(MEGOLDVA) Kapunyitó motort keresek, ami lassan nyit.

Szeretnék egy kb 3m-es egyben kaput nyitni elektromotorral. Milyen típus az, ami lassan, nagy nyomatékkal fordul, kb 10mp alatt 90 fokos szögben? 220v-nak örülnék, ám nem feltétel.

Megoldás: venni kellene egy erre kitalált motort az összes mechanikai és elektronikai dolgaival együtt. :-(

Hozzászólások

Ha még nincs meg maga a kapu, akkor érdemes "úszó" kapun gondolkodni, ami úgy működik, hogy az egyik végén lóg görgőkön, és egy fogazott lécen keresztül hajtja egy motor.

Előnye, hogy hosszirányba nem foglal helyet, és alig kell karbantartani még hóban is gond nélkül szokott menni. Hátránya, hogy oldalra viszont egy teljes kapunyi hely kell, és jócskán be kell alapozni amin lóg a kapu.

További hátránya a nagy felület (ha teli a kapu), ami a szélnyomásnak nagyon ki van téve, és a görgős felfüggesztés az oldalirányú nyomásra kevésbé van felkészítve. Pusztába nem raknék ilyet, a kétszárnyú viszont csukás közbeni nagy szél esetén hajlamos a kinyílásra.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De miért csinálna valaki olyan úszókaput amit be tud nyomni a szél? A másik végébe ahova megérkezik a kapu, egyszerűen fel kell hegeszteni egy kis U alakú profilt, amibe a felső sarka bele tud csúszni, és máris nem tudja nyomni a szél, max pár mm-et. Nyitás közben ettől még nyomhatja ugyan, de nem hallottam/láttam még olyat, hogy ez egy jól megépített úszókapunak gondot okozott volna. Az enyém 15-20 éves, nincs szélvédett helyen, semmi baja, és minden szerelvény, görgők, fogasléc, elektronika, motor, stb.. eredeti még benne.

Nyitás /csukás közbeni állapotról van szó értelemszerűen. Olyan erők lépnek fel szélsőséges esetben egy nagy, tele-felület esetében, hogy ha még ráadásul mínusz fokok is vannak kint, képes eltörni a felfüggesztést, vasat, mindent. Láttam már ilyet.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"a kétszárnyú viszont csukás közbeni nagy szél esetén hajlamos a kinyílásra."

Kétszárnyú kapunk van. kb 70/30 % arányban, ha egyszer becsukom, teljes erővel nekifeszülve sem tudom megmozdítani, olyan erő van a motorban, hogy az első pár használat után eltörte az aljára hegesztett pár cm hosszú vasat, ami megakadályozza, hogy kifelé nyíljon a kapu, kihívtam a szakit, csinált egy sokkal masszívabb hegesztést a vázra, azóta rendben van minden.

Nem tudom, milyen márkájú a motor, emlékeim szerint olasz gyártmányú.

A 10mp / 90 fok az nagyon gyors nyitásnak számít szárnyas kapunál. Nálunk a hidraulikus kapumozgató kb. 20-25 másodperc alatt nyit 90 fokra.

A "lassan, nagy nyomatékkal", valamint "3m-es egyben kapu" kitételnek valószínűleg bármelyik orsós vagy hidraulikus szárnyaskapu-mozgató megfelel.

hát én is ezt gondoltam mindaddig, amig egy ismerősöm nem vette meg a mintaboltjába több nagynevű gyártó termékét a kínaiakkal együtt. 

Egy falra feltette mutatóba, van kb 8 egymás alatt. 2 félét látni. különböző színekben és márkákkal...

Az lehet, hogy máshogy tesztelik őket és a szarabbak mennek csingcsung néven, de az árat nézve nem sokat gondolkodnék....

Nézd, valószínűleg egy mosógép-motor is kinyitja a kaput, ha teszel rá kellő áttételt (akkor lassú lesz és nyomatékos), gyártasz hozzá megfelelő kültéri házat, valamint készítesz hozzá olyan vezérlést, ami minden lehetséges szituációban helytáll.

Ha mindezt nem te szeretnéd megoldani, akkor szerencséd van, mások már megtették helyetted. Ezek a kapumozgató motorok...

Szerkesztve: 2019. 11. 03., v – 16:16

 

.

Ez kompenzálja a kapuzárási pánikot? :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Menetes szár + akkus fúrógép, vezérlés meg Kínából.