Web app fejlesztes - uzleti modell

Mennyire jellemzo az, hogy weboldal, webshop vagy mas dinamikus weboldalakat fejleszto cegek vagy freelancer-ek sajat kezben tartjak az uzemeltetest is? Van errol valakinek infoja?

Hozzászólások

Simán elő szokott fordulni. Nekünk több partnerünk üzemel így, illetve vagyunk a szerveroldalon alvállalkozók. Olyan nagyobb cégről is tudok, akik igény esetén vállalják az üzemeltetést, mint turnkeysolution az Ügyfél felé. A másik a megrendelői oldal, ahol sok esetben a "nekem mindegy, oldjátok meg, igazából hallani sem akarok ezekről, működjön, hol írjam alá" mentalitás dívik és észnélkül viszik ideoda a domaineket, sokszor azt sem tudva, hogy van-e egyáltalán weboldaluk. (Nem vicc, havi szinten látok ilyet és nem valami noname dolgok...)

Kis cégnél nem túl ésszerű, mivel nem core business az üzemeltetés / sysops, nagy cégnél már inkább lehet létjogosultsága, mert elfér a szervezetben egy csapat az egészre. Eleve kis cégnél hogy lesz folyamatos rendelkezésreállás...

Nálunk pl. a https://pantheon.io/ van szinte minden ügyfélnek, mi is, ők is elégedettek vagyunk vele. Persze egyes speciális ügyfeleknek mi is csinálunk custom hosting-ot, ha egy konkrét országban kell tárolni az adatokat vagy mindenképp on premise.