DisplayPort to HDMI probléma

Vásároltam korábban több DP Male to HDMI adaptert mert a családban több gépen is van DisplayPort,

erről lenne szó.: https://i.imgur.com/yaNq8aF.jpg
erről lenne szó

Kipróbáltam Windows és linux rendszeren is, egyrészt egy régi dell asztali gépen továbbá kettő T420-as laptopon, Samsung TV -re akartam átvinni a képet eredménytelenül.

Nem egészen ismerem a működési elvét ezeknek az átalakítóknak, de lehetséges hogy valamiért alapból nem is alkalmas egy ilyen a célnak?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 04., h - 13:02

Régi Dell laptopomon csak DisplayPort kimenet van, HDMI nincs, de még sosem volt bajom a DP->hdmi átalakítóval. Előadásokon legtöbb helyen ma már hdmi kábel van, az adapterek eddig még mindenhol működtek Fedora 2X-3X alatt.

Többféle DP -> HDMI adaptert használunk. A márkásakkal még soha nem volt bajunk. A noname-ekkel viszont igen, tipikus jelenség az, hogy pl. ha kikapcsolod a gépet, akkor nem képes maga után kikapcsolni a monitort, csak kapsz egy "no signal" vagy "not connected" feliratot az OSD-re.

Letezik "DisplayPort" es "Dual-Mode DisplayPort" kimenet is. Utobbihoz jo a passziv atalakito, elobbihez viszont aktiv kell. Az aktiv kompatibilis mind a kettovel. Tehat mindig a portnak megfelelo atalakitot kell beszerezni. 

Szerkesztve: 2019. 11. 04., h - 13:37

Kezdjük ott, hogy az átalakítókat alapvetően kétféle csoportba lehet sorolni: passzív és aktív. A passzív jelen esetben csak jelszint illesztést végez, de a hdmi képet a gpu generálja. Az aktív esetén az adapter feldolgozza a dp jelet és ő állít elő belőle hdmi-t.

Hogy bonyolítsuk a helyzetet, a passzív adaptereknél is van több változat, az újabbak nagyobb sávszélességet is tudnak kezelni. Hogy szintillesztésnél ez hogy számít, azt nem tudom. De a régi passzív adapterekkel csak fullhd-ig megy a dolog, nem is kínál fel jobb felbontást. Az újabb passzív adapterek, amelyek már nagyobb sávszélességűek, azok 4k-t is tudhatnak. 

Az aktívaknál is lehet különbség a képességekben, hogy melyik hdmi verzióra végzik a konverziót. 

Mondjuk ettől függetlenül fullhd felbontással kéne tudnia kezelni a tévédet. Ha csak fullhd a tévéd, akkor a sima olcsó adapterek is elvileg működnek.

Nekem t430-as géppel van tapasztalatom. Azon belül is az integrált intel hd4000-es grafikával. A diszkrét radeon/nvidia gpu-s kicsit máshogy viselkedhet. Főleg az számít, hogy hanyas displayport verziót támogatnak. A hd4000 dp1.1-et és régebbi hdmi verziót (talán 1.3-at). Így hdmi esetén 1920×1200 dp esetén 2560×1600 az amit 60Hz-en is visz. De a dp-vel 4k@30Hz is megy. Erre kötöttem egy aktív, PS176 chipsetes átalakítót. Ez dp -> hdmi 2.0 átalakítást tud. Dp 1.1 -ről 4k@30Hz a max, így használom. De dp 1.2-ről már 4k@60Hz is megvan, ezt hasonló korú nvidia gpu-s 1.2-es géppel is próbáltuk. Ráadásul ez a PS176 a filmes képfrissítéseket is támogatja (23.98, 24  és hasonlók) valamint teljes 4:4:4 színkódolást is. 

Annó vettem mini dp és normál dp csatlakozósat is, nekem mázlista 9 és 7 dolcsi körül volt. De ez már régen volt és nem él az a link. Ez talán olyan minidp-ben
https://www.aliexpress.com/item/32901319172.html

A sima fapados, passzív, csak fullhd-ig jóra példa a tied és lengőkábelesből az apple donglet utánzó
https://www.aliexpress.com/item/4000308799716.html

4 dolcsi körüliek is passzívak, azok sem jók általában 4khoz régi géppel. Plusz a passzív hdmi 2.0ás esetén 4:2:0 színkódolás volt, amikor olyat próbáltam. Ami pécés használatra nem az igazi, mert a színinformáció csak fullhd, a fény 4k. Ami filmeknél nem para (sőt talán eleve úgy vannak tömörítve) de a betűk széle pc-ről színes árnyékos lesz. Már ha a tévé tud egyáltalán 4:4:4-et. Mert ha nem, akkor mindegy.
https://www.rtings.com/tv/learn/chroma-subsampling

4k@60Hz körüli móka az új inteles gépeknél is megvan. Mert a legújabbak jórésze is csak hdmi1.4-et kezel és aktív dp-hdmi átalakítóval lehet hdmi2.0-át csinálni. Ismerős type-c thunderbolt3-as gépéhez ilyen dp alternate módos ps176 chipsetes kábelt rendeltünk, de még úton van
https://www.ebay.com/itm/6ft-PS176-4K-2K-Video-Cable-Computer-to-TV-Typ…

Milyen tévéről van szó? Annak egyáltalán működik a hdmi portja vagy korábban egy vihar kiégette?

T420-hoz (Intel HD3000) Delock 61849-es passzív átalakítót használtam évekig, 1080p 60Hz-en, tévével és monitorral is. Problémamentes volt, sleep/standby is működött rendesen.

Biztos, hogy jó a TV-d HDMI csatlakozója?

Passzív átalakítót használtam eddig Thikpad x220, Thinkpad dokkoló, Dell dokkoló, Rpi4 (mikro csati) és a két 2048x1152-es moitor között, eddig nem volt gond. Eddig csak fordítva szívtam egyszer, egy Dell minitoron a bemenet DP, képet bármilyen más digitális forrásról ad átalakítva, csak a gép kikapcsolásakor nem megy  a monitor standby-ba, no signal ablak úszik rajta a végtelenségig:-(.