Fordítva a lovon

A fizetésünk egy részéről is lemondanánk, ha nem kellene mindennap bejárni

https://index.hu/kultur/eletmod/2019/11/02/a_fizetesunk_egy_reszerol_is…

A távmunkában jól dolgozó alkalmazott irodaköltséget takarít meg a munkáltatónak, emellett otthonról melózva termelékenyebb, mint az irodában rostokolva. Nem állítom, hogy minden munkakör és minden munkavállaló alkalmas távmunkára, de amelyek igen, ott ill. náluk az abszolút minimum, hogy a munkavállalót nem érheti hátrány a távmunka miatt.

Hozzászólások

A megkérdezettek több mint fele, 53 százaléka mondana le egy jobb főnökért keresetének egy részéről, 10 százalékuk fizetésének akár több mint 15 százalékát is feláldozná.

Szerintem ez nagyon sok, és intő jel lehetne a "főnökök" felé. És persze ebben az 53 százalékban nincsenek benne azok, akik elégedetlenek a főnökkel, de nem mondanának le fizetésről egy jobb főnökért.

Érdekes lenne, hogy a részben távmunkát is akarók között mennyi az, amelyik a főnökkel elégedetlen - azaz mennyire okozhatja a rossz főnök a távmunka iránti igényt.

Meg is fizeti... Onnantól kezdve kevesebb fizetésemelést kér és több kompromisszumra hajlandó amiatt, hogy megmaradjon a távmunka. Céget váltani meg max akkor fog, ha nem kell feladni a távmunkát. 

"Nem állítom, hogy minden munkakör és minden munkavállaló alkalmas távmunkára, de amelyek igen,"

 

Pont ez a baj - az emberek többsége lébecolásra használja fel a home office-t, mivel sokkal nehezebben ellenőrizhető hogy dolgozik-e, és mit. Nem egy olyan embert ismerek aki ilyenkor felcsavarja az email/slack/telefon hangerőt, aztán bedobja a szunyát, takarít, zenét hallgat, filmezik, és néha válaszol erre-arra. Ez pedig elég súlyos játék a cég pénzével.

nehezebben ellenőrizhető hogy dolgozik-e

Attól, hogy bent melegíti a széket, még nem biztos, hogy hasznos munkát végez. Legyen hetente egy 30-60 perces telefonbeszélgetés a közvetlen főnökkel, és legyen hetente-kéthetente egy saját kezűleg megírt állapotjelentés. (Igen, az utóbbihoz munka közben időröl-időre pár szavas feljegyzéseket kell írni; meg lehet szokni.)

En vagyok az egyetlen aki amugy szeretett bejarni mindigis? Otthon csak meglatom hogy tele vagyok mosatlannal, mikozben a takaritono csak 2 nap mulva jon, irodabol hazamenve meg nem viszem haza a munkat.

Ellenben dolgoztam olyan helyen ahol jobban utaltam a hosszu telivonatos beutat es a kiutat mint magat a munkat a legnehezebb idoszakban is. A fluktuacio megelozesere szerintem az egyik legjobb benefitcsomag lehetne kozel koltoztetni a munkavallalokat 1 ev jol szolgalas utan. Szemely szerint csinaltam is mar ilyet, mert valakit nagyon meg akartam tartani, en neztem ki neki a kovetkezo lakasat es le is foglaloztam azonnal, ahogy ravagta, hogy tetszett neki. Azota is velunk van, es nem fog tudni konnyen masik ilyen kozeli ceghez lelepni.

Ez addig tud működni amíg egyedül van az illető, amint lesz család, képbe jönnek olyan szempontok is, hogy hol dolgozik a másik fél, hol a jó óvoda, iskola, milyen környezetben nőnek fel a gyerekek, stb... Persze mindezt alá lehet rendelni a munkáltató igényeinek és elképzeléseink, de akkor ott komoly bajok vannak a fejekben (mármint munkavállaló oldalon).

Pontosan, ezt nem lehet minden jo munkavallaloval megtenni, csak felajanlani. De ha valaki helyett 3-4 embert kene felvenni, ha kilepne, egy probat meger (tudataban annak, hogy amugy senki sem potolhatatlan). Es igen, ehhez segitett, hogy a munkavallalo egyedulallo, mikozben egy csaladosnak is kene ennyit fizetni, csak kozben eljarkalna a gyerekeiert, az illeto pedig olyan, hogy csak akkor fog egyaltalan egy novel is osszekoltozni, ha az a no mar evek ota konyorog, hogy vele akar lakni.

Ez a lakásos sztori Magyarországon történt? :) Hasonlóról sem hallottam. Nálunk egyfajta benefit létezik kb. (szép kártya), a többi vagy tilos vagy annyi adó van rajta, hogy egyszerűbb fizetésemelést vagy borítékot adni :)

szerk.: egyébként alapból én is bejárós fajta vagyok, az otthon a pihenés és a család helyszíne, az iroda meg a munkáé. Ritkán, ha meg akarom spórolni az utazás idejét, vagy valami dolgom van otthon (szerelő, főbérlő, társai), akkor csinálom távolról. Némi kényszer is van ebben, hiszen úgy van a rugó bennem felhúzva hogy a minden napi elindulás rituáléja és az autózás+vonatozás ideje szolgál a munkára hangolódásra, illetve jó bent találkozni és beszélni a kollegákkal. Minden megoldható online, de valahogy szarabb.

> elfogadhatóbbnak tartják azt, amikor a dolgozóknak nincs saját fix asztaluk

Sajat kis munkakornyezetem, kell nekem.

Ellenben, a mostani 8h / nap, 50% remote office-t elcserelnem 6h / nap full remote-ra, a mostani fizetesem feleert.

echo crash > /dev/kmem

Szerkesztve: 2019. 11. 04., h – 09:14

"A válaszadók 90 százalékának fontos, hogy a cég, amelynél dolgozik, alkalmazzon környezetbarát megoldásokat."

Akkor ezt a kerdest rosszul tettek fel. Lattam mar embereket kilepni azert, mert a HR kicsit felreertette a kornyezetvedelem fogalmat: muanyagpoharak off, sajatot sem hozhatsz, hanem mosd el magadnak a takarito oraberenek negyszereseert. Takaritot, mosogatot veletlen se jutna eszunkbe fizetni semmilyen formaban.

Sok munkavallalo az elso valoban kornyezetbaratnak szant intezkedesnel sikitofraszt kap, de egy ilyen survey-ben nagy a pofaja.

A data science szakma szegyene az, aki ezt ilyen hibasan merte fel.

A helyes kerdes igy szolna: "Atmennel dolgozni masik munkhelyre hasonlo munkakorulmenyek koze pusztan azert, mert kornyezetbaratabb az iroda?"

Szerintem te nem ertetted a problemat. Nem az a baj, hogy derogal elmosogatni, hanem hogy sokkal egyszerubb 500 irodai egyenbogret minden nap 1 embernek (pl. takarito) bepakolni a mosogatogepbe, mint hogy ugyanez az 500 ember reggel bejon, negyed oraig keresi, hova rakta le a sajat kiscicas poharat, majd beall a sorba a mosogatonal ujabb 10 percre.

Es akkor hova szarjak?

Azert ha egy budos es undorito WC-nk van, az erosen kart okoz a produktivitasnak, ugyanis a kollegaknak nincs gusztusa oda bemenni. Es epp emiatt nem mernenek sok kaloriat elegetni agytekervenyeik intenziv hasznalataval utana/kozben. Ennek megelozesehez eleg 2 masodperc alatt lehuzni.