A legzavaróbb, legbosszantóbb irodai zaj számomra ...

Címkék

Témaindító:

10-ből 8 irodai dolgozót zavarnak az irodában előforduló zajok. Készült is egy lista arról, hogy melyek a legzavaróbb ilyen zajok.

Rossz zene a "rádióból"
15% (40 szavazat)
Fecsegés, pletykálkodás
27% (74 szavazat)
Köhögés, szipogás, tüsszögés
10% (27 szavazat)
Hangos telefon hangok
10% (26 szavazat)
Hangos chipses, cukorkás stb. zacskó zörgetés
4% (10 szavazat)
Hangos gépelés
0% (1 szavazat)
Kolléga fül-/fejhallgatójából kiszűrődő zene
2% (6 szavazat)
Ritmusos dobolás az asztalon, toll kattogtatás stb.
8% (21 szavazat)
Csengő telefonok
4% (12 szavazat)
Becsapódó, hangosan csukott ajtók
3% (8 szavazat)
Suttogás
3% (9 szavazat)
Egyéb, leírom
14% (38 szavazat)
Összes szavazat: 272

Hozzászólások

Rádió? Olyat hallgat még valaki? :O

Meg kell mondjam, nagyon nem vagy képben.

Az NMHH adatai szerint naponta csaknem 5,8 millióan, hetente több mint 7,2 millióan hallgatnak rádiót, ez azt jelenti, hogy országosan a 15 éves vagy idősebb lakosság 69 százaléka naponta, míg 87 százaléka hetente rádiózik – áll az összefoglalóban.

Kb. fél éves infó. Néha ki kellene szakadni a valóságba, nem csak az esportot tolni :P

Mondjuk ez megmagyarázza miért van annyi irányított birka ember. Jól teletömik a fejüket amivel csak akarják, hogy egy kérdéses időszakban (pl. választás) olyan döntéseket hozzanak, és úgy gondolkodjanak, ahogy Ők akarják!

Na én ezért nem nézek TV-t, nem hallgatok rádiót, nem olvasok újságot. Én azt akarom nézni/hallgatni ami engem érdekel, nem pedig azt amit más akar, hogy érdekeljen. 

Persze ettől még nem vagyok lemaradva, csak olyan forrásokat használok, ahol nincs direkt félrevezető, félreinformáló tartalom (vloggerek, streamerek, podcasterek). Nyilván Ők is megválogatva.
Zenével pedig tele van a YouTube.

Mondjuk ez megmagyarázza miért van annyi irányított birka ember.

Tényleg nagyon szűklátókörű vagy. Úgy gondolod, hogy ez a 60-80% egyáltalán nem internetezik, "ahol nincs direkt félrevezető, félreinformáló tartalom? Miért lesz kevésbé "irányított birka", aki folyamatosan a 444-et, indexet bújja (vagy a 888-at, origót)? Másrészt pont az internet térhódítása hozta azt, hogy az eddig elszigetelt "hülyék" nagyobb "nyilvánosságot" kapnak (ld. pl. laposföld, különböző összeesküvés-elméletek). Meg persze az internet széleskörű elterjedése előtt, pl. 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is csak irányított birkák voltak, ha jól értem. Meg 1956-ban is.

Én azt akarom nézni/hallgatni ami engem érdekel, nem pedig azt amit más akar, hogy érdekeljen.

Egyrészt ugye azt is tudod, hogy nem egy TV-adó és egy rádióadó van? Lehet válogatni, és ami nem érdekel, nem nézed, nem hallgatod. Nem kötelező megnézni a politikai beszélgetést, lehet helyette másik csatornán filmet nézni, egy harmadikon meg a kedvenc sorozatodat.
Másrészt ne gondold azt, hogy téged nem befolyásolnak "felsőbb hatalmak". Ahogy internetezel, folyamatosan nyomot hagysz magad után (ugye a TV-nél ez kevésbé van, rádiónál szintúgy (leszámítva az online rádiókat)), és ez alapján kerülhetsz akár keresési találattal, akár reklám révén olyannal kapcsolatba, amivel még eddig nem is találkoztál (azaz nem volt rá igényed, "nem érdekelt").

csak olyan forrásokat használok, ahol nincs direkt félrevezető, félreinformáló tartalom (vloggerek, streamerek, podcasterek)

A legtöbb oldal, ami tényleg nem olyan témát feszeget, szubjektív. Az, hogy az ízléseddel/világnézeteddel összeegyeztethető tartalmakat fogyasztasz, nem azt jelenti, hogy azok nem félrevezetők, félreinformálók.
Szerintem a tudományos, szakmai (leginkább természettudomámyos) médián kívül nagyon kevés van, ami nem próbál (akarva, akaratlanul) befolyásolni. A tudnodkell.info nem értendő ebbe a kategóriába ;)

mondjuk azért a 444 és az index egy lapon említése a 888cal és az origóval elég necces. előbbiek viszonylag széles látókörrel és többirányú kritikával, érezhető saját véleménnyel írnak, és valódi újságírókat alkalmaznak – utóbbiak nagyrészt kimerülnek az állampártagenda szánalmas, később bíróságilag helyreigazítandó felböfögésében, némi aljabulvárral nyakonöntve. szóval szerinted ezektől egyformán irányított birka lesz az ember? :O

mondjuk kicsit kezdünk OFF lenni

érezhető saját véleménnyel írnak

Ezzel pont igazolod, amit írtam: "legtöbb oldal, ami tényleg nem olyan témát feszeget, szubjektív" :)

Egyébként egyik említett oldalt sem olvasom, viszont amik eljutnak hozzám ("megosztással"), szörnyű egyoldalú mindegyik. De ez már tényleg nagyon off.

Itt azért szerintem van egy elég magas labda, hogy "mondj olyat, ami nem egyoldalú!"

Épp ezt mondom, hogy szerintem nincs igazán ilyen, úgyhogy ez egyáltalán nem labda, nemhogy magas.

Ha nem tudsz olyat, akkor hogyan tájékozódsz és miért gondolod azt, hogy az egy jó módszer?

A "politikai bulvár" (értsd: mocskolódás) egyáltalán nem érdekel (ki kivel hogyan hányszor), ezügyben tájékozatlan vagyok. Ami jobban érint (és valamennyire érdekel), a törvények, és azok változásai. A Közlöny hírlevéllistáján szereplek, onnan olvasom az engem érdeklő/érintő törvényeket és változásait. Azért gondolom, hogy ez jó módszer, mert így nem szubjektív dolgot olvasok, hanem objektívet, és én gondolom hozzá a szubjektív elemeket a saját világnézetem szerint, nem hagyom, hogy más bemagyarázza :)

(nem kell válaszolni)

Remélem, azért nem gond ;)

Van olyan kolléga, aki gyakorlatilag egy személyben hozza a felsoroltaknak a 90%-át.

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 13:45

Több open space-t megjártam. Az egyik ügyfélnél a szomszédos asztalt körbevéve napi nettó 4-6 órát meetingeltek fennhangon, tőlem két méterre. Hamar a nyugiszobába és az étkezőbe költöztem dolgozni. A másik ügyfélnél egy nagy csapat SAP szakértőt hetekkel az érdemi munka megkezdése előtt becsődítettek, akik feladat hiányában reggeltől estig fennhangon sztoriztak és nyerítettek. Szerencsére találtam az emeleten olyan területet, amibe még nem költöztek be, így tudtam csendben dolgozni. A kisebb irodai (5-10 ember max) szobákban jellemzően összeszokott kollegák ülnek, akik megtanulják tiszteletben tartani a többiek csendre irányuló igényét. Tegnap pl. kaptam egy rakás autóalkatrészt dobozban, és kibontogattam őket, hogy biztosan jót hozott-e a futár, rám szóltak, elnézést kértem, és átvittem máshova. :) De a legidegesítőbb egyértelműen a pofázás.

Háát, nem tudom. Szerintem kisebb irodában valaki mindig szív - többség dönt alapon. Open space környezetben azért még nem láttam, hogy valaki kicsapná a rádiót és hallgatná. Kisebb irodában szerintem simán megtörténhet, hogy valaki megkérdezi, hogy zavar-e másokat, ha bekapcsolja, aztán az első ember rávágja, hogy dehogy, ő is szívesen hallgatna valamit, akkor utána én vagyok a köcsög, ha csendet akarok. Persze, le lehet boxolni / meg lehet beszélni ezeket, de azért sokkal jobb, ha fel sem merül a probléma :)

open space többféle baj is lehet:
- valaki elkezd meetingelni, telefonálni, konferenciázni. Ez már növeli az alapzajt. Aztán egy másik csapat vagy ember is... majd még egy... simán öngerjesztő módon ez el tud jutni hamar oda, hogy egymást próbálják túlkiabálni. Ez sima csendes beszélgetésekkel is megesik. Ahogy nő az alapzaj, úgy kezd automatikusan mindenki egyre hangosabb lenni. Míg nem valaki elordítja magát, hogy csendesebben már. 

- minél több ember van egymás környezetében, annál több egyéni igényből jövő konfliktus lesz. Egyiknek hőhullámai vannak, ezért ablakot nyit / klímázik. A másiknak rossz a vérkeringése, vagy nem akar pulóverben lenni egész nap, ezért fűtene / ablakkal variálna. Egyik fényimádó... a másik vámpír. 

- bármerre fordulsz, mindig valaki látja az arcodat vagy a képernyődet. Nulla privacy.

- de sok-sok más idegesítő tényező is lehet. Akár a szagok, akár a viselkedés. De még a székek nyikorgása, rosszabb esetben az egybeépített asztalok remegései is. Ha valaki épp stresszesebb időszakát éli, akkor hamar elszakadhat a cérna.

Persze létezhet elfogadható open office is. Csak ahhoz nagy belmagasság, zajt elnyelő és egymást valamennyire takaró regzugok és dekorációk kellenek. De az ilyen nagy hely drága és az üzemeltetése is költséges. Ha meg nő a létszám, akkor már zsúfolttá válhat. 

Egyébként olyan ez, mint a kollégium vagy albérlet. Két személy még esetleg elvan egy szobában, mert a másik vagy ott van vagy nincs. De ha már hárman kell osztozkodjanak egy légtéren, akkor tuti mindig ott van a másik kettőből egy és máris folyton alkalmazkodni kell másokhoz.

Volt, hogy open space irodában telefonon beszéltem valakikkel (valami project meeting volt, telekonferencia). Nem vagyok az az ember, aki a telefont úgy használja, mintha a hangerővel kellene átkiabálni a távolságot, mégis valaki odajött, és szólt, hogy zavarom.

Furcsálltam, de elmentem máshova.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 13:56

A hangos pofázás telefonba/valaki mással beszélgetve/magában, az nagyon.

 

Egyik multinál ahol dolgoztam volt egy "kolléga" aki tőlem kb. 30m-re ült egy rohadt nagy open space irodában. Úgy üvöltött a telefonba napi 3-4 órán keresztül mint az állat, ráadásul borzalmas akcentussal angolul és még hadart is szóval majdnem mindent 2x ismételt meg. Mindenkit az ideg megb.szott miatta, szólva is lett érte de túl nagy király volt a csávó abban amit csinált úgyhogy a TL is leszarta, neki külön irodája volt, ajtóval. Szerencsére csak 10 hónapot dolgoztam ott de mindig eszembe jut ha valamelyik kollégám nekiáll dumcsizni az irodában (már ha épp nem HO-ban dolgozok és nagy duzzogva bemegyek 1-2 napot a hónapban :D)

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 14:01

Londonban, nigeriai tesztelo csaj, miutan fel oraja szippantott 3 maspodpercenkent egy hatalmasat, megkinaltam zsepkendovel. Vissza utasitotta

igen egyszer egy kínai kollega mellett ültem, egész nap szívta az orrát meg krákogott összevissza, időnként (mikor talán megtelt a szája?) el is ment a WCbe még hangosabb krákogásba/köpgödésbe kezdeni ezután egy kicsit csönd volt miután visszajött... talán ez volt a legrosszabb "irodai zaj" élményem (és a társaimnak a közelben)

Update, off :-D és amikor meeting közben a (finn, ráadásul nő) főnök éppen a mondanivalója közben egy hatalmasatt böfögött azthittem leesek a székről a röhögőgörcstől :-D :-D

kedz

Kolléganő a londoni metrón kínált meg egy szipogót papírzsepivel. Az is visszautasította, köszi, most nincs rá szükségem. Szipogott tovább.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Alapvetően nem idegesít, ha valaki beszél. A probléma ott kezdődik, amikor párhuzamosan két társaság cseveg keresztbe és folyamatosan emelik a hangerőt, hogy hallják egymást a másik csapattól.

A másik, amikor alapjáraton valaki normál hangerővel beszél, de amint felveszi a telefont, hangosabb lesz valamiért.

A harmadik pedig az irodai akvárium keringetőszivattyújának a monoton kerregése.

Mind egytöl egyig :)

Èljen a Homeoffice!

Van egy bicegős úr az irodában, a nyakában hordja a szutykait : penderedve, 2 belépőkártya, kocsikulcs, kiviteli engedély kártya ... mint valami karácsonyfa. Amikor billegve megy a folyosón minden csörög a nyakában, csak főkolomposnak hívjuk.

Volt akik illendően megkérték hogy kisebb csatazajjal közlekedjen.  Nem tehetek róla volt a válasz.

A felsoroltak közül egyik sem zavar. Inkább a kintről jövő zajok szoktak zavarni, pl. petárda, mennydörgés... szerencsére ritka.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 15:38

Egyet rosszul fordítottál: whistling = fütyülés, nem suttogás.

Egyébre szavaztam, mert ugyan a listából mindegyik előfordul, mindegyik normális egy irodában és megszoktam.

Ami zavar, az a teljesen oda nem illő hangok: pl. egy nagy csapat hangosan röhög, vagy valami gépből/játékból jön hangos zaj.

van egy klasszikus falióra az irodában. nincs benne elem, "elveszett". múltkor a takinő rakott bele újat, az is. ki érti?

~ubuntu, raspbian, os x~

Volt egy kollégám, aki munka közben wow-ozott, és fülesen keresztül azt hallottam, hogy az egerével 1 mp alatt vagy 25-öt kattintott. A másik meg úgy szaglott, hogy 3 sorral arrébb is hányingerem volt, pedig én falusi gyerek lévén bírom a szagokat, de ő überelte. Egymás között csak úgy hívtuk, hogy megjött a [vezetékneve]-szag. :D

Az összes + a magán telefonálások (mit kell venni a boltban, ki megy a gyerekért, stb)

[Falu.Me]==>[-][][X]

Mivel távmunkában dolgozok, a szomszéd két hülye kutyája, a legyet is megugatják.

A légy zümmögése, és amikor leszáll a félig kopasz fejemen. Nem elég hogy leszáll, még a lábát is megtörli 46-os bakancsban! :)

Van egy kollégám aki akkor fa***gokat tud beszélni, hogy elég csak kinyitnia a száját és máris az idegesítő háttérzaj kategóriában találja magát

A legrosszabb hang, a főnök hangja!

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 17:17

A suttogás, mert úgy érzem rólam diskurálnak, de ha mégsem, engem akkor is kihagynak.

Ezért örültem, mikor kicsit megcsappant a nőtanács létszáma.

Előtte egyedül voltam egy szobában, szomszédos szobában ajtóval elválasztva meg a szerverek, imádtam az átszűrődő surrogását a ventiknek, de tényleg.

A folyton csipogó chat alkalmazások. A hangosan folytatott konferencia hívások. 

Vesszen az open space! 

Nyammogás. Volt olyan kollégám, aki fél óráig evett 1db banánt, úgy, hogy közben egy csorgedezo patak hangját hozta elég hangosan. Na olyankor mindig vagy fülhallgató vagy rövid séta :-P

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 18:45

Engem a fecsegés mellett a reggeli ökörködő rádió műsor ( mikor 2-4 "műsorvezető" egymás szar poénjain röhög )  hallgatása nagyon zavart. Egyrészt mert rendkívül ostoba, másrészt mert nagyon zavaró, ha valaki véletlenül dolgozni akar.

Sokszor füldugóként használtam a fülhallgatót.

Rossz zene a "rádióból" + kolléga még fütyült vagy énekelt is hozzá :D De jó, hogy már nem dolgozom ott.

Lehet én vagyok a kivétel, de én egy ingerszegény környezetben meghalok (tudom, próbáltam).

A felsoroltak közül alapvetően semmi nem zavar. Ha dolgozok, akkor oda koncentrálok, és nem tudnak kizökkenteni.

Egyetlen kivétel az a telefon hangok - szerencsére (?) ez inkább otthon jön elő, mint munkahelyen, de el nem tudom képzelni, hogy egyesek hogy bírnak úgy élni, hogy a nap 24 órájának minden percében jönnek az üzenetek meg az értesítők.

Na az baromira idegesítő tud lenni.

Forró tea/kávé szürcsölése. Valami gyerekkori defekt lehet nálam, attól a falra mászom.

Az ups a folyosón, amiben az az egy rohadt ventilátor forog egyunanazon a frekvencián. Na azt legszívesebben kirángatnám a falból, aztán le a lépcsőn.

Az osszes zavar, eredendoen mar onnan kezdve, hogy beszedet hallok.

Nincs rosszabb, mint amikor nekiallnak csocsozni. Meg ha kulon helysegben van is, ha nincs becsukhato ajto, nagyon zavaro.

nincs az opciók között de azonnal feláll tőle a szőr a hátamon: csámcsogás.

ezt még a páromtól se viselem el. alapvetően nem az zavar hogy valaki hangosan eszik (zörög az evőeszközzel, csörög a fóliával) hanem konkrétan ez a csócsáló hang, az viszont a leghalkabb verzióban is. rágózás dettó.

érdekes módon a szürcsölés abszolút nem zavar, sőt mármár otthonos (teázom, annak még egy hozzátartozó eleme is)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

A kibaszott messenger pruntyogesei (bugyborekolasai) kurvara idegesitenek.

A folyoson setalgatva fel-ala, hangosan telefonalo (meno) faszok szintén; becsukom az ajtot, de beszurodik.

Amikor a fonokommel egy irodaban dolgoztunk, az asztalom dobolgatasától végem volt; nem szoltam neki, mert a zenét mar "letiltottam" a helyisegben, es altalaban 1 percig ment, igaz naponta legalabb 10x nekifutott.

Amikor a fonokommel egy irodaban dolgoztunk, a telefonalgatasa mindig kizokkentett a ritmusbol.

Ezert dolgozok kulon irodaban, de a nagyfonok pont tegnap talalta ki, hogy szoljon valami zene a folyoson. Nyilvan be fogom csukni az ajtomat, de biztos be fog szurodni a zene; majd kenytelen leszek ellenzenet hallgatni, ami elnyomja a kinti szart.

Az idétlen erőltetett művihogástól feláll a szőr a hátamon, azon kívül az zavar amikor a nők beszélgetnek, (sutyorogva vagy hangosan) mert az nem úgy történik, hogy az egyik beszél, addig  másik halgatja, hanem minda kettő vagy több egyszerre mondja.. és mondja... és mondja... és nem is  hiszem, hogy hallja a mit a másik mond...

So Long and Thanks For all the Fish

Fecsegés, pletykálkodás (inkább pofázásnak hívom) + Csengő telefonok (magán mobilok, jó hangosra állítva)  + Becsapódó, hangosan csukódó ajtók + Keresztbe átbeszélés a másikon, mintha az levegő lenne + Folyosón mászkálás, közben hangosan pofázás

Szerkesztve: 2019. 11. 21., cs – 09:19

a kollégák jelenléte által keletkezett zörejek és egyéb, hanghatást keltő tevékenységek. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Köhögés, szipogás, tüsszögés" - Ez szerintem az "elkovetot" is zavarja, megoldasa: betegszabadsag.

"Hangos gépelés" - Erre van valami technika? :) En hangos billentyuzetet tudok elkepzelni, amit szinten egyszeru megoldani.

[OFF]

Kimaradt: "Kollegak jelenlete" :D

[/OFF]

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2019. 11. 21., cs – 11:38

Nálam az veri ki a biztosítékot, ha valaki 20 másodpercenként szívja a fogát.

Ezt elolvasva dobbenek ra, hogy mennyire jol tettem amikor ugy dontottem (kb 10 eve), hogy en bizony nem vagyok hajlando irodaban dolgozni mert "az nem nekem valo". Bar igazan nap-mint-nap csak harom honapig dolgoztam egy kozepes cegnel open space irodaban eletemben + eletem elso munkahelyen voltam irodaban egy evig de ott sajat irodam volt es csak a szervereimmel kellett osztozni), a tobbi csak "elmegyek az ugyfelhez es helyben csinalom a munkat" kategoria volt, de szerencsere mar ezt sem csinalom az elmult 10 evben egyaltalan semennyire.

Jobb az ugy amikor csak a sajat baromsagaimnak kell megfeleljen a hely ahol eppen vegzem a munkat. Meg jobb az, ha ez a hely nem mindig ugyanott van.

Egyetértek, ezek mindegyike baromi idegesítő egyenként is. Ha mégis egyet lehetne csak választani, én a folyamatos pletykálást választom, az borít ki legjobban. Általában ilyen töltelékemberek csinálják, nem dolgoznak, szocializálódni, meg kapcsolatot ápolni járnak be, és mivel munka helyett unatkoznak, nem tudják magukat önállóan lekötni, így állandóan pofáznak, ha kell, ha nem, be nem fogják egész nap. Nem csak irodai környezetben, de ipariban is. Ráadásul szükségtelen is. Mert ha azt mondom, hogy munkacéllal telefonál, meg sokan vannak az irodában és csapkodják az ajtót, az valamilyen szinten elkerülhetetlen. De az állandó csevegés nem lenne az.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Engem az zavar legjobban munka közben, ha odakint jó idő van.

> Sol omnibus lucet.

Evés hangjai. Csámcsogás, chips ropogtatás, cuppogás, alma harsogása, innivaló vagy leves szürcsölése.

Második helyezett a takony szívogatása orrfújás helyett

Harmadik bármi, ami hangos (beszélgetés, zene, telefonálás, TV), de ez csak akkor, ha éppen koncentrálnék valamire.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Dö-höhhhööö hangon felnyerito, random emberekkel felvezetes nélkül telefonáló kolléga és a sípolva nyomtató 1018-as

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az irodával szemben lévő WC-kből időről időre kiszivárgó szagok.