt nagyon jó árú SU650 és picit kevésbé jó Intel 660p. Mondjuk az utóbbinak elég raktársöprő szaga van.

"Ez azt jelenti, hogy Black Friday előtt felemelik a termékek árát, hogy majd Black Friday-en "óriási kedvezménnyel" pont ugyanannyiért adják, mint múlt héten pénteken? :O"

 

Hány éves vagy királyfi? :)

 

Egyébként én pl. mindig megnézem az idealo.de-n a terméket, ott (jobbra fent) szépen látszik 3-6-12 hónapra visszamenőleg az árgrafikon (tuti van ilyen magyar oldal is)

https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/6573513_-49sm8200pla-lg-electronics.html

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Altalaban igen. Vagy sokszor igen.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Fehérjét, vitaminokat szoktam ilyenkor bezsákolni. Plö az 5kg tejsavó a szokásos 26e helyett tavaly 20e alatt volt. Ez ugye nekem 1 hónap alatt bepörög, mert szép nagy vagyok, úgyhogy ilyenkor 6 számjegyű összegért rendelek.

Az szép :D 200 kiló vagy, vagy minek annyi fehérje? De komolyan. 5 kiló egy hónap alatt az -szerintem- kurva sok. Gyártótól függetlenül 100g tejsavó koncentrátumban van kb 80g fehérje (egy 30g-os adagban ugye 22-24g), 5 kilóra vetítve ez 4000g, ami napi 133g (pihenőnapon is). Ésakkor még nem ettél semmi szilárd kaját..

"Semmilyen táplálékkiegészítőt sem fogyasztok."
Attól is függ mi a célod az edzéssel, de alapvetően jól teszed. 

"A veséknek annyira nem tesz jót a túlzott bevitel. Nem?"
Ahogy zsírból, szénhidrátból, vagy bármi másból nem tesz jót a túlzott bevitel, de  egy zsíros nokedli pörkölt fölött görnyedve mégsem aggódik ezen senki :) A fehérjén is évtizedes vita megy, hogy akkor most mennyit. 

https://sportorvos.hu/mi-tortenik-ha-a-szuksegletnel-tobb-feherjet-fogyasztunk/

"A túlzott fehérjebevitel máj- vagy vesekárosító hatása ma nem kellően alátámasztott [...]
Az egészségügyi kockázat egészséges embereknél 1-2 g/ttkg/nap fehérje fogyasztása esetén nem túl jelentős [...]
A ma reálisnak tűnő maximális fehérjebevitel az energiaszükséglet 25%-a, körülbelül 2-2,5 g/kg/nap, azaz egy 80 kg-os ember számára 176 g fehérje per nap 12,000 kJ/nap energiatartalmú étrend mellett. Ez alatta marad a teoretikus maximális bevitelnek.
"

Mindenesetre a fenti havi 5 kiló tejsavó bevitele (még a rendes kajálás mellett) nekem is overkill-nek tűnik, még kemény edzés mellett is. 

Mert így ebben a formában hülyeség is. Lásd feljebb. Mi a sok, mihez képest, milyen életmód(sport) mellett? És milyen tudományos bizonyíték van arra, hogy káros? 

Ez olyan mint hogy a C vitamintól veseköved lesz. Egyszer valaki kitalálta, aztán bevésődött a fejekbe.

De mire mondta? Pontos étrended van és tudja, hogy menyi fehérjét eszel naponta? Grammra? Vagy mi a kiindulási alap?

Szerinted ha a 80 kilós testsúlyodhoz megeszel napi 40 deka  mondjuk csirkemellet (90g fehérje), akkor az még normális vagy sok? Ha elkezdesz sportolni, feljön rád 5 kiló izom és már 60 deka csirkét eszel, az más sok? Ha továbbra is 40 dekát eszel, de megiszol mellé 2 fehérje turmixot az már sok?

Ja úgy. Hát ahogy írtam az elsőre nekem is soknak tűnik, de tényleg attól függ hány kiló (és mekkora izom tömeggel), mit és mennyit sportol, és mit eszik még ezen kívül.
Mert ha 130 kilós IFBB PRo testépítő 8% testzsírral, heti 5 kemény súlyzós edzéssel meg még kardióval, akkor ez az adag neki napi 1 gram / testsúly kilogramm fehérje. És emellé még kajából is meg kéne ennie legalább ugyanennyit, hogy meglegyen azért a 2g/testsúly kilogram, hogy ezt a fizikumot ennyi edzéssel formában tudja tartani. 

Ha 70 kiló és csak sakkozik, akkor viszont sok az 5 kiló tejsavó.

A hangsúly nálad az edzegetésen van. Ha komolyan edzel heti 4-5x, komoly súlyokkal, akkor ott már nagyon sérülés veszélyes, ha nem viszel be elég tápanyagot (fehérje-vitaminok).

A veséknek kutya bajuk lesz, tévhit. Sok kaja mellé sokat kell inni, így a vese tud oprimálisan dolgozni. Ugyanaz, mint a "ok c vitamin káros" című mantra, nyugodtan lehet bevinni napi 5-10g-ot is.

Plö az arany hörcsög kilójának az ajánlott c vitamin mennyisége 30g. Az állatok 99%-a termeli magának, és ha ezeket felszorzod emberi méretűre, akkor egy átlag embernek 5-15g kellene/nap. Najod nem lesz tőle. Sőt, akinek gond van a veséjével, annak kifejezetten nagy dózisű c vitamint írnak fel.

Én januárban leszek 43 :D (Durván 17 év kihagyás után 3 éve edzek újra rendszeresen.) Szakadásom sosem volt (fiatalon sem), max húzódás. A több nem mindig jobb, de legalábbis nem mindig van értelme. A fehérje szintézis nem lesz jobb attól, hogy több fehérjét eszel, csak a kisz*rt mennyiséget növeled :) Azzal egyetértek, hogy az építkezéshez kell az epitőanyag (kell egy tápanyag többlet) , de egy ponton túl hülyeség. 

Idén 45 leszek sajna, de szerencsére 8-10 évet simán letagadhatok. :) 21 éves korom óta gyúrok. A túl sokkal igazad van, de még naturálban is simán mondják a 3g/kg fehérjét. Nyilván embere válogatja. Cuccal meg simán mehet a napi 500g is, mert feldolgozza az ember.

Fogyasztovedelem nem tudom hogy nem veszi észre, mindig is ez volt itthon a black Friday.... 

Biztos mással vannak elfoglalva.

Szerkesztve: 2019. 11. 22., p – 09:16

És így kellene lottóznom ...

Az áruházláncban az ára ma: 169 999 Ft, tegnap még 199 999 Ft volt, múlt pénteken 169 998 Ft-ért vettem. A másik, online áruházban 164 990 Ft lett a "nagy" akcióban, tegnap még 211 060 Ft volt, múlt pénteken 174 900 Ft .

Tehát, az egyik helyen 0% az engedmény, a másikon pedig a kiírt 34% helyett szerény 5,6%. Vagyis utóbbi helyen tényleg engedtek valamit, de messze nem annyit, amit hirdetnek.

Egyébként nem szoktam ezt figyelni, most is csak azért tűnt fel, mert éppen vettem valamit mostanában.

trey @ gépház

Én örülnék, ha valami bünti lenne belőle előbb, vagy utóbb. De nem a szokásos és rádióban hallható büntetések tétele, mert az ilyesmi 2-3 millió Forintoknak nem nagy hatása van. Ha reklámként értelmezik, még jól is járnak vele: ennyiért nem söpörne végig a nevük a médiában.

Amúgy Hiéna ötletei annyira nem rosszak. Még csak nem is bonyolultak, szóval biztos megfordult már felelős személy fejében is. Gondolom valakik érdekeltek vagy féltik az életüket :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mo-n altalaban igen. Kulfoldon ilyenkor soprik ki a keszleten maradt cuccokat es/vagy csalnak be tenylegesen nyomott arakkal az adott uzletbe, hogy vegyel tularazott xy lofuttyot a kedvezmenyes termeked melle. Plusz ez az a nap amikor lehet sporolni a raktarkoltsegen ha jol van forecastolva a termekeladas:

fogyaszto megkapja olcsobban a bolt meg elad 6 honapnyi keszletet egy hetvege alatt win-win

Persze amit irtal elofordul (ezek a cegek csak meglovagoljak a BF-et de fingjuk nincs rola mire valo es mennyit lehet vele kaszalni tenylegesen)

Unalmas kicsit ez a BF hiszti már, néha azért kilehet fogni jó dolgokat kicsit olcsóbban. Jó nem 30-50-200% kedvezménnyel(ami egyértelmű átb*sz*s), hanem max 10%-al olcsóbban. Nagy áruházláncok egész évben ezt csinálják, csak nincs nevesítve.

Egyébként az igazi amcsi black friday (internet előtti) is úgy nézett ki hogy tényleg kemény akciók voltak, de csak az jutott hozzá aki az első sorban tapossa le a többi embert, mert van belőle pár darab, oszt kész :)

Itthon ugyanezt megcsinálják, kicsi a raktárkészlet, sőt még az árakkal is úgy játszanak hogy az akció akciósabbnak tűnjön.

Érdemes visszaolvasni a régebbi black fridayek miatti büntetési sztorikat. Kamu az egész.

amazon arazasat lehet jol kovetni camelcamelcamel.com-on

valoban, black friday elott sokan emelnek, hogy levigyek ugyanoda, van hogy lejjebb is viszik, de igy nagyobb a szazalek, es van, hogy tenyleg olcsobb, pl Amazon sajat dolgai, es adathordozok

Szerkesztve: 2019. 11. 22., p – 15:44

Szemezgetek a Shadow of Thomb Raiderrel Steamen. A legutóbbi akcióról lecsúsztam (talán 12EUR volt), aztán 60 körül volt jó sokáig még nézegettem is, kerülgettem mint macska a forró kását. Most megint leakciózták 23.68EUR-ra. De mennyiről? 109.96Eur-ról. LOL. Persze ettől még lehet, hogy megveszem.

Kedden betettem az emagon a kosárba egy Logitech vezeték nélküli billentyű egér kombót, akkor 8990- ft volt, de elfelejtettem végigvinni a rendelést. Most újra ránéztem, már 12990- ugyanaz a termék :-)

Most jöttem haza Angliából. 4 nagy Google homet és 2 Google home minit (az előző gent) vettem 180 angol fontért a reptéren, középárfolyamon fizettem. Nekem ez megérte, az àrukeresős legolcsóbb boltt  mint duplàjàt kéri érte akciósan.

Néha elírják az árat és akkor megéri, egyébként átverés az egész.

Például Samsung A20e 29'990 Ft-ért volt eMag-nál, ami jó ár volt, de gondolom gyorsan rájöttek a hibára és szinte azonnal elfogyott.
(ugyan Árukereső felajánlotta, de amint követted a linket, már nem volt elérhető AZON az áron, de drágábban persze igen valami marketplaces helyről vagy más színben szintén drágábban)

Így van, a vásárláskor köttetnek veled egy szerződést, amiben tkp bármi lehet, ami nem ütközik a jogszabályokkal, például a tévedés jogának kitétele. Sőt én olyat is láttam egy ilyen szerződésben, ami eléggé szürkezónás: helyszíni bankkártyás fizetés esetén plusz x % felár (ez egész biztosan sérti a kártyaterminálos bankkal kötött szerződést. De ebben az esetben lesz.rtam, mert ezzel a felárral együtt is a legolcsóbb helyek közé tartozott, ahol a terméket azonnal átvehettem).

Vélhetően sehogy, mert azzal simán "besétálhat" az üf. a fogyasztóvédelemhez, a bankhoz, illetve a kártyatársasághoz, és a (nem)tisztelt elfogadóhelyet kellően erőteljesen 3.14csán rúgják érte. Ahogy egyébként azért is, ha a kp.-es fizetésre ad a kártyával szemben kedvezményt.

Mondjuk ezt soha nem értettem. Ha egy üzletnek bizonyos fizetési módok többletköltséggel járnak azt miért nem terhelheti rá a vevőire? Miért kell azt az ügyfelet büntetnie azt aki számára kedvezőbb fizetési módot választja? Ennyi erővel, a klf. kártyás, kuponos akciókat is büntetni kellene.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"A készpénz kezelése, tárolása, szállítása is költséges - nem is kicsit."
Kinek?
Ne tessék már minden bullshitnek felülni. A kártyás tranzakciók is mind pénzbe kerülnek az üzletnek. A bankszámlák közötti pénzmozgatás is. 
Nem. Itt a sztori arról szól, hogy az állam a bankszámlás fizetések erőltetésével lefekszik a bankoknak, mert egyrészt azok ezért a sápért cserében barátságosabbak lesznek az állam felé, másrészt az államnak jobb rálátása van az üzletek forgalmára. Nem utolsó sorban az állam könnyebben kontrollálhatja az üzleteket a bankokon keresztül, és a bankok jobban járnak, mikor az ügyfeleik megcsúsznak a folyószámlájukkal. Mikor fizikailag a kezedben van a pénz jobb beosztásra ösztönöz, mint amikor egy "végtelen" összeg áll rendelkezésedre a hitelkártyádon.

Alacsony forgalom, alacsony nyereségű tranzakciók esetén a terminál fenntartása és a tranzakciók után szedett sáp elviszi a nyereséget.  Nagy tranzakcióknál a pár tizedszázalékokból simán kijön egy-egy biztonságidroid 8 órás bére, tehát nincs igazán mérhető hátrány az utaláshoz képest. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A készpénz szabályos kezelése, szállítása a boltnak kerül nem kevés pénzébe. De ezt "megszokták", hogy van. Nem, a "Mancika beviszi a bankba" nem a szabályos kezelése/szállítása a bevételnek.

" az államnak jobb rálátása van az üzletek forgalmára " - bullshit, de a méretesebbikből... Az az üzlet, amelyik eddig is szabályosan, pénztárgéppel, illetve számlát kiállítva generált bevételt, az eddig is látható volt a NAV számára, a NAV-hoz bekötött pénztárgépek illetve számlázórendszerek után meg pláne. A részletes adatok (mit mennyiért és hol) eddig is az eladónál keletkeztek, a bank ezekből a ki, hol, kinek, mennyit fizetett információkkal rendelkezik.

" Mikor fizikailag a kezedben van a pénz jobb beosztásra ösztönöz, mint amikor egy "végtelen" összeg áll rendelkezésedre a hitelkártyádon. " - Megszokás kérdése - nekem a jövedelmemhez képest nagyon magas (3-5 havi nettó jövedelemnek megfelelő) hitelkeretem is - volt. De meg tudtam állni, hogy csak a takaró végéig (vagy inkább odáig se) nyújtózkodjak.

" alacsony nyereségű tranzakciók esetén a terminál fenntartása és a tranzakciók után szedett sáp elviszi a nyereséget." - mikor láttál utóljára POS kihelyezésre, üzemeltetésre, kártyaelfogadás díjaira vonatkozó kondíciós listát? Mondjuk úgy, hogy ahol a jól megválatszott banki/elfogadói partner által kért összeg nem fér bele a termék/szolgáltatás árába, ott komoly bajok vannak az üzleti tervezéssel, meg az árazással.

Lehet tolni a sipákoló garázsboltos "kereskedők" bulsshitjeit, de ezeknek a döntő többsége azért nem szereti a kártyát, mert annak bizony nyoma van, és nem lehet khm. trükkösen zsebből-zsebbe tranzaktálni belőle.

Ugye megvan, hogy a Mancika beviszi a bankba móka csak minimális forgalommal renelkező boltoknál működik. De nézzük csak számszerűen. 1 millió bankkártyás bevételnél, amost előírt törvényileg maximalizált  tranzakciós díjjal számolva 10000 HUF esik le a banknak. Ez egy FBŐnek egy napi díja. Ha ehhez hozzáveszem, hogy jópár üzlet napi szinten kp-ben fizeti ki a beszállítókat, akkor további megtakarítás érhető el.

Khm...Az online pénztárgép előtt a NAV-nak elég kevés eszköze volt az üzlet valós forgalmának a "megsaccolására". Ma elég egy kamerával leültetni az ellenőrt és csinálni egy másfél órás bolti forgalom mérést, majd utána megnézni, hogy mennyire stimmel a vásárlások számával. Hidd el, csodákra képes a módszer. Volt olyan pékség, ahol a pénztárgép bevezetése és az után 10 hónappal egy ilyen ellenőrzés, 60%-os bevételnövekedést hozott.
Korábban a bankkártyás vásárlás azért volt preferálva állami szinten, mert a kiskereskedők részéről egy kényszerítő erő volt a számlaadás és adófizetés betartására.

Kisboltit? Úgy fél éve. Imádom az apróbetűs részeket. A terminál megszüntetési díj, beépített internetes díj, vagy a terminál bérleti díjának a különféle elmismásolását, vagy épp a napi utalási díjak csavarása. De maradjunk csak az 1%-os tranzakciós díjnál. Ugye ez nem tűnik soknak. Akkor helyezzük perspektívába:
Átlag kiskereskedőként 8-15% körüli hasonkulccsal dolgozol. Ebből jön le a banki 1%, ami neked nem 1% mert az adózott ár után fizeted, tehát 1,27%. Tehát ez azt jelenti, hogy a bevételed 12,7%-at  ugrik minden egyes vásárlásnál. Számosítva, ha valamit eladsz valamit 1000 HUF+áfá-ért és ebből 100Ft hasznot vársz, Akkor a 100 Ft helyett csak 87,3 Ft-ot realizálsz haszonként. És erre még rájön az napi utalási díj is, ami a legkedvezőbb ajánlatban, emlékeim szerint 95HUF+0,3% volt.  Ha egy kisbolt vagy vállakozó vagy, aminek a napi forgalma milliós nagyságrend alatti, rohadtul számítani fog.  Napi 1000 forint egy hónapban 20000 ami egy minimálbéres fizetést realizáló kisboltban igencsak számít. És az igazat megvallva, inkább szeretnék látni az országban 50000 ilyen boltot, mint plusz 50000 munkanélkülit.

A sipákolós, "garázsboltos" megjegyzésed, az elektronikus számlázás, EKÁER és az online pénztárgép mellett már eléggé irreleváns. Hacsak nem termelő tevékenységet végez az illető, igen kevés csúsztatási lehetősége van. Nem egy ismerősöm kapott úgy NAV ellenőrzést az utóbbi fél évben úgy, hogy az ellenőrök jobban képben voltak az árukészletével, mint a tulaj. Ebből a leghumorosabb az volt, mikor a számtechboltos ismerősnél hiányzott 4 8GB-os memória a készletből, és hosszas keresés után derült ki, hogy a fiacskája csendben, bolti készletből újította a gépét. 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Legyen 2% mindenestől a POS költsége. Ha meg kell fizetned egy értékszállítót, mondjuk a te általad mondott 10E Ft-tal, akkor az mennyi kártyás tranzakció költségével van pariban?

Az, hogy az elvárt haszon mennyi, illetve a költségek hogyan alakulnak rövid- közép és hosszabb távon, na az az üzleti tervezés része. És ha költség oldalról 1-1.5% növekmény "nem fér bele", akkor ott nagyon nagy gáz van.

" jópár üzlet napi szinten kp-ben fizeti ki a beszállítókat" - Miért is...? Ja, hogy "így szoktuk", meg így lehet gyorsan pörgő dolgokat (kis tételben, hogy ne lehessen nagyot bukni) khm. kedvezőbb áron beszerezni, majd nyugodtan nyugtalanul :-) eladni - és máris pörög a szürke forint...

500k HUF. Tudod minek van 500k HUF napi forgalma? Bármelyik átlagos kisvárosi kocsmának, egy 3-4 főt foglalkoztató vidéki élelmiszerboltnak, vagy egy falusi dohányboltnak. Kérdés, jelent-e akkora kockázatot ezen fenomenális összeg transzportálása, hogy értékszállítót kelljen hozzá hívni, vagy elégséges, ha Manyika és Marika kommandósegység a déli holtszezonban megkockáztatja a bolttal szemközti Postáig vezető utat.
1-2% havi szinten 10-20k-t jelenthet ami egy kisboltnál elég lehet arra, hogy minimálbéres bónuszt osszanak belőle az év végén.
Probléma az, hogy nagyon sokan nem tehetik meg, hogy tankönyv szerint indítsanak vállalkozást. 10-20 millla kezdőtőkével nen nagy művészet faluhelyen boltot nyitni. Egy szatyornyi kéziszerszámmal és egy szakadt Ladával sokkal inkább. Elég sok ilyent láttal, dolgoztam ilyen helyen.

Nem. Azért fizeti kp.ben, mert ezen boltok beszállítói nem kockáztatnak, nem hiteleznek. Nem azért mert nem engedhenék meg maguknak, hanem azért mert nem fizetés behajtása gazdaságtalan lehet. Őszintén, 50-100k-s tétel behajtásának mennyi lenne  az ügyvédi költsége? 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Azért fizeti kp.ben, mert ezen boltok beszállítói nem kockáztatnak, nem hiteleznek." - azaz a kisboltos nemmegbízható vevő, ezért várják el, hogy azonnal ott helyben fizessen. Aha. A másik oldalról meg a beszállítót tartják megbízhatatlannak, mert nem hajlandók előre semmit sem fizetni.

"Őszintén, 50-100k-s tétel behajtásának mennyi lenne  az ügyvédi költsége? " - Hint: fmh, ez 3%, de minimum 8000Ft, plusz 1600 Ft minden érintett fél után.

A napi 500E Ft-os forgalom hogy a búbánatban tart el 3-4 alkalmazottat úgy, hogy rezsit, a bolt fenntartását is fizetni kell a bérek mellett? A "szemközti posta" (takbank) meg gondolom totál ingyen kezeli nekik a pénzt.

Nézd, picit dolgozz a kereskedelemben vagy az építőiparban, és garantálom, higy fél év után meg lesz a véleményed az emberekről. Mo. egy kibaszottul tőkehiányos ország, tele pitiáner, kisstílű faszkalapokkkal. Vagy ehhez igazítod az üzleti szemléleted, vagy át leszel baszva és becsukhatod a boltod.

Nah, akkor azt is számold ki, hogy mennyi a nagykernek a haszna egy 50-100k-s tételen. Plusz számold hozzá a kiesett munkaórákat, egyéb költségeket.

Kulcsszó: minimálbér és  4 órás foglalkoztatás. Egy alkalmazott bérköltsége 4 nap alatt bejön, bérleti díj nulla, rezsi minimális, hűtőt éjjelre lekapcsolják. Ne Budapestben gondolkodjál. Vidéken, falun, ha kiveszel egy üzletet és előre kifizetsz fél évet a tulaj letérdel eléd. 3-5000 fős településeken üresen állnak boltok, mert nem lehet kiadni/fenntartani őket. Speciálisabb üzletek, pl. számtech úgy mennek, hogy jó esetben a helyi cég kinyitja a raktárát és beülteti valamelyik munkanélküli vagy nyugdíjas családtagot minimálbérre jelentve.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "