Kötelező legyen-e törekedni egy topik nevében a várható tartalom megadására?

Címkék

Előzmény topik címek:

Hatása: clickbait, utólag nehezen értelmezhető/kereshető, várható offolások. Ha győz a törekvési óhaj, úgy ez legyen szorgalmazás az üzemeltető felé, hogy a HUP FAQ-ba vezesse be azt.

Mit bánom én, mi a topik címe
19% (53 szavazat)
Szeretném, ha a topik címe utalna a tartalmára
81% (230 szavazat)
Összes szavazat: 283

Hozzászólások

Meséld már el nekem, hogy hogyan kellett volna a te szádíze szerint megfogalmazni az általad kitett első kettő topic címét.

"Itt annyiban vagyok érintett (lásd a szavazás állását), hogy én megfogalmaztam azt, amivel a többség egyetért."

 

Mivel képtelen vagy megfogalmazni egy számodra is elfogadható topic címet azoknál amit kértem, így csupán rosszhiszemű okoskodás amit itt művelsz. Kár hogy nincsen olyan funkciója ennek az oldalnak, hogy Ignore, rád tuti alkalmaznám.

- Hogyan lehet iOS-en egy weblaphoz app ikont létrehozni?

- A kutyafule.hu egyszerű Android app-ját megcsinálná valaki iOS-re?

- Rengeteg sikertelen SSH kapcsolódási próba. Aggódjak?

- Feladvány: mire jó az általam vázolt kapcsolás?

Nem flame vagy kötekedés miatt írtam ezeket, de szerintem is lehetne a legtöbb, alapból semmitmondó vagy túl általános topic cím helyett pontosabbat fogalmazni 1 percnyi töprengéssel.

A topik cime hasznos lenne ha roviden de lenyegretoroen leirna mirol szol a topik. Ez nem annak szamit aki vegigolvassa a topikot, vagy az osszes hozzaszolast, netan o maga is hozzaszol, hanem annak aki csak cimek kozott olvasva gyorsan el akarja donteni meg akarja-e nyitni vagy keresesnel hogy hamarabb megtalalja.

De kozvetve a topiknyitonak is erdeke lehet hogy ertelmes cimet adjon, mert lehet amiatt nem fogja megnezni az aki tudna segiteni neki, hogy nincs ideje kitalalni mit akart a kolto viszont ha egyertelmuen le lenne irva hamar adna valaszt.

Kötelezővé tenni hülyeség, mert sokszor olyan problémával is szembe lehet kerülni, hogy azt sem tudod, hogy mi van. A kérdező érdeke, hogy a lehetőségekhez mérten a lehető legokosabban legyen megadva a cím és a problámaleírás is.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nem csak szeretem, de ahogy le is írtad célravezető is egy alaposan megfontolt cím.

Nem mindenki tud szabatosan megfogalmazni címet, van aki kellő szakismeret hiányában, van aki figyelmetlenségből, van aki képtelen a lényeget megragadni meg van aki egyszerűen nem foglalkozik kellően vele, stb.

Jelen esetben szerintem túlliheged a dolgot.

Apropó, a szavazásokon is lehetne szigorítani, ha már itt vagyunk, pl. a "Kötelező legyen-e törekedni egy topik nevében a várható tartalom megadására?" kérdésre én azt mondanám, hogy mit bánom én, hogy mi a topik címe, de szeretném, ha utalna a tartalmára. :P

Manipulatívak a válaszlehetőség megfogalmazások, így tulajdonképpen nem feltétlen a feltett kérdésre adnak választ. Gondolom ennek nincs semmi értelme, csak simán péntek délután van és "idegből" fogalmaztad meg - egyébként kissé hasonlóan az általad zavarónak tartott topikcímekhez.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

A várható tartalmat a végén ugyanúgy ledarálja a hozzászólások várható szétburjánzása...

Errol egy - asszem IHM-es - parodia jutott eszembe:

-Onok szerint manipulativ-e a kerdesfeltevesunk? Ugye nem?

 

A cimek sokszor utalnak a tartalmara, de nem mindig lehet/celszeru. Egyreszt hibakeresesnel amig nem tudod mi a hiba, addig csak nagyjabol tudsz tippelni, az "SD kartya hiba" rossz tapot is jelenthet. A "victim szajsz nevo juta" sem tul kifejezo, pedig utal a tartalmara. Az is baj, hogy nem lehet bonyolultabb temakat megfogalmazni roviden. Nem veletlenul hosszabbak a specifikaciok is a cimuknel.

Aztan van par ismertebb pelda, random helyekrol:

-Szereny javaslat: aki hallott rola, tudja, de aki nem, az nem ismeri fel - ahogy pont a hupon kiderult AOC kapcsan

-Matrix: SPOILER! A film nem a linearis algebrarol szol

-Biblia: vegulis konyv, de nem utal a tartalmara

-4'33: a hosszat, es nem a tartalmat adja meg

-9. szimfonia/D moll toccata es hasonlo cimek: ez megint nem tul informativ, a Drupal sem "PHP-ban irt forumszeruseg" neven fut (a Drupal sem utal a tartalmara)

-#ifdef DEBUG + "world/enough" + "time": valamennyire utal a tartalmara, de eleg nehezen keresheto

-A filmcimek ugy altalaban (Dr. Strangelove, Wall-E, Inglourious Basterds)

 

Ha kerdesed van, akkor erdeked, hogy azok figyelmet keltse fel, akik eselyesek arra, hogy segitsenek. Ezt nem mindig lehet megtenni, kikotni viszont akkor is hulyeseg.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A címnek van egy definíciója. Ehhez kéne tartani magunkat. Aki rossz címet ad meg, az összezavarja az olvasót.

 

Olvasom például: "Hihetetlen, mit találtak az 50 éves holdkőzetmintában!"

A rutinos olvasó ilyenkor már tudja, hogy a hihetetlen szó mit takar. De amíg ez a rutin kialakul, addig kattint és kiderül, hogy meg fognak vizsgálni egy mintát, amit most bontottak ki, és további 2 mintát kinyitnak 2020-ban. Vagyis bármilyen "hihetetlen", de eddig semmit nem találtak. Legfeljebb ez után -  talán.

Szóval egy jó cím sokat hozhat, ha valóban jó és nem félrevezető. Kötelezni azonban nem lehet senkit, bizonyos értelemben egy rossz cím is sokat elárul.

> Sol omnibus lucet.

A kötelező törekedni helyett szerencsésebb lenne a igyekezzen törekedni? Ez finomhangolásként jó, de tudod te is, hogy önmagában, ha valaki tényleg azt szeretné, hogy választ kapjon a problémájára, és ne csak mellébeszéléseket olvasson, akkor érdemes a lényegre fókuszálni az indítás pillanatában.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Alapjaban szerintem itt tobb fele problemarol van szo.

Egyik ahogy tobben is irtak nem mindig tudja a topiknyito mi is a problema vagy amit kerdezni akar es olyankor nehez cimet is adni neki vagy akar jo temakorbe sorolni. Ezt nehez jol kezelni, mert indulaskor nem tudja megadni egyertelmuen, kesobb meg lehetne probalni korrigalni miutan korvonalazodik a helyes cim csak ha nem teljesen atirja a cimet akkor konnyen lehet nem fogjak megtalalni akik eredeti neven keresik, esetleg lehetne jelezni valahogy hogy valotozott vagy mutatni az eredeti cimet. Ezeknel hasznos lenne ha torekednenek a kiigazitasra, de ertheto/elfogadhato (?) ha nem jon ossze.

Masik problema mikor nem foglalkozik az illeto az ertelmes cimadassal vagy szandekosan click bait miatt csinalja ami viszont szerintem mar lehet moderalasi kerdeskor lenne (topik atnevezese moderator altal, esetleg ban).

Ha már kötelező lenne témára utaló címet adni, akkor úgy fair, hogy a kommentekben is legyen kötelező törekedni a cím témájában maradni. :D

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Akkor ne is próbálkozzunk "Pecset küldött Linusnak, nem fogod elhinni, mi történt..." jellegű címekkel?

Igen.

Kösz a szavazást.

Remélem el lehet vele üldözni a trollokat, akik szándékosan lopják az időnket és húzzák az agyunk.