[UPDATE3 - MEGOLDVA] Gigabyte alaplap: bi-bi-bi... hangot hallat, majd újraindul

Fórumok

Sziasztok!

Szerk:
[UPDATE]
Már nem csipog bi-bi-bi hangot, majd újraindul a folyamat, hanem a boot splash (https://imgur.com/SACt7Dw) megjelenik, de a billentyűk lenyomására nem történik érdemi változás, mindössze annyi, hogy pl. a del hatására a NumLock visszajelző LED elalszik. Élet van az alaplapban.
- A tápcsere megtörtént.
- A gyári leírás szerinti BIOS reset megtörtént.
Most ott áll a folyamat, mint amikor a bootolási sorrend változtatása után mentettem a BIOS beállításait.

[UPDATE2]
Egy hirtelen ötlettől vezérelve betettem egy régebbi videókártyát, azzal túljutottam a BIOS splashen - Halleluja!
Mielőtt a videókártyát átkoznám, azért még mindig zavar, hogyan miért eshet egybe egy BIOS turkálás - amiben szándékom szerint csak egy bootolási sorrendet változtattam - azzal, hogy a GTX1050Ti kártyával nem indul a gép.

[UPDATE3 - MEGOLDVA]
Összefoglalva érdekes a jelenség:

1, Egy mezei bootolási sorrend módosítása a GIGABYTE GA-B75-D3V alaplap gyári eredeti "F5" fantázia nevű BIOS szoftver verzióját alaposan megzavarta, ekképpen az én lelkivilágomat is.:
Kezdetben véget nem érően csiporászott a gép, mint, amiben vagy a memória, vagy a betáp ment tönkre, majd újraindulgatott. Ekkortájt indítottam ezt a topikot. A memóriákat kivettem, mindent lekötöttem az alaplapról, ahogyan azt gyakorlatban ismertem, és sokan, köztük, ti is javasoltátok. Külön külön visszahelyezgettem a memóriakártyákat, de a jelenség nem változott. Azt kizártnak tartottam, de nem lehetetlennek, hogy mindegyik egyszerre szálljon el.
2, Egy alkalommal, mikor a hozzászólásaitokat nézegettem a telefonomról, abbamaradt a folyamatos újraindulás, és a BIOS splash-ig (https://imgur.com/SACt7Dw) lejutott a folyamat. Innen az legcifrább gondolataim ellenére sem ment tovább a folyamat.
3, Abban a szomorú hitben, hogy a videókártya abban a pillanatban ment tönkre, amikor a bootolási sorrendet  módosítottam, bele tettem egy másik, régi kártyát, amivel elindult a gép. Örültem, hogy elindult, és annak, hogy garanciális a GTX1050Ti kártya, de azon mérgelődtem, hogy intézkedni kell miatta. Elvittem abba a boltba, ahol vettem, de, hogy kizárhassam, hogy nem a táppal van-e a gond, kértem, hogy tegyék bele egy szervízgépbe és indítsák el. A 400W-os tápú szervízgéppel a kártya elindult.
4, Mégiscsak a táp ment tönkre? Mielőtt nekiálltam volna bevásárolni, egy otthoni szervergépből kivettem a tápot, és nem indult vele a gép. Ekkor már tényleg csak az alaplap maradt, mint potenciálisan eszköz, ami potenciálisan meghibásodhatott.
5, Na, de egy bootolási sorrend-változtatás miatt? Ha ez van, már csak egy lehetőségem maradt: megpróbálok BIOS-t upgrade-elni; sokat nem veszíthetek vele, legfeljebb, hogy még a régebbi videókártyával sem fog menni a gép.
6, A gyári szoftver használatáról nem sok szó esik, csak, hogy óvatosan használjuk, és Ázsiából másik oldalról töltsük le. Nyilván ezek voltak a legfontosabb kritériumok. No, mindegy is. Az "F9" verzió számú BIOS programot leszedtem, és UnetBootinnal FreeDOS-t kiírtam ezt az exe állományt pendrive-ra, mellé az "F9"-et.
7, Szuper, FreeDOS live indul, C:, dir, mb_bios_ga-b75-d3v_f9.exe -> You cannot run MS DOS....
Tessék? Akkor hol? Vissza Linux alá, de ellenőrző kulcs nincs, így kb. bájtszám vonatkozásában voltam biztos benne, hogy az van a pendrivon, aminek lennie kell. Mérgemben wine-nal elindítottam, és kiderült, ez egy önkicsomagoló program. (Bocs', aki vágja, BIOS-t 20 éve nem frissítettem.) A fájlok átmásolása után létrejött fájlokat át a pendrive-ra, majd a FreeDOS alatt az "Efiflash.exe B75D3V.F9" parancsra frissült a BIOS.
8, Indulás után rendszer elindult. A GTX1050Ti videókártya visszehelyezése után is. Juhééé!!!
9, Tanulság: passz. Legfeljebb annyi, hogy ilyen is előfordulhat.

Köszönöm mindenkinek, aki igyekezett segíteni.

[Eredeti topikindító]:
Egy bootolási sorrend BIOS-ban történő beállítása után, a következő indításkor csak a BIOS boot screen látszott, itt megállt a folyamat, bár a gép nem fagyott le, a billentyűzet NumLock nyomkodása erre a LED válaszolt, bármilyen funkcióbillentyűt nyomtam is le, a folyamat nem ment tovább. Se a bootolás, se a BIOS menü elérése nem volt lehetséges. Gondoltam, reszetelem a BIOS beállításait. Ahogy a kézikönyv írta, kihúzott kábellel, kikapcsolt táppal, a bios reset jumpert néhány másodpercig a kézikönyvben látható tüskén tartottam.

Ezt követő újraindítás óta már csak rövid, nagyon sok beep hallható, majd néhány másodperc után a gép újraindul. Ez megy folyamatosan.  A gigabyte oldalán azt az információt láttam, hogyan nagyon sok beep táp problémára utal, így tettem bele egy másik tápot, de a jelenség nem változott. 

Mit gondoltok, mi lehet ez a hibajelzés?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

Hozzászólások

Beszelo bios-virus? Bocsesz, nem akartam elszabni a szaladat, dehat ezt keptelen voltam kihagyni. Lesz aki a szoveget is tudja majd.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2019. 11. 18., h - 20:12

alaplap típus beír google, beep codes* -al. Win... 

Szerk.: látom megvolt a google, táp csere sem segít. Esetleg megdöglött az alaplap ?

Bár btw, a "nagyon sok beep" az nem egyenlő azzal ahány beep van ....

Ha kiveszed a RAM-ot, akkor változik-e a beep, például hosszú beep-ekre?

- Alaplap házból ki, (ne legyenek rajt reset, power gombok, front audio, usb stb), (egy power gomb KH illetve betapadás megszabadított már pár hajszáltól)

simán tápot ráakaszt, processzor , RAM bent, monitor lehúz, HDD, SSD nincs.

Ekkor mit pittyeg.

CPU-t támogatja -e a BIOS/UEFI fw verzió

Ezután VGA rádug, van-e POST screen, BIOS/UEFI felület elérhető-e.

- Ha ez nem OK, akkor RAM, Proc próba.

- Ha van POST, HDD vagy SSD, esetleg külső USB eszközről bootolás megy-e.

 

kovi:

plusz pontért? "victim szajsz nevö jútá" https://hup.hu/node/75512

A gépben éppen van 4 gigás memóriakártya, egy VGA és a proci. Bánatosan csiporászott gyorsan sokat és újraindulgatott.  Leültem megnézni, érkezett-e válasz, aztán egyszer csak, az egyik reboot után a kijelzőn megjelent a BIOS Splash, és felajánlotta a választási lehetőségeket, amikre nem reagált. Ha hagyom így időnként csupán egyet, mint mikor normálisan inulna, majd a monitor is lekapcsol.

Ha jó értettem lentebb, ismételgessem a BIOS részletet?

Egy BIOS resetet probalnek újra. Azt a bizonyos jumpert rakosgatnam oda-vissza párszor kikapcsolt gép.

Az alaplap, CPU, memória, táp típusát még VÉLETLENÜL se áruld el, hadd találgassunk.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Felmerült bennem a gyanú, hogy a BIOS reset nem hajtódik végre.

Úgy rémlik, hogy alapértelmezett esetben az alaplapi VGA működik. Jelen esetben ez nem így van. Arról nem kap jelet a kijelző, csak a PCI-E kártyáról.

Csináltam magam is sokszor, de most elbizonytalanodtam: 
Hogyan hajtsam végre a szabályos, várhatóan hatásos BIOS reset?

Írod, hogy a resetet úgy csinálod, hogy mindent kihúzol és átrakod a jumpert a reset-re.

Hát én nem úgy csináltam anno, csak kikapcsolt gépnél átraktam, majd nyomtam egy power-ont.
Majd jumper vissza és kész.

Vagy lehúzod a tápkábelt kiveszed az elemet vársz vagy 3 percet, elem vissza táp vissza.

Igen a gyári eljárás arról ír, hogy feszültségmentesítés után valamivel, pl. csavarhúzóval vagy jumperrel zárjuk a tüskéket néhány másodpercig.

Kipróbáltam azt is, hogyvteljes feszültségmentesített állapotban kivettem az elemet 10 percre. Akkor is ez a helyzet fogadott: https://imgur.com/SACt7Dw.

Idézet a kézikönyből:

CLR_CMOS (Clear CMOS Jumper) 
     Use this jumper to clear the CMOS values (e.g. date information and BIOS configurations) and reset the CMOS values to factory defaults. To clear the CMOS values, use a metal object like a screwdriver to touch the two pins for a few seconds.
• Always turn off your computer and unplug the power cord from the power outlet before clearing the CMOS values.
• After system restart, go to BIOS Setup to load factory defaults (select Load Optimized Defaults) or manually configure the BIOS settings (refer to Chapter 2, "BIOS Setup," for BIOS configurations).

Na akkor itt nem flashbe irodik a config, ugyhogy aramtalanitas utan jumper ra a reset labra. Ugyhagyod egy ideig es annak garantaltan torolnie kell a configot.

Igy nem az a baj, hogy a config nem torlodik, hanem valami mas.

Lentebb irtak a por problemat, en is egy alapos takaritast javasolnek elso korben :)

Kondik ránézésre milyen állapotúak?

Saját tapasztalatomra építve én ezt tenném:

   Szedd darabokra a gépet, mindent, a processzort is vedd ki az alaplapból. Teljesen portalanítsd a kiszerelt, minden alkatrésztől megszabadított alaplapot(CR2032-es gombelemet is vedd ki), majd az összes(!!!!!) aljzatot fújd meg bőven kontaktsprével. Nem, nem WD40-el, bármi mással, hanem Kontakt Tisztító Sprével. Hagyd kiszáradni, közben  vegyél új és tuti jó CR2032-es gombelemet, az összes csatlakozó felületet az alaplapba beszerelendő alkatrészen tisztítsd meg Kontaktsprével. A cpu és a memóriák érintkezőjét is. És persze a vga-ét is. Ezután CPU és memória beszerel, bios reset jumper-r rövidre zár, majd táp rádug, bekapcsol, egy percig úgyhagy, majd kikapcsol, táp lehúz, félórára otthagy. Ezután CR2032 berak, táp rádug, vga berak, indít. HA nem döglött az alaplap, akkor a default bios(uefi) betöltődik és lehet beállítgatni és összeszerelni.

A gagyibájt márkát pedig kerüld ha lehet a jövőben.

 

Szerintem.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Koszonom, ezt meg fogom tenni mindenkeppen.
Nem konnyu ezeket sajnos beszereznem; nem vagyok 2,5 eve mobilis, egy korhazi MRSA megzabalta a labaimat, be kell varmom a segitseget.
Igy a kerdes, hogy a GTX 1050, meglatasod szerint azert nem indulhat szemben egy GTX650-nel mert hasznalhat olyan labat, amire por rakodott?

A gtx1050 külső tápcsatlakozó nélkül*, csak a pci-express aljzatról veszi fel a működéséhez szükséges delejt. A gtx 650-ek nagyrészt külső tápcsatlakozósak, így ha nekik nem jön az aljzatból elég delej, vagy nem az összes érintkezés 100%-os, nem akkora probléma. De ugyanezen okból az alaplapi kondenzátorok elfáradása is esélyes lehet hibalehetőségként, csak mivel ezek szilárd-elektrolitosak, nem fognak kipukkadni, illetve nincs ami kifolyjon belőlük, így nem látványos. A por(házipor) pedig csodás szigetelő, mind hő, mind elektromos szempontból, szóval egy ötszázforintos kontaktspré csodákat tud művelni.

Sajnos a márkára jellemző a kondenzátorok elfáradása(alulméretezett, gagyi alkatrészek), szar minőségű csatlakozók beépítése, sőt, a nyáklap vetemedése és az ez okozta érintkezési problémák tömkelege.

 

* Létezik olyan "tuning" "OC" gtx1050 aminél van külső tápcsatlakozó, mert a gyártó úgy ítélte meg, hogy így pistike jobban tudja majd "túlhúzni", én speciel pontosan azért vettem gtx1050Ti-t, mert maximálisan 75W-ot képes megenni.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mérted az elemet? Vagy cserélted egy jóra?

Esetleg venni egy új alaplapot, mint küszködni ezzel?

Azért, amiért a diplomáinkat szereztük: amíg van remény, dolgozunk egy probléma megoldásán. Van másik oka is, de az tl;dr.

Egy hirtelen ötlettől vezérelve betettem egy régebbi videókártyát, azzal túljutottam a BIOS splashen - Halleluja!

Mielőtt a videókártyát átkoznám, azért még mindig zavar, hogyan miért eshet egybe egy BIOS turkálás - amiben szándékom szerint csak egy bootolási sorrendet változtattam - azzal, hogy a GTX1050Ti kártyával nem indul a gép.

Van még egy másik gondom, is, de az Linux specifikus, azzal foglalkozom később: a / irásvédetten érhető el csak.

Elem nélkül indítsd el, úgy mit csinál.

Szerkesztve: 2019. 11. 19., k - 12:04

GF9500GT és GTX650-nel elindul, de a HDMI kimenetekre csatlakozva nem megy a boot splash-en tovább. A GTX1050Ti-hez csak a HDMI-hez tudok csatlakozni. Itt valami alaplapi beállítás lesz a gond, assz'em.