Zárlatos 220v elosztó?

Fórumok

Ti esetleg hallottatok már olyat a PC-s pályafutásotok alatt, hogy ha egy 220v elosztóba beledugok pl. egy iPhone töltőt,  akkor ettől a mellé dugott PC kernel-power hibával leáll (BSOD szerűen)?

Nekem ez már ilyen X-Akták szerű.

Hozzászólások

ha zárlatos lenne, akkor lekúrná a kismegszakítót. Inkább az iphone-töltő lesz a ludas (pl. a bedugáskor keletkező 'tüske' a rosszul szűrt pc-tápban okoz problémát, ami miatt instabil lesz a tápellátás)..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerkesztve: 2019. 11. 10., v – 12:56

Ahogy fölöttem zitev írta, ez természetesen nem zárlat. Amit tapasztaltál, az EMC témakörébe tartozik, vezetett zavar. Egyfelől, amikor bedugsz a hálózatba egy kapcsolóüzemű tápegységet, s nincs szerencséd, azaz a bedugás pillanatában a hálózati feszültség a szinuszos jelalak csúcsának környékén jár - ez 325...327 V, attól függően, hogyan számolom -, akkor nagyon nagy áram folyik a kapcsolóüzemű táp puffer kondenzátorába, meg a szűrőkbe is. Ez megrántja a hálózatot, így lesz egy nagyfrekvenciás, nagy amplitúdójú zavar a hálózaton.

A másik eset rosszabb: ha az a töltő folyamatosan küldi vissza a hálózatba a zavarjelet.

Ettől függetlenül a PC tápja is ludas ebben - ez Márton nap közelében elnézhető neki :) -, hiszen az efféle hálózati zavarokat ki kellene szűrnie.

Tessék végre megtanulni, a '90-es évektől Magyarországon a kisfeszültségű, azaz kommunális hálózat névleges fázisfeszültsége 230 V effektív, míg a vonali feszültség 400 V. Korábban ezek valóban 220 V illetve 380 V voltak. Egységesítették egész Európában azért, hogy a termékeket lehessen értékesíteni a másik országban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

" Egységesítették egész Európában azért, hogy a termékeket lehessen értékesíteni a másik országban."

Az egységesítés azért kellett, hogy legyen páneurópai villamosenergia-hálózat, az ENTSO-E felügyelete alatt, és szabadabban lehessen villamos energiával kereskedni. Teljesen másodlagos volt az, hogy a termékeket lehessen más országban értékesíteni (eddig is lehetett, csak gyártó oldalon problémás volt).

Ezt én készséggel elhiszem, de szerintem a villamosenergia kereskedelméhez elegendő nagyfeszültségű oldalon kompatibilisnek lenni. Sőt, a konkrét átadó alállomásokhoz olyan transzformátorokat gyártanak, amilyet csak akarnak, így már csak az 50 Hz-ben is elég megegyezni. Kisfeszültségű oldalon nem kötik össze az országok hálózatait. Még a településekét sem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Olyat már láttam, hogy vacak elosztónál a sárgaréz sín oly módon lett mechanikailag kialakítva, hogy ha bedugok egy dugót az egyik aljzatba, akkor a mellette levő aljzatnál az érintkezőt oly mértékben félrehúzza, hogy az nem érintkezik rendesen - főleg a bedugás miatti mozgásnál.

Nem ez van nálad is? Ekkor a megoldás: elosztó értelmesre cserélése.

Ez nem zárlat. Inkább kontakthiba lehet. Mindent meg kell vizsgálni, ami egy iphone töltő bedugásakor mechanikailag megmozdulhat: elosztó, elosztó vezetéke, PC-táp dugója, vezetéke, stb...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Ez inkább zavarjelnek tűnik, amit a töltő bedugásakor viszel be a rendszerbe, a pc tápja pedig ócska, hogy érzékeny rá vagy tovább adja az alaplap felé. Az eredmény szempontjából mindegy, hogy az apple mit kókányolt a töltőjébe és milyen zavarjel halad át bedugáskor a 230 V-os hálózaton, leáll a géped. Ne dugd oda a töltőt.

nem mindig a bonyolult magyarázat a helyes megoldás..

mosd ki a kávét/kólát az elosztóból :)
ilyen estben a wd40 sokat tud segíteni..