Az Apple dobta a butterfly billentyűzetet; Az új MacBook Pro visszatér a régi billentyűzethez

Címkék

Az Apple végül megváltoztatta a MacBook Pro billentyűzetét, ami komplett szemét volt. [...] Az Apple feladta a butterfly billentyűzetet, az ostoba, környezetkárosító és életromboló „innovációt”, amely a MacBook Pro (MacBook és MacBook Air legújabb modelljei) utolsó két iterációját drága szemétdarabokká tette. Így véget ér egy több éves rémálom mind az Apple, mind ügyfelei számára.

Részletek itt.

Hozzászólások

Egyszer volt a kezemben egy ilyen billentyűzetű MacBook, előtte más nemigen. Nem értettem mit esznek a macen, mikor ilyen fos rajta gépelni,hogy az egész élményt elrontja, bármilyen is a többi sw/hw. Utána mondta, akitől kaptam kölcsönbe, hogy ennek tényleg rossz, régen jó volt. Akkor ezek szerint mások is így gondolták. 

Szerkesztve: 2019. 11. 13., sze – 20:54

Győztek a vi userek, fizikai esc gomb, innováció! :)

Szerkesztve: 2019. 11. 13., sze – 21:08

Legjobb billentyuzet amin eddig gepeltem az a butterfly volt. Kenyelmes, alacsony profilu; tokeletes 10 ujjas vakon gepeleshez.

Sajnalom, hogy nem sikerult kikuszobolniuk a hibakat, es remelem azert a hatterben dolgoznak meg rajta, mert a scissor verzio ugyan talan kevesebbet hibasodik meg, de cserebe szarabb is rajta gepelni. Mondjuk, ha megtartottak a billentyu magassagot, csak a mechanikat csereltek alatta, akkor nem erdekel.

De az early 2015 MBP-men tul magasak a billentyuk, annal mindenkepp jobb volt a pillango-hatas.

IMHO nem ettől szarok a Mac billentyűzetek. Nekem 2012-es Macbook Pro van, 15 colos, jó nagy, mégsem fért el rajta egy delete, pgup, pgdown, home, end meg insert. Leginkább a del hiánya idegesítő. De gépelni is kényelmetlennek tartom, a Thinkpad-eknek jobb billentyűzetük van.

mégsem fért el rajta egy delete, pgup, pgdown, home, end meg insert. Leginkább a del hiánya idegesítő.

Del: Fn+Backspace, a PgUp/PgDown/Home/End az Fn v. Cmd + kurzorgombokkal elocsalhato (kontextus fuggo, hogy Cmd v. Fn eppen, es mire jo, de konfigolhato is). Oszinten, ezt en sokkal jobban preferalom mint a mindenfele teljesen $random PC laptop keyboard layoutot, amikre ezeket az extra gombokat felszuszakoljak, de nem standard, sose ott van semmi ahol keresnem, es az esetek 99%-ban nem is esik kezre, raadasul a kurzorgombos + Fn navigacio nem mukodik PgUp/PgDown/Home/End-re, hiszen "van dedikalt billentyu". En meg azoktol kapok idegbajt.

Az egyetlen ami tenyleg nem nagyon van konzisztensen az az Insert. Nekem az is kb. Midnight Commanderben Terminalban hianyzik egyedul kijeloleshez, a Ctrl-T, (vagy Esc, T szekvencia) hasznalhato helyette.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a trackpaddel odagörgetsz bárhova mire a másik valaki megérintené a end/home/page up/page down gombot. ezt az Oregon féle gép puszítóknak/fikagépeket/kdefanoknak(akiknek minden egyes funkcióra kell egy külön gomb) nehéz felfogni, ne tartozz közéjük

Milyen görgetés? Sor vége, eleje. Oda te görgetsz? Lapozás: görgetsz? Gyorsabb? És van olyan pontos is? Tényleg? Nehéz felfogni, milyen elborult a bármit vakon elfogadó, sőt istenítő Apple-hívők gondolkodása, véletlenül sem akarok közéjük tartozni.

(A trackpad az első, amit bármilyen elém került gépen tiltok, mert egyszerűen precíz munkára alkalmatlan.)

Nehéz elképzelni, hogy gépelési pozícióból egy ujjal kinyúlni és lenyomni egy gombot nem gyorsabb, mint:

Gépelési pozíióból elmozdítani az egész kezed, húzni, közben figyelni a kijelzőt, majd visszaállni gépelési pozícióba.

Ráadásul advanced felhasználáshoz a page down/up-hoz nyomsz ctrl/alt/egyebeket is, ezt hogy nyomod meg a trackpadhez?

Mert szerinted más gépen nem lehet trackpaddel vagy egérrel vagy akármivel odagörgetni?

Elárulom, hogy lehet. Csak ha az ember gépel, akkor a kezét el kell mozdítani ezekhez az eszközökhöz a billentyűkről, tehát időveszteség.

Ezért találták ki a menükbe is a gyorbillentyűket, mert ki lehet ugyan egérrel is választani, vagy trackpaddel, és sokan ezt használják, viszont aki gyorsan gépel, az a gyorsbillentyűvel hamarabb végez, mint ahogy a másik egyáltalán elkezdi a pointert mozgatni.

A gond az, hogy míg más gépeken ott a lehetőség, hogy trackpadet használj vagy 1 billentyűt nyomj, addig Mac-en vagy trackpadet használsz, vagy nyomsz egy sok gombos kombinációt. Miért gond? Mert más gépen van egy lassú meg egy gyors lehetőség, Mac-en meg egy lassú meg egy másik lassú.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

azt már tudjuk, mert leírtad, hogy "informatikus" (szerintem aki olyan szűklátókörű mint te, az ne nevezze magát informatikusnak) létedre képtelen vagy felfogni, hogy ez egy teljesen másik operációs rendszer. szóval nem kell minden alkalommal újra leírnod. :) nem a gép tehet róla, hogy te csak a kde-t tudod használni

kb ilyen kombok vannak mac-en:

CTRL+ALT+P+R+POWER  10 másodpercig ("bios" recovery)

Ezt hívják a Mac-en ergonómiának. Megnéztem videón, hogy ehhez milyen kéztartás kell. Aztán láttam, hogy kb ugyanaz, mint  minden máshoz. 

Figy gépeld le ezeket nekem:  = (  ) / % ! + * #  | [ ] {} $@ & " ' ` :  ;   Mindent elérted max 2 bill leütésével?

Én ezeket a szimbólumokat gépelem egész nap.

a CTRL+ALT+DEL rendben van, de ha Mac-en kell lenyomni 3 gombot akkor már összeomlik a világ? az elmúlt 5 év alatt soha nem volt erre szükségem, de nyugodtan vergődj csak. :D

 

BTW: A többi karakterre valami reakció? Hm?

rekació: nem akarsz, vagy képtelen vagy alkalmazkodni egy rendszerhez amit nem ismersz, így inkább fikázod. az hogy nem akarsz azzal semmi baj, csak akkor ne csinálj magadból komplett idiótát. az hogy nem ismered és fikázod az viszont már baj. 

btw: lehet módosítani a kiosztáts, van rá szoftver. persze te inkább hülye szeretnél maradni.

igen, de ahhoz hozzászokott az elmúlt 20 évben. az a baj, hogy ez más, az a baj hogy új dolgot kellene megtanulnia. az pedig nem megy. ehelyett leszarozza.

példa: autószerelő egész életében bmwket szerel, aztán ha 1x valami mást kell szervizelni az természetesen szar mert nem olyan mint a bmw. minden ami más, az csak szar vagy rossz lehet.

Nyitott vagyok  a jobbra, de rosszabbra nem. Tudom, én vétkem.

Tudod én aztán tényleg használok több OS-t nem pedig egyet, mint vélelmezem te. Emiatt van objektív összehasonlításom. Egyik OS-be sem vagyok szerelmes.  Nyitottságomat szerintem bizonyítja, hogy megint (korábbi csalódás ellenére) vettem egy MacBook-ot. Csak tudod vagyok annyira erős jellem, hogy a tévedésimet beismerem. Hiba volt ezt a gépet megvenni. Hogy miért volt hiba tudok érvelni, te pedig az érzelmeidről beszélsz kb, hogy te szereted. Engem nem zavar, hogy szereted, ha a faszt szeretnéd az sem zavarna, csak kérlek ne várd el tőlem is.

"Nyitott vagyok  a jobbra, de rosszabbra nem."

mindig itt bukod el. azt hiszed, hogy ha számodra rossz, akkor mindenki másnak rossz. 

aki objektív, nem azt mondja, hogy a kde a legjobb. maximum számodra, de sajnos a világ nagy részének nem jó az sem. én nem az érzelmeimről beszélek, én arról beszélek, hogy attól hogy te ostoba vagy hozzá, még nem lesz szar. attól, hogy te nem nézed meg mire vered el a pénzed, nem ismered az igényeid, és így veszel egy gépet amit aztán össze-vissza fikázol, még nem lesz igazad.

Amugy tenyleg erdemes lehet kiprobalnod az en_US kiosztast, ha kodolsz (fenti tematol fuggetlenul). Mar Windows alatt elkezdtem atszokni ~6-7 eve, mert egyszeruen zavart, hogy minden specialisabb karakterhez 2, nem kevesszer 3 billentyut kellett leutni (a []{} zarojelek nagyon hulye helyen vannak hu_HU-n es nehez oket elocsalni). Ezzel szemben az en_US|GB eseten szinte az osszes specialis jel a bal kezednel, jellemzoen a kisujjadnal van, vagy a szamsoron. Ez, ha tiz ujjasan gepelsz, akkor nagyon megkonnyiti a munkat, es nem kell allandoan elemelned a kezed a gepiro tartasbol, hogy modosito billentyuket nyomogass, hanem ugyanolyan konnyen irhatod a kodot, mintha sima szoveget irnal.

 

Nyilvan kell hozza egy kis megszokas, de utana vissza nem mennel hu_HU-ra. Nekem meg meg kell szoknom, hogy a backspace-t nem gyurus-, hanem kisujjal kell nyomkodni, mert jelenleg tok feleslegesen mozgatom a kezem :)

Kösz a  tippet, de eléggé megszoktam 25 év alatt a qwertz-t. Lehet irreális az elvárásom, de minden olyan géptől ami hu kiosztású billentyűzetet  kínál elvárom a szabvány/szokás követését.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Billenty%C5%B1zetkioszt%C3%A1s

Számomra az MS sötét korszakát idézi meg, amit az Apple csinál. Pont annyit módosít, hogy a rendszere után minden más kényelmetlen legyen. Valahogy rávesz arra, hogy ezt beszopd. (Talán azzal, hogy szép? Szerintem is az. Vagy csak trendinek van beállítva. Nem tudom.) Azt látom, hogy a mac userek a rendszerrel szemben hihetetlenül toleránsak lesznek míg a rendszer kritikusaival szemben hihetetlenül ellenségesek. Vélelmezem sokan megveszik és a sok pénz miatt tagadják a valóságot és amikor jönnek az olyan arcok mint én, akkor ezen személyek (igen, evone is ilyen) énképük romokban hever. Ő talán nem is a mac-et védi, hanem a személyes döntését. 

"Pont annyit módosít, hogy a rendszere után minden más kényelmetlen legyen."

tehát olyan dolgokat módosít, hogy utána a többi kényelmetlen akkor mi a rossz ebben? az hogy ez kényelmesebb egy idő után? 

én meg pont azt látom, hogy olyan emberek akik soha nem használták, vagy csak pár órát, elkezdik szarozni és valótlan dolgokat állítani, vagy amiatt fikázni, mert valami nem úgy működik ahogy azt megszokták. egy kis google után vagy súgó használattal meglehetne nézni, hogy mi és hogyan működik másképpen és máris meg van a megoldás. pontosan úgy amikor az átlag user átáll mondjuk windowsrol egy bármilyen linux disztrora. legalábbis nekem azután is teljesen át kellett állítani a gondolkodás módomat, valamint, hogy mihez hogy nyúlok. persze feladhattam volna az első 5 percben (gentoo stage1ről, pentium 4 cpuval) és elkezdhettem volna elhordani minden szarnak, amiért nem úgy működik mint az xp, de inkább adtam neki esélyt és megpróbáltam megérteni a miérteket. jó pár évig használtam, utána bsdztem, majd arra jutottam, hogy szeretném ha itthonra kicsit kényelmesebb egységesebb ui-val ellátott felületet szeretnék használni amivel nincs szopás viszont windowst már nem szerettem volna mert a unix vonalat is nagyon megkedveltem, szóval egy választásom maradt csak. (macos)

én teljes mértékben elfogadom, hogy ha valakinek nem jön be, de akkor azt úgy kommunikálja egy nyilvános fórumon, hogy kipróbálta, utánanézett, (és nem fórumokon kérdezgeti, hogy kell kukacot írni) megértette, hogy a dolgok hogy működnek ezen a platformon. a folyamatos köpködésnek semmi értelme nincs, és még magadat is leégeted, mikor teljesen alap dolgokat nem tudsz egy gépről amire kiadtál látatlanban 300 ezret. (ha pl. vetted volna a fáradtságot és utánanézel kb 5 perc alatt találtál volna megoldást arra, hogy a kiosztást átállítsd olyanra ami neked megfelel. mert hogy van rá lehetőség... ehelyett te a köpködést választottad. bravó.)

Te ezt pénzért csinálod? Soha semmi máshoz nem szólsz hozzá csak ahhoz, ha valakinek nem tetszik a mac. Tudom, hogy minden nagy márkának vannak ilyen evangélistái. Ugye ez esetben nem, hogy meggyőzni nem lehet téged, de a minimális megértés vagy empátia elérése is reménytelen. Az már kiderült rólad, hogy nem vagy kolléga, de akkor mi az amiben jó vagy? Márka reputáció védelme? :)

látom nem sikerült értelmezned amiket leírtam (őszintén sajnállak emiatt), bocs hogy terheltelek. mindig feltűnik, hogy hiába ír le az ember bármilyen ész érvet ha az nem fikázás per szarozás akkor az ember elvakult fanboy, nem veszi észre hogy a termék amit használ az valójában egy szar és nem jó neki hiába érzi úgy. lezárom a dolgot: az apple szar, kde forever, remélem megnyugszik a lelked.

hint: a fentieket azért írtam le, hogy lásd nem mindenki érzelmi alapon vásárolja az apple termékeit.

(a []{} zarojelek nagyon hulye helyen vannak hu_HU-n es nehez oket elocsalni

Megszokás kérdése gondolom, de 10 ujjas állásból nagyon kényelmesen elérhetők.

AltGr megvan a jobb hüvelykujjal. Amúgy is a szóköz jobb oldala mellett van, csak egy kicsit kell elmozdítani.

A [] és { két kézzel megy, ráadásul az f és g elég közel van a mutatóujjadhoz, alig kell mozdítani.

A }-hez jobb kéz kell, de a j-ről egy billentyűnyit kell csak lemenni.

Nekem ez effortless, nem kell nagy ügyet csinálni belőle.

Nem gondolom. Ugyanis - ahogy itt pl. olyan gombokról volt szó, mint az ins, del, amit normál billentyűzeten egy gombnyomással meg lehet találni, de a mac billentyűzetén nem, az nem megszokás kérdése, hogy az egy billentyű lenyomása könnyebb, hanem tény. Gondolj csak bele abba, hogy kezdetben a PC billentyűzeten (84 ill 84 gombos, PC XT billentyűzet) az iránygombok pl. még nem voltak külön blokkban, aztán megjelent a 104 gombos billentyűzet, pillanatok alatt átszokott mindenki arra, hogy megtalálható külön is, és többnyire örültek annak, hogy nem kell használni a numlock gombot, ha számbillentyűről kurzorvezérlésre akartak váltani. (igen, én tényleg évtizedek óta használom, talán ebből is látszik). Aztán persze a notebook billentyűzeteken jött az anyázás, hogy megint nincs, az Fn gombos használat pedig jóval kényelmetlenebb. De azért a külön vezérlőgombok a jobb notebookok billentyűzetein továbbra is megvannak. Kivéve a Mac-en.

jaja van baj. foleg mikor emberek a sajat szuklatokorukbol nem latnak ki....

hirtelen most egy olyan gyakran hasznalt karaktert nem tudok mondani ami nehezebb hu-n mint angol billen. a []{}stb ugyanannyi ido mint valami nagy betut irni egy valtozo nevben.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Figy gépeld le ezeket nekem:  = (  ) / % ! + * #  | [ ] {} $@ & " ' ` :  ;   Mindent elérted max 2 bill leütésével?

Én ezeket a szimbólumokat gépelem egész nap.

Ez valami egzotikus programozási nyelv karakterkészlete?:) Tetszik! :)

Egyébként támogatja a Mac, hogy saját kiosztást használj. Az lehet olyan, mint amit megszoktál máshol.

Én szoktam a-Z-ket is gépelni egész nap.

Egyébként irónia akart lenni :-)

Nekem elég, sőt kb ugyanaz mintha egy sima magyar billentyűzetet használnék a numpad és a del, ins, home, end, pgup, pgdown gombok nélkül. De ezek egy 13"-as notebookon egyébként sem férnek el mindig rendesen.

=()/%!+*#|[]{}$@&"'`:;

Igen. MBP, 1. gen butterfly bill., UK kiosztas.

Ertem amugy a problemadat, Mac-en tenyleg talalkozom hajmereszto bill kombokkal, de szerencsere nincs rajuk nap szinten szukseg.

A butterfly billentyuzet kurva kenyelmes, a fenti karakterek eleresevel sincs nagyon erofeszitesre szukseg mint PC-n.

érdekes, hogy a világon nagyon sok millió ember tudja használni és nem okoz problémát nekik, kivéve a huppereket akik be se kapcsolják a gépet, de már piros szigszalag van a webkamerán meg ubuntu matrica a gép tetején és instant tiltják a szar tapipadot amit ki sem próbáltak. vicces.

Hát igen. Mint az imént megtudtuk, két fajta ember létezik. Van a sok millió elégedett Mac felhasználó (mert hogy egy rendes Mac felhasználó csak elégedett lehet), és vannak a hupperek, akikről sok hasznos információt megtudtam, pl. hogy matricázzák a gépüket, a webkamerát feltétlenül, és nem használják a "tapipadot".

Azt hiszem, nincs más hátra, ki kell ugranom az ablakon, a társadalom kivetett magából.

Semmilyen matricát nem tűrök meg a gépen, vásárlás után az első dolgom, hogy leszedjek mindent, beleértve szériaszámokat stb. És nem mindent utálok a Macbook-on, a touchpadje jó, jobb mint a Thinkpad-é, a kijelzője is jobb. A trackpoint marha jó lenne, de sosem bírtam beállítani úgy, hogy gyors is legyen meg pontos is.

Érdekes, hogy feltételezéseken (amelyek hibásak) alapulva prejudikálsz mások szokásairól. A tapipadot használom (tényleg jó), a webkamerát nem ragasztottam le.

Azt viszont leírtam korábban, miért nem megoldás a tapipad. Lehet, hogy nem olvastad, lehet, hogy leszállt nálad a vörös köd, mert 'báncsák az almát', és innentől már rádjött a szájmenés, és szajkózöd a baromságokat. Erre az írásodra is csak azért reagáltam, hogy tudd: tévedésben vagy. De többet nem fogok. Te nem érdemled meg azt sem, hogy vitázzanak veled.

Ismerem az alternatív kombókat, de nem ugyanaz. Tíz ujjal gépelek, a CapsLock additional Ctrl-nak van beállítva, hogy ne kelljen állandóan kicsavarni a kezemet. Néhány extra readline combo-t is meg kellett tanulnom, amikor a Down arrow gomb bekrepált teljesen.

Az, hogy csak két kézzel tudom törölni a kurzor előtti szöveget, az non-sense. Az, hogy el kell másznom a végére, hogy aztán Backspace-szel vissza töröljem odáig, ahol álltam, az még inkább. De az, hogy ehhez még trackpadhez vagy egy egérhez is kelljen nyúlni, az még annyira sem hatékony.

Próbáltál már hosszú logban görgetni trackpaddal vagy egérrel? És próbáltad ugyanezt shift-pgup-pal? Értenéd miről beszélünk.

mint a mindenfele teljesen $random PC laptop keyboard layoutot, amikre ezeket az extra gombokat felszuszakoljak

Volt egyszer egy ilyen billentyűzetem:

https://eg.pricenacdn.com/files/images/products/original/275/GENIUS-KB-LUXEMATE-I202-MINI-USB-BLACK-31310047108_20944_059784f087732f5106720c536460cd86_t.jpg?d=ax300

Kicsit béna a kép, de talán a lényeg látszik. Jobbra van egy extra oszlopnyi billentyű, amin elférnek ezek a gombok. Ráadásul valami szabvány lehet, mert több laptopom volt ilyen billentyűzettel. 

Kár, hogy lespórolták azóta ezt az egy oszlopot...

Volt egy olyan érzésem, hogy lesz aki védeni fogja :)

Egyébként tényleg szar volt, aki sokat kopog rajta (napi 8-12 óra kódolgatás) annak szépen mentek tönkre sorban a gombok. Egy éves kor körül. Fantasztikus minőség :)

<troll>USB port van még ezeken? Akkor egy 1500 Ft-os Shang Li billenytűzetet rájuk lehet dugni. Pont meg is hozzájuk :D</troll>

trey @ gépház

Amiből gondolom egyik táp, tehát inkább három :) Aztán mivel az USB-C univerzális, erre dugnál mindent. Professzionális felhasználóként két monitor után marad egy, aztán jöhetnek az elosztók...

Mindezt egy 16 inches gépen, aminek a 2012-es kisebb testvérén (15-ös macbook pro) volt táp, firewire, ethernet, magsafe, thunderbolt, 2 USB, audio in és out, kártyaolvasó, és kensington zár is.

Az USB-C-nek meg az lenne a lényege hogy kicsi. Elférne több. Tehát egy ilyen drága gépbe miért nem tudnak rakni mondjuk hatot legalább?

Ezek Thunderbolt3 portok (usb-c csatival), amiken megy a töltés, displayport, pci-e és az usb is.

Egy darab kábelt dugsz be a monitorodhoz és a töltéshez és a monitorodra dugott usb eszközökhöz csak. Ilyenkor a monitorod tölti is a gépet.

+1

Ez nalunk ugy nez ki, hogy beersz az irodaba, felcsapod a laptopot, bedugsz egy darab USB-C kabelt es onnantol van aram, ethernet, plusz meghajtja a ket kulso monitort is.

https://hup.hu/node/166264

Szerk:

Igazabol a tobbi harom port szamomra meg felesleges is, hiszen kulso adathordozot nem dughatunk be, a telefon toltesere meg van asztalba epitett USB :)

Szerk2:

Bocs, a ketto az azert kell, mert a standupnal, mikor radugom HDMI->USB-C atalakiton a TV-t, akkor ha akarom hasznalni a kulso webkamerat es hangszorot/mikrofont, akkor azt is ra kell dugni... nem feltetlen muszaj, de amugy komolyan agyf*szt kapok mar attol, hogy ennyi kabelt kell dugdosgatni. De sajnos semmi se tokeletes (AirPlay / Wifi nem viszi a kepernyo kivetiteset TV-re + videokonferenciat desktop megosztassal MS Teams-szel; mondjuk ezt csak hallottam, majd lehet ranezek).

Ja. Nem tudom, most mi a helyzet, mert nem kerestem utána, de Mojave alatt a Mac még nem ismerte az USB-C->monitor->dp-out->2. monitor DP in módot. Pontosabban ismerte, de akkor a két monitoron ugyanaz a tartalom volt. Ugyanezzel a felállással ugyanezen a gépen Windowson ez a kombo működött. Nem az én tapasztalatom, de egy rakás fórumban néztem utána, mert kacérkodtam a gondolattal, hogy kéne venni olyan monitort, ami usb-c-vel indul és tud DP daisy chaint. Ezek után inkább letettem róla.

Displayport Daisy Chaining nincs csak Thunderbolt Daisy Chaining. A regi Apple Thunderbolt Displaybol siman ossze lehet kotni kettot ugy, hogy az elso Thunderbolt Display hatuljan levo Thunderbolt aljzatba dugod a masodik monitor Thunderbolt csatlakozojat. Ezutan a 2. monitor Thunderbolt aljzata tovabbra is hasznalhato egyeb Thunderbolt eszkozok csatlakoztatasara (pl. nekem ott van eSata/USB3 Thunderbolt adapter). Ezt a kombot hasznaltam 2011-es MacBook Pron es most ez mukodik a 2018-as MacBook Pron is minden zokkeno nelkul.

A Thunderbolt3 portot használó monitorok túlnyomó többségén csak egy TB csatlakozó van, azt így nem tudod láncba kötni. Viszont tudják azt, hogy a TB-n megkapott kétcsatornás jel egyik csatornáját DP outon továbbküldik a másik monitornak. Na ez nem megy MacOS esetén.

Olyat kell venni ami tamogatja. Ez altalaban mindennel igy van, a monitorok tobbsege nem tamogatja a freesyncet, vagy magas kepfrissitesi ratat, vagy a ... ezert ha szeretned a featuret olyan monitort veszel, ami tudja. Az meg altalaban nem szokta erdekelni az Apple mernokeit hogy mennyit kell periferiara kolteni :(/:)

A korabbi Apple gepemen 1db TB port volt, oda csatlakoztatva a Thuderbolt Displayt siman mukodott. Ha a Thunderbolt Display hatuljan levo downstream TB portba bedugtam egy maisk Thudnerbolt Displayt, akkor az is mukodott monitornak. A 2. monitor hatuljan levo TB aljzatba pedig egy TB-USB3/eSata adaptert hasznaltam. Tokeletesen mukodott. Kesobb csereltem a gepet egy USB-C-s MBP-re. Megvasarolva a TB2-TB3 adaptert, a fenti kombinacio tovabbra is mukodik. Ezenkivul van 2db 4k-s LG Ultrafine monitorom is, amelyek szinten ugy vannak osszekotve, hogy a masodik monitor az elso monitorba van csatlakoztatva. Ez szinten mukodik. Ennek az emlitett LG monitornak a hatuljan 5db USB-C csatlakozo van, ebbol 2 Thunderbolt 3. Elhiszem, hogy van olyan monitor, ami mindezt nem tudja, viszont akkor azt a monitort nem kell megvenni.

Amugy a TB displayeket lehet chainelni, szoval a 3 monitor az egy csatlakozot foglal, csak nem kell sajnalni a penzt a monitorra :D es meg a visszatoltes is mukodik ha olyan a monitor.

Kenzington zar mar a 2015os pro modellen sem volt.

Minek a 6? kulso monitorokkal marad 3 (az mindenre eleg), amugy a 6 helyett mar tenyleg elegansabb egy eloszto, mint hat kiallo kabel a gep oldalabol.

Minek a 6? 

Hogy ne kelljen matekozni, hogy mi elég és mi nem. Értem én, hogy "ha olyan a monitor" akkor tölt is. De ha nem? És ha nem tudod chainelni őket? A legtöbb ember nem dug be semmit. A professzionális felhasználók egy része is csak 1-2 dolgot.

De mi van ha több kell? Szórakozzak egy félmilla+ eszköz mellett adapterekkel meg elosztókkal?

Bedugsz két monitort, töltőt, egy USB-s headsetet, ethernetet, és majdnem elfogytál még hattal is. 

Ha munkaeszkoz es eleg fontos neked a problema, akkor veszel olyan monitort es kitermeli az arat pikk pakk. Ha 1-1.5 Misiert veszel gepet munkara ferjen bele meg 4-600 monitorra ;). Meg a sok bedugdosas is izles kerdese, ha en ket monitort, ethernetet akarnek radugni ugyis inkabb egy dockolo szeru megoldast keresnek, ahol egy darabot kell bedugni, leven a monitorokat, a halozati kabelt nem hordozom magammal. Ez a megoldas a toltot is kivaltana. Szoval bedugom az egyet meg a headsettet, es meg marad ketto is. A francnak hianyzik napi 4x ki be dugdosni azt a sok kabelt. Szoval az atlagnak a 4 is sok, a magukra adok vesznek megfelelo periferiakat, egy csomoan utalnak sok kabelt dugdosni es vesznek egy "dockolot". A maradek 0.01% meg panaszkodik forumokon, hogy miert nincs rajta 6 :) Szerintem az Applenak ez belefer, neked meg nem kotelezo megvenni.

Milyen fura a hozzáállás. Adott egy limitáció egy elég drága hardveren, aminek az ára nem indokolná. A megoldásod pedig nem az, hogy "jé, tényleg, elférne még két port", hanem hogy költsek még fél millát monitorra.

Ha lenne ilyen pénzem se dobnám ki az egyébként jól használható monitorjaimat. Ennyire pazarló, elbutult világban élnénk?

Nagyon fura a hozzallasod. Van egy gep, aminek a portszama pont megfelel, hanem meg sok is, a userek 9x%-anak. Annak a 10%nak meg meg mindig van 3 valasztasa a) beruhaz megfelelo monitorra, b) beruhaz egy "dockolora", c) nem veszi meg a gepet mert nem felel meg neki. A forumon sirankozas nem megoldas.

A tobbi gyarto is draga, amikor a premium kategorias gepeit nezed. Volt mar errol szo, alig par szazalek az elteres mondjuk egy Lenovo meg egy Apple csucsgep kozott.

Tenyleg az miert baj, hogy van egy cuccod, amire ra van minden dugva, es azt az egy cuccot bedugod a gepbe? Ki az az elvetemult, aki 6 kabelt dug be a gepebe es huz ki belole minden egyes alkalommal, amikor workstationt csinal a laptopjabol es vica verse?

A monitorokat pedig el lehet adni, es akkor nem pazarlod el oket. De adomanyba is lehet adni oket, es akkor meg a lelked is megnyugodhat. Jah es arrol nem is beselve, hogy pont a valtas allapotaban vagyunk, szoval ha most beruhazol chainelheto monitorokra, akkor azt kb 5-8 evig nem kjell lecserelni, a hdmi is huzta ennyi idot a mac prokon.

Nézd, én csak azt nem akarom elhinni, hogy ezen árkategória mellett (függetlenül attól, hogy más gyártók prémium termékei se olcsóbb), nem engedheti meg magának az apple, hogy ne csak a tipikus usereket szolgálja ki. Tényleg, értem én az érveidet, és valamennyire jogosak is. De mibe fájt volna két plusz dugó?

Es hol van a hatar? miert pont 2 es nem 4? Ha 6 lenne rajta biztos jonne valaki, hogy neki 8 kell. Vagy az mar hulyeseg?

Nem megbantani akarlak, de en ugy latom, hogy te az igen vekony kissebbseget kepviseled, megpedig azokat, akik egy csomo mindent ra akarnak dugni a gepukre, mikozben nem tudnak/akarnak penzt kolteni modern eszkozokre (es akkor arrol ne beszeljunk, hogy HUBot veszel, mert arra meg mindig nem reagaltal, hogy a ket monitorodat meg az ethernetet miert nem tudod radugni egy hubram nem fer el az asztalodon). Mert letezik am veztetek nelkuli headsett, es manapsag a pro-k nem akarnak sd kartyat olvasni, wifi van a kamerajukban ami szinkronizal a geppel. Ethernetet sem biztos, hogy akar dugdosni, megfelelo routerrel az n-es wifi 450Mbs-t bir, ami nem keves. Vesz monitort, ami tudja tolteni a gepet meg atviszi a jelet a tobbinek.

Amugy letezik laptop amin 6 usb van? Te egy elegedetlen mac user vagy?

Es hol van a hatar? 

Sose értettem azokat akik mindig ezzel jönnek. Ez a legtöbb esetben ésszerűen eldönthető. És nyilván nem lesz mindig mindenki 100% boldog. De elég ha csak annyit adnak, amivel egy generációváltásnál nem szenved hiányt az előbb. Tehát csak meg kell nézni az előzőn mennyi csatlakozó volt... Nem olyan nehéz ez.  

Amugy letezik laptop amin 6 usb van?

Nem, de ez rossz kérdés. Az USB-C nem csak az USB portok szerepét vette át, hanem kb mindenét. Olyan laptop létezik, amin "csak" három USB port van, plusz táp, hdmi, ethernet, audio in/out... 

Nem, ehhez képest nem az. Valahol fentebb listáztam a 2012-es macbook portjait. Jóval több volt. Igény is volna rá, én emlékszem, hogy évek óta probléma (aminek hangot adnak az emberek) a kevés port. Nem csak Mac-en, hanem mindenféle számítógépen. Régen az volt az érv, hogy az usb nagy, az ethernet nagy, a hdmi nagy, nem fér el. A C kicsi. Mi az érv?

Szerintem amig az Intel nem noveli drasztikusan a PCI-E lanek szamat, addig nem lesz tobb port. A 13"-as gepbe valu U prociknal most, a 2018-as 8. generacional lett 16 PCI-E lane, ez tette lehetove, hogy a gepen a jobb oldali portok is teljes sebessegu TB3-as portok legyenek (a 2018 elotti 13"-as MBP gepeken a jobb oldali portok csak fele sebessegu portok). Amig nincs tovabbi szabad PCI-E Lane, addig nem lesz 4-nel tobb port. 

Az jogos, hogy az type c atvette mindennek a helyet, de audio in/out mac pron is van. Viszont szajkozod a magadet, de a kerdeseimre sose valaszolsz, miert faj az amugy sem mozdithato dolgokat egy hub-ba beledugni, 2 kabel dugdosasat tudnad vele megsporolni. Masra nem tudok gondolni, mint hogy akkor megoldodna a problema, es nem lehetne sirankozni emiatt. De arra is kivancsi lennek, hogy miket masolsz halozaton, amire a 450Mbs nem eleg? Valamint te most akkor egy elegedetlen mac pro user vagy?

miert faj az amugy sem mozdithato dolgokat egy hub-ba beledugni, 2 kabel dugdosasat tudnad vele megsporolni

Nem fáj, ha megoldható. De pl a tárgyalóban, ahol jellemzően sok kábelt kell dugdosnom nincs ilyen előkészítve a számomra, ha lenne akkor is széthúznák mások, akiknek nem jó az USB-C-s dock, tehát szerelhetném folyton össze újra. Ugyanott volnék vele.

Akkor is gáz, ha a dokkolót amúgy vinném magammal (mondjuk haza),  vagy olyan helyen dolgozom, ahol nem hagyhatom ott (office kávézók).

Amit mondani akarok, hogy a dokkoló is egy megoldás bizonyos esetekre, másokra pedig nem az. És a sok port se feltétlenül kell mindenkinek, de jó ha van.

es nem lehetne sirankozni emiatt

Nem gondolnám amúgy, hogy hallod a hangsúlyomat a fórumon keresztül. Hangot adtam annak, hogy szerintem nem oké, hogy egy drága gépbe nem fér bele több port. Hülye ellenérveket kaptam (vegyél új monitort, adományozd el a régit, költs még többet kiegészítőkre, hiszen megteheted). Ez zavar, elmondtam.

De pl a tárgyalóban, ahol jellemzően sok kábelt kell dugdosnom

Nem koltoi kerdesek kovetkeznek: miert? Konkretan miket? Projektor/monitor kabel, es meg?

vagy olyan helyen dolgozom, ahol nem hagyhatom ott (office kávézók)

Hany kabelt szoktal bedugni ha egy kavezoban dolgozol? Miket?

miert? Konkretan miket? Projektor/monitor kabel, es meg?

Miket: táp, net, hdmi, egér. Néha egy telefont is. 

Miért: Wifi gyenge. Tudom, vegyen a cég jobbat. A többi gondolom egyértelmű.

Hany kabelt szoktal bedugni ha egy kavezoban dolgozol? Miket?

Változó. Nem szoktam rendszeresen járni ilyen helyre. De a fentiek felsorolhatók. Közösségi irodában esetleg adnak monitort. Nem feltétlenül, de láttam már olyat. Ethernet is játszhat. Táp / egér pedig alap.

Mire akarsz kilyukadni. Én csak azt mondom, hogy vannak olyan élethelyzetek, ahol egy dock nem segít abban, hogy csak egy kábelt keljen bedugni.

Az a baj, hogy nem fogjuk fel, hogy lehet olyan szituaciot, ahol nem eleg a 4 csatlakozo. Mert ha olyan helyen vagy a targyaloban/kavezoban, ahol van ket monitor bekeszitve es rossza a wifi de van ethernet es ra akarod dugni az usb fulesed es az egered sem bluetoothos mikozben a telefonodrol akarsz kabelen fajlokat masolni es pont le van merulve a geped... nem erted, hogy van az a helyzet, es kapjak be az apple mernokei, hogy egy tularazott vason nem voltak kepesek erre optimalizalni!!!

Valamint te most akkor egy elegedetlen mac pro user vagy?

Erre még válaszolok a full disclosure kedvéért: Nem vagyok Mac user. Vannak Mac-es ismerőseim akiktől hallok ezt-azt. Illetve nekem is USB-C-s laptopom van, igaz "csak" Lenovo. Sőt, én is használok dokkolót. Tudom milyen, és tudom milyen körülményes tud lenni. Hasznos is. 

Szived joga, csak furcsallottam, hogy nekialltal ekezni egy konkret piaci szereplot egy globalis problema miatt, ami egy hangyanyi elfogultsagra engedett kovetkeztetni. Ha mondjuk megemlitetted volna, hogy amugy a te geped is ugyanilyen vacak, vagy hogy nem igaz, hogy nem kepesek a laptop gyartok tobb portot tenni a gepre mas lenne a leanyzo fekvese. Ezzel szenben ko kemenyen fikaztad az apple mernokoket egy olyan reteg dologert, ami raadasul technologiailag sem igazan kivetelezheto :)

Mutasd meg hogy az "apple mérnököket" hol fikáztam :) Nem hiszem hogy említettem volna, persze tévedhetek. Azt fikáztam, hogy _általánosságban_ _mindenhol_ egyre csökkennek a portok az eszközökön.

Igaz ez a telefonra is, ahol régen volt usb és jack, a jacket pedig nem usb-re cserélték le, hanem semmire.

Igaz ez a nem apple gépekre is, ahol szintén kevés port van, bááár ott legalább van lehetőséged válogatni, és pl az amúgy "vacak" gépem egy csomó szempontból kárpótol.

És igaz az is, hogy az apple gépébe álltam bele, de 1) ez a téma épp, 2) gondoltam nem kell külön magyarázni, hogy akinek inge arra mind vonatkozik, plusz az apple az, aki mindig úgy reklámozza magát, hogy jobb mindenkinél.

"Nézd, én csak azt nem akarom elhinni, hogy ezen árkategória mellett (függetlenül attól, hogy más gyártók prémium termékei se olcsóbb)"

"Adott egy limitáció egy elég drága hardveren, aminek az ára nem indokolná"

"Mindezt egy 16 inches gépen, aminek a 2012-es kisebb testvérén (15-ös macbook pro) volt táp"

Mindezt egy apple topicban. Bocs ha felreertettem, hogy te az osszes gyartot ekezed ,mert amugy olyat nem irtal explicit

Csak azt az egy mondatot nem idézted be, amiben ezen felvetésedre reagálok :) Gratula. Nem gondoltam volna, hogy explicit le kell írni mindent szájbarágósan. Ahogy azt sem, hogy magyarázkodnom kellene. Kicsit túlspiláztuk ezt az egész dolgot.

Hogy lehet egy eszkozzel kiszolgalni a nem tipikus igenyeket is? Ha az emberek 99%-a csak <4 portot hasznal, akkor miert gyartana 6 portos gepet? Vagy miert csak a portok kapcsan nezzuk meg a nem-tipikus igenyeket? En pl. azt szeretnem, ha a kijelzo ketoldalu lenne, es lehetne prezentaciot tartani ugy, hogy a masik oldalon ulok is lassak (actually, tenyleg jo lenne egy ilyen) - olyat miert nem gyart?

Ha az emberek 99%-a csak <4 portot hasznal,

Egyrészt hatásvadász 99%-okkal dobálózni konkrét statisztika nélkül kár. Másrészt fentebb írtam egy tipikus és elképzelhető usecase-t, amihez kellene több mint 4 port. Erre persze az volt a válasz, hogy én használom rosszul, miért nem játszok adapterekkel, vagy veszek új monitorokat félmilláért. 

olyat miert nem gyart?

Mert technikailag nem egyértelmű. Két extra USB bepakolása viszont az kellene hogy legyen.

"miért nem játszok adapterekkel" nem kell vele jatszani, van 3 nem mozdithato dolgod (emlekeztetoul ket monitor meg egy ethernet) ezeket egyszer beledugod a hubba, a kabeleket belerakod a kabelrendezobe (mert az igenyesebbje nem birja a mindefele kacskaringozo kabeleket foleg ha a gepbol mennek mindenfele, raadasul 6db), a hubut beteszed az egyik monitor moge es onnantol kezdve azt az egy szem kabelt kell bedugni meg kihuzni. Mivel monitort ritkan cseresz (elmondasod szerint) ezt a "jatszadozast" kb egyszer kell megcsinalnod. Gondolom azethernet kabelt sem cserelgeted havi szinten, igy azzal is kb egyszer kell "jatszadozni".

"Mert technikailag nem egyértelmű" mar telefonban is van ilyen semmi bonyolult nincs benne. Sot laptop is van, aminek az also feleben van kijelzo, biztos nem nagy ugy a fedlap hatuljara tervezni.

"Két extra USB bepakolása" nem gondolsz azokra, akiknek 4 extra kene!

Asszem ertem. ha valaki olyan helyen dolgozik, hogy nincs fix helye, csak minden asztalon ott van ket monitor meg az ethernet es erkezesi sorrendben foglaljak be a helyeket, akkor belefuthat ebbe a szituba. Amugy miert nem vesz a ceg minden asztalra egy hubot es akkor le van a gondd? Amugy csak szeretnem tisztazni, en nem irtam, hogy nem lehetseges olyan szitu, ahol keves 4 port. Csak amellett kardoskodok, hogy ezek nem olyan merheto tomegeket erinto problemak, ami miatt at kellett volna tervezni a gepet.

"ogy van külön egy kistáskájuk az adaptereiknek" ok meg rohognek a helyen ahova mennek, hogy meg mindig ozsdi, bumfordi hdmi-vel hajtjak a projektort pl :D es le kell butitani az eszkozt, hogy mukodjon a pornepnel is.

 Amugy miert nem vesz a ceg minden asztalra egy hubot es akkor le van a gondd?

Mert nem minden hub kompatibilist minden géppel. Az én gépemen pl csak egyik portról tud tölteni, és egy tök másikra lehet csak monitort aggatni. Ezt oldd meg egy univerzálisnak vélt dokkolóval :)

És nyilván én vagyok a hülye és én vegyek jobb gépet. 

Mert nem minden hub kompatibilist minden géppel.

Minden hub neveben nem tudok nyilatkozni, de az USB/Thunderbolt hubok, amiket eddig lattam, azok mukodtek minden olyan geppel, amit probaltunk veluk.

És nyilván én vagyok a hülye és én vegyek jobb gépet. 

Nem kell mindenre triggerelodni, meg csak megkozelitoleg sem mondtam hasonlot sem. 

Rögtön itt egy ellenpéldaként a gépem, amin az az egyetlen port, amin van thunderbolt nem tud tölteni közvetetten. Legalább is a random típusú, de TB-t támogató dokkolómba hiába dugom be a töltőt, nem történik semmi. Ez nyilván a dokkoló hibája, viszont ettől nem érzem magam jobban :)

A MacBook Pro-k ugy vannak osszerakva, hogy akar 5W is eleg (kisebb toltom nincs, igy ez volt a legkisebb, amivel ki tudtam probalni), hogy toltsenek (nyilvan ha hasznalod nem tudja igy tolteni, de ha kikapcsolod, egy ejszaka alatt kb 3/4 toltesre feltolja egy regi iPhone 5V/1A tolto a 13"-as gepem). Viszont sok PC notebookot lattam mar, ami nem tolt, ha a tolto kisebb mint 45W teljesitmenyu. Itt jon a csavar, megpedig az, hogy a hubok le szoktak csippenteni 10W teljesitmenyt sajat maguk szamara (elvegre, ha van rajta 2-3db USB 3.0, akkor ez kell is), igy viszont a gep mar csak 35W teljesitmenyt lat (ez lekomunikalhato USB-C eseten) es igy nem tolt. Nem lehet, hogy nalad is ez az eset all fenn? Ha nincs legalabb 55-60W a gyari toltod, akkor tobb, mint valoszinu, hogy ez van. Ha budapesti vagy, akkor osszefuthatunk egy proba erejere (van 60W USB-C toltom).

Köszi a felajánlást. Igazából erről én olvastam már, de ilyen limit ebben a laptopban nincs. Ez a gép tud tölteni egy lepkefingról is, nyilván változó hatékonysággal, de a lényeg, hogy a villám megjelenik az akku ikon mellett :) Az imént épp az asztali gépremre dugtam rá tölteni, és ment. Telefon töltőjéről pedig többször töltöttem már fel kikapcsolt állapotban.

Nem kell mindenre triggerelodni, meg csak megkozelitoleg sem mondtam hasonlot sem. 

Tényleg nem, ezért bocsi.

Viszont hasonló reakciók böven voltak már ezen a fórumon, ebben a témában is. Lásd fentebb valaki javasolta, hogy vegyek új monitort, ha már telik milliós gépre teljen új monitorra is. Meg "vegyen a cég minden asztalra hubot".