Milyen impulzusrelét, ami csendes, megbízható és lekérdezhető?

Sziasztok,

Milyen impulzusrelét javasolnátok? (Villanyszerelő fogja beszerelni.) Szempontok:

  • 230V lámpa kapcsolásra lesz használva, valahol a fürdőszobában is (külön biztonsági előírások?). A lámpa hagyományos csillár, de van ahol tápegységes LED lesz, de a táp is 230V-ról megy. Tehát lesz fali impulzus kapcsoló, aminek a kapcsolásával felkapcsolódik, majd újra megnyomásával lekapcsolódik az impulzusrelé. Ide kapcsolódik bele, hogy csendes szilárdtest relével szeretném az impulzus kapcsolót Raspberry Pi-vel kapcsolni, erre már úgy néz ki, lesz megoldásom. Tehát vagy a fali kapcsoló fogja kapcsolni az impulzuskapcsolót, vagy egy relé a Raspberry Pi által.
  • csendes legyen, már amennyire csendes lehet. Ezért zárnám ki a nem SSR reléket, mert kattannak.
  • megbízható, üzembiztos legyen, ne valami kínai hamisítvány, ami elfüstöl / meggyullad terheléskor
  • nagyon jó lenne, ha az impulzusrelé állapota Raspberry Pi által valahogyan leolvasható, lekérdezhető lenne, hogy fel van-e kapcsolva. Ha ez nem megoldható, akkor valahogyan mérném / vizsgálnám, hogy a relé kapcsolása után van-e fogyasztás vagy bármi, ami arra utal, hogy felkapcsolták a lámpát. (Nem, nem akarok fény szenzort a lámpához rakni, meg hát lehet, hogy lesz amit kapcsolok, és nem világít... :-) )
  • Az egésznek, hogy tudnám, hogy be van-e kapcsolva (a fényforrás vagy bármi), vagy sem, több szerepe lenne: egyrészt tudni akarom az állapotát, akár statisztikai céllal, másrészről központilag akár az összeset le, vagy az összeset fel fogom kapcsolni. Vannak olyan Finder impulzusrelék, amik tudják ezt, például a reset gombot 3 másodpercig nyomva kikapcsol, vagy a set gombot nyomva 1 másodpercig bekapcsolja. Automatikusan szeretném ezeket kapcsolni, vezérelni.

Amit néztem első körben, mint impulzusrelé, ez azonban ha jól látom, alapból nem jelzi leolvashatóan, hogy éppen be van-e kapcsolva:

Legrand 412400 CX3 impulzusrelé 16A 230V 1Z - halk

Itt 23 ezer:

https://daniella.hu/legrand-412401-cx3-impulzusrele-16a-230v-1z-halk-ke…

Itt 14 ezer:

https://www.villamossagbolt.hu/informaciok/felhasznaloknak/szakaszoloka…

Itt egy másik relé, sok változattal:

https://www.16amper.hu/custom/16amper/image/data/srattached/1f787185e57…

További leírások:

https://www.findernet.com/sites/default/files/country/ww/Installacios_k…

Finder típus 13.81.8.230.0000
Találtam olyan impulzuskapcsolót, amihez ezt írták: "- Max. 15 világító (glimm) nyomógombbal (1 mA / db)" Ha nézném, hogy ez a lámpa fel van-e kapcsolva, hogy megtudjam az impulzus kapcsoló állapotát? Ez csendes?

Van ahol ez van:

"- A bemenet (tápfeszültség) és a kimenet (érintkezők) egymástól galvanikusan elválasztottak" Csak ilyet vegyek?

Szóval a fő kérdés, hogy milyen impulzusrelé legyen, és hogy miként lesz megoldva az impulzusrelé állapotának a lekérdezése: az impulzuskapcsoló meg tudja ezt válaszolni a Raspberry Pi-nek valamilyen módon, nyilván valamilyen lekérdezéssel / méréssel, vagy oldjam meg az impulzusrelétől függetlenül, hogy az impulzusrelé kimenetét megvizsgálom, hogy van-e rajta fogyasztás vagy bármi, amit érdemes vizsgálni, hogy be van-e kapcsolva.

Köszönöm.

Hozzászólások

Én nem barkácsolnék. Sonoff, vagy Shelly. Ha jól emlékszem a Shellynek van olyan változata, amelyik a fogyasztást is méri.

Sakk-matt,
KaTT :)

Én is a Shellyre szavazok, nálam az van, sokkal csendesebb mint az impulzusrelé. És jóval olcsóbb, rugalmasabb...

+1 a Shellyre, a minap cseréltem le egy impulzusrelét (Merlin Gerin Multi 9 TL 16A) Shelly1-re, 4db lámpát kapcsol, és 3db nyomógombos fali kapcsoló (aka. pillanatkapcsoló) van rákötve. Nyomtattam hozzá DIN sínes tartót, pont befért a régi relé helyére. Ja és igen, Shelly1 PM-el fogyasztást is tudsz mérni.

https://shelly.cloud/product/wifi-smart-home-automation-shelly-1pm-swit…
https://shelly.cloud/product/shelly-1-open-source/
https://www.thingiverse.com/thing:3313331

Ilyet keresek, mint a Shelly, csak legyen kábeles változata, WiFi nélkül. Nem zavar, ha van WiFi része is, csak 100%-ban letiltható, kikapcsolható legyen. Ki van mindenhez építve a kábel.

Tehát:

 - ne kelljen hozzá cloud

- ne kelljen hozzá wifi

- működjön kábel, vezeték alapon is

Sakk-matt,
KaTT :)

Valoszinuleg barmelyik jo lehet. Bulgar eszkoz egeszen sokat tud, szerintem rohadt draga :D

Sinre szerelheto boszmet keresel, akkor ipariban tenyleg letezik, jofogas is tele van siemens logoval. Abbol tudom, hogy letezik ethernet portos, es 230v toleralo darab, de sose hasznaltam meg ilyet.

En sajatot epitettem, foleg azert, ha mar lampa, akkor triac( = solid state relay), mert azzal lehet lampat dimmelni is. Veletlenul ilyen iranyba akarsz indulni, akkor dobj egy emailt, es atkuldom kapcsrajzot, meg van maradek maratott nyakom is hozza.

Helló. Lehet tudni esetleg, hogy mi lett helyette, mi lett az ok, amiért nem használtátok fel? Mit akartatok volna ezzel kapcsolni, és mi lett a megoldás?

12V vagy 24V táp kell hozzá?

TONGLING  vagy SUNHOLD relés, 15A-os ugye? Mennyire hangos a relé kapcsolása, kipróbáltad?

Sakk-matt,
KaTT :)

Amikor önállóan működik (nincs pc-re kötve), nem tud másodpercekre relét kapcsolni, minimum 1 perc a beállítási lehetőség. Ezt a webes felületén lehet beállítani. Azonkívü analóg szenzorokat lehet csak rá kötni, és nekem az istenért sem sikerült pontos értékeket leolvasni az analóg szenzorokról, hoszabb kábel esetén (10-15 méter). Tényleg, tudok hőmérséklet szenzorokat is adni hozzá :)  12 voltos a tápja.

Pár nap mulva meg tudom mondani milyen relék vannak benne, de arra emlékszem, hogy 15 (vagy 16) Amperosak. Nem halk, szokásos kattanós. 

Aztán végül az egész projekt meghíjusult, így semmi sem lett helyette.

" Amikor önállóan működik (nincs pc-re kötve), nem tud másodpercekre relét kapcsolni, minimum 1 perc a beállítási lehetőség. "

Hát, ez lenne a legfontosabb funkciója, hogy lehetőleg minél gyorsabban, 1-2 másodpercen belül tudjon kapcsolni relét. Akkor mivel én standalone használnám, így nem tudnám arra, mire főként venném.

Köszönöm, hogy ezt elmondtad. Ez amúgy kiderült számodra az adatlapról valahogyan, hogy nem tud azonnal relét kapcsolni?

" az istenért sem sikerült pontos értékeket leolvasni az analóg szenzorokról, hosszabb kábel esetén (10-15 méter)"

Erre tudom a választ talán (megközelítőleg), hogy kell valamilyen átviteli protokoll vagy szabvány, amivel átvinnéd a jelet ilyen távra, ezzel az eszközzel csak ott helyben tudnál mérni, kb 20-30 cm-ig biztosan. Ha távolabbra kell, akkor az SPI/I2C-t  kellene átvinni CAN buszon, MODBUS-on vagy bármi máson, amihez kell hardveres támogatás, ami ezt az egészet kezeli. Más ebben sokkal jobban képben van.

Sakk-matt,
KaTT :)

Analóg mérésnél a kábel ellenállását, impedanciáját is beleméred a mérendő mennyiségbe. Más hosszúságú, vastagságú kábellel más értéket fogsz mérni. Plusz a kábel által felszedett zaj is rontja, hamisítja a mérési eredményedet.

 

"hány cm-es lehet a kábel,"

Ezt ugye elolvasod a mérőeszköz adatlapján.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Köszönöm a segítséget. Jogos, igen, ezt akkor tényleg nem jól értelmeztem, így másodjára bármennyire is egyértelmű.

Tehát az adott pillanatban felkapcsolja, de 1 percig tartja a relé az adott állapotot. Ahogy én néztem, impulzusreléknél vagy 1 órát mondanak, hogy maximum addig tartható benyomva a nyomógomb, vagy korlátlan ideig, az ELKO márkájúnál, amit találtam.

Nekem ennek értelmében sem tűnik szerencsésnek, hogy az impulzusrelét 1 percig lenyomva tartja, mert ha jól gondolom akkor 1 percig nem lehet változtatni a le/fel kapcsolt állapoton ez miatt egy másik irányú kapcsolással ami ugyanígy átbillentené az állapotot, például egy fali nyomógombbal.

Sakk-matt,
KaTT :)

Szerintem el kellene tekinteni a klasszikus impulzus reletol. Valoszinuleg azert gondolkodtal impulzus releben, mert ha megkerdezel egy villanyszerelot hogy hogyan lehet 1 lampat tobb helyrol kapcsolni, akkor azt fogja valaszolni hogy alternativ kapcsolo vagy impulzus rele :)

Helyette vegyel mondjuk egy ilyet: https://www.aliexpress.com/item/32889489536.html ezt kozvetlenul tudod a raspberryol vezerelni es az allapot lekerdezest is a raspberryn fogod tudni megoldani (ha van feszko a gpio-n, akkor megy a lampa, ha nincs, akkor nincs). Utana hogy mivel kapcsolod a gpio-t (gombbal, kapcsoloval, telefonnal, python scripttel) mar tokmindegy.

Szia, igen, ez jó megoldás lehet, ilyesmit keresnék.

A fő szempont az impulzusrelé mellett, hogy hagyományos 230V kapcsolókkal megy, és független az okos otthontól. Tehát ha lekapcsolom az összes okos otthon vezérlőt, a Raspberry Pi-ket, akkor is működik az impulzus relé + impulzus kapcsoló, csak nem lesz +1 kapcsoló, ami kapcsol még.

Ismersz ilyesmi megoldást, csak komolyabb, lehetőleg ne kínai beszállítótól? Annyi elfüstölő, hamisított relét láttam, főként videókban, hogy nem bízok a kínai relékben.

Magyar cégtől, garanciával, áfás számlával szeretném ezt a relét beszerezni, beszerelni + villanyszerelővel, garanciával beszereltetni.

Sakk-matt,
KaTT :)

Annyi barkács és plusz eszköz kellene ehhez, hogy a vízzel kiöntöd a gyereket a végén: legyen megbízható, EU szabványoknak megfelelő, ne legyen kínai, villanyszerelő tudja beépíteni garival, stb), de a nap végén csak lógni fog egy UTP kábel a kapcsolószekrényből, a végén egy komplett RPI-vel. Ki fogja ezt vállalni és pláne ki fog rá garanciát adni?

Szerintem gondold át kicsit újra a wifit, azért írtuk a Shellyt többen is, mert megbízható európai gyártótól származó megoldás, megfelel a hatályos előírásoknak, könnyen beszerelhető DIN sínre, és tök meglepő, de sok villanyszerelő ismeri már, valamint nem lesz egy erősáramú szerelvényeknek fenntartott szekrényben egy eszközben közösítve a delej és a vezetékes LAN. Én mérlegre tenném továbbá, hogy mit veszítenék, ha elmegy a wifi, mert gondolom ez az aggodalom tárgya: a kapcsolók ugyanúgy működnek ilyenkor csak az IP alapú vezérlés szűnik meg -  vs. fent említett barkács. Persze nem vagyok Shelly bérenc, ha nagyon eltökélt vagy, lelked rajta, csak hátha ilyen szemszögből nem gondoltad még át a dolgot :)

" Annyi barkács és plusz eszköz kellene ehhez, hogy a vízzel kiöntöd a gyereket a végén: legyen megbízható, EU szabványoknak megfelelő, ne legyen kínai, villanyszerelő tudja beépíteni garival, stb), de a nap végén csak lógni fog egy UTP kábel a kapcsolószekrényből, a végén egy komplett RPI-vel. Ki fogja ezt vállalni és pláne ki fog rá garanciát adni? "

Mondom akkor máshogyan.

230V-os impulzus kapcsoló a helyiségben, és a 230V fényforrás is. A kábel ami ezt a kettőt összeköti egy impulzus reléhez vezet, ami ki/be kapcsolja a lámpát. Eddig semmi köze az otthon automatizáláshoz.

Ami extra lenne, hogy le tudjam kérdezni az impulzus relé státuszát, hogy be van-e kapcsolva vagy sem.

További kérdés, hogy milyen relével kapcsoljam, amit Raspberry Pi-hez tudok kötni, de ez az utóbbi már oké, erre találtam jó megoldásokat.

Tehát a nyitott kérdés, hogy milyen olyan 230V-os impulzus relé van, aminek a státusza Raspberry Pi-ből lekérdezhető.

Ez megoldás lehet?

https://bitekmindenhol.blog.hu/2018/01/29/kereszt_es_alternativ_villanykapcsolo_wifi-s_okositasa

Sakk-matt,
KaTT :)

kerdes, hogy akarod lekerdezni, mekkora (ertekelheto) terheles van rajta, van -e szabad kontaktusod az impulzusrelen, van -e szaraz kontaktod allapotfigyelesre az impulzusrelen szabadon, megkinalod opticsatoloval levalasztva az impulzusrele kimenetet, vagy csak odaraksz egy kelloen erzekeny aramvaltot, es orulsz...

Köszönöm a válaszokat. Alapvetően 2 lehetőségben gondolkozom:

1. Lekérdezés: be van-e kapcsalva az impulzusrelé vagy sem. Tehát 0 / 1 érték vagy igaz / hamis érték elég lenne. Ennek az lenne a szerepe, hogy ha 5 lámpából 3 le van kapcsolva, akkor a "mindet lekapcsol" funkció lekapcsolja az összes lámpát, mondjuk mikor kimegyek a bejárati ajtón, előtte.

2. A másik mint az előző, kiegészítve a fogyasztással is, de ez nem prioritás, nem ez a leglényegesebb, csak érdekes, jó lenne, ha nem túl drága kivitelezni a pontos mérést, hogy hány watt a fogyasztás. Nyilván rakhatnék 5-20 ezer Ft-os fogyasztás mérőket minden lámpa elé, amit az impulzus kapcsoló kapcsol, de ez túlzás lenne ebben a formában.

Az 1. megoldás elég lenne, és akkor tudnám, hogy melyiket kapcsoljam le.

Tehet triviális kérdés, de az impulzus relét "szabályosan, szépen" hogy tudom lekapcsolni, ha 230V-on megy? Simán, egy SSR relével, és kész?

Sakk-matt,
KaTT :)

Szia, köszönöm a javaslatot.

Raspberry Pi-vel hogy érdemes ezt?

Ezt találtam, de nem teljesen tiszta:

https://electronics.stackexchange.com/questions/208589/connecting-a-ras…

Ez?

https://hackaday.io/project/26352-detecting-mains-voltagecurrent

Ez megoldás lehet, hogy a lámpa elé teszem? Ez  érzékelné megfelelően, lekérdezhetően az áramot? Ezzel jól látom, hogy 10A-ig lehetne mérni 230V-ot? Ha többet kap, leég, vagy mi lesz?

https://www.amazon.co.uk/2-channel-Opto-isolated-Trigger-Arduino-Raspbe…

Ez Arduinora van, de hasonló célból:

https://learn.edwinrobotics.com/230v110v-ac-mains-detection-using-ardui…

Vagy ez?

https://www.aliexpress.com/item/32951897813.html

Sakk-matt,
KaTT :)

"Ez megoldás lehet, hogy a lámpa elé teszem? Ez  érzékelné megfelelően, lekérdezhetően az áramot? Ezzel jól látom, hogy 10A-ig lehetne mérni 230V-ot? Ha többet kap, leég, vagy mi lesz?"

Melyik cuccra vonatkozik a kérdésed? Ugye nem a dupla relé modulra?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Nem, nem matt. Ebben a kontextusban mindenképpen sakk, majd győzelem lesz, hiszen valahogyan el fog készülni, a kérdés, hogy mennyire tökéletesen, és hogy később újra kell-e csinálni.

Alapvetően 2 irány van a győzelem felé:

1. olyan impulzusrelé, ami halk, valamint le lehet kérdezni az állapotát (3.3V-on), és akkor RPI-ből vagy más SBC-ből olyan iparit veszek, aminek van alapból ezt leolvasó modulja (analóg, vagy bármi), és megoldottam mindent kész eszközökből. Lesz tartalék mindenből és ha meghal, kicserélem. Továbbá kapcsolni is tudom RPI oldalról, valamilyen relével, még ez sem dőlt el. Sőt, lehet, valamilyen félig dobozos megoldás lesz, ha úgy látom, hogy az RPI-s prototípus nem úgy működik, ahogy vártam.

2. lesz ez az impulzusrelé, amiről itt szó van, és valahogyan megoldom kész RPI vagy SBC jellegű ipari hardverrel, hozzá ha kell valamit készíteni vagy venni, akkor elkészítem, és akkor tudom érzékelni, hogy be van kapcsolva a lámpa.

 

Azért is jó, hogy írsz, mert vagy segítesz, vagy arra sarkallsz, hogy még jobban haladjak... :)

Sakk-matt,
KaTT :)

További lehetőségeket kerestem, az első:

ELKO impulzusrelével, ami akár 2 fényforrást is tud kezelni és valamilyen mágnes kapcsolóval kombinálva meg lehet oldani, hogy a falon lévő impulzus kapcsoló kapcsolja egyrészről az impulzuskapcsolót, a másik részről pedig a Raspberry Pi-re kötött 230V-ot kapcsoló relé kapcsolná valahogy le/fel a másik oldalról  (vagy bármilyen egyéb vezérlő is tudná kapcsolni) valahogy az impulzus relét.

A kérdés már csak az, hogy tudnám a Raspberry Pi felől érzékelni, hogy le/fel van-e kapcsolva, azaz az impulzusreléből ki lehet-e valahogy támogatott módon olvasni a ki/be állapotot, vagy oldjam meg más módon, fogyasztás mérővel, bárhogyan? Itt látom, hogy Kum Gábor javasolta az optocsatlakozós megoldást.

Ez így működhet? Tehát hogy a falon lévő impulzus kapcsoló az impulzusrelével le/fel kapcsolja a lámpát és a mágneses kapcsolóval kombinálva pedig egy automatizált módon is tudom kapcsolni.

Létezne, hogy nem lesz néma semmiképpen sem, csak maximum (nagyon) halk (kattanás)?

Sakk-matt,
KaTT :)

a kattanas attol fugg mit tud az impulzus reled.... esetleg impulzus vezerelt SSR  -  az impulzus relet allapotat pedig attol fuggoen tudod lekerdezni, mit tud a reled... pl van -e szabad segederintkezo rajta, van -e egyaltalan segederintkezo rajta, potencialmentes kontakttal vagy aramhurokkal tudod nezni GPIOn at, esetleg eldonntot h felfuto/lecsengo elre reagalsz interrupt oldalbol ha change van a gpion...  az RPI iranybol neked mindenkepp GPIO vagy ADC lesz az erzekelesi irany - kerdes hogy mit akarsz es mit tudsz megoldani.  

De mar piszok mod megbonyolitottad....

Én nem bonyolítani akarom, egyszerűen csak ez egy új irány nekem, és úgy keresem a megoldást, hogy nincs releváns, mély ilyen műszaki tapasztalatom.

Elmondom mi az adott, és én a legegyszerűbb, legmegbízhatóbb megoldás keresem, nem akarok semmit sem bonyolítani. Ha tudnék egyszerűbbet és jót, nem kérdezgetnék itt és megcsinálnám.

Adott:

  • Kettős impulzus kapcsoló a helyiségekben, és külön 1-1 impulzus kapcsoló külön a fürdőszobában.
  • A helyiségekből lámpánként 1-1 erősáramú kábel a "vezérlő" helyiségbe van kötve, és vissza a lámpához, hogy a kapcsolást és a vezérlést egy külön helyiségben legyen megoldva. Tehát egy normál helyiségből 2 külön erősáramú kábel odamegy a "vezérlő" helyiségbe, majd onnan vissza a helyiségbe, a lámpához.

Célok, aminél minél többnek kellene megvalósulnia, ha lehetséges:

  • Kábel alapú megoldás / kapcsolás, ha már ki van építve. Tisztelet a WiFi-s és egyéb, például zwave-es megoldás felé, csak itt már van kábel.
  • A lámpák impulzusreléje, ami ki/be kapcsolja a lámpát lehetőleg néma legyen, vagy csendes, és minél üzembiztosabb, megbízhatóbb, hogy ne kellejen pár évente cserélni
  • Raspberry Pi-re (vagy bármilyen más otthon automatizálási, okos otthon vezérlőre) köthető bármilyen módon legyen a lámpa ki/be kapcsolható, mintha egy második impulzus kapcsolót is megnyomna valaki
  • Az előzőt folytatva: lekérdezhető legyen a lámpa le/fel kapcsolt állapota, hogy ha például az 5 lámpából 3 fel van kapcsolva, akkor a "minden lámpa lekapcsol" módra tudja ezt a rendszer és le tudja automatikusan kapcsolni.

Hogy milyen alkatrészekkel, milyen impulzusrelével, mágneskapcsolóval, vagy bármivel lesz megoldva, az nyitott. Sem márka, sem más nincs megkötve.

Én laikusként úgy gondoltam, hogy az impulzus kapcsolót be kell kötni az impulzus relébe, ami elvileg korlátlan számú kapcsolóval kapcsolható, lehet lesz olyan, ahol akár 2 darab fali kapcsoló is kapcsolja, majd a +1 kapcsoló valamilyen relé lenne, amit Raspberry Pi-vel tudok vezérelni, és kész. Ami itt nincs megoldva, a felkapcsolt / lekapcsolt státusz. Persze bárhogyan máshogyan is lehet, de ez a jelenleg legjobbnak tűnő ötlet.

Várom az ennél jobb ötleteket. :)

Sakk-matt,
KaTT :)

Köszönöm.

Fentebb összeszedtem több ilyen optocsatolós terméket:

https://hup.hu/comment/2403057#comment-2403057

Ezek közül melyiket javasolnád?

Jól sejtem, ha lenne olyan impulzusrelé, aminek van lekérdezhető státuszállapota, hogy aktív-e vagy sem, akkor nem lenne szükség erre az optocsatolóra hanem azt kellene valahogy lekérdezni?

https://imgur.com/a/cVjnrub

https://i.imgur.com/DreiIDC.png

(nem tudtam beszúrni a képet)

Központi impulzus relé [ISK 42]

http://www.relecentrum.hu/Kozponti-impulzus-rele-ISK-42#page_artdet_tabs

Leírás, használat:

http://www.relecentrum.hu/shop_ordered/75981/pic/dokumentacio/ISK-41_ISK-42.pdf

Ezzel az összeset le/fel lehet kapcsolni, azonban ha jól értelmezem, akkor a státuszt nem tudom lekérdezni vele.

Tehát a ZA-t ha rövidre zárom akkor az összes lámpát lekapcsolja.

Ha a ZE-t, akkor mindent felkapcsol.

Azonban ebben az ISK-42-es relében nincs ilyen státusz lekérdezés.

Sakk-matt,
KaTT :)

hat akkor az kapcsoltat pakold meg optocsatoloval, vagy hasznald a segederintkezoket... MIT akarsz lekerdezni? hogy? az optocsatolo is ugyanazt az infot adja neked, mit egy segederinntkezo ha van....
esetleg kinald meg egy IO boarddal a raspit aztan nosza... egy taknyolassal kevesebb.

https://www.sferalabs.cc/iono-pi/

Szia, az Iono Pi esetén konkrétan mi kell még, hogy tudjam érzékelni / mérni, hogy van-e kijövő áram az impulzusreléből a lámpa felé, vagy sem? Azt melyik részére kell majd rárakni? Az analog input-ra, és ha nincs átmenő áram/fogyasztás, nulla közelit ad vissza, ha meg van, egy számot, valamihez mérten kalibrálva? (bocs a hülye kérdésért, ilyet még nem építettem).

Sakk-matt,
KaTT :)

"Digital Inputs

Up to 6 pins can be used as digital inputs, and are wired, through a protection network, to 6 GPIO pins of the Raspberry Pi. Applying a positive voltage (up to 40Vdc) to these pins will bring the corresponding GPIO pin to high. Three of the digital input pins are shared with open collector outputs, while the remaining three can be reconfigured as TTL I/O lines. All inputs are protected by a network of resistors and Schottky barrier diodes to ensure that the input pins of the Raspberry Pi never receive voltages significantly higher than 3V or lower than 0V."

Szóval az RPI-re vagy ennek az eszköznek a digitális bementére rákötök egy ilyen optocsatolót:

2-channel Opto-isolated Relay Module Low Trigger 5v Arduino / Raspberry Pi

" Allows your Arduino, Raspberry PI or MCU to control appliances and other high current usage devices.
Opto isolated provides 5000V isolation from control signal to load, 1500V isolation between low voltage and the high voltage relay contacts
LED indication of active relay channel and Diode protected transistor relay driver The relay is rated at 5VDC for the coil.
The relay contacts are rated at 10Amps at 250VAC, 10Amps at 125VAC, 10Amps at 30VDC and 10Amps at 28VDC
Separated power supplies input pins for relay coils (5V) and optic isolators (3.3V-5V). Which allow 3.3V optic isolator driving by Raspberry PI "

https://www.amazon.co.uk/2-channel-Opto-isolated-Trigger-Arduino-Raspbe…

Majd tudom érzékelni, hogy van-e átfolyó áram (1) vagy nincs (0), mint visszaadott érték?

A pseudo kapcsolási rajz így nézne ki, természetesen nem pontos bekötésekkel, hanem elméleti módon:

https://imgur.com/a/IKzS4M5

Mi szükséges még?

Sakk-matt,
KaTT :)

 

Measure. Mérték. Megmér. Felmér. Kimér.
Kisbetű. Jólelkű. Élethű. Remekmű.

Ennyit tudok én, mint limitált KaTT személy,
Kitartó vagyok, küzdök, ez most szenvedély.
Terveztem, vállaltam, akarom, engedély,
Elakadtam, segítettek, nincs seregély.

Én jót szeretnék, de ennyit tudok mostan,
Kritizálhatsz engem, teljesen jogosan.
A saját szintemen tervezem gondosan,
Minden kis lépésnek örülök boldogan.

Hálás vagyok a HUPnak, hogy teret kapok,
Már tudom, hogy van kétsarok és egysarok.
Bár sokkal szórakoztatóbb egy tejcsarnok,
Összefoglalva annyit mondok: szevasztok.

Sakk-matt,
KaTT :)

Hát, én úgy tudtam eddig, hogy az RPI az Angliában készül:

https://www.raspberrypi.org/blog/made-in-the-uk/

Sőt, a DAC-ot, amit az RPI-re raktam, az is angol:

https://www.justboom.co/products/

Van sok ARM alapú SBC, ami kínai.

Bulgária például egészen sok relés / Ethernetes SBC-hez köthető eszközt gyárt, például Shelly, Denkovi, stb.

Láttam sok videót, hogy elégnek a kínai relék, meg hogy Kínából rendelt nagyon sok termék hamisított. Ami egy műanyag citromfacsarónál nem gond, egy relénél, ha leég a ház miatta, az gond. Ezért próbálok európai forrást keresni legalább a reléknél. A megbízhatóbb terméket keresem. Tudom, utópisztikus gondolat a mai fogyasztói társadalomban.

Sakk-matt,
KaTT :)

Apple azért más kategória, mert ott van erős minőség ellenőrzés.

Nem a kínai gyártással van alapvetően bajom, hanem a minőségellenőrzés és a kamu adatok ráírásával. Ha egy EU-s cég ott gyártat, jó esetben nem veszi át, ami nem felel meg a követelményeknek (és majd ebay-en olcsón eladják, mint hamisított talán).

Ha egy kínai cég csak úgy gyárt valamit, nekem ezzel van rossz tapasztalatom, mert sokszor nem hozza 100%-ban azt, amit ígérnek.

Mint ahogy az autónál fontos, hogy a gumik jók legyenek és ha szükséges, cserélni kell őket, addig az autómosó kefe ha nem a legjobb, azt túlélem. Mint előzőleg írtam: nem akarok nem üzembiztos, nem megbízható relé és reléhez kapcsolódó alkatrészt, ami nem teljesíti, ami rá van írva, vagy nem bírja a 0-24 használatot.

Ha egy EU-s cég Kínában gyártat számlával megvehetem, és garantálja, vállal rá garanciát, hogy minden úgy van, ami a leírásban, nekem az elég.

Sakk-matt,
KaTT :)

Amit linkeltél, az nem egy EU-s termék, hanem ránézésre egy kínai cég implementálása és megvalósítása.

Mivel ez erősáram, én inkább magyarországi garanciás termékekben gondolkodom. Impulzusrelét, nyomógombot már találtam megfelelőt, a relé vezérlésre meg lehet, hogy találok egy angol gyártmányút.

Például mit gondoltok erről az IACS Electronic gyártóról, és ilyen vagy olyan SSR relé termékekről? Csak nekem tűnik megbízhatóbbnak, mint a aliexpress-es kínai?

Sakk-matt,
KaTT :)

A másik pedig ezzel a termékkel lenne:

Központi impulzus relé [ISK 42]

http://www.relecentrum.hu/Kozponti-impulzus-rele-ISK-42#page_artdet_tabs

Leírás, használat:

http://www.relecentrum.hu/shop_ordered/75981/pic/dokumentacio/ISK-41_ISK-42.pdf

Ezt elvileg lehet központilag is vezérelni, lekérdezni?

Mennyivel jobb ez a megoldás, mint az előző ELKO jellegű út? Ide milyen egyéb alkatrész szükséges még?

Köszönöm.

Sakk-matt,
KaTT :)

Szerkesztve: 2019. 11. 13., sze – 00:36

IKEA tradfri! Olcso, mukodik. zigbee alapu, szoval mukodik arduino/rpi -rol is, es massziv foruma van.

 

De a helyedben, ha _tenyleg_ csak a kattanas zavar, elgondolkodnek, hogy a relet egy hangszigetelt dobozba rakni?  aliexpress-en rongyert (<1euro) adnak relet, itt meg ilyen 20-30KHUF megoldasok jonnek, ez nem egy sulycsoport. A rele maga  nem termel hot, ergo nem gond, ha alaposan korbe van bastyazva. Vagy akar teheted a relet magat masik szobaba is.  Lekerdezni meg egyszeru: veszel olyat, amin ket rele van, az iranyitasat osszekotod, es az egyik 230V-ot kapcsol, a masik meg 5V-ot. A 230-ra kotod a lampat, az 5V-ra meg az arduino-t vagy raspberry-t, es mintavetelezel.

Nekem van vagy egy tucat aliexpress-es relem, az egvilagon semmi bajom nincs veluk, teljesen megbizhatoak, meg csak azt se mondanam, hogy kulonosebben hangosak. Egy halk kattanast adnak ki, ami ejszaka, a fejed mellett tenyleg zavaro lehet, de egy atlagos irodaban eselytelen lenne  hallani.

Nekem ki van már építve a kábelezés. "Csak" eszköz kell a végére. Továbbá:

1. Nem tudom megvédeni a Wifis eszközt a külső támadásoktól, egyik szinten sem. Nyilván egy erős jelszó nem véd meg semmitől, ha a cuccnak sokféle sebezhetősége van, és Wifin bárki elérheti.

2. Elvből nem akarom, hogy legyenek vezeték nélkül kommunikáló ilyesmi eszközök. Elég, ha van WiFi a telefonoknak és kész.

Sakk-matt,
KaTT :)

Nem ismerem az IKEA eszközét, csak most gyorsan rápillantottam az oldalára, de ez nem azt mondja, hogy kizárólag IKEA okos égőkkel működik? Szóval ha valakinek van valami más, akkor emiatt mindent lecserélni az azért elég meredek lenne.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez ennél kicsit összetettebb: a Zigbee szabványos ugye, amiért viszont mégsem szokott menni a két gyártó közötti átjárás az az, hogy maga a szabvány lehetőséget ad a "lock"-ra is a gyártóknak, amivel élnek is. Viszont van némi spanoskodás, pl. Philips-IKEA, Xiaomi-IKEA.

De ezzel az egésszel épeszű ember nem foglalkozik, ott a Zigbee2MQTT projekt, ami az egész fenti problémát egy elegáns huszárvágással elintézi, és a gyártók cloudjának is búcsút lehet inteni. Ezt használva mindent össze tudsz kötni mindennel (illetve azokat az eszközöket biztosan amiket a Zigbee2MQTT támogat, de arra kis túlzással rá lehet mondani hogy "mindent").

Az IKEA-nak ebben a megközelítésben hatalmas előnye, hogy akár vasárnap este is levehető itthon a polcról, aztán hazaérve már illeszthető is be a saját építésű/fejlesztésű home automation rendszerben. Ehhez képest ráadásul egész baráti áron adják a cuccaikat.

Megvan az Elko és az ISK 42 relé, ez az utóbbi tűnik a legjobbnak eddig, a központi ki, központi be, központi ki/be és jelzőlámpa támogatás miatt:

Központi impulzus relé [ISK 42]

http://www.relecentrum.hu/Kozponti-impulzus-rele-ISK-42#page_artdet_tabs

Leírás, használat:

http://www.relecentrum.hu/shop_ordered/75981/pic/dokumentacio/ISK-41_ISK-42.pdf

Tökéletesen működik, alig hallhatóan kattan, a központi vezérlése is tökéletesen működik, most egyszerűségből 230V-on kapcsolom a központi ki, központi be-t is.

Kérdés 1.: Ha később 20-30 ilyen relét szeretnék egyszerre be és ki kapcsolni (tehát mindenhol kapcsolni a világítást), jobb ötletnek tűnik, ha a támogatott 4 - 8 - 230V esetén minél alacsonyabbat, mondjuk 8 vagy 12V-on küldöm a "minden be" és "minden ki" jelet, hogy ne legyen feleslegesen erősáram erre? Azért 12V lenne, mert van pár jó minőségű 12V-os tápegységem, és azokat használnám erre. Most ez 230V, külön konnektorra kötve.

Kérdés 2.: Van egy külön kör, 3-230V, amire jelzőlámpát lehet kötni. (A fenti PDF-en a második oldal, ISK 42-es ábra.) Itt gyakorlatilag ha kap 3 VDC-t, és ha zár az áramkör, akkor be van kapcsolva az impulzus relé, és ennyivel tudom is detektálni? Tehát Raspberry Pi-vel vagy bármivel tudom ezt detektálni? Lehet nagyon triviális kérdésnek tűnik, de hogy érdemes megoldani, ha 2 különböző áramkört kellene ennek rövidre zárnia?

Köszönöm.

Sakk-matt,
KaTT :)

Ehhez kicsit hasonló problémával szembesültem én is.

Van x db lámpa ami impulzus relével van bekötve y db nyomógombbal kábellel. Szeretnék hozzáadni +1 kapcsolót/nyomógombot, viszont azt vezeték nélkül. A wifi-s shelly/sonoff/raspberry-s megoldásokat kicsit overkillnek érzem. Ilyesmi vezeték nélküli kapcsolót használok máshol ez elég jól működik, viszont ez nem impulzust küld. Rövid keresés után nem nagyon találok vezeték nélküli nyomógombot, csak kapcsolót. Van erre bevált megoldás nagyjából ebben az árkategóriában(mondjuk 10k körül), vagy teljesen rossz irányba indultam? Vehetnék persze y+1 db vezeték nélküli kapcsolót, de nem szeretném teljesen kukázni a jelenlegi megoldást feleslegesen.

A vezérlésre már sok ötletet kaptál, de kérdezted a szabványokat, amit a villanyszerelő valószínűleg tudni fog, de addig feleslegesen ne vegyél meg cuccokat. A fürdőszoba vizes helyiség, oda leválasztó kapcsoló szükséges, vagyis F+N is meg kell szakítanod. Az egy pólusú relék nem felelnek meg ennek, kivéve ha törpefeszültség megy a lámpatestre, az általános E27 vagy E14 foglalatba is kapható 12V vagy 24V feszültségű led "izzó".