Android vs. Apple

Fórumok

Sziasztok!

Flame-be teszem, mert valószínűleg az lesz belőle, de nem ez a cél.

Arra lennék kíváncsi, hogy tud-e valaki értelmes, a mindennapokban használható érveket felhozni egyik vagy másik rendszer mellett, ami miatt azt használja, amit.

Tehát nem olyanok érdekelnek, hogy az android töredezett lagos sz.r, az apple túl zárt, nem lehet bt-n fájlt küldeni, meg egyéb folyamatosan előkerülő indokokat, amiknek az önigazáoláson kívül semmi jelentősége nincs, hanem valós indokokat a döntés mellett, ami miatt elköteleződtetek az adott rendszer mellett.

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

Android vs. Apple (IOS) = szar vs szar.

... legalábbis ha ezen a két "okos" operációs rendszeren belefogtam valamibe, mindig ott akadt el a dolog, hogy pont azt a dolgot nem tudja, ami épp kéne az adott feladathoz.

Mondjuk, Androidhoz vannak elég jó wifi- és hálózattesztelő programok, ha valahol bonyolultabb wifi-rendszert kell kiépíteni, ott jó segítség. Így számomra valamelyest az Android felé billen a mérleg... na jó, ehhez az 1 feladathoz megvan rajta minden kellék, viszont ugyanezt egy kb.10 éves Linuxos laptoppal is meg lehet oldani sokkal kényelmesebben.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nem mondanám magamat nagyon elkötelezettnek, de jelenleg inkább ios. Nem nyílt, nem lehet rootolni, nem lehet más forrásból alkalmazásokat feltenni, ezek az ellenérvek mind jogosak. Én az Androidhoz is úgy álltam neki többnyire, hogy ezeket nem akarom megcsinálni, mert a telefonnál - ellentétben a számítógépemmel - nem akarok úgy járni, hogy mondjuk egy-két napig nem tudom használni, mert valamit elkeféltem, és nincs időm helyrehozni. Aztán kétszer mégis úgy jártam, hogy rootolás nélkül már nem tudom használni, mert kicsi lett (az android verziók erősen elkezdtek hízni, és már szinte az alaprendszer se fért el a telefonon, talán három éves korukra - HTC Desire illetve később egy Xperia ZR).

Ami az ios felé vitt, az a hosszabb életciklus. Az Androidnál elég nagy szám, ha a harmadik főverziót is megkapja a telefon, és általában így is eléggé le vannak maradva a biztonsági frissítéseknél. IOS esetén viszont jó eséllyel lehet bízni abban, hogy a telefon öt éves koráig megkapja az aktuális frissítéseket, nekem ez sokat számít. És ahogy írtam, nálam nem szempont, hogy nyíltabb, rootolható, stb, erre nincs igényem. Előny az azonos rendszerű készülékek integráltsága (ha csörög a telefon, felvehetem a macbookon vagy a tableten, stb), de ez csak minimális plusz, önmagában nem kötne az almához. Ami viszont számomra nagyobb előny, az a könnyű készülékcsere. Androidon egy telefonváltással elég sokat kellett vacakolni, hogy minden átjöjjön (nincs normális gyári megoldás egy rendszer költöztetésére), ugyanez ios-en teljesen gördülékenyen ment (bár egy-két alkalmazásnál - mobilbank, revolut, stb) igényelt plusz regisztrációt, de azen kívül minden pikk-pakk átment az új készülékre, adatokkal együtt)

Köszönöm szépen, végre emberi hangvételű érvek. :)

Szerintem.

Android. Ezt úgy állítom, hogy gyakorlati tapasztalatom nincs az Apple termékével.

A felhasználók viszont sikerrel bemutatják nekem az almás szokásaikat. A külvilággal vagy e-mail (nekik az egyetlen minden irányban kompatibilis kapcsolatteremtés) vagy valami iOS app, ami max saját magával kompatibilis. Fotósként értékelem, hogy az Apple egy korszakalkotó új fotótömörítő technológiát alkalmaz (.heic), de felhasználóikat ez felettébb nem érdekli és csak az értetlenség áll meg bennük, hogy ezt nem lehet kinyomtattatni  -igen így mondják ahogy írom- .Viszont a  laborok, nyomtatók és ezekkel kapcsolódó programok zöme .jpg fájl nyelvén beszél.

Szóval kompatibilitás a külvilággal talán jobb az Androidban. Egy dolog nagyon gyér viszont az Android rendszerében. A telefonváltás , költözés másik Androidos készülékre. Mondhatnám nem is értem, hogy a mai technológiákat szemelőt tartva nem oldható meg rendszerszinten.

Biztonság? Hmm... Ami a telefonomon fent van az a gépemen is ott van, mert még nem bízom benne.         

Igen, tudom, hogy vannak platformok ami más rendszerekkel kompatibilisek. Sok esetben a felhasználók nem akarnak kikerülni az iOS "érzésből" ezért nem alkalmazzak az alternatívákat. A beépített e-mail és a rendszerükben rendelkezésre álló kommunikációs alkalmazások elégnek tünik számukra

a .heic konvertálás Linuxon már nem gond:

https://askubuntu.com/questions/958355/any-app-on-ubuntu-to-open-and-or…

Egyszer kaptam ilyen fájlokat, tökéletesen működött. Először Windowson is próbáltam, de ott csak demó-verziós cuccok voltak, amik a képbe belegányolt szövegen adták a tudtomra, hogy vegyem meg X dollárért a programot.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2019. 10. 31., cs – 21:58

Apple ecosystem.

A dontes hattereben az all, hogy szeretek sajat magam szamara szoftvert fejleszteni, es ez az a platform, ahol a leheto legtobb eszkozt le tudom fedni a leheto legkisebb efforttal. Az utobbi 1-2 evben jutottam en es az Apple oda, hogy elkezdtem komolyan foglalkozni a dologgal: eddigre lett eleg idom, illetve a fejlesztoi okoszisztema is elkezdett hasznalhato lenni:

- Swift, SwiftUI megjelenese (Objective-C-t nem voltam hajlando megtanulni, nem tetszik a szintaxisa)

- Catalyst: 1 kodbazisbol rogton 3 eszkozre tudok fejleszteni (desktop, tablet, telefon)

- Egyseges fejlesztoi kornyezet: a maradek eszkozokre is ugyanazzal a nyelvvel es kornyezettel tudok fejleszteni, ugyanazokkal az API-kkal (ora, TV)

- Egyseges interakcio: Siri mindenhol elerheto, ugyanazok a gesztusok, stb.

- iCloud, CloudKit: nincs szukseg 3rd party kiszolgalora az adataim tarolasahoz es az eszkozok kozti szinkronizaciohoz; ha netan releaselnem az appot az AppStoreban, akkor a felhasznaloknak csak az Apple-ben kell megbizniuk, bennem nem; ha jol sejtem, nincs GDPR gond, hiszen nem kezelek szemelyes adatot egyaltalan (ennek meg utana kell neznem pontosan)

- OTA development: nem kell kabeleket dogdosni fejlesztes kozben, wireless lehet az appot deployolni / debugolni az eszkozokre / -et (Catalyst ota a fejlesztes nagy reszet desktopon futtatom, igy se az eszkozt nem kell piszkalnom, se a szimulator nem foglal memoriat feleslegesen; meg gyorsabban is indul az app)

- Az XCode is elkezdett felnoni (oke, meg nem egy IDEA szint, de azert mar egesz kenyelmesen hasznalhato)

- Code-migration asszisztens (vagy hogy hivjak): error / warning eseten az XCode eleg sokszor segit, illetve megoldast javasol, melyet egy gombnyomassal el lehet fogadni. Ez ket dolog miatt is zsenialis: uj Swift verzio eseten a deprecated, vagy megvaltozott API-kat tobbsegeben gyakorlatilag gombnyomkodassal lehet kurrens verziora hozni, ezaltal a nyelv irgalmatlan gyorsan tud fejlodni, es a fejlesztok se akarnak a kardjukba dolni

 

Ezek mellett nincs masik olyan gyarto, amelyik lefedne az egesz termekpalettat (Microsoftnak nincs telefonja, Android/ChromeOS meg tablet/laptop teren nem az igazi). A webappokat/web-technologiakat amugy se szeretem, inkabb a nativot, OS-hez illeszkedot.

Nekem van tapasztalat. Több éves mind a két rendszerrel. (felhasznáélóként és teszterként, nem vagyok fejlesztő). Illetve volt korábban a windowssal is. (meg lehet kövezni érte, de a win volt szvsz a legjobb, mint rendszer)

Az első hozzászölásban volt egy "szar vs szar" megállapítás. A hozzászólásban ezzel max egyetértek (a többi része számomra irreleváns)

Szerintem igazán itt számít az, hogy mire akarod használni és mik a szeméályes preferenciák.

Tény, hogy az android nagyon "szabad" széthákolhatod és a gyártó is megteheti vs az iOS kötött, durván.

Cserébe az Androidon időnként "tanulni kell" egy-egy alkalmazást is (mmint használni) vs az iOS-en kb pontosan ugyanúgy működik minden.

Az iOS nagyjából, a felületet tekintve, azt hozza, mint anno a Nokiák: nem kell gondolkodni, keresgélni egy-egy ficsört. Az mindig ugyanott, ugyanúgy érhető el. Ezzel szemben az Androidon az alapvető dolgok is máshogy, másutt jelennek meg azonos verzió és gyártó esetében is. A tömeg igény viszont nem ez (látható a Nokia annóbeli tündökléséből is). Az Android az árával tarol, egészen pontosan azzal, hogy kb egy öngyújtóra is telepíthető a gyártó által, függetlenül attól, hogy a hw bírja-e. Így sokat el lehet adni belőle.

Összességében egyik sem jó a másikhoz képest, illetve mindegyikre igaz, hogy "nem b@sztuk el, csak másra lesz jó"... ;-)

(és én nagyon sajnálom, hogy a mobil win kipusztult, volt abban sok lehetőség)

Mindkettovel van tapasztalatom, a teljesseg igenye nelkul a fontosabb dolgok, amik hirtelen eszembe jutnak:

Apple Android
  • Hosszu lifecycle
  • Altalaban reprodukalhato viselkedes (friends & family support :))
  • Sokszor jobb minosegu alkalmazasok egy adott problemara
  • Apple Watch (+ Apple Pay), el tudok menni futni 1 db oraval a kezemen, amirol szol a zene, tudtam BKV jegyet venni amikor elszamoltam a tavot, stb.
  • Okosziszteman beluli egyuttmukodes
  • 2 fizikai SIM supportja (iPhone csak eSIM-et tud masodik SIM-kent, szoval akkor dual SIM-es itthon, ha Telekom ugyfel vagy - engem nem zavar, mert az vagyok, de masoknak problema lehet)

Nekem sohasem volt Apple termékem (és valószínű nem is lesz, mert elvi gondjaim vannak az üzletpolitikájukkal - viszont a készülékek vitathatatlan csúcsminőséget elismerem). Ezt elöljáróban le kellett írnom, mert összehasonlítani így nem tudok (és nem is szeretnék).

Ellenben már a negyedik Samsung Android-os telefonom van (előtte más Androidos készülékeim voltak egy HTC Hero-val kezdve), így ezzel kapcsolatban írnék pár gondolatot, részben az eddigi hsz.-ek alapján.

1. Android teló sebességét és szolgáltatásait, OS lemaradását sokszor úgy hasonlítják iPhone-hoz, hogy nem azonos (csúcs-) kategóriás az Android telefon. Az a megfigyelésem, hogy az Android csúcskategóriája minőségben és szolgáltatásban versenytárs az iPhone-okkal. Nyilván a 40-80 ezres készülékek nem ezt a szintet hozzák.

2. Szintén a csúcskategóriában (a Samsung-ra legalábbis) jellemző, hogy a rendszer friss, és jönnek is a rendszeres biztonsági és egyéb frissítések. Valóban, két új főverziót ad a Samsung, de az a tapasztalatom, hogy a készülék meg is érik a cserére (sebesség, képességek) ennek letelte után, én nem bánkódok, hogy nem jön rá a harmadik főverzió.

3. Telefon váltás Samsung esetében teljesen fájdalommentes, gyors és teljes körű. A Nexus 5-ről az S7-re még USB kábellel váltottam (az S7-en erre szolgáló funkcióval), de az S7-ről az S8-ra, majd most a Note10-re már vezeték nélkül, néhány tapizással. És tényleg minden beállítás, adat átmegy, ami nem olyan biztonsági kérdés, amit logikus, hogy nem másol le.

4. A rendszer töredezettségét csak a hírekből tudom, a bőrömön nem tapasztaltam soha. Általában felső kategóriás készüléket választok, és ezeknél nem fordult elő soha, hogy valamilyen appot ne tudtam volna használni, mert a támogatott API nincs benne. Az tényleg baj, hogy olcsón ma is lehet sok főverzióval lemaradt készüléket venni, és azokon vannak ilyen gondok (ilyen Apple vonalon nem létezik), de ez körtekintő vásárlással elkerülhető. Aki pedig Apple vonalon is gondolkodik, az úgy sem ezt az árkategóriát nézi Android esetében sem.

5. Samsung esetében, mióta az One UI van, azóta a teló típusától függetlenül ugyan ott van minden, és ugyan úgy müködik, ugyan úgy néz ki. És ez speciel igazi a kisebb-olcsóbb modellek esetén is.

Nem igazán fontolgattam sohasem iPhone vásárlást (még akkor sem, mikor anno a Galaxy S2-vel sok bajom volt, mert T-Mobile eladásúként nem jött rá a frissítés, ami arra pont nagyon kellett volna; azóta csak független telefont veszek hivatalos márkakereskedőtől ennek elkerülésére). Viszont azt látom, hogy bizonyos dologok egyáltalán, vagy csak sokára jönnek meg iPhone-ba az utóbbi években (mintha feltalálóból követővé váltak volna, pl. vezeték nélküli töltés, gyorstöltés, stb.), és akkor sem feltétlen lesz olyan szuper, mint amennyit várni kellett rá. Így ezért sem gondolom, hogy váltanék.

Általában elmondhatom, hogy elégedett vagyok, nem állandó kompromisszumnak élem meg ezen telefonjaom használatát, hanem kifejezetten szerettem mindet.

Ami leginkább és legelőször szembetűnő az a külcsín. iOS-en egységes az egész felület, e tekintetben az Android leginkább egy rossz linux disztróhoz hasonlít. Nincs egységes dizájn, szinte minden ikon más-más, minden alkalmazásban más-más UI elemek, más betűméret, más-más gesztusok vannak (pl. valahol a balról jobbra swipe egy oldalról nyíló menüt nyit, máshol ezzel a gesztussal lehet visszalépni).

Androidon lehet default appeket beállítani, iOS-en ilyen nincs.

A widget kezelés szvsz Androidon jobb.

Az engedélyek kezelése iOS-en még mindig jobb.

Kb. 5-6 éve volt utoljára androidos készülékem, meg az elmúlt 1 hónapban is androidos készüléket használtam, és olyan problémák jelentkeznek ma is amiket 5-6 éve androidon tapasztaltam, de iOS-en soha. Pl. az androidos készülék egy sima üzenet írása közben kilövi a billentyűzetet az ujjaim alól (gondolom nem elég neki a 3GB ram), vagy bejövő híváskor nem tudom felvenni a készüléket mert nem jön elő a szerencsétlen tárcsázó. Ha egy izmosabb appből kilépek akkor üres háttérkép fogad, várni kell míg a launcher újra betölti az ikonokat.

Nyilván nem próbáltam végig minden böngészőt (a többségük egyébként is csak egy webview köré felhúzott UI), de a nagyobb neveket megnézve egyetlen egy böngésző sincs a Safari közelében sem. Ha egy dolgot kellene kiválasztani, hogy miért szeretem jobban az iOS-t, akkor az a Safari lenne.

Én sok éve elhatároztam, hogy rászánom magam egy iPhone-ra és akkor vettem egy 4S-t. Persze, akkor még nagyon gyerekcipőben járt az android, a Samsung akkor adta ki a Galaxy S2-t. AZT a telefont imádtam, pontosan azt adta, amit ígért. Azóta volt iPhone 6S-em, iPhone 7-em, most pedig egy XS. Az XS-t már akkor megbántam, amikor megvettem. A 6S volt 1 hetet iStyle-ban garanciális akkumulátorcserén, majd végül lecseréltem egy 7-re, mert utcán nem tudtam vele telefonálni, egyszerűen nem hallottam semmit. Azóta kiderült, hogy a telefonban a hangerőért felelős chip gyakran beadja a kulcsot és gazdaságtalan javítani (szerviz, garanciával). Utána lett egy iPhone 7-em, borzasztóan recsegett a hangszórója, azzal sem értettem, amit mondtak, ezért elhoztam egy XS-t. Ezzel eddig nincs bajom (gyorsan le is kopogtam). Ennyit a hardverről. 

Szoftverrel kapcsolatban nincs pillanatnyilag sok gondom vele, leszámítva persze azt, hogy nem lehet kikapcsolni a letöltési korlátot iOS frissítés esetén (korlátlan mobilnetem van). Előfordul, hogy 1-2 alkalmazás hirtelen leáll, de ez kevésbé zavar. A készenléti, beszélgetési idő lehetne több, főleg, ha GPS-t használok vagy mobilnetet osztok meg, de lehet, hogy nekem túl nagyok az elvárásaim. 

Telefonálásra, navigációra, levelezésre és közösségi médiára használom. Ritkán lövök 1-2 képet. Szerintem ezt egy 80-100 ezer forintos Samsung is tudja. Gondolom, döcögős lesz az átállás, de a következő telefonomon már Android fog futni.