A németek rákényszerítenék az Apple-t, hogy az nyissa meg NFC chipjét más mobilpénztárca szolgáltatók előtt is

Címkék

A hírek szerint egy új német törvény ment át a napokban, amely rákényszerítené az Apple-t, hogy nyissa meg az iPhone készülékek NFC chipjét más mobilpénztárca szolgáltatók előtt is, így azok konkurálhatnának az Apple Pay-jel. Az Apple nem boldog a németek döntésétől:

We are surprised at how suddenly this legislation was introduced. We fear that the draft law could be harmful to user friendliness, data protection and the security of financial information.

További európai országok követhetik a németek döntését. Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 17., v – 11:31

Pont hianyzik a buzi bankom sok fasz reklama, menjenek a kurva anyjukba, jo ugy, ahogy az Apple kitalalta. Csak egy kibaszott cserelendo bankkartyarol van szo, amit mar most tudnak a bankok szabalyoknak megfeleloen cserelni, maguknak meg az eletben nem irnak meg ilyen szabalyok nelkul jol, 6 reszlegen elakadna a hasonloan jo megoldas.

 

Nagyon at van gondolva az Apple Pay, es semmilyen mas Androidos banki app ezt eddig meg se kozelitette. Egyszer letiltottam egy kartyamat, de 10 percre ra fizettem vele Apple Pay-jel. Nezem hogy a faszba. Meg ki se postaztak, mar ott volt az uj kartya utolso 4 szamjegye. Melyik bank merne ezt megcsinalni magatol? Az Apple meg konkretan kenyszeriti oket, hogy a usernek jo legyen.

Pár éve használtam iPhone-t. A "buzi bankom" reklámja azóta is "üldöz", amióta elérhető az ApplePay... Pedig a bankom kvázi saját NFC-s fizetési megoldását használom.

Szerintem semmi dolgod. Ha nem akarsz más fizetési módot, akkor nem használsz másikat és meg van oldva, nem?

Ha nem akarsz más fizetési módot, akkor nem használsz másikat és meg van oldva, nem?

Eközben pont azért nem tart sehol Magyarországon a Google Pay bevezetése, mert Androidon viszont opció a bankoknak saját appot csinálni, ezért nem érdekük a partnerséget erőltetni. Tényleg meg van oldva :) 

Oké, akkor "csak" csúnyán le van maradva :)

Milyen konkrét információra vagy kíváncsi? Adott két platform, egyiknél eldönthették a bankok, hogy saját appot csinálnak-e vagy a natív megoldást próbálják erőltetni, a másiknál nem. Az egyiknél saját appok készültek, a másiknál nem.

Egyszerűen jobban megéri a saját appok erőltetése. Nagyon durván gyűjtenek adatokat ezek az appok, ami érték. (erről viszont van információm, de nem árulhatok el többet, úgyhogy vagy elhiszed, vagy nem).

Én több banknak is dolgozok, külfölfön és itthon is. Mindonhol együtt mennek a Google pay/Apple pay fejlesztések. Banki szemszögből semmi különbség a kettő között. Ahol van saját mobil app, ott még azon sem gondolkodnak hogy konkurencia-e sajátmagukkal. Egyenlőre ott tartanak a bankok hogy preztízs hogy legyen Google pay/Apple pay, a régionkban úgy is kevesen használják összevetve Mastercard, Dina, Visa, China Union Pay forgalmakkal.

Sic itur ad astra!

Szerintem 2019-ben egy nyamvadt NFC/PayPass-os fizetesi rendszerre azt mondani, hogy "talan jovore", az igenis a "nem tart sehol" kategoria. Az Apple Pay-nel sem indokolta btw semmi, hogy az eredeti release-hez kepest ot evet csusszon Magyarorszagon, szoval annak is a k* anyjat, nincs pozitiv diszkriminacio. :)

Curve? Revolut? Transferwise? Starling? Soroljam még azokat, akiknek vannak egész tűrhető appjuk?

Amúgy nem nagyon értelek. Hogy a fenébe zavar engem az OTP szar banki appja, ha fel se telepítem a telefonomra?

Egyébként elmagyaráznád, hogy miért jó nekem, ha tudok fizetni a letiltott bankkátyámmal? (Akkor esetleg ezt más is megteszi ugyanazzal a kártyával.)

Nem kell feltétlenül fintech startupokra gondolni, ott a sima nfc appja az összes magyar banknak, ami nem tud igazából különöset, csak annyit hogy a kártyádat helyettesíti. És ez tök jó, hogy most már Apple Pay bevonása nélkül is működhet. Biztos jó szolgáltatás, de el tudom képzelni hogy egy rakás embert hidegen hagy.

OK, ebben az esetben már csak az a kérdésem, hogy mivel ekkor még nem kapta meg az új kártyát, te meddig szeretnéd használni a telefonodat az új kártya helyett, és várni türelmesen, hogy a közben valaki más által lenyúlt *ÚJ* kártyád meg sohanapján nem érkezik meg hozzád.

Maradjunk annyiban, én kicsit konzeratívabb vagyok: amikor megérkezik a *fizikai* kártyám, akkor majd *én* szépen beletolom abba a fizetési rendszerbe,. amelyikbe *én* szeretném. (Meg előtte ugye aktiválom. Én.)

Pont errol beszelek: az Apple-nel ez at van gondolva es a bankoknak meg kell felelni egy szigoru szabalyzatnak.

A fizikai kartyad meg nincs aktivalva, mert meg postara se adtak, de ha megerkezik is, be kell utnod egy kodot, hogy hozzad erkezett meg:

ekozben:

Apple Pay-jel az uj kartyahoz kapcsolodo virtualis kartyarol mar a letiltas utani percekben kezdemenyezhetsz uj tranzakciot. Az uj kartyad utolso 4 szamjegyet latod csak a walletedben.

Senki nem nyulhat le semmit: tovabbra is kell ujjlenyomat, vagy egy arc, hogy fizethess, aki ismerte az elozo kartya szamat/magnescsikjat, az nem hasznalhatja az ujat, es amig az uj meg nem jon, addig is legalabb van valamid helyette, nem maradsz 2 hetig kartyas fizetesi opcio nelkul.

Ha ebbol is le tudsz vezetni security concernt (azon kivul, hogy "mi van, ha feltorik az Apple szerveret"), akkor gratulalok.

Tessék levezetés :

- átlag földi halandó PIN-kódja 4 számjegyből áll (én is tudom, hogy vannak ext rémek)

- 4 számjegyből álló számsorozat (0000 -tól 9999 -ig) van összesen 10000 darab

- 3x lehet próbálkozni, utána letilt (legalábbis gondolom én, mert ilyet sose próbáltam elrontani)

azaz 3 : 10000 eséllyel találja el valaki VÉLETLENÜL azt a nyavalyás kódot, ami ahhoz kell, hogy az új kártyát használhassa. Ennél azért az 5-ös lottónak kisebb az esélye, oszt azt is időnként elviszi valaki. Ha ez szerinted nem pozitív valószínűségű esemény, akkor elbeszélünk egymás mellett. Ráadásul átlag ember simán elsiklik a felett, hogy nem jött meg 5 perc alatt a kártyája; sokaknak nincs minden létező kártyás fizetéshez azonnali visszajelzés beállítva; tovább megyek, vannak olyanok, ahol egy számlához több kártya tartozik de a *számlaforgalomhoz* tartozik értesítés, nem a kártyaforgalomhoz, így be lehet nézni a költést úgy, hogy "ezt az asszony költötte". (Sőt olyan emberekről is hallottam már, hogy egyáltalán nincs figyelmeztetés beállítva.)

Szóval maradjunk annyiban, hogy az általad kizárólag pozitívumnak tekintett módszernek szerintem van biztonsági vonzata, és ez áll szemben azzal, hogy ott áll az illető kártya nélkül. (Amire meg a több helyen vezetett több számla + kártya lehet az egyik védekezés.)

Elég sokféle aktiválás létezik, tudtommal az általad említett - ATM-ben PIN használat - az egyik leggyakoribb. Néhány bank lehetővé teszi az e-bankban, esetleg mobilbankban is az aktiválást, a Revolutnak meg az kell, hogy egyszer PIN kóddal használd a kártyát, lehet POS vásárlás is. Szóval igen, a PIN nagyon sok esetben elegendő.

Tokeletesen egyetertek.

(nem)

szerk: ha a mobilodrol jelentetted, hogy elloptak a kartyad, akkor mekkora az eselye annak, hogy a kovetkezo 24 oraban azt is ellopjak, hogy aranylik ez a pin kitalalasanak valoszinusegehez, sulyozva a sertett iCloudhoz valo hozzaferesenek probabilitasanak, es a telefon letiltasanak idoigenyevel?

szerk2: ha a kartya postaladabol valo ellopasarol beszelsz: az meg Apple Pay fuggetlen, nem tudom miert kevered ide.

Akkor súgok, bár nem nagy találmány.

Revolut mellé Curve telepít, fizikai kártya megrendel, ha már ingyé van. Curve mögé Revolut virtuális kártya betesz. Curve-ot pedig beregisztrálod a Google Pay-be. Revolutot feltöltöd vásárlásnak álcázott módon a magyar kártyádról - kb 20 sec. A pénz pedig szépen átfolyik ezeken, és lám, a magyar kártyáddal fizettél itthon NFC-vel - akkor is, ha nincs a banknak támogatott NFC-s megoldása, akkor is, ha van. Telefonon biztos megy, okosórán valaki kipróbálhatja.

ingyen volt a Revo is
az egyik ugyanúgy "fizet" a vásárlás után, mintha hitelkártya lenne.

Mivel a Revolutnal csak a Metal (nem ingyenes) csomag tud ilyet, gondolom ez a Curve. Ahol is a feature list szerint az ingyenes csomgaban csak 90 napig van ez az akcio. (Es amugy is csak 3 brandre ervenyes - nem 3 uzletkategoriara, 3 konkret brandre) Most akkor hogy is van ez?

Nem tudom, majd amikor a 3 hónap lejár, megnézem mi lesz. És valóban nem kategóriát, hanem brandet kellett választani. Nekem jó így, ingyenesként már az is bőven megéri, hogy a sehol külföldön nem használható (olcsó számlacsomaghoz tartozó) olcsó Maestro-kártyát ily módon konvertálom külföldön is, neten is használhatóvá.

https://www.revolut.com -az megy MO -n ?

Ha csik fizitesekre kell, be lehet allitani hogy bankartyas hagyomanyos fizetessel automatikusan toltese magat a fo szamladrol.
Ingyenes.

SzerK:
https://www.revolut.com/help/exploring-revolut/spending/paying-with-app…

Hungary nincs a listan,
nem tudom mi van ha masik orszagot addsz meg ..
Valakit meg kersz hogy vegye fel a kartyat egy kulfoldi cimen ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Én semmi olyat nem mondtam, hogy felhasználóbarát, vagy nem. Van olyan szoftver a telefonomon, ami nem érhető el Play-ből - nem csak itthon sem, máshol sem, és még csak nem is warez. Ha használni akarom, akkor eldöntöm, hogy nekem annyit megér-e, hogy apkmirror-ról telepítsem/frissítsem, vagy nem. Ezzem mindenki más is így van. Csak van, aki egyértelműen nemet mond, míg mást ész nélkül igent.

Pontosan ezért. A kártya Magyarországon teljesen jól használható fizikai, és - majdnem mindenhol ahol próbáltam - netes vásárlásra, érintéses fizetést tud, és persze KP-felvételt, de a határon túl elenyésző helyen fogadják el. Viszont a Revonak teljesen jó, és azt meg már elfogadja a Curve. (Történelmileg meg a látókörömben előbb jelent meg a Revolut, így logikus volt, hogy van.)

Millyen bank milyen reklámjáról beszélsz?

Ujjlenyomattal feloldom a telefonom, odatartom a terminálra, csippan egyet és kész.
Teszem mindezt úgy 3-4 éve OTP-nél. Most meg hallgatom a rádióban a fantasztikus gránit bank reklámját, hogy iphone-al ma már kifizeti a nő a csávó italját, aki a hajóján hagyta a pénztárcáját. Édesjóistenem, hol tart már ez az apple... /o\

MKB. Feloldod, odatartod a terminálhoz, csippan, majd elindul az app, kéri a pin kódod, közben az előadó értetlenkedik, hogy miért van elutasítva. Idegesen írod be a kódodat, mögötted persze mindenki azt nézi, van 30 másodperced, hogy megpróbáld újra, és teljesítsd a tranzakciót.

Vagy..

Felkészülsz előre. Feloldod még a sorban állva, jól időzítve, beírod a PIN kódodat, megnyomod az új fizetést, és számol vissza szintén 30 másodpercről. Reménykedsz, hogy ez idő alatt odaérsz a terminálhoz.

Ráadásul az app nem hajlandó működni nem támogatott telefonon, vagy ha fejlesztő vagy, és bekapcsolva hagyod munka után a fejlesztői eszközöket. Még akkor se, ha semmit se állítottál el.

Tényleg fasza.

Az OTP megcsinálta jól. Nem tökéletesen, de jól. Ettől függetlenül azért változatos gányolásokat lehet felfedezni a piacon. Pont erre lenne jó, ha a platform egységes lenne. De nem az, köszönhetően pont annak, hogy volt opciójuk a fejlesztőknek tákolni. Ráadásul ezek a tákolások nem működnek okosórákon, holott a platform készen állna rá. Nagy munka se volna. 

Kollegám szeretne fizetni a Samsung okosórájával, mert látta, hogy nekem milyen kényelmes ez Apple Watchcsal. Persze nem működik, mert sem a Samsung, sem a Google fizetési szolgáltatása nem érhető el Magyarországon. Tényleg, milyen hasznosak ezek a sajátbankos megoldások. :-D

Ave, Saabi.

A Samsung vagy a Google fizetési megoldása számít sajátbankos megoldásnak?
Vagy amíg az Apple Pay nem volt elérhető idehaza, az is „sajátbankos” megoldásnak számított?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nem, az OTP Simple-re és egyéb, bankok által fejlesztetett alkalmazásokra gondolok, amelyek Androidon elterjedtek köszönhetően a szabadon használható NFC-nek.

Én ezzel szemben ApplePay/GooglePay párti volnék, mivel az oprendszer gyártója által biztosított "generic" megoldást általánosabbnak tartom, melyet több eszköz használatára készítenek fel, mint egy-egy célsoftware-t.

Ave, Saabi.

Nem érzem ezt annyira hangsúlyos problémának.

Én annak éreztem, amikor a Nexus 5-ömön nem tudtam fizetni csak azért, mert gondolták rétegtelefon, nem volt whitelist-elve :) A fejlesztői eszközöket is kínos folyton ki-be kapcsolgatni. 

Sőt.

Sőt mi? :) Semmi ellen nem véd, csak szívatja az embert feleslegesen. Érdekes mód más bankok alkalmazásainál nem probléma. Ott más 

" Ráadásul ezek a tákolások nem működnek okosórákon "

Hány olyan szituáció volt, hogy nem volt nálad se telefon, se kártya, se készpénz, csak okosóra és fizetned kellett volna?

(Mondjuk az egész okosóra mémség szerintem valahol a mesterségesen generált probléma témaköre, de mindegy.)

Ha leugrom a lakas melletti Pennybe ez zacsko zsemlemorzsaert, akkor tudatosan nem viszem sem a bankkartyam a penztarcammal sem a telefonom, minek, hiszen az ora a kezemen van. Ha strandon vagyunk, nyugodtan maradhat minden a kocsiban/szekrenyben bezarva, mert az ora a kezemen van. Ha kimegyunk az iroda ele felfrissulni es pont jon a GLS, nem kell berhannom, mert az ora a kezemen van. Ha egyszer hozzaszoktal, tok kenyelmes.

Ha elmegyek futni, csak okosora van nalam es lakaskulcs. Az orarol szol a zene, de volt mar hogy elmereteztem a tavot, es busszal akartam hazamenni, az oraval pedig tudtam jegyet venni. Vagy eppen inni, amikor rohadt meleg volt.

Aztan neha leugrom a sarki kisboltba, amikor szinten csak ora meg kulcs kell. 

Sot olyan is volt, hogy lemerult a telefonom, de az oraval meg ki tudtam fizetni a taxit az esti kocsmazas utan.

Hány olyan szituáció volt, hogy nem volt nálad se telefon, se kártya, se készpénz, csak okosóra és fizetned kellett volna?

A kerdesre valaszolva, azt mondanam, heti kb. 3-5 alkalom.

Amikor begurulok egy gyorsétterem autós részére, akkor a fenn említett cuccok a csomagtartóban pihennek a táskámban vagy a kabátomban, kezem ügyében csak az óra található.
Persze még a magyarországi apple pay bevezetése előtt is jártam ilyen autós ételfelvételi helyekre, de akkor vagy figyelnem kellett, hogy fizetőeszköz legyen a kezem ügyében, vagy pironkodva mehettem fizetéskor a csomagtartóhoz magamhoz venni a fenti fizetőeszközöket. És közben bezsebelni a mögöttem állóktól a megvető pillantásokat.

Ave, Saabi.

Ne húzd fel magad, nem szűnik meg az Apple Pay, csak lehetőség lesz arra, hogy Apple Pay-mentes NFC fizetést csinálhass a magyar banki appjaiddal (gránit, otp biztosan tudja, de gondolom a többi is). Szerintem ez előre, és nem hátralépés, hiszen választást ad az usernek. Tudom Applenél az nem szokás.

Nem arról van szó, hogy az Apple Pay-t be kell tiltani. Használhatod tovább, ha olyanod van. Arról van szó, hogy másoknak is engedni kell az NFC chip használatát, ettől beszántódik az Apple Pay? Esetleg versenyezni kellene az Apple-nek árban/szolgáltatásban mint mindenki másnak? Felháborító.

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Nem fog beszantodni, de jelentosen lassitani fogja az Apple Pay terjedeset esetlegesen a meglevo partnerek is kilepnek mogule. Jonnek majd a takolt megoldasok mint Androidon. En azt hittem, hogy a magyarorszagi szambeli folenye az Androidnak arra fogja sarkallani a bankokat, hogy Google Pay tamogatassal rukkoljanak elo, erre mindenki sajat, hianyos megoldast eroltet (mindezt azert, mert szerintem megtehetik). Az Apple Payban az a remek, hogy egy komplett egeszet kapok, minden eszkozomon mukodik NFC fizeteskent (ora, telefon) es minden egyeb fizetesi megoldaskent mas eszkozeimen (in app fizetes vagy weboldalas fizetes). Ezek a feature setek hianyoznak a 3rd party megoldasokbol.

szerintem az a baj, hogy hiába magyarázod ezt, mert ameddig nem használta csak az androidos appos megoldást, addig fel sem képes fogni, hogy ez mennyire jól tud működni. itthoni átlaguser inkább feltelepít mindenre 3rd party szarokat, csak nehogy a gyári - mélyen a rendszerbe integrált megoldást - kelljen használni, aztán meg megy a fórumokba fikkantani.

Hát ez nem nyert. Használom az Apple Pay-t. (androidot pedig nem)

On: Ha ez a lépés versenyre kényszeríti az Apple-t és esetleg csökkenti a jutalékát, hogy a bankok őt is bevegyék a buliba, akkor jó. Ha nem akkor meg majd lesz ugyanilyen jó megoldás előbb vagy utóbb sőt, még jobb is lehet... (kollégámat szoktam látni fizetni az android telefonjábal, eléggé ugyanúgy működik mint nekem. Semmivel sem végez lassaban nálam a fizetésnél, szóval...)

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Nagyon remelem, hogy ez nem lesz nalunk is alkalmazva. Illetve, ha megis, remelem, azok a bankok, akik mar Apple Pay tamogatottak, nem fognak ebbol kilepni, hogy Androidhoz hasonloan katasztrofalis megoldasokat es kompatibilitast hozzanak. 

azt a félelmet meg tudom érteni, hogy a bankra is jellemző, hogy "legyen saját szemétdombunk" ezért csinálnak egy "magyar narancs"-ot: ami sárgának nem sárga, ízre nem narancs, felhasználói élmény szempontjából fos, de legalább a sajátjuk.

A gond ott jön, hogy eddig rá voltak kényszerítve, hogy a saját szarjuk helyett egy konkrétat használjanak. (nehezen, de ki lett kényszerítve). abban a pillanatban, hogy a kényszer megszűnik, nekiállnak saját-fost tákolni.

lásd psd2, (egyre ritkábban visszatérő) rémálmom a unicreditnél.

Hiaba van Apple Watch mellett Wear OS-t futtato okosoram, csak a britt bankkartyaimmal tudok fizetni az oraval, mert a magyar bankok nem tamogatnak Google Payt es senkinek nem jutott eszebe, hogy az oras fizetest implementalja. Ahogyan a Google Pay ugy az Apple Pay is tamogatott weboldalon torteno fizetesnel ez megint egy elony a kozpontositott megoldas mellett. Ugyonigy ha Apple Pay eseten fizetni akarok, aktivalom az Apple Payt majd kivalasztom a kartyat (ha nem felel meg az alapbol kivalasztott). Google eseten ha odatartottam a telefont egy terminalhoz vagy menut kaptam, hogy valsszak payment providert vagy szo nelkul elindult az elsodlegesnek beallitott payment provider. Utobbi esetben a valasztas is nyugosebb, ha mas providert akarsz hasznalni. 

 

Tehat, szerintem sokkal kenyelmesebb mind a ketto platform sajat megoldasa, ezzel kenyelemben, szolgaltatasi korben felero sajat implementacioval meg sohasem talalkoztam. 

Az nem a magyar bank döntése, hogy támogat-e Google Payt vagy Apple Payt, hanem a Google és az Apple döntése, hogy melyik piacokra lép be és hol mit enged meg. Eleve a Google Pay órán át használva sokkal kevesebb országban engedélyezett, mint ahol Google Pay telefonon van.
És ott is van egy olyan megkötés, hogy PayPallal nem fizethetsz az órával.

 

To use Google Pay on your watch, you need to:

  • Be in Australia, Canada, France, Germany, Switzerland, Italy, Poland, Russia, Spain, UK, or US.
  • Use a supported watch. Google Pay is already installed on supported watches. To see if your device is supported, check if Google Pay is in the list of apps on your watch.
  • Use a supported cardNote: Using PayPal on Google Pay isn't supported on watches.

kétoldalú dolog szokott lenni, hogy megállapodjanak a jutalékokról, várható felhasználói számokról stb.

más példa: próbálkoztak a távközlési szolgáltatók is a mobilfizetéssel anno, de ott is a bankok fúrták meg :), pedig arra több irányból volt akarat, hogy legyen..

Hat ez nem teljesen igy van, az Apple nagyon szivesen beleirna a manifest fajlba azt a ~10 sor JSON kontentet, csak valahogy a szegeny agrolszakadt magyar bankok nem szegyelltek azt mondani, hogy tul magasak a tranzakcios dijak.

Aztan persze az egyiknek csak eszebe jutott, hogy bakker, lehet megis erdemes lenne, mert igy az a partizezer szerencsetlen, aki nagyon szeretne Apple Pay-jel fizetni, az majd nalunk fog hitelkartyat igenyelni, ami btw az egyik legjovedelmezobb retail szolgaltatas tud lenni a banknak, es amit coincidentally az egyik legegyszerubb igenyelni az utcarol vadidegenkent beesve (nem kell bankot valtani, stb.)

A Granit megcsinalja az image-uk miatt, hiszen ok a Digitalis Bank, nehogymar ne legyen Apple Pay.

Es majd jonni fog egy-ket laggard, akik presztizsbol benyelik a veszteseget, de mar keveseket fog csak erdekelni, mert vagy lett neki OTP-s credit cardja, vagy (es szerintem ez a tobbseg) a fentebb leirt bortanyos ganyolashoz hasonloan workaroundolta a problemat.

De ez csak tipp, megnezzuk majd hogy alakul. :)

Megkérdezhetem, hogy a banknak hol érdeke, hogy a te vásárlásod után még ő fizessen?

Veszel egy cuccot 100.000 forint értékben. Fizetsz kártyával. A kereskedő fizet a bankkártyád használata miatt 1%-ot és még a bank is fizetni fog 1%-ot mert te vásárolsz?! Normális? Tudom téged mint vásárlót ez nem érdekel.

Cserébe ők szolgáltatást nyújtanak. Kezelik a tranzakciókat és tudtommal kockázatot is vállalnak, problémás tranzakció esetén van, hogy ők nyúlnak a zsebükbe, nem a bank.

Az Apple (vagy a Google Pay) mit is nyújt azon kívül, hogy továbbítják a tranzakciókat a kártyatársaság felé?

Szoftverfejlesztési és -karbantartási költséget takarít meg. Nagyjából ennyi, de nem biztos, hogy ez elhanyagolható költség. Túl sok kockázatot a kártyatársaság sem vállal.

Nem igazán lehet tudni, hogy mennyire méltányos az Apple vagy a Google jutaléka, nem tudom, mennyibe kerül a bankoknak.

Gyors Google keresés alapján országonként eltérő az Apple jutaléka, 0.10% a legalacsonyabb amit találtam.

2m Ft éves háztartásonkénti összesített kártyás fizetéssel és 100e Apple Payt használó háztartással számolva ez ~200m Ft befolyó della évente csak Mo-ról. Nyilván egy bankra kevesebb jut ebből, ebben a formában talán indokolható is a használata.

Nagyobb felhasználói bázis (mondjuk Németország), vagy magasabb jutalék mellett viszont nettó lehúzás ez az Apple részéről. Ha nem vállal a tranzakciók kezelésével pénzügyi kockázatot, akkor ez számukra baromira "ingyenpénz". Nem csodálom, hogy alaposan bezárták az alma telós NFC chipet a walled gardenükbe és le is nyelték a kulcsot. Szó sincs itt felhasználói élményről, vagy akár csak biztonságosabb mobil bankolásról. Ez színtisztán a pénzről szól.

Ne keverd össze a számlavezetéssel kapcsolatos és általános banki funkciókat ellátó alkalmazást a mobilfizetésre szolgáló alkalmazással. 

Több bank esetében ez két külön alkalmazás.

Lásd:

  • Normál MKB app, és MKB Pay app
  • Erste MobileBank és Erste MobilePay
  • OTP Smart Bank és Simple (bár a Simple sokkal többet tud, mint simán NFC-s fizetést)

Igen, mert iphone tulajdonosként más lehetőséged nincs is a mobilfizetésre. Androidos kollégáim közül néhányan beállították a mobilfizetést a bank saját appjában, és gond nélkül használják, mondjuk ha jövőre lesz GPay, akkor legalább két év előnnyel. Szerintem ők nem fognak különösebben foglalkozni azzal, hogy GPay esetén bankot váltsanak, és átmenjenek egy olyan bankhoz, amelyik GPayt ad a saját bankos megoldás helyett.

Nekem azért érdekes, hogy amíg itthon (és a környéken) nem volt sehol Apple Pay, addig mindenkinek az fájt, hogy miért csak Apple Pay működhet almás terméken, milyen feháborító, hogy itt (is) korlátoz az Apple, bezzeg az Androidosok már fizethetnek telóval. Most, hogy van almás fizetés, most meg az a baj, hogy nehogy már szabad legyen a verseny, és más is használhassa azt a hardvert...

Nekem nincs Apple termékem, így nem tudok nyilatkozni, hogy a magyar bankok "tákolt" megoldásaitól mennyivel sokkal jobb az Apple Pay. De azt tapasztalom, hogy Samsung telefonokon az Erste mobilos fizetési megoldása tökéletesen és probléma mentesen működik. Valóban, az órán nem. De ettől azért nem halok meg, telefon nálam speciel mindig van.

A fő baj meg itthon abban leledzik, hogy hiába is tudok ezer féle elektronikus dologgal fizetni, ha irtózat sok kiskereskedelmi egységben egyszerűen nincs semmilyen kártya vagy más elektronikus fizetés elfogadás, csak a KP, mert azt sokkal könnyebb eltitkolni a hatóság elől és olcsóbb is. Lehet ez pl. a BP-ieknek nem olyan feltűnő, mert ott nem jellemző, de vidéken nagyon komoly probléma a mai napig. Na erre inkább kellene valami szabályozás, hogy kötelező legyen elektronikus fizetést elfogadni mindenhol, ahol KP-t elfogadnak, mint az, hogy az Apple-nek kötelező legyen engedni a csippje használatát.

Xiaomi telefonon Erste Pay NFC-vel. Eszemet nem tudom, miota jol megy. 

 

Szoval.... csak egy kavet kerek :)