A Motorola újra előrántja a RAZR aduászát a keresztben félbehajtható kijelzőjű okostelefonjával

Ki ne emlékezne a Motorola mindent vivő sikertelefonjára, a RAZR V3-ra? Nekem is volt. Imádtam! A Motorola most igyekszik újra meglovagolni az akkori sikert. Ezúttal egy keresztben félbehajtható kijelzőjű, androidos okostelefonnal.

Hozzászólások

Ez nagyon tetszik. Ez tényleg egy előrelépés a jelenlegi felépítés mellé.

Mit innovaljanak egy par ev mulva obsolete termekkategorian?

Per The Information’s scoop, Apple plans to release its first augmented reality headset (codenamed N301) in 2022, followed by a pair of smaller glasses in 2023 ... senior Apple managers said they believe the device could usurp the iPhone in ten years or less

https://www.forbes.com/sites/paularmstrongtech/2019/11/11/apple-is-goin…

A Motorolanak is inkabb a jovovel kene foglalkoznia a mult helyett...

Ez bizony egy nagyon jo kerdes! De azota eltelt 6 ev; es ne felejtsuk, ezt az Apple kesziti, nem a Google... :)

De a kerdesedre valaszolva:

- a Google Glass egy HUD-hoz hasonlitott, az Apple Glass meg egy AR/MR/VR eszkoz lesz

- emiatt az Apple eleg komoly figyelmet fordit az AR-re, ld. ARKit, iOS13 bejelentesek (objektum kitakarasa, WYSIWYG AR scene editor)

- azt mondjak, hogy az uj iPad Pro-val johet a hatso 3D "touch" sensor -> termeszetes interakcio a virtualis targyakkal

Ahogy lathato, a Google Glass ota teljesen megvaltozott az "okosszemuveg" fogalma. Mostmar nem lesz "googleeyeitiszed", mert folyamatosan jobbra fel kell nezned, hiszen ha kell, akkor az informacio pont elotted jelenik meg / az OS varialja a poziciot automatikusan, hogy tornaztassa a szemed (amennyire health&fitness iranyba ment el az Apple, el tudom kepzelni, hogy lesz benne ilyesmi).

Oszinten megmondom, en nagyon sok es nagyon hasznos dolgot el tudok kepzelni egy AR szemuveggel, akar IRL, akar munkaban. Utobbi eseten ne is emlitsuk pl. a korlatlan mennyisegu - meretu virtualis monitort (epp most keszitettek elo a Sidecar-ral. Egy fajta iOS eszkoz mar kepes kiterjesztett monitorkent viselkedni ootb). De ezen kivul is boven van benne fantazia: egesz falas, interaktiv infrastruktura graf, melyik szerver, melyik k8s pod, melyik service mihez kapcsolodik; interaktiv folyamat diagramok, live statok stb. Egesz egyszeruen tobb ter all rendelkezesre, mint az 1/2/3 monitoron, amin az ember tipikusan dolgozni szokott. Tobb ter azt jelenti, hogy tobb dolgot lehet egyszerre atlatni -> komplex feladatok megoldasa egyszerusodik. (Lehet addig jo lesz nekem a 720P-s TV-m, nem veszek 4k-sat, hiszen 2-3 ev mulva barmekkora kijelzon nezhetek majd filmeket? Termeszetes crossover lenne az AR es az Apple TV / Apple Arcade kozt).

Ha megnezed az eddigi iOS bejelenteseket, eleg komolyan dolgoznak ezen a technologian mar egy ideje. A telefonos AR eleg esetlen. Tablettel mar immerzivebb, de meg mindig egy "ablakon" keresztul szemleled a virtualis informaciot. Ha ezt sikerul megoldaniuk minosegien egy szemuveggel, az eleg komoly fegyverteny lenne.

En azert (is) kezdtem az iOS platformmal foglalkozni 2-3 eve, hogy mire az AR berobban a platformra, ott legyek. Sok dolog van amit szivesen latnek AR-ben, amit akar en is implementalhatnek, es szakmailag is viszonylag uj es erdekes teruletnek igerkezik.

Lehet, hogy a többi, semennyire se fogyó okosórához képest "szépen muzsikál", de maradjunk abban, hogy a forradalom elmaradt.

 

Én azt látom, hogy ahogy az okostelefon piac megérett és lassan unalomba fulladt, a gyártók vért izzadva próbálnak előjönni a következő Nagy Termékkel ami megint akkorát fog szólni mint az okostelefon, és majd ők vezethetik a rohamot mint annakidején az Apple az iPhone-al. Hallottuk a híreket az elkövetkezendő okosóra, IoT, wearable és okos${bármi} robbanásról aztán nem lett belőlle semmi, csak fokozatos növekedés (jó esetben). Szóval én nagyon szkeptikus vagyok az ilyen "ez a Nagy Termék 10 év alatt elavulttá teszi majd az okostelefonokat" előrejelzésekkel szemben. Biztos vagyok benne, hogy a senior Apple exec.-eknek jóval több tapasztalata és rálátása van a piacra mint nekem, de én mégis azt mondom, majd meglátjuk 10 év múlva. Láttunk már hasonló nagy jóslatokat koppanni.

:wq

de maradjunk abban, hogy a forradalom elmaradt.

Ez a baj jellemzően ezekkel a termékekkel. Ha nincs forradalom, mindenki a termék halálát vízionálja már. Az okosóra egy kiegészítő. Egy jó rendszerrel, szép dizájnnal tökéletes erre a feladatra. Nem kell többet várni tőle. 

Az Apple exec.-eknek ugyanannyit tudnak a jövőről mint te, semmit! 

Ez nem a manipulált gyémántpiac, ahol elraknak egy értékes követ / itt terméktervet 10 évre, hogy majd akkor elővegyék a fiókból maximalizálva a nyereséget. Mindenki vakon találgat és van úgy, hogy bejön az ötlet. Sok más esetben pedig nem. Steve Jobs azért tudta másodjára naggyá tenni az Applet mert kiváló intuíciói voltak, a versenytársaknál jobb aránnyal találta el miből lesz sikeres termék. Tim Cook nem bír ilyen képességgel. Ez érződik is a 2010-es évek Apple termékein, de Jobs lendülete még viszi őket. 

Szép új világ, nem csak a telefont, az órát és a headsetet kell naponta tölteni, hanem a szemüveget is. Ja, és egy tíz éven (vagy szerencsés esetben esetleg kevesebb) belül megjelenő technológia már most obsolate kategórává tesz másokat.

Szóval szerintem a Motorola nyugodtan fejlesszen, a foldable display egyik leghasználhatóbb megoldása az, amit ők terveznek megcsinálni. Én drukkolok nekik.

A telefonod wireless toltodik, ahogy leteszed az asztalra. Ahogy az orad is. A fules is toltodik, ahogy beteszed a tokjaba, es valoszinuleg a szemuveg is automatikusan toltodni fog, ahogy visszateszed a szemuvegtokba (mely tokok szinten wireless toltodnek az asztalodon).

2022 szerintem nem ~10 ev, de meg ha csusznak is egy kicsit, akkor is 3-4 even belul kijohetnek az elso generacioval. A foldable display kb. addigra fogja kiforrni magat es kezdene el terjedni.

Persze, fejlesszek, sok sikert nekik, de azt azert latni kell, hogy a nagyok egy egeszen mas palyan jatszanak...

Igen, szóval ha elutazom, vigyem magammal az asztalt. Jó megoldás, valóban. Vagy építsünk töltőt a kempingasztalba is, meg a sátorba.

Szerintem eltelik kb. 10 év, amíg próbálkoznak vele, aztán szép csendben elfelejtik. De legyen nyugodtan 20 év, mire ebből kiforrott technológia lesz, addigra engem már nem fog érdekelni :)

Az órával szemeztem, de valahogy úgy vagyok vele, hogy jól elvan a kezemen a mostani óra, amely megoldja a saját töltését anélkül, hogy bármi kéne csinálnom vele. Igaz, nem tudok rajta telefonálni meg zenét hallgatni.

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 09:50

Sok unalmas szar után - amiknél a fejlesztést mozgató fő kérdések a "Jaj, hova tegyem a notchot!", "Jaj, szipi-szupi újabb Emoji-készlet!", "Jaj, hova tegyük a 92. kameralencsét!" - végre egy egyedinek, eredetinek, izgalmasnak és érdekesnek ígérkező telefon.  Persze, minden a kivitelezésen és a minőségen múlik. Ha a Motorola nem enged a RAZR V3 minőségéből, akár egy jó kis cucc is lehet!

trey @ gépház

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 10:21

Ez mondjuk tetszik...

Hanem, eddig a legdrágább telefonom is max 65e HUF volt, ezért adnám akár a dupláját is ;)

De 1500$ -os telefont biztosan nem veszek, akármennyire szipiszupi lesz is.

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 13:20

Jól néz ki nagyon! 

De nem lesz kényelmetlen elérni fent ujjal a képernyőt? 

Ha eltekintunk az aratol akkor jol nez ki es vegre valtozatossag, meg alapbol kissebb telefon (osszecsukva), engem csak az zavar a videot elnezve (lehet egyebkent nem igy van, csak itt levo par perces video alapjan mondom), hogy kinyitasa nem tunik annyira egyszerunek. Masfel perc kornyeken lenduletbol kinyitja a srac, de egyebkent (tartok tole nem veletlenul) ket kezzel nyitjak ki. Gondolom a zsanerok erosek annyira hogy 1 ujjal 1 kezben tartva nem lehet csak ugy kinyitni, de akkor meg lehet jo lenne egy gomb az oldalan amivel meg lehet tenni.

Telefonalni amugy lehet vele becsukott allapotban is vagy hangszoro csak akkor all kezre ha ki van nyitva?

Szerkesztve: 2019. 11. 14., cs – 14:30

Na végre megint lesznek normálisan zsebre tehető telók! \o/

Végre megszoktuk, hogy vágódeszka van a farzsebben, most meg megint kicsik lesznek a telefonok? Ne már! :)

De most tényleg, akinek tetszik mondja már meg, adna kétszer annyi pénzt a mostani telefonjáért ha ketté tudná hajtani? Én biztos nem.

Elég sokszor előjött már itt, hogy vannak emberek, akik nem szeretik, hogy vágódeszka méretű a telefonjuk. Ez meg jó pár apróságot megold a becsukott fedélen, és ha kell, használható méretű a kijelzője.

Szóval a jelenlegi árát nem fizetném ugyan ki, de 40-50 k-ért szerintem jó vétel lenne, bár nem egy erőbajnok.

> "jó pár apróságot megold a becsukott fedélen" - Amit akár egy 20 dolláros okos óra is.

Ezzel egyetértek, de én pl. nagy eséllyel az életben nem fogok se 20 dolláros se másmilyen (okos)órát hordani, és ismerek még pár ilyen embert, szóval úgy érzem a fedél ilyesmire használása hasznos funkció.

Én is 1500 dollárt láttam/hallottam, és pont ezért írtam, hogy az irreálisan magas. Nyilván a 40-50 k (azaz a tizede)  meg az irreálisan alacsony (nem véletlenül írtam, hogy úgy jó vétel lenne), de szerintem ez akkor is vicc. Nyilván a hajtogatható kijelző megdobja az árát, de azért mintha a hardvere többi része ennyire magas árat nem indokolna. (Össze lehet vetni ezt az árat egy 1+6 vagy épp 1+7{T,}{,Pro} árával)

Ha lesz rá Android One vagy official LineageOS (pisti tákolmányok gdrive-ra feltöltve no-go), akkor megvan a következő telefonom :)

Másodikra belegondolva, ez a hajtogatható kijelző valószínűleg még nem üti meg azt a durability -t amit én elvárok. Értsd: ha bírja 3-5 évig úgy, hogy nem "gyűrődik" meg, akkor jó. De egyelőre kételkedem ebben, és úgy tudom, hogy nincs a technológia a szélesebb piacon ennyi ideje, így senki nem tudja.

Szerk.: egyébként a külső kijelzős téma is lehet hogy standardizálódik AOSP-ban, mint pl. a fingerprint és dual sim supportot, ami az elején custom, gyártói barkács volt.

Jobb lenne ha inkább feltekeredne a kijelző, úgy nem is törne meg és még kisebb lehetne.

Itt egy másik videó. Érdekes a "gyűrődés" elleni védelem, viszont kihajtva - engem - zavar a nem teljesen sík kép. Na meg a notch nem kéne.

No rainbow, no sugar

Szép mérnöki megoldások vannak benne, érdekes is, kicsit újdonság is, nosztalgikus is (ezért sokaknak egyből csorog a nyála), de összességében nem látom benne, hogy mitől lesz ez olyan jó a használójának.

Egyrészt a méretek: én megszoktam és szeretem, hogyha egy telefon vékony (a legjobb ebből a szempontból az oneplus x-em volt a maga 6.9mm vastagságával). A 3 dimenzióból ez talán a legfontosabb, mikor mondjuk (far)zsebre vágod a telefont, mert kis túlzással tök mindegy mekkora a téglalap, ha vastag. A razr összecsukva 14mm, ami szerintem vastag. A legtöbb mai okosteló ehhez képest "penge" vékony. A másik a szélesség, ott sem nyerünk semmit ezzel a designnal, egy csomó 72mm körüli szélességű telefon van, amit máskor simán lepéklapátoznak, mert egy kézzel nehéz átérni. Ez is olyan széles, összecsukva meg kinyitva is. Az egyetlen ahol sokat nyersz, az a hozza, 4-5cm-rel rövidebb összecsukva, mint egy átlag péklapát. De a vastagsága -meg a 200+ gram súlya- miatt lehet jobban érzed a zsebedben.

A másik a külső kijelző hasznossága. Hogy megjelennek az óra és értesítések, az oké. De hogy bármi hasznos tevékenységet lehet rajta végezni, az nagyon erőltetett. Látszik, hogy ki kellett valamit találni, hogy el lehessen mondani, hogy nem kell mindig kinyitnod a telót, mert pl ezen is lehet emailt olvasni. De szívesen megnéznék egy statisztikát, hogy a külső kijelző csekkolása után majd hány %-ban nyitják ki a juzerek a telefont, hogy _használják_ is. És ha úgyis mindig kinyitom, akkor miért jó, hogy össze van csukva és van második kijelző? És melyik a jobb felhasználói élmény? Ha a telefon magasságán nyerünk ugyan 4 centit, de állandóan nyitogatjuk/csukogatjuk, vagy ha 4 centivel hosszabb (de zsebben vékonyabb), és nem kell nyitogatni? 

Nem rossz, de valahogy nem érzem, hogy komolyan veszik. Olyan mintha inkább csak nosztalgiázni vágyókra lőnének: széles keret a képernyő körül, az elején retro hatású, lekerekített kijelző és otromba kamera.

Ez azért elég kúl és inkább érzem jövőbe mutatónak: https://twitter.com/AndroidSaint/status/1196318824737492995