A horvát kormány nyílt forrású szoftver-irányelvet fogadott el

Címkék

Horvátország kormánya a múlt hónapban nyílt forrású szoftver-irányelvet fogadott el, és kiadott egy útmutatót a kormányzati intézetekben, intézményekben fejlesztendő és használandó szabad szoftverekről. A horvát kormány szerint a zárt forrású, kereskedelmi szoftverek használata a szoftverszállítótól való túl nagy függéshez vezet.

A kormány "Open Source Software Policy" dokumantuma szerint a nyílt forrású szoftverek használata még átlátszóbbá teszi majd a kormány munkáját.

A dokumentum az alábbi irányelveket tartalmazza:

  • A kormányzati intézeteknek nyílt forrású szoftvereket kell használniuk / fejleszteniük a zárt forrású, kereskedelmi alternatívákkal szemben olyan mértékben, ahogy az csak lehetséges.
  • A kormány támogatni fogja az olyan zárt forrású fejlesztéseket, amelyek Horvátországban folynak, és amelyek nyílt szabványú protokollokat és fileformátumokat használnak.
  • A kormány támogatni fogja a nyílt forrású programok és szabványok használatát az intézményein kívül is.
  • A kormány támogatni fogja a nyílt forrású megoldások használatát az oktatási intézményekben; egyenlő mértékben mutatják majd be a tanulók számára a nyílt és a zárt forrású megoldásokat.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Jó napot kívánok... kedves politikusaink.

--
trey @ gépház

mi meg vesszük az emest .. és ha megvan már egyszer, akkor megvesszük mégegyszer .. nem baj ha két ugyanolyan matrica is jot egy gépre ...

és még tengerük is van .. és nyílt forrás .. és épülő ország .. növekvő gazdaság .. nekünk meg vannak zsebre dolgozó kommunistáink .. haver vállakozóval ..és pusztuló országgal ..

Arra a tábornokra gondolsz, aki szép lendületesen kizavarta a szerbeket a hazájából, hogy ott ne mészároljanak le 40-50 ezer embert, mint a Vajdaságban?
(Jelenleg amúgy épp bíróság előtt áll, mert állítólag harci körülmények között nem volt elég körültekintő a magántulajdon védelmét illetően, illetőleg a hadjáratába belehalt 100-200 szerb civil (?partizán?). Érdekes módon az izraeli tábornokokat, akik meg ennél pindurkát nagyobb irtást rendeztek, valahogy nem akarja beidézni Carla del Ponte asszony...)

Ja, és 'tetszik', nem pedig 'teccik'...

"az izraeli tábornokokat, akik meg ennél pindurkát nagyobb irtást rendeztek, valahogy nem akarja beidézni Carla del Ponte asszony"

Ez aljas rágalom, de igaz. :-)
Mondjuk végül a Microsoftot is megbüntették, tehát ez is várható valamikor...

--
Mortal Kombat's gimmikk was to replake all instankes of the letter 'C' with the letter 'K' (bekause of that feature, it was one of the first applikations to bekome part of KDE).

Nalunk ez nem mostanaba fog bekovetkezni ha csak nem valamelyik Gyurcsany csomagba.

Meg szoritasok miatt valtanak majd nyilt forrasra.
-------------------------------------------------
No Security in this Crazy World! by Hunger

ahogyan nem huzod te ra az egeszet a jelenlegi kormanyra ugy nem tennem felelosse en az MS-t. egyszeruen csak arrol van szo, hogy aki tobbet fizet azt toljak elore. ideje lenne mar megszokni.

szemely szerint en javasolnam, hogy vegre a sok kis "hacker" fogjon neki robinhoodot jatszani. ha parezren osszegyulnek a rendorseg sosem fog el 10-20 nal tobbet. a maradek meg rohogve kifosztja a mostani kormanyt meg a regit is es sajat embereit ultetne a barsonyszekekbe...

jo kis mese, meg hinni is tudnek benne ha nem ismernem az embereket, es nem tudnam, hogy semmi nem valtozna.

Tegyük fel nem írják alá (abszolut kormányfüggetlenül). Akkor mi lett volna? A dolog arról szólt gondolom, hogy _lehetőséget_ adtak a diákoknak ÉS tanároknak a tiszta szoftverekhez. A dologban nyilván az is bennevolt, hogy hatalmas M$ kampánycsomag volt ez és feléjük húzta azokat, akik bevállalták.

Viszont abban azért remélem egyetértünk, hogy a desktop-linuxok 5-6 éve nem ott tartottak ahol most. Én példul egy hete váltottam zikszpéről ubuntura és eddig jobb az ubuntu (sőt igyekszem az embereket erről a lehetőségről meggyőzni). :) Van olyan Linux-ot terjesztő cég (_most_), aki olyan komplex Campus megoldást tudott volna adni, mint az M$ adott? Ebbe is érdemes lenne azért belegondolni picit.

Őőőő itt nem teljesen ez volt a helyzet. Sokkal inkább az, hogy az összes oktatási intézmény warezolt szoftverekkel volt tele, és ezt valahogy fájdalommentesen legalizálni kellett, úgy hogy közben ne nagyon lógjon ki a lóláb. Így hát egy huszárvágással hirtelen visszamenőleg legalizálták az összes MS és Corel meg mittudoménmilyen szoftvereket cserébe viszont a magyar államnak kötnie kellett egy olyan üzletet, amiből később már nem lehet kiszállni. Igen, szokás szerint ez rövidlátás a négyzeten.
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Mindazonaltal amit nem nagyon hangoztatnak, h (legalabbis kozepoktatasban biztos), semmit nem er az egesz ha nincs rendszer amirol upgradelj, szal mindenkepp M$OSel kell venned a gepet. Kerdes h melyik lett volna olcsobb, kifizetni a meglevo rendszereket, vagy bekerulni a mokuskerekbe.

"az összes oktatási intézmény warezolt szoftverekkel volt tele"

Ez az állítás a '90-es évek első felében még igaz is volt, de a Campus szerződés megkötésekor már az oktatási intézmények túlnyomó részben legális szoftverállománnyal rendelkeztek. Ekkor már nem nagyon lehetett megcsinálni, hogy oprendszer nélkül vásárol egy iskola gépeket.
A Campus előtt az MS nagyon kedvező áron (kb. 10-20%) adta a programjait az oktatási célú felhasználásra. A Campus után pedig az a gyakorlat jött be, hogy XP Home-mal veszik meg a gépeket (mert a szerződés megkötése után beszerzett gépekre továbbra is kell valamilyen OS frissítési alapnak), amiken ezután a Pro-t is legálisan lehet használni.

Ez tipikusan az a helyzet, amikor önként veszed a nyakadba a betonkockát, mielőtt fejest ugrasz.
Amiről te beszélsz, az egy rövid távú szempont.
Viszont most, mi van? Te vállalnál politikai felelőséget azért, mert nem írod alá eme szerződés meghosszabítását, és rá két hónapra az ország gerincét adó közszféra wareznek nevezhető szoftver állománya több ezer százalékkal megugrik?

Tehát olyan xarba léptek ,amiből már nem lehet kilépni csak úgy.
A megoldás az lenne, hogy kijelentem, hogy közbeszerzésben csak szabadszoftveres gépet lehet venni, vagy azt, hogy 4 éven belül csak nyomós indokkal maradhat a közszférában Kereskedelmi SW. És akkor, de csakis akkor már vállalható mértékre csökkenne egy "már nem írom alá" történet politikai, és jogi kockázata. Addig pedig ha tetszik, ha nem a milliárdok repülnek kiaz ablakon.
jobboldali vagyok. De ezért for($i=1;$i <= végtelen;$i++){ echo "Nagyon haragszom";} a narancsra...

\ | /
°(>@)°
˘

naív kérdés: mi van ha warez? Csúnyán néznek ránk. És még? Van pár ország ahol 80% felett van ez az érték és teljesen nyugodtak.

Persze ha tökéletes jogállamban élnénk, akkor a független bíróság ítélete alapján a független végrahajtó rendőrség eljárna az állammal szemben. Hirtelen nagyon kevés ilyen országot tudnék mondani...de őket is csak sanszosnak érezném.

Van Magyarországra vonatkozó, általa aláírt, nemteljesítése esetén szankciót magaután vonó nemzetközi szerződés warez esetére?
Persze morális kötelezettség van, de néhány állam rájött már arra, hogy talán nem itt kell kezdeni ezt a kérdéskört.

A horvátok előtt meg megemelem a kalapomat. (a jelenlegi legális sw használatukat kb 30%-ra becsülöm...)

"A horvát kormány szerint a zárt forrású, kereskedelmi szoftverek használata a szoftverszállítótól való túl nagy függéshez vezet."

Hat igen. Fugges/kiszolgaltatottsag nelkul nem letezne a mai kereskedelem sem. :-)

Kivancsi vagyok azert, hogy lesznek-e ebredezo kormanyok az EU-ban. Azert ha belegondolok befektetnek minimalis osszegeket az oktatasba/fejlesztesbe, abbol kesobb kikerulnek nyilt (forrasu/) szabvanyu szoftverek, diakok/szakemberek, par ev mulva kiszorithatja a zart technologiak tulnyomo reszet. Nem lepne meg ha masik par Kozep-Europai kormany is elkezdene kovetni a peldat, mert errefele errol csak almondni lehet. :-(

---------------------
Minél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.