DIY zsalumozgató motor

0-180 fokban szeretnék motort elforgatni és a pillanatnyi pozícióját visszakapni, lehetőleg áramkimaradás esetén is.

Első körben egy ilyen pillangószelepet szeretnék vezérelni:
Pillangószelep kép

A mozgatáshoz ezt a motort gondoltam:
https://www.banggood.com/DC-6V-1rpm-Reversible-High-Torque-Turbo-Worm-G…
Próbából meg is rendeltem egyet, működik. Viszont ehhez kellene egy vezérlő, amellyel fel lehet cserélni az áram polaritását. Google keresésből L293D motor drivert találtam, de biztos van ennél jobb is. Nem baj ha drágább.

A pozíció lekérdezéséhez pl. ezt találtam
KY-040 Rotary Decoder Encoder
Viszont úgy tűnik, hogy a pontossága nem túl jó. Esetleg tudtok jobbat 5-10 dollár körüli összegért?

Aztán még kellene valami amivel a 8mm négyzet alakú kart össze lehetne kötnie a motor 6mm kör alakú tengelyével. Így néznek ki:

Kép

Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2019. 11. 02., szo – 20:59

"A pozíció lekérdezéséhez pl. ezt találtam"

Nem, azt nem ahhoz találtad. Arra nem jó.

Ezt inkább rotary jeladónak hívnám: tekered, és közben impulzusok keletkeznek.

OFF: Szerintem a pillangószelepet elég 0-90 fokban elfordítani. :)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Egészen pontosan neked valami potenciométer alapú szögjeladóra van szükséged, pl. valami ilyesmire: https://www.aliexpress.com/item/32999369655.html

A tengelyek összekapcsolására egy 3d nyomtatott idom jó lenne, de lehet jobb lenne kuplungot is beépíteni, hogy ha valami a zsalu útjába kerül, akkor ne törjön minden.

Arra gondolt a kolléga, hogy a szöggyorsulásból lehet szöget számolni, csak 2x kell integrálni az értéket numerikusan. Pl Euler integrállal (ami gyakorlatban téglalapok területének összeadogatása.)

integralSzoggyorsulas=integralSzoggyorsulas+jeladoSebessegeMasodpercben*Szoggyorsulas

Ez van a szög meghatározására, ezután írhatsz rá valami "logikát", hogy mit csináljon. Szerintem ez csak érdekesség, ha olcsón akarsz valami közelítő megoldást. A potméter jellegű szögmérés sokkal egyszerűbb. Kell egy lineáris potméter, talán valami végtelenített lenne ideális, amit akár mennyiszer körbe lehet forgatni. Abból könnyű szöget számolni. hozzámapeled az ellenállás értéket a szöghöz, és utánna kezded el a "logikát" megcsinálni. Ott is van elég játéktér, mondjuk onnan kezdve a történetet, hogy nyitva-zárva, egészen odáig, hogy valami PID-en keresztűl, a  Nemlineáris szabályzóig. Szóval a DIY élményt nem veszi el. :D

Induláskor referenciát veszel. Pl bal oldalon. Majd tudod hogy a záráshoz 18 mp hajtás kell akkor közepén 9 mp hajtás után leszel.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Ha egy picit szorul vagy valami baj van akkor ezzel a modszerrel problemak lesznek! Ezek a gearbox-os motorok szettornek mindent ha nem allnak meg, igy fontos, hogy vissza tudja az ember ellenorizni, hogy mi tortenik.

A kopasbol eredoen meg tuti el fog csuszni az idozites.

Az időzítés mozivaszonnal megy: 90mp mozgatása +/-2mp nem számít. Egy ilyen erős motor időzítés vagy pillanatnyi állapot hianyaban letöri a "mindent is".

Ha a pillangoszelep nem 20bar nyomású vizet tart ellen, akkor nem kell torgue motor, elég egy leptetomotor is. Csúszó kuplunggal.

Az L293D már nem egy modern alkatrész, nagyon nagy rajta a "voltage drop", azaz nagyon sok teljesítmény esik a csipre, amikor hajtasz vele valamit. Az elveszett teljesítmény egy dolog, de könnyen túlmelegszik, és akkor leáll.

De ha elegendő a teljesítménye a célhoz, és nem melegszik túl, akkor nincs probléma.

Amikor utoljára kerestem ilyesmit, akkor én ezt a csippet találtam: BTN7960 Ebből még lehetett kapni through hole kivitelt (akkor még féltem SMD-zni), és nagyon jó paraméterei vannak komoly áramot tud simán kapcsolni.

Építettél már motorvezérlőt? Mert a vezérlő csip mellé illik még tenni pár alkatrészt, talán jobb modulként megvenni.

 

Vannak autók, mik maguk nyitogatják a csomagtartót, vagy a tolóajtót. Én először onnan vennék inspirációt, hogy hogy kell egy ilyet megcsinálni.

Mi lenne, ha a hozzá való motorral kezdenéd? ;)

*zsalugáter. A zsalu az más. (mostanában sokat építkezek.)

GPLv3-as hozzászólás.

Két végállás kapcsoló? Áramszünetnél megállásig az egyik irányba és már tudod is hol vagy. (Nem szép,de egyszerű. + Áramszünet nincs napi szinten.)