Tervezett leállás ma este

Címkék

Hozzászólások

az új szerver SSD-i átkerülnek a régi szerverbe

 

Ez úgy hangzik, mintha vettem volna egy új kocsit csak azért, hogy az új kocsi gumijait átszereljem a régi tragacsra...

A régi szerver itt a régi oldal alatti, az új szerver az új oldal alatti szervert jelenti. Mindkét szerver tökéletesen egyforma. Az utóbbi ideiglenesen, a gördülékeny (minél kisebb ideig tartó) átállás miatt lett birtokba véve. Mivel a "régi" szerver adatai archiválásra kerültek, vissza lehet rá költözni. Ezért, az új (ideiglenes) szerverből az SSD-ket átteszik a régi szerverbe, az új (ideiglenes) szervert pedig megszüntetik.

trey @ gépház

En peldaul nem tudom. :) 

De ha mar felmerult ez a kerdes akkor hadd tereljem el a temat egy kicsit mas iranyba: 

Egyre kevesebb esetben latom azt, hogy aki uzemeltet (kb barmit) sajat szerver(eke)t tart fenn - kb a legacy appok illetve a beteg szabalyozas ala eso kormanyzati szervek kivetelevel* - viszont azt latom, hogy Te mindig is a hive voltal a sajat hardvernek illetve az azon valo uzemeltetesnek. 

A kerdesem igazabol az lenne, hogy ennek csak tortenelmi okai vannak? Ha ma ujra epithetned az egesz altalad uzemeltett szerverparkot, ma is fizikai hardver mellett dontenel?** Ha igen miert, ha nem miert nem? 

Kivancsi vagyok a velemenyedre. Persze mindenki mas velemenyere is termeszetesen. :) 

 

* ahol az adatot nem vihetem ki a hazbol... mert ugye amikor a hivatal e-portal cuccait otthonrol adminisztralja valaki akkor nem viszi ki az adatot. Ezt lehet, hogy rosszul gondolom de hanggulyoznam *EN* igy latom abban a kozegben ahol en dolgozom (a szokasos flame elkerulese vegett). 

** itt ugye a fizikai HW vs. valamilyen cloud szolgaltato == sajat vas vs mas valaki szamitogepe kozotti dontesre gondolok elso sorban, illetve annak elonyeire es hatranyaira a Te szempontodbol. 

Ha rajtam múlik, szívesebben üzemeltetek olyasmit, ami a "kezem alatt" van. A jelenlegi HUP szerver a kettő közt van: se nem felhő, se nem saját. Nem felhő, mert saját fizikai vasa van az oldalnak, nem valahol a nagy izében fut virtualizálva. Viszont nem saját. Nyilván ennek költséghatékonysági okai vannak. Az üzemeltetését tekintve pedig más üzemelteti, mert én már kinőttem abból a korból, amikor a rendszergazdák még úgy mérték össze a pöcsük hosszát, hogy kinek van több gépre root account-ja.

Nekem a HUP szerverre root-om sincs. Egy regular user vagyok rajta, aki max. egy apache-ot tud leállítani/indítani. Már ez a felelősség is bőven sok nekem.

trey @ gépház

Erdekes, a "kezem alatt van". Miert megnyugtatodd az, hogy ha az irodaba kell rohangalni es esetleg csere alkatreszert stb ha valami gond van? (nem cseszegetlek ezzel csak szeretnem erteni a masik oldalt it - en egyre inkabb "cloud" hivo vagyok olyannyira, hogy mar a fejleszto kornyezetem es minden a cloud-ban lakik)  

Tetszik ez a "nem kell nekem root" dolog. 

A fejlesztocsapatban amit vezettem volt ket DevOps srac. Amikor mondtam nekik, hogy nekem nem kell sudo egyik szerverre sem akkor egy kicsit erdekesen neztek de aztan meg ertettek, hogy annak ellenere, hogy kepes vagyok ra nem szeretnek hozza nyulni mivel egyreszrol nem az en feladatom, masreszrol nem kell nekem plusz osz hajszal ez miatt. 

Elso sorban nem a "hany szerverem van" dologra gondoltam (erre en is emlekszem es vicces visszatekinteni ra - nekem akkor sem volt szerverparkom).

Most el kellene dönteni, hogy miről beszélünk. Saját dolgaim, a cégem* dolgai, amit én üzemeltetek, a HUP dolgai. Tök más válaszokat fogok adni. Főleg azért, mert valahol az én döntésem, hogy mi legyen, valahol meg nem.

(* nem úgy értendő, hogy az én cégem, hanem a cég, ahol dolgozom)

trey @ gépház

Fuggetlenitsunk a jelenlegi helyzettol. Tegyuk fel, hogy van egy ceged (sajat ceged) ahol Te vagy a technikai donteshozo.

Feladatod az, hogy a ceg szerver parkjat felepitsd. Veheted alapul a mostani ceged szolgaltatas portfoliojat, hogy tudd mit fognak csinalni ezek a szerverek. Mit valasztasz? Cloud | Vas. :) 

A technikai döntéshozó a technikai érveket sorakoztatja fel. A paranoia nem technikai probléma, azzal nincs dolga. Ha a cég vezetése (tulajdonosi kör, igazgatótanács, bármi) úgy dönt, hogy az adatai onsite vannak biztonságban (nem fizkai adatbiztonság mint a RAID meg ilyesmi, hanem privacy/üzleti titkok stb.), nem egy felhőben, akkor az nem technikai kérdés.

trey @ gépház

Még mindig ott van, hogy az IT beruházásokra és korszerűsítésekre lehet pályázni, illetve, ha partnerektől visszavett eszközöket újra lehet hasznosítani. Felhőnél ilyenről nem tudok. Számunkra biztosan költséghatékonyabb a saját.

Én a saját mellett szavazok azért is, mert ha tőlem megkérdezik egy hiba esetén, hogy "mi a baj", akkor egy vizsgálat után azonnal meg tudom mondani. Ha pedig a felhőben van a baj, akkor max. a post mortem jelentésből (már ha van) lehet okoskodni.

A HUP-ot idekeverni teljesen felesleges. Győrben nem tudnék neki 1Gbit+ hálózatot biztosítani. Max. 100Mbit-et, de azt sem dedikáltan. (Bár, azon kívül minden mást igen.)

trey @ gépház

Hányszor is szívtunk anno olyannal, hogy adott cég teljes vagy részbeni infrastruktúrája a csudajó felhőben csücsült és nem sok dolgunk volt vele... Kivéve mikor az adott szolgáltatónak volt nem tervezett leállása, eltűntek a backup-ok. Levelezés áll.

Másik oldal meg amikor az ISP mondja azt, hogy hát akkor most technikai probléma van és egy fél napot áll minden munka, mert nem érik el a felhőt. Kedvencem az volt, mikor határban ekével megcirógatták az optikát. Még szerencse volt, hogy másik szolgáltatónál volt backup vonal.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ez szerintem egy masik problema kor. ;) 

Az adott felho szolgaltato kivalasztasa illetve a vele kotott szerzodes kerdese. Amennyiben 99.99%-ot kersz tole es ennel tobbet all akkor a kiesett munka orakat o fizeti stb... A 0.01% a Te kockazatod. Ennyit szerintem kb barmilyen okbol allhat a munka. Illetve itt hozza tartozik a kerdeshez az is, hogy akik a rendszeren dolgoznak fizikailag egy irodaban talalhatoak, vagy esetleg a vilagban elszorva? 

A felho eleresenek biztositasa pedig szinten (ahogy Te is emlited) megfontolast igenylo parameterekkel van tele - backup vonal termeszetesen alap amikor a ceg elete ettol fugg. Viszont ha "iroda mentes" ceg akkor a vilagban mindenhol dolgozo emberek internetkapcsolataert nem Te vagy a felelos ... etcetc.

Szerintem annak ellere, hogy ezek valos problemak es egyet ertek azzal, hogy foglalkozni kell veluk, az alap architektura kivalasztasa (amire az eredeti kerdesem vonatkozik) utan kovetkeznek. 

Mert ahova a régi fizikailag be van kötve (hálózat), ott nincsenek timeout problémák a HUP-pal, ahova az új, ott meg vannak. Ahogy a tájékoztatásból kivettem, más hely, más hálózati eszközök... Csavarozni pedig nehezebb, mint 2 SSD-t átdugni. A szolgáltató egyébként ezért is tart tök egyforma szervereket. Ha az egyik megdöglik, akkor egyszerűen átteszik a diszkeket egy másikba és megy tovább az élet.

trey @ gépház